Știrile zilei – 20 mai 2020

  1. Brunetă . Blondă . Mare . Pădure . Galben . Șatenă . Galben . Blondă . Blondă
  2. Manipularea cu banii pentru a declara morții greșit
  3. Deci pâinea se va scumpi?
  4. 10 sfaturi realiste pentru achiziția unei biciclete
  5. ING a crescut avansul pentru credite ipotecare la 35%
  6. Coronavirusul nu există, zise Biserica
  7. UE amenință voalat Facebook
  8. TikTok angajează un CEO american, ca să facă frumos
  9. Cronica de tehnologie
  10. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. despre pimen, doar atât: „În 1951 a devenit călugăr, cu numele Pimen. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a făcut studii de specializare la Universitatea din Koln”. e drăguț să pleci la studii la koln în anii 50.

    în rest, apropo de reacția bisericii, de văzut scrisorile mitropoliei republicii moldova, un delir în formă continuată.

    00
    • e drăguț să pleci la studii la koln în anii 50.

      a plecat pe jos, in pelerinaj, spre muntele atos, dar pe vremea aia nu exista GPS, așa că…

    • Doar nu era sa se ascunda prin munti sau sa lucreze la Canal, locurile erau limitate si ocupate de chiaburi deci a facut si el ce a putut.

      00
    • NOU
      #4

      As mai adauga eu referitor la Pimen ca Arhiepiscopia pe care a condus-o a donat 2 aparate de testare COVID spitalului judetean din Suceava.

      00
    • Stați chill că și dănuț, șefu’ la bor, a facut studiile tot afara, Franța, Elveția, US…Păi voi ce credeați? :-)

      00
    • daniel a plecat la studii în elveția în anii 70, teoretic mai relaxați (deși nici atunci nu plecai fără să te fi dovedit deja dedicat luptei proletariatului împotriva capitalismului), pimen a plecat în 1956, când dej strângea și mai tare șurubul. asta așa, ca să ne dăm seama foarte serios de context.

      00
    • Este usor in fata ecranului sa dai verdicte. Era bine daca traiati atunci. Cati ati fi rezistat, pur si imaculati? Putini, foarte putini. Dezinformati, intoxicati cu propaganda, frustrati de trecutul mosieresc de dinainte, speranta ca noua conducere va aduce binele ia facut pe multi sa creada ca e bine raul pe care l-au facut.

      00
    • @mihai – sa ne sugi tu pula frumos.
      Un bunic a taiat stuf in delta in anii 50 (periprava daca ai auzit) pe motive de bancuri cu comunisti.
      Celalat bunic a ramas fara nimic in curte – i-au luat pana si gainile la colectivizare. Ah – si i-au luat si pusca ca sa nu ii vina idei.
      Asa ca nu toti au turnat/fost securisti sau politruci PCR. Doar unii. Cam aceeasi care dupa lovilutie s-au scurs in sus gen Ilici si sleahta lui.

      00
    • NOU
      #9

      @MariusCC, daca bunicii tai vorbeau la fel ca tine cu semenii lor nu-i de mirare ca au patit chestii naspa.

      00
    • @nicu, la Canal au fost si preoti, si intelectuali, si chiaburi.

      00
    • Da, unii preoți au avut conștiință și poate chiar au crezut în ceea ce predica. Astfel au refuzat să ajute regimul.
      Asta îi face cu atât mai vinovați pe cei care, pentru anumite beneficii, au cedat. Vă dați seama câți oameni care și-au spovedit păcatele în fața preoților au ajuns să fie torturați în închisorile comuniste?

      00
  2. NOU
    #12

    6. Interesant cum pentru un securist împuțit s-au găsit și elicopter și plasmă hiperimună.
    7. Din partea mea, poate să-l și închidă.
    8. 🤣🤣🤣🤣🤣

    00
  3. NOU
    #13

    5. propun sa creasca la 90% si pentru restul de 10, pe langa ipoteca sa-ti ceara o declaratie cum ca nu vei pleca de la jobul actual cel putin 20 ani (sau ca vei incasa cel putin aceeasi suma din dividende si in urmatorii ani), sa treaca parintii in testament ca iti lasa tot ce au si sa duci vreo 7 co-debitori, dupa care te lovesc si cu o dobanda de 8%

    la un moment dar un raport bnr zicea ca rata neperformantelor la ipotecare e de 2.64%… pai prima grija a romanului e sa isi plateasca rata la casa, chiar daca nu mananca luna aceea, iar in cel mai rau caz (pt banca) in cazul in care se ajunge la executare, tot nu ies in pierdere

    ce business mai exista in lumea asta in care poti sa faci (o gramada) bani fara sa-ti asumi niciun risc…?

    00
    • parerea mea este ca daca nu-ti permiti un avans de macar 25-35%, atunci nu-ti permiti sa cumperi locuinta respectiva. Pretul caselor a crescut atat de mult si pentru ca avansul este / a fost atat de mic in ultimii ani.
      Chiar cred ca este o decizie foarte buna, chiar daca tu, eu sau vecinul nu mai poate sa-si cumpere casa aia mare si frumoasa.

      00
    • @Mihai, 35% este foarte mult si putini oameni castiga suficient de bine incat sa poata pune deoparte suma asta in conditiile in care trebuie sa plateasca si chirie in acelasi timp. Dar 15% cat era inainte mi se pare rezonabil.

      Costurile la case au crescut atat de mult in ultimii ani din cauza programului „Prima casa” unde trebuia sa platesti doar 5% pe care oricum ii obtineai dintr-un alt credit de nevoie personale.
      Si asa, oamenii au fost dispusi sa plateasca sume din ce in ce mai mari pe case, fiindca inca nu muncisera pentru banii aia.

      00
    • Pretul caselor a crescut mult mai putin in raport cu veniturile. Lumea are memorie scurta, dar in 2000 cand era apartamentul 10k salariul lu’ tata era 75 de dolari.
      Wikipedia are date din 2004 incoace, atunci mediul net era 145 de euro, in 2007 era 312 euro, acum e peste 600 euro. Asa ti se pare ca a crescut si pretul la case?
      PS1: stiu ca o sa-mi iau minusuri cu tona
      PS2: nu sunt imobiliar si nu vand nimic, din contra astept criza asta poate prind sa cumpar mai rezonabil in zona in care vreau. E foarte probabil sa vina o scadere a preturilor avand in vedere situatia economica ce va fi. Dar asta nu inseamna ca in momentul asta preturile sunt artificiale, parerea mea e ca sunt mai mici in raport cu veniturile decat in trecut.

      00
    • @Big ce spui tu are sens. Dar parca te faci ca nu vezi ca o crestere importanta a preturilor a avut loc si in ultimii 3-4 ani, cand, ce sa vezi, cresterea veniturilor abia ce-a tinut pasul cu inflatia.

      00
    • @big, haide sa vedem care sunt de fapt cifrele daca ne raportam la anul 2000.

      Salariul mediu net in 2000: 2.263.212 lei – https://bit.ly/2TttiK6
      Curs leu-euro in 2000: 18.848 lei/euro – https://bit.ly/2Zpe1hc
      Avem un salariu mediu de aproximatv 120 euro.
      Pretul mediu al unui apartament de 2 camere in Bucuresti se situa la valoarea de 10.000 euro – https://bit.ly/2LKcUQS
      Rezulta un efort de aproximativ 83 de salarii medii pe economie.

      Salariu mediu net in 2020: 3.189 lei – https://bit.ly/3g9n8IJ
      Curs leu-euro in 2020: 4,7793 lei/euro – https://www.cursbnr.ro
      Avem un salariu mediu de aproximativ 667 euro.
      Pretul mediu al unui apartament de 2 camere in Bucuresti (nu luam in calcul constructiile de la „periferie” cum ar fi Popesti sau Chiajna) este de aprox 85.000 euro.
      Rezulta un efort de aproximativ 127 de salarii medii.

      Asadar daca ne bazam pe valorile de mai sus, efortul financiar pentru a achizitiona un apartament a crescut considerabil in ultimii 20 de ani.
      Cred ca o raportare la un interval de timp de 20-25 de ani este cea mai corecta, doarece in general asta este varsta la care ar trebui sa iti cauti o casa si sa te muti de la parinti.

      00
    • @Andrei G, nice try DAR: Iei in calcul salariul din 2000 la cursul din ianuarie, aia au fost ani cu inflatie galopanta, la cursul din decembire 2000 salariul a fost 94 de euro.
      Si 2: nu compari mere cu pere, apartamentul de 10k era apartamentul muncitoresc, de cartier, nu era pretul mediu. Acum aceleasi apartamente sunt in jur de 65k.

      00
    • 1. Atat pentru anul 2000, cat si pentru anul 2020 am luat in calcul valorile lunii Ianuarie (inceputul anului).
      Daca vrei, putem reface calculul, dar vom merge pe valorile anului 2019 in loc de 2020, fiindca nu avem un nivel de referinta. Si eventual putem sa comparam cu 1999, ca sa avem acelasi interval de 20 de ani.

      2. Conform articolului pe care ti l-am aratat, valoarea de 10.000 euro se aplica pentru un pret median al apartamentelor (nu pentru apartamentele muncitoresti… care or fi alea). Poate tu ai gasit alte valori, eu doar articolul ala l-am gasit.
      Iar in 2020 pretul mediu in Bucuresti este de 1423 euro/mp (https://bit.ly/2WN9Vh8), iar suprafata construita minima pentru un apartament de 2 camere este de 52 mp (https://bit.ly/3cPKelH).
      Asta inseamna un pret de 74000 euro la care daca adaugi si un loc de parcare (care este minim 10000 euro), ajungem la suma de aproximativ 84-85000 euro.

      O sa-mi spui ca in 2000 nu cumparai si loc de parcare cu acel apartament. Dar atunci nu aveai nevoie pentru ca gaseai cu siguranta loc pe domeniul public. Nivelul de trai si pretentiile au crescut si trebuie sa luam in calcul si diferenta asta.

      00
    • Ultimul comentariu, ca deja facem spam aici.

      Uite inca un articol in care directorul unei banci afirma ca in Septembrie 2001 pretul/mp in Romania era de 143 euro/mp – https://bit.ly/2LMKNk9
      Cred ca esti de acord ca valoarea asta este mai aproape de realitatea la care se vindeau apartamentele fata de pretul cerut in anunturile de mica publicitate. Bancile au date despre pretul efectiv de vanzare al unui apartament, nu cel cerut.
      Salariul mediu in Septembrie 2001 era de 114 euro – https://bit.ly/3g5Jta2 , https://bit.ly/2WPMa8f
      Astfel in 2001 avem un cost mediu pe tara de 143/114, adica 1,25 salarii/mp util.

      In 2020, la nivel de tara pretul pe mp util este de 1367 euro – https://bit.ly/3g91tjR
      Astfel in 2020 avem un cost mediu pe tara de 1367/667, adica 2,04 salarii/mp util.

      Indiferent daca nu luam in calcul dimensiunea apartamentului si locul de parcare si accepti aceleasi conditii de acum 19 ani (desi acum se presupune ca ar trebui sa traim in conditii mai bune), tot muncesti mai mult pentru fiecare mp (2,04 luni fata 1,25 luni).

      00
    • Ultimul comentariu, ca deja facem spam aici.

      Uite inca un articol in care directorul unei banci afirma ca in Septembrie 2001 pretul/mp in Romania era de 143 euro/mp – https://bit.ly/2LMKNk9
      Cred ca esti de acord ca valoarea asta este mai aproape de realitatea la care se vindeau apartamentele fata de pretul cerut in anunturile de mica publicitate. Bancile au date despre pretul efectiv de vanzare al unui apartament, nu cel cerut.
      Salariul mediu in Septembrie 2001 era de 114 euro – https://bit.ly/3g5Jta2 , https://bit.ly/2WPMa8f
      Astfel in 2001 avem un cost mediu pe tara de 143/114, adica 1,25 salarii/mp util.

      In 2020, la nivel de tara pretul pe mp util este de 1367 euro – https://bit.ly/3g91tjR
      Astfel in 2020 avem un cost mediu pe tara de 1367/667, adica 2,04 salarii/mp util.

      Indiferent daca nu luam in calcul dimensiunea apartamentului si locul de parcare si accepti aceleasi conditii de acum 19 ani (desi se presupune ca ar trebui sa traim in conditii mai bune), tot muncesti mai mult pentru fiecare mp (2,04 luni fata 1,25 luni).

      00
  4. Ce dragut:
    https://agora.md/stiri/71439/cum-mitropolia-raspandeste-falsuri-despre-introducerea-cipurilor-prin-vaccin-pericolul-lui-bill-gates-sau-riscul-5g
    „Se consideră că tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”
    Gata. L-au prins pe Biil Gheitz cu pantalonii in vine :-)

    00
  5. ING a crescut avansul pentru credite ipotecare la 35% – mai pe romaneste, nu mai vor sa acorde credite ipotecare o perioada

    00
    • NOU
      #25

      Sau vor dar nu chiar asa oricui. Mai pe romaneste, degeaba ai Iphone X daca nu ai fost in stare sa pui bani de-o parte pentru avans la casa.

      00
    • Daca am 35% din pretul casei, mai strang un pic din „buci” si iau cu banii jos, nu mai am nevoie de banca.

      00
    • sunt prea multi proprietari in romania, dupa unele cifre, deci nu mai e nevoie de credite imobiliare … iar in ro oricum creditarea e o gluma proasta, inclusiv cu programul prima casa

      00
    • Si faptul ca majoritatea romanilor vor sa fie proprietari cu orice pret, nu are nici o legatura ca in Romania, chiriasul e la mila proprietarilor, avand doar obligatii si nici un drept.

      00
    • Nu exista „sunt prea multi proprietari”. Daca am ajunge ca fiecare sa detina apartamentul/casa lui, tot nu ar fi o problema.
      In majoritatea tarilor in care oamenii locuiesc in principal in chirie, costul a crescut foarte mult in ultima vreme (si continua sa creasca).
      Poate ati vazut ca in Berlin (unul dintre orasele bogate ale Europei) a fost nevoie de interventia statului pentru plafonarea chiriei pentru urmatorii ani.

      @xxx, tu esti proprietar sau stai in chirie?
      1. daca esti proprietar, as fi curios ce te-a determinat sa cumperi casa/apartamentul si acum de ce consideri ca altii nu ar trebui sa faca la fel?
      2. daca esti chirias, cred ca este mai avantajos pentru tine sa existe un numar cat mai mare de proprietari. Astfel scade cererea si automat scade si pretul la chirii.

      00
    • Cu alte cuvinte, se asteapta la spargerea bulei imobiliare si nu are chef sa stea pe stoc cu imobile la care s-a platit doar 10-15%.

      00
  6. Si Garranti a crescut la 35% ;)

    00
  7. 7. lui mark nu i-a mers cu dezinformarea in europa cum i-a mers in uk
    8. „incet incet” sua devine kurwa chinei

    00
    • NOU
      #33

      Întregul „occident” e curva Chinei.

      00
    • @xxx, de fapt vrei sa spui ca momentan China se gudura ca un catel pe langa SUA ca sa nu le taie accesul la piata americana.
      Cel putin eu asta inteleg din stirea asta. Le este frica sa nu fie Tik Tok interzis in SUA si adug un CEO de la ei ca sa le sporeasca credibilitatea.

      00
  8. Pimen a murit de inima dar a primit BOR bani in plic sa-l declare de Covid.

    00
  9. pentru asta si pentru amuzament exista forumul de pe nimfomane.com

    00
  10. Da, sigur, Playbike. Never again. Zilele trecute am plasat o comanda online pentru o bicicleta care figura in stocul lor, a venit mail de inregistrare a comenzii si apoi dupa 2 zile am zis ca sun eu sa vad ce sa mai intampla cu comanda mea. Ce sa vezi, au raspuns ca de fapt nu exista produsul. Bine, si cand aveati de gand sa-mi spuneti? Fraierul, clientul nostru. Aveam de backup un alt magazin online cu pret similar, dar intre timp produsul se vanduse, asa ca am fost nevoit sa mai pun 100 de lei in plus si sa iau o alta bicicleta cu aproximativ aceeasi configuratie dorita, tocmai de la Arad. Eu fiind brasovean…

    00
    • e chestie SF in tara it-istilor sa pui stocul curent pe site iar acesta sa se modifice in functie de comenzile efectuate sau in asteptare

      00
    • NOU
      #40

      Vorbeste cu ALTER EGO sa scrie ceva si despre biciclete, coarne, pinioane, ventile, ca sa ne ferim de falsuri si tepe pe viitor.

      00
    • Ciudat, am cumparat piese de cateva ori de la ei si de fiecare data m-au sunat sa-mi confirme ca au piesele in stoc si ca le vor livra…. totusi cand achizitionezi de pe online anumite produse mai „exotice” e bine sa verifici stocul telefonic, pentru a evita surprizele neplacute. Am achizitionat recent o magazie metalica si a trebuit sa sun la vreo 5 vanzatori pana sa imi confirme unul din ei ca o au pe stoc.

      00
  11. E greu sa gasesti combinatie mai mare de frustrare si aere de superioritate ca la patronii de magazin de biciclete.

    00
  12. 3. S-a scumpit deja, de la 2.8 la 3.2 lei; oricum din ce am observat la produsele care le cumparam regulat majoritatea s-a scumpit 10-15%

    5. Interesanta ar fi o varianta cu cat ai mai mult avans cu atat sa ai o rata a dobanzii mai avantajoasa.

    6. Era o vreme cand vedeam lucrurile in alb si negru, probabil odata cu trecerea timpului mai vad si nuante :-) Pe langa partea din presa cu securitatea si alte bube, mai sunt si multe piese din puzzle cu care si-a spalat unele greseli ca sa zic asa…

    00
    • NOU
      #44

      @alexul: referitor la 6. Când faci anual 3 milioane Euro din „pelerinaj la sf.parascheva” să donezi 2 ventilatoare e ca și cum ai da o hârtie igienică în epidemie de diaree.
      Un căcat, tot căcat rămâne și dacă-l învelești în foiță de aur și-l dai cu parfum de trandafiri.

      00
  13. Satena zici ca e Vulpita :)))))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.