ANAF, fiți un pic atenți aici…

O poveste despre prostituție arată în câteva rânduri de ce avem nevoie pentru ca societatea românească să se miște înainte:

Stilul de viaţă al membrilor reţelei şi câştigurile lor financiare care nu corespundeau cu veniturile lor sunt aspectele care au atras atenţia poliţiei, a explicat pentru AFP comisarul Elvire Arrighi, şefa Oficiului central pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Capii rețelei circulau în maşini de lux, se aflau în fruntea unor societăţi comerciale şi deţineau imobile. (sursa)

Asta e tot. Așa descoperă autoritățile cine face afaceri ilegale în țări civilizate. Cineva a văzut pe stradă o mașină de 50.000€, a văzut că ăla nu lucrează, a raportat la poliție. Ăia au verificat, cetățeanul nu avea serviciu, nu avea activități financiare, dar avea case și mașini. Nu le-a luat mult să descopere din ce.

Atât.

De atât e nevoie pentru a descoperi corupția. Mita. Prostituția. Traficul de droguri. Traficul de persoane. Autorizațiile de construcție date pe nașpa. Șpăgile primite în trafic. Șpăgile primite la vamă. Veniturile din orice tip de afacere ilegală.

Nu e nimic în neregulă în a avea 12 case și 48 mașini dacă sunt din venituri legale. Că asta e diferența între 50% dintre mașinile de pe șosea și Ovidiu Pop, de exemplu: omul își poate justifica fiecare leuț. Poate arăta de unde a avut bani să cumpere orice. Abi nu poate să facă asta, ați aflat din ziare de unde are bani de Rolex și excursii în Dubai. La fel și restul cocalarilor și bombardierilor. Zi bos ce business-uri ai de ai atâți bani. Dacă sunt legali, bravo ție, nu îți facem nimic după ce îți strângem mâna. Nu poți să spui? Se confiscă!!!!!!

Se confiscă și societatea începe să se simtă mai bine când oamenii care muncesc legal nu mai sunt scuipați și intimidați de “bolizi de lux”.

Ce e, nu sunt legi pentru asta? Se fac. De aia plătim parlamentari.

 

bani-money-dolar-dollar Photo by Shopify on StockSnap

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. „De aia platim parlamentari” :)))))))))))))

    10
  2. Aia este „afara”, in Romania este raspandita ideea ca nu este bine sa parasti, sa reclami pe cineva la autoritati, indiferent de natura problemei

    00
    • Normalul, pentru ca reclamatul este informat de politie cine l-a reclamat.

      00
    • La cine sa reclami? La gaborii de la secția 16?
      Eu inca aștept sa fie aplicat „modelul Georgia” cand i-au dat afara pe toți gaborii si au luat o de la zero. Bine, cred ca o sa astept mult si bine :).

      00
  3. Finalul…epic! Intre multi dintre cei care fac legi si cei cei care nu pot justifica averea e de multe ori semn de egalitate. Ne saluta din mers si cu sila. Ca-i deranjam, cu nimicnicia si saracia noastra. Pup!

    00
  4. Primii care ar pica in aceasta schema ar fi exact parlamentarii (care trebuie sa implementeze cadrul legal) si ANAFul (care ar aplica legea).
    Cine e nebun sa-si taie cracul de sub picioare?

    00
  5. Pentru ca cei care trebuie sa facă verificările ar fi primii care ar avea de suferit. Am curaj sa fac pariu ca nu exista angajat la stat -care are posibilitatea de a lua o șpagă, cât de mica- care sa justifice nivelul de trai pe care îl are. Aveam o gluma acum vreo zece ani ca dacă scădem țigările, băutura și benzina consumata lunar toți polițiștii sunt corupti

    00
  6. Cred ca a mai fost discutia asta aici. Ca sa poti confisca o average ilicita, trebuie sa dovedesti ca averea aia a rezultat din infractiuni. Lucru dificil de dovedit având în vedere ca nu tine nimeni contabilitatea frumos, pe caiet, la banii astia. De obicei banii sunt spalati si apar in buzunarul infractorului ca venituri curate sau nici macar nu sunt ale lui.

    De aia si pe Al Capone l-au prins cu evaziune la spalatorie sau pe Dragnea cu abuz în serviciu.

    Francezii au treaba aia misto cu inspectorul fiscal pe care nu îl intereseaza de unde ai bani. Anul trecut ai avut x, anul asta ai x + 100. E, pe aia 100 platesti 50% impozit ca nu ai declarat la timp, o amenda frumusica, plus penalitati. Plus puscarie daca e groasa.

    00
    • bă rumbu, pentru un tip atât de deștept, uneori dai în gropi, să mor io.

      eu: avem nevoie de legi noi!!
      tu: nu se poate face cu legile de acum!
      eu: de aia am spus, în pula mea, ca avem nevoie de legi noi.

    • Nu boss, nu ai cum sa dai legi in sensul asta, nu te poti atinge de proprietatea cuiva pana nu dovedesti ca e obtinuta ilicit, scrie in constitutie. Si asta e bine.

      Dar te poti folosi de legile existente, cum e Codul Fiscal. Dar pentru asta ar trebui sa ai inspectori cu chef de treaba si incoruptibili.

      Acum doua zile tot tu cereai legi care deja exista la treaba cu castrarea.

      Oricat ne place sa injuram parlamentarii, legi avem. Problema este cu implementarea lor. Adica la politie si la judecata.

      00
    • Subscriu la antecomentatorul Vali…rumbu, tu erai ala care ne ameninta ca exista legi care ne obliga sa mergem la razboi…😀
      si cu legile actuale s-ar putea dovedi ca respectivii spala bani..doar ca ar trebui sa munceasca Politia economica sau cum s-o mai numi acum … gen, stat vreo luna si filat businessurile astora si notat cati le intra pe usa si apoi comparat cu actele …ca de obicei astia fac business-uri clasice , nu online , sa spele banii…spalatorii auto, service-uri, frizerii, pacanele…dar,suntem in RO, nu te faci bugetar sa muncesti, nu ?

      00
    • NOU
      #17

      @Vali „bă rumbu, pentru un tip atât de deștept, uneori dai în gropi, să mor io.
      eu: avem nevoie de legi noi!!
      tu: nu se poate face cu legile de acum!
      eu: de aia am spus, în pula mea, ca avem nevoie de legi noi.”
      Avem nevoie de o Constituție nouă. Citește art. 44(8): Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

      00
    • Exista o lege pentru confiscarea extinsa a averilor ilicite. Se lauda Ana Birchall ca ea a fost cea care a initiat legea. Este promulgata de vreo 2 ani

      00
    • Ce ziceti amandoi are sens. Ca legile pot fi inbunatatite ca sa faciliteze rapiditatea confiscarilor.
      Pe de alta parte trebuie avut grija de abuzuri. Vrea cineva de la anaf sau ai scuipat pe cine nu trebuie? Cam nu vrei „legal” sa ramai fara casa.
      Pe partea celalata cum zice Vali, ce scrie in declaratia ta de venituri anuala? Ca faci 20000 pe an? De ron? Ce e cu x5ul asta nou? Pe numele tau? E pe o firma? Ce rol ai in firma? Nu ai? Ce cauta masina la tine? Ai rol fictiv? Ia sa vedem ce scrie in contractu de munca de e nevoie de x5 si tu ai salat de 2000 de ron.
      Si tot asa legaturi simple.

      00
    • e pe numele lui bunică-tu, care e pensionar pe handicap? de unde are el atâția bani? să vedem ce terenuri a vândut ca să ți le ia.

      de unde ai avut tu bani să cumperi 2 clădiri, tu fiind casnică? ah, gineri-tu, care are alt nume, a furat și acum a bulău, dar banii nu au fost găsiți? ce coincidență.

      pe mine chestia care mă deranjează cel mai mult este „să nu se facă nimic în sesul ăsta, ca nu cumva să nu se facă abuzuri„.

    • @vali

      Ce zici, este posibil ca unii sau chiar majoritatea stimatilor nostri parlamentari, judecatori la CCR si nu numai, sa fie de facto in situatia delicata pe care ai prezentat-o? Si poate, prin absurd, sa considere interesul lor personal mai presus de interesul national si sa nu aprobe, fie legislativ, fie juridic sau constitutional, orice astfel de legi in domeniu?

      Tinand cont ca judecatorii CCR au decis cu privire la propriile lor pensii speciale, si ANI/DNA nu au catadicsit sa sanctioneze un conflict de interese care nici macar nu vad cum ar putea sa fie negat, deci cu legea existenta in mana, cine ar putea sa creada ca ar permite alti potentiali vectori de atac asupra lor?

      00
  7. Pot sa-i faca viata mai frumoasa unei cunostiinte care a ajuns escorta de lux, stie cineva cum se poate proceda? :)))

    00
  8. Finalul e fix problema.

    Ca sa ajungi parlamentar costa mult iar banii aia trebuie dati inapoi… nimeni nu ajunge parlamentar prin credit la banca.

    00
  9. Nu avem nevoie de legi noi, avem absolut tot ce ne trebuie scris deja. Avem chiar si corp de control al marilor averi. Nu vrem sa facem asta. Nu stim. Nu putem. ANAF trebuie ras din temelii si refacut de la zero. Cu profesionisti.

    00
  10. https://www.dw.com/ro/istoricul-scandalului-banilor-negri-colecta%C5%A3i-pentru-cdu/a-4540635

    cititi cu atentie, daca aveti timp. Este vorba despre „cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăți a secolului 20”. Asa de mare a fost rusinea ca nu a fost nimeni la inmormantarea lui.

    Trageti voi concluziile.

    00
  11. Textul mi-a adus aminte instant de scena aia din ”American Gangster” când Frank Lucas (Denzel Washington) iar blana de nutrie și-o aruncă nervos în șemineu. Asta după ce-l avertizase pe fratele lui că se afișează prin Harlem prea încărcat de aur și haine scumpe.

    00
  12. Parerea mea e ca mecanismul prin care treaba nu merge bine in Ro din punctul asta de vedere este putin mai subtil… avand in vedere ca statul roman are o stufoasa istorie de a fi un stat agresiv, unele perioade chiar opresiv, cu proprii cetateni, cetatenii au ajuns sa prefere un stat indiferent… pt ca pana la cel care percepe persoanele ca cetateni in loc de subiecti, mai este mult. Iar de la indiferenta pana la neglijenta nu mai e decat un pas. Si de acolo se re aprinde conflictul cetatean-stat. Cel putin eu asa vad relatia cetatean roman vis a vis de stat roman. Si datorita fortei statului, conferite de lege de altfel, asa cum trebuie sa fie, dar combinata cu neglijenta, prostie, rea-intentie si, mai ales, lipsa responsabilitatii reprezentantilor statului, noi cetatenii ne gasim in defensiva. Un exemplu, sunt atatea cazuri de cetateni de buna credinta care s-au trezit cu conturile blocate de catre ANAF pt datorii minore sau chiar din eroare, incat pe multi nu ii mai intereseaza de ce sau de la cine trebuie/ar trebui sa confiste statul ceva, mai degraba prefera sa nu confiste nimic.
    Nu zic ca trebuie sa ramana asa cum e, dar nici nu vad vreo iesire (nu la nivelul dogmelor, ci la nivelul oamenilor care sa emita si sa urmeze dogmele alea bune).

    00
  13. Foarte buna ideea! Ce bine ar fi ca un partid să inițieze o astfel de lege si parlamentarii să o și voteze!

    00
  14. Hai ca se poate și invers…stiu eu pe
    unul care a avut o flota, nici ala nu a muncit…a tinut-o în chefuri și a baut-o…păcat ca asta nu s-a înscris pe nicaieri…

    00
  15. Pina la PF-uri, hai sa ne uitam la firme, ca acolo e mai simplu, nu ne mai ,strange, de oo constitutia.
    Ai datorii istorice la stat dar tu tot esti lasat sa ,functionezi, si sa faci alte datorii? Cine te lasa, cum ai facut datoriile, etc etc
    Are statu de primit bani de la o firma si aia se jura ca are de primit si ea de la altii care nu platesc? Ia sa vedem de ce… luam la puricat firmele datornice catre alte firme. Poate nu poti, hai sa vedem cum te ajutam, poate nu vrei, hai sa vedem cum te fortam, poate nu ai chef, hai sa vedem cum ti-o tragem sa iti vina chefu.
    Sunt o gramada de bani blocati in piata intre firme care nu sunt platiti si tu, ca un parlit cu o firma mai mica, stai si te rogi la niste barosani sa-ti plateasca facturile scadente de 1 an ca sa poti plati si tu la stat.
    Tu stat, ai de dat bani la concedii medicale si ai de primit de la mine tva – fa-mi compensare in plm ca banii aia ii muti tu imediat scriptic unde trebuie. Dar cand tu stat (prin toate organele si institutiile tale) esti cel mai mare rau platitor din economie cum plm sa ma astept la ceva bun de la tine?
    Cand stii ca se fac o gramada de invarteli la negru – tot pe mine ala corect vii sa ma scuturi ca poate poate pica ceva…iti e greu sa mergi sa il aduci pe ala la alb.
    De asta la noi nu sunt bani… pentru ca activitatea economica nu este pe baze corecte si echitabile.
    S-au dat cu curu de pamant atunci cu benzina ca specula, ca plm, le confiscam banii incasati in plus. Coae, daca s-au dat bonuri, chitante, etc pentru banii aia…. poti sa-i sujeti cat de mult, ca pierdeti cu brio procesele. De asta s-au dus dupa aia cu itm, isu, etc la rupere…ca nu au baza legala pentru specula. Plm de tampiti. Specula????

    00
    • Pana la firme private, poate ar trebui sa fie poprite, executate silit firmele de stat cu datorii la stat neplatite si anchetati pentru evaziune fiscala administratorii lor. Nu vad cum poti pretinde ca esti stat de drept cand permiti sa incalce legea, oferi tratatment preferential unor firme doar pentru ca tu statul esti proprietar acolo.

      A anchetat vreodata DNA pe vreun functionar de la stat care nu a aplicat legea in astfel de situatii, sau care nu a compensat/rambursat in termenul legal datoriile catre firme private?

      Pana nu se intampla asa ceva, orice declaratii sforaitoare cu privire la cresterea gradului de colectare sunt doar o ipocrizie imensa.

      00
  16. Te inseli. Gansterii in anii 30 au prosperat in SUA in saracie. De ce ? Saracii nu sunt nervosi pe bombardierii cu masini tari, saracii si-ar dori sa fie bombardieri cu masini tari. Ai fii surprins dar unii din ei chiar sponsorizeaza partide la locale si nu numai. Daca nu fac cacaturi foarte nasoale gen mortaciuni si se limiteaza la chestii normale gen curve, camata, droguri o duc mult si bine. Cine sa-i reclame, cine sa-i prinda ?

    00
  17. Pai si ei platesc aceiasi parlamentari :)

    00
  18. Ce am facut ca sa ajungem aici https://ibb.co/KGH6znW 😐

    00
  19. Fututul s-a platit bine inca de pe vremea Imperiului Roman,asa ca despre ce vorbim aici?

    00
  20. În constituție a introdus Iorgovan (adică Iliescu…) un paragraf special, care nu se mai întâlnește prin alte constituții deoarece prin alte părți societățile pleacă de la principiul că membrii lor sunt cinstiți. La noi nu, așa că:
    Art. 44, alin. 8
    „(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.”

    Chestia asta face dificilă, dacă nu imposibilă, dovedirea caracterului ilicit al averilor. Adică abordarea gen „Bă, ia zi, tu de unde avuseși bani de paișpe case, două Porsche-uri și un Ferrari, când stai pe ajutor social de-o viață?!?” nu funcționează, cel care vrea să știe trebuie să demonstreze absolut tot „în condițiile legii”, după cum zice tot constituția.
    Iar „legea”, după cum știm, a tot fost altoită ca să facă imposibil orice probatoriu.

    00
  21. Chiar si pe legile existente s-ar putea face treaba buna, daca s-ar vrea:
    – la orice inmatriculare de masina scumpa (de ex peste 50K) sau de casa scumpa (de ex peste 200K) se face raportare la ANAF
    – care ANAF nu verifica legalitatea dobandirii, ci doar daca exista venituri impozabile corespunzatoare acelei achizitii
    – daca nu sunt, ANAF calculeaza frumos 10% si il invita pe cetatean la ghiseu, sa faca plata
    – tot ANAF sa fie obligata sa raporteze si la politie aceste cazuri, care sa investigheze daca e vorba de bani din infractiuni, spalare de bani sau altceva
    – politia si ANAF muncesc si fac treaba serioasa
    Hai ca ne-am intins cu gluma, cum adica sa se apuce de treaba?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile