Alt startup bulgăresc de fintech…

Nu ai cum să nu observi cât de preocupați sunt bulgarii și rușii pentru finanțele noastre. Practic, se calcă în picioare să fie bine Europei și planetei cu cât mai multe variante de plată. Nici nu bate la ochi și știu ce o să ziceți, ăla de la Revolut e rus, dar s-a mutat la Londra, ăla de la Robinhood e bulgar, dar locuiește în SUA, și tot așa. Așa se zicea și de Anna Chapman.

A doua observație este că românii ar trebui să observe diferența dintre bulgari și constantele idei românești, care sunt “un agregator”, “un portal”, “un marketplace online pentru piața de pește, să intre pescarii pe net și să pună acolo ce au prins”, “un marketplace pentru vânzarea de legume”, “un alt site de teme sau ceva similar pe educație”.

202310092709075252

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Nicio știre în România despre asta… https://www.ft.com/content/2faf1799-78d9-4316-8e1d-590d2c601ac6

    Și multe altele, similare, care au ca subiect Revolut…

    Mă întreb, de ce?

    911
  2. Start-uperii romani, ca majoritatea oamenilor in general din lumea IT din tara noastra, sunt tinuti in jos de mentalitatea bulei in care isi traiesc vietile, in care totul trebuie sa fie limitat, nisat, grupat acolo pentru o adunatura minuscula de 10 oameni de care nu vor sa se desprinda, nu gandesc generalist, nu se gandesc niciodata ” hai ba daca tot sunt bun si am idei, sa ma gandesc la ceva mare, pentru toata lumea ” neah, ei fac marketplace-uri si platforme pentru trading intre pasionatii de nasturi de la camasi Kenvelo colectia 2005 .

    Nu-s fan suedia ca tara sub nicio forma, sau ca popor, dar sunt fan al faptului ca o tara cu nici 10 milioane de locuitori, au atatea start-up-uri ce au ajuns practic globale, gen Spotify sau Klarna .

    Dincolo de orice gluma, avem oameni talentati in IT in tara asta, ar trebui sa se uite in jurul lor, chiar si la bulgarii astia, si sa gandeasca mai departe .

    Indecis. Tu ce zici?228
    • IT stii romani sunt niste tristi. Sunt multe cauze care concura: neveste grase si oxigenate in colanti negri, copil gen elefantel cu breton, masturbarea excesiva la locul de munca, lipsa de self esteem, chelia si burta aparute prematur la 30 de ani, lipsa unui mediu concurential (una e sa stai in Clooj cu 4000 koko si alta in Silicon Valley sa ostenesti pentru 10k)

      Indecis. Tu ce zici?2832
    • NOU
      #8

      omangan Lefter cine a pus mana pe cuculetzul tau cand erai la BAC si te-ai bushit razna la creieri de ai ratat o cariera in IT?

      Indecis. Tu ce zici?2714
    • @Ventor
      In general avem oameni buni pe partea tehnica care sunt foarte atrasi de asta si numai de asta. Ne lipsesc sau nu avem oameni in directiile: marketing, dezvoltare de afacere, juridic. Cine intelege asta realizeaza niste chestii destul de simple:
      1. Daca vrea sa creasca trebuie sa vada cum gaseste cineva in zona de dezvoltare de afacere care s-ai deschida niste usi. Am eu o super idee de aplicatie fintech pe Romania, ca s-o pot realiza am nevoie de parteneriatul unei banci, daca vreau sa mai schimb ceva pe proceduri am nevoie de binecuvantarea BNR. Daca nu am pe cineva care sa-mi deschida usa, trebuie sa gasesc si sa-i dau fie bani, fie actiuni. Chestia asta este foarte greu aici intrucat nu exista cultura pe care o vezi in Marea Britanie sau SUA, bancile preferand sa joace foarte safe si conservator. Stiu mai dau niste labareli de hackathoane unde arunca cu bani de seminte si advertoriale in zf.
      2. Presupunem ca am bifat punctul unu si vreau sa merg mai departe. Ma aflu in urmatoarea situatie. Fie incerc cu ce capital am pana acum si oameni in echipa sa fac un produs din care sa scot ceva, ori caut finantari. Aici trebuie mentionat ca de foarte multe ori capitalul pe care il ai sunt niste laptopuri, niste bani personali ca sa ti totusi serverele si increderea echipei ca o sa poti scoate ceva. Varianta cu finantarile este extrem de complicata de facut din Romania si trebuie sa mergi acolo unde sunt banii, UiPath este un caz elocvent sa nu zic si Fintechos. De aici treaba incepe sa devina si mai complicata pentru ca ai nevoie de cineva din zona juridica care sa-ti tina treaba sub control. Mai precis trebuie sa mergi pe o sarma fina la nivelul in care organizezi firma, cate actiuni dai, cate voturi si in esenta cum ajungi sa ai cat de cat controlul la ceea ce creezi. Chestie care necesita timp, stomac si la final bani.
      3. Dupa ce ai trecut de primele puncte vezi ca dispui de bani si faci un balet fin intre platit salarii si eventual sa scoti un produs/serviciu viabil. Asta se traduce in nopti nedormite, prezentari peste prezentari, compromisuri facute, favoruri cerute. Indirect asta o sa-ti afecteze multe planuri ale vietii, dar na ai ajuns pana aici e pacat sa renunti.
      4. Dupa ce incepi sa ai bani, sa mai faci niste runde de finantare speri sa ajungi la statutul de unicorn si cauti consultanta expertiza pentru un IPO sau vanzarea companiei catre un gigant.
      Astia sunt pasii pentru a avea un startup de succes. Mai mult am omis faptul ca trebuie sa te uiti la concurenta si fii cu ceva inaintea lor(tehnic, juridic sau publicitar). Ei bine toate lucrurile astea fie nu sunt stiute sau sunt omise de multi din zona IT, dar sunt principalele motive pentru care Romania are doar 2 mari cazuri de succes in IT(Bitdefender, UiPath). Si ambele au multi ani de munca in spate si oameni foarte dedicati. Ori asta este foarte greu inteles/internalizat de cineva care este foarte bun in zona tehnica.

      Comentariu apreciat.331
    • In lumea civilizata universitatile tehnice sunt principalele incubatoare de startup-uri. Nu cred ca trebuie sa explic mai departe.

      140
    • Ce crezi, un american când aude de 2 produse similare, unul romanesc și unul suedez în care are încredere sa investească?

      82
    • @Cipper
      Ce crezi ca gandeste un american cand vrea sa investeasca intr-un startup al carui fondator doar ce a aparut luna trecuta pe coperta revistei Forbes?

      13
    • @Asdad2005 in Forbes poti sa apari si tu pe coperta, trebuie doar sa cotizezi, de unde crezi ca apar toti teparii de peste tot in topurile 20 u 20, 30 u 30, etc?

      00
  3. Eu cred ca nu avem startup-uri de success in romania din acelasi motiv pentru care nu avem nimic de success in romania: parerologi 1000 vs muncitori 0.

    Comentariu apreciat.397
  4. Chiar ma uitam la faza cu Venmo si altii de prin State… oamenii simt ca e loc de dezvoltare in partea aia, atat ca aici chiar e „cash is King” momentan.

    34
    • cash is king nu inseamna ce credeti voi ca inseamna. Nu e vorba de cash sub forma de bancnote si monede, ci de lichiditate (adica bani in cont, nu actiuni sau credite sau alte chestii financiare similare).

      241

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube