Adevărata învățătură a cuvioasei Parascheva

Cuvioasa Parascheva a fost o persoană din zona Turciei de azi care a fost extrem de evlavioasă și a murit în urma unui post prelungit. Știți cum se mai scrie de câte un călugăr budist care intră în meditație și rămâne așa, mort, după un timp? E, nimic nou, pe-aici, pe unde s-a inventat civilizația, nu la desculții ăia, chestia asta se practica frecvent.

Și pentru că nu putrezește devine ceva interesant pentru cei vii, care-i atribuie diverse puteri magice, vindecat, noroc la bani, succes la agățat, faze de-astea pentru care lumea se duce și la vrăjitoare pentru că, cum am mai spus, nimic nou pe-aici. Ca obiect de cult, rămășițele acestei femei erau destul de importante așa că au fost transportate vreo câteva secole prin zona aia ca să producă bani și adepți ai religiei „hot” din vremea aceea, respectiv creștinismul.

A ajuns la noi datorită lui Vasile Lupu, un domnitor de care nu se vorbește prea mult deși tipul era destul de cool și cumva uluitor de deștept comparativ cu restul warlorzilor vremii. Omul provenea dintr-o familie de bogați greci, i se zicea „Albanezul” că s-a născut pe teritorul Albaniei de azi, sau „Grecul” că tac-su era grec. Pe lângă matrapazlâcurile specifice vremii, ăsta a produs și foarte multă cultură, în sensul antropologic, nu ce înțeleg boschetarii ăia semi-docți care cerșesc la Ministerul Culturii și hipsterioții de rit Scena9 care-i aplaudă, ca să pară și ei la fel de semi-docți. Gen, la un moment dat a fost șeful și al Moldovei și al Țării Românești (cumpărase tron pentru fi-su de la otomani), cel puțin teoretic, că n-a reușit să-l obțină și prin bătaie, cum era obiceiul vremii. Dar, de la faza asta a rămas un sigiliu care a fost folosit ulterior ca stema oficial a Principatelor Române, vreo două secole mai târziu.

Altă chestie mișto care ne-a rămas de la el e Pravila lui Vasile Lupu, care e o culgere de texte de drept ce ne arată că în Evul Mediu românii nu erau chiar așa de tâmpiți și de maimuțe cum sunt acum. George Damian tot bagă citate din ea, uite aici un exemplu. Cartea e scrisă, de fapt, de Varlaam Moțoc, un mitropolit care împreună cu acest Vasile Lupu reușeste să facă Academia Vasiliană, practic prima instituție de învățământ superior din Moldova. Varlaam a făcut și prima tipografie din zonă și a publicat o mulțime de cărți, că n-avea concurență pe vremea aia.

A, și grecul era bogat, v-am zis? E, era atât de bogat încât în perioada aia cam finanța ortodoxia, nu doar cea din Moldova, cam toată ortodoxia. Omul putea pune patriarhi unde voia cușma lui. La un moment dat a plătit datoriile patriarhiei ecumenice de la Constantinopol și ăia i-au dat recompensă moaștele Sfintei Paraschiva, pe care el le-a adus la Iași și le-a pus într-o biserică făcută chiar de el.

Acuma, trebuie să înțelegem că acest V. Lupu și colaboratorul său creștin V. Moțoc au influnețat destul de mult cultura acelei zone, că ateii nu prea se ocupau cu cultura, cum n-o fac nici acum. Prin 1946-1947, după război, a fost o foamete cumplită prin România, ce să mai vorbim de Moldova. Ei bine, atunci șef la moaște era un tip pe nume Iustinian, urma să ajungă celebru mai târziu drept Patriarhul Roșu, că l-a pupat în cur pe Stalin și a zis că Iisus Cristos este omul nou de tip sovietic. E mult de discutat pe tema asta, ăla a făcut gestul ăsta să salveze BOR-ul, altă dată, în fine, deci Iustinian ia racla cu Parascheva și începe pelerinaj prin sate, orașe și județe din Moldova și le zice ălora care au ceva în plus să dea să pună în căruțe și împarte ce-aduna de la ăștia care aveau la săraci, sparți, invalizi de război, blogări.

Ideea e că cu racla Sfintei Parascheva în frunte ăștia au dat de mâncare la săraci într-o perioadă în care regele era mut de dragoste de țară, de-aia mai mult pe-afară, cam ca Klausul actual, Mihai Șora încă era în Partidul Comunist Francez, iar comuniștii români se pregăteau să fure alegerile de la corupții ceilalți. Ei, gestul ăsta, cu mâncare când țara era ruptă de foame nu se uită, e și ăsta un motiv pentru care moldovenii se cam duc buluc acolo, se roagă la moaște, le pupă, le admiră și cer diverse lucruri de la sfânta P.

Ar fi doar o singură problemă. Religia creștină spune, într-una sau două legi (depinde de cult), să nu ai alți Dumnezei în afară de însuși Dumnezeu. E un fel de regulă de bază. Parascheva e un substitut de Dumnezeu, un „chip cioplit”, chit că doar metaforic, și există un motiv simplu pentru care oamenii preferă genul ăsta de substitut. Dumnezeul real, cel puțin personajul prezentat în pliantele oficiale, nu e doar un duh de lampă care îndeplinește dorințe, are și pretenții de la tine. Pretențiile dumnezeului biblic sunt extrem de ridicate, nu e suficient să stai 12 ore la coadă ca să-ți îndeplinească dorințe. Pe Noe l-a pus să facă o ditai corabia, și orice om care s-a ocupat un pic de bricolaj știe cât de greu e să faci o ladă, d-apăi un vapor în care să încapă și girafele, și elefanții și chiar și nobilul uakari.

Parascheva, în schimb, nu are pretenții, de-aia e un Dumnezeu mai convenabil. Și de-aia, după cum puteți vedea din imagini, nu prea găsiți oameni de succes să se spargă în pupături în fața raclei ei, ci tot felul de amărâți, care amărâți or să fie și anul viitor când vin să se închine la acest Dumnezeu minor. Pentru că succesul presupune sacrificiu, cu cât mai mare cu atât mai mișto, cine nu crede asta n-are decât să-l întrebe pe Iisus Cristos, personajul imaginar după care măsurăm timpul în 2019.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Istoria religiilor – check.

    00
  2. Este ciudat că salariile au crescut și sociale nu se mai dă la oricine dar numărul celor care sînt la pupat este la nivel record-declarația unui popă care se mîndrea cu asta.

    00
  3. „Acuma, trebuie să înțelegem că acest V. Lupu și colaboratorul său creștin V. Moțoc au influnețat destul de mult cultura acelei zone, că ateii nu prea se ocupau cu cultura, cum n-o fac nici acum. ” Funny dar falsă.
    „Pentru că succesul presupune sacrificiu, cu cât mai mare cu atât mai mișto, cine nu crede asta n-are decât să-l întrebe pe Iisus Cristos, personajul imaginar după care măsurăm timpul în 2019.” Funny dar tot falsă.

    00
  4. I au pus 3 trandafiri la racla , iar castiga PSD ul parlamentarele . Trecerea motiunii e semn de la Parascheva , minuneee !

    00
  5. Ce nu inteleg din prisma pupatorului de moaste: oasele sunt acolo in Catedrala din Iasi tot timpul la vedere undeva in dreapta. Cand am fost la Iasi intr-o delegatie am intrat si le-am vazut cand ma plimbam prin centru. Tot timpul anului ! De ce nu te duci in orice perioada daca crezi in ele ? Nu functioneaza ? Doar cand e sarbatoare primesti +20% la viata, mana si luck ?

    00
  6. eu cred ca toata idolatria asta a sfintilor, pe langa ce ai spus tu ca e mai convenabil sa te inchini la ei, e si o reflectare a societatii balcanice si slavone (adica unde e ortodoxismul la putere): n-ai curaj sa vorbesti direct cu seful cel mare, dar mai bagi cate o spaga sau sau o rugaminte la cei mai mici care au intrare la el.

    00
    • asa fac si ai mei, respecta mult sarbatorile sfintilor ale caror nume le poarta dar nu isi respecta mai deloc propriile zile de nastere… eu pe de alta parte sunt zilnic, imi place mai mult ziua mea si vorbesc cu cel Mare si Tare zilnic

      00
    • E peste tot. Lumea e plina de prostie. In Italia stiu ca scot niste statui cu sfinti in marime naturala si lumea vine si pune o graoza de bani si bratari si lanturi de aur pe ele pt +20% la crit, hitpoints, mana si noroc. In SUA e mai sinistru: dau bani direct la pastori ce traiesc ca niste faraoni ce parcheaza in castele in timp ce enoriasii postesc si se roaga.

      00
    • da, sa nu uitam ca la un moment dat la catolici practic se vindeau bilete in rai, poate am gresit cand m-am referit doar la ortodocsi, dar mi se pare ca au ramas un pic in urma

      00
    • in plus, ti se pare Italia tara comparabil mai putin corupta decat cum suntem noi?

      00
  7. Mie imi plac textele tale din care invat constant cate ceva (sau ajuta la demontarea unei opinii pe care o tineam alaturi de mine cu drag), dar de ce nu mai scrii asa ceva pe blogul tau si te gazduiesti la altii?

    (este o intrebare din pura curiozitate)

    00
  8. Hai sictir cu morala ! Iti admir cartile si scrierile, dar ca „influencer” in moralitate esti o jigodie ; stii tu mai bine ce „mizerii ” au fost Regele Mihai si Sora, dar Iustinian a salvat borul in anii aia…
    Las-o jos ca macane !

    00
    • Fără bor-ul ăla nu erau oamenii ascultați și dați la secu.
      Biserica la noi are în continuare o influență proastă de cele mai multe ori în deciziile statului laic, ceea ce nu este normal.

      00
  9. „Ar fi doar o singură problemă. Religia creștină spune, într-una sau două legi (depinde de cult), să nu ai alți Dumnezei în afară de însuși Dumnezeu. ”

    _________________________________
    vs.:
    „Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale.”

    00
  10. Ok , pupam moaste ca suntem inapoiati , insa astia din vest de ce o fac?
    Oriunde te invarti ii plin de hoituri prin toate catedralele.
    Bine noi mai saraci compensam cu icoanele dar totusi ii dubios.

    00
  11. Plm.
    Ajung pe la jumate…imi dau seama ca nu e Vali…e prea lung…revin spre titlu..in gand… nu,nu e Fluture…dacă era trebuie să fie madam Parascheva(sau ceva de gen)…ajung la autor…Eftimie.

    Cam asa a decurs lectura.

    În aproape aceiași ordine de idei, foarte buna ideea cu postari pe blog si ale unor invitați.

    Poate până la urmă transformi blogul întrun hub.
    Toate blogurile intrunul singur.
    Mi ar fi mai usor.

    00
  12. Care este diferenţa dintre Sfânta Parascheva la care se închină săracii şi Sfânta P la care se închină blogării ?

    00
  13. Am citit pe buda recunosc dar cu sufletul la gura

    00
  14. – asta cu oamenii de succes vs. credinciosi parca e scrisa de Lenin
    – de ce s-a facut totusi prima academie din Moldova? – contradictie majora

    „Chip cioplit” a fost si Elisei in Vechiul Testament?
    – unde a zis Iisus Cristos ca „succesul presupune sacrificiu”?

    00
  15. Vezi ca pe la nu stiu care consiliu ecumenic s-a combatut teoria cum ca moastele sunt chip cioplit si incalca porunca suprema…deci liber la moaste e legal si conform cu cerintele sefului ;)

    00
  16. uakari. atat.

    00
  17. Eftimie tată, pentru texte d-astea te citeam la tine pe moșie.
    Recunosc că foiletoanele SF nu m-au prea prins (încă), dar măcar aici te vede și te citește mai multă lume și e bine.
    Bravos!

    00
  18. Eu una m-am saturat sa tot aud la televizor de cate o babuta care a trait cu 100 de lei pe luna ca sa stranga bani pentru a-i dona. Nu unui spital, nu unei case de copii, nu cuiva care avea nevoie de tratament sau mai stiu eu ce, ci unei biserici. Cu alte cuvinte s-a infometat luna de luna ca sa doneze un total de 10 000 de lei unei biserici. Ce sa mai zici.. macar daca se ducea la un centru de batrani cu banii aia sa aiba cineva grija de ea pentru o perioada de timp.

    00
    • ba da ce mai va fute grija ce face omul cu banii lui. si vreti democratie, dar ala care doneze unde credeti voi ca e bine, nu unde vrea el ca el a facut foamea. D-aia nu e democratie in .ro pe aici, ca mereu stiu altii cum sa votezi, cum sa futi si cum sa cheltui banii tai

      00
    • @Lucifer
      Problema nu e ca baba face ce vrea cu banii ei.
      Problema e ca se plange ca are pensia mica si ca nu ii ajung banii sa isi ia de mancare si medicamente, ca e vegana fortat si ca vede carnea doar la tv. Dar nu zice despre banii dati la biserica in fiecare saptamana si mai multi la sarbatori, bani fara chitanta la un popa care isi schimba a treia oara masina ca e mai misto sa ia un SUV decat sa dea banii pe cauciucuri de iarna.

      Apropo… popa ala are salariul platit tot din banii tai, dar el nu e functinar public si nu se subordoneaza statului roman ci bisericii. Ba chiar isi permite sa circule cu masina dupa ce a fost la 3 pomeni si un botez si a „gustat” un pic.
      Poate nu chiar toti, dar marea lor majoritate asa e.

      Cateodata cred ca Lucifer (ala mai mare) e de fapt in spatele bisericii, ca prea se intampla multe pe acolo.

      00
    • @mp
      daca afirmatia ta ar fi verificata de factual ai avea culoarea rosu sau aia de partial fals.
      ca are cineva invidii si frustrari nu inseamna ca e ok sa le arate.
      si pana la urma cine i-a invatat pe preoti si doctori cu banii? nu cei care le dau?

      00
    • @mst
      NU.
      Incearca sa ii spui unui popa ca slujbele trebuie sa le tina fiindca e jobul lui si e platit pentru asta.
      Sau sa ii ceri chitanta si sa vezi ce fata face. Apoi mai discutam.

      Doar ce a aratat la stiri ca la biserica din Navodari e pus un afis in care te lamureste ca, daca nu cumperi lumanari din biserica, le arzi degeaba ca nu au efect.
      Daca ar fi dupa ei, ti-ar lua primul nascut. Si „prima nocte”.
      Si imi aduc aminte ca la slujba le spunea credinciosilor sa voteze cu psd, ca aia dau bani la catedrala-piramida neamului. Ca spitale fac oamenii din donatii, nu-i problema.

      00
    • Ti-am zis, ar trebui sa te informezi mai bine. Dar tu probabil crezi ca si curentul si gazul si restul cheltuielilor sunt asigurate de stat, pe cand ele sunt platite din banii parohiei(adica din incasari si donatii), la fel ca si o parte din salariul preotului. E dreptul tau sa ai nemultumiri, nu iti tin eu socoteala, dar e bine sa fii mai informat decat floricica dansatoarea si restul protestatarilor care stiu sigur ca iohannis a vandut copii si vinde padurile.

      00
    • Dragul meu,

      sunt destul de informat incat sa am o parere realista asupra subiectului.

      Salariile preotilor si a altui personal neclerical e platit de stat:
      http://culte.gov.ro/wp-content/uploads/2018/01/AnexaSalarizareCulte.pdf

      Nu inteleg de ce trebuie sa isi plateasca din donatii utilitatile si restul, in situatia in care biserica functioneaza ca o firma obisnuita: presteaza servicii, face comert, etc.
      Adica inteleg: e usor sa profiti de prosti si sa le iei banii si, oricum, oricat ar avea – toti vor mai mult.
      Nu sunt impotriva bisericii, a avut un rol important in istoria omenirii si in bine si in rau (sa nu uitam de 1000 de ani de intuneric – inchizitia). Vreau doar sa subliniez ca, la fel ca si in comunism, acolo sunt oameni, iar acestia sunt coruptibili, plini de vicii si de ipocrizie.
      Din pacate sunt prea multi care nu vad mai mult de vorbele de fatada sau nu sunt in stare sa isi puna intrebari doar fiindca asa au fost invatati de acasa: sa faci ce zice preotul, sa fii supus si … sa crezi orbeste.

      00
    • Scuze:
      Salariile … sunt platite de stat

      00
    • dragul meu, repet: informeaza-te.
      ce scrie acolo la salarii? vezi cumva si cantaretul? sau pe cel care vinde la lumanari? mai devreme ai scris ca preotul nu vrea sa faca slujba fara bani, iar la urmatorul mesaj ca de fapt sa isi plateasca cheltuielile din prestarea serviciilor, ca doar are firma. pai atunci care e supararea ta? daca la inmormantare va trebui sa platesti 3000 de euro cu chitanta, vei fi multumit?

      hai sa iti dau eu un exemplu concret:
      biserica mare in oras mic: 2 preoti, un diacon, un cantaret, o persoana la lumanari, un ajutor la altar/curatenie(calculeaza tu salarii brute). de la episcopie doar binecuvantari(adica ajutor financiar deloc). preotul merge la episcopie sa isi ia partea din salariu primita de la stat, primeste niste bani si o chitanta ca a donat o parte din salariu la anumite lucrari ce se fac in cadrul episcopiei(constructie/renovare biserica). Nu stiu cat e salariul, daca este acum la nivelul din linkul tau, dar acum cativa ani era putin peste 1000 de lei de la stat, restul din incasarile din parohie(daca exista, daca nu, aia e).
      taxa lunara catre episcopie: 800 RON. bani stransi la slujba de duminica 200 RON/saptamana.
      Curent+gaze: cateva mii de lei pe luna, in functie de luna.
      la o constructie asa de mare iti dai seama ca sunt cheltuieli si cu intretinerea curenta, renovari etc.
      la magazinul bisericesc obligatoriu de vandut un anumit numar de lumanari pe luna. le vinzi, nu le vinzi, tu le platesti. esti obligat ca preot sa nu primesti la slujbe lumanari cumparate din afara bisericii, ca sa fie vandute cele primite de la episcopie.

      fa calcule, vezi daca ai fi tu administrator cum te-ai descurca si apoi explica-mi cum ai tu pretentii, cel care nu vezi biserica decat la tv si pe fb, ca atunci cand mergi acolo pentu cununie/botez/inmormantare/altele sa fie totul curat si sa mearga treaba brici.
      eu nu stiu preoti cu suv(doar unul si de el nu am auzit de bine), majoritatea pe care ii stiu au ford focus, golf 4, seat vechi de vreo 20 de ani, logan, vw bora de vreo 18 ani, opel astra. masini normale, la fel cum avem si noi, unele mai vechi, altele mai noi. nu zic ca nu au unii masini scumpe, dar eu cunosc destui si nu au.

      stiu ca sunt multi preoti care nu sunt ok, dar oamenii aia vin de pe alta planeta, sau cumva tot dintre noi? preotii sunt exact la fel ca si politistii sau medicii: unii buni, multi de mijloc, destui rai.
      repet: nu contest dreptul nimanui sa nu ii placa biserica, dar cand arunca afirmatii sa fie reale, nu doar frustrari.
      cum ar fi aia cu evul mediu, inchizitia. daca te-ai fi informat aflai ca biserica ortodoxa si credinciosii ei au fost victime ale cruciadelor.
      e vorba de istorie si fapte, nu sa fii fan al unuia sau altuia.
      si pana la urma daca cineva are treaba cu ce face o babuta cu banii, ar trebui sa fie si invers, adica sa fie finantele tuturor analizate, nu doar ale altora. ti-ar conveni sa trebuiasca sa justifici si tu unde dai bani? ca poate nici altora nu le plac alegerile tale.

      00
  19. Sunt perfect de acord cu ce ai zis până la partea cu Hristos imaginar. Că cine a fost și ce a făcut și de unde a venit e una. Acuma să zici că e imaginar e aceeași ignoranță ca ăia care pupă moaște.

    Ca personaj istoric a existat. Restul ce vin la pachet evident țin de religie și credință și e total altceva, corect.

    00
    • Ca personaj istoric a existat? In ce documente apare, în afară de „sfânta biblie”?

      Chiar am căutat despre acest personaj, și nu găsesc nimic, dar absolut nimic.
      Și nici în biblie, de la 8-9 ani la 30 ani, nu există nimic scris despre „el”.

      Luminează-mă, te rog!

      00
    • la o simpla cautare pe google se pare ca exista si altceva in loc de absolut nimic despre existenta lui Iisus Hristos. Citat din primul articol gasit:

      „What did non-Christian authors say about Jesus?

      As far as we know, the first author outside the church to mention Jesus is the Jewish historian Flavius Josephus, who wrote a history of Judaism around AD93. He has two references to Jesus. One of these is controversial because it is thought to be corrupted by Christian scribes (probably turning Josephus’s negative account into a more positive one), but the other is not suspicious – a reference to James, the brother of “Jesus, the so-called Christ”.

      About 20 years after Josephus we have the Roman politicians Pliny and Tacitus, who held some of the highest offices of state at the beginning of the second century AD. From Tacitus we learn that Jesus was executed while Pontius Pilate was the Roman prefect in charge of Judaea (AD26-36) and Tiberius was emperor (AD14-37) – reports that fit with the timeframe of the gospels. Pliny contributes the information that, where he was governor in northern Turkey, Christians worshipped Christ as a god. Neither of them liked Christians – Pliny writes of their “pig-headed obstinacy” and Tacitus calls their religion a destructive superstition.”

      00
    • Nu contează dacă e imaginar sau nu. Istoric nu a existat, iar dacă a existat un om, acela a fost doar un om, complet diferit față de conceptul de Iisus, care e un fel de meta-om.

    • @Dan: daca dadeai si un link era mai bine.
      Pliniu si Tacitus nu vorbesc despre personajul istoric Iisus ci despre primii crestini si dau niste detalii despre credinta lor.
      Iar despre Josephus eu stiam ca e facatura completa, fiindca cele mai vechi versiuni ale documentului cu pricina nu contin pasajul cu Iisus.

      00
  20. E o contradicție in termeni aici. Dacă era imaginar, nu se mai ghida timpul din 2019 după nașterea Lui. Că altfel, am fi avut si Era lui Făt frumos de pildă. Sau a lui Rambo.

    00
    • Corect.Vezi în ce an sînt chinezii sau japonezii.Ori hindușii.Sau musulmanii.Ori evreii.Ori cine mai vrei tu.
      Curată argumentare demnă de cineva care merge la moaște.

      00
  21. Cand nu stii, nu înțelegi si nu cunosti decât ce-ți convine esti prost. Atatea grămezi de prosti de atata amar de ani, bine ca mai vine cate unu’ d’asta sa lumineze poporenii.

    00
  22. E un obicei frumos. Un pelerinaj acolo, ca multe altele din Europa.
    Dar aia ca ateii nu se ocupa cu cultura si aia cu „corupții ceilalți” de la alegerile furate de comunisti, alea sunt trolling? Umor subtil? Sarcasm? Ca sa nu mai zic de rasuflatele cu Klaus mut si aluzia la dezinteresul regelui Mihai. Cam legionar Eftimie asta. Cu asa nume…

    00
  23. Nu știu alții cum sunt, dar eu, gândindu-ma la „evenimentele” astea din orașul in care trăiesc, îmi planific drumeții montane, excursii, orice numai sa nu fiu prin Iași. E trafic, poluare de te ustura ochii și gâtul de zici ca ai stat cu capul in furnal, mizerie, suedeji, jandarmi nesimțiți (știu, pleonasm) care nu te lasa sa te duci la munca nici pe jos. Langa anaf, sfaraie micii si urla manelele. Prin centru miroase oribil in urma rezultatelor nevoilor fiziologice de toate felurile. Iar cireașa de pe rahat e spoiala si propaganda (brain washing) mitropoliei: panouri pentru video, boxe peste tot, tarabe cu kitsch-uri, icoane, cărți etc.

    00
  24. Ce mârlănie să dai lecții de istorie pomenind așa în treacăt despre George Damian și lovind și în credința lui.. nu știu cum te consideră omul ăla prietenul lui..

    00
  25. doar o opinie, sau „decat” o opinie cum ar zice analfabetii sudisti:

    https://www.desteptarea.ro/pelerinii/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile