Sau orice altă mâncare umedă ce se găsește prin magazinele din România. Conservele, pliculețele alea se prezintă a fi „carne” dar conțin maxim 20% carne, restul cereale, apă, cenușă și gelatină industrială. Cel mai interesant de pe piață e Gourmet, niște conserve aurii frumoase care se laudă cu 4% carne de pui.
Adevărul, dacă ignori oamenii bolani de veganism, e că pisicile sunt niște animale carnivore, sunt un fel de tigru de buzunar. Pisicile ar prefera carne, dacă găsești pe undeva și, vești bune, se găsește peste tot.
O caserolă de vreo 500 de grame de carne tocată de vită costă cam 13 lei. Aia conține mai multă carne decât toate whiskasurile, kitekat-urile și royal caninurile la un loc. Conține mai multă carne decât Applaws, care e mai de fițe. Dar dacă nu ești sigur, te duci la o măcelărie și ceri să-ți tragă prin mașina de tocat o pulpă de vită.
Împarți aia în caserole de vreo 50 de grame, o pui în congelator și ai mâncare de pisici la vreo 2 lei cutia. Care conține carne, nu cereale și nu „vitamine și minerale esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a pisicii”, alea-s marketing. Seara, înainte să te culci, scoți una să se dezghețe și-i dai dimineața. Crudă, că poate să mănânce crudă.
Asta înseamnă costuri mai reduse, inclusiv cu nisipul. Că dacă nu mănâncă rumeguș frumos ambalat se și cacă mai puțin. Apropo, cel mai bun nisip e unul care se găsește pe zooplus. Cu transport cu tot e vreo 130 de lei și te ține vreo patru luni, nu pute, e bio, poți să-l dai pe veceu în jos și e de xșpe ori mai ieftin decât prostiile alea cu cristale.
Ne-am luat catel de acum o luna. Golden Retriever, o frumusete de animal.
Dar Se caca peste tot, ne-a disperat.
Avem curte, nu il lasam in casa decat cu noi, incercam sa il invatam sa faca atunci cand iesim cu el la plimbare, dar face numai in curte, PESTE TOT. si desi i-am luat bobite recomandate de veterinar face si moale uneori.
I-am pus pleduri, le-am dat cu de toate, le roade si le face praf.
Cei care au trecut prin experiente asemanatoare, se poate un sfat? Sunt sigur ca undeva gresim.
Exista scutece pentru caini! Sau poti sa ii bagi un dop de pluta in fund.
Citez „incercam sa il invatam sa faca atunci cand iesim cu el la plimbare, dar face numai in curte”
I rest my case.
Exista solutii atractante. Sunt din ceva plante. Noi avem un border collie de nici 2 luni si face numai unde dai cu solutie din aia. Dar am si stat dupa el cateva zile cu recompense ca sa asocieze mirosul solutiei cu recompensele. De fiecare data cand face la pled e tare mandru de el.
Nu il certati, nu il bateti. Lucrati cu el daca vreti rezultate. Catelul are nevoie de educatie, altfel scapa de sub control si devine un chin.
Deci nu va place sa cace in curtea voastra dar v-ar place sa cace in curtea noastra aia de-i zice spatiul public! Bravos!!! Catelul e catel destept. ::)))
@Corcoran: Ne trollezi sau care e faza? Chiar te plangi pe internet ca al tau caine nu vrea sa se cace pe spatiul public si te deranjeaza ca se caca la tine in curte?
Intelegeam daca se caca in apartament, hurr durr, probleme dar matale ai curte.
WTF?
Poate te ajuta cele de mai jos. Scuze de comentariu kilometric ce nu prea are legatura cu pisicile.
Uneori cateii mai fac moale cand mananca prea mult. Mai ales bobite, care se maresc in stomac. Acestea fiind spuse, pe mine nu m-au ajutat recomandarile veterinarului. Dupa multe incercari, unul din catei prefera Royal Canin si altul Brit. Daca au chef mananca minimul necesar din orice. Dar daca le pun ce le place, ling castronul. Daca le pun Pedigree = moale, 90% din timp. Nici cu Purina nu se supara, dar se plictisesc de ea… efectiv dupa 4-5 zile consecutive o refuza.
La mici sesiuni de jogging/powerwalking, mereu reusesc sa ii fac sa faca afara din curte. Dupa miscare mereu le vine – doar ca o plimbare relaxanta nu e miscare pentru ei.
E totusi foarte important sa ii faci locul lui in curte unde e ok sa o faca. Noi avem o ‘groapa’ cu nisip in capatul gradinii, ce e curatata periodic… dar fiind departe de curtea betonata, din fata, nu deranjeaza daca 2-3 zile o ignori. Am reusit sa il facem sa faca acolo astfel: multa lauda si ‘praising’ cand reusesti sa il faci sa faca unde vrei – ‘positive reinforcement’.
Aprox 7-8 zile de urmarit astfel: hranit bine, tinut in casa 20min, si dus apoi cu lesa sau manual daca raspunde la comenzi la locul cu pricina. Stat pe acolo pana face. Si laudat :))
Acum amandoi fac pe rand acolo, caci nu mereu ai timp sa plimbi cainele cand ii vine lui sa se cace si nu poti sa ii ceri sa se tina 4 ore saracu.
Sincronizarea mesei cu o plimbare de 30min – 1h dupa, reduce mult cantitatea din locul dedicat. Se mananca bine, de 2 ori pe zi. De 3 ori pe zi mancau cand erau <8 luni.
nota: cei 2 vinovati la care fac referire sunt Husky.
nota2: evident mai exista mici 'scapari' cand te trezesti cu cate un cadou prin curte. Dar am observat ca de cand fac la locul respectiv, nu mai fac pe asfalt. Deci macar daca fac in curte, fac in gradinita cu flori sau pe pamant… tot e mai bine decat sa faci slalom prin curte.
Ca sa fac si un fel de legatura cu articolul, eu nu sunt fan mancare cruda la catei. Cand vreau sa ii rasfat, sau in caz de sunt stricati la burta dupa o mancare proasta sau ceva de genul, fierb o oala cu organe de pui si orez. Fara condimente, impartit corect cat sa nu manance prea mult. O devoreaza! Daca au probleme la piele (alergii/etc.), 2 linguri mari de iaurt grecesc sau kefir FARA SARE (pe cat se poate) la fiecare masa (pe langa mancarea obisnuita) pana se rezolva. Ajuta mult.
@Andrei>> am incercat, problema e ca face pledurile praf, le gasim snitzele dimineata
LB>> mama ce tare esti, ai certat un anonim pe internet, ti-ai luat si like-uri, esti fericit azi. Daca ti-ai scoate degetul din c#r si ai citi problema inca o data poate ai comenta la subiect. De tarcuri pentru caini ai auzit? Sau e obligatoriu sa ducem cainele sa se cace numai pe trotuar?
@Victor>> un caine de talie mare trebuie „alergat” zilnic, incercam sa il ducem in parc sa zburde, sa socializese cu alti caini etc. Normal ca STRANGEM DUPA EL, mergem cu punguta dupa el mereu, etc, nu suntem cretini sa lasam cainele sa se cace in drum. Dar aici e vorba de „programul” lui ca si caine, ca nu vad nici o asimilare momentan.
O sa insist mai mult cu pledurile alea si solutiile, sa vedem.
sombapula, astia de ii raspundeti lui corcoran sunteti foarte ciudati, ma. unde plm zice omul ca nu aduna dupa caine? sau ca vrea ca animalul sa isi faca treaba in timpul plimbarii ca sa nu adune el rahatul din curte?
omul a cerut un sfat, poate e la primul animal de companie pe care-l tine in casa si chiar nu stie cum dresezi un caine sa se ceara afara cand tre sa isi faca nevoile.
fmm analfabetism functional…
Uite cum am reusit eu cu doi catei: trebuie sa ii faceti o rutina, il scoateti de 2-3 ori pe zi, la ore fixe si va intoarceti in curte doar dupa ce face caca si ii dati mancare. Eu il scot pe al meu la 07.00 si la 20.00 si s-a obisnuit sa ceara singur afara cand se apropie ora lui.
@Inapt >> nu ai cu cine, oamenii arunca si mananca ce sunt invatati 😊
Le-am raspuns mai devreme dar inca nu a aparut comentariul
@Bogdan>> Un sfat foarte bun, multumesc. P.S. Voi ce boabe ii dati ?
@Corcoran Orijen six fish. Ma enervez la trei luni cand o cumpar dar ii merge foarte bine cu ea si ii straluceste blanita.
1: mâncare la gramajul și schema de pe ambalaj. Presupun că are între 3 și 5 luni, deci trebuie să aibă cam 5 mese la zi, 100-120 de grame la zi. Mâncarea se dă, se lasă 30 de minute, dacă n a mâncat, se confisca, se dă la masa urmatoare. Orele de masă regulate. Dacă i lasi mâncarea la discreție, așa are și tranzitul. Ca pwla.
Apă la discreție, curată, schimbați zilnic.
2: e pui. De căcat și pișat o să cace și o să pișe până umple curtea. Păstrând regula orelor fixe, o să i puteți calcula cât de cât orele de scos afară fiindcă la cca 30 de minute după ce a halit, vrea la budă.
3: vine iarna, sper că nu vă gândiți să l țineți doar afară. Dacă vă gândiți la așa ceva, e grav. Știu că locul câinelui e afară dar locul unui pui în creștere, categoric nu e în curte. Nu s genul cuțofil dar dacă am câini (deh, nu mi aduc aminte zi din viață în care să nu fi avut câine în casă) înțeleg să le facilitez creștere și dezvoltare sănătoasă ca să evit probleme ulterioare.
4: stabilizati tranzitul intestinal și cumpărați eventual pled cu hormoni pentru pui (știu la petshop ce să vă dea).
Pentru ros, aveți variante: repelent din petshop, zeamă de lămâie, ulei esențial de mentă sau un sirop de piper ori boia iute (siropul îl puteți face din 2 linguri de miere in 3-400 ml de apă și piper amestecat în el.) Se face soluție groasă ca să nu o poată trage pe nas cand se usucă pe obiecte (gard/fire de curent/mecanism poarta automata). Există piper la Kaufland, ceva foarte iute la plicuri de 50 de grame.
5: comenzi de gen „lasa” „aici””nu” „șezi” „culcat” și implementare nume, sunt ușor de învățat, de tutoriale e plin pe youtube de exemplu.
6: mai sunt si grupuri de comportament si educatie canina pe facebook.
Succes.
@Stefan >> multam mult pentru TOT ce ai scris, multe informatii utile.
Ideea cu „groapa” cu nisip e f buna, o sa o incerc chiar de maine.
Noi bobite ii dam, Nutro Feed Clean cu „miel”, a fost bine o luna dar acum face moale. Ar trebui sa le schimb sau sa mai incerc cu astea? Zicea Bogdan mai sus de Six Fish. As incerca dar Mi-e sa nu ii fac mai rau.
In mai putine cuvinte si informatii ce spui tu (Eftimie) este dieta BARF( din eng. Biologically Appropriate Raw Food sau Bones And Raw Flesh). Si nu e chiar asa de simplu… carnea cruda se combina si cu oua, legume, fructe, alege etc.. fiecare masa este bine gandita. Merita un pic de documentare. Eu am o minune de catelusa Beagle si o hranesc cu Orijen si Acana „bobite” , legume si fructe. As incerca si eu BARF, dar nu am incredere in carnea din comert negatita (Salmonella spre exemplu)
@corcoran Rabdare si iubire!!! E prea mic sa intelega ce vrei tu si in plus inca nu poate sa se tina (la 3 luni un catelus se tine 3 ore fara sa faca pipi) Am folosit si noi pleduri. Le-am pus acolo unde facea cel mai des. La inceput si Luna se juca cu ele si i-am distras atentia cu o alta jucarie (ai nevoie de cat mai multe jucarii, toate formele si texturile). Primul an este foarte important. Te organizezi pe tine si casa astfel incat catelusul sa nu faca prostiuare si sa ii placa :))) Luna era obsedata de papucii pufosi de iarna. Am facut tot posibilul sa ii ascundem cand nu ii purtam. Acum am papuci prin toata casa si nu ii baga in seama. Plimbari dese cu recompense la tine. De fiecare data cand face nevoiele unde vrei tu ii dai ceva bun si il feliciti. Nu certa cainele dupa ce a facut in casa sau in curte. E un stres inutil si nu o sa inteleaga ce a facut rau. Acum Luna are 1 ani si 2 luni si nu mai face deloc in casa. Cere sa fie scoasa afara si nu face decat pe iarba sau nisip (in curtea lui LB :)))
Sfat in 2 cuvinte: PREVENTIE si RECOMPENSA.
Si apropo si domnul LB…. incerc cu greu sa nu fiu troll.
@Raider >> multumesc mult.
Nu, noaptea il lasam in bucatarie, e ca un locsor al lui si e tare ca nu mai face nimic pana dimineata (primele saptamani gaseam pipi sau alte surprize dar acum nu)
@Alexandra >> Sincer, la inceput tentatia a fost de cearta, acuma abordam altfel situatia. Problema e ca uneori in casa se duce si se pune DIRECT in canapea. Problema nu e de canapeaua in sine, dar nu as vrea sa se urce pe nimic momentan. Face sens? Daca ii spun sa se dea jos face o fata de milog de ma baga in buzunar. Ma ia mila si nu stiu cum sa il dau jos.
Voi cum ati facut?
@Corcoran inteleg si nu inteleg :)) Luna doarme cu noi in pat Este spalata pe labute temeinic dupa fiecare plimbare. Dar prefera sa doarma foarte mult in timpul zilei in patul ei numit si „La Locul tau” . Toate oasele si jucariile le primeste in patutul ei. Daca ii spun: la locul tau! este mega incantata si fuge spre patul ei. Poti sa faci orice loc din casa o placere pentru catelus doar prin joaca,recompense si implicare. Musai sa fie foarte pufos si confortabil. El va vede pe voi pe canapea si incearca sa va imite. Sunt multe tutoriale pe youtube legate de dresaj. La 4 luni stiam deja: stai, sezi, culcat,salut, hi5, spin, bow. Am avut ceva timp liber:)) Mie mi a placut de tipa asta: https://www.youtube.com/user/kikopup
Sper sa te ajute!
Dacă te lași șantajat, ești terminat definitiv.
Reguli de bază absolute:
trebuie să aibă pătura lui unde să aibă chestiile de mozolit și apa. Aproape de locul ăla îi dai mâncarea.
Lesă și zgardă. Chiar dacă nu e nevoie în curte, ieșirea pe ușă, în lesă ținută scurt.
În pat? Doar cu comandă „sus” „hai” sau cum vreți voi. Aia e echivalent cu invitație. Fără = jos. Dacă e mascul, când veți implementa asta, va avea tentative să se pișe în pat. Cineva tre sa fie șef. Daca nu ești de pe acum, adio.
Sambapla dacă noi am ajuns să stăm la curul câinilor când se cacă înseamnă că am eșuat complet ca specie.
Frate lasa-ma cu problemele tale. Pisica mea se caca ostentativ, de fata cu mine cand citesc zoso dimineata. Nu ca la mine o mirosi a micsunele dar in matza zici ca a murit ceva.
@Perkele, nu e cu câini, e cu pisici. Știi mema aia cu statuia egipteană: statuia egipteană a unei pisici către un pui real de mâță: „cândva eram zei, spune-mi copile, oamenii încă de mai venerează?” Ăla mic: „păiiii, îmi fac nevoile într-o cutie și ei curăță”. Statuia: „bravo copile, înseamnă că totul e în regulă”.
Foarte bun nisipul ala. Merge pus si in compost in loc de wc.
Nu pot sa nu remarc faptul ca zici sus „alea-s marketing”, apoi in urmatoarea fraza zici „nisip bio” Inteleg ce-ai vrut sa zici, dar tot m-a amzuat.
Îi dai pisicii carnea crudă sau o prepari?
Știu, știu pun și eu niște întrebări câteodată, de te doare mintea…
scrie in text
Se știe că, pisicile maidaneze, o dată ce prind un șoricel, îl duc acasă și-l lasă la marinat, după care îl trag în tigaia de fontă câte un minut pe fiecare parte.
Pisicile nu prea mănâncă șoareci, doar îi vânează.
@Cristian
Poate alea de apartament, ca-s sătule de cat wiskas au mâncat. Alea care stau pe la curte, mănâncă soricei pe banda rulanta.
Mananca pisicile soareci intr-o veselie chiar si hranite cu mancare de care vrei.
Cea mare (siameza) tot prinde soareci. Toamna e anotimpul ei, soarecii isi cauta casa peste iarna, ea e cea mai fericita.
In fiecare zi aduce prada sa ne arate ce harnica este ea, nevasta-mea se ingrozeste de soareci, eu trebuie sa ma lupt cu pisica sa-i iau prada de la gura.
Odata, de suparare, mi-a insfacat soarecu`’ mort, s-a dus cu el cativa metri mai departe si hatz! i-a inghitit capul. Ziceai ca-l decapitase la ghilotina. Dupa care s-a dus si a mancat mancarea ei dar mi-a aratat ea mie cine e sefa.
Mai multe studii,articole gasibile pe net au aratat ca Crochetele sunt cancerigene.Medicii veterinari intrebati,nu au vrut sa raspunda legat de asta sponsorizari venind dinspre. Conservele tot pe-acolo.
Ai de plm, sa nu faca cancer pisica. Daca face o duci sa faca chimio? Eu am pisic si caine, stau la casa, daca vreunul din ei se inbolnaveste grav, eutanasiere si urmatorul. Ii iubesc, is ai mei, dar parca deja o dam in extreme. Cat hate o sa imi iau…..
Da, daca se imbolnaveste il tratezi, altfel mai bine nu iti iei.
Normal ca ii tratez daca se imbolnavesc, am specificat “grav” in comentariu (adica cancer, zeci de operatii, amputari, altele unde sta pisica la veterinar cu zilele). Dar nici nu stau sa ma uit daca face pisica cancer de la whiskas, purina, felix sau ce naiba de mancaruri ii mai cumpar.
Atunci dupa ce mor animalele respective sa nu iti mai iei.
Ăsta-i adevărul care ne zburlește părul!
…și ne înfoaie și coada.
Aștept și un veterinar să spună dacă e bine să dai carne crudă la mâțe.
… de fapt o să îl și întreb pe al nostru, dar până ajung la el poate avem mai multe opinii și de aici.
Și doar de vită/porc? Sau s-ar putea scăpa și un pește?
Încearca si cu carne de soareci, vezi daca gasesti de cumparat în piata sau la supermarket
Când i-am dat prima dată pisicii mele un pește crud am fost șocat de pasiunea cu care l-a devorat.
Mânca și scotea din când în când câte un mârâit gros, nu știu dacă de plăcere sau preventiv, să nu cumva să se apropie cineva.
,,pisicile sunt niște animale carnivore,,
http://pisicata.ro/carnea-cruda-si-beneficiile-ei-pentru-pisica-ta
a, nu, plm, ca matza care nu e de casa isi gateste prada, si-o face paprikash. deci nu e ok sa le-o dai cruda.
wtf? intreaba-l pe veterinarul tau daca e ok sa dai porumb gainilor sau mai bine le dai direct mamaliga?
@Eugen: La această dilemă poate răspunde un nutriționist de pisici.
Daca mananca imediat dupa ce vine de la pillates, e ok.
Mie veterinarul mi-a zis că n-ar fi ok carnea crudă. Gătită da.
Comparația cu șoarecele mi se pare un pic forțată, șoarecele nu provine din crescătorii, unde s-a băga în el mâncare cu lopata și diverse medicamente. Deși numa’ Domnul știe câte boli poartă șoarecele.
Există curentul veterinarilor raw și cel al mâncării uscate. Conserva e la mijloc.
Inclusiv la câini există discuții la calitate și ce se bagă în mâncarea procesată.
Am 2 câini: un fox terrier și un ciobănesc german, ambii crescuți cu boabe. Foxul nu mănâncă carne crudă, ciobănescul e capabil să se urce pe masă când tai o bucată de pulpă de vită. Au preferințe.
Cu privire la digestie … există posibilitatea ca un animal care a mâncat toată viața făină de mălai și orez cu sfeclă și grau, amestecate cu resturi de pește sau alte carnuri sub denumirea de hrană uscată, să dea gherle urâte când mănâncă carne crudă. Diaree & povești de gen eczeme și alergii. Foxul meu de exemplu face ciupercă în urechi ca formă de alergie la cantități mari de proteină.
Nu se moare neapărat din asta, de acord dar n aș trece un câine pe raw nici chiar de mic fiindcă ăștia chiar dacă conduc mașini și azi mâine o să i vedem în parlament, au sistemul digestiv fwtut definitiv de generații întregi care au mâncat boabe.
Da, există teoria „dentiție de carnivor = mâncare de carnivor” dar deși am văzut o explicată de mulți, n am văzut s o pună în practică la animalele de pe lângă casă.
Fără porc, pisica nu digeră bine carnea de porc. A, și schimbă veterinarul ăla care ți-a zis faza cu carne crudă.
Fără porc oricum. Cândva mi-a furat din cratiță (lăsată la răcit pe aragaz) o bucată mai grasă de porc, a făcut urticarie.
Stai așa, pisica nu digeră porc, dar digeră vită?
Nu e bine.
Nu-s veterinar, dar am trecut prin asta.
Primul nostru motan a mai primit și carne crudă. Erau anii 90, abia apăruseră ceva conserve și boabe, nisipul era numai parfumat (mare, imens rahat, se vor pișa fix pe lângă litieră dacă le pui parfumat), așa că a mai primit mâțul și pipote crude.
Nu vreți. Subliniez. Nu vreți să auziți cum face un motan cu calculi pe tractul urinar când încearcă să se pișe. Nu vreți să vă rupă urechile și sufletul urletele alea de durere.
Așa că nu le dați carne crudă.
Dintre boabe, Hills sunt excelente. Eu le dau Metabolic, că-s ușor soliduți, și varianta pentru îngrijirea dentară (boabe mari, la care mestecă serios și care le mai atenuează din parfumul bucal fiziologic).
Și din porția zilnică, măsurată dimineața, le dau la cerere, pe timpul zilei, câte-un pic. O eroare pe care-o fac pisicarii noi e să hrănească felina de 2 ori pe zi. Nu merge. Că va mânca precum o scrofelă și va regurgita în 2 minute. Acțiune precedată de miorlăitul ăla profund, din adâncuri, modulat și zguduitor de ferestre. Și nu vreți să regurgiteze pisica, pentru că niciodată nu se va duce pe gresie sau pe parchet. Covoarele, canapelele, scaunele tapițate, acolo e de dat afară.
@X-uleasca, presupun că într-o anumită măsură depinde de la mâță la mâță așa cum unele chestii depind de la om la om.
Eu lipsesc minim 8+ ore de acasă, nu-i pot da des câte puțin. Are boabe în permanență în castron și nu mănâncă ca o strofelă. Mănâncă des și puțin (așa face în weekend când sunt acasă și-l aud, presupun că așa face și în rest).
Vomită o data la câteva luni, dar nu pare să fie în legătură cu mâncarea. (E periat periodic).
Cândva eram sigură că doar mâțele ținute fără mâncare fură de pe masă. Ai mei au avut o pisică de puteai lăsa orice pe masă: carne de toate felurile, crudă, gătită, orice, nu se atingea. Cel mult se urca pe un scaun și punea labele din față pe masă să miroase.
Potaia mea fură/ar fura orice, deși are castronul plin. Când era mai tânăr/mic fura chiar și pâine.
@X-uleasca. Probabil că fiind în 90, ai luat un motan adus din Germania fără carte de service, motorul praf și cu kilometri dați înapoi. Altfel nu pot să îmi explic cum poate face o pisică calculi pe tractul urinar de la pipote crude.
Stau și mă intreb cum dracu supraviețuiau toate pisicile înainte de 90, cu resturile de la masă, șoareci și șobolani.
@Paco, asta e faza. Prin anii ’80-’90 pisicile și câinii nu supraviețuiai prea mult.
Cele mai multe erau ținute la casă/curte (mai greu pe vremea aia cu „așternuturile” pt litiera pisicului) și concepția cvasi-generală era că treaba și mâncarea pisicii sunt șoarecii.
Așa că cele mai multe murea în 5-6 ani din cauză de mâncare puțină/proastă, călcate de mașini, în bătăile cu alte pisici, câini sau chiar șobolani, bătute de „stăpânii” lor sau de vecini, sau otrăvite, accidental sau intenționat sau frig, pt că nu aveau voie în casă. Bunică-mi cel mai mult i-au trăit pisici vreo 7-8-9 ani, dar la vremea aia pe strada aia treceau 2 mașini pe zi (chiar 2 pe săptămână în anii ’80), cu o viteză de om care merge de jos, casele era destul de depărtate între ele (o margine sătească a unui oraș de munte și ea nu ținea otrăvuri în gospodărie).
Nu neg că nu erau și excepții, n-o să zic că toți țăranii își băteau pisicile sau nu le dădeau deloc mâncare, dar pt majoritatea asta era „viața”. Nu exista conceptul de „animal de companie”.
Azi, chiar și la noi, o pisică ținută în casă, hrănită rezonabil, dusă la medic poate trăi lejer 15 ani și chiar mai mult.
Prin țări cu apă caldă unde conceptele de animal de companie, sancționarea violenței față de animale, dusul la medic au intrat în mentalul societății mult mai devreme, pisicile pot trăi chiar și 20 de ani și sunt cazuri care au trăit chiar și 30 (raportat la vârsta umană asta ar fi vreo 130-150, nu mai știu exact corelația).
@AB. Este irelevant cât ,, supraviețuiai,, o pisică acu 10 100 1000 de ani. La fel de irelevant cum văd în ziua de azi, că putem cu un minim efort să ajungem lejer la 90 de ani, ceea ce în urmă cu patru secole era cam SF. Ce este relevant e că putem cu ajutorul termenului de animal de companie, să ținem în casă între patru pereți, niște animale care teoretic își au habitatul în natură. Și pentru asta avem bobițe, bliduțe, pernuțe, nisipuț, căcuță moale, pișulică și beauty salon pentru cinci floci. Și o anomalie genetică gen Chihuahua costă in Spania 950 de euro. Fără bobițe, bliduțe, pernuțe, nisipuț, căcuță moale, pișulică și beauty salon pentru cinci floci.
Analogia cu ,,pe vremea aia treceau 2 mașini pe stradă,, e exact scuza părinților cu odrasle semi-retardate îmbuibate de Mec ,cu tableta infiptă in mufă ca să nu facă gălăgie cât mami și tati execută o parodie de partidă de sex rapid. Ham ham, miau miau.
În anii ’80 bunicii aveau doi câini și trei pisici. Au trăit bine mersi aproape 15 ani. Bunicii chiar mai mult.
În zona lor (Ardeal) câinii și pisicile aveau rolul lor, nu erau pentru hrană ca și în alte zone. Posibil și de aici longevitatea.
Unele comentarii ma uimesc. Nu stiu daca sunt scrise din ignoranta sau din rea-vointa.
Eu ce am intrebat n-am facut-o asa in dorul lelii, ci in calitate de (co)proprietar de pisica, animal care face 17 ani intr-o luna. Am despre mine parerea ca am facut bine ce am facut, i-au iesit recent analizele mai bune decat ale noastre. Mancare bunuta, nu vede Whiskas decat rar, e ceva gen cum vedem noi McD sau Spartan, cateodata. Fara carne cruda totusi, si citind pe aici si aiurea, nici nu cred ca o sa ii dam. Nici motanului, nici pisicii care face indata 2 ani de cand e la noi.
@X-uleasca Habar n-ai despre ce vorbești, calculi urinari nu se fac de la așa ceva.
E vreunul din firul asta de comentarii veterinar sau faceti telefonul fara fir din ce ati auzit de la veterinari?
ca eftimie stiu ca e veterinar de animale din alea adevarate, nu gluma!
@Eugen, având în vedere că pisica ta are 17 ani și e bine-sănătoasă (lucru demonstrat de analize și de comportamentul ei), părerea mea personală e să continui ca și până acum, indiferent ce-ar zice oricine, veterinar sau nu.
Eventual verifică dacă marca de mâncare cu care hrănești pisica are variantă pt „senior” sau chiar „geriatric”. Dar asta e o opinie după ureche.
Dana Budeanu a auzit de voi? Stie ce faceti aici fatalailor? Mai aveti cooitze?
…si dupa aceea te trezesti cu blocaj urinar la motani, pentru ca ei lasati liberi mananca o pasare o data la cateva zile – dupa abilitatile fiecaruia, si o mananca cu tot cu organe, labe etc. In rest insecte, gunoi, ierburi si post negru. In teorie suna bine, practica ne omoara.
Nu mai hrăni pisica cu gunoi și iarbă. Blocajul urinar se face de la exces de magneziu și castrare nu de la carne.
1 kg amestec vita porc, 1 ceapa mare, 1 morcov, 1 fir de telina, 250ml sos de rosii, un pahar de vin rosu, 4 linguri ulei extravergin di masline, apa sare si piper
calesti legumele in ulei, adaugi carnea, sare si piper si invarti in ea din cand in cand. Cand carnea e maro torni vinul. Dupa ce vinul s-a evaporat adaugi bulionul. Cand da in clocot adaugi apa cat sa acopere. Foc mic. Cand scade mai adaugi apa. Dupa cca 2 ore ai sos bolgnese.
Cantintatea finala o imparti la 5 si o pui la congelator. Fiecare portie e ok pt 2 persoane daca o combini cu 250 grame paste late proaspete.
Ce nu poti manca dai la pisca.
Cost total 25-30 lei -cu paste cu tot si mancati 2 persoane + pisica de 5 ori
Nu știu zău cât de bine i pică pisicii o chestie cu prăjeală în ea.
Nu stiu unde îți faci cumpărăturile de ai ajuns la asemenea cost total, dar vreau și eu
Așa fac și eu, fac cate 2 kg odată.
Dar ia încearcă să adaugi la sfârșit un cub de unt și câteva picături de sos de soia.
Poate nu v-ati prins ca va troleaza. Asta e reteta de sos Bolognese / A la ragu
„pisicile […] sunt un fel de tigru de buzunar”
Încearcă să bagi una în buzunar. Doar încearcă.
Nimic nu se compara cu mirosul unui apartament in care stau animale. De companie desigur. Poate doar cu mirosul apartamentului de mos.
o zice unu care ma gandesc ca nu a avut animal de companie niciodata si are impresia ca animalele respective se caca-n blidul stapanului sau ceva.
Vezi-ți bre de treabă că nu știi ce vorbești. Dacă intri la mine în casă nu știi că am mâțe dacă nu îți spun eu.
Te chinui si tu si chinui si animalele. Am un vecin care are 2 câini imenși in apartament cu 2 camere. Nu știu cum au loc toți in casa.
Îhî, nimic nu se compară cu o casă în care sunt animale dacă nimeni nu face curat după ele.
E posibil ca în cazul în care spațiul e prea mic și animalele prea multe/mari să fie unele probleme, dar cum zice și @Eugen, la mine în casă nu-ți dai seama că am pisic decât dacă îl vezi sau îți spun eu. (Chestie confirmată de o grămadă de oameni care au ajuns măcar până-n pragul ușii).
Da, miroase în baie imediat după ce se cacă (momentan e verificarea mea automată de covid ), dar nu știu cum să zic, în baie miroase și după ce te caci tu.
Am stat o vreme in chirie si un vecin de usa avea un caine de-ala ciobanesc cu lana mare. Daca latra noaptea prin casa credeai ca tuna ceva. Cand urca pe scari putea toata scara a caine ud. Ce-i drept avea ce urca, era la etajul 4.
Imi inchipui ca la el in casa mirosea a levantica.
ce zice AB. acum am 2 mate. cel mai mult am avut vreo 7.
Mai era o inteligenta acu’ niste zile care facea misto de amicii ei cu casa / curte, ca mama, ce pierdere de timp si de bani. Stati, fratilor, in cutii, singuri-singurei ca e mai bine. Fereasca sfantul sa existe un suflet pe langa voi sau sa aveti un petec de iarba, ca se fute zenul. Pe acelasi principiu pute casa si cand ai bebelus. Si cand ai copil. Chiar si cand se caca sotul/sotia. Hai sa ne golim casele de toti, ca si asa ne consuma aiurea aerul si sa stam fericiti si singuri cu besinile personale, care, se stie, miros a trandafiri
Zooplus aduce mâncare nemțească. Conservele de pui în sos pentru motan pe care le luăm din Mega sunt absolut execrabile (scrie în românește pe ele), aceleași conserve de pui in sos de la Zooplus sunt altceva- scrie pe ele in nemteste si nu p[ut asa ca alea romanesti si le mananca motanul.
Astea sunt conservele de la zooplus si nu scrie nimic in română
https://www.zooplus.ro/shop/pisici/hrana_umeda_pisici/gourmet_gold/mousse/530589
Dadeai si tu la pisica o slaninuta de aia…
Mersi de pont, cel putin la conservele astea pretul cu tot cu transport iese un pic mai mic pe bucata decat in Carrefour.
@Eugen, pe zooplus multe ies mai ieftine decât în supermarket/petshop prețul pe bucată, mai ales dacă iei o cantitate un pic mai mare. Și de la 200 în sus transportul e gratuit.
De exemplu la mâncare, îi iau un sac de 6,5 kg, (70% proteine, restul legume și verdețuri, fără cereale), îi ajunge cca 3 luni, preț per kg ajunge chiar mai jos decât royal canin (asta îi luam înainte)(care e în gama de sus ca preț la petshop; nu mă refer la „mâncarea pt diete specifice”, aia e mai scumpă). Sau au așternut silicat, la „pachete” de 3 saci/pungi de 5 l. În cadrul pachetului un sac ajunge mai ieftin decât cel „marca magazinului” din supermarket, cel mai ieftin din raft. Un sac îl tine 2 săptămâni.
În funcție de necesități, o dată la câteva luni fac o comandă de minim 200 lei și am rezolvat 80% dintre nevoile pisicului pt câteva luni. De vreun an trimit și cu plata ramburs, dar n-au depășit niciodată termenul menționat de 5 zile (3-5 zile lucrătoare scrie pe site) nici când plata era prin OP sau cu cardul.
Thank you again.
Am dat comanda.
Băi, da’ stai umpic. Parcă a fost altcineva pe aicişa cu ideea de a scrie despre ce scrie mărunt pe produse şi nu citeşte nimeni ce conţin.
Eftimie fură !
În tinerețile mele am fost la Protan Codlea să le repar un tablou electric care avea firele corodate de mirosul de acolo (nu glumesc). Mirosul era atât de puternic că mi se imprima in haine, scule, caiete, etc.
Mâncarea pentru animale se face din făină proteică, o chestie maro, cu consistenta mălaiului.
Făina proteică se face din cadavrele de animale și mezelurile expirate, care sunt introduse într-o autoclavă, la abur la 200 grade, uscate și măcinate. Rezultatul se încarcă in saci de 1000 kg și se vinde. Grăsimile și lichidele rămase se urcă în cisternă și se deversează undeva.
Esti funny si aberezi grav cu reteta la mancare de animale companie.
Sunt curios cati ani au trecut de la tineretile tale si in cate fabrici de hrana pentru animale de companie ai fost.
Si la faina proteica putem despica firul, in fuctie de sursa de materie prima si destinatia produsului.
@Paul, prin 2010 am fost acolo, am lucrat câteva zile până am proiectat și instalat automatizarea.
Ai fost vreodată la vreo fabrică Protan?
Îmi zici te rog, de ce făina proteică produsă acolo, arată și miroase exact ca hrana uscată pentru pisici și câini? O fi coincidență?
Problema e că pisica, în libertate, nu vânează vaca și-i mănâncă antricotul, vânează păsări sau animale mici și își mai completează dieta și cu frunze (face salată acolo, la botul șoarecului). Mai bune ar fi organele și/sau ficat de preferabil de pasăre. Dar de pe la hrană din asta pot dezvolta probleme renale. Ideal ar fi măcar parțial gătite (ca să fii sigur că elimini riscul de toxoplasmoza).
Și atunci fie faci pe chefu la pisică, fie iei niște hrană la plicuri că scapi mai rapid (nu mai ieftin). Și sunt variante decente, fără cereale.
Dar au apărut și niște hipsterisme fantastice în ultima vreme, cu dovleac, sparanghel, broccoli, zucchini și alte căcaturi de gen de mie cel puțin mi-e frică să încerc să îi dau pisicii mele așa ceva. Nu de alta dar asta a crescut pe stradă și nu știe multe, mă trezesc că mă mănâncă într-o zi.
Dar da, decât mizerii gen Whiskas cu broccoli , mai degrabă o pulpă cinstită de vacă.
o idee interesanta. eu mai incercam cu pipote si inimi de pui, dar le apuca pantecaraia.
la partea cu „cruda vs. gatita” imi vine sa rad. astia cu gatita, aveti date concrete cand au descoperit pisicile focul sau vorbiti din auzite?
Cred ca dupa ce au descoperit masina de tocat, sau poate inainte.
Pisica si cainele sunt animale care au evoluat mancand ce le da omul, nu ce vaneaza, nu sunt tigrii sau lupi, sunt animale diferite.
masina de tocat nu face nimic in plus fata de ce face pisica in mod natural.
iar la mine aici sunt o gramada de pisici care traiesc de capul lor. nu mananca ce le da omul ci exact ce se descurca sa gaseasca singure. ale mele din casa sunt exact din aceeasi rasa.
Sfaturi de la cunoscători pentru animalule sănătoase. Not.
Intradevar probabil că pisicile nu ar prefera Whiskas, dar asta e alta poveste.
Un alt adevăr este că pisicile sunt carnivore dar asta nu înseamnă că mănâncă 100% carne.
Pisicile au nevoie de vitamine și un mic aport de fibre și carbohidrați. În sălbăticie vânează păsări și rozătoare pe care le consuma împreună cu organele și intestine cu tot cu conținut. Ce mănâncă șoriceii și pasarelele: grăunte, materii vegetale se afla în intestin și pisica le consuma, le digera și beneficiază de ele.
Dacă dăm pisicii carne netratata termic ne expunem familia la toxoplasmozei, dar asta e alta poveste.
Daca dăm pisicii 100% carne pe termen lung trebuie să ne pregătim și cu un buget corespunzător pentru tratamentul afecțiunilor, printre care cea mai probabila este insuficiența renală.
Sfatul meu este sa va hrăniți animalele pe care le iubiți cu hrana de calitate, recomandata de medicul veterinar și uneori în magazine de specialitate, și sa stați cât mai departe de brandurile de supermarket (Whiskas, Kitecar, Purina etc.)
Daca n-ai terminat veterinara cand a terminat si Eftimie…
,,ne expunem familia la toxoplasmozei,,
– ne expunem familia la toxoplasmoză
– ne expunem familia toxoplasmozei.
Se citește textul de minim două ori și apoi dăm copy paste.
Cu Purina cred ca faci o confuzie, nu poti sa-i zici brand de supermarket.
Nestle Purina Petcare produce diferite calitati sub diverse branduri, unele pentru clientii din piata specializata (petshop/vet) altele pentru supermarket.
Pro Plan, Dog/Cat Chow, Felix, Gourmet, Friskies, Darling…
Carbohidrații sunt otravă pentru pisici, de unde scoți informațiile astea?
Paco asta e aportul tau la discutie …nu ai inteles subiectul nu ai o parere dar ai gasit o gresala. Bravo lumea e un loc mult mai bun datorita comentariului tau!
In alta ordine de idei dupa indelungi cautari pe net de 5 minute am descoperit ca in wiskas sunt puse microcipuri ca sa ne urmareasca. Inteleg ca mancare mai naturala si alea alea dar daca nu esti de meserie internetul nu e o sursa prea buna de informare. Pana la proba contrarie mai bine asculti doctorul ca de la meniuri de pisici gasite pe internet e doar un pas pana la vaccinurile provoaca autism…
Am avut pisica a mancat 90% din timp wiskas – a murit la 24 de ani. Pentru litiera ii scoteam la imprimanta articole de pe siteuri de mamici si aia folosea…
Eu încă nu am auzit de pisică otrăvită cu carbohidrați, și slava-domnului cele care sunt hrănite cu hrană din comerț consuma destui, de suficient timp încât asta sa fie o certitudine.
Dezavantajul caserolei de carne tocata e ca n-o pot purta tot timpul la mine in buzunar ca sa fiu pregatit pentru vagaboande.
La vagaboande mergi cu bani.
Inca un exemplu al omului multilateral dezvoltat, promovat de comu…socialisti.
Azi e expert in discurs si maine in zootehnie.
Lasand gluma, exista si alta mancare de pisici, mult mai buna decat Wiskas, Purina et co.
Omul multilateral dezvoltat e omul renascentist, nu l-au inventat comuniștii. Una din abilitățile multilaterale pe care le-ai putea dezvolta e cititul, începi întâi articolul cu discursul, să afli că penisul tău foarte mic nu poate fi adus ca argument în discuție, apoi textul ăsta, să vezi unde am scris de Applaws.
Am să încerc așternutul ăla.
Momentan sunt mulțumită de silicat (și pisicul pare mulțumit de el), dar parcă n-ar fi rău ceva care se poate arunca la wc și care să nu mai scrâșnească sub papuci când ajunge în afara litierei.
Exista asa ceva. Au la Kaufland in pungi de plastic, e un asternut din Tofu care se inmoaie si se descompune in apa. Eu il combin cu un kit Citikitty. Al meu e la ultimul cerc ramas din decupaj apoi o sa faca direct in wc fara vreun plastic aditional care sa tin nisipul.
@Andrei, chiar funcționează kitul ăla?
Am văzut reclame și am auzit/citit despre pisici care făceau la wc după ce învățaseră singure…..
Am avut ocazia sa intru într-o fabrica de langa București care producea papa pentru caini. Acolo erau depozite pline cu tarate. Am intrebat ce treaba are cu mancarea pentru caini. Inginerul de acolo a spus ca doar nu credem ca in mancarea cainilor si pisicilor (bobite) se afla altceva in afara de tarate.
In spatele depozitelor ne-a aratat si „carnea”: bidoane imense pline cu coloranti si arome. Ei ofera ce cere clientul.
Asa ca mai natural ca o bucata de carne si resturi de mancare de la masa stapanilor nu exista.
Ai mei au avut cândva o pisică care asta mânca, resturi de la noi. În anii ’90.
Se constipa foarte frecvent deși avea mereu apă proaspătă la dispoziție.
La un moment dat, într-o perioadă nașpa mama a cerut la farmacia veterinară ceva s-o ajute; fie i s-a recomandat o doză prea mare, fie flaconul conținute altceva și nu fusese bine spălat (presupunerile unora, eu nu reușesc să concep așa ceva), ori dracu’ știe ce, dar pisică a murit în 2 ore de la prima doză.
Toate pisicile familiei după aceea au primit mâncare de pisici și au fost bine.
In romania se produce varianta ieftina, aia de 25lei sacul de 10kg. Ce te poti astepta la banii aia?
Sunt branduri importate, la alt pret/sac 🙂, cu carne curata in procesul de fabricatie sau variantele procesate la rece care expira in 4-6 luni de la data fabricatiei…
Zooplus e sursa principala de hrana pentru pisicul meu. In principiu folosesc boabe Purizon (nu contin cereale) care mi-au fost recomandate de crescatorul de unde l-am luat. Tot de la ei sunt si snacks-uri de carne uscata, urmeaza sa le incercam.
Pentru nisip, inca testam variante, as vrea sa incerc si asternutul din peleti sau tofu.
zooplus sunt ok. Înceacă și Benek-ul ăla de care ziceam, n-o să-ți pară rău.
Și eu tot purizon. Pt castrate, că e castrat.
Gustările alea de carne liofilizata (cosma nu știu cum, cele de la purizon sunt mai noi) sunt demențiale, al meu practic le aspiră. Arată ca bucățelele de carne super deshidratate și uscate, pare că se vede fibra cărnii.
Dar ceva antilatrat aveți? Latră ciinele vecinului in fiecare seara după ce se întunecă pina cînd se culca vecinii. Săracul ciinele cere atenție de la boii de vecini. Halal iubitori de animale.
Mai ieftini decât zooplus (îi folosesc de 8 luni) sunt fera punct ro. Sunt polonezi și produsele vin exact la o săptămână.
La ciobănescul german din dotare îi dau doar Taste of the Wild de 8 luni și nu are nicio problemă. Mănâncă ca lupii și se c#că impecabil.
Noi avem o pisică tărcată din celebra rasă Tomberonese de Bucharest, femelă, castrată, în mai anul asta a împlinit 14 ani și este cât se poate de ok, are analizele perfecte, de atlet!
De mâncare primește boabe și pliculețe luate de soție de pe zooplus.ro, ne-a recomandat un veterinar niște boabe care se cheamă OldCats10+, special făcute pentru pisicile bătrâne. Suplimentăm cu niște pliculețe cu mâncare umedă de la aceeași firmă, pe care le mai diluăm cu apă, pentru că pisicile bătrâne beau apă mai puțină și sunt adesea în pericol să de deshidrateze (apud veterinarul de familie).
Oricum, mâța noastră este foarte lacomă și pofticioasă, fură tot ce poate: are un răboj plin de chifteluțe, aripi și copane de pui, cârnați direct din tigaie, cremvurști și alte delicatese la care ajunge atunci când slăbim vigilența. Din fericire, tot ce fură aduce soției, nu se ascunde pe undeva să mănânce, așa că putem confisca „prada” în cauză. În același timp, când stăm la masă vine la cerșit și nu se oprește din mieunat până nu primește ceva, orice… Așa a ajuns să mănânce boabe de mazăre gătită, mămăligă amestecată cu sos de ostropel, porumb fiert și conopidă fiartă (astea îi plac la culme!), varză călită și alte chestii – practic, este mai degrabă omnivoră. Carne îi dăm mai rar și câte puțin – pui fiert, pește, poate un colțișor de cremvurști de curcan… Nu de alta, dar de la prea multă proteine face eczeme și o vedem cum se scarpină, plus că apare riscul de afecțiuni renale.
Dacă aduce ce fură sau ce vânează, mâța consideră că mâncarea pe care o primește nu e bună pentru ea (criteriul poate fi gustul sau textura acesteia) și îți livrează ce consideră c ar trebui să mănânce. Practic îți arată ce să aduci la masă, nu i genul de comportament pe care să-l dorești la o pisică. Zici că analizele sunt ok iar dacă s ok, ce faci înseamnă că faci bine. Ai o mâță mofturoasă dar cauza pentru cadouri aia e.
o mata de-a mea a venit intr-o zi cu un sobolan. viu. am demontat jumate de apartament pana am reusit sa il scot din casa. ar trebui sa repet experienta :)?
@Raider, eu am citit că mâța care îți aduce ce-a găsit/vânat/furat te consideră familia/puiul ei și aduce mâncare să te hrănească pe tine, așa cum i-ar aduce unui pui prea mic să vâneze singur.
@S.S., norocosule! Al meu mănâncă ce fură.
Eu intru pe blogul asta ca sa aflu informatii,nu prostii. Iar articolul asta e o prostie, o opinie neinformata si copilareasca. Scuze Eftimie, dar chiar asa e.
De acord ca Whiskas e o prostie dar in rest sunt fantasmagorii.
Pe scurt, prepararea termica nu e un moft, ci un factor de reducere a unor riscuri.
Carne multa, duce la un exces de proteine de procesat si acesta ajunge in rinichi unde se transforma in pietre la rinichi si ajungi la niste dureri si complicatii groaznice.
Porc nu se da deoarece nu stie sa le digere organismul lor, fiind prea complexe.. si nu doar intoleranta ci pot face si alergie (pe loc) din cauza unei erori a sistemului imunitar care poate genera raspuns violent.
Pace.
De unde ai tu informațiile astea cu exces de proteine?
Mi se pare ca vorbim, ca sa vorbim. Vrei persoana si functia?CVul? Cartea si autorul?
Cauta pe google „excesul de proteine rinichi” si o sa intelegi mecanismul organismului.(e valabil si la oameni, nu doar caini si pisici).
Nu ma deranjeaza stilul(mai taios al) tau, pentru ca articolele sunt structurate si bine scrise.. dar ma supara cand nu iti faci temele.
@eftimie: de obicei se afla de la un veterinar chestiile astea.
Cainii fac des eczeme de la proteina in exces.
Grija mare totusi la dieta exclusiv cu carne cruda, pe langa faptul ca poate fi contaminata cu tot felul de microorganisme (fun fact: carnea de la magazinul de oameni e testata impotriva microorganismelor toxice PENTRU OAMENI, nu pentru animale), din ce stiu, la matze e nevoie de taurina in mancare ca altfel, dupa o anumita varsta, le e afectata vederea.
Maestre, pisica nu e câine și nici om. E animal diferit. Nu există în natură așa ceva, la om excesul de proteine ajută, dar nu e cauza principală. Nu sunt studii concludente pe caz. Proteinele în exces se transformă în grăsime dacă nu sunt utilizate de organism. Carnea nu e proteină pură. Nu există vreun studiu verificat științific în care oamenii care au mâncat exclusiv carne să fi făcut pietre la rinichi, alea sunt legende. Dimpotrivă, eschimoșii, care se hrăneau exclusiv cu carne au început să aibă boli de-astea moderne abia după ce și-au diversificat dieta. Citește și tu cu atenție ce spun toate articolele alea cu probleme la rinichi de la excesul de proteine. Niciunul nu pune ca și cauză principală asta.
Nu știu care e valoarea științifică a articolului, dar comentariile… Comentariile sunt ceva fin.
Mulțumesc autorului și comentatorilor!
PS: am prin casă și prin jurul eu 7 pisici și 2 câini de diferite vârste, rase și mărimi
Noi Motanului (așa ne strigăm cățelul, pe Sprinky, pentru că „toarce” ca un motan uneori) îi dăm Royal Canin antialergenic.
Este un metis de beagle cu bulldog francez (am înțeles că americanii numesc asta freagle), destul de drăguțel:
https://www.instagram.com/farcasgelu.eu/
Acum încerc să-l învăt șă nu-mi mai fure din buzunare, este un adevărat profesionist.
metis ? asa ii zice acum la corcitura?
thebblack. preferai să-i spun de rasă tețiliană?
Acum circa 30 de ani știam un tip care vindea câțeiii maidanezi din spatele blocului și le spunea tuturor că sunt de rasă tețiliană.
Dar așa-i că-i frumoasă corcitura mea de câțel?
cine ma intreaba pe mine, le zic ca matele mele sunt de rasa catus vulgaris. mai pe romaneste tomberoneze.
tara cara creste animale de companie in bloc de copii, vai ce sila imi de genul asta de iubitori de animale: pentru animalul de companie e mai important decat orice!
Câți copii ai crescu tu, personal?
Unde scrie ma ca sunt in loc de copii? Si cine esti tu sa judeci cati copii are voie/chef sa faca un om??
Parca pot vizualizaraspunsul lui the one:
https://www.youtube.com/watch?v=-ByU20e7gnA
asta e șmecheria, mai întâi îți testezi abilitățile de management crescând un animal, decât să torni un copil care să crească cu sechele și mai știu eu ce.
am citit de 10 ori ce a scris the one si tot ma rateaza…ce?
@Animaloo, e ofuscat că alții în casa lor, pe timpul, banii și răbdarea lor aleg să crească un animal în loc să facă și sa crească copii.
Pt că alegerile altora sunt treaba lui și cele două „activități” se exclud reciproc.
tineti mintea vorba lui stefan! peste 30 de ani, animalele astea bolnavicioase va vor plati pensia!
@the one,
Pe lângă faptul că nu ești nici măcar capabil să te exprimi în scris, te mai și fute grija ce face fiecare cu viața lui. N-ai vrea să vii să mă ții de pulă când fut ca să fii sigur că nu se pierde nimic?
am scris comentariul la nervi si intre doua sedinte. e ciudat ca taman zicerea mea plina de anacolut si prostii a devenit plina de replici veninoase. cresteti fratilor animale de companie ca astea ne fac viata frumoasa si implinita. pentru utilizatorul care un avatar cu favoriti, am doi copii, anul asta am pierdut o sarcina si o iau de la inceput. iar daca tu nu vrei sa-i faci concubinei/sotiei/ibvonicei tale un copil din frica si lene, o poti trimite la mine, fac unii teribil de frumosi.
Aparent nu tot timpul…
Deci proștii ca tine se împuiesc constant?
bai. doftorita mea veterinara, care nu l-a vazut niciodata pe pisoi, mi-a zis ca ideal ar fi sa nu ii dau nici macar un pic de carne cruda.
Tine de regim, de aciditate, de boli.
In principiu, daca o tii de la inceput pe carne cruda e ok. Dar, daca l-ai crescut pe bobite cica nu prea mai e bine
ia uite, pana acum vreo 120 de comentarii ADULTE despre cum se caca mâțele și cânii, mai moale, mai tare, mai constipat, depre ce mânâncă, cum se plimbă , ce nume și ce tabieturi au aceleași chestii inutile.
păi bă, sunteți voi oameni normali?
Eu personal n-am susținut niciodată că aș fi normală.
Și-s mândră de asta?
Plus: ce pzm înseamnă normal?!
oh well, macar nu se vorbeste de covid…
e ok, a venit articolul despre drujbe
Multi prosti…Am pisica, are 13 ani si mananca numai conserve de pate Gourmet. E sanatoasa tu. Aia care vor sa hraneasca pisicile ca in libertate sunt cei mai prosti. In libertate pisicile nu trec de 7-8ani. In casa mancand conserve de alea naspa cu doar 4% pui traiesc 20 de ani. Pare ca rumegusul ambalat e mai bun
Am avut de cand ma stiu pisici, le-am dat numai biscuiti si plicuri ocazional. Merci de idee, nu m-am gandit ca pe termen lung carnea ar putea fi o solutie mai buna si aproximativ egala ca pret. Va trebui doar sa-mi tin gura cand o iau, daca e de la vitrina de-aia de vorbit cu vanzatoarea. Am conversat o data cu doamna de la vitrina. Luam o bucata de vita pt cainele unor prieteni, la rugamintea lor. Si m-a luat doamna de chiabura, ca cica „e prea rasfatat cainele”…mda.
@Eftimie, care spune
”Blocajul urinar se face de la exces de magneziu și castrare nu de la carne.”
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WUsHtfLrDZIJ:https://ro.scribd.com/doc/26675967/Cristaluria-Si-Urolitiaza-La-Pisica+&cd=2&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-b-d
Cristaluria și urolitiaza la pisică
”Hrana pisicilor are in mod natural o cantitate ridicata de proteine.
Acest lucru face ca marea majoritate a urolitilor sa rezulte in urma cristalizarii metabolitilor proteinelor. Drept consecinta , cei mai frecventi uroliti sunt struvitii ( fosfatii amoniacomagnezieni) , principala sursa proteica a pisicii fiind carnea care este bogata atat in proteine cat si in fosfor.Alte teorii sustin ca factorul principal ar fi infectiile urinare care prin celulariatea excesiva pe care o produc la nivel urinar, furnizeaza „nuclei de cristalizare” la nivelul urinei.
Adevarul se pare ca este la mijloc.”
O fi fost și predispoziția genetică, dar mi-e greu să cred că alimentația greșită de care a avut parte în prima fază a vieții lui, până la îmbolnăvire, n-a jucat niciun rol. Că nu era castrat când a făcut-o.
Motanii mei de acum consumă Hills plicuri Urinary Care, cu conținut moderat de magneziu, nu exclusiv și nu zilnic, și-s bine.
Și parizerul acela cel mai ieftin le place mai mult decât mâncarea umedă pentru pisici, cel de 6 lei/kg… și cred că este mai sănătos. Dar da, carnea tocată este cu totul gourmet. Și mănâncă crudă, mănâncă pisicile și porumbei, șoareci, vrăbii, dar carne tocată? Iar bobițele… cele mai toxice
@Eftimie: Ti-ai dat si tu cu parerea acum cum o face proasta de Olivia Steer. Daca erai medic veterinar cu experienta, dadeam greutate la ceea ce spui.
Eu personal urmez sfatul unui medic veterinar chirurg cu experienta de peste 25 de ani. El mi-a explicat ca pentru a fi sanatoasa pisicuta, are nevoie de mai mult decat carne. Hrana bobite are in ea tot ce are nevoie o pisica. Ma indoiesc ca Purina sau orice alt producator de top a investit o caruta de bani in dezvoltare ca sa ne vanda noua cacaturi ambalate.
El mi-a recomandat asa: doar hrana uscata, de la Purina, care costa 40 lei kg, si o data pe saptamana daca vreau pot sa ii dau pliculet.
Pisicuta mea e perfect sanatoasa, are blana lucioasa si e foarte activa.
Daca tot ne punem sa ne dam cu parerea, hai intai sa stapanim bine domeniul de care vorbim. Ca asa ma pun si eu sa imi dau cu parerea la Zoso pe blog despre macaralele instalate la Catedrala lui Danny Toohappy, ca mi se par prea inalte pentru ce are el nevoie acolo.