Închiriere apartament nemobilat în București, misiune imposibilă

Din punct de vedere al chiriașului, găsirea unui apartament nemobilat în București e misiune imposibilă. Sau, mai bine zis, găsirea unui apartament decent – și nemobilat. Presupun că ar fi cam trei explicații mai mult sau mai puțin rezonabile pentru asta:

  • cererea pentru apartamente mobilate e mult prea mare – una pentru că românii, probabil, preferă să se mute doar cu rucsacul în spate, a doua pentru că e piață mare pentru studenți, iar ăia nu vin cu mobila de-acasă
  • mulți care scot apartamentele pe piață sunt prea atașați de mobila bunicii, îmi imaginez – că sunt pline site-urile de apartamente care arată ca-n 1960, care după ce că-s înghesuite, spațiul e minimizat și mai rău de mobila de lemn masiv de care nu poți scăpa -, ori sunt prea săraci și vor să stoarcă fiecare leu dintr-o proprietate moștenită, dar nu-și permit să dea un var și să cumpere o mobilă mai de doamne-ajută
  • nu există o cultură a închirierilor, iar aici vin cu un exemplu: mă uit după un apartament cu două camere, nemobilat, pe o rază de 30-40 minute de mers pe jos de Piața Unirii, preferabil nu-n Rahova, Ferentari sau Luică. În primul rând, sunt puține apartamente nemobilate, în al doilea rând, alea care există sunt efectiv chele

În mod normal, dacă ar exista o cultură a închirierilor, un apartament nemobilat ar trebui să aibă următoarele caracteristici:

  • pereți albi, zugrăveală proaspătă – fără tapet, fără tablouri, fără cuie în pereți, fără cabluri care atârnă din prize (fără glumă, am văzut asta), fără perdele. Maximul acceptabil sunt niște jaluzele, fie d-alea tip birou, fie rulouri (presupun că așa le zice-n română la roller blinds)
  • minimum de utilități: mașină de spălat, mobilă de bucătărie, aragaz (ori plină + cuptor), hotă, chiuvetă, frigider. Nu cere nimeni cuptor cu microunde, că unul costă 200 lei, sau prăjitor de pâine, dar un blat de la un capăt la altul și niște corpuri suspendate cu uscător de vase e cel puțin decent. Eventual, un spațiu în mobilă în care chiriașul ar putea să monteze o mașină de spălat vase. Fără nici o urmă de glumă, am văzut o bucătărie cu un zid pe care erau, de la geam spre ușă, următoarele: masă, aragaz, gaură de un metru jumate, chiuvetă, și frigider mic pe hol, în debara, că unul mai mare nu încăpea din cauza panoului electric. Știu, apartament comunist, bucătăria are 2,5 metri lățime, dar omul se descurcă și cu o masă pliabilă de la IKEA
  • baia: dacă poți păstra cada, nu-i nici o problemă, dacă e duș, măcar pune, dracului, o cabină, nu doar cădița. Am văzut apartamente – în poze, desigur – în care casa arăta OK, dar baia arăta ca o budă publică. Plus, o oglindă mare deasupra chiuvetei (sau un dulap de medicamente mare, cu oglindă, costă puțin, serios)

E OK să pui poze cu apartamentul minim mobilat, să-și facă omul o idee de cum poate organiza casa, dar pune și cu apartamentul nemobilat. Dacă îl anunți ca nemobilat, la ce mai e mobila aia în casă? Sau, de fapt, tu vrei să-l dai cu tot cu mobilă? Ah, și poze făcute cu mobilul, eventual cu camera de zoom, de nu se înțelege nimic, sau la rezoluție de Nokia 3310, să nu se vadă că pereții sunt praf și că, de fapt, e cam jegos. Și încă o chestie: o schiță a apartamentului. Neapărat, mai ales dacă pui poze făcute cu bricheta.

Altă chestiune: dacă prețul zonei e 400 euro/lună, iar apartamentul tău e nemobilat și oricum arată ca dracu’, că n-a mai fost dată o mână de var din ’78, de ce îl scoți cu 410, mai ales dacă nu oferi utilitățile minime? Teoretic, mai mult de 350 n-ar trebui să primești, iar dacă n-ai nici măcar o mobilă de bucătărie, prețul ar trebui să scadă la 300 pentru primele 24 luni și să-ți lase chiriașul o mobilă de bucătărie decentă.

Am zis mai sus de tapet, dar sunt alții care vor să-și testeze talentele artistice cu diverse culori de te doare mintea. În principiu, cine vrea un apartament nemobilat o face pentru că-și dorește să și-l personalizeze. Dacă tu dai un mov turbat pe un perete, s-a dus dracu’ orice pasiune, apoi te miri că apartamentul e pe piață de trei luni încoace.

Chestia asta e valabilă și la apartamentele mobilate, am văzut unele care arătau decent până în momentul în care dădeai de un colț de perete pe care proprietarul a vrut să-și pună amprenta artistică. Nu zic, nu-i rău dacă ești arhitect, dar dacă ești dintre cei cu cruciulițe atârnate de retrovizoare, clar simțul tău estetic e zero.  În plus, pereții albi fac să pară casa mai luminoasă.

PS: Am observat că, mai nou, a apărut și-n București ideea de open house, Maricica are o garsonieră pe care-a amenajat-o în „stil scandinav” și-i cheamă pe toți cei interesați la aceeași oră, probabil ca să facă vreun soi de licitație, cine dă mai mult. Personal, mi se pare lipsă de respect față de cei interesați. E un căcat de garsonieră, nu un penthouse scos la vânzare.

În fine, dacă știți pe cineva care are un două camere conform cerințelor, dați un semn în comentarii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Am dat scroll dupa primele randuri…

    00
    • E despre cum să vândă unii astfel încât să cumpere alții

      00
    • Vali, vorbim despre o piata/tara care e in TOP dupa nr de proprietari, locul 1 in UE. ( peste 95% )

      La polul opus e Germania, 1 din 2 sta in chirie.

      Aici se cumpara ap pana si in Militari Residence cu fosa septica, balti/namol, infrastructura praf…

      La romani chiria e un rau necesar si temporar, procentual nu cred ca sare de 1% nr celor care ar prefera sa isi care mobila dupa ei in alta chirie…

      Exceptie sunt ap de la parter cu vad la bulevard: o frizerie, un service gsm, o covrigarie etc… Acolo da, poti

      00
    • Evident că >95% când nu prea se fac contracte (apropo de specificul local al „culturii”)

      00
  2. gata, nu mai suporți?

  3. Deoarece apartamentele nemobilate sunt mai rare, este ok sa fie mai scumpe decat alea mobilate. Mai putini oameni interesati, mai greu de inchiriat.

    00
    • Ce glumă bună

      00
    • Nu este neaparat o gluma, explicatia are o oarecare logica. Discutam despre cerere si oferta.
      Eu daca am un apartament cu mobila in el (nu conteaza daca este noua sau mostenire de la bunica) ce ar trebui sa fac? Sa arunc mobila ca sa pot cere un pret mai mic de inchiriere? Nu mai bine pastrez mobila si cer un pret mai mare? In acelasi timp imi cresc si sansele de a gasi un chirias.

      Ar avea logica sa se gaseasca de inchiriat si apartamente fara mobila daca discutam de blocuri nou construite unde proprietarul prefera sa nu mai investeasca si in mobilier. Doar ca in zona Unirii nu prea exista multe cladiri nou construite.

      00
  4. Exista putina vina si de partea chiriasilor, care accepta apartamente vai-de-capu’ lor. Cu mobila din ani 80 si proprietar cu mentalitati tot de pe atunci. Care vine in inspectii neanuntate cand vrea muschiul lui. Sau care se crede mic rechin imobiliar, el nefiind nici macar o hamsie prajita la Costinesti.
    Pai daca oamenii si-ar selecta putin proprietarii, astia cu apartamente vai si amar, cu timpul fie vor vinde fie se vor reorienta sa faca schimbari. Dar atata timp cat astia au chiriasi, pentru ca romanu’ accepta orice – de ce ar schimba ceva? Nu-i nimic ca au 1-2 luni pauza in apartament timp de un an. Restul de 10 luni e cineva, si in plus daca mai si ciupesc din garantie, uite cum nu ii deranjeaza cu nimic. Si fac bani de pe o mostenire si mobila bunicii, fara niciun efort.
    Sunt altii care investesc in apartamente noi, in renovari, in mobila si electrocasnice noi, si se ‘bat’ cu astia care isi bat joc de chiriasi. Ca deobicei romanu’ se uita la pret. Daca ‘la bunica’ e 300 euro, si unul cu apartament nou si mobila noua vine cu 350, romanu’ tot la 300 euro trage, ca asa simte el ca face economie. Nu se gandeste niciun pic ca un confort in plus, ii creste si calitatea vietii.

    00
    • acum depinde de zona sau de cum ai gasit locatia, eu am folosit doar agentii si am fost clar, daca imi vine proprietarul in inspectie poate sa cauta alt chirias, n-am avut probleme, uneori ocazionalele ‘vaicareli’ la plecare ca nu e bec, de parca ar fi fost luna cand venisem =))

      00
  5. „una pentru că românii, probabil, preferă să se mute doar cu rucsacul în spate”-preferă să nu îsi care mobila în spate la fiecare jumătate de an sau an?

    00
    • Si cu „rucsacul in spate” si tot trebuie sa inchiriez o duba cand ma mut. Daca mai aveam si mobila de carat dadeam pe transport o luna de chirie.

      00
    • Teoretic piața chiriilor ar trebui să suporte si termen lung.
      Eu stau în chierie de 7 ani. Apartamentul era praf si am renovat din banii mei cu contract care stipula că chiria va fi x (mică) 3 ani după.
      Contractul e solid, nu are nimeni chei de la casa în care stau (a fost prima condiție), iar toată mobila e a mea.
      Când plec mobila de bucătarie făcută pe comanda rămâne, la fel și toată baia gigea renovată.
      Cumva ne-am uitat și noi la ce putem găsi nemobilat dar ne-am luat cu mâinile de cap. Mai bine stăm aici.
      Dar ca steluță noi nu închiriem de la o persoană fizică.

      00
    • O altă mențiune e că e nevoie de 3 luni preaviz din partea părților pentru mutare.
      Am avut noroc și cred că legea chiriilor e vitală pe viitor. Contractul meu trebuie să fie norma, nu excepția.

      00
    • Contractul meu de muncă se prelungește din 6 în 6 luni, la fel și Contractul de închiriere. Mai e un pic și se fac 2 ani.

      @Cosmin, nu chiar dubă, dar au fost 2 drumuri cu un autoturism plin ochi, cu scaunele din spate rabatate. Cu prietenii și am plătit doar combustibilul. Plus alte kk-uri aduse cu alte ocazii. Când/dacă plec sigur îmi trebuie dubă. :) Dacă mă mutam cu mobila…..

      00
  6. NOU
    #17

    Am avut eu :) dar a trebuit sa il mobilez ca sa il ia cineva…

    00
    • La fel am patit eu cand am vandut un cuțit la promotie pe Olx. Era vorba de un cutit fara lamă, caruia nu ii lipsea dăcât mânerul.

      00
  7. Eu cred ca e vorba de cerere și oferta, atat timp cât vor exista clienti pt apartamentul moștenit nu vad de ce proprietarii ar face altceva.

    00
    • Bănuiesc că, prin părțile astea, chiria e văzut ca fiind ceva temporar, până te ”pui pe picioare” și îți iei ceva al tău. În condițiile astea, nu cauți ceva cu mobilă ”delux„ de la ikea, ci ceva în care poți locui, preferabil ieftin. Dacă tu pleci din apartamentul tău cu mobilă din lemn masiv sau PAL din anii 2000, nu te deranjează că ajungi într-un apartament similar. Oricum stai 1-2 ani și ai plecat.

      00
    • Asa este si normal sa fie vazuta chiria, ca ceva temporar. Nu inteleg de ce ar exista persoane care sa isi doreasca sa locuiasca in chirie toata viata.

      00
  8. Eu nu am apartament de închiriat, dar daca as avea nu l-aș închiria nemobilat din mai multe motive, dar în principal pentru a evita orice discuții ulterioare – și asta deoarece chiriașul va trebui sa cumpere niste mobila in casa și evident că atunci când va pleca este puțin probabil să aibă unde să pună acea mobila, că doar nu pleacă cu ea in spate.

    Adică va rămâne o perioada care poate fi de la câteva zile până la câțiva ani în care mobila chiriașului rămâne în apartamentul altuia.

    Întrebarea este ce faci in situația asta ca proprietar ??? – și adevărul e că situația e nașpa, deoarece :
    -dacă aduci alți chiriași in casa poate să spună că i-au stricat mobila;
    -chiar dacă nu spune asta dar vine după 3 luni (de ex.) să își ia mobila tu ca proprietar ești forțat pe loc sa iei altă mobila, că nu poți lăsa noii chiriași sa doarmă pe jos;

    De aceea cel mai simplu mi se pare închirierea apartamentului mobilat – cui ii place mobila e bine, cui nu ii place iar e bine, își caută până își găsește cum vrea el.

    00
    • Stai asa ca nu cupleaza ceva. Cum adica stai cu mobila aluia in casa? Are contract pana in ziua x. In ziua x+1, tot ce nu si-a scos din apartament, iti ramane tie. Dai la gunoi, re-inchiriezi, treaba ta. Ca io cam asa am facut, cand am inchiriat. Am avut lease pe un an, apoi am mai prelungit un an. Cand am luat casa, mi-am miscat curul cu 2 luni inainte sa-mi mut calabalacul. Cu 60 de zile inainte de expirarea contractului (uneori se accepta si 30 de zile) a trebuit fie sa semnez un nou contract, in ideea ca mai stau sau sa anunt ca plec, incat proprietarul sa inceapa sa caute alt chirias.

      Daca in ziua x+1 nu mi-am scos bulendrele, adio maica. Se schimba yala si se cheama eventual politia, in caz ca inca mai am de lucru prin apartament, peste perioada contractata.

      Daca se intampla sa ma mut in timpul contractului, anuntam iar cu 2 luni in avans, in timp ce proprietarul apuca sa caute clienti.

      Proprietarul nu vine peste mine cand i se pune pata, anunta in prealabil, daca trebuie sa faca reparatii, daca are inspectie (firma de asigurare, de pilda, dupa vreo problema) etc. Plata se face online, la inceputul lunii. Se plateste o garantie de 1-2 luni, pe care o returneaza. Sau (cazul meu), nu platesti ultima luna de chirie, de pilda.

      Proprietarul nu te scoate din casa, cand i se scoala, singura ocazie este cand trebuie EL PERSONAL sa se mute inapoi in apartament. Deci te scoate, pentru ca e casa lui si nu are altundeva sa mearga.

      Totul este reglementat prin lege, chiriasul are niste drepturi ceva mai tepene decat proprietarul, dar, in general, fiecare-si vede de ciorba lui.

      Apartamentul il primesti cu bucatarie / baie utilate, camerele sunt goale. Daca ti s-a zugravit la mutare, zugravesti la plecare. Platesti ce strici, normal.

    • @dojo, daca ii arunci mobila stil Nicu al XIV-lea unui taliban de sector 3 cred ca ori iei bataie++ ori te intreaba politia de una, alta.
      Ce spui tu e Storage Wars seria urmatoare :))))

      00
    • bosulean aici e ca si in cazul abuzurilor proprietarilor, dar scrii frumos in contract ca la data de X ala e plecat si tot ce ramane acolo e dus.. ca poti sa te mai intelegi cu omul sa faci un mic compromis, e altceva, insa ce spui tu inseamna ca ai negociat cu capul dar nu ala bun pentru negociat =))

      00
    • @Dojo
      Din cate am văzut de prin alte postări ale tale nu stai in România, deci ce se întâmplă în alte țări este nerelevant – noi vorbim de închirierea unui apartament in România.

      Povestea că are contract până în ziua X, iar din ziua X + 1 bunurile din casa îți rămân ție este doar o poveste pentru că tu că proprietar când închei cu un chiriaș un astfel de contract de închiriere nu poți trece o astfel de clauza in contract – că nu știi ce aduce omul ăla cu in casa, deoarece tu închiriezi apartamentul fara mobilier și nu poți trece așa la general că totul îți rămâne ție – care totul, in contracte se individualizează bunurile că doar nu îți lasă moștenire.

      Deci LEGAL cu bunurile chiriașului din casa trebuie sa faci ceva – că tu le arunci sau le folosești in continuare și omul nu zice nimic e una, dar altfel contractul de chirie e una și bunurile lui nu au legătură cu acel contract, mai ales că vorbim de mobila și alte lucruri voluminoase – deci problema apare dacă omul e de rea credință și fie nu își ia lucrurile, fie le ia după mult timp.

      00
    • Dojo, nu-i așa că nu de România vorbești? Care drepturi? Care contracte? Care înțelegeri? :)

      00
    • Asa e in Austria, cum a descris Dojo…
      Sincer, la ce povestiți mi-e e frică sa dau apartamentul in chirie, duoa ce oleaca actualii din ei

      00
    • Voresti de ceva ce se poate intampla extrem de rar si te legi de chestia asta ca argument pentru care ai luat decizia de a mobila. Nu te acuza nimeni ca ai luat decizia asta, dar nu spune ca d-aia ai facut-o. Peste tot unde am stat, si stau in chirie din 2014, daca nu pun si statul la camin 6 ani, chiriasii daca lasau ceva in nici un caz nu era mobila gen pat/dulap etc si il luau in maxim o saptamana de cand se mutau noii chiriasi daca nu puteau inainte. Absolut nimanui nu-i convine situatia asta: chiriasului vechi ca obiectele lui raman in casa altcuiva care le poate strica, proprietarului ca ramane cu obiectele altuia si incurca chiriasul nou, chiriasul nou ca nu se poate desfasura cum vrea din cauza obiectelor celui vechi. Nu zic ca nu se poate intampla insa nu 3 luni si nu toata mobila pe care *teoretic* ar avea-o. Ca profil de chirias, cine isi asuma ca isi ia mobila intr-un ap nemobilat are bani sa mobileze un ap si bani/mijloace sa se mute cu toate cele cand pleaca.

      00
    • Aici te complici degeaba, scrie clar in contract (cel putin in cele pe care le-am semnat eu cand stateam in chirie) ca tu, chiriasul, te obligi sa returnezi apartamentul in aceeasi stare in care l-ai luat. Daca e gol, il lasi gol. Orice mobila ramane in el poate fi aruncata de proprietar. In momentul in care ai inchis usa dupa tine, orice ramane in apartament se considera abandonat. Ce drept ai tu sa te intorci dupa 3 luni sa mai iei ceva?
      La ultimul apartament in care am stat am aruncat si televizoarele, niste vechituri cu CRT si un ecran plat arhaic. Nu am facut de capul meu, l-am intrebat pe proprietar: „ba, sunt ale tale astea?”. A zis ca nu, asa ca valea cu ele. Le-am pus langa tomberon in fata blocului, in 30 de minute nu mai erau acolo.

      Pe de alta parte, multi aici au zis corect, in Romania stai in chirie pana iti permiti sa ai ceva al tau, eu am schimbat apartamentele ca pe sosete, o data la doi ani. Ce sa fac cu mobila in cazul asta? Mai mult ca sigur nu se potrivea de la un apartament la altul, iar acum stau la casa, la tara, unde sunt iarasi alte nevoi pentru mobila.

      00
  9. Penuria e și mai gravă când ai restricții de etaj, gen doar parter. Cred ca am avut noroc mare anul trecut când am avut nevoie (garsoniera). Acum aș vrea să trec la două camere și e la fel de mare lipsa.

    00
  10. 3310 nu avea camera :)

    00
  11. @Alex, explicatia e brutal de simpla: asta este piata. Tu vii cu filme de UK in cap si ne certi pe noi ca de ce nu vindem ce cauti tu.

    00
    • NOU
      #36

      De acord. Chiar si când am inchiriat in UK am cautat mobilat, tocmai ca sa scap de o bataie de cap si pt ca nu stiam daca voi sta ani in casa aia.

      00
    • Nu înțeleg de ce ai vrea să închiriezi nemobilat. Doar dacă ai de gând să stai mai mult de 5 ani, atlfel nu aș vrea să mă car cu mobila după bine.

      00
  12. Am doua case nou-noute in Pipera, pe care urmeaza sa le fac bucatariile saptamana viitoare. Nu cred ca gasesc clienti cu ele nemobilate, deci am dat comanda de mobila si vine ff greu.
    Nu se cauta apt/case nemobilate, pt ca costa enorm mobila, apoi pleci si ce faci cu ea?
    Eu am dat gratis pe olx mobilier, doar sa il ia cineva.

    00
    • Și de regulă mobila este particularizată pe dimensiunile casei respective. O muți în altă parte, o aranjezi ca dracu. Bine, asta dacă nu ai doar un pat și o masă pliantă…

      00
    • eu am suferit un esec major cand am incercat sa mut mobila dintr-o camera in alta a aceluiasi apartament. camere aproximativ identice. difera usor dimensiunile si cu un metru pozitia usii. dar cand am mutat mobila nu se mai potrivea nimic cu nimic.

      nici nu vreau sa ma gandesc cum e cand le muti in alt apartament cu totul.

      00
  13. stiu prin ce treci, a fost povestea vietii mele aproape 10 ani in bucuresti. vestea buna e ca vei gasi si apartament nemobilat care sa arate bine, dar pentru asta trebuie sa vezi vreo 20-30 de gunoaie :)

    00
  14. Salut,

    Vorbeste te rog cu Vali sa iti/imi dea adresa ta de mail.

    Multumesc.

    00
  15. Plus, since nu am incredere in justitie si aplicarea legii chiriilor. Daca m-as muta in nemobilat, as vrea contract legal, stabil, sa nu ma poata da afara mai devreme de 5 ani. Atunci merita sa investesc, fara probleme.

    00
  16. dupa ce mi-am luat nenumarate tepe de la cei care programau o vizionare si nu se mai prezentau si eu am inceput sa ii chem pe toti la aceeasi ora. peste 50% nu se prezinta oricum si nici nu anunta ca nu mai vin.

    00
    • Agent sau Proprietar?

    • si vorbesc de programari pt vizionare in aceeasi zi, nu peste o saptamana. vorbim la telefon azi la pranz ca ne vedem la 18:30 la apartament si din 3 persoane programate nu vine niciuna. ah si asta in provincie unde nu este aceeasi volatilitate ca la bucuresti. deci e posibil sa fie asta motivul, nu neaparat o „licitatie”.

      00
    • proprietar.

      patit inclusiv sa semnam contractul cu plata chirie + garantie si sa ma trezesc dupa 1 saptamana sa ma sune ca s-a razgandit si daca as putea sa ii returnez banii.

      da ba, ia-ti banii inapoi, ca nu ma imbogatesc din garantia ta, dar vreau sa zic ca e multa umblatura si pierdere de timp. nu tot timpul, desigur, am nimerit si oameni seriosi din prima, dar vreau sa zic ca patesti diverse de-a lungul timpului, iar eu fac asta doar de 4 ani.

      00
    • @michael care a fost motivul indicat pentru „razgandire” ? ce nu li s-a parut in regula ?

      00
    • motivul oficial pt „razgandire” era ceva emotional/lacrimogen dar sincer imi pasa prea putin, pt ca cel mai probabil nu era adevarat iar in realitate au gasit ceva mai bun, mai aproape de munca, mai ieftin, habar n-am.

      00
    • Pana la urma nu poti sa acuzi un potential client ca a gasit ceva mai convenabil ca pret / ca zona si nu a mai venit la vizuzlizare. Singura problema este atunci cand nu te anunta si tu stai si astepti ca fraierul dupa el.

      00
  17. Eu cred ca tu cauti semi mobilat, nu nemobilat. Eu am ap 3 camere la Obor mobilate pe care nu il inchiriez desi am rata la el, pentru ca pur si simplu ma ia capul doar gândind sa lucrez cu chiriasi. Are frate meu o garsoniera inchiriata in piata sfatului in Bv si mai multi nervi ca bani.

    00
    • Și dacă mai ai și norocul să nimerești studenți/e… Futarniță curată, se aleargă ca indienii și se fut în cine știe ce poziții, că într-un an de zile au rupt mobila. Nu textilele, ruptă lemnăria cu totul la un pat, o canapea și un fotoliu extensibil și puse doar așa, pentru poze, dat banii și fugit, grosul îl cărase mai devreme. Și miros de tutun de a trebuit spălați pereții, că nu se lipea varul.

      00
    • @marinel Nu te grabi sa spui de studenti. Ap de 2 camere, zugravit nou in sept 2019, semimobilat chiar atunci, inchiriat de o tipa cu un copil si mama ei. Ianuarie 2020 – mucegai in dormitor, un perete arata ca-n pestera, mobila vai mama ei. M-au asigurat ca fac curat si aduc la starea initiala. Ianuarie 2021 – o noua tura de mucegai, i-am pus in vedere sa se mute pana la începutul noului an scolar, au plecat la sf lui iunie. Apartamentul a trebuit zugravit din nou, mucegai in dormitor si sufragerie, miros de tutun peste tot, mobila a trebuit partial inlocuita.
      Ce sa zic, de data asta am tras paiul scurt..

      00
    • @marinel, uite ca eu am patit, ca studenta, sa stau intr-un apartament in care s-a rupt patul dupa o noapte. Si nu din cauza sexului in numeroase pozitii, ci din cauza faptului ca patul era din 1900 toamna si nici nu era pat, era o canapea extensibila. Lemnaria s-a rupt. Parerea mea e ca daca patul, oricare ar fi ala, nu tine la sex, inseamna ca nu e rezistent. Uite, ca idee, in patul despre care vorbesc am dormit doar si s-a rupt.

      00
    • @emma aici m-ai bagat in ceata, e vina chiriasului daca peretii dormitorului fac mucegai?

      00
    • @Loft, dacă usucă rufe pe calorifer (așa îmi zice mama), sau în casă, dacă nu aerisește suficient, poate chiar dacă bagă un umidificator (cred, pentru asta nu știu sigur, dar pt restul am fost bătută la cap)….

      00
    • @Loft Usca rufe in casa (desi avea balcon, dar isi depozitase o gramada de lucruri si nu putea intinde rufe) si nu aerisea. In casa era o caldura umeda tot timpul. La final imi spunea ca e mucegai in tot blocul, dar nici un vecin nu a confirmat asta.

      00
  18. nu inteleg clar articolul, tu vrei nemobilat (inteleg sa fie bucataria pe acolo) dar tu vrei extra masina sa spalat/vase&rufe, frigider – sigur vrei nemobilat?

    o colega s-a tot plimbat prin chirii sa iasa mai ieftin cu pat, masina de spalat, frigider, la un moment a trecut de la 3 la 2 camere, cand s-a mai si casatorit si statea tot in 2 camere ala a venit si el cu frigider, masina de spalat – de ce ai face asta?

    eu in chirie am: pc /monitor/laptop/proiector/1 storcator de fructe, 1 aparat de microunde/suport de uscat rufele si in rest doar consumabile. am venit cu 2 genti cu haine si inca o tura de adus pc-ul si restul de chestii de la el. imi e absolut groaza cand o sa plec si trebuie sa car cred ca 10 masini la cat a adunat nevasta chestii de-astea inutile (ps. prima chirie din viata)

    00
    • Da’ veselă, tacâmuri, crătiți, tingirii, d-astea?
      Când m-am mutat, cred că minim o treime din bagaj a fost așa ceva.
      Suport pt rufe, masă de călcat, coșul de rufe, ligheanul și numai Dumnezeu știe ce.
      Ah, să nu uit scara, fără de care e aproape imposibil să schimb un bec :)
      Nu-s atât de bogată să le cumpăr noi.

      00
    • Mașină de spălat rufe, aragaz și frigider sînt chestii de bun simț. Tocmai ca să nu se întîmple faze d-astea, de vine Gigel cu frigiderul lui și după aia mai are unul și de la gagică-sa. Plus, frigiderul și mașina de spălat sînt tot consumabile, doar că au o durată de viață mai mare.

  19. mai am o poveste, uitasem de ea. niste prieteni de prin alta grupa de facultate s-au mutat prin anul 2 – 4 insi la 3 camere la un mos care avea 2 apartamente intr-un bloc, ei stateau parca la 5 mosul la 7. i-au spus ca vor pentru minim 3 posibil chiar 5 ani ca vor si master in oras, erau din ploiesti pustii, pe la silvicultura in brasov

    dupa ce au luat cheile si s-au gandit putin, au masurat pe acolo s-au dus in cateva magazine si si-au comandat fiecare pt. camera mobila, mosul avea ceva mobila de anii 90 nu extrem de veche dar clar nu moderna. cand a venit mobila astia au mutat toata mobila mosului in scara blocului si sa faca infarct omul cand a venit acasa si a crezut ca astia ii fura mobila. i-au explicat ca ei oricum nu pleaca cu mobila noua asa ca sa le spuna daca duce in alta parte mobila sau o duc ei la container. dupa vreo 2 luni au pus si termopane, si unul din ei in sufragerie a cumparat si un aparat de sala de sport pentru spate care facea un zgomot infernal cand se „parcau” greutatile – scandal cu vecinii, scandal oricum ca erau fani muzica data tare.

    poate negociezi si tu asa cu un proprietar si dai de la tine inca 50E macar stii ca l-ai mobilat singur

    00
    • Ceva de genul am făcut cu garsoniera pe care o țin acum în București, a fost negociat să fie chiria mai mică și să-i rămînă lui mobila, doar că pe aia am luat-o nemobilată acum cinci ani.

  20. la fel cum faci tu teoria…face si proprietarul teoria despre potentialii chiriasi…iar dreptatea e la mijloc…”dacă prețul zonei e 400 euro/lună, iar apartamentul tău e nemobilat și oricum arată ca dracu’, că n-a mai fost dată o mână de var din ’78, de ce îl scoți cu 410, mai ales dacă nu oferi utilitățile minime? Teoretic, mai mult de 350 n-ar trebui să primești, iar dacă n-ai nici măcar o mobilă de bucătărie, prețul ar trebui să scadă la 300 pentru primele 24 luni și să-ți lase chiriașul o mobilă de bucătărie decentă.”

    00
  21. Ma poti contacta pe mail daca vrei nemobilat in zona Aviatiei.

    00
  22. Raspunsul scurt este ca nu e piata formata pt asa ceva. Si ca nu ai o lege a chiriasului sa poti investi fara sa te scoata proprietarul afara. In 10 ani, m-am mutat si eu de cateva ori si o singura data am fost in situatia sa caut ceva nemobilat. Faza e ca nu avea nici utilitai (aragaz, masina de spalat). Pretul era sensibil mai mic, dar era o investitie mare initiala si repet, nu exista o garantie ca poti sta acolo min X ani.

  23. Majoritatea chiriașilor pe care i-am avut în apartamentele de închiriat pe termen lung sunt vai morții lor la bani, cu venituri între 1500 și 5000 de lei. Nu prea se aruncă la cumpărat mobilă, mai ales când abia o duc de la o lună la alta și unii știu că se vor întoarce de unde au venit (prea grea munca la oraș/ prea puține roșii zemoase).

    Apropo de „mobila veche, din lemn masiv” la care țin proprietarii, e de obicei făcută tot din placaj de ultimă speță, doar că mai dens. Pe alocuri, da, are lemn, dar și ăla e prost. N-are niciun fel de valoare pentru cei care știu ce e aia mobilă.

    00
    • Si de aceea se pastreaza mobila comunista. Nu ii intereseaza.

      00
    • Ok, ai dreptate, ca in unele asa e. Dar este si varianta mobilei din lemn masiv aproape complet. Pe care eu una as prefera-o in orice secunda mai degraba decat palul din ikea si chestii moderne pe care sa fereasca sfantul sa incerci sa le muti/desfaci, ca se rup la primul surub.

      00
    • Nu are ce căuta mobilă din lemn masiv în:
      a) apartamente de 55-70 mp (e de neam prost)
      b) apartamente de închiriat, în condițiile în care o bună parte din chiriași se comportă ca niște nespălați cronici

      De asemenea, nici nu pot să cumpăr ce mobilă vrea chiriașul o dată pe an, după care pleacă fără să achite ultima chirie și fără să-și spele vasele, după care vine alt chiriaș cu alte pretenții. Eu îți închiriez spațiul de locuit în primul rând, așa că te întreb ce nu vrei în materie de mobilă și ți-o iau de pe cap, pe cheltuiala mea.

      Figurile cu mobilier în stil venețian încep în camere de 20 mp, după ce nu mai leșinăm de foame și nu mai suntem nevoiți să fugim din apartament cu facturi neachitate.

      00
  24. Hai la Satu Mare, in cel mai bun cartier comunist, 50 mp, disponibil din 15 noiembrie. Are mobila de bucatarie, baie cu instaltii si faianta de 10 ani, frigider si masina de spalat noi, proaspat zugravit. Daca doresti se pot plati in continuare 2 locuri de parcare, anual Primariei ( sub geam). Etaj 3 din 4. Pret 200 E. Contract pe care il inregistrez la finante.
    * se mobileaza dupa propriul gust.
    ** tot ma gandesc sa-l mobilez sau nu?

    00
  25. Am eu 3 camere (2 dormitoare), decomandat, in Titulescu, etaj 9 din 10.
    Il dau nemobilat daca e musai, dormitorul este de la IKEA, are doi ani, daca nu iti trebuie, il arunci.
    Șina pentru perdele, draperii, etc.
    Bucatarie mobilată, corpuri modulare, blat.
    Frigider, mașina de spălat, cuptor electric. Daca stai pe termen mai lung le si schimb cu unele noi.
    Baie renovată relativ recent (3 ani).
    Zugrăvit acum o săptămana.
    Balcon mare, in forma de L, pe doua laturi ale dormitorului.
    2AC – living si dormitor.
    450 euro pe termen peste doi ani. 500 pe mai puțin sau incert.
    Garanție doua luni. Se eliberează când se termina cu facturile de utilități.
    Daca șeful de aici aproba, da-mi un email si discutam acolo.

    P.S. : nu e in Unirii, nu stiu cât faci pana acolo pe jos ca nu am încercat. Dar e la 5 minute de Victoriei si ai metrou acolo. Si la 2 minute de Basarab.

    P.S. 2: nu stau in Ro, deci nu țin sa ne vizitam decât daca este musai; as prefera sa nu fie.

    00
  26. In 5-6 ani cumpararea apartamentelor va fi tot mai prohibitiva. Atunci cel mai probabil vei gasi ap goale si cel mai probabil … insalubre. Tu sa speri numai ca sa existe o lege a chiriilor serioasa ca acum e o batjocura. Tu poti monta mobila ta si te trezesti „unilateral” dat afara ca proprietarul vrea sa vanda sau nu-i place de fata ta. Nici mobila de la Ikea nu rezista la multe demontari si montari, crede-ma.

    00
  27. Cand am stat in chirie am cautat utilat dar nemobilat, si am gasit. Logistic e mai simplu cand cred unii mai ales cand esti single sau cuplu fara copil; 2 drumuri la IKEA si vreo 3500 ron mai tarziu si am luat cele necesare, apoi am mai cumparat una-alta pe parcurs. Mobila de la IKEA se demonteaza si se transporta usor si a fost simplu sa ne mutam in alt apartament cand am vrut. Cand am cumparat apartament am adus ce mobilier am vrut din ce aveam (putine lucruri) si restul am vandut sau donat. Eu cred ca a meritat pentru ca timp de 8 ani am stat cu mobila/lucrurile mele.

    Nu e greu sa gasesti nemobilat din cauza ca nu e cerere ci pentru ca proprietarul arunca in apartament niste mobila ramasa de la bunica sau cumparata din dedeman si-ti mai cere 100e in plus ca e “mobilat modern”.

    00
    • la fel
      am închiriat numai nemobilat și nou (nu mai stătuse nimeni înainte)

      profilul de chiriași de genul nu prea există, în România chiriașul este asemuit cu sărăntoc. pentru că, nu-i așa, toată lumea se bagă la prima casă asap

      încet se formează o piață, acum pt nemobilat cred că sunt preponderent firme, dar treptat vor apărea și chiriași pf cu bani care își permit mobilă proprie și vor condiții bune

      00
  28. Pe langa cultura inchirierilor, sa fie interzise lampioanele. In Austria e caz penal daca lansezi lampioane. La noi toti retardatii le lanseaza si se uita ce frumoase sunt.

    Daca blocul ala unde a luat foc la ultimul etaj era locuit am fi asistat la o tradegie.

    5 lovituri de bice pe spate vanzatorului si inca 5 lovituri pe spate celore care au lansat lampionul.

    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25034243-clotilde-armand-incendiul-blocul-constructie-pornit-niste-lampioane-trebuie-masuri-privind-utilizarea-acestora.htm

    00
    • +1 pentru lampioane
      Also, ideal si fara artificii. Pentru un spectacol de lumini de maxim 5 minute se pot si se intampla chestii nasoale.

      00
  29. Ma mir ca nu vrei si fara parchet, sa vii (si sa pleci) cu parchetul tau, ca in minunatia de civilizatie din Amsterdam.
    In romania, asa cum zici si tu, chiria e de nevoie nu de alegerere. Asa ca aia de stau in chirie sunt in general prea saraci ca sa investeasca in mobila doar de dragul gustului.

    00
  30. Ciudat ca autorul vrea apartament nemobilat, dar se așteaptă ca bucătăria sa fie echipata. Dacă nu era ironic (cu “Maricica” and stuff pe final) as fi fost ok, dar așa pot sa fiu și eu răutăcios un pic cu autorul.
    Ești cumva blocat in anii 80?

    00
    • nu este nimic ciudat, e normal. se numește nemobilat/utilat

      motivul este că bucătăriile necesită montaje specializate, racorduri la gaze, apa, mobilă adesea pe comandă să se potrivească, este destul de complicat să fie mutate și electrocasnice mari și acea mobilă. mobila de living/dormitor este în general mult mai ușor de demontat/mutat și se poate potrivi oriunde

      00
  31. Am și închiriat, dar am dat și spre chirie apartamente. Piața o poți impărți pentru 2-3 camere până la 350-400 euro și peste. Pentru chestii mai ieftine, cele mai multe oferte și cele mai bune oferte le găsești pe grupuri de Facebook de inchiriere, doar că necesită mult timp și ofertele bune se dau foarte repede. Am postat la ora 10 dimineața într-o sambata cu 280 euro (prețul pieței pe la 300euro) și pana la ora 13:00 am avut 4 vizionări ce au zis că vor să inchirieze și am putut alege pe cei care păreau cei mai serioși. Chiriași aceia stau de 3 ani acolo și nu par că vor să se mute.
    Pentru apartamentul un apartamente mai premium(peste 400-450 euro) cel mai bun loc este olx si site-urile de imobiliare, plus colaborarea cu agenții. Chiriașii și proprietarii din zona asta de preț prețuiesc timpul mai mult decât câțiva euro economisiți.
    Absolut toți chiriașii au cerut mai multă mobilă sau electrocasnice (un al doilea televizor, un prăjitor de paine etc.)
    In centru sunt bășini enorme și chiriașii acceptă: să renoveze pe banii lor, facturi enorme, clădiri care se pot dărâma în orice moment, compartimentări idioate, trafic și loc de parcare greu de găsit, vecini nebuni doar pentru șmecheria de a sta în centru.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.