Polițiștii propun schimbări legislative legate de droguri

Isteții de la MAI propun niște frecții la piciorul de lemn al Poliției Române.

majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1 – 3 ani, pentru drogurile de risc, respectiv închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc.

Cum dovedești îndemnul?

Tot cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani este propusă a se sancţiona şi fapta constând în publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte similare drogurilor;

Există așa ceva?

– reglementarea circumstanţei agravante constând în deţinerea de droguri în vederea consumului într-o instituţie sau unitate medicală, de învăţământ, militară, loc de detenţie, centre de asistenţă socială, de reeducare sau instituţie medical-educativă, locuri în care elevii, studenţii şi tinerii desfăşoară activităţi educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora

Deci pe cine pedepsim? Tot pe consumatori? Nimic pentru traficanți?

– instituirea unor condiţii cumulative ce trebuie îndeplinite pentru ca persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute în materie de droguri să beneficieze de reducerea a jumătate din limitele pedepsei prevăzute de lege, sprijinind, astfel, scoaterea de pe piaţă a unor cantităţi tot mai mari de droguri prin stimularea traficanţilor de a colabora cu organele de poliţie;

Adică să nu mai fie ca acum, ăla prins cu 10 kile să toarne pe unul cu 10 grame și să îi fie redusă pedeapsa la jumătate?

– având în vedere că deţinerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanţilor de droguri pentru comiterea unor noi acte infracţionale, se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârşirea faptei.

Cum se întâmplă confiscarea în parte? I se lasă mașina traficantului, dar e obligat să îl plimbe pe prietenul lui polițist din când în când?

– recidiva contravenţională în cazul faptei de a conduce sub influenţa alcoolului, care nu constituie infracţiune, va fi sancţionată mai aspru. Perioada de suspendare se majorează de fiecare dată când se săvârşeşte contravenţia de conducere sub influenţa alcoolului în interval de 5 ani, majorarea fiind aplicată prin raportare la perioada de suspendare stabilită pentru fapta anterioară;

Asta ar putea fi ceva bun. Ești prins a doua oară băut, pedeapsă mai mare. A treia oară? Și mai mare.

– eliminarea posibilităţii aplicării avertismentului pentru contravenţii cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influenţa alcoolului, având în vedere consecinţele ce se pot produce în cazul săvârşirii unor astfel de fapte;

Există avertisment pentru conducerea sub influența alcoolului?

– utilizarea de către poliţişti a sistemelor fixe de monitorizare a traficului ale administraţiei publice locale pentru constatarea unor abateri grave şi sancţionarea conducătorilor auto;

Urmăriți formularea. Deci polițiștii vor sta cu ochii pe camere și vor trimite notificări cu rugăminți de a preciza cine se află la volan. Nu vor mai face teren, vor face camere, vor primi spor de ecran.

– reglementarea posibilităţii ca poliţistul rutier să poată constata anumite contravenţii cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic;

Adică cu martori?

–  instituirea obligativităţii testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI sau la ocuparea funcţiilor de poliţist.

Doar la admitere.

– instituirea obligaţiei, pentru poliţişti şi cadrele militare, de a se supune testării în scopul stabilirii prezenţei în organism a alcoolului sau a drogurilor, în timpul serviciului ori pe timpul portului uniformei de serviciu sau a armamentului din dotare;

Dat fiind că efectul drogurilor nu dispare instant, o dată pe lună, cu sânge, și poți vedea dacă a consumat ceva.

– instituirea obligativităţii poliţistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf), atunci când se constată existenţa unor indicii cu privire la lipsa de integritate şi fidelitate profesională;

Sunteți prieteni cu interlopi? Câți copii de interlopi ați botezat? Cine v-a adus mașina pe care o conduceți?

– suspendarea din funcţie a poliţistului sau a cadrului militar atunci când analizele efectuate stabilesc prezenţa în organism a drogurilor sau când acesta refuză să se supună recoltării mostrelor biologice

Suspendare? Concediere cu pierderea pensiei, asta ar trebui.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

 1. „Urmăriți formularea. Deci polițiștii vor sta cu ochii pe camere și vor trimite notificări cu rugăminți de a preciza cine se află la volan. Nu vor mai face teren, vor face camere, vor primi spor de ecran.”

  Macar de-ar face asta. Dar ca sa nu ii obosesti foarte tare, angajezi 10 gigei sa se uite pe camere toata ziua si sa trimita la Domnii Politisti doar cazurile unde e miros de amenda. Intr-o luna se calmeaza toata tara. Vise taica, vise.

  Comentariu apreciat.382
 2. Mult prea mult text de citit pentru militieni, daca le deseneaza cineva, poate-or intelege, daca nu, tot inainte ca pionierii .

  Tara asta nu duce lipsa de legi scrise frumos, precum o compunere de la subiectul 3 de la romana la bac, duce lipsa de oameni care sa le-aplice, ca-n structurile statului toti sunt rude, amanti si parteneri de afaceri. Iar pentru ca UE, NATO si alte structuri de pe langa noi ne imping inainte sa ne civilizam si sa ne imbogatim usor-usor, fortat, avand acest bulan imens de a fi pozitionati geografic unde suntem, si de a fi important si pentru ei ca noua sa ne mearga binisor, iar lor nu le ajunge cutitul la os, sa fie grea si pentru ei realitatea de zi cu zi, tot cercul vicios va continua .

  146
 3. Nu-s rele dar in “lupta antidrog” din nou isi dau arama pe fata asta dupa ce Bode a recunoscut ca protejeaza Traficul de Droguri la scara industriala!
  Da, lupta antidrog este indreptata impotriva “copiilor” si “teribilistilor” ceea ce nu este rau dar este total neeficient si asta combinata cu faptul ca in Ro nu exista absolut nici o institutie in care acesti mici consumatori sa se reabiliteze, bagarea lor in inchisoare = cresterea infractionalitatii pe termen lung pentru ca in loc sa-I vindeci ii bagi fix in “gura lupului” in inchisoare, adica la “perfectionare” in smecherie.
  Baga un pusti de 18 ani la parnaie fie si pentru 1 an si gata … ai produs un infractor si mai mare! Pentru un Cui? Ok!
  Parti proaste din Marea lupta antidrog:
  -daca ii spui unuia: “hai frate sa bagam un cui” => 1-3 ani?
  -daca te-au prins cu colegii pe gardul scolii la un fum => 1-3 ani?
  -daca-I dai in gat pe toti => 1-3 ani?
  -daca Snoop are concert in Ro si zice de fum => 1-3 ani?
  Bun, ce faci cu copiii astia de fapt? Ii nenorocesti si mai tare pentru ca …

  254
  • Vin alegerile si vor sa arate „progrese”.

   160
  • „Vin alegerile si vor sa arate „progrese”.”

   Corect, „partidul” si-a dat seama ca votntii lui (in cea mai mare parte batrani, pensionari, locuitori de tara) au pareri ferme in privinta drogurilor si a „pacanelelor” si da bine sa arati cum ii belesti tu pe aia de se ocupa cu asta.

   In fapt, nu se va intampla nimic. Cu pacanelele, Ciolacu a promis ca le taie reclama, ca ii scoate in afara orasului si asa mai departe.

   In final, s-a ajuns la o banala taxa de protectie pe profil mafiot: voi faceti bani ca pana acum, nu va deranjam cu nimic, dar dati-ne si noua o parte mai mare si o sa fie bine pentru toata lumea.

   130
 4. Drogurile vor lovi in noi ca surdul in clopot. Se tot discuta chestii imediate de genul sa controlam portarii, sa vedem cu condusul sub droguri, sa vedem cu scolile sa nu mai vanda un joint si ca nu se prind pestii mari. Si asta e varful iceberg-ului. De impactul social ce va urma in cativa ani nu se vorbeste. In vest exista clinici, psihologi si o armata de oameni ce corecteaza abuzul de droguri si chiar cu real succes. Ii pun pe multi pe picioare. La noi ? O sa fie plin de dependenti, de disperati care o sa-ti puna cutitul la gat pentru 10 lei, curve amarate, o sa se omoare intre ei si zone in care nu o sa mai iesi dupa 8 seara. Multi o sa fie boschetari si o sa se drogheze in parcuri la lumina zilei. Sper sa ma insel.

  Indecis. Tu ce zici?2810
 5. Sunt mai multe chestii “lost in translation” intre ce au scris politaii si ce au inteles aia de la Digi. De exemplu

  *Da, e “reclama” la drogurile noi. Coa’ ete ce a aparut acu’

  *Ai agravanta la consumul in scoala dar nu si la job. Chiar daca job-ul e de dispecer CFR, sa zicem.

  *Turnatorii – aici Predoiu e genial de prost: Bonuseaza turnatorii care sunt prinsi cu droguri dar nu ii bonuseaza pe turnatorii care sunt prinsi cu alte dude. Turnatorie pe droguri pot sa faca si violatorii sau coruptii sau aia cu tulburarea linistii publice.

  *M-am oprit la aia cu martori. Digi a scris vraiste. In lege, fix pe pagina urmatoare, scrie clar ca daca politaiul are inregistrarea refuzului contravenientului de a semna ( pe bodycam / telefon ) nu mai e nevoie de martor.

  Nu ti-am facut nimic, de ce ma pui sa-i citesc pe idiotii de la Digi?! Si luni de dimineata!

  Anyway … abia astept ca un politist sa faca trafic cu masina politiei iar politia sa confiste masina de politie

  171
  • o vor confisca parțial, adică doar când e ăla pe tură.

  • Legea 218, art 31 – Politistul are dreptul si obligatia a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că
   acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
   Si vine Tavi Pertea, care e mare vloger si spune ca se sterg la fund cu legea asta, ca daca spune cuvantul magic suspiciune fara a articula ce suspiciune de ce poate legitima pe oricine oricand daca e in public. Ca legea asta a fost data doar ca sa se faca pete negre pe o coala alba. Ba chiar ca tu, daca ii filmezi, esti ‘sageata’ si e clar ca trebuie sa fii legitimat. Si chiar ca pot opri orice masina oriunde oricand pentru ca in lege scrie ca la PTF (pct de trecere a frontierei) au voie sa faca asta, asa ca pot oriunde oricand pe oricine.

   31
 6. – reglementarea posibilităţii ca poliţistul rutier să poată constata anumite contravenţii cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic;

  adica probe pe baza camerelor de bord

  51

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile