Nu știu cât de bun e Andrei Caramitru pe tarlaua lui, dar am o vagă bănuială că nu înțelege cum funcționează unele lucruri în viața reală. De exemplu, o ține langa, de vreo trei luni încoace, cu inteligența artificială. Ba chiar are o obsesie cu „devs are fked” de fiecare dată când mai e trending câte-un thread al câte unui gagiu care-a descoperit ChatGPT.
Eu mi-aș face mai degrabă griji pentru alte joburi, inclusiv pentru al lui. Că se cântă prohodul meseriei de programator de vreo 20 ani încoace și, ce să vezi?, s-au înmulțit programatorii. Aș zice că dimpotrivă, e nevoie de și mai mulți în piață. Google, Facebook și Amazon or fi dat afară niște programatori, dar grosul concedierilor a fost la birocrați, project manageri, project owneri și scrum masteri, ăia care te țin în meeting-uri interminabile și din treabă.
O paranteză apropo de concedierile alea: sunt legitime. Google, Twitter etc. au ajuns în punctul ăla din cauză că s-au birocratizat masiv. Cineva a fost suficient de isteț încât a birocratizat Agile (căutați SAFE Agile, it’s a thing) și s-a ajuns la cazuri în care, la o echipă de cinci oameni, ai cinci birocrați care-ți pun meeting-uri în mijlocul zilei, fix când ești mai productiv. Un developer sau un designer pierde mai mult timp în meeting-uri decât lucrând (am trecut prin asta, aveam o singură zi pe săptămână în care puteam să lucrez cinci ore). Și cum rezolvi asta într-o corporație? Mai angajezi oameni. De aia Musk a dat afară trei sferturi din Twitter.
GPT, indiferent de versiunea lui, o să facă fix invers decât ce estimează Caramitru. Pentru programatori, un asistent care să-nțeleagă ce cod vrei (și nu Github Copilot, care dă rateuri 70% din timp și e bun doar pentru autocomplete la chestii simple) și să ți-l și verse în editor o să crească sensibil productivitatea. În plus, o să fie o unealtă fenomenală pentru a crește noi generații de programatori pentru că e super capabil în a sumariza informația într-un mod clar, concis și pe înțelesul unui începător.
Sigur, toată lumea o să poată să scrie aplicații de iPhone cu GPT, la fel cum toată lumea poate azi să facă site-uri în WordPress (prima instanță de „o să bage-n șomaj programatorii” care-mi vine-n minte, circa 2007). Dar nu toată lumea are timp de pierdut. Pentru că nimeni nu vinde un produs în sine, toți ne vindem timpul personal. Un grădinar nu vinde roșii, își vinde timpul investit în cultivat roșiile. Și asta nu înțeleg oamenii, în general, din expresia „timpul costă bani” și de aia mulți nu-s capabili să seteze prețuri. Pentru că întrebarea esențială, când vine vorba de muncă, e „cât valorează timpul pe care l-aș petrece cu familia/prietenii/copiii/amanta dacă e să-l vând altcuiva”?
touché
Dupa C++ Agile e una dintre cele mai incredibile pervertiri care s-a intamplat in industria asta, cand comitete si comisii au luat ceva bun si facut cu bune intentii si l-au transformat intr-o abominatie.
Te rog frumos sa nu te legi de C++. Este cel mai frumos limbaj.
int main()
{
[&](){}();
return 0;
}
Eu:
Ce face:
int main()
{
[&](){}();
return 0;
}
ChatGPT:
Acest cod definește o funcție lambda goală, care este apelată imediat prin utilizarea parantezelor goale. Funcția lambda este definită folosind modul de capturare „Capture by Reference” prin utilizarea expresiei „&{}();”. Tipul de return al funcției lambda nu este specificat, deoarece nu există un return în cadrul funcției. Astfel, această funcție lambda nu face nimic și returnează valoarea 0. Instrucțiunea „return 0” de la sfârșitul funcției main indică faptul că programul a fost executat cu succes și s-a încheiat.
„Dupa C++ Agile e una dintre cele mai incredibile pervertiri ”
1. Agile nu fost niciodata o idee buna. Doar o lozinca goala.
2. Mda. C++ e complicat acum (dar nu neaparat din vina comitetului – problema e atunci cind vrei sa rezolvi probleme noi fara sa ai voie sa modifici din urma (compatibilitatea cu C-ul e problematic))
3. Exista atrocitati mai mmari decit C++ fara comitet : vezi Go
ChatGPT: aoleu, da cine v-a lucrat aicea??
Frumos? Depaneaza un core dump cu o stiva de functii decorate cu STL. D-alea, vector de unique_ptr de vector de perechi.
Cand o sa se descurce ChatGPT la de-alea, mai vedem.
Industria IT o sa fie papa cand salariile cu putin peste minimul pe economie vor fi majoritare. Vezi industria de banking si ce insemna sa fii bancher pe vremuri vs ce inseamna acum.
Cum zici tu, pufuleață mică.
poti sa scrii si in cuvintele tale, nu ceva generat de chatGPT ? nu se intelege ce vrei sa spui
Eu intotdeauna m-am intrebat, daca sunt atat de invidiati pentru salariile mari pe care le au, de ce nu se fac mai multi programatori incat sa acopere cererea de pe piata?
Cand o sa se intample asta, o sa ajunga si salariile acolo unde iti doresti
Da nu te-ai intrebat: daca sunt atat de invidiate pentru veniturile mari, de ce nu isi fac mai multe cont OnlyFans ca sa acopere cererea de piață? Bingo!
@boulean
Păi cererea de onlyfans este cam la maxim, cele 0.1% care fac sumele alea fabuloase sunt constant împinse în social media de platforme, ca să vândă visul altora.
E ca și cum avem reclamele la păcănele unde e arătat câștigul potențial, nu faptul că 99% pierd bani de fapt.
Și la only fans e la fel, majoritatea abia fac bani de-o ciorbă, și o minoritate face sume fabuloase. Că așa-i în viață, nu-i ca-n tenis.
Pe când în IT e total altceva, ce face un IT-ist produce bani altora, nu lui însuși. De-aia sunt căutați și plătiți.
Comparația cu băncile e bună dar problema e că în românia băncile nu dau credit populației, profitul băncilor se face marea lui majoritate finanțând statul român, așa că nu e ca și cum se bat băncile pe mușterii să-i crediteze, ci invers, cetățenii se roagă cu căciula-n mână să li se dea și lor un credit pentru o garsonieră…
manu, suna la 112 daca te-ai pierdut
Da pentru ca toate sistemele astea sunt facute si intretinute de bucatari nu tot de oameni specializati cu cunostiinte in domeniu.
@Robert, bancherii fac foarte multi bani si acum, poate chiar mai multi decat in trecut. Aia la care te referi tu si pe care ii vezi la intrare in fiecare banca nu prea sunt bancheri, sunt niste consilieri (de credite, de depozite, etc).
Ca sa intelegti la ce ma refer iti pun mai jos definitia cuvantului.
BANCHÉR, bancheri, s. m. 1. Proprietar sau mare acționar al unei bănci2. 2. (La unele jocuri de cărți) Persoană care conduce jocul și dispune de o sumă suficientă de bani pentru a acoperi mizele celorlalți jucători. – Din fr. banquier, it. banchiere.
ehe, pui ai-ul sa iti faca un text, si daca abereaza, nu-i bai. No harm done!
Dar pune ai-ul sa iti aprobe un terraform plan automat care sa iti genereze o factura de 50k minim sa vezi ce amuzant o sa fie
Fara constiinta ai-ul e doar un tool care te ajuta sa rezolvi o problema
Inca nu ne poate face treaba. Chiar si codul, face doar ce a fost antrenat sa faca si trebuie moderat. Nu drujba pornita, o opresti dupa ce o folosesti.
“multe lucruri care se pot schimba, se vor schimba”
Lol…IT-isti si viziunea lor completa despre lume.
Pui AI sa iti faca un text despre rezultatele finaciare din ultimul Q ca sa il dai ca PR (public relations nu pull request, pentru tine), il face varza si il publici asa si pierzi cateva milioane bune pe bursa.
Ce sa spun, terraform cel mai important lucru de pe planeta care nu cumva trebuie lasat pe mana AIul. Bah, se invarte planeta si fara terraformul vostru la fel de bine.
“Fara constiinta ai-ul e doar un tool“
Depinde ce intelegi prin constiință. Unii inteleg capacitatea de a lua decizii in functie de un cod moral. Aia da, aia nu. Cred ca IA s-ar descurca mult mai bine ca oamenii.
@Boris sa nu ramai blocat pe teraform, era doar un exemplu ce mi-a venit atunci in minte.
Ideea e ca face mecanic tot. Daca ai lucrat cu oameni care lucreaza mecanic si refuza sa gandeasca cu tartacuta lor, ai sa vezi ca sunt blocati in propriul loop si stii la ce ma refer.
De curand am incercat si eu sa scriu o carte cu chat gtp, i-am dat instructiuni in detaliu, dar nu a reusit nici macar sa se apropie de ce vroiam sa fac, abereaza prea mult…
Nu zic ca ai-ul nu poate evolua. Ca sa poata evolua ii trebuie echivalentul la creierul nostru
Eu vad toata treaba asta cu ai-ul ca fiind calea spre libertate sau dictatura, dar asta in 10-50 de ani de acum incolo.
Iulian, cand scrii ca: „pui ai-ul sa iti faca un text, si daca abereaza, nu-i bai. No harm done!” dovedesti ca ai o viziune f. limitata asupra a ce inseamna „text”.
Un text e si o carte, un discurs, un scenariu de film….chestii care au valoare intrinseca si care pot sa „atinga” milioane sau miliarde de oameni.
A scris un baiat „to be or not to be” acu vreo 400 de ani, si inca mai mentionam asta.
Pe de alta parte o insiruire de comenzi intr-un pseudolimbaj care face un buton sa fie rosu sau verde pe un site nu are nici o valoare intrinseca. Se excita trei tocilari intre ei cand il vad, ca domne ce „clean code” si cam atat. Textul ala are doar rolul sa faca requirementurile de la un task sa se intample, si sa nu isi ia tocilarii palma recurenta peste ceafa de la manager, ca „de ce nu e gata/de ce nu functioneaza” si cam atat.
Iar ca tool prost folosit in mana altor prosti ti-am dat exemplu de impact mult mai mare pe care poti sa il ai decat exemplu tau cu terraform.
Eu despre asta am scris, ca tu ca ITist ai concluzionat ca orice altceva e „no harm done”, dar un punct si virgula lipsa in terraform e …dramatic.
„De curand am incercat si eu sa scriu o carte cu chat gtp, i-am dat instructiuni in detaliu, dar nu a reusit nici macar sa se apropie de ce vroiam sa fac, abereaza prea mult…” poate asta spune mai mult despre sckillurile tale de exprimare outside of IT.
Meanwhile Google a lansat Bard, chatul AI menit sa concureze cu ChatGPT:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=690655383063380&set=a.510681551060765
In SUA sunt oameni care isi fac hartiile pentru procese cu ChatGPT.
Păi sunt cazuri frecvent întâlnite mă gândesc, la procesele în cauză. Tiparul e același, doar unele particularități apar, mă gândesc.
Se pot scrie carti cu ChatGPT. Dai indicatii la fiecare capitol si te-ai scos. Inclusiv Vali ar putea profita sa faca o antologie cu cele mai bune texte si cele mai bune comentarii, fara prea mari dureri de cap.
chatgpt e fain pana incepe sa repete chestii continuu. pana ii dai tu indicatii le scrii singur pufuletz.
N-aș pune problema așa având în vedere că numărul de oameni care se simt singuri/declara că sunt singuri e în creștere pe ambele părți.
Cât despre LLM-uri, nu doar ChatGPT în particular, clar vor afecta piața muncii. Rămâne acum de văzut efectiv cât și cum.
Și partea urâtă nu e că rămânem neapărat fără joburi, sunt atâtea lucruri de făcut. Doar că multe dintre ele presupun să ai corpul apt de muncă fizică, și aici nu mă refer la „prea gras / leneș / lipsit de antrenament”. Și există destui oameni pe care nu-i poți trece printr-un curs de 6 luni că să-i trimiți apoi pe șantier.
Un nene rău și-al dracu le-a arătat marilor companii de IT că, în medie, aceeași treabă (ok, unele părți mai bine, altele mai prost) se poate face cu 7 oameni în loc de 10. Când ăia 30% diferență înseamnă 20000 oameni x 100000 USD pe an, adică ceva gen 2 miliarde de USD pe an, normal că au dat ăia afară toată lumea care atârna degeaba.
Oficial, scuza e criza, dar tare îmi e că lecția o să fie învățată și n-o să mai vedem angajări la normă cu miile nici când o să revină vremurile bune.
Fix ce o sa se intample si cand nenea ala o sa isi dea seama ca 34+ AI fac cam la fel cat 10 (din astia ramasi).
3-4 + AI, nu 34
mi-e foarte teama de AI. sunt sigur ca pmii si clientii or sa isi formuleze problemele intr-un mod in care AIul o sa inteleaga care is nevoile si cum se rezolva treaba aia.
O sa puna alt AI sa le formuleze pentru ei.
Puteai sa inchizi fraza dupa „sa isi formuleze problemele”.
ma fac psiholog de AI
Ai fi surprins. Am un coleg de prin America Latina. Omu meu stie engleza cu google translate, si nu glumesc, m-am intalnit cu el si fata in fata si se blocheaza cand tre sa scoata o propozitie in engleza.
Eh, mult timp a trebuit sa ii pun intrebari sa inteleg exact ce vrea sa ii fac, dar nu mai e cazul acu. Ii zic lu nenea ChatGPT ca urmatorul text e scris de o persoana ce nu prea vorbeste engleza si surprinzator am inteles din prima ce voia sa imi zica colegu.
Pune-l sa zica numai in spaniola, ChatGPT intelege si straineza asta.
poi. io nu prea stiu suedeza si vorbesc cu Google translate in ea. Dar, asta pentru ca pe langa ca nu stiu suedeza nu sunt nici tampit.
Gen, „stiu suedeza cat sa pot sa fac un proof read la text”.
Practic AI este doar un limitator de prostie natural
Stai stai stai. Nu erai tu ala care zicea ca aiu nu stie sa scrie cod? Acum s-a mutat goalpostul la „sigur, o sa scrie cod de aifon, da e aplicatie simpla pffff”? Mai, Alex, mai… cum le muti tu la stanga cand baga openai gpt++.
Cred că ai memorie selectivă sau n-ai fost atent la context.
Nu, nu. Mi-am luat timp, ti-am demontat tot articolul, si tu mi-ai zis ca n-ai tu timp de argumente, tu esti coder de zspe ani si stii tu. A doua oara nu mai gresesc. Bravo, Alex. Excelent articol. Tine-o tot asa! La gpt6 o sa o bagi pe aia cu „ami ce-r scuze la domni ai”.
Dă și mie linkul, poate am eu memoria proastă, că îmbătrînesc.
Give the link to me, because I got stupid memory, because I,m getting old.
Uite, cu citat:
„Cred că scapi din vedere încăpățînarea umană și uiți impactul capitalismului în societate. Sigur, vor veni unii autori cu texte scrise de GPT, dar după primul scandal, autorii vor fi puși să recite fragmente ca reviewerii să fie siguri că ei au scris cărțile. Sigur, AI-ul va genera poze cu modele care poartă haine pentru site-uri, dar pictorialele tot cu modele reale vor fi realizate, bașca încă n-am ajuns la holograme ca să le înlocuiești pe catwalk-uri. Am mai văzut pe alții, fără vreo tangență cu programarea, care visează că AI-ul va lua locul programatorului, dar realitatea e că abia te înțelegi cu un account/programator să-ți facă un site, account/programator care vorbește limba ta, îl înțelegi și te înțelege din context, prin mimică, gestică etc., încearcă să te înțelegi cu un AI fără ochi, urechi și mîini, mult noroc să priceapă specificațiile. Șamd. Dracul nu e chiar atît de distopic.”
Ai scris asta pe 14 decembrie, anul trecut. Au trecut 3 luni si deja ai ajuns la „Sigur, toată lumea o să poată să scrie aplicații de iPhone cu GPT”. Pai cum o dam? O sa se inteleaga toata lumea cu un AI fara ochi, urechi si maini? Si cum pricepe el specificatiile?
Tema pentru acasa: Alexa, what does „moving the goalposts” mean?
Există o diferență între a putea să citești și a și înțelege ceea ce citești. Iar tu nu pare că înțelegi ce-ai citit. Pare mai degrabă c-ai pus GPT-ul să-ți facă un sumar.
Vezi, de aia ziceam. A doua oara nu mai gresesc. Damn. Rectific, a treia oara nu mai gresesc. Azi imi asum ca n-am sapca. Sa ai o zi.
Dude, ești blocat în ideile tale fixe și nu vrei să fii atent. Eu n-am zis nicăieri că AI-ul nu știe să scrie cod (și momentan nu știe suficient de bine, momentan doar știe să genereze *niște* cod și să facă niște relaționări). Ce ziceam eu acolo e că n-o să ia locurile de muncă. O să le îmbunătățească, o să te ajute să devii mai productiv ca angajat, dar nu o să le înlocuiască complet. Dacă roboții înlocuiau complet oamenii, nu mai aveau joburi chinezii care asamblează iPhone-urile. Tu te-ai blocat în ce ar putea face AI-ul și ți-a scăpat prima parte a comentariului în care ziceam că subestimezi capitalismul și încăpățînarea umană. Pune-l pe Gigel să facă o aplicație de iPhone cu GPT4 și vezi cât timp îi ia cînd Gigel habar n-are diferența dintre array și object. Consideră apoi că Gigel e patron de magazin de materiale de bricolaj și are 50 oameni în subordine. Ce crezi că o să facă Gigel? O să piardă o săptămînă ca să înțeleagă diferența aia, săptămînă în care poate să facă bani cu magazinul, sau o să plătească pe Dorel, ajutor de programator, care o să folosească GPT4 să-i facă aplicația? Cît de greu e să pricepi niște nuanțe, fratele meu? Cît de greu e să faci legătura între niște termeni sau concepte?
👍
Si de ce crezi tu, Alex, ca AI nu o sa inteleaga niciodata toate specificatiile unui client? De ce nu s-ar putea face un ghid de conversatie AI-client, fara sa mai fie nevoie de un programator sa se chinuie sa inteleaga mimica. Ghidul ala de conversatie ar incepe cu liniile generale- vrei mai degrabă modelul A, mai degrabă modelul B sau sau modelul C? Eventual cu imagini si exemple. Si dupa aia se incepe cu detalii.
@boulean: eu, unul, abia aștept să se întîmple asta, mi-ar simplifica masiv munca.
Alex, e amuzant ca ii acuzi pe altii ca „nu pricep” in timp ce tu nu vezi fallacies cat casa din logica ta.
Da, un patron de magazin nu o sa se duca sa vorbeasca el cu chatgpt sa ii faca aplicatia. tot o sa fie nevoie de un baiat „mai tehnic”.
Doar ca o sa fie doar unul, nu 3 devi de frontend, 2 de backend, 1 desginer, 2 ux, 1devops, 5 infra, 7 QA, 3 PM, etc.
Doi, zici ca abia astepti sa devina AIul asta si mai competent ca o sa iti simplifice masiv munca (care de altfel oricum e super simpla si acum, dar asta e alta discutie).
Si ce crezi tu ca o sa se intample cu cererea si oferta si cu salariu tau cand munca asta o sa fie super simplificata?
andrei: luand doua texte care au aceeasi idee – aha. Deci uite cum te contrazici.
LOL
Partea cea mai amuzanta e ca de fapt Chat GPT nici nu genereaza cod, ci doar scuipa niste template-uri sau exemple luate din documentatii sau de pe net. Nu mai mentionez terraform, ca vine Boris sa ma certe ca noi ITstii nu intelegem ca lumea nu se invarte in jurul terraformului, asa ca trec direct la C++ – i-am cerut o chestie simpla, sa-mi genereze un program care calculeaza PI pana la n zecimale. A dat un fail masiv – prima incercare avea o eroare, nu se compila, la a 2-a incercare a rezolvat problema aia, dar calculul era pe langa, la a 3-a incercare a folosit alt algoritm, dar tot pe langa ii dadea rezultatul. Dupa cam 8 incercari m-am lasat pagubas. Dar Andrei (si restul oamenilor) care nu e in stare sa inteleaga un text e convins ca ChatGPT poate genera cod si ca gata, s-a gatat cu joburile-n IT, mama lor de ITsti care-s mult prea bine platiti.
> O paranteză apropo de concedierile alea: sunt legitime. Google, Twitter etc. au ajuns în punctul ăla din cauză că s-au birocratizat masiv.
Nu, serifule. Dau afara pentru ca au angajat in pandemie extrem de mult, fara acoperire in proiecte, ca puteau. Acum regleaza conturile. Esti in urma doua stiri, pe subiectul asta.
Devs are not fked, coding monekeys are. Problema e ca gasesti un dev la 10 coding monkeys in orice birou de „dezvoltare IT” (out sourcing pe galera) din romania.
Ce nu intelege lumea este ca ChatGPT nu este un AI in adevartul sens, ci un model predictiv de limbaj. Redus la minim, „ghiceste” urmatorul cuvant din fraza pe care o scrie. Atat, nimic mai mult. Practic tu ii dai o lista de cuvinte (tokenuri) si pe baza antrenamentului anterior, iti da o alta lista de cuvinte sub forma de raspuns.
Asta e unul din motivele pentru care da chix cand e vorba de matematica si pentru care il poti „pacali” foarte usor spunandu-i ca 1+1=3. Pe oricate texte s-a antrenat inainte si a vazut ca de obicei dupa „1+1=” urmeaza 2, ultima informatie pe care i-ai dat-o (ca urmeaza 3) primeaza in raspunsuri. Daca ii dai ceva mai complicat si tot ce a citit este gresit, va raspunde gresit. Predictibilitatea foloseste probabilitati, matematica lucreaza cu cifre exacte.
Nu e inteligent, nu creeaza, nu inventeaza, nu vrea nimic de la viata, nu cauta solutii la probleme, nu mituieste oameni sa treaca de captcha (cum gresit a fost interpretat ultimul technical report).
La fel face si cand „scrie cod”. I-a dat cineva sa rumege tot stack overflow-ul, si stie care e cea mai probabila secventa de cod cu care sa raspunda.
Nu stiu daca va inlocui meserii, dar va putea scrie un e-mail in locul tau, va raspunde mai bine decat Google cand cauti ceva. Da, ar putea sa scrie poezii, articole, carti dar tot ce va scrie va fi lipsit de creativitate si se va baza pe lucruri care exista deja.
Tot de-aia face si dezacorduri in limba romana, nu a „citit” suficiente texte ca sa alature oricare doua cuvinte in forma corecta.
>>Ce nu intelege lumea este ca ChatGPT nu este un AI
De fapt este. Lumea are insa o idee gresita despre ce e si ce nu e AI, in general bazata pe science fiction, nu pe realitate.
„Nu e inteligent, nu creeaza, nu inventeaza, nu vrea nimic de la viata, nu cauta solutii la probleme,” – deci ca 80-90% din oameni?
Boris,
(5 la suta.Si sint optimist.
Boris ,
95 la suta
Conversatie cu ChatGPT:
-write me a funny tweet about Al please
-„Why did the Al cross the road? Because it was tired of being stuck on the same algorithm
#AI #RobotJokes #Humor”
Vai dar chiar pune cuvinte unul langa altul. Probabilistic.
Si politicienii nostri nu fac dezacorduri in limba romana?
Chiar mai multe decat face ChatGPT?
Sincer, un voice AI antrenat pe limba Romana + backend ChatGPT ar face o impresie mult mai buna decat majoritatea politicienilor care apar la TV.
Pare ca stii cate ceva despre AI. Ai citit intr-o seara si te-ai prins vum sta treaba
S-a angajat aiurea in pandemie in baza unor asumpții greșite cu privire la venituri. Asumptiile s-au dovedit complet greșite. S-a făcut o ajustare de cheltuieli.
Nu are nicio treaba cu nimic altceva. Iar povestea cu doi cu bata la trei cu sapa va continua mult și bine, la fel cum se vrea ca lumea sa fie la birou, pt ca asta e mentalitatea, asta e psihologia umană. La fel cum se va continua sa se angajeze management care nu are nicio treaba cu subiectul pt a răspunde pt chestii pt ca lumea e obsedată de control, și nu pot tolera sa aibă niște IT-iști pe statul de plata fără sa facă micromanagement pt compensa pt faptul ca nu înțeleg cu ce se ocupa.
Din fericire am redus numărul de taburi cu ajutorul ChatGPT.
Din nefericire atunci când nu știe, ghicește și când l-am prins mințind, n-a recunoscut și a zis altă minciună (ex: prima pagină a unui ziar de acum 4 ani. (A fost crescut cu ziare)).
Din fericire sunt însurat așa că nu ține figura.
Din nefericire la versiunea următoare o să se uite în istoricul de browser.
Nu supărați AI-ul.
Din viteza am citit Andrei Caramitru e în haos . Dar cred că se potrivea și așa.
Nu ma pricep la scris cod, așa că nu am testat ce poate chatgpt la coding.
Dar l-am testat la ce mă pricep și m-a dat pe spate. Și e abia la inceput. Acum 2 luni nici nu știam că există.
Cred că cei mai deștepți dintre noi vor învăța să-l folosească. Iar cei care vor refuza sa îl accepte așa cum e, vor deveni irelevanți
Exact, pentru ca cei care nu sunt in IT, au o preceptie mai reala asupra a ceea ce stiu si ce fac.
ITistii cumva au senzatia ca inventeaza roata in fiecare zi, si 90% dintre ei o sa testeze chatGPT doar ca sa poata sa spuna „uite ba ce cod prost a scris asta, eu il scriam de 10 ori mai bine” (n.b. asta spun si despre propriul cod daca il arati dupa ce au uitat ca ei l-au scris).
@Boris, ‘cine v-a lucrat domle aici?’
Boris, nu mai apasa pe butonul „Trimite comentariu” ca a fost scris de un ITst si e scarbos.
My 2c:
Daca il pui sa scrie beletristica/fictiune e ideal.
Daca il pui sa scrie un text (comentariu/rezumat) despre o serie de fapte reale, e bine sa-l verifici ca mai da buleli. In general cu cat e mai mission critical cu atat e bine sa fii mai atent cu el. Chestia asta e in general buna pentru ca e mai usor sa citesti ceva decat sa compui un text.
Daca il pui sa scrie boilerplate code intr-un limbaj cunoscut o mai nimereste pentru ca sunt multe resurse pe net.
Daca il pui sa scrie cod intr-un limbaj mai de nisa o da in bara nasol. Tu-i ceri masini si el iti da violete.
In general cu cat trebuie sa fie mai riguros raspunsul cu atat e mai probabil sa o dea in bara. Cu cat sunt mai putine resurse pe net cu atat creste probabilitatea de esec.
Deocamdata, pe mine personal nu ma ajuta.
AC e cateodata rau panicat. Poate cateodata e mai des decat ar fi sanatos sa fie panicat.
Cat despre AI si programatori: are AC cumva investitii facute in firme de soft si cauta o metoda sa reduca costurile?
Ce facea el la super smecheria de consultanta?
Sa fie ceva de gen: ba, ia vezi ca scula asta scuipatoare de cod face treaba mai bine ca tine. Nu mai am nevoie de tine la costul x, dar daca accepti la x/4, te mai tin.
Am vazut consultanti si da, fac o caruta de bani, dar nu pentru activitati de creatie.
Faza e că mie nu-mi pare panicat, îmi pare entuziasmat. Și da, am impresia că a investit în niște medtech și fintech, dar tocmai aici e problema: că nu i-a întrebat și pe oamenii ăia ce părere au.
x/4 ar insemna ~2000 lei / luna pentru un programator cu 5-6 ani experienta, care acum ia ~8000 lei / luna.
Unu la mana, nu cred ca mai e legal salariul ala.
Doi la mana singurii care ar veni in 2023 sa faca mentenanta la aplicatii vechi pe minimul pe economie ar fi elevi de liceu saraci, poate si cativa studenti saraci.
Dar e foarte posibil ca asta gandeste omul, da afara jumatate dintre programatori si cumpara ChatGPT de 20 coco / luna pentru restul.
@vosidit98 ~8000 lei după 5-6 ani pentru un programator? Nu știu de unde e cifra dar mie mi se pare cam subțire. Foarte subțire.
@PaulBP Intr-un fel ai dreptate, salariul brut mediu pentru programatori e cam 13000 lei in Bucuresti. Dar nu iei brutul in mana. De asta am zis cam 8000 lei. My bad.
@vosidit98
Te-ai referit la salariu mediu, are sens acum. Nu sunt de acord cu faptul că cineva cu 5-6 ani experiență ar lua sub 10000 în mână, dar da, media e acolo.
Unii de aici omit faptul că s-a lansat zilele trecute GPT-4, care e de nu știu câte sute de ori îmbunătățit, după spusele celor de la OpenAI… Totuși, acesta este valabil cel puțin Momentan, la abonamentul chatGPT Plus, care e vreo 20 dol/lunar.
De acord cu tine pana intr-un punct cu birocratizarea. Companiile mari aplica framework-uri de scalare (SAFe, Spotify,Less) fara sa inteleaga ca e nevoie de o strategie de cum vinzi proiectul respectiv. Si nu faci dimensionarea doar la man days per quarter si vedem noi de ce ne trebuie 4.400 man days dev si 2600 man days qa, la urmatorul proiect de bugetare. Cred ca fix intelegerea produsului, ce poti automatiza (ce tool-uri te lasa grupul sa utilizezi) ar trebui sa inteleaga birocratii de care mentionezi.
Nu, folosesc balarii de frameworkuri, pentru ca dintre toate meseriile lumii ITisti sunt aia mai incapabili sa faca o planificare pe care sa o respecte.
Se planifica constructia de orase end to end, si se respecta (cat de cat). Doctorii pot sa isi planifice operatiile si sa respecte (cat de cat) programarile chit ca mai moare cate un pacient.
Intreaba un ITist cat ii ia sa faca un buton din rosu in albastru.
1 ora iti explica de complexitate, 30 de minute de tehnical debt, 3 ore iti explica ca mai are nevoie de 4 experti din alte departamente ca nu e doar zona lui, si la final iti da o estimare in banane pe minut, ca asa l-au invatat pe el la frameworkuri, sa nu estimeze in ore de munca.
Si intr-un final, final oricum dureaza intre 10 minute si 4 luni taskul in functie de cat chef (n)-are de munca.
Peogramatorii iti fac un buton din rosu in albastru intr-o secunda.
Problema e ca ai uitat sa le dai niste detalii, de exemplu ca nu vrei chiar albastrul ala, ca vrei de fapt un gradient, ca parca da mai bine cu colturile rotunjite, ca trebuie sa faci highlight si sa schimbi cursorul la mouse cand userul face hover, ca vrei un chenar la focus cand apesi pe tab, ca se poate apasa cu Enter, ca de fapt vrei sa fie multilanguage, ca trebuie sa mearga si in araba si trebuie pozitionat la stanga dupa caz, ca vrei sa apara frumos si pe desktop, nu numai pe mobil si 16 pixeli sunt prea mici pentru un ecran 4k.
Nu boss, programatorii sunt in general autisti, ce le ceri, aia iti livreaza, cand proiectele se intind mai mult decat trebuie, este vina celor care scriu specificatii incomplete si vin permanent cu idei noi la proiecte neterminate.
programatorul perfect ESTE chatgpt.
du-te si ia 2 paini. daca au oua, ia 5. si s-a intors cu 5 paini, ca aveau oua.
Rumbu, iti dai seama ce complicat e pentru un doctor cand se prezinta pacientul si nu explica clar exact ce tre’ sa faca doctorul ca sa il vindece, eventual sa vina de acasa cu semnul facut pe burta unde sa il taie. Doctorul doar sa execute mecanic.
@Boris Păi s-a renunțat la Waterfall, fiindcă era greu pentru clienți să schimbe cerințele odată redactat planul. Iar pe Agile, când trebuie să fie gata feature-ul în una – două săptămâni nu prea e loc de construcții arhitecturale care să facă acea componentă să fie și reutilizabilă, și platforma, și SOLID și DRY și KISS.
Iar dacă nu folosești un framework deseori ies spaghete. Ai atunci când nu există o cultură pentru așa ceva, cam pierzi timpul gândind o arhitectură și scriind documentație.
Folosind un framework e mai ușor să faci apel la autoritate și să impui anumite reguli.
Prin 2011 am scris la vechiul job un tool care automatiza niște procese. Tool-ul avea un readme de vreo 24 de linii. Chiar și așa primeam deseori e-mail-uri legate de 2 mesaje de eroare care erau tratate fix în acel readme, pentru că aproape nimeni nu-l citea.
@Boris Clientul rareori vrea „un buton rosu”. De obicei vrea un buton a carui culoare se poate schimba: de Craciun sa fie Rosu, de 1 Martie verde, de Paste sa aiba oua pe fundal, etc. Ideal daca poate sa dea artistul drag & drop unui fisier photoshop si sa fie transformat in tema pentru aplicatie.
Da, in 2023, este fezabil ca un artist sa poata desena tema unei aplicatii. Dar asemenea cerinte existau si acum 10-12 ani.
Poti argumenta ca fiind cel care plateste, clientul are dreptul sa ceara ce vrea, nu neg.
Doar de asta s-a inventat Agile. Esti manager, vezi ca un feature dureaza mai mult de 2 sprinturi si nu se intrevede ceva utilizabil la orizont. Poate trebuie spart in bucati mai mici, sau dat altei echipe.
spotify model. nici spotify nu l-a mai folosit. am avut onoarea sa aflu cumva…, oricum nu e un secret.
n am folosit safe si nici nu ma intereseaza. prefer startups sau scaleups si nu am timp de birocratie. Si am intalnit companii care imi spuneau cu mandrie ca urmeaza un model, ca cel amintit mai sus.
vosidit98, acu’ n-am pretentia ca ma pricep, da’ waterfall/pmbok ala nu e ceva ce se foloseste cu succes in orice proiect din alt domeniu (nonIT) pe lumea asta si cumva numai it-isti nu au reusit sa execute pe el?
Si nu era ala in care pentru un buton aveai 100 de pagini de requirements (cum vrea rumbu mai sus?). Si agile nu era aia in care daca doreai sa mai adaugi ulterior si un hover la buton o puteai face fara sa trebuiasca sa refactorizezi toata platforma?
Inaintea erei voastre (ma rog, pe rumbu il suspectez ca am fost colegi de unitate de pionieri), mi-a picat pe mana documentatia pentru implementatul in online a platformei pentru pagini aurii. Nu, n-am fost niciodata programator sau sa lucrez direct in IT (doamne fereste), insa am tinut minte situatia.
Era un dosar asa de vreo 300 de pagini A4 care iti detalia fiecare butonas de pe pagina ce face, document care era de la „compania mama”, ai fi zis ca e bine/ok, si ca e suficient ca sa mearga treaba bine. E uite ca nu era bine modelul ala, trebuia sa se faca special pentru IT alt framework cu estimari in banane pe minut, si cu „ceremonii” mai ceva ca la masoni. Ca ITstul n-are rabdare sa citeasca mai mult de 3 bullet points-uri inainte sa se apuce de munca.
@Boris Multi programatori au executat cu succes waterfall timp de zeci de ani. Doar ca ingineria software are un grad de permanenta mult mai precar decat cea a constructiilor. Si complexitatea „boilerplate-ului” a evoluat in timp.
Nu stiu cum e cu aplicatia pagini aurii, nu-s asa de batran. Actualmente, lista aia de bullet points de multe ori nu e pentru programatori ci UX/designeri.
Cu WPF/MAUI/QML/HTML, abilitatea de a folosi „foi de stil” pe GUI permite ca o parte din proiectarea GUI-ului sa fie facuta de UX-lor si artisti. Doar aplicam stilul primit, si ce nu le place pot peria ulterior.
Pe partea de programare problema nu tine de obicei de intrebarea „cum imi indeplinesc taskul” ci „cum imi indeplinesc task-ul cu tool-urile firmei X” ?
Sa zicem ca ai de sectionat un corp geometric in spatiu 3D. Te ajuta algoritmii si matematica, dar nu poti reinventa tu roata. Trebuie sa intelegi framework-ul firmei la care esti angajat.
Cum trateaza virgula mobila ?
Clasa lor de transformare e „Matrix”, „Transform” sau ceva complet diferit ?
Are functiile de care ai nevoie ? Trebuie sa o extinzi ?
Daca tot sunt clase, respecta principiile SOLID acolo unde e cazul ?
Ai surprize la operatiile comutative si elementul neutru ?
Sa te obisnuiesti cu diferentele astea dureaza, pentru unii mai putin, pentru altii mai mult. Dar atarna la implementarea unui feature nou.
@Boris, nu poti pune semnul egal intre doctor si programator. Si in medicina exista infirmieri, asistenti si doctori. De culoarea butonului in medicina se ocupa infirmierii. Nu cred ca vrei sa te opereze un infirmier, cel mai complicat lucru pe care il poate face este sa iti schimbe plosca cand te pisi pe tine.
Eu sunt suficient de batran incat am prins toate etapele dezvoltarii job-urilor din IT. Daca la inceput asteptarea era ca baiatul ala de la IT sa le faca pe toate, de la mufat cabluri de retea, pana la scris reguli in firewall, intre timp proiectele au devenit prea complexe si au aparut specializarile pe nișe. Si inainte te duceai la barbier sa iti scoata maseaua, nu existau doctori stomatologi.
Daca acum 20 de ani butoanele erau niste chenare pe ecran, acum ai nevoie de web designer sa il faca placut ochiului, de backend dev ca sa faca ceva cand apesi pe el, de un db dev sa puna indecsi in baza de date ca interogarea sa nu dureze 100 de ani, de un net specialist sa nu iti puna serverul in cap, de un expert in securitate sa nu iti faca cineva sql injection si eventual un specialist pe i18n sa afiseze cum trebuie informatia. La sfarsit vine si ala specialist pe usability sa se asigure ca progress bar-ul asociat nu sare brusc de la 10 la 90%.
Stiu ca tu reduci la absurd cerinta cu „vreau doar sa fac un buton rosu”, dar foarte rar cerintele suna asa. In realitate orice cerinta implica din nou toate persoanele de mai sus.
La asta se mai adauga si perisabilitatea oricarui proiect de dezvoltare. Daca in backend un proiect poate rezista un an sau mai mult, in frontend dupa cateva luni site-ul tau arata outdated daca nu faci nimic.
imi place ca borsis nu e programator sau it-ist (doamne fereste) dar nu il incurca in a avea idei. Doamne fereste, sa nu stii un domeniu, dar sa te opreasca asta in a stii clar despre ce e vorba acolo.
@Boris
Explica-mi si mie.
„estimare in banane pe minut” – eu am 19 ani de programare in spate. Estimez un task. Pe care urmeaza sa il faca un junior. Cum estimez eu in cate ore il face?
Cum estimez io pentru manageru meu, care estimeaza pentru managerul lui, unde o sa fim peste doua saptamani cu proiectu?
Uite. Mergem intr-o sala. Eu iti arat o haltera si iti zic „aceasta haltera are 100kg”.
tu: aaaa…programatorii astia, nu stiu sa estimeze cate repetari or sa faca.
2. „dar doctorul”.
Apai. Asa zici tu, ca doctorii zic „operatia asta o sa dureze 3h”. interesant.
Si…ce zici. In timp ce doctorul opereaza, un transplant de ficat, sa zicem, vine cineva sa il scoata din sala de operatie ca are de lucrat si un os rupt pe care l-a facut ieri si care de fapt pacientu s-a razgandit si s-a gandit ca poate era de fapt mana de vina?
3. Mai datenplm de cunoscator
O lume in care toti, nu doar aitistu si clientul, dar aitistii intre ei, se inteleg din mimică si din psihologii finețuri și rafinamente. Citesti de exemplu că “Predictibilitatea foloseste probabilitati, matematica lucreaza cu cifre exacte“. O mică aberatie, pentru ca exista o ramură matematica a probabilitatilor, se cheama calculul probabilitatilor. Mimica, psihologia, taskul. E o artă, nu intelegeti voi.
nu este nici o finete acolo. Clientu vrea ceva, azi. Nu e musai sa stie ce vrea. El vrea ceva general. De aici tre sa stai sa produci tu ce vrea el.
Uneori stie clar ce vrea. Alteori nu prea stie.
Daca ai lasa clientii sa vorbeasca cu programatorii ar iesi o caterinca totala.
dupa care apar dileme de gen: dar, avem bani sa satisfacem toate dorintele clientilor? Clientii au bani sa isi satisfaca toate dorintele?
And so on
nu e arta. nu e precizie. nu e nimic. E doar o munca. Atat de fututa in cur incat astept AIul sa o descurce…Vedem noi dupa cum o impachetam
Bine boulean, „aritmetica” doream sa spun. Despre asta era exemplul meu.
Uite un exemplu mai complex: intreaba-l pe chatgpt cat este pi si dupa aia spune-i ca ai un cerc cu circumferinta de 100 cm si diametrul de 5 cm si vrei sa iti calculeze raportul dintre circumferinta si diametru. Dupa aia intreaba-l daca cercul ala exista.
Asta e o lumea de rateuri, Rumbu. Tu, care esti om cu studii si experienta, ai dat o bară si te-ai corectat, chatgpt da rateuri si el, multe si grave, ca e de-abia la gradinita.
Animaloo, pai d-aia ai 19 ani de programare in spate ca sa stii cat iti ia tie si cat ii ia juniorului, dubios ar fi sa il pui pe junior sa estimeze pentru tine.
Tu ai senzatia ca atunci cand il intrebi pe un sef de echipa cat ii ia sa faca o casa ala strange toata echipa de salahori la grooming? Si pana la urma si daca o face, ce ma intereseaza pe mine, client final cum ajunge la estimare.
Tu ca sef de echipa zici la final ca dureaza 10 luni si costa 100 de bete. Nu banane pe minut, nu ture de stadion, nu releasuri/km2, nu tati, cat zile de munca.
Taskurile au o anumita „greutatea” data de complexitate.
D-aia faci o estimare a complexitatii. Story points. Facut de un junior sau de mine, tasku ala e la fel de „greu”.
Ce poti estima este „echipa mea poate sa faca atatea story points in doua saptamani. Sau trei”. Este mai usor sa estimezi pe termen scurt pentru ca eviti anumite problema: bugs, vacante, accidente. Gen…m-am intors din vacanta aveam mana rupta. Ce zici…fute estimarea?
Mai vorbim de breaking changes de la alte echipe? Sau de pe la 3rd parties? Am estimate 10minute un task mi-a luat o zi. Estimarea mea era corecta. Dar…schimbari de la alte echipe m-au omorat
Vorbim de „constructii”? Io inca nu am auzit de o estimare corecta in constructii. Private sau publice. Ai auzit tu de asa ceva?
I don’t comment that often. But man this is the best article I have read in a while.
„În plus, o să fie o unealtă fenomenală pentru a crește noi generații de programatori pentru că e super capabil în a sumariza informația într-un mod clar, concis și pe înțelesul unui începător.”
Pai nu crezi că exact aici e pericolul pentru programatori? Dacă va deveni mult mai ușor să devină cineva programator, rezultă o creștere a ofertei pe piața de muncă deci – legea cererii și ofertei – salarii mai mici.
În aceeași ordine de idei. Spunea OP că tot va fi nevoie de cineva care sa înțeleagă exact ce vrea clientul, și apoi să știe ce să ceară AI ului să facă. De acord. Dar un astfel de om a cărui munca se rezumă la ce a spus OP poate înlocui 10 programatori – să zicem. Din nou legea cererii și ofertei.
Rezultă din ce a zis OP că într-adevăr programatorii nu vor dispărea. Dar vor fi mult mai mulți la mult mai puțin de făcut. Ceea ce ar putea fi parțial compensat daca ar crește volumul a ceea ce ar fi de programat. Dar nu cred că suficient. Programatorii ar trebui sa se teamă nu că va dispărea job-ul lor – așa cum a dispărut cel de fabricant de căruțe – ci că va deveni un job ca oricare altul, la nivel de inginer sau electrician de exemplu.
Programatorii sunt de mai multe feluri – aia care monteaza carute cu materialul clientului si aia care inventeaza materialele. Primii s-ar putea sa aiba probleme, restul… nu o sa poata niciun AI sa scrie ceva la nivelul de application server (sau mai jos) de la cap la coada.
costelush, asa e. doar ca ai mancat o chestie: Primii 95% s-ar putea sa aiba probleme, restul….
Eu văd lucrurile diferit: dacă va crește numărul de programatori și le va crește productivitatea, îți vor scădea masiv timpii de development pe diverse feature-uri, ceea ce va duce la dezvoltarea de noi feature șamd., ceva mai aproape de Moore’s Law decît de dat afară oameni. În plus, o să vezi multe produse noi, că unii programatori vor ieși din corporații și se vor apuca de altceva cîtă vreme își vor putea automatiza multe dintre task-uri. Și e o treabă cînd poți livra de la zero un produs nou în trei luni în loc de un an doar pentru că nu tre’ să-ți mai bați capul cu chestii. Eu cred mai degrabă că e loc de un nou boom decît de un bubble.
Nu o sa se faca featuri noi pentru ca tocmai s-a incheiat era in care toti aruncau cu banii in orice idee creata a oricui. The uber of…. (pune tu ce domeniu vrei). Gata. Finito. De acum o sa se ceara bani si cost control. Cost control care il faci dand afara 7 din 10 si bagand AI in loc. Sau fara ai, musk style, ramaneti 3 si munciti nu o mai labariti ca pana acum.
Aaa ca tu esti (crezi ca esti) din aia 3 care raman ca esti mai compent. Poate ca da, dar 7 dintre colegii tai in 1-2 ani o sa trebuiasca sa isi caute ceva de munca real, nu stackoverflow.
Înainte făceam tabele de mână.
Acum fac tabele cu calculatorul.
Voi face tabele cu AI-ul.
Euroins a folosit AI ca să mânărească tabelele de nu s-a prins ASF.
Hai sa zic și eu din perspectiva ăluia care nu e programator.
In job-ul meu de zi cu zi 70% din timp frec excel uri. Le iau dintr-un loc, ma uit pe ele, aleg selectiv din ele și le pun în alt loc. Ii anunț pe alții ca am terminat și o iau de la capăt.
Acum, în tinerețea mea cocheta cu programarea, am făcut informatica și știu sa înțeleg ce vrea un cod dacă ma uit peste el, indiferent de limbaj. Nu știu sa îl scriu în schimb.
Am intrat pe ChatGPT și i-am cerut să-mi scrie niște vba-uri ca sa îmi automatizez niște pasi. Le-a bușit complet, dar mi-a dat niște indicii prin diferite secvente de cod. I-am cerut să-mi scrie un scraper în Python ca sa îmi automatizez din partea de luat excel-uri dintr-un loc. Și pe ala l-a bușit dar mi-a dat un punct de pornire. L-am mai întrebat cum fac una, cum fac alta, le-am pus împreună și mi-a ieșit o minunăție de scraper. Acum trebuie sa aflu cum scap de MFA.
AI-urile astea sunt unelte, cel puțin în punctul de acum. Sunt utile și au potențial sa reducă din anumite sarcini. La fel de bine au potențial sa lase loc altor sarcini. Cine freacă excel-ul azi mâine poate freca altceva și tot va fi nevoie de angajați. Centralistele de acum 100 de ani ce ar face azi? Cu cât s-a redus cererea de arhitecți și designeri de când au apărut programele tip CAD?
Plus, oricât de deștept ar fi ai-ul, niciodată nu va avea partea de creativitate. Degeaba ai ceva ce-ți scrie cod 100% sigur și maxim de eficient, dacă acel cod nu are un scop. Iar scopul vine în urma procesului creativ. Poate pot sa ma duc sa cer să-mi scrie un Google, dar niciodată nu va reușit să-mi scrie următoarea soluție la fel de „disruptiva” cum a fost google. În 20 de ani job-ul meu poate nu va mai exista, dar vor apărea probabil „birouri de creație”
Absolut, corect, dar intreaba 1000 de ITisti si unul nu o sa zica asta:
„In job-ul meu de zi cu zi 70% din timp frec [….] Le iau dintr-un loc, ma uit pe ele, aleg selectiv din ele și le pun în alt loc. Ii anunț pe alții ca am terminat și o iau de la capăt.”
Ei fac creatie domne, ii doare neuronul seara cand se pun in pat de cata creatie fac.
Acum, sa fim realiști, orice industrie curba lui Gauss când vine vorba de performantele celor ce lucrează acolo. 5% sunt inutili, 90% sunt mediocri și restul de 5% sunt geniali.
In ziua de azi nimeni nu mai iese la pensie din locul de munca unde și-a început cariera (exceptând specialii din tara noastră), iar generațiile care vin din urma (și am pretenția asta și de la generația mea) ar trebui sa fie mai bine pregătite pentru schimbări majore în intervale mai mici de timp. Dacă nu am pretenții de la bunica mea de 90 de ani sa folosească un smartphone, dar o voi admira dacă o face, voi avea pretenția de la copii mei sa învețe repede cum sa folosească „sistemul audio-holografic-alte-cuvinte-similare”.
Andrei,
Boris are dreptate.
Lucratorii din IT sint supraevaluati,asta e ideea si as putea scrie o carte povestind despre IT-isti care 70 la suta din timp o frecau pe niste salarii aberante.
Poate oamenii astia atit de ingimfati ar trebui sa citeasca ce s-a intimplat la criza dotcomului de la inceputul anilor 2000.
Tare mi-e frica ca o criza similara cu aia se apropie.
Bah boris. Cat timp bagi „it-ist” ca termen sugi pula. Asta e singurul drept pe care il ai. Sa sugi pula.
Cand o sa ai discutii despre – suport, qa, programator, devopsi, pm, manageri atunci o sa incepi sa ai dreptul sa vorbesti .’
Boris, ia zi boss, ți-a furat un aitist nevasta?
Corect. E foarte mult fluff. Agile cum e azi e mega __abareala.
Bullshit metrics, bullshit meetings, bullshit certificari. Proj manager si scrum master unii care au facut gluma de programare la viata lor. Sau agile coaches. Glume.
Sunt vechi in bransa , si am inceput cariera pe alte meleaguri invatand de la pionieri gen Uncle Bob, Scott Ambler, Kent Beck , Steve McConnell etc. Era mult mai pragmatic tot.
Uncle Bob a scos o carte noua, Clean Agile Back to basics in care spune lucrurilor pe nume. Nu trebuie sa mire pe nimeni.
In ultimii zece ani oricine putea sa devina ITist. Imi amintesc de dot com bubble cand multi din cei care au intrat in bransa au si plecat ca nu mai se facea banul usor si era de pus osul.
Back to basics.
Chestia cu timpul! Timpul valoreaza strict pentru tine, nu am chef sa plec azi la munca, e timpul meu pe care mi.l asum…e confortul meu,,, ala nu poate fi masurat in bani…timpul la munca e doar un sfert din ce fac si produc acolo, restul e al angajatorului… daca ma trezesc maine cu zen,ul pe dos la 7, ma duc si ma pis si stau pana la 12 in pat …restul e nimic! Ca vin astia cu spt, de lucru de 4 zile, e exact pe dos, nu mai stam 8h pe zi, stam 10h,,,s,a dus draq’ tot fengshuiul…ca daca stai si 10h la job, n,o sa tina ala 3zile lacatul pe usa!
Si acum nu incepeti cu facturi, rate, copii, ca toate astea va fac sclavii lor,,, este doar o opinie sau un mod de viata( nu dau lectii nimanui) si nu stau cu curu’ pe bani , ma limitez doar la un trai linistit , dai in gat ca boul, nici nevasta,ta nu,ti face statuie daca ai crapat,,,
Andrei Caramitru, Elon Musk si AI – 3 subiecte despre care abia asteptam sa citesc de la un parerolog profesionist. Vali, daca iti e lene sa postezi intr-o zi, mai bine nu o faci cand postarea arata ca asta de mai sus. Sau cauti low quality posts care sa creeze reactionary engagement? Atunci scuza-ma pe mine, ai facut o treaba excelenta.
@Boris
Man, calmeaza-te, pentru sanatatea ta. Te vad inspumat pe subiectul asta la fiecare articol sau comentariu conex.
Da, vor disparea niste job-uri. Altele se vor transforma. Vor aparea alte job-uri.
Nu o sa moara nimeni de foame in industria asta daca nu e o putoare.
Eu vad asa:
AI-ul asta(care e mai mult Machine Learning) este mai mult un tool pentru programatori si nu un inlocuitor, inca nu e folosit si cred ca mai dureaza pana o sa fie integrat in munca unui programator. Cred ca dupa un timp o sa fie ca diferenta intre un programator care scrie cod in Notepad++ si unul care scrie intr-un IDE dedicat mai ales cand vine vorba de debugging si a intelege codul existent: cine o face cu ajutorul unui IDE/AI o s-o faca de 3x mai rapid ca unul prin Notepad/Fara AI
acum toti sunt programatori. cand va intrat bine AI-ul vor exista „operatori AI/chatgpt” si programatori, aia buni.
va fi un skill nou sa stii sa interactionezi cu AI-ul asa incant sa scoti ceva util din el si sa si triezi apoi. probabil in timp, termen lung, sa preia 100% AI-ul treaba din IT.
Salutare!
Ceea ce spune autorul este ca : „Nu va scadea numarul angajatilor deoarece am eu o presimtire si pentru lucrurile au fost asa mereu” = Confirmation bias
GPT a fost integrat cu succes in mica mea afacere de fotografie si, de atunci au crescut vanzarile cu 60% (6 luni). Ar fi trebuit sa angajez copywriteri sa scrie articolele pe care le-am postat – bani pierduti pentru firmele respective.
ImagenAI si LuminarNEO – integrat cu success in procesele de editare. Mi-au salvat ore intregi de editare – bani pierduti pentru cei care ofera servicii de editare
Midjourney – integrat cu succes in procesul de editare (fundaluri digitale/texturi, e.t.c.) – bani pierduti pentru firmele care ofera astfel de tool-uri.
Acum, daca firmele pierd bani (sau castiga) din cauza/datorita A.I., vine Alex si ne spune ca : Joburile sunt in siguranta!
Nimeni nu spune ca vor pica 100% din joburi. Ai-ul va reduce CONSIDERABIL numarul de joburi disponibile. Procentul? Nu sunt specialist sa ti-l spun. Cat timp exista considerente economice URIASE pentru a reduce numarul de angajati, acest lucru VA FI FACUT!
URASC A.I., consider ca ne distruge ca oameni. Il folosesc pentru avantajele comerciale. Nu pot ramane pe loc.
Joburile voastre sunt in siguranta.
Vorbim peste 2-3 ani.
inca nu m-am hotarat care e mai tâmpită, legaleza sau programareza?
Profundă asta – „Pentru că nimeni nu vinde un produs în sine, toți ne vindem timpul personal.” Păcat că mulţi se opresc aici cu afirmaţia asta.