Americanii sunt sătui de muncă pe bani puțini

Ați auzit probabil că americanii își dau demisia de la locurile de muncă prost plătite, pentru că sunt sătui să bage 8 ore pe zi și să nu aibă bani de chirie, în timp ce asta se întâmplă.

Așa că preferă să stea acasă, pe șomaj și pe ajutoare covid în loc să contribuie la un capitalism din ce în ce mai sălbatic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

124 comentarii

  1. Ei nu stie de combinatii?

    00
  2. Meme-ul cu Batman doare…

    00
  3. plm, capitalism, piata libera, daca faci sindicat esti comunist, aia sunt lenesi ca statul ii intretine, viata e o competitie si doar prin munca reusesti, eventual munca multa si peste program, ce dume mai au baieteii de dreapta?

    00
    • Americanii au descoperit asta cu salariile mici in 2021. Românii au luat calea pribegiei in Europa acum 25 de ani, când industriile s-au prăbușit, mii de oameni au rămas peste noapte fără joburi și zone întregi din rromales au rămas ca Cernobîlu: armageddon economic. Migrația a constat în a face muncile slab calificate din occident, pentru că era mai rentabil decât să stea în România pe celebra ordonanța/salarii compensatorii.
      Muncile necalificate dintotdeauna au fost prost plătite.

      00
    • @Perkele – ideea sindicatului nu este rea, sa sustina muncitorii fara aparare insa are o componenta toxica, „seniority”. Asta inseamna ca daca la FC Valea Seaca ii transferi azi pe Messi si Ronaldo si acolo este Fane, 45 de ani care e de 25 de ani la club (divizia a 5-a) atunci Fane isi alege postul pe care joaca, are salariul mai mare si daca sunt probleme si echipa trebuie restructurata atunci Messi si Ronaldo pleaca primii si Fane ramane, desi el are 150 de kg si nu poate sa alerge sau sa suteze insa a fost cu echipa de 25 de ani.
      Problema americanilor este ca nu vor sa inteleaga ca munca este diferita si cred ca orice om care munceste merita/trebuie sa aiba casa mare, masina, vacanta, mancare buna etc.

      00
    • „Problema americanilor este ca nu vor sa inteleaga ca munca este diferita si cred ca orice om care munceste merita/trebuie sa aiba casa mare, masina, vacanta, mancare buna etc.”

      Nop. Nu vor sa isi dea 80% din venit pe chirie si restul pe mancare. Masina pentru ei e necesitate.

      Si ma scuzi, dar orice om TREBUIE sa aiba nevoile de baza acoperite. Faptul ca societatea americana nu o face nici macar la un nivel apropiat de cel din UE este o problema mare.

      00
    • @Webber – acel „trebuie” nu are loc in ecuatie si depinde cum definesti nevoile de baza. Sa luam o familie cu un copil, ok? Una este sa stea in chirie intr-o garsoniera si sa faca o oala de ciorba si una pe fasole pe saptamana si duminica sa cumpere un pui si alta este sa stea intr-un apartament de 2 camere si sa manance normal, mai un fruct, mai niste carnati, etc.
      Preturile sunt alea care sunt si daca tu castigi 2 mii de lei si daca faci 7 mii de lei insa nu exista „trebuie”, asta e un concept modern. De curiozitate, nu ar trebui ca orice om sa aiba dreptul sa faca o facultate gratis, eventual sa i se ofere cazare/masa gratis pt cei 3-5 ani de studii? Nu are dreptul la o viata mai buna, trebuie sa ramana muncitor?
      Nu „trebuie” sa i se asigure nimic, iti asiguri sau nu, te gospodaresti sau nu, nu trebuie sa vina statul sa iti gaseasca un job bine platit si sa iti spuna cum sa iti dramuiesti banii ca sa o duci bine.
      Masina la americani? Pai ce, ei sunt mai prosti ca noi, sa isi cumpere masini la 1500 de dolari? Erau invatati sa aiba 2 lease-uri pe familie si sa schimbe masina la 3 ani.
      Iti aduci aminte de familia Bundy? Dincolo de amuzament, tehnic vb un singur om muncea in familie ca vanzator de pantofi intr-un mall si din venitul ala (probabil minim pe economie) isi permiteau casa, o masina veche, bere si o viata cumva decenta cu 2 copii adolescenti. De pe acolo vin americanii – si acum totul e sumbru.

      00
    • Componenta toxică a sindicatului este întotdeauna liderul de sindicat.

      00
    • „Problema americanilor este ca i cred ca orice om care munceste merita/trebuie sa aiba casa mare, masina, vacanta, mancare buna etc”

      gen…ca vor sa ca din munca sa aiba nevoile de baza acoperite? OH NOES!!!

      00
    • @Animaloo – Nea Ionica sta intr-un sat la 30 de km de Bucuresti intr-o casa cu 2 camere si traieste din ce cultiva prin curte, in plus are alocatiile de la cei 2 copii si ce mai munceste el cu ziua prin sat. Nu are termopane, nu are baie in casa, are doar un robinet in curte si face focul in soba cu crengi pe care le aduna de prin sat.
      De ce nu are dreptul nea Ionica sa stea intr-un apartament de 3 camere in Bucuresti, sa aiba incalzire centrala, sa aiba un loc de munca stabil si sa aiba masina? De ce el e amarat si are un robinet in curte si toaleta ecologica? Cum propui sa il muti pe nea Ionica in apartament, cu job si masina? Ca vorba aia, si el munceste si are dreptul la o viata mai buna

      00
    • ionut m, armaghedon economic era in romania cu mult timp inainte de revolutie. doar ca romanii erau ca acei mitici dinozauri cu sinapsele lente. eram morti si nu o aflasem inca. 1989 si ce a urmat dupa nu a fost decat constatarea decesului.

      in rest, din selectia de mesaje, leftiste, rightiste, anarhiste, qanoniste si restul, s eintelege ca ar fi vreo mare saracie in sua acum. nu mai mor oamenii pe strada de covid, mor de foame. mor pe dracu. ei sunt 350 de milioane si structura populatiei este in buna masura aceeasi cu a tuturor celorlalte tari. ultrarich, rich, everage, poor, ultrapoor. cu variatii dar nu semnificative. adica corul celor care plang si arunca cu disperare este mult mia mare decat in romania sau in san marino. si saracii lor sunt mult mai bogati decat saracii nostri.

      ca asta e pacatul nostru, comparam clasele din bangladesh cu clasele din monaco. tiriac ar fi baiat de mingi la o intalnire a ultrarich din sua. si e ceva inimaginabil in tari precum macedonia sau ciad.

      aia se plang ca 14$ pe ora e saracie lucie. in romania, 60 de lei pe ora te califica direct la bogati. cu toate astea o viata decenta in romania costa mult mai putin de 60 de lei pe ora de munca. da, 1400 salariu minim e putin, pot fi de acord. dar cand ajungi la 2500 deja incep sa ma revolt. in conditii normale am trait cu banii astia. vai dar ai nevoie de masina, de telefon, de x si de y. pot fi de acord, ai nevoie. nokia 3110 este telefon. loganul este masina. nu trebuie iphone 15 si a6.aia este nevoia de baza, ca de aia ii zice de baza. e un obiect care iti rezolva problema. poti comunica, ajungi din a in b. orice peste nu mai este „de baza”. si revenind la americani, nu stiu excat cum e treaba pe acolo, dar sa ne povesteasca cei cativa care locuiesc acolo si citesc pe aici, daca saracia aia clamata pe net este realitatea din strada. chiar sunt majoritatea americanilor muritori de foame? sau doar multi din aia mai saraci sunt de fapt suficient de bogati incat se pot plange lumii intregi?

      iarasi, excesele capitalismului sunt evidente si in mod la fel de evident daunatoare tuturor. asta nu inseamna ca trebuiue sa cadem in extrema cealalta. pentru ca o stim deja si e cu mult mai rea.

      00
    • Webber: lol. nu toata lumea isi permite, ca pentru a iti permite trebuie sa produci ceva care sa aduca cat de cat niste valoare. si daca nu aduci valoare, muncesti pe salariul minim pana la moarte. labareala asta cu „trebuie sa isi permita” nu are nici un fundament real.

      00
    • @thebblack – nu asta e problema. Problema e in faptul ca modelul lor de capitalism converge ff rapid in toti banii la ultrarich si la disparitia clasei de mijloc.

      Acum cateva zeci de ani diferenta de payment intre cel mai ieftin angajat si CEO la corporatie era de 30x. Acum e de 1000x.

      00
    • theblack: bravo tati. Ai comparat US cu Romania si ti-a dat ca e mai bine in Romania. Ba…ai comparat numarul miliardarilor din US si ti-a dat ca aia ar trebui sa nu se mai planga. Pe principiul tu mananci la o masa 5 pui io rod pula, impreuna am mancat 2.5 pui. avand in vedere ca de fapt tu te-ai satura dintr-un piept de pui, inseamna ca io nu am ce ma plange ca chiar am mancat prea mult. Zic sa mi se mai taie si din salariu

      bigbear: deci, practic ai luat un exemplu de un absurd sinistru si l-ai transformat in demonstratie. Nu toata lumea ar trebui sa isi permita, din munca, minimul necesar pentru ca nea ionica nu ar trebui sa isi permita un apartament de 3 camere in bucuresti. Dar, nea ionica, daca din orice motiv, cade pe drum si vine ambulanta nu prea isi vinde gainile din cotet sa o plateasca, este?

      00
  4. amuzanti analistii din anii trecuti care ne explicau ca salariile in joburile simple sunt plafonate de automatizare si ca oricum sunt joburi pe cale de disparitie.

    oare analistii isi cauta de munca?

    00
    • Analistii politici si financiari care stau si scriu / vorbesc la presa sunt la fel de utili ca popii. Barem la ultimi inca nu esti sigur daca au dreptate s-au nu, dar la primii te lamuresti rapid daca sunt capabili sa identifice trenduri.
      Aia care chiar stiu stau si fac bani, nu isi racesc gura in presa.

      00
    • Mai sunt si analistii aia de ziceau ca o sa creasca pretul la imobiliare 30% in anii urmatori =)) ohh wait, toti zic asa desi nimic nu ar avea sens.

      00
  5. ar trebui sa copieze și ei scheme gen „iti dau minimum pe carte de munca și restul în plic”. Win-win :))))
    Glumesc. E trist frate unde s a ajuns. Deja în unele orașe 100k e living wage, nimic spectaculos.
    Altfel, o vânzătoare la Lidl în Germania isi poate permite o chirie, o vacanta ( la trei stele dar e vacanta…30 de zile) etc.
    American dream my ass…
    Nu credeam sa văd ca US of A a ajuns o opțiune nu prea interesanta.

    00
    • Altfel, o vânzătoare la Lidl în Germania isi poate permite o chirie, o vacanta ( la trei stele dar e vacanta…30 de zile) etc.

      Un vanzator la lidl in romania isi poate permite „o chirie, o vacanta”, am un amic multumit la nivelul asta. Masina, vancata, chirie, copil, hobby „gaming”.

      Diferenta reala nu e la PPP e la stilul de munca, mai putine ture, doamne fereste sa lucrezi dupa ora x, sau samb/dum. La noi programul se termina la 22/real 23, incepe mai devreme, nu ai weekenduri.

      00
    • o vanzatoare la Lidl castiga 1535 de euro. daca locuieste in afara oraselor mari, o chirie e vreo 800 de eur0. daca sta in Munchen, e 3000. deci nu chiar.

    • Mare drepate are Arhi, marea problema în Occident e nivelul preturilor la locuinte si al chiriilor în zonele unde se gaseste de lucru. Spre deosebire de România, autorizatiile de constructie se dau pe sponci, desi speranta de viata a crescut mult si nu stau la fel de prost cu nataliatea. Ar trebui sa fie invers, sa se dea pe banda rulanta autorizatii de constructie, dar din cauza de protejarea mediului si a proprietarilor actuali care se pot opune prea usor constructiilor de noi locuinte în orasul/cartierul/satul lor situatia e blocata. Plus ca o scadere importanta a preturilor locuintelor ar fi dezastroasa pentru sistemul financiar, pentru industria de constructii, si pentru nivelul de impozite încasate de stat, proportionale cu valorea locuintelor. Asa ca statele fac totul ca preturile la locuinte sa nu scada, desi nu recunosc asta vadit.
      Probabil ca ca doar o mare criza financiara sau o revolutie o sa poata produce o schimabre.

      00
    • @BogdanBse….chiar, ce idee buna, sa inceapa sa construiasca favele, cum se fac in Romania, aglomerate, fara parcari, fara infrastructura.
      Situatia e cam maro in SUA pentru cei care nu au studii superioare, si eventual cate ceva lasate de parintii care au acumulat in anii 50-70, asa cum in Europa vestica e o generatie care a acumulat pana la introducerea euro, si care are multe proprietati…..iar progeniturile lor au fost invatate sa aiba o viata relaxata, si nu au facut nici un efort, iar acum se plang.

      00
    • @BogdanBse, n-o sa fie nicio revolutie. Cand auzeam la protestele anti-PSD „fara violenta, fara violenta ” cand militia urinase cu ei, am inteles cu adevarat expresia „binele e dusmanul mai binelui”. Ai netflix sau torenti, youtube la discretie sau reality showuri cu cancan in stilul access direct, instagram, OF, porn de iti pui si in cap. Nu prea mai sunt dispusi oamenii sa se riste intr-un numar suficient de mare pentru chestii.
      Plus ca punem prea repede botul la manipularea din mass-media. Uita-te la cum a evoluat BLM. La inceput era despre saracia din cartierele de negri si lipsa de oportunitati datorata educatiei scazute, la care se puteau ralia si albii la fel de saraci, la „noi negrii vrem drepturi, omul alb e naspa” impinsa in fata de presa doar ca sa dezbine. Doar francezii pare ca mai sunt suficient de „tampiti” cat sa protesteze cum trebuie :))

      00
    • +1 becaly
      BogdanBse, decat mizeriile facute de fratii neacoita (sau autorizate de ei) in estul Bucureștiului sau de interlopii preteni cu baluta in sud si Popesti (sa nu uitam nici Florestiul de la Cluj) , mai bine chirie in civilizație in occident…
      Dar rumanu trebuie sa fie proprietar si sa aiba cazan sh cu badge ‘de valoare’….nu conteaza ca nu are parcari, trotuare, poate nici racord la canalizare…

      00
    • @BogdanBse: +1 la ce zice becaly, la noi s-a construit foarte haotic (iti dau exemple din Iasi, practic s-au facut blocuri intre blocuri, s-au daramat case si s-au facut blocuri cu 3 locuri de parcare in fata si cu parcarea subterana convertita in spatiu comercial, se construiesc blocuri in care stau mii de oameni si-s conectate de centru cu un bulevard cu o banda pe sens sau cu 2, dar pe prima sunt parcate tot timpul masini etc.) si apoi ne miram de ce e aglomeratie. faptul ca pe afara chiar se respecta niste reguli de bun simt si nu se face Militari Residence si alte ghetouri nu l-as vedea ca un lucru rau.

      00
    • @arhi – poate ca o vanzatoare la Lidl nu ar trebui sa stea chiar in centru celui mai scump oras din Germania?
      Ca asa, la 20-30 de minute, cu trenu, de centru, incepe sa gaseasca chirii mai decente.

      Europa nu prea e facuta pentru „single worker”

      00
    • Se poate construi si civilizat si destul, cum s-a facut în Occident timp de zeci de ani, pâna acum 10-15-20 de ani în fuctie de tara. Nu trebuie sa se contruiasca anahic si fara infrastructura, doar au fost în stare sa faca asta pâna recent. Câta vreme nu sunt suficiente locuinte pentru batrânii care nu mai mor la 70 si ci la nouzeci si de ani, si pentru toti tinerii care trebuie sa locuiasca nu prea departe de locul de munca tot o sa fie o problema, si nu se va rezolva prin cresterea salariilor.
      Mai ales ca exista multe tari unde se contruieste suficient (chiar daca uneori anarhic) si unde viata e mai ieftina din cauza asta, cum multe job-uri se pot muta în astfel de tari e greu sa creasca salariile în Occident.

      00
    • lol, eu nu inteleg mentalitatea astora care spun ca ‘nu trebuie sa fii proprietar’, ba ma caca rasul ce logica au

      00
  6. Sper ca mișcarea asta să se se oprească la un nivel de mijloc oarecum echitabil și să nu se reverse în partea ailaltă, extremă, de unde nu o să ne revenim prea curând. Noi abia ieșirăm de acolo de o generație.

    00
  7. Si unde este linkurile catre capitalistii verosi locali care ne indeamna sa fim mai ca americanii?

    00
    • Mândruță, Badea, Caramitru, Ioniță, Băsescu (medicii să se care dacă e salariul mic), Iohannis (ghinion!), Câțu (ce ar zice el mânca-l-ar tata dacă ar fi liber de funcție) și toată pleiada de intelectuali băsiști care sug bani de la stat de 20 de ani în timp ce susțin cu toată gura măsuri care ne vor vulnerabiliza pe decenii, doar pentru că sunt propuse de idolul lor efemer.

      00
  8. dar munca te va elibera

    00
  9. Ca in orice domeniu, extremele nu sunt bune. Aici, intr-o parte ai comunism stil URSS, care a esuat lamentabil iar in partea cealalta ai capitalism salbatic stil SUA. Care si el va esua. Nici UE nu e perfecta, dar cu siguranta pare ca o duce mai bine cu combinatia de capitalism si socialism, deci fara extreme.

    00
    • Nici una nu e esuata, doar ca nici una nu e perfecta, ca peste tot unii sunt sacrificati pentru ca altii sa o duca bine. Singura diferenta e cum se decide cine sunt aia care sunt sacrificati.

      00
    • Ștefan, care este țara aia unde nu a eșuat comunismul? Ai 30 de zile la dispoziție ca să răspunzi

      00
    • In Romania a esuat comunismul, dar au prosperat comunistii.

      00
    • Pai ca sa citez din Wikipedia: „China are un sistem unipartid, condus de către Partidul Comunist Chinez, având sediul guvernamental în orașul-capitală Beijing.”

      00
  10. Pe termen mediu si lung , „Green deal -ul” o sa puna in cur economia europeana.

    Nu o sa poti sa concurezi cu tari ca si China care li se rupe de tot felul de masuri si legi eco.
    N-am inteles de ce Romania a acceptat Green dealul fara nici o negociere avand in vedere ca nu suntem cei mai mai poluatori din EU.

    00
    • Nu o sa fie o problema green deal-ul. Ori se conformeaza si China si restul tarilor care produc ieftin, ori murim… simplu. Scenariul imaginat de tine nu va exista.

      00
    • NOU
      #54

      @Mihai. eu aș zice că o altă problemă este infinit mai gravă decât fanteziile eco sau ambițioșii cu ochii oblici; fără niciun mișto, și aici în estul EU-dar mai ales începând din AU către Atlantic-hai să fiu ceva mai temperat, eu apreciez cam 70%-80% din joburi ca fiind perfect inutile, cu zero valoare adăugată, zero relevanță socială, zero direcție, zero sens. eu zic că asta este cea mai nasoală lecție a pandemiei: dacă trimiți acasă la nani prelungit 3 miliarde de oameni pur și simplu nu se simte, magazinele sunt la fel de bine aprovizionate, stocurile excedentare de absolut orice de la automobile la portavioane șau broccoli variază doar marginal, nimic nu se schimbă; (bine, afară de faptul că de plictiseală îți pot veni tot felul de idei bizare)

      00
    • @ValentinP – ai dat-o atat de rau de gard cu stocurile, aprovizionarea si piata auto ca nu stiu cine te mai scoate din avalansa de minusuri ce urmeaza.

      00
    • „Nu o sa poti sa concurezi cu tari ca si China care li se rupe de tot felul de masuri si legi eco”

      ia vezi matale cum au si ei probleme pe energie

      00
    • NOU
      #57

      @Zarax. admit o oarecare exagerare, așa, de dragul efectului stilistic; totuși, factual, cam toată planeta și.a luat lockdown în 2020 (mai sever sau mai light) și nu a fost niciun armaghedon. lăsând deoparte câteva chestii punctuale (cipuri, so on) problemele sunt mai degrabă cu prețurile și cu lanțurile de transport, nu cu lipsa mărfii.

      00
    • @Zarax pana sa ajungem acolo, daca li se scoala, trimit baietii bogati niste clone de BigDog cu o semiautomata pe platforma si „curata” 50% din populatia oraselor mari.

      00
    • @animaloo – Unii spun că problemele cu energia care apar doar în anumite provincii din China ar putea fi doar o coincidență. Ar putea fi…
      https://www.ft.com/content/1611e936-08a5-4654-987e-664f50133a4b

      00
  11. În comunism, a fost transmis serialul Dallas.
    Dintre toate serialele care rulau pe ecranele din America, dintre toate serialele despre viața în capitalism (și democrație, republică reprezentativă), dintre toate, nomenclatura comunistă română în frunte cu Ceaușescu au ales să preia „Dallas”. Dintre toate, musai „Dallas”, altceva nu era permisibil.

    Trebuie să înțelegem, odată pentru totdeauna, că orice lucru de care se atinge un comunist (cum este învățământul, cultura, industria…), mereu va dicta după un plan și o schiță specifică, dintr-un unghi strict ideologic. Orice lucru de care s-au atins comuniștii, au făcut-o să deservească printr-un scop politic, social, economic și doctrinar. Orice au folosit, au transformat într-o armă (cât de mult au putut să tragă, să rupă, să sucească, să mintă, să exagereze…) împotriva capitalismului și democrației.
    (Ca exemplu, vedeți postarea lui @Cristici în legătură cu manualul de „matematică veselă”, care din exercițiile ălea nu poți să nu remarci ce rău e capitalul și capitalismul, moarte capitaliștilor, dar, împletit în așa fel încât puștanii să nu perceapă agitprop-ul de spălare a creierelor mascat sub formă de exerciții matematice.)
    Cu atât mai puțin serialul Dallas…

    Ce vedem în serialul Dallas? Vedem exact ce voiau cuplul Ceaușescu, cu urmașii lor, securiștii lor, ce voiau să vadă românii cu și despre capitalism, conform viziunii ideologice: „Capitalismul e rău, i-auite ce rău e, o spun chiar ai lor, ziceți mersi că trăiți în comunism, tovarăși fraieri.”

    Vine Revoluția… și avem parte de ‘capitalism sălbatic’.
    La prima vedere, ai zice că e o nelămurire chiar naivă, extrem de naivă: de ce a avut România parte de capitalism sălbatic? De ce n-am evoluat cum au evoluat polonezii (distruși cu totul în război) și cehii?
    Da, au fost securiștii patibulari împreună cu nomenclatura centrală și din provincii, care s-au regrupat cât au putut, numai ca ulterior să mintă o țară că „nu e vândută”, numai ca s-o devalizeze tot ei și să-i bage pe toți în apă de ploaie.
    Ce au făcut oamenii, s-au regrupat și ei să-i omoare, să-i linșeze pe cei care i-au mințit? Nu, au zis că „de vină e capitalismul și democrația”.

    De ce „de vină e capitalismul”?
    Pentru că au urmărit serialul Dallas. Cuplat cu agitpropul și ideologia comunistă mascată sau permeată în învățământ, în cultură, în industrie, în ședințele de partid, în instrucțiile din armată și așa mai departe, românașii care deplâng vremurile apuse nu conștientizează că „au mușcat” din propagandă.
    Nu vor mai pricepe, acum, bătrâni fiind, de ce capitalismul învățat din cărțile comuniste și „legitimizat” prin scurgeri din afară, nu este capitalism.

    Problema e alta: fiindcă am avut un capitalism sălbatic, cu tragediile aferente, s-au născut generații care, deși nu au trăit în comunism, au ascultat lamentările celor din jur, că „așa e în capitalism”.
    Ce nu li s-a spus și tot nu se spune și acum e că bătrânii au învățat cu și despre un capitalism descris de comuniști.

    30 de ani mai târziu, cei care aveau între 15-20 și +20 de ani atunci, la Revoluție, sunt (încă) politicieni și patroni. Marx nu mai face parte din iconografia la care se închină, în schimb, Dallas-ul și J.R. Ewing au rămas.

    Mecanismele statului a trebuit și trebuie să continue cu mizeria propagadă de iterația precedentă despre ce înseamnă republică reprezentativă, democrație și chiar capitalism.
    Asemeni „industriei” HoReCa (luată exemplu), dacă patronii respectivi au urmărit Dallas sau au rămas cu impresii din partea celor bătrâni învățați de comuniști că „e normal să se manifeste așa capitalismul”, oare chiar mai rămâne o enigmă de ce nu neiese nimic și continuăm în mizerie, ticăloșie și mârșăvie?

    La fel și serialul Columbo. Pentru american, e un serial despre un detectiv bizar care nu ține cont de reguli și care, întâmplător & convenabil de fiecare dată, reușește să rezolve toate cazurile de unul singur, știind mereu cine e făptașul. Pentru român, mesajul e că miliția sau Securitatea nu doarme, nu mănâncă, și i-auite cum industria cinematografiei americane tânjește după o miliție și/sau Securitate ca în Republica Socialistă România, așa că nu comenta gândacule în fața milițianului/securistului și ce trădător a fost Pacepa.

    00
    • Comentariul meu nu vine ca o completare nici ca un contraargument.
      Problema cum o vad eu in ziua de azi e ca nu mai exista amenintarea bolsevismului ca asta i-a determinat pe la 1900 sa introduca un salariu minim, sa limiteze nr de ore de munca pe zi la 8 ore, asistenta sociala etc. Logica a fost „hai sa facem ceva si pentru saracii astia ca altfel se umfla pipota in ei si ne iau gatul si averile daca prinde bolsevismul aici”. Acum biznitmenii merg pe ideea „ce bah saracilor ce o sa faceti ? Nu puteti voi protesta, cata bataie poate sa va dea militia. Ce spuneti ? ca ii ardeti la vot pe politicieni si alegeti altii ? Nu e problema, cumparam altii „.
      Ce mi se pare totusi ipocritic la faza cu americanii e ca ei sustin ca sunt saraci, dar fac bube pe maini daca folosesc alt telefon decat iphone.

      00
    • Dallas, Columbo! Povesteste-ne si de Sclava Isaura sau de Sandy Belle! Dar neaparat in context geo-socio-politic. Eventual poti sa te repeti cu agitprop si alte cuvinte pentru elevati.

      Bottomline:
      … -> Good times -> Weak people -> Bad times -> Strong people -> Good times -> …

      00
    • Au rezolvat agitatia sociala cu BLM. In loc sa se revolte pentru salariul care sa le permita sa traiasca acum clasa muncitoare se revolta pentru polițiști criminale, nu aduna simpatie decat asa, de fatada, si nu-i plange nimeni daca se intampla sa ia gaze, bastoane si chiar gloante in nas. Se cearta acum pe critical race theory in loc sa se certe pe nivelul de trai.
      Frumos, si chiar merita.

      00
    • „Ca exemplu, vedeți postarea lui @Cristici în legătură cu manualul de „matematică veselă”, care din exercițiile ălea nu poți să nu remarci ce rău e capitalul și capitalismul, moarte capitaliștilor,”
      Unde p%la mea a citit asta in cele 3 pagini scanate, nu pot intelege.
      Baga exact cuvintele unde e „impletit” „moarte capitaliștilor” in textul ala despre niste foi de hartie…
      Sa-mi trag palme, si eu sunt anticomunist, dar tu esti paranoic, coane.

      00
    • Daca nu scanam partea cu editura si cand a fost tiparita cartea, nu stia ca e „impletit moarte capitalistilor” in text. Ce bine ca am scanat partea cu autorul si editura, ca altfel il lipseam de un motiv de teoria conspiratiei.
      Amuzant.

      00
  12. Ieri am dat 3 clici si maine imi ajung la scara blocului 3 boluri de inox. Am scos din buzunar 13 lei. Cineva, undeva, pe tot firul asta de la minat, fabricat, pus la vanzare pana la livrat, sigur e exploatat, de s-a ajuns la costul asta.

    00
  13. pai sa nu mai munceasca atunci. sa stea acasa si sa frece p*la. asa gandesc si asiaticii – asa s-au ridicat din mocirla in doar cateva decenii si au ajuns cei mai tari !
    putori si americanii si europenii ! – de fapt nu sunt atat putori cat socialisti prosti.

    00
    • da, daca refuza sa munceasca pe un salariu de cacat care nu le permite nici sa isi plateasca cheltuielile minime, in timp ce aia bogati devin si mai bogati pe spatele muncitorilor, inseamna ca sunt putori/socialisti prosti. ce ar trebui sa faca insa ca sa fie destepti? sa lucreze gratis sau eventual sa vina cu bani de acasa ca sa multumeasca firmelor ca le da oportunitatea sa isi rupa spatele 8 ore pe zi?

      00
    • chiar asa. Sa muncesti pana crapi…ca oricum nu ai asigurare medicala. Si daca tot muncesti full time, sa stai si cu 10 intr-o garsionera si sa manci de la food stamps..

      00
    • Oamenii vor sa munceasca dar pentru un salariu corect: care sa acopere costurile viatii + ceva pentru ”fun”. Insa ce vor unii este sa ne intoarcem la iobagie, omul sa munceasca numai pt a cumpara mancare proasta si sa plateasca chiria/taxele. Si atat. Ceea ce oamenii nu mai vor.
      Au fost create mecanisme care au dus la un mare dezechilibru, care este fun-ul de a trai intr-o tara dezvoltata daca muncesti pana la epuizare, nu ai concediu decat foarte putin, esti stresat sa nu pierzi casa samd?

      00
    • mergeti bre in Venezuela ! ca acolo nu este nimeni „exploatat” ! acolo este viitorul vostru ! :)))

      00
    • Hai frate, ia si citeste din ce iti explica oamenii, ca iti explica bine. Ei si-au rupt timp din zi sa educe un prost si tu le raspunzi sa le confirmi ca pe langa faptul ca esti prost, mai esti si nesimtit.

      00
    • e o matematica foarte simpla. Mă duc la munca sa bag 10 ore ca sa nu îmi permit sa trăiesc, pe când în șomaj aș învârti-o cumva, ba share un flat, ba poate bag cursuri online. Care varianta e mai buna? Nu e vorba de lene.

      00
    • Cumva toata europa e „venezula” asta de care zici?

      ah, dreptacii astia

      00
  14. Ceea ce se intampla in SUA acum este rezultatul unor politici promovate de foarte mult timp si care nu au avut un impact major in acele momente. In mare neoliberalismul propovaduit de administratia Reagan prin anii 80 plus alte decizii proaste i-au adus aici. La decizii proaste pun hiper-inflatia(printam bani fara numar) inceputa la criza din 2008, alaturi de ideea de a reloca unitati de productie in tari unde forta de munca este ieftina.
    De neoliberalism si ceea ce a adus americanilor de rand cred ca ei sunt cei mai in masura sa spuna daca sunt multumiti sau nu. In schimb deciziile proaste luate acum niste timp, care indirect au afectat pe restul poate vorbi oricine. Hiper-inflatia a facut ca preturile anumitor bunuri sa creasca necontenit, in timp ce salariile oamenilor de rand nu au facut acest pas. Povestea asta exista si in Europa Occidentala unde noua agenda verde va face ca detinerea unei locuinte sa fie ceva exclusivist. Relocarea unitatilor de productie a fost necesar pentru ca anumite companii sa supravietuiasca si in anumite situatii este de inteles. Problema reala a aparut cand problema supravietuirii a fost inlocuita cu maximarea profitului si care nu a facut decat sa defitiniveze imaginea capitalismului salbatic de acum.
    Si in fond problema nu este ca nu mai gasesc oameni sa munceasca cu 15$ pe ora, ci faptul ca acei 15$ pe ora raportat un program complet de munca nu-i ajuta sa traiasca intr-o tara unde costul vietii s-a cam tot scumpit. Chestie care apropo a inceput sa se intample si prin alte tari nu numai SUA.

    00
    • USA si partial Europa au crescut un monstru (China) ca sa aiba toata lumea acces la produse ieftine.
      Acum monstrul a crescut si nu mai poate fi controlat, musca tot ce poate. Ca sa ingradesti si limitezi monstrul costa, si costa mult.

      00
    • Sau nu ii mai dai de mancare. Musca putin, ii dai peste bot si se linisteste din nou. Sa zici ca lumea vestica nu mai poate fara China, pune in pozitie de putere China, cand realitatea este diferita. China fara export, e moarta. Cui vinde? Ce capital vestic este tinut in China si ce capital chinez este in tarile vestice? Din punctul asta de vedere, raportul de forte e net in favoarea noastra, celor din vest.

      Sigur, nu zic ca o ruptura ipotetica cu China nu va fi grea si dureroasa. Doar zic ca o sa ii doara mai tare pe ei decat pe noi. Cam cum e UK fata de UE. Same thing.

      Evident, asta nu se va intampla, ci se va face probabil o tranzitie graduala de mutare a liniilor de productie in alte tari mai apropiate de vest, eventual inapoi in vest pentru anumite segmente critice. Preturi mai mari pentru noi, dar si stabilitate mai mare. Export mai mic pentru China, dar si dependenta de ei mai mica si influenta mai mica.

      00
    • Lumea a vrut lucruri ieftine si China le-a produs. Putea si Europa sa le faca ieftin, si America la fel.

      Dar nimeni n-a vrut sa munceasca pe putin sau sa faca muncile grele ieftin, firme sa aibe adaos comercial redus, ca sa fie pretul de vanzare mic.

      Si cu pula in cur si cu sufletul in rai nu se poate.

      Aia din China n-au avut de ales si au muncit de le-au sarit capacele. Si in ~30 de ani au ajuns a doua economie a lumii.

      00
    • @stefanb
      Monstrul a aparut deoarece in anumite industrii modelul de afacere este exclusiv pe faptul ca exista cineva care munceste pe 2$ pe zi in lipsa de altceva. Problema a aparut cand si alte industrii au inceput eficientizarea proceselor de productie si au descoperit chestia asta. In China se produce mult si ieftin, iar asta i-a ajutat pe multi sa-si aranjeze frumos profitul in sine sau marjele. Ceea ce nimeni nu a luat in calcul a fost o pandemie care poata sa izbucneasca de acolo si sa perturbe intreaga matrice sa zic asa. Si spun asta pentru ca pana sa inceapa pandemia riscurile erau mai mici decat beneficii altii nu s-ar fi inghesuit toti ca musca la rahat.
      @Webber
      Solutia pe termen mediu este replicarea mijloacelor de productie in tarile de bastina combinata cu niste politicii inteligente de repatriere. Ulterior aceleasi companii vor merge in automatizare si eficientizare proceselor astfel incat dependenta de interventia umana sa fie minima. Asta este trendul si pe el vom merge ceea ce clar va duce discutia in vederea unui UBI pentru ca alternativele vor fi proaste socio-economic, dar e o alta discutie.

      00
    • Ai dreptate că vestul n-are nevoie așa mult de China decât invers, dar problema e că monstrul (China) a descoperit că poate controla foarte simplu vestul prin niște plăți cash strategice către politicieni.

      Cât timp au destui bani să cumpere politicienii, ce votează poporul e fix pix, până nu se intră cu torțele în congres peste ei, nu se va schimba nimic, doar vor mima, pentru că banii chinezilor vor curge în continuare, fără număr că au 1 miliard de sclavi care exportă pe dolari și sunt plătiți în yuani, au de unde.

      Vă dau doar un exemplu, voi știați că firmele chineze care sunt listate la bursa SUA nu pot fi auditate pentru că Xi a zis că sunt informații de siguranță națională, și au reușit să șpăguiască bursele să-i accepte așa? După ce au șpăguit unde trebuie să se schimbe legislația, evident.

      Când Trump (la presiunea corporațiilor rele americane) a zis că și companiile chineze trebuie să se supună acelorlași reguli, toate televiziunile s-au pus cu tunurile pe el (deși aici avea dreptate). Deci practic chinezii pot scoate din burtă ce cifre vor ei, și pe baza asta le vor crește acțiunile, în pur stil comunist, cum aveam noi recorduri la hectar în fiecare an în Scânteia :)

      Dați search pe Google cu fraza ‘chinese companies stock exchange can’t be audited’. 1.8 trilioane de dolari sunt băgați în firmele astea care nu știe nimeni ce valoare reală au…

      00
    • Vă dau doar un exemplu, voi știați că firmele chineze care sunt listate la bursa SUA nu pot fi auditate pentru că Xi a zis că sunt informații de siguranță națională, și au reușit să șpăguiască bursele să-i accepte așa? După ce au șpăguit unde trebuie să se schimbe legislația, evident.

      da.

  15. Nu pot sa pun linkuri ca Cristici.

    Ideea e simpla: bogatii s-au imbogatit mai mult, iar saracii au saracit si mai mult.
    E articol in Financial Times: The billionaire boom: how the super-rich soaked up Covid cash.
    E un grafic in acest articol:
    Share of US net personal wealth(%) held by groups across the wealth distribution.
    Bottom 50% are 2%, iar top 0,01% are 10% in 2020.
    In 1970 ambele grupuri aveau aprox. 2%.
    In 50 de ani avutia top 0,01% a crescut de 5 ori, pe cand avutia bottom 50% a ramas procentual la acelasi nivel.

    Mai e un articol in Financial Times, despre clientii bancilor. Va zic doar atat: bogatii sunt principalii clienti, iar restul sunt nesemnificativi in comparatie cu bogatii.

    In aceste conditii, se intampla ce s-a mai intamplat: bogatul se naste, traieste si moare in palatul lui, iar saracul se naste, traieste si moare in mizerie.

    Asa cum au mai fost revolte si revolutii determinate de starea de saracie generala, asa vor mai fi.
    Demisiile in masa sunt doar o revolta contra salariilor mici.
    Ramane de vazut cine vor ceda primii.
    In UK va ceda capitalismul, pentru ca nu vor mai primi forta de munca ieftina din Europa.

    00
    • Si sa nu uitam ca politicienii depind de voturi. Care de unde vor veni?
      Deci stânga și lupta de clasa vor creste. Și așa se va sparge bula. Și probabil ca va fi un sistem social în care toți vor avea garantat un trai minim decent, care ar fi win win ,pentru basmul work hard and build american dream s-a dus. Așa ca asta pare a fi un trade-off ok.

      00
    • Sunt de acord cu tine la UK dar ce vor face fără capitalism?

      Eu cred că toate astea de acum sunt doar o gargară ca să ceară prostimea înseși imigranți, după care se va reveni la un fel de sclavie stil Dubai și Qatar.

      Adică cetățeanul britanic va avea acces în continuare la toate benefitsurile iar muncile de jos le vor face imigranți importați care neavând drepturi vor fi nevoiți să muncească de nebuni ori pleacă acasă.

      În realitate asta a fost una din durerile lor, faptul că nu puteau discrimina cum doreau mușchii lor imigranții importați din UE, care s-au prins de schema cu beneficiile.

      00
  16. Trist unde s-a ajuns dar pana la urma nu s-au luptat pentru libertate, democratie, capitalism ? Pentru ca fiecare sa fie liber sa munceasca unde vrea, sa isi deschida propria afacere etc.

    E un fel de Monopoly pe la sfarsitul jocului cand unii au de toate si ceilalti se oftica.

    00
    • Monopoly e un zero sum game, e un joc anti capitalism, fie si fara intentie. Ba chiar e negative sum, daca exista asa ceva, banii cheltuiti nu se intorc in joc decat partial prin aia 200 luati cand treci pe la start.
      Capitalismul real produce valoare. Cand se contruiesc case si hoteluri multa lume traieste de pe urma activitatii.

      00
    • @radu, ba e foarte ‘capitalist’ nu se intorc niciodata prea repede banii in sistem, de aia exista milioane de imobile goale in lumea intreaga, si e foarte ‘realist’ pentru ca la monopoly ca IRL incepi sa te oftici cand discrepanta intre avutia ta si a alora din top e prea mare, capitalismul real nu e nimic altceva decat o anarhie supravegheata, un dictatorship cu legi mult mai ‘lax’

      00
    • Diferenta fiind că în Monopoly încep toți jucătorii cu aceeași sumă de bani și pe parcurs își construiesc „afacerile”, în timp ce în viața reală vine direct fondul de investiții și cumpără toată masa dintr-un foc, apoi te stoarce de bani.

      00
    • Monopoly chiar a fost creat ca un joc educativ în care oamenii să învețe riscurile capitalismului absolut într-o lume cu resurse limitate.

      00
  17. Hahaha!

    Viata nu e dreapta si egalitatea s-a dovedit a fi o mizerie.
    Realitatea este ca unii sunt mai egali ca altii, iar civilizatia s-a cladit pe sclavie si forta de munca ieftina, nicidecum pe egalitate si libertate.

    Ca sa intelegeti cum merge treaba:
    – ma uit afara, pe mosie. Vad multe frunze cazute si dezordine, chiar mizerie. Vegetatia e frumoasa, tine umbra, dar face asa mizerie!
    – imi e lene teribila sa ma apuc de treaba, eu sunt un creativ, nu imi place munca fizica.
    – sun o firma sa vina sa faca curatenie, sa iasa bine pozele de pe instagram. Aia cer 1000 EUR/zi, ca taxele pe salarii sunt mari, dar eu stiu ca platesc salariul minim. Sun mai multe firme, toti cer chiar mai mult.
    Astia nu au auzit de imigranti?
    – zic ca ma apuc sa fac eu curatenie, dar imi e asa o lene…
    – mai bine bag un Netflix, ca mai sunt frunze in copaci si oricum aduce vantul altele de la vecinul. Munca e grea.

    Hm.. am si niste infiltratii la balcoane, iar mesterii care lucreaza toti la negru cer mai mult decat iau eu salariu ca.. creativ.

    Plm, pana nu cade, nu bag niciun ban! Trebuia sa stau cu chirie, sunam prorpietarul. M-a mancat in dos sa fac credit la capitalisti.

    00
    • bainene nu e vorba de egalitate ci de ideea ca sa ai un safety net pentru toți încât și cel mai amărât sa poată duce un train decent.

      00
    • Bai nu. Plasa de siguranta te face sa te complaci.

      00
    • mai bine sa ai o munca unde daca te-ai imbolnavit ai belit pula. Aia se stie ca te face sa cresti.
      Ah, si sa nu uitam. Fa accesul la educatie imposibil pentru prostime. Sa nu se complaca prostii sa invete!

      00
    • @sin: sunt societăți cărora le displace șmechereala. Societăți în care fiecare contribuie și e conștient de asta și de ce primește. Deci tendința de a te complace e relativ mică și apoi exista și acolo limite.

      Nu toți vor sa fie eroi în viață ca în SUA.

      00
  18. First world problems. :)
    Partea amuzanta e ca nici măcar cei care stăteau degeaba nu mai vor sa “lucreze” pe bani putini.

    00
  19. Elon Musk nu are 3434334344 de miliarde. El are niste actiuni la niste fonduri/fabrici/etc care valoreaza cica atat… mult umflate cu pompa dar asta e o alta discutie. Si daca maine Musk are o revelatie si isi „imparte” averea la fiecare american cu mucii pe piept, cash ii putin si restul s-ar duce pe paula urgent. In 3 zile s-ar evapora tot cash-ul si in cateva luni s-ar fute toate afacerile si la fel de boschetari si paduchi ar fi cum sunt si acum doar cu niste joburi in minus. Elon Musk nu manca si nu caca cu 1000 de guri si 1000 de cururi, nu doarme in 100 de case sau 1 mil de case cate lipsesc la saracii ce vor case de la stat.

    00
  20. Inflație nemaivăzută din anii ’90, atat wage inflation cât și PPI / CPI. Am mai văzut filmul ăsta. Urmează un crash și o recesiune cât de curând.

    00
  21. E bine ce se intampla in State, poate se schimba ceva pe tot Globul.
    De exemplu:
    Henry Ford, the legendary car maker, made Saturday and Sunday days off for his staff as early as 1926 and he was also keen to set down a 40-hour working week. An altruistic move in part, it also gave his workers the opportunity to spend their down time buying consumer products, keeping cash circulating through the economy.
    The USA officially adopted the five-day system in 1932, in a bid to counter the unemployment caused by the Great Depression.
    At around the same time, something similar was happening on the other side of the Atlantic.

    00
  22. deci in curand americanii vor castiga dublu (net, in dolari). dar vor trai mai prost ca acum. datorita inflatiei si caderii economice asociate inflatiei mari; s-a ajuns aici nu din cauza capitalismului ci mai degraba a lipsei lui: cu cat esti o companie mai mare cu atat ai costuri/taxe mai mici si poti sugruma concurenta; eventual ajungi „too big to fail” si te doare-n papuci de orice regula de piata! in ciuda capitalismului !

    00
    • pai, cam asa e. Capitalism pentru prostime, comunism pentru aia mari. Quality

      00
    • apropos de „too big to fail”: americanii traiesc prost practic doar din cauza preturile imense la case/chirii; si ghiciti cine a proptit piata imobiliara sa nu se corecteze in ultimii ani ?! chiar FED-ul, agentiile guvernamentale si toate politicile in ansamblu lor; pentru ca elementele cheie ale creditarii imobiliare sunt „too big to fail”; pula capitalism ! .. mai capitalista o sa ajunga China in ritmul asta !

      00
  23. sunt satui cat au beneficiile…dupa aia, n-or sa mai fie satui

    00
  24. Ii mai spun eu lu nevasta-mea, care se stresează „aoleu, am atatea de facut. Nu o sa am timp de toate” Pisi, ziua de lucru are 8 ore, faci cat iti ajunge timpul si pe urma hai acasa la copil. Firma unde lucrez are sediul in suedia, cand isi baga concediu „cate 3 saptamani minim”, poate sa pice si cerul, oamenii sunt in concediu.

    00
    • faza e că sunt destui angajatori ca şi situaţie generală sau şefi/şefuţi în diverse departamente stabilesc target-uri/task-uri/cantitate de muncă pe zi nerealistă, pur şi simplu nefăcubilă per zi de muncă, muncind într-un ritm uman, cu pauze de masă/caca/pipi/ţigară/consultat cu colegul pe probleme de muncă.
      nu vorbesc de frecat mentat, ci de un ritm uman, nu muncit în fiecare minuţel al celor 8 ore la stilul ca la finalul zilei te simţi de parcă te-au lovit vreo 2 trenuri, 3 tiruri şi un tanc.
      nu merge cu „faci cât poţi în 8 ore şi pleci acasă la copil/bărbat/pisic/viaţa ta”. dacă nu faci tot ce ţi s-a dat de făcut, în termenele care ţi s-au trasat, pici nasol la evaluări. şi dacă totuşi nu te dau afară, că poate au mai trecut vremurile cu „mai sunt 100 ca tine la poartă”, dar există penalizări la salariu, sau sărit peste bonusuri, prime, măriri, promovări. se poate ajunge inclusiv la comisii de disciplină şi avertizări, sau ce kk zice codul muncii ca cea mai uşoară sancţiune.
      been there, done that (nu chiar până la sancţiuni, dar s-au inventat kk-uri noi).
      sau, e colegul în medical/whatever concediu, tre’ să faci şi treaba lui (uneori pt că aşa zice legea şi amenzile ţi s-ar sparge în cap). în aceleaşi termene. i am in there now.
      sincer, în anumite momente dacă aş fi auzi „faci cât poţi în 8 ore şi pleci” mi-ar fi venit să-i sparg dinţii ăluia care l-a emis.

      dacă chiar vrei să-ţi ajuţi nevasta, discută cu ea, vezi ce are de făcut şi găseşte metode de a ompimiza treaba, respectând şi cerinţele (uneori absurde) ale angajatorului ei şi discută după aia cu ea. uneori eşti prins atât de tare în cercul ăla vicios de fă, fă, fă, fă ieri, săptămâna trecută că nu poţi să vezi metode de a face mai rapid/uşor o treabă.

      00
    • In general, cei care pun targeturi nerealiste stiu asta foarte bine. Depinde daca esti suficient de papagal sa incerci sa il multumesti pe sefut. La 20 de ani am bagat si eu suplimentare, am fost si eu in team buildinguri peste weekend. Acum la 35 de ani rup poarta la ora 5, dar am grija sa nu întârzii niciodata si sa imi fac treaba cum trebuie. Exista foarte putine exceptii in care stau peste program. Cat despre team buildinguri, le-am zis ca il astept pe ala din timpul saptamanii, weekendul e rezervat.

      00
    • @AB „a optimiza treaba, respectând şi cerinţele” teoretic e cum zici tu. Practic seful va ridica stacheta si mai sus. „Uitati-l pe Xulescu, el cum poate si voi nu puteti”.

      00
    • @N, sau așa. :)

      @Zz, zici „îmi fac treaba cum trebuie”. Uite, la ea „cum trebuie” e toată treaba aia multă pe care șefii știu că n-are cum s-o facă.
      Asta nu înțelegeți unii dintre voi, ăștia care ziceți că vă faceți treaba cum trebuie, atunci când e prea multă treabă decât e omenește făcubilă n-ai cum s-o faci cum trebuie.

      Am mai zis-o, unii dintre voi aveți task-uri precise și cuantificabile, o „cantitate finită” de muncă pe zi : x dosare/y linii de cod/z șuruburi/h vânzări, ce mai fac oamenii. Și când faceți numărul, obiectiv vorbind, voi v-ați făcut treaba pe ziua aia.
      Eu și alții, nu avem treburi finite (în cazul în care nu se aplică prima situație, e un număr finit, dar e prea mare). La fostul job nu puteam niciodată să zic că mi-am terminat treaba pe ziua aia, că intrau non-stop, terminam 2,intrau 3.

      00
    • Pentru asta sunt „zonele de recreere” din firme, să vadă șefii cine are timp liber… lol amar.

      00
  25. Ok, dar tweetul 4, cu ‘own means of production’ e bullshit total. E clar ca autoarea e marxista si inca de aia inraita.

    Hei, tanti Zoe, aia s-a facut 100 de ani si nu a fost bine. Nicaieri unde s-a incercat nu a iesit bine. Dar nu conteaza, tampite de-astea cu gura mare conteaza pe useful idiots. Pt ca toti care au un pic de invidie + low IQ/putina scoala, toti astia pun botul la neo-marxism/eco-marxism, no pb.

    00
    • You can ‘own means of production’ by having shares :)
      Daca un om are doar forta lui de munca si ceea ce face el se automatizeaza, moare de foame. Daca are si niste actiuni, poate sa supravietuieasca.

      00
    • @MihaiC: In IT de ex I can „own means of production” by having my own laptop + aplicatiile care-mi trebuie ca sa muncesc pe contract.

      00
    • @MihaiC

      Sunt total de acord, dar dacă trebuiesc făcute niște investiții în fabrică, modernizări, plătiți furnizori în avans, plătește fiecare proporțional cu câte acțiuni are?

      00
    • Capital + munca = productie (bunuri sau servici)
      De la revolutia industriala incoace, ponderea capitalului in ecuatia asta a tot crescut, in ultimul timp chiar accelerat. Daca capitalul se acumuleaza in mainile unei (foarte) mici minoritati, ajung sa domine complet. Iar tinerii care nu au norocul sa mosteneasca ceva substantial de la parinti, incep de jos, doar cu munca, dar fara capital nu prea au sanse sa castige suficient ca sa isi faca propriul capital.

      @manu144x Cand o firma are nevoie de capital, il imprumuta de la banci sau emite obligatiuni sau actiuni. La emiterea de actiuni, actionarii din acel moment au drept de preemtiune – deci, daca vor, da, vor plati proportional; daca nu vor sau nu pot, raman cu actiunile initiale care vor reprezenta un % mai mic din total.

      00
  26. Important e sa si reziste suficient de mult oamenii aia pe ajutor de somas si alte ajutoare cat sa se ajunga sa se mareasca un pic salariile din industriile cunoscute ca avand locuri de munca prost platite.

    Altfel o sa fie doar o mica sincopa toata treaba asta. Acum au un pic noroc cu democratii ca sunt aia socialisti si probabil o sa-i tina ceva mai mult pe ajutoare, dar la anul sunt alegeri si daca pierd senatul, o sa voteze republicanii intoarcere la munca in prima sesiune.

    00
  27. tot vad rostogolit cacatu asta ca in tarile vestice din UE, o casiera, o…orice, cu 1500 traieste regeste, concedii, Golf nou, croaziere….. Si apoi ma uit la mine cand am fost in UK, la un venit de 3200 lire net, singur, stand in shared house cu 550 (facturi incluse) abia la venitu asta as putea spune ca mi-as fi permit destule. Cheltuielile lunare erau cam de 1300 pe luna (ca sunt zgarcit si n-am nevoie de multe). Abia asa poti face niste economii, iti poti permite candva un GOlf nou. In rest e trist, cu 1500 abia iti duci zilele, intr-un shared house, fara sa faci mai nimic (sau stai cu parintii si scapi de chirie). Nu mai mancati cacat cu „casiera la 1500 isi permite de toate”.

    00
    • “casiera la 1500 isi permite de toate”

      Presupun ca londa. Ca daca urci ceva mai sus sau mai la sat nu mai e chiar asa tragic. Dar, stii ce nu are probleme casiera aia la 1500?
      1. scoala si facultatea pentru copii. o sa isi permita sa isi dea copilul la faculate, fara sa fie nevoie sa isi vanda ambii rinichi. Asta inseamna ca macar, teoretic, copilul ei are toate sansele sa evolueze

      2. asigurare de sanatate. Da. nu este cea mai top notch. dar, daca pateste ceva tot se duce la spital sa se repare, fara sa ii fie teama ca intra in faliment

      3. Vacanta. De bine de rau are niste timp liber in care sa poata sa frece pula. In Hull ca nu are destui bani de Spania, dar macar se duce si vede ce e in Hull.

      4. nu mai vorbim de fapul ca nu da 50$ pe planul de date de la telefon, fara net…sau cat dracu e in SUA. Ala e pret de canada.

      Ce zici. O duce nitel mai bine decat similar/Us?

      00
    • S-ar putea sa fii surprins cat de atenti sunt vesticii cu banii. Se uita la centi. Sunt suparati ca le cade o fisa de 20c in canal. Ei nu au „tzoale de nunta” in casa. Pentru ei, un concediu cu rulota sau in camping e ideal. Cei cu bani isi permit o data la cativa ani un exces, dar majoritatea o ard local.

      00
    • De aia e plina Spania de englezi, ca o ard local. Mai rasfirati, ma baieti.

      00
    • Pai, pre brexit Spania era local. Vorba aia: soare, mai ieftin, soare

      00
  28. Oare ce sanse de catig ar avea in SUA unul care ar face urmatoarea campanie: decat sa faceti un colegiu ampulea unde dati 60k pe an si 180k in 3 ani ca sa iesiti niste looseeri, hai dati 100k si vorbim cu guvernul sa va faca niste locuinte semi-sociale dar decente(gen ANL), de restul de bani sau GRATIS faceti un an de profesionala si invatati CNG, electricieni, operatori masini, dulgherie, tamplarie, etc. In cativa ani le platiti in rate pe barba voastra si aveti o casa, poate un ban deoparte si asigurari decente sociale si medicale. ZERO SANSE ! Toti viseaza sa frece pula cu anii si sa ajunga Elon Musk. Nimeni nu mai spera la o munca decenta calificata platita ok. De aia e plin de looseri si la noi si la ei si peste tot. Dar guvernul si miliardarii sunt de vina !

    00
    • Sunt 2 bucăți de perete mari și late care vin spre americani din ambele părți. Și nu se anulează una pe alta, sunt ca un cerc vicios care se auto-alimentează.

      Acum ceva ani Tim Cook zicea că dacă ar vrea să producă în SUA, dacă ar aduna toți specialiștii în CNC din america, ar încăpea în câteva camere. Dacă aduni specialiștii CNC din China, ai nevoie de câteva stadioane.

      Și are dreptate. Dar…doar parțial, pentru că tot corporațiile sunt de vină. Adică aceleași corporații care se plâng azi că nu găsesc specialiști în manufacturing și conexe, sunt cele care au făcut mutări masive în China în anii 70-80, care au generat traume și au intrat în cultura americanilor.

      Adică până la urmă, și în serialul That 70s Show, premisa e că tatăl familiei a fost dat afară de la fabrică pentru că s-a mutat din SUA producția, iar el s-a angajat la supermarketul local.

      Deci e normal ca după ce 1-2 generații de traume cu concedieri masive în joburi cu meserii, toți tinerii s-au îndreptat spre job-uri de birou, aveau 100% dreptate, se închideau continuu fabrici și se deschideau birouri, ce era să facă, să aștepte până-n 2020 când se va întoarce trendul?

      Azi nici un tânăr nu vrea să învețe meserii, au ajuns în extrema cealaltă corect, visează doar să fie Youtuberi și TikTokeri, dar trebuie privit și contextul un pic, de unde a pornit lanțul ăsta de frică față de meserii…tot corporațiile le-au pornit.

      Ca și la noi după falimentele masive din anii 90, e perfect la indigo. Azi se caută job-uri în România în producție la copiii celor ce în anii 90 au fost concediați în masă și lăsați să se descurce care cum pot.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)