Ajutor bricolaj: termoșemineu?

Am o casă de 180mp, izolată aproape toată pe interior cu vată bazaltică de 10. Factura la gaze venea anul trecut 1.200 lei (soția a vrut să facem mai cald, că avem doi copii mici). Mi-e groază să mă gândesc cum o să fie anul ăsta.

Am discutat acum niște ani cu cineva și îmi spunea că o idee bună ar fi un termoșemineu legat la centrala pe gaze, faci focul o dată pe zi în termoșemineu și apoi centrala intervine doar când trebuie să țină apa caldă. Lemne se găsesc, loc în camera tehnică este, problema e că stau într-un oraș mic și de provincie și nu găsesc nici un meseriaș care să fi auzit de așa ceva, ca să nu mai vorbesc de montat.  Google și Youtube nu mă ajută, rezultatele sunt fără legătură cu subiectul sau reclame care nu explică situația, doar te invită să îl instalezi, așa ca apelez la voi, cititorii, să-mi dați de citit materiale relevante sau povești proprii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Are Sabin Gherman pe canalul lui de YouTube o gramada de articole pe tema asta https://youtu.be/jAAsfgxJmCo

    00
  2. Vezi cum a făcut domnul din video, dă detalii destul de multe, inclusiv de unde a luat puferul etc.

    https://youtu.be/kJQDyclGQo4

    In principiu orice termosemineu e bun, un coș bun, leme super uscate, o automatizare să nu lase să coboare apa sub 70 grade, și un pufer super izolat. Tipul din film zice ceva de o firmă din Sfântu Gheorghe.

    00
  3. Găsești metalice la magazinele de specialitate. Eu am luat Aqua plus 14 kw.

    00
  4. 1.200 lei pe care perioadă a anului?

    00
  5. Eu am termosemineu, dar pe langa el, ai nevoie si de un puffer de acumulare.
    Termosemineul e un semineu metalic, care are o camasa prin care trece apa+o pomp de recirculare si un senzor.
    Cand atinge apa in semineu 50c, pleaca pompa, se opreste la 40c.
    Apa calda se duce in puffer.
    Tot in puffer ajunge si centrala, iar de acolo, apa calda e dusa in casa de o alta pompa.
    E nevoie de automatizari.
    Termosemineul e f scump!

    00
    • Ce marcă are termosemineul tău? Pret?

      00
    • A fost in 2015, nu mai stiu exact, dar semineu + pompa si fata de piatra, a fost peste 5000 eur

      00
    • La banii ăia își pune centrală pe lemne.

      00
    • M-am uiat acum.
      Doar focarul a fost 6000eur+tva.
      Total pe la 10000 eur.
      Spartherm Varia H2o.

      Desigur, ce am luat eu e top, dar cum ziceam, un termosemineu e scump, daca e de calitate si arata bine.
      E o chestie de chiaburi.

      00
    • @Bogumil, de chiaburi e 1.200 lei/lună gazele, 10.000 euro termoșemineul e direct de boieri.
      La prețul ăsta zice omul merci de 1.200 lei/lună octombrie-aprilie și 600/lună mai-iunie. :)

      00
    • Voi vb. numai de gazele de la încălzire sau și de la aragaz? Chiar dați drumul la încălzire în mai sau iunie?

      Socră-miu locuiește într-o zonă cât de cât premontană, unde încep dealuri mai înalte. Oprește centrala în aprilie și înainte de noiembrie nu îi dă drumul – este rece dar ok dacă-ți pui seara un pulover pe tine. Consum de gaze doar de la aragaz însă nu prea gătește că stă singur.

      00
    • @AlexF, io-s friguroasă. Am înțeles că și din cauza tiroidei pe papiote. Nu sunt sigură de toate motivele.
      Anul ăsta, când a plouat mult o parte din mai și o parte din iunie am dat drumul la centrală și în aceste luni. Nu în fiecare zi și nu toată ziua, uneori, seara, vreo 2-3 ore, cât să schimbe un strop atmosfera.
      Am dormit cu pilota până la începutul lui iulie.
      Apartamentul e și orientat aiurea (din punctul meu de vedere), cu mulți pomi și umbră la toată geamurile.
      Recunosc că poate în București, unde nu aveam centrală, nu băgam nimic electric (ar fi trebuit să-l caut prin debara, să-l mut dintr-o cameră înslta), dar așa confortul era doar la un răsucit de buton. :)

      În ceea ce privește mai multe haine, nu știu dacă mi se trage din copilăria ante-decembristă, dar pur și simplu nu mai suport mai multe straturi de haine pe mine (în afara lenjeriei) sau haine groase. Ideea de a purta un pulover gros în casă mă crispează.
      Port ciorapi, port un pantalon lung, o bluză cu mânecă lungă, dar atât. Pt mine confortul implică și lejeritatea mișcărilor.

      00
  6. 1200 pe luna, cred

    00
  7. Primul sfat – discuta cu in inginer HVAC.

    Asta cu faci focul odata pe zi de fapt se citeste „Faci focul odata pe zi (dimineata) dupa care cari lemne pana la sfarsitul zilei (23.00) sa mentii focul, apoi il faci din nou a doua zi, etc…”. Termosemnineul e o chestie de decor mai degraba, merge la o casuta mica si prepara si agent termic da nu cred ca vrei sa te vanturi prin casa cu lemne, rumegus, aschii si cenusa + cos de fum si priza de aer.

    E ceva in neregula ori cu casa, ori cu centrala. Chiar incalzirea clasica, cu 4 sobe in 3 camere + bucatarie & baie intr-o casa ok (izolata, numai parter cam 120 mp) consuma cam 5000 de lei pe sezonul rece (oct – martie), cu maxim 2 focuri pe zi (zile foarte geroase) + dificultatile de rigoare – prea cald uneori, alteori cam rece de dimineata si e nevoie de un al doilea foc + atentie la foc si copii. Pe gaz ar trebui sa fie ceva mai eficient si mai ieftin – sa zicem la casa ta cam 650/luna – poate mai mult daca nu ai boiler (puffer, ceva).

    Mai degraba adauga o centrala suplimentara pe lemne (automatizata cu lemn, peleti si poate gaz) si splituieste instalatia de incalzire – lasa gaz sus (cat sa nu ingheti) si lemne jos, sau folosesti lunile racoroase gaze si cand vine iarna tragi pe cea cu lemn/peleti.

    In ultima instanta mai inchide din calorifere pe sus si muta-ti toata familia jos pe perioada iernii in aia 90 mp de la parter, nu e tragedie, si le asiguri confortul acolo.

    Si la anul, repet, cauta un inginer…..

    00
  8. 1200 lei pe Lună, sau pe iarna? Cum ar spune patronul acestui site: nu iti permiți casă de 180mp,te muti la bloc. On topic sunt unii care fabrica asa ceva pe la sfantu gheorghe, sabin gherman avea clipuri detaliate pe vlogul lui despre subiectu ăsta.

    00
    • Poate își permite, dar poate nu vrea sa plătească la fel de mult de acum înainte 🙂

      00
    • Nu e ok să cauți soluții pentru a face economie?

      00
    • Casa cam tot de 180mp cu izolatie termica de tot rahatul, anul trecut, cea mai scumpa factura lunara a fost de 750 ron. Ceva nu prea se pupa acolo.

      00
    • Si la mine iarna trecuta au fost facturi de vreo 700 de lei pe luna la gaze. Casa este mare, veche, cu multe pierderi. Doar geamurile le-am schimbat cu termopane. Ca sa pun izolatie este o cheltuiala ce ma depaseste, momentan. Sunt tare curios cat vor fi facturile iarna asta, ma astept pe la 1000 lei pe luna

      00
  9. Nu are neaparat legatura cu termosemineul dar nu am inteles niciodata obsesia romanilor in legatura cu copiii care trebuie fierti bine iarna, cand evident nici un studiu stiintific nu indica asta
    https://www.lullabytrust.org.uk/safer-sleep-advice/baby-room-temperature/

    00
    • Exact. La fina în casă făcuse mă-sa aproape 30 de grade în camera copilului când era mic și urla la bărbacsu să închidă repede ușa dinspre hol că moare copilul. În hol să fi fost vreo 28 de grade…

      00
    • thank you! Atat de des aud despre cum ar trebui fierti copiii la 28 de grade incat mi se face rau instant. Si pentru adulti, frigurosi sau nu, somnul cel mai ok si linistit e in jur de 22 sau sub.

      00
  10. Sigur e instalatia e facuta ok ? Termostate ambientale ? Izolata pe exterior ?
    Mi se par cam mari facturile.

    00
  11. Te pregateati sa faci o greseala la fel de mare ca aia cu izolatul pe interior. Ai auzit tu pe cineva, undeva si te-ai gandit ca aia e solutia, fara sa verifici. Si acum te costa.

    Comparativ, am 180 mp utili si in luna de iarna am o factura medie sub 300 lei. De ce? Izolatie foarte buna, 18 cm exterior si incalzire in pardoseala.

    Solutiile sunt dure in punctul asta, o sa te coste.

    00
    • Oamenii nu vor sa auda asta.
      Eu am 20cm polistiren, tripan, ipat, termosemineu si 500mp construiti la munte.
      Sub 3000 lei nu vad gazele iarna, cu 23c pe termostat.
      Centrala e de 80kw.

      00
    • Păi stai putin bre, la 500mp e hotel, nu casă familială.

      00
    • Discutabil.
      Suntem multi in familie, copii, nepoti etc si trebuie loc sa ma ascund.
      E casa de vacanta.

      00
    • @bogumil. Departe sa te invidiez pentru suprafata. La 500 mp banuiesc ca 1/3 din vacanta o petreci facand curat, ca nu o sa te lasi la mana copiilor si nepotilor.
      In schimb te invidiez un pic pentru ca reusesti sa tii toata familia unita, macar pentru citeva weekenduri pe an. Felicitari

      00
    • 23c? Mai bine stai iarna pe Maledive. 23c in casă?

      Aseară erau în dormitor 19c și nu puteam să adorm de căldură că uitasem să deschid fereastra. Iarna dorm pe la 15-16c. Oricum avem un motiv în plus să ne mișcăm în pat…

      00
    • Cine s-ar fi gandit ca locatarul Pelesului e bulgar?

      00
    • 15-16° C?!?!?!?!?!
      Cristoase?! Efectiv mi se înclestează mușchii pe mine, la propriu. Literalmente nu pot să-mi relaxez mușchii suficient să pot adormi sau dormi

      00
  12. Inainte sa fim binecuvantati cu gaz in 2018, timp de 4 ierni am folosit un termosemineu. Ca idee, cum zicea cineva mai sus, ai nevoie asa: termosemineu, puffer (la casa aia ai nevoie de MINIM MINIM MINIM 1000 l, probabil mai degraba spre 2-3000l, 2 pompe (termosemineu -> puffer, puffer -> calorifere) plus tevi de conectare. Ulterior am legat si centrala pe gaz la instalatie cumva in paralel cu pufferul, actualmente n-am mai pornit termosemineul de 2 ani.
    Termosemineul e un Prity S3W1`7 (5kw putere calorica la ardere – incalzeste bucataria + living, 17 kw putere maxima absorita transmisa catre puffer). Automatizarea era una empirica – pornire manuala a pompei de la termosemineu (un grundfos) inseriat cu un termostat montat pe teava de tur a sobei. Apa calda pleca in puffer. Alt termostat montat cu sonda in puffer – cand apa de acolo atingea 40 grade pornea apa spre calorifere, cand scadea sub 40 se oprea singura. Fiecare calorifer cu robinet termostatat propriu pt economie atunci cand nu e folosita – aveam camere cu 24 grade si pe timp de noapte in zonele nelocuite lasam la 18-20. Exceptie caloriferul din baie care era pe deschis mereu pentru a putea pompa sa-si faca traseul in caz ca toate celelalte calorifere ar atinge temp dorita. N-a fost deloc usor, nici ieftin ca nu avem padurea aproape, dar a functionat. PLUS MASIV – frumusetea focului din soba vazut prin geamul sobei – de neegalat!!!
    Focaleala, mizeria din casa prin caratul lemnelor de afara, crapatul lemnelor (recomand Fiskard X27), taiatul cu drujba, etc ne-au facut sa renuntam. In plus, un mare dezavantaj la termosemineul meu era ca atunci cand trebuie doar ft putin foc – primvara&toamna, se incalzea la 28-29 grade in living doar sa dezmorteasca usor caloriferele in restul casei. In plus, cel care ne-a montat centrala pe gaz era cam ofticat de puffer si termosemineu zicand ca e posibil sa ajunga bucati de metal in centrala pe gaz care e mai sensibila… Deocamdata n-am patit-o.
    Ca idee, cand focaleam pe vremea aia inca stateam doar la parter (aprox 85 mp) cu casa partial izolata, cea mai grea iarna am prins-o la -25 pe timp de noapte, faceam foc de cate 3-4 ore de 2-3 ori pe zi, termosemineul mentionat mai sus, puffer 500 l amplasat in camera tehnica (mai mare nu-mi intra in casa). Dar si cand plecam de acasa la lucru, seara cand ajungeam acasa erau 14 grade. Na iti dai seama cat foc am facut sa pot creste la 22-23… Azi, daca n-as avea gaz, as prefera un termosemineu pe peleti care are o camera de stocare si isi ia el peletii cand are nevoie…
    Daca ai intrebari, te rog anunta-ma si incerc sa iti raspund.

    00
    • Daca tot dati downvote, motivati negativismul asta, ca altfel e hate gratuit!

      00
    • Uite un om care a stiut ce face si a rezolva-o ( empiric dar a mers ) . Felicitari Arthur ! Nu ii baga in seama pe cei care dau downvote probabil nu inteleg ce ai descris tu . Cred ca cea mai mare problema la tine a fost izolatia partiala. Cu 20cm pe exterior, tripan + jaluzele termo pe care sa le inchizi seara + izolatie cat mai buna in podea ( foarte important aspectul asta) ai fi avut o inertie termica mult mai mare minim 3-4 ore de caldura in plus. Conteaza mult si densitatea peretilor daca ai o masa mare in pereti odata ce se incalzesc si izolatia tine caldura acolo ai inertie termica mare – vorbim de zeci de tone care daca ajung la 20-22grade ajuta enorm. Inca odata felicitari !

      00
    • @Mishu05: multumesc! Sistemul a fost gandit pt incalzire temporara pana ajunge gazul, dar gandit impreuna cu instalatorul care l-a si montat. Izolatia a fost facuta in etape, dupa posibilitatile financiare. Asta e, unii se muta la casa si isi fac treptat, n-au 7000 euro/luna venit ca it-istii de p-aici.

      00
    • Am uitat sa mentionez ca sistemul e echipat si cu vas de expansiune (montat la puffer) si 2 valve de eliberare presiune la peste 2.5 bar. La mine sistemul era asa echilibrat incat la 2.5 bar avea aprox 95-98 grade apa, deci chiar sub fierbere. Au intrat de cateva ori in functiune cand sotia, din exces de zel, a hotarat ca ar fi bine sa mai puna 3 lemne pe foc la temp apei la 85 grade. De asemenea, in anul 2 am cumparat un ups pt centrale termice (unda sinusoidala pura) – legat la acumulator auto 12v, asigura autonomia la pompe 4-5 ore. Pe asta ultimul l-am luat dupa o avarie la reteaua electrica cand, pt a nu bubui apa in termosemineu, am scos lemnele incinse direct din arzator (not funny).

      00
    • Nici eu n-am înțeles, dar nu dau downvote la tot ce nu înțeleg. :)

      00
    • Fara ups testat in prealabil sa duca pompele macar 1h ai cateva scule foarte utile: frontala/lanterna asezata strategic sa pui mana pe ea in cateva zeci de secunde ( in general pica seara/noaptea curentul) o galeata metalica maricica si o lopata/vatrai/cleste serios sa iei lemnele din focar. Cand faci asta culoarul catre usa trebuie sa fie liber de obstacole in camera/casa se face fum gros si inima bate-bate. Chiar daca scoti lemnele si jarul temperatura in focar e mare si apa nu se mai misca..ramane acolo si fierbe-fierbe-fierbe. Am patit in iarna trecuta de 2 ori si stiu cum e doar ca eram pregatit cu ce am scris mai sus si m-am descurcat. Pe de alta parte un sistem din asta in care sa poti interveni in caz de avarie mi se pare mai sigur decat ceva automat, electronic , etc. care crapa si te uiti la el fara sa poti face nimic. Esti cu ochii pe el ca pe butelie..adica lemne/jar si asta e..un pic de emotie dar faci ce e de facut. Bun X27 ala nene..de drag spargi la lemne cu el de abia astept iarna o sa iau lemne atat preventiv cat si pentru placerea spartului si stivuitului – eu am un X25 si lemne pentru 2 ierni dar na..adun in continuare ca acum chiar se stie – preturile cresc si vor creste.

      00
  13. Un rig de minat BTC, face caldura si produce bani :))))

    00
  14. Lemnul este inca ok ca pret/putere calorica. Ok, e ceva de munca la carat si spart(spune-i sport) si ceva noaptea de alimentat automat focarul, insa per total zic ca iesi mai bine.

    00
    • domnule, ia fii atent: centrale pe lemn tip lumanare (candle romania) si o sa vezi ca nu trebuie bagi lemne si noapte.
      Eu impachetez bine lemnele, rumegus – si 35-45 de ore nu ai ce cauta sa bagi lemne!

      sic!

      00
  15. Izolatie cu vata bazaltica pe interior nu cred ca a fost o idee buna. Ma gandesc la condens si cum se comporta vata. Cand ai timp sa verifici ce este sub rigips. Sa nu va imbolnaviti.

    00
    • daca e facut corect este o solutie. de preferinta se face la exterior, dar daca nu este posibil atunci se adauga bariera de vapori intre termoizolatia interioara si spatiul locuit.

      00
    • @Florin
      Izolatia pe interior nu are cum sa fie facuta corect. Pentru ca este vorba de „punctul de roua” (zona din perete in care exista echilibrul intre evaporare si condens). Punctul de roua trebuie sa fie mutat undeva in interiorul termosistemului care se monteaza in exteriorul cladirii. Daca faci izolatie in interior vei avea punctul de roua in interiorul cladirii si implicit umiditate. Vata bazaltica absoarbe umiditatea si va sta in permanenta imbibata cu apa cu doua consecinte: se face o punte termica intre perete si interior (practic se pierde propietatea izolanta a vatei bazaltice) si va permite dezvoltarea mucegaiurilor. Se poate face ce spui tu cu „bariera” dar in modul urmator: se mai pune in interior inca un strat izolator (izolatie la izolatie), intre bariera si izolatia de vata bazaltica se lasa un spatiu liber care sa permita circularea aerului. Incaperea trebuie de musai ventilata mecanic, practic instalarea unui sistem HVAC cu intrare aer proaspat, evacuare aer viciat, recuperare de caldura etc. Practic este destul de greu realizabil la o constructie rezidentiala a unor oameni care nu sa lafaie in bani. Si nu are rost sa te complici cand este mult mai simplu sa montezi izolatia in exterior.

      00
  16. Salutare.
    Ce am eu:
    – focar trmosemineu 30kW ~ 8000 lei,
    – cos pofesional ~ 7000 lei
    – aport de aer de la exterior cu reglaj debit ~ 300 lei
    – Placi silicat penturun finisaj modern plus profile rigips ~ 3500 lei
    – puffer 1000l
    – automatizare cu 2 senzori: pornire pompa la 35gr si comutare vana cu 3 cai cand pe circuitul principal ajunge la 75gr.
    – automatizare pentur reglaj temperatura interioarca care porneste/opreste pompa de la puffer
    -centrala electrica legata doar la automatizarea interioara pentru cand nu am chef sa bag lemne (nu prea se itampla) foarte bine poate fi folosita cea pe gaz.

    folosesc lemne amestecate cu brichete. ~ 1mc lemne si 1.5 tone de brichete pe luna grea.
    am 210 mp si tin pe 21grade.

    cat de curand imi fa co instalatie de ventilare cu recuperare de caldura pentru ca cel mai mult se erde la aerisire. Daca nu deschid usi/geamuri imi scade 1 grad la 12 ore cand e -15grade afara.

    00
  17. Izolatia aia la interior NU E OK. In principiu peretele casei atinge temperatura de afara. Ai -10 sau -15 grade? Peretele are si el -5 -10 primeste caldura fix cata reuseste sa treaca prin vata aia de la interior . Cine ti-a izolat la interior nu a facut bine. Pana nu rezolvi problema asta uita de facturi mici la incalzire. Singura solutie reala la problema incalzirii unui spatiu de locuit este izolatia. Nu exista izolatie prea buna, niciodata. Trebuie sa intelegi un principiu din fizica..caldura odata produsa are tendinta de a „curge” catre zonele cu temperatura mai mica si doar o izolatie foarte-foarte buna o poate opri. De aici incep diverse fineturi ( masa termica mare in pereti, ferestre cat mai bune – pe aici pierzi caldura cea mai multa, podeaua BINE izolata, fundatia bine izolata nu mai discutam de pereti si planseul spre acoperis). O alta chestiune deloc de neglijat este dimensiunea spatiului de locuit. Stiu..e comunista treaba dar realist vorbind o familie normala de 4-5 insi nu are nevoie de mai mult de 80-100mp adica 2-3 dormitoare , 2 bai, 1 living, 1 bucatarie. Poate unora li se pare ca intru pe teren „minat” dar pentru o casa ar trebui facuta proiectarea astfel incat sa ai o zona mai restransa, „strategica” daca mi-e permis termenul pentru perioada octombrie-martie si o zona mai extinsa pentru sezonul cald. Combustibilii fosili or sa creasca de la an la an si in afara de o buna izolatie un sistem eficient de incalzire si un spatiu ( volum) MAI MIC de locuit..nu prea ai cum sa ajungi la facturi mici sau medii la incalzire. Ai casa mare..e greu. Inca odata vezi cum iti planifici pe urmatorii 2-3 ani sa izolezi BINE pe exterior si sa scapi de izolatia aia la interior. Poti consulta diversi specialisti daca nu crezi ce zice un nene random pe net. Succes si nervi tari !

    10
  18. nu inteleg nimic din articol:

    1. 1200 de lei pentru perioada de iarna este f ok.
    2. 1200 de lei pe luna/gaz este enorm. Factura parintilor pe o casa de 200mp a fost de 400 de lei maxim (izolata foarte bine, incalzire in pardosea, temperatura constanta 24 de grade).

    PS. Nu e ok kkt-ul asta cum dam mai tare pentru copilasi. La fel cu imbracatul excesiv al lor cand ies afara. Le poti cauza un sistem imunitar deficitar si sensibil la frig. Acelasi lucru si la adulti – nu inteleg oamenii care stau cu 28 de grade in casa iarna – va stricati complet sanatatea).

    00
  19. Pana prin 92-93 faceam incalzirea cu lemne si carbune. Aprindeam cu lemn dupa care puneam o bucata de lignit care tinea fo-cul aprins multa vreme. Dezavantajul era ca se incarca puternic cazanul cu gudroane si negu de fum.
    In 2008 am vazut ca in Polonia (Bydgoszcz) toata lumea se incalzea cu carbune.
    Oare care mai sunt preturile si ce cazane trenuie pentru o ardere eficienta?

    00
  20. De ce nu pompa de căldură aer-aer până la ~0 grade?

    01
    • Cred ca n-ai vazut pretul la curent.
      Pompele asta sunt magnifice in zona mediteraneana, unde rar (deloc) vezi 0C.

      In rest, papa curent sublim.

      00
  21. Legat de termosemineu
    In primul rand este nevoie de un puffer in care sa se acumuleze surplusul de caldura. Termosemineul fara puffer este un big shit: cat ai foc in termosemineu trebuie sa recirculi apa prin calorifere (altfel se supraincalzeste instalatia). Deci este exclus sa folosesti un termostat de ambient. Daca vrei un sistem care sa nu te fiarba cand e foc in semineu iti trebuie un puffer. Iti mai trebuie doua pompe (una care sa plimbe apa intre termosemineu si puffer si una comandata de termostat care sa iti duca apa intre puffer si calorifere). Daca vrei sa produci si apa calda iti mai trebuie un boiler cu o serpentina si inca o pompa sau poti sa pui un puffer tip tank in tank (o combinatie intre puffer si boiler). Daca legi semineul in partea inferioara a puferului si caloriferele in partea superioara trebuie sa incalzesti 500 -1000 l apa inainte sa ai caldura in calorifere. Daca legi pufferul in paralel cu semineul si caloriferele o sa ai apa calda in calorifere inca din primul moment, dar o sa apara probleme intre cele doua pompe care se vor bate cap in cap. Din acest motiv mai trebuie sa bagi bani intro BEP (butelie de egalizare a presiunilor). La toate astea se mai adauga o automatizare. Costurile tuturor acestor jucarii se ridica undeva pe la 7000-8000 lei (fara costul termosemineului, caloriferelor, vasului de expansiune, tevariei, fitingariei etc). Cred ca daca bagi banii astia poti sa faci inca un efort si sa cumperi o centrala cu gazeificare sau pe peleti. Trebuie sa te dezamgesc, dar termosemineul este una din cele mai proaste solutii de incalzire. Sa vezi ce placut este sa bagi lemne pe foc din doua in doua ore. Nu iti mai zic de mizeria care o sa o ai in living. Eu am o centrala pe gazeificare pe care o alimentez la 24h toamna si in iernile blande si la 12 h cand temperatura din exterior este sub -10. Lemnul il iau gata taiat la 50 cm pe paleti. Am iesire directa din camera termica in exterior. Si ma ingrozesc cat jeg scot din camera termica cand fac curatenie. Cel mai distractiv este cand evacuez cenusa. Nu cred ca vrei asta in living.

    00
  22. Izolarea foarte importanta e si in pod. Si-n partea de sus si in cea de jos. Noi la 130 mp mai mult de 350 lei n-am platit, si am pus politiren, sarakie.

    00
  23. Eu zic ca te complici. Genul asta de sistem este foarte scump si renteaza undeva gen pensiune unde patronul face foc frumos jos in restaurant cu orele si caldura se duce si spre incalzire camerelor. Daca vrei de „misto” iti faci un semineu normal in living unde stati mai mult si o sa se simta ca dai mai incet in rest.1200/luna mi se pare enorm, ceva nu e ok acolo sau va place sauna si stati toti un fundul gol :D .

    00
  24. Eu zic ca mai bine iti investesti banii in izolatia termica decat in termosemineu, cheama pe cineva sa-ti faca poza din aia in infrarosu sa vezi pe unde pierzi caldura. Nu e normal sa consumi asa de mult. Si noi avem casa tot de vreo 180 mp, e izolata interior/exterior (vata minerala interior, polistiren exterior), plus podul izolat foarte bine cu peste 30 cm de vata minerala. Cel mai mult am platit la gaz anul trecut 600 de lei, ceva de genul asta. Si cu economie zero, am lucrat de acasa toti si am avut constant 24-25 de grade in toata casa.

    00
  25. Ba, in primul rand eu nu inteleg cum puteti functiona cu 24-25-28 de grade in casa. Poate o fi de la faptul ca stau in zona de munte, la mine de la 27-28 in sus, afara sau inauntru, incepe sa devina neplacut.
    Ca fapt divers, am doua locatii:
    – un apartament comunist, izolat exterior cu polistiren de 10 si termopane (mai vechi cu doua sticle), etaj intermediar, la suprafata de 80 mp utili cu consum anual de cca 8000 kW (1500 de lei pe an).
    – o casa batraneasca de caramida, cu izolatie exterioara de 10 cm de polistiren, izolatie planseu pod vata de 15 cm, izolatie sub dusumea cu 5 cm extrudat, termopane cu tripan, 125 mp utili cu consum anual de 14000 kW . (2532 de lei pe an)
    Repet, zona de munte, izolatia dupa cum vezi nu e cine stie ce, cu termostatul 22 pe zi si 19 pe noapte ambele locatii, centrala Viessmann 050W la apartament si Immergas Victrix Terra la casa.
    Asta la preturile de anul trecut, evident ca acum va creste, si consumul va fi diferit in functie de cat de nasoala e iarna.
    Nu stiu cat a fost factura iarna pentru simplul fapt ca toata vara platesc cate 50-100 in plus si atunci nu simt.
    Cred ca ai pierderi mari, pe care nu le rezolvi cu ce vrei tu ci cu realizarea unei izolatii bune. In special la zona podelelor, planseului si a ferestrelor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile