#alăturidementoliști

Poate cineva să îmi explice și mie care e faza aici? Că nu fumez și nu mă pricep, am citit ieri la Andrei că se interzice comercializarea de țigări clasice mentolate și nu mă prind de ce doar alea mentolate. Adică, atâta timp cât sunt alea electronice cu 100 de arome noi și interesante (de la cireș la bogăție la ciorapi), de ce ai interzice astea clasice? Ca să ce? Ca să împingi oamenii care fumau către IQos?

Am întrebat printre amicii fumători, unii preferă IQos “că seamănă cu fumatul”, alții GLO, că au arome multe, ba chiar am și un (fost acum) amic care vapează Logicx. Toți au opțiuni cu mentă (mentol?) și mă gândesc că fumătorii fie vor trece pe sistemele astea noi, fie vor rămâne pe țigări clasice (apropo de asta, se mai vând țigări și cu alte arome, sau doar clasice?)

Nu vreau să discutăm pro sau contra fumatului, e doar interesantă faza asta, care nu schimbă nimic, fiind doar o falsă îngrijorare a conducătorilor pentru oamenii care fumează.

#alăturidementoliști

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Țigările mentolate sunt de multe ori intro în lumea țigărilor
    Logica măsurii e că dacă blochezi poarta de intrare, ajung mai puțin teens să se apuce de fumat

    00
  2. aia am zis si eu, ca interzic mentolatele doar ca sa nu zica nimeni ca nu se face nimic impotriva fumatului

    • nu știu, eu credeam că pozele alea oribile de pe pachete au avut efectul scontat.

    • @vali, pozele oribile de pe pachete nu au avut ca efect direct și așteptat „renunțarea la fumat”. Ele și-au atins scopul, să știi: au făcut pachetul de țigări neatractiv, pachetul de țigări nemaifiind ceva „fashion” (dacă-i putem zice așa).

      Sunt două lucruri care funcționează eficient atunci când vine vorba de renunțarea la fumat: îmbolnăvirea persoanei (dar asta e la nivel de individ, nu e prea relevantă pentru discuția curentă) sau scumpirea produsului (accize, taxe etc.).

      00
  3. Nu e bullshit , se poate sa nu se mai apuce de la început pentru că astea clasice cu mentol îs mai accesibile la gust.
    Iarăși, daca trec de la clasice cu mentol la vapat/electronică este harm reduction și teoretic scazi costuri cu sanatataea.

    Altfel mentolul in sine afaik nu are nimic nașpa , cred că e cea mai safe și pentru vapat (restul de arome fiind alimentare, testate pe digestiv)

    00
    • Bă, voi chiar nu mai știți să vă exprimați în română? sau e vreun trend care mie îmi scapă.
      îs, afaik, harm reduction, safe, sanatataea…

      10
    • Ai citit vreun studiu care arata ca vapatul/tigara electronica sunt mai putin daunatoare pentru organism?

      Intreb de curiozitate, pentru ca toti prietenii pe care nu i-am lasat sa fumeze electronica in masina mi-au explicat ca nu este nici-o problema si ca nu sunt daunatoare. Dar niciunul nu a putut sa imi indice un studiu in directia asta.

      00
    • Trend e în limba română? :))))

      00
    • Andi: trend nu știu, dar bullșhit e de la Daddy zicere, se știe.

      00
    • @Andrei G – am citit înainte să trec pe electronică acum ceva ani că-mi era să nu dau din lac in puț.
      Varianta pe scurt e ca substanțele de baza (propilen glicol , glicerina vegetala) sunt safe pentru că au și alte utilizari unde s-ar fi observat probleme long term (inhalatoare de astm, fumul de pe la concerte)
      Nicotina îți creste pulsul și îți agravează probleme cu inima , daca le ai . Similar cofeinei
      La arome e loterie , unele sunt de extracție , unele de sinteza , sursele nu sunt teribil de sigure și nu știe nimeni să-ți zică. Cel mai safe e fără aroma. Second best este mentol

      Surse: http://ecigarette-research.org/research/index.php/research
      Politica UK https://www.nhs.uk/smokefree/help-and-advice/e-cigarettes
      E un documentar Broken – Big Vape pe Netflix care explică destul de obiectiv situația

      00
    • @mrcdl, am analizat link-ul dat de tine si am citit cele mai recente 5 studii
      1. Un studiu care prezinta faptul ca cei care fumeaza tigara electronica nu s-au mai apucat de fumat tigari normale.
      2. Un articol care autorul contesta un studiu realizat in trecut referitor la emisia de aldehide (care am inteles ca nu ar fi prea sanatoase). In acel articol autorul afirma ca a refacut el personal testul si a obtinut valori mult mai mici.
      3. Un studiu care contesta alte studii mai vechi legate de emisia de formaldehida. Autorul precizeaza ca la valori mici si medii ale tensiunii folosite, emisiile sunt foarte scazute. Accepta ca la cresterea puterii, emisiile cresc exponential, dar considera ca utilizatorii nu ar trebui sa faca asta. Realitatea insa arata ca multe dispozitive vin din fabrica cu diverse metode de crestere a puterii si asta inseamna ca oamenii le folosesc si la niveluri ridicate.
      4. Studiu care arata ca cei care folosesc tigara electronica au renuntat la tigari normale sau au redus numarul acestora. Din nou, nicio referinta la posibilele efecte negative ale tigarilor electronice (sau lipsa lor).
      5. Un studiu facut pe 143 de persoane care arata ca in cazul fumatorilor cu tensiune crescuta, renuntarea la tigari poate duce la scaderea acesteia. Folosirea de tigari electronice nu are nici-un efect vizibil asupra acestui factor (pozitiv sau negativ). Singurul efect indirect ar fi ca te poate ajuta sa renunti la tigarile normale.

      Intradevar pe site-ul NHS este specificata clar parerea expeertilor birtanici care au ajuns la concluzia ca tigarile electronice sunt cu 95% mai putin daunatoare decat tigarile normale.

      00
    • @Andrei G tipul de pe ecigarette-research este clar pro electronice, nu ti-am dat neaparat o sursa obiectiva

      cat despre ce ai zis despre NHS nu stiu daca ai fost cu ironic cu „cercetatori britanici” , dar erau linkuri pentru claim-ul cu 95%
      https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/684963/Evidence_review_of_e-cigarettes_and_heated_tobacco_products_2018.pdf

      00
    • Nu, nu am fost deloc ironic. Nu stiu daca au facut sau nu suficiente cercetari in acest domeniu , dar pozitia oficiala a NHS este o sursa ce merita luata in calcul atunci cand te interesezi.

      00
  4. RIP Kim (verde) :)

    00
  5. Măsurile astea se negociază și se stabilesc cu ani înainte. Între timp industria se adaptează.

    00
  6. Salut Vali!

    Din pacate, stiu industria asta ca pe propriile buzunare, asa ca o sa las explicatia oficiala la final. Pana atunci insa, cateva detalii: alaturi de industria de petrol si gaze, industria de tutun este cel mai mare contribuabil la bugetele publice. Ba mai mult, industria asta are cel mai puternic lobby la nivelul autoritatilor. De ce? Pentru ca acciza este platita in avans atunci cand mergi la imprimeria nationala pentru a achizitiona timbrele fiscale pentru a le lipi pe pachete, urmand a recupera taxele si accizele platite in avans, in momentul vanzarii.
    Deci, pe langa faptul ca industria contribuie masiv la buget, este si un excelent colector pentru stat, cu zero eforturi din partea acestuia. De exemplu, in spatiul UE, taxele si accizele reprezinta approx 85% din pretul unui pachet de tigari.
    Spre comparatie, industria de petrol si gaze plateste accizele la vanzare, ceea ce nu e in controlul statului.
    Si acum, explicatia oficiala:
    “Principalul argument din spatele acestei decizii este acela ca tigarile mentolate sunt mai atragatoare pentru minori, iar interzicerea lor poate reduce fumatul in randul acestei categorii.

    Aroma de mentol va mai putea fi gasita doar in produsele care incalzesc tutunul si in tigaretele electronice”

    00
  7. Îngrijorarea nu e a producătorilor, ci a legiuitorilor. Nu români, ci europeni. E doar o măsură dintr-un set mai larg menit să combată fumatul. Ei merg pe ideea că dacă o să aibă gust nașpa, e scump sau mai știu eu ce, n-o să se mai apuce lumea de fumat.

    Din toate aromele, cea de mentă a fost privită mai cu indulgență, dar acum s-a terminat și cu ea.

    În afară de țigările electronice mai sunt alternative: să-ți aromatizezi tu țigara sau să-ți faci tu una aromată.

    00
  8. O noua ocazie pentru superiorii nostri care este de a manca rahat nementolat despre romani si polonezi „In 2016, the European Court of Justice ruled that such a ban is permitted:
    ” the ‘nice aroma’ of menthol goes against EU policy to discourage smoking. EU members Poland and Romania, where menthol is widely smoked, protested in vain.”
    Ca si in cazul covid unii protesteaza ceilalti mai destepti fac stocuri :
    „A lot of people reserve a whole slipper, by phone or social media. We recently stocked 25 slips of all brands, about five times more than usual. And we are going to sell almost everything before we have to send the rest back tomorrow to the manufacturers. ”
    Aceeasi ofera si solutia :
    „Another alternative is a kind of insert sheet with menthol flavor: you put that in your package regular cigarettes, let it sit overnight, and then you have the same effect. „

    00
  9. Decizia de interzicere a tigarilor cu arome e dinainte de aparitia oficiala a noilor dispozitive pe piata (vezi iQos, Glo si altele), la pachet cu vanzarea la bucata a tigarilor de foi, multe dintre ele de asemenea aromate (vezi King Edwards cu cirese, vanilie etc.). Singurele care au primit derogare pana acum, in 2020, au fost cele mentolate, probabil pentru ca le-au considerat mult mai consumate comparativ cu celelalte alternative cu aroma, pe ideea de a da timp fumatorilor sa isi gaseasca alternative (cine fumeaza stie ca nu e usor sa treci de la un tip de tigara la alta, ca e la fel ca la cafea, te-ai obisnuit deja cu aroma, gustul bla bla).
    Sau poti merge pe teoria ca delay-ul de interzicere a fost dedicat marilor jucatori, care au avut timp, in felul asta, sa isi testeze noile inventii cu arome (iQos, Glo bla bla) :)

    00
  10. Ar fi fost mișto sa fi fost invers, numai cele mentolate să fie permise. 😀

    00
  11. O sa fie mai putini impotenti :))

    00
  12. Nu mai țin minte pe unde am citit, dar zicea în articol că mentolul “deschide” mai bine alveolele pulmonare, deci efectul fumatului e un pic mai nociv.

    00
  13. Țigările cu mentol, în special Marlboro, sunt cele mai accesibile pentru tineri. Au un miros plăcut, nu sunt chiar atât de tari, iar prețul e mediu. Asta e logica. E foarte simplu să-ți cumperi un pachet de țigări ca tânăr. Faza cu IQos e complicată. Un tânăr începe să fumeze la ocazii, își cumpără un pachet de țigări mentolate și nu are de gând să facă din asta o dependență. Pentru ei a fost gândită măsura mai mult. Și le dau dreptate. Din din 3 prieteni fumători, 2 au început cu Marlboro mentol.

    00
  14. Într-adevăr tinerii, sau mai exact tinerele, baga tâmpenii din astea mentolate. Nu stiu daca asta o fi motivul principal, probabil ca nu.
    Mai probabil pare ca se scot pentru ca respectivii sa migreze către cele electronice…
    Noi ne-am lăsat. Iote ca au trecut doua luni deja. Motivul principal a fost gustul. Acasă fumam din alea rulate, făcute cu tutun virgina gold, d’ala vrac. Fără absolut nici o aroma. Când deschideam punga aia de juma de kil, aveam senzația ca sunt în tutungeria în care intram in copilarie când mergeam cu tata sa își ia țigări. Tutunul era catifelat la gust, naiba știe cum sa explic senzatia, chiar și după ce se usca.
    Aici am încercat diverse sortimente, Camel, Philip Morris.. Toate erau relativ ok la început după care începeau sa nu ne mai placa. Se simt chimicalele alea prea rau, după ce se usca era prea tare, iute…samd
    Si sincer, sa dam aproape 200 de euro pe luna pe ceva ce nici măcar nu ne plăcea, n-avea nici un sens.

    00
    • Poți să „reînvii” tutunul prea uscat – eu o fac cu trabucurile, dar merge și la tutun vrac.

      Iei o pungă și o găurești cu un ac fin, de vreo 30-40 de ori, poziții random. În ea pui tutunul, iar pungă asta o pui în altă pungă, pe fundul căruia ai pus deja un burete înmuiat în apă, stors un pic. Se înnoadă ambele pungi la gură.

      Să ai grijă ca punga cu tutunul să stea suspendată, adică să nu atingă buretele, căci altfel va trage prea multă apă.

      În 48-72 de ore, vaporii de la apa din burete vor pătrunde în tutunul din punga a doua și îl vor „reînvia”.

      Chimicalele nu știu cum să-ți zic sa le scoți…

      00
    • Poți să-ți cumperi o piatră de umidificare. E 3 lei una. E același principiu ca la bureți, dar fără problema contactului.

      00
    • Da, aia cu reumidificatul o făceam, da metoda mai simpla, pus felii de mar etc. Dar nu asta era beleaua cea mai mare, ci gustul în sine…
      Lasă asa fără, ca e mai simplu.
      M-am gândit și sa comand din tara ca erau care ar fi trimis, dar m-am gândit ca nu e totuși prea sigur în caz de controale, asa ca am renunțat. Cumva e mai bine, nu îmi mai fac griji ca nu mai e tutun, nu mai stau sa rulez toată ziua buna ziua…si oricum, în Franța (bănuiesc ca peste tot nu doar în regiunea noastră) tutunul nu se găsește oriunde, asa ca e și mai mare bătaia de cap. In caz ca e închis baru’ ala care e la 7km, tre sa stai sa cauți altul și tot asa.

      00
    • Voi de umidificarea tutunului cu rețetă clasică, nu? O feliuță de morcov sau măr pusă în tutun nu serviți? Gizăs, pungi și ace …

      00
    • Frăție, parcă n-am zis la început că eu o folosesc pentru trabucuri… Tu cum le umidifici natural, ți le bagi in cur?

      00
    • @RAIDER mucegaiul îți spune ceva?

      00
  15. O acțiune luată de oculte pentru creșterea natalității*doar știm ca mentolatele provoacă impotență din ‘90.

    *asa vor să ne controleze din nou in mase! Treziți-vă! Bill Gates Creează un virus pentru Apple acum! Fiți atenți baieț și feti

    00
  16. Eu citisem într-un articol recent că se interzic țigările mentolate pentru că, prin ardere, mentolul degajă ceva substanță extrem de dăunătoare.

    00
  17. Ca să împingi oamenii care fumau către IQos?

    Da.
    Chestia care e – industria totusi sufera ca e patata cu noroi. E un curent puternic anti-fumat, fumatul nu prea mai e permis in incinte nici in US nici in EU, foarte putini adolescenti se mai apuca de fumat (tigari clasice). Electronica e alternativa salvatoare pentru industrie – e marketata ca mai sanatoasa (probabil ca e mai sanatoasa, dar inca nu exista date certe care sa ateste asta), se poate fuma in majoritatea incintelor, este practic mina de aur.

    Dar get this: 1 din 5 liceeni americani (am citit intr-un singur loc, nu am confirmat exact statistica) vapeaza. Pai plm, nici in visele lor cele mai umede nu atingeau cifrele astea cu tigari normale.

    E un episod misto din Freakonomics Radio pe tema asta – https://freakonomics.com/podcast/vaping-nicotine/

    00
    • Nici măcar în filme nu se mai fumează.

      00
    • In weekend m-am uitat la concertul Queen de pe Wembley din ’92 (a fost moca pe Youtube). Cand a aparut Slash pe scena la bustul gol si cu tigara in gura am zis „whoa, pa vremea aia se fuma pe scena si era cool!”

      00
    • @Jollyca, exact. Intre timp reclamele la tigari au trecut de la „ce cool esti daca fumezi” (remember James Dean sau Alain Delon fumand prin filme ?! ) la gay-ala asta cu Iqos sau Glo in care toata lumea se minte ca Iqos e un fel de pipa moderna doar ca nu. Pai ori suntem mafioti ori nu mai suntem ? Asta ca sa nu mai zic de mirosul dubios care il emit, Eftimie zicea ca sunt „basini de fumator”.

      00
    • @Cristian, in filme se fumeaza destul de mult:
      https://bit.ly/2zZeWu8
      https://bit.ly/3g2gjbM
      https://bit.ly/36gN54F

      00
  18. prin sua deja a inceput flavor ban-ul si la electronice (de toate tipurile)

    00
  19. Vor sa ne distrugă pe noi ăștia care ne îmbogățim din vândut mentă. E o conspirație :)

    00
  20. Episodul 296354 din fumatul se vrea interzis dar nu prea.

    00
  21. Pai si nu-i bine ca se interzic niste tigari? Ca or fi ele mentolate sau nu, e un pas inainte. Ca vor avea ca si alternativa vapatul cu mentol (care probabil e o varianta mai sanatoasa, ca nu include atatea substante provenite din ardere), asta nu inseamna ca masura e degeaba. Este un pas important inainte, dar roamnii vor fi nemultumiti tot timpul pentru ca nu se face totul dintr-o data!

    00
  22. Primul lucru de precizat este ca termenul dat de Uniunea Europeana era de 15 mai. Acest termen a fost prorogat pana la 15 iunie pentru a da sansa producatorilor sa scape de stocuri pentru care au platit accize si sa nu se faca risipa. Orice fabrica din lumea asta isi face o prognoza si realizeaza stocuri astfel incat sa nu ramana fara un produs, sau in cazul de fata, sa ramana cat mai aproape de termenul limita.
    Tigarile mentolate reprezinta in momentul de fata cam 40% din portofoliul marilor producatorilor de tutun. Doar ca, multe din aceste sortimente nu au tutunul in sine mentolat, ci au o sferta inserata in interiorul filtrului care SE POATE sparge pentru a da senzatia de tutun. Cine stie profilul fumatorilor stie ca, desi sunt deja sunt cu mult peste peste 100 de sortimente de tigarete, daca nu e acel sortiment pe care omul il fumeaza de obicei, nu-l va cumpara. Asadar impactul va fi mult mai puternic decat cel dat de pozele urate de pe pachete. Da, si acelea au avut un efect, inca sunt oameni care cauta o anume poza, sau macar alta decat ce li se pare lor scarbos. Probabil pentru industrie, impactul va fi similar cu cel pe care l-a avut interzicerea fumatului in spatii inchise. Ce se va intampla mai departe? Pai o parte din sortimentele care au fost acum interzise, vor avea un filtru normal, renuntandu-se la bila din interior. Cei care vor dori neaparat sa fumeze mentolat vor avea la dispozitie optiunea de a-si face singuri tigarile cu filtre mentolate(ori cu bila), sau prin injectarea tuburilor de tigari cu asemenea filtre. Exista de asemenea si solutii lichide de aromat tutunul(nu doar cu menta). Iar producatorii vor gasi variante (se lucreaza intens). Exista carduri de carton pe care le poti insera in pachet si iti vor aroma tigarile, exista niste carioci care in loc de culoare, au un lichid de aromare, cu care e suficient sa pui un punct cu el pe filtru, sau sa trasezi o dunga de-a lungul tigarii.
    Ca sa ii dau un raspuns lui Vali, un raspuns pe care statul nu o sa ti-l dea niciodata si nici nu il va admite public.. Exista studii inca de prin anii ’70 – ’80, inclusiv tigari electronice(nu cu lichid) produse pe vremea aceea (ex. Eclipse), exista teste stiintifice, meticulos si riguros facute, care iti arata ca tutunul incalzit (precum metoda din IQOS, glo, vaporizatoare) nu degaja la fel de multe substante nocive. Fac o analogie ca sa fie mai usor de inteles… daca stai deasupra unui gratar electric si respiri aerul care vine de la friptura care se coace, nu e la fel ca atunci cand iti tii fata deasupra fumului unui gratar. Asadar, avand in vedere ca nu poti sa ai o buna parte a populatiei in sevraj (nu ii poti convinge sa poarte o masca, d-apoi sa se lase de fumat).
    , preferi (ca stat) din punct de vedere al sanatatii populatiei, ca parte din cei care nu vor renunta la fumat, sa treaca pe tutun incalzit, fie el si mentolat. Se spune despre arderea tigarilor ca degaja sute/mii de substante nocive. Motivul e foarte simplu. Arderea e un proces chimic prin care atat tutunul cat si substantele adaugate in tigari, se descompun SI MAI ALES recompun intr-un mod care nu poate fi controlat. Incalzirea insa, nu este atat de „violenta”(puternic oxidativa) din punct de vedere chimic si de aceea si diferentele din testele comparative. Stiu ca multi le pun pe toate la gramada, insa ele nu sunt la fel. Aici nu e vorba de pro sau contra fumat, vorbim pe date concrete. Si sa nu amestecam tigarile electronice cu lichid cu cele cu tutun incalzit. Singura asemanare fiind nicotina continuta.
    Ceea ce este deranjant, este ca de exemplu Philip Morris nu a publicat de la inceput, asa cum este obligat in alte parti ale lumii, continutul detaliat al rezervelor. Exista acum, undeva destul de greu de gasit. Iar pe siteul lor de Romania dau un sumar care e de departe incomplet al substantelor folosite. Par sa fi schimbat din substante, probabil odata cu inasprirea conditiilor de producere, dar la inceput aveau vreo 3 tipuri de zaharuri, cafeina, deci erai high nu doar de la nicotina ci ti-o dadea si cu zaharel si cu cafeluta…
    Concluzia e simpla, nu e nimic mai sanatos decat lasatul de fumat. Daca nu poti insa, ceea ce poti face e, daca esti comod sa treci pe tutun incalzit cu dispozitivele de la British American sau de la Philip Morris. Dar daca nu esti comod, iti cumperi tutun de rulat fara aditivi si sa-l pui intr-un vaporizator. Nu vei fi constrans nici de rezervele oferite de cei doi „grei” si industria tutunului, si nici nu vei lasa in jur mirosul acela atat de pregnant – lucrul asta se intampla si pentru ca vaporizatoarele lucreaza in temperaturi mai joase decat astea doua dispozitive, la care adauga uleiuri si folii de aluminiu, ca sa nu ia foc rezerva. Satisfactia nu va fi aceeasi, dar te vei obisnui. Succes!

    00
  23. @Cristian Ai vazut Peaky Blinders?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)