Adevărata față a economiei

O să încerc să schițez simplist ce se întâmplă în spatele cortinei, economic, în aceste săptămâni. În principiu, economia modernă, de volum, funcționează cu credit comercial sau credit furnizor – bazată pe ideea că livrezi astăzi unei firme un produs plătit mâine. Să luăm exemplul unei companii tipic românești – cu un profit operațional mediu de 4.4% pe an (cifra nu este aleatoare ci este media avută de TOP 1000 companii românești in anul 2018).

Presupunem (extrem de generos) că această companie este EXTREM de bine pregătită pentru o criză sistemică:

  • Compania activează pe o nișă extrem de stabilă, și anual are o cifră de afaceri de 12 milioane de euro.
  • Compania este una extrem de conservatoare, și decide să aloce anual 45% din profit (am pus absurd intenționat), într-un cont special de urgentă (provizion de risc) – e o cota enormă, de regulă provizioanele de risc se fac pe unu virgulă ceva. Așadar, valoare provizionului este 45% din 4.4% din 12 milioane de euro, adică 237.600 de euro/an. Îl capitalizăm an de an, cu atât creste provizionul.
  • Compania are o asigurare de credit comercial (în România sub 2% au), asigurare care îi acoperă integral, toate facturile neîncasate de la clienți.

La 01.03.2020 (momentul T0), compania este afectată de pandemie (situație care durează până la 01.06.2020) și de măsurile luate prin OUG.

Cât pierde compania, și de ce?

Ați putea crede eronat, că pierde profitul pentru cele 3 luni în care nu operează.
Numai că:

  1. Durata medie de încasare a creanţelor (DSO) în România este între 78 și 140 de zile (de exemplu COFACE estimează 122 de zile). Asta înseamnă, că la momentul T0, compania nu a încasat, însă contravaloarea serviciilor livrate în Q4 2019 (facturi emise cu termen de plată – și în termen), în valoare de 4 milioane de euro (25% din 12 milioane), și nici nu le va mai încasa, pentru că brusc clienții ei sunt toți în incapacitate de plată și trimit oamenii în șomaj (undeva la 30% din forța de muncă din privat este deja în șomaj tehnic). Aici ar interveni, în mod normal, acea asigurare de credit comercial. Problema este că asigurările de acest tip nu se aplică în caz de pandemie sau stare de forță majoră – la noi în firmă avem 2 polițe diferite și ambele o au pe excludere. Brusc firma are nu doar un deficit de 4 milioane de euro, ci și o problema cascadată de cashflow, de a plăti furnizorii din amonte.
  2. Pentru că pandemia a avut loc la început de an, imediat după perioada de plată a dividendelor pentru 2019, majoritatea datornicilor IMM își vor declara insolvența, pentru că nu au motive să se îndatoreze pe termen lung pentru a plăti facturi, în condițiile în care veniturile sunt incerte. După stabilizarea economiei, vor deschide noi firme, cu probabil aceleași obiecte de activitate, însă șocul insolvenței se va propaga în economie direct la firmele cărora le datorează bani, trăgându-le forțat în insolvență.
  3. Pierderea propriu zisă aferentă celor 3 luni de pandemie include chiria, salarii (pentru restul de 70% din contribuabili care nu folosesc șomajul tehnic), licențe, costuri fixe & amortizări, și o evaluam la 50% din costul normal, adică 12 milioane / 12 luni înmulțit cu (100%-4.4%) înmulțit cu 50% înmulțit cu 3, adică 1.4M euro.
  4. Deprecierea activelor – o voi calcula ZERO, deși toate imobilizările corporale (mașini, utilaje, clădiri, terenuri) se vor deprecia rapid, însă rata lor de finanțare va rămâne identică, ducând probabil la default / dare în plată și cert la cazuri unde banca solicită garanții suplimentare pentru că valoarea activului este reevaluată și nu mai acoperă suma finanțată. Frumos, nu?

Așadar, în exemplul nostru pierderea de cash flow agregată este de 5.4 milioane de euro, din care cel mai probabil 3 milioane de euro sunt complet nerecuperabili chiar și după criză. Firma ar fi trebuit să aibă un provizion de 5.4M/237K = 22 ani pentru a putea să o compenseze.

Repet, ar fi trebuit să pună deoparte, timp de 22 de ani, aproape jumătate din profit, doar să fie pe ZERO. Pierderea de facto financiară este de 3 milioane de euro, adică profitul total cumulat pe 6-7 ani și nu pe 3 luni!

Ce este și mai interesant este că în sistem nu ai nevoie ca toate companiile să aibă probleme de cashflow. E suficient că 10% să ezite să plătească facturile, caz în care efectul se acumulează precum un bulgare de zăpadă.

Avem în jur de 1M de șomeri (tehnic) din mediul privat, însemnând cam 1 din 4 angajați. Întrebarea reală este câți se vor întoarce din șomaj? În prima fază, lucrurile vor părea că se mișcă, însă consecințele adevărate vor apărea atunci când facturile neplătite se acumulează și băncile cer reevaluarea activelor.

Ce vreau să subliniez este că nevinovați, angajații și patronii deopotrivă, depind de conduita fiscală a unui număr minoritar de firme. Iar dacă statul nu le va acorda garanții la finanțare (nu granturi nerambursabile așa cum cer restul de 10%, ci doar garanții) aș intui că maxim jumătate din șomerii tehnic vor mai avea un loc de muncă la care să se întoarcă – asta în condițiile în care nici măcar nu am luat în calcul scăderea cererii de produse și servicii.

Companiile victima-colaterală vor excede cu mult ca număr companiile lovite de pandemie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

151 comentarii

  1. 25% din 12 milioane sunt 3, nu 4.milioane.
    Interesant articolul dar suna a fizică, totul în vid. Chiar așa nu mai plătește nimeni?? O firmă cu cifră de afaceri 12 milioane are doar clienți puși la pământ de covid?

    00
    • sa nu mai spunem de naivitatea de a crede ca 4,4% pe an e profitul real

      00
    • Iti dai seama: analiza de cafenea. Folosim termeni pretiosi spunand tampenii colosale.
      Exact ca la tv politicienii

      00
    • @dragos, sunt cifre oficiale pe TOP 1000 companii. Cat crezi tu ca e profitul? 80%? Pune 10% (nu e dar fie). 10% din 12 milioane sunt 1.2 milioane pe an. Adica tot are nevoie de 5.4/1.2= 4.5 ani

      @Cipper, da scuze. Asa e. Rata de neplata la mine in 2 firme, e de circa 90%. Am maxim 2 facturi platite – IT, B2B

    • Da! Daca acei clienti sunt din horeca, de exemplu

      00
    • e clar: Vali s-a intalnit cu Ostahie.

      00
    • mă dezmoștenește iulian dacă află :(

    • Am o parte din clienți puși în cap de Covid. Gen firma de încălțăminte, vânzări în Mall-uri, fractura totala.

      Dar și cei care nu sunt afectați direct, din panica, frica, neștiință, ezitare, întârzie sa plătească sau încearcă sa oprească proiectele. (construcții).

      În acest moment ei nu știu cu cât vor vinde.

      Un calcul strict economic suna asa: mai bine suspend acum activitatea, având contract destul de scump pt perioada ce va urma, fiind obligat sa vând scump și în afara pietii. În secunda următoare constructorul da faliment sau se suspenda.
      Apoi fac alt contract când devine foamea mai puternica, cu alta firma, și astfel îmi reduc costul/pierderea.

      Totul e despre bani, la nivel macro nimeni nu vrea sa salveze nimic de dragul nimănui.

      00
    • @Sburlea. Care Horeca? Discutam despre cele mai mari 1000 de companii din Romania la un loc. Nu discutam despre faptul că unele restaurante au marje mari. Și marja nu e egală cu profitul. Profitul industriei Horeca este afectat masiv de chirii, te sfătuiesc să te uiți puțin pe cifre. De aia se închid într-o veselie restaurante.

    • Va dau un caz concret, lucrez la o casa cu un etaj. Daca nu era perioada asta fara activitate cel mai probabil lucram casa cap coada pe oferta facuta de constructor in ianuarie.
      Doar pentru pod si astereala constructorul mi-a cerut 3500 euro, ajuns la faza asta in lipsa de ocupatie, m-am pus pe cautat oferte si de la 10000 ron am ajuns la 5000 ron ca in final sa lucrez eu la acoperis cu cineva de meserie pe care l-am platit cu 1000ron.

      Cu siguranta daca activitatea mea era normala as fi mers pe mana primei oferte, pentru ca timpul nu mi permitea nici sa caut alte oferte!

      Si de acum asa voi continua, pentru polistiren aveam oferte de 35 ron mp x200mp undeva la 7000 ron. Am batut palma cu cineva, ii dau 250 ron pe zi si ajutorul meu, in 5 zile terminam!
      Si faza e ca treaba merge mai bine si mai frumos, pentru ca nu ii las cu „merge asa”.

      00
    • Analiza e foarte bună și arată doar o parte din efectul care se propagă în economie. Dacă partenerii și clienții tăi vor fi săraci și tu vei fi sărac. În economie se vor roti mai puțini bani, cu viteză mai mică de rotație.

      00
    • @Autorul. foarte bun articolul. Un pic prea tehnic, dar cuprinde si niste aspecte interesante (de ex. cat de mic e acel provizion de risc, in conditiile in care toti antreprenorii trambitau ca profitul e mai mare in Romania fata de tari din vest tocmai pentru a acoperi eventuale pierderi si cand colo doar 1% din profit e pus de o parte :D )
      Cu un singur aspect nu sunt de acord: Daca te referi la cele mai mari 1000 de companii care activeaza in Romania, eu cred ca profitul e mult mai mare decat cel raportat. Dupa mine e undeva pe 15-20% in IT cel putin, nimeni nu vine in Romania pt 4.4% profit real. Cum iti explici ca fiecare companie are grija sa aiba birouri si in tari precum Elvetia, Luxemburg, Olanda sau Irlanda ?

      00
  2. De ce firmele datoare si care se declara in insolventa nu sunt executate silit si fortate sa isi plateasca datoriile intr-un fel sau altul?

    00
    • Vor fi. Insa nu sunt creditor prioritar, dimpotriva. Ca prioritate la masa credala, dupa ce se infrupta statul, bancile, angajatii – nu mai ramane nimic. Am trecut prin vreo 5 falimente ale clientilor in trecut si te asigur ca nu vei recupera (mai) nimic.

      In exemplul meu am pus ca din 4 milioane initial pierdute din cashflow, pe termen lung recuperezi 1.6 adica am transformat acel 5.4 (4+1.4) in (1.6+1.4) total 3.

      Oricum o dai insa ideea pe care incercam sa o subliniez e alta. E o problema de +5 ani, nu de 3 luni.

    • In principiu pentru ca asa e legea.
      Doar in cazuri f rare se atrage raspunderea administratorului, altfel se raspunde in limita capitalului social.
      Nu poti sa schimbi legea (apropo in Turcia administratorul si urmasii lui raspund de plata datoriilor ramase in urma falimentului) pe principii de drepturile omului.

      00
    • @Vlad absolut corect.

      @Meagain se numeste societate cu raspundere LIMITATA. Adica cu 200 lei raspunde. Si foarte bun exemplul cu Turcia primit de la Vlad. Si in Dubai in ultima perioada instantele separa intre zonele cu/fara raspundere a administratorului/asociatului.

    • Cum sa fie fortate? Cam cum, cand capitalul social e, de cele mai multe ori, de 200 lei? Iei frumos loc la masa credala, eventual, si astepti cuminte sa-ti vina randul.

      00
    • Răspunderea e limitată la nivelul capitalului social, care e în marea majoritate 200 lei. Ca să se îndrepte împotriva administratorilor/asociaților, creditorul păgubit trebuie să dovedească intenția acestora în declanșarea insolvenței sau a falimentului. Greu, de durată, prin instanță.
      O soluție ar fi ca atunci când se încheie un contract, să se evite firmele cu capital social mic.

      00
  3. Companiile care nu-s in stare sa supravietuiasca unei pauze de 2-3 luni odata la 20 de ani, merita faliment rapid. Suna aiurea, da’ pula mea, hai, jet afara din economie.

    Nu de alta, da’ daca eu – omu’ de rand – imi pierd jobul si 2-3 luni nu-mi gasesc altceva, sar toti sa-mi bata obrazul – da’ nu m-am gandit sa pun si eu niste bani deoparte taman pentru situatii de genu? Hai ba, ce om neserios sunt…. Dar cand companii care fac milioane de euro nu-si permit o luna de pauza… e nasol dom’le, companiile ar vrea, da’ uite nu merge. Asa ca, falimen si sugeti ciorapii.

    00
    • Gresesti si tocmai pentru cei care nu inteleg treaba asta e articolul – matematica e din avion, dar e irelevanta, principiul e cel interesant. Nu e vorba ca nu merita sa supravietuiasca unei pauze de 2-3 luni.

      Ele pierd 4 luni nu din marja, ci din total facturi neachitate pe care au ocazionat costul + inca 3 luni din stationare. Pierd oricum o dai 7 luni, din care in 4 inregistreaza costuri totale, si in 3 costuri diminuate.

      Cand o firma pierde 100% din factura, ea nu pierde doar marja de 4.4% sau 10% sau cat are. Pierde toata factura. Daca tu ca si client nu imi platesti o factura, pierd ce am facut pe alte 10-15 facturi cu tine.

      Sa iti dau un exemplu concret. Factura mea lunara de Adwords, este undeva spre 45K. Daca mie comenzile din Q4 2019 si inca 3 luni din 2020 nu imi sunt achitate, numai din asta am pierdut 45 X 7 = 315.000 euro.

      Nu e vorba ca pui pauza. Daca tu vi si imi spui, bai uite inchidem ianuarie-august 2021, nu e o problema ca nu ocazionez costuri.

    • Daca citesti cu atentie in exemplul ipotetic dat de mine, firma pune de o parte, 45% din profit anual. Tu economisesti 45% din salariu? Am pus 45% tocmai ca sa fie o cifra ridicola. Procentul in sine e irelevant. Doar incercam sa explic ca nu e o pauza de 3 luni in care cultivam floricele si ne uitam la luna.

    • Inca o chestie pe care o ratezi Sabotor. Tocmai asta e toata faza. Tu le urezi „falimen’ si sugeti ciorapii”.

      Asta e schema pe care o vor folosi cei naspa, care ii vor prabusi pe cei OK. Cei naspa, isi vor declara insolventa. Au raspundere ZERO oricum. Si-au dat deja dividend. Activele (ce detine fizic firma) sunt mai putine decat datoriile, aia e, pierd creditorii. Tocmai aici e beleaua. Nu iti doresti sa dea faliment. Ei nu pierd nimic, insolventa e cea mai misto chestie pentru ei, pentru ca vor porni o noua firma fara datorii.

      Sufera angajatii si creditorii.

    • Vorbim de lucruri putin diferite. Si-s si tromfat un pic. Dar…. ce vreau eu sa zic, daca o companie nu are un buffer pentru situatii de genul, din punctul meu de vedere merita faliment placut, rapid si frumos. Ca si companie medie/mare (ca nu vorbim de Guvidu impex SRL), daca doar rezisti de la factura la factura, pai mai bine faliment – ura si la gara, lasa pe altii mai pregatiti in piata.

      00
    • (scuzati-mi limbajul, dar mi-a sarit tandara la faza asta)
      Bai autor, las-o-n plm, dar tu crezi ca daca eu imi pierd jobul, voi pierde doar banii pe care ii puneam deoparte luna de luna? Adica eu in timpul asta nu mai platesc chirie, nu mai mananc si nu mai platesc netul/gazul/apa/etc?
      Deci companiile nu vor pierde doar profitul, ci incasarile, dar eu, persoana fizica angajata, nu voi pierde oare mai mult decat „profitul” (ce reusesc sa pun deoparte in fiecare luna)?
      Si totusi pentru indivizi se aplica zicala lui Sabotor (cu care spre surprinderea mea rezonez o data): „da’ nu m-am gandit sa pun si eu niste bani deoparte taman pentru situatii de genu?”

      00
    • @C: Imagineaza-ti ca tu in mod normal ti-ai primi salariul dupa 3 luni. In fiecare luna-l primesti dar dupa 3 luni. Si munca ta consta sa investesti cam jumate dintr-un salar. Nu conteaza cum, de ce.. Asta-i presupune munca ta (doar jumate).

      Brut, cam asta-i o companie medie.. Desigur ca apoi ai de platit chirie, curent, apa si costul vietii.. Cat pierzi si cum iti permiti 2 sau 3 luni de pauza?

      00
    • Economia e formata din multe modele de companii:
      – cele cu traditie, care isi permint sa se administreze traditional pentru ca pot mentine un pret premium si marja mare de profit, rolul lor este sa asigure bogatie proprietarilor lor
      – cele scalabile care vin cu un raport pret calitate imbatabil si pot scala in baza cashflowului, singurul rol al companiilor astora e sa reuseasca sa subexiste si sa asigure profituri din pix, pentru ca actionarilor le pasa de veniturile speculative. Genul asta de companie nu opereaza ca „Sabotor” strangaretul pentru ca altfel nu ar reusi sa vina cu preturi de care Sabotor se bucura si fara de de care nu ar putea economisi si duce in acelasi timp o viata buna. Sa moara, daca asa vrei tu, dar nu-ti imagina ca vei mai avea viata aia buna, produse decente la preturi ok. Pentru asta vor fi nevoie de companii robotizate pana in gat.
      – apoi sunt companii care asigura supravieturea celor saraci, astea iar pot veni cu preturi mizere doar operand mai mizer decat cele scalabile
      – si pune si companiile mici de familie care in cel mai bun caz pot salva proprietarul pe 6 luni, nu intreagul business. O sa suferi si tu pentru ca se vor inchide businesuri mici, iar cele ramase vor ridica dramatic pretul.

      E incredibil cat analfabetism functional exista intr-o societate atat de informatizata. Autorul a incercat sa va explice chiar frumos, efectiv nu are cu cine.

      00
    • @Major Tom, exact despre asta e vorba. Cred că am greșit puțin și eu, trebuia să explic cu un limbaj mai simplu pentru că unii nu înțeleg că în exemplul meu deja compania economisește jumătate din profit lunar încă de la înființare (și tot nu poate susține din EBIT pierderea).

    • Incerc sa arunc si eu niste vorbe proaste pe aici: felul cum o persoana fizica isi dramuieste finantele e diferit ca de la cer la pamant de felul cum o firma isi gestioneaza finantele (si e normal sa fie asa!)

      O persoana fizica isi permite sa fie extrem de conservatoare. De fapt, nu isi permite, e musai. Trebuie pus deoparte un tampon de bani pentru o posibila boala/pierdere de slujba, trebuie pus deoparte pentru batranete, orice investitie trebuie sa fie cat mai putin riscanta, chiar daca randamentul financiar nu e grozav (gen cumparat o garsoniera sau un apartament mai mic, pentru inchiriere). E cel mai sanatos mod de a gandi ca persoana fizica cu venituri medii/ceva peste medie.

      Daca insa o firma incearca sa faca asta, dispare rapid de pe piata, mai ales in faza in care creste. Concurenta nu sta dupa tine. Orice firma normala nu tine imobilizat profitul pe ani si ani de zile pentru crize uriase ce se intampla odata la 50 de ani (si intr-o forma cat mai lichida, adica intr-o forma din care inflatie musca din greu), ci il rostogoleste in continuu. Daca merge treaba, nu poti sta pe loc. Maresc restaurantul, deschid inca unul, fac o linie noua de productie, deschid un atelier la Bacau, ca e frate-meu acolo si gasesc oameni si am comenzi in draci din Germania pe care nu pot sa le onorez si asa mai departe. E obligatoriu ca firma sa isi asume riscuri si sa rostogoleasca in continuu profiitul pentru a creste.

      Si ince ceva: vad la multi vorba asta cu „sa crape toate firmele care nu au rezerve sa reziste 2-3 luni fara comenzi”. Multi poate nu realizeaza ce isi doresc. Isi imagineaza ca stau intr-un fel de bula impenetrabila si ca e imposibil sa ajunga vartejul si la ei.

      00
    • ma frumosilor, voi nu ati avut in viata voastra un srl macar de proba, nici macar nu vorbesc de unul de succes, dar cu toate astea stiti voi exact cat ar trebui sa reziste o companie fara activitate.

      am un sfat sincer si dezinteresat pt voi: cand se termina toata treaba asta cu pandemia, mergeti si deschideti un srl. este un experiment foarte folositor si o sa intelegeti mai bine cum functioneaza statul sau economia sau viata. sau universul.

      si daca tot l-ati deschis, incercati sa vindeti sifon sau orice, indiferent cat de banal, important este exercitiul de a intreprinde o activitate economica.

      posibile consecinte:
      – tocmai ati pus bazele unui imperiu al sifonului in valoarea de $50mil/an
      – ati reusit sa angajati 15 oameni si sa rulati cateva sute de mii de euro/an
      – ati reusit sa va castigati independenta financiara, acum sunteti propriul sef si rulati cateva zeci de mii de euro/an fara angajati si fara batai de cap
      – nu ati reusit sa vindeti nici macar o cutie de chibrituri si realizati ca nu este atat de simplu de partea asta a baricadei pe cat credeati
      – nu ati reusit sa deschideti un srl, nici macar nu stiti ce acte trebuie completate sau unde se depun

      00
    • Ma, da’ ce-ati sarit repede sa-mi explicati cat de mult gresesc si cat si ce si pula mea. Hai, repet niste chestii, ca nu mi-e greu:

      Daca o firma/companie e adusa in pragul falimentului de o perioada de o luna-doua de pauza, isi merita falimentul. Bai, E ABSOLUT absurd ca o firma medie sau mare sa traisca de la factura la factura. Stiu, exista firme care asa lucreaza, da’ taman alea trebuie sa dispara, sa faca loc altora mai pregatiti. Nu-ti conduci afacerea bine daca afacerea ta traieste de la factura la factura. E capitalism pur sange, survival of the fittest. Si ca se poate, pai uite, n-am auzit ca BMW (aia cu pret premium de care vorbea maiorul) sa fie in pragul falimentului pentru ca si-au inchis fabricile prin Europa. Dar nici Renault (astia nu-s premium). Da, va fi ceva impact (ca au scazut si vanzarile de masini), le va scadea valoare la bursa, poate vor fi si niste concedieri, dar nu ajung la faliment. Ba se poate chiar si daca ai un business mic si il conduci cu cap, dupa cum spune baiatul asta care are un business micut afectat din cauza epidemiei; dar pentru ca-l administreaza corect, isi permite sa reziste cateva luni pe pauza.

      Nu sunt economist, nu pretind ca stiu totul, doar fac niste afirmatii de bun-simt… Puteti sa impachetati treaba asta cum vreti, dar daca businessul vostru nu rezista o luna-doua de pauza, inseamna ca e condus prost si merita faliment*. Atata tot.

      *evident, nu ma refer la un business care e absolut la inceput, da’ a avut ghinionul sa inceapa deodata cu corona.

      00
    • Nu traieste de la o factura la alta. Firma cand pierde o factura nu isi pierde profitul de pe acea factura, ci valoarea facturata in sine. Adica nu pierde cei 5% ci 100%, adica are nevoie de 20 de facturi identice sa recupereze prima gaura. Pe cuvant daca stiu cum sa explic altfel :)))

    • Firma cand pierde o factura nu isi pierde profitul de pe acea factura, ci valoarea facturata in sine

      Da boss, am inteles, dar nu e vorba de cat de mult (sau putin) pierde. Ci simplu, daca te pun in dificultate cativa furnizori care n-au platit la timp factura (nu zic ca n-ar fi si aia de blamat) mai ales intr-o piata in care – se pare ca – e ceva obisnuit ca plata sa se faca la 120 de zile, pai poate mai bine lasi pe altul mai abil sa faca afacerile astea, intelegi ce zic? Ok, faci tu calcule cu profit, cu cont de urgente, cu ce vrei tu, dar la modul serios, daca tu n-ai niste rezerve de 2-3x chiria si salariile, n-ai ce cauta in piata. Bun, o sa-mi zici de facturi catre furnizori, da’ loveste criza, nu mai ai clienti, deci nici de furnizori n-ai nevoie. A, astepti niste bani de la clienti sa platesti facturi catre furnizori? Aia intra in categoria „trait de la o factura la alta”. Acum intelegi ce zic? A scazut businessul din cauza ca s-au inchis alte firme (clienti)? Ok, au scazut si facturile tale catre furnizori, ca nu mai ai nevoie de materie prima ca nu mai ai atat de multi clienti. Altfel spus, tu ai un produs, te costa sa-l produci x in materie prima + y salarii + z chirii si alte cele. Din 10 bucati pe luna, mai vinzi doar 2 pentru ca corona. factura pentru materie prima se imparte la 5, raman la fel y si z. N-ai bani pentru de 2 ori y si z? Faliment, ura si la gara, apuca-te de vandut gogosi in gara, poate ai mai mult succes.

      00
  4. NOU
    #33

    Între articolul ăsta și ce spun meteorologii nu e nici o diferență. Provizioane, COFACE, depreciere de active, cash flow agregat etc. Vorbiți corporatisto-financiar de parcă aveți impresia că toți au terminat facultate de finanțe și se înțelege ce ziceți. Neinteresant! Nu mă interesează problemele financiare „pă” exemple care vă convin. Ce se știe sigur, e că nimic nu e sigur! Nimeni nu știe ce va fi! Sunt câteva țări (alea bogate) care iau măsuri să nu le pice economia mai mult decât a făcut-o deja și pompează bani în populație indiferent de costuri și de restul lumii, sunt câteva țări (cățelușii care se gudură pe lângă ăia mari) care au așteaptă resturile de la bogați, și sunt restul (România included) care ia măsuri să ceva, dar nimic concret pentru populație.
    PS: Eu lucrez de acasă pentru firmă dintr-o țară din prima categorie: salariul plătit la timp (cu care acum cumpăr DOAR strict necesar, restul se adaugă la bugetul independenței financiare), legislația din Ro respectată la virgulă. Nu am simțit deloc o încetinire a activității.
    PPS: Pe șeful țării de unde e firma pentru care lucrez îl doare la banană de virus. El e afacerist și vrea ca economia să meargă mai departe

    00
    • Ce nisa?

    • NOU
      #35

      Construcții metalice. Partea „soft” (ingineria de dinainte de producție)

      00
    • Constructiile nu au fost lovite, pentru ca santierele lucreaza inca – finalizeaza proiectele – cred ca si la materiale inca se vand ok. Ciclul acolo e mai lung intre debutul investitiei si incasare. Nu asculta ce spun agentii imobiliari, zona aia se va prabusi complet pe masura ce
      1. venitul discretionar (adica banii din buzunar) dispar, si nu mai ai bani de avans
      2. bancile speriate de riscul de dare in plata (adica trezit cu casa in poala), vor inaspri dur conditiile de creditare
      3. Dorel nu va mai avea acces la finantare pentru casa

      Cand patronul ala al tau pe care cum spui tu „il doare in banana de virus” va vedea ca pe apartament nu mai ia 100K si nici 70%, sa vezi ce va mareste salariile la toti.

      Eu deja mi-as cauta de munca daca as lucra in constructii. Cu o exceptie. Aia care fac infrastructura publica / lucrari edilitare. Pentru ca acolo statul va pompa incercand sa genereze inflatie si ocuparea fortei de munca.

    • NOU
      #37

      Mulțumesc pentru sfatul neprețuit de a-mi căuta de muncă, dar lucrez de mai bine de 15 ani in domeniul asta, numai pt exterior. Știu f bine cum funcționează piața în țara respectivă. Am trecut și prin criza din 2008 fiind tot la firma asta. Au fost si plusuri si minusuri, dar per total a fost/este bine. Nu am spus că pe patron îl doare la banană de virus, ci pe președintele țării.

      00
    • Remington nu am spus sa îți cauți job, nu îmi permit să îți fac recomandări de genul asta. Am spus că eu mi-aș caută job.

      Nu te baza pe o istorie de 15 ani când lovește o pandemie o data la 100 de ani pentru că toată experiența devine irelevantă. Și eu când sistemul bancar din Cipru s-a prăbușit mă consideram experimentat – asta înainte să pierd mai mult de jumătate din tot ce aveam :))

    • In constructii sunt si cei care termina ce au inceput si cu 0 proiecte noi.
      Sunt si cei care termina lucrarea pana acolo unde poate intra in conservare (nu finisata complet).
      In constructii se va vedea peste 6 luni, primele 6 luni dupa ce se reporneste economia sunt critice.
      Degeaba va incepe Dacia productia daca nu se vor vinde dacii, peste 6 luni angajatii vor intra in somaj tehnic si fara virus.
      Va recomand acest video traficul auto si traficul afacerilor sunt idem.
      https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=iHzzSao6ypE&feature=emb_logo

      00
    • @Remington Steele, oare pentru ca presedintele tarii este afacerist? Si isi da seama ca daca economia este oprita, totul se duce-n cap?
      Ce sa-i ceri unui presedinte care a fost profesor si primar si a trait numai din banii statului? Sau unui prim-ministru care nu a lucrat niciodata in companii private?

      00
  5. Si comentariile in care ne explica specialistii ca 4.4% rata profitului e prea mica, firmele nenorocite si patronii lor au minim 50% rata profitului si cel putin un chiu septe an de an, vin in 3…2…1

    00
    • @Vlad, si toti patronii au Q8 si isi fac weekendul in Maldive :))

      Cred ca urmeaza un articol in care o sa explic cum un salariu de 3400 euro pe an inseamna in 5 ani, 371.800 euro cost pentru firma, si aproape 700K investiti intr-un fond mutual cu capitalizare a salariului lunara.

    • @Autorul: Sincer cred ca iti bati gura degeaba.
      Majoritatea comentariilor sunt anti-antreprenori (toti sunt hoti si nenorociti), si cel mai important -daca in bula mea Martie a fost normal ca volum de munca =>nu are cum sa ma afecteze, nu mi se intampla mie.
      Altfel, repornim economia pe care nu a oprit-o nimeni.

      00
    • Cred ca e vorba de 3400 pe luna, nu pe an. Nu de alta, dar te mananca de viu economics nazis de pe aici.

      00
    • Da, sunt adormit :) Am mai impartit eu 12 la 4 si mi-a dat 4 mai sus. Saru’mana de precizare.

      Am fost bolnav rau de tot pana de curand, si nu puteam dormi noaptea. Si acum sunt un pic aiurea cu orele.

    • Pentru Autor, da, salariul pe 5 ani te costa aproape 400 de mii de coco, dar judec ca nu dai bani din pusculita copilului, prostul ala care lucreaza pe banii aia teoretic aduce bani seriosi firmei. Deci salariul nu te costa ca firma nimic, daca nu il aveai pe angajat, nu ai avea firma (sau cel putin nu la nivelul de a tine angajati). :)

    • Acu’ și tu! N-auzi că e puțin zăpăcit…..
      Pe noi (firma noastră ) ne roagă cu banii să le dăm produsele noastre, mobilier pentru spitale, în avans față de 90 de zile după livrare. Din fericire s-a deschis piața chineză, vin lucruri comandate acum 3 luni, par avion, deși de obicei veneau cu barca.
      Cine este într-adevăr util va trăi (firma) , cine nu, era doar un parazit, un nefolositor.

      00
    • Dojo nu despre de unde vin banii e vorba. Bineînțeles că angajații bine plătiți sunt bine plătiți drept consecință a priceperii și rarității lor, e indiscutabil.

      Ideea era că mult o vad la modul hai mă, sunt doar 3000.

    • Fisherman. Deci faptul că tu vinzi mobila dar Dacia nu vinde mașini înseamnă că citez „erau un parazit”. Vai de capul meu :)))

    • @autorul chair e vai de capul tău (momentan, lumea chiar are nevoie de anunțuri online…..).
      Dacă oamenii nu mai cumpără mașini noi și țin pe cele vechi (sub 20 ani) bine întreținute, înseamnă că nu e nevoie sa schimbe mașina, era doar un moft sau o fiță.
      Au băgat „obsolete” în tot, sunt puțini cei ce fac lucruri bune… Dar dacă vrei, găsești, mai un Subaru, Toyota, mai un LG, chiar și Dacia.
      Văd că ai o înțelegere limitată a tot ce nu cade în preconcepțiile tale.

      O 3a casă nu este necesară, zeci tablouri pe pereți, 10 perechi de Nike, hăinuțe și biju……

      00
    • Doamna dojo, imi cer scuze ca o sa fiu rau. Cica o vorba proasta spune asa „calitatea unei felatii depinde enorm de care capat al penisului esti”

      Hai sa va spun cum se vede si din capatul celalalt, ca sa va faceti o idee.

      „Deci salariul nu te costa ca firma nimic, daca nu il aveai pe angajat, nu ai avea firma (sau cel putin nu la nivelul de a tine angajati). :)”

      Salariul ala poata ca te costa un preinfarct la 49 de ani sau o ciroza la 53 de ani, dupa 20 de ani de stres continuu. Poate o sa va surprinda, dar, de cele mai multe ori, o firma nu e un grup de 50 de oameni pe care ii bagi intr-o cladire si le spui „bai, munciti si voi ceva si produceti ceva, eu o sa trec la finalul anului sa incasez dividendele”

      00
    • Auzi Fish, tu zici ca aduci din China pe vapor mobilier pentru spitale – ca merge treaba, si ca restul sunt paraziti? Da tu ce produci? Vapoarele?

      Daca vinzi la spitale inseamna ca ai contracte cu statul si cu primarii din bani publici. Oricand le poate aduce direct Unifarm ca la noi in Germania unde spitalul cumpara de la furnizor. Lasa asa, tu esti bine, la restul e nasoleanu.

      00
    • Fisherman, nu am 3 case :))
      Stiu ca te frustreaza ideea.

      Iar masina mea e cu certitudine mai ieftina decat 80% din trafic.

    • Eu am, doar pt una plătesc rate. Mașina e de 12 ani, și încă duce (mulțumesc gpl-ului).
      Și am fost mereu un „muncitor”, dar nu am 10 perechi de Nike, telefon de 1000€,
      șamd.
      Firmele ce nu-s în stare să aibă un „contingency plan”, nu sunt funcționale și necesare.
      Cum are Vali articole cu influențerii vieții, sute de mii de „falăueri” și 38 de wiew în live…. La ce folosește toată „industria” asta online? Evident nu la ce e necesar (nu neapărat strict necesar).
      Îmi cumpăr lucruri scumpe în mod inutil că am văzut la dezbrăcata X și nu am bani de chirie? În stradă! La fel și pentru firme, au spart bugete bune pe HR, PR, cursuri inutile, team building șamd și acum guiță? Faliment!

      00
    • Silicon, nu probabil ai impresia ca esti singurul cu firma de pe aici. Daca nu vrei sa faci infarct la 40 de ani, nu te bagi adanc in cacat. Eu prefer sa stau cu copchilul acasa (cand nu era ea preferam sa imi plimb curul pe unde vrea p.. mea, decat sa stau lipita de un birou si de ‘sclavi’). Puteam angaja oameni de cel putin 11 ani, de cand sunt pe cont propriu, dar exact la asta m-am gandit – imi fut singura meciul, ca trebuie sa stau la birou, sa ma ocup de echipa, sa una-alta. Nu sa plec 6 luni la dracu in praznic ca asa mi se scoala.

      Deci, daca alegi varianta: angajati, birou serios etc. iti asumi. Asa cum eu imi asum ca nu fac milioanele de euro pe an, dar macar am liniste si muncesc cat vreau eu, sa mai am timp si sa imi vad de familie.

      Nu intentionez sa-l atac aiurea pe autor, STIU ca ii este greu, ca toti ne-am luat-o deja in bot cu porcaria asta de pandemie. Comentam doar ca respectivul cost, chiar daca este serios, cel putin teoretic s-a acoperit prin produsele / serviciile oferite clientilor. sunt pur si simplu costuri obisnuite pentru o companie.

      Inca nu am inteles ideea de muie, dar fiecare cu ce-i lipseste …

    • Buna @Dojo, scuze ratasem primul comentariu :)
      Corect, ideea ca o acoperi din factura e reala. Problema este ca nu ajungi fizic sa incasezi acea factura.

    • @magdaleno, nu aduc bre mobilier din China, (sigur nu ești patroană, ai cât e de scump volumul, nu greutatea). Și nu în România. Am zis mobilier pentru spitale, asta nu înseamnă doar scaune și mese, doh. Firma face tot „în house”, de la țeavă la pat cum zice patronul. Însă componentele electrice și electronice sunt din China, că-s la un sfert de preț, păstrând aceleași caracteristici cu cele europene. Firma este printre cele mai inovatoare, a prezentat barele total electrice (mișcare și deplasare cu mânere cu senzor de presiune, paturi electrice, fotolii pentru prelevare sânge cu 5 motoare și 6 axe de mișcare, etc.
      Culmea e că vindem și în România acum, cu avans 30% și restul la 60 de zile. Sume mici, (în comparație cu ce vindem în Italia), 200k €.
      A luat odată o semițeapă de la Egipt (au plătit tot după un an) și de atunci doar cu avans pentru extern, și comenzi sunt.
      Pe scurt noi suntem producătorii, furnizori pot fi și niște căpușe inutile….

      P.S. Nu există doar unifarm în România ca și „furnizor” de echipamente medicale.

      00
  6. ‘Aide plm (neaoș românesc), am trecut noi prin războaie care au durat 4-5 ani, bombardându-ne și ultimele chioșcuri, și nu s-a anunțat apocalipsa în așa hal. Și acum faceți prognoze cum o să ne îngenuncheze un virus pt. că stăm de o lună în casă. Cred că economiști din 1944 ar fi zis “am belit-o, șomaj, ne revenim în 50 ani, abia mai stă casa lui nea ion în picioare și vreți economie”

    00
    • Abia in anii 70 si-a revenit economia romaniei si doar pentru ca am primit finantare externa. Da, nu au fost 50 dar 25 tot au fost.

      00
    • In războaie se producea. Ceva. Cartușe tancuri. Populația era super angrenata în.piata muncii.

    • Stirile panicarde sunt pe orice subiect. Nu o sa fie sfarsitul lumii, dar o sa fie trist pentru unii. Nu au murit toti la razboi, dar nici bine nu le-a fost celorlalti.

      00
    • @Valeriu, ai uitat vestitele sovromuri care au supt toate resursele țări în Rusia? Totuși, mă refeream doar la țările care au avut un sistem capitalist. Comunismul oricum a dăunat economiei mai mult decât orice război.

      00
  7. Imi plac articolele pe aceasta tema, mai astept si altele.

    1) Aceasta durata medie de incasare a creantelor de 122 de zile in Romania este ceva normal si in alte tari? Mi se pare foarte mare.

    2) Ce se intampla in alte tari pentru ca o firma sa isi poata recupera banii din factura de la creditor la timp, indiferent de motivele invocate pentru neplata? In orice tara din lume acum companiile nu primesc banii de la creditori pe motiv de „forta majora”? Mi se pare putin incredibil.

    00
    • Buna Levorius. Sa fiu sincer și mie mi s-a parut mare, media europeana este însă de +2 luni (60-70 zile). Însă tare mă tem că cifra e corecta. Mi-am luat facturile la mana, eu am o medie de 80 de zile. Contabila îmi spunea marți că are firme din nisa de componente auto și cu 180 zile trecute între emitere-incasare.

      Punctul la 2
      Asta e un punct super smart. In alte tari secondiționează ajutorul de stat de obligația de a nu intra in insolventa și de a pune garanții colaterale. Rata de neplata in lume a explodat. Nimeni nu vrea să își aloce din cash pentru facturile din trecut – prefera să beneficieze de amnistii (care vor urma) de iertări de dobândă samd și să folosească cash-ul daca apar alte oportunități. Incertitudinea e cea care ucide.

    • Matale insiști să te faci de râs.
      La o rață de plată a facturilor de 180 zile, înseamnă că îmi rulez capitalul doar de 2 ori pe an….. Cât să pun adaos peste prețul de achiziție sau producție ca să pot supraviețui? Îmi miroase a mișculați, sau foame plus nepregatire….

      00
    • @2 Levorius exista o prevedere care functioneaza si la noi in care poti sa te duci cu facturile neincasate la anaf si daca ai datorii la stat ei pot popri respectivele sume in cuantumul datoriilor pe care tu le ai catre stat. Nu e chiar cea mai cool chestie dar exista 2 beneficii:
      a. scazi din datoriile catre stat (implicit dobanzi, accesorii, penalitati – 3 dobanzi la acelasi lucru pe care doar statul are voie sa le aplice)
      b. puterea de executie a statului este mult mai mare in sensul ca ii popreste conturile direct fata de situatia in care tu l-ai da in judecata, se judeca oricum greu, iti iei executor samd si perzi timp in care ala ar intra in insolventa si stai tot pana statul isi recupereaza ce are de recuperat.

      00
    • @Fisherman.. ce?

      00
    • @Cosmin Ce ce? Vezi că a spus cineva că i s-a oferit plata la 60 de zile din Germania, omul a zis pas. Asa se face, dacă ai un produs bun și nu urmărești tunuri, mai zici pas din când în când, nu trebuie să vinzi tot tuturor.

      00
    • Depinde de nisa. Daca era un produs fizic, tinea. Daca e un serviciu, nu tine in veci. Fa-mi si mie o aplicatie de android. Vreau toti banii in avans. Ce zici, tine?

  8. Dormi linistit, suntem toti destepti.

    00
    • @harumi, vezi ca Ioana Maria Vlas e cititor frecvent si poate iti cere drepturi de autor. Ca doar FNI vegheaza cand dormi linistit.

  9. despre articol: vorba lui Becali „VRAJEALA!”
    despre restul analizelor/previziuni economica facute de romani: le dau bookmark in folder-ul „not going to happen'”…deocamdata

    00
    • @nick, facute de romani? Tu ce esti? De regula evit sa fac judecati de valoare cu privire la oamenii pe care nu ii cunosc asa ca nu o sa raspund provocarii.

      Sincer ma dezgusta rau de tot afirmatiile de genul „romanii sunt de cacat” facute de…romani. Oamenii care scot asa ceva pe gura se descalifica instant. Daca ai concret un punct de vedere critic, il astept cu interes desi nu cred ca e cazul. Ce e „not going to happen”? Criza care urmeaza? :)) Asa e, e un mit. 30% din angajatii de la privat stau in somaj de fun.

      Nu vorbesc din carti si nu fac previziuni, exemplul ala nu e atat de teoretic precum crezi. Inteleg din ce spui ca Becali e modelul tau, dar vezi ca Becali e mult mai inteligent decat lasa sa se vada.

      Daca tot citam din Becali – asculta cu atentie, are mare dreptate
      https://youtu.be/kho2KipIkKE

    • @Autorul
      de ce nu pun baza pe ce zice X sau Y pentru ca o judecata asa complexa trebuie sa fie sustinuta de o experienta a celui care o emite si de ceva studii. Peste tot in lume sunt nulitati, dar la romani e plin de experti si consultanti la 22-23 de ani, oameni care nu au lucrat o zi in viata lor, care au iesit direct experti din facultate. Daca vrei sa iti ia cineva in seama orice analiza, apoi cetatene prima data spune ceva despre tine si despre ce stii sa faci si mai ales ce ai facut in viata ta de pana acum, apoi dai cu analize.
      Cam asa sta treaba in lumea oamenilor seriosi.
      Intrebari?

      00
    • @Nick. Prefer sa nu îți spun cine sunt tocmai pentru că nu vreau sa judeci în funcție de cine o spune. Vreau sa judeci modelul, și să aduci argumente logice și de bun simt care sa îl invalideze.

      Asta nu înseamnă că nu am facultate sau că vând cursuri de Amazon. Nu vând nimic. Dacă observi articolul meu nici măcar nu are vreo recomandare indirecta de ceva.

    • @Autorul
      draga povestitorule, de ce am intrebat de backgound-ul tau? Pentru ca in functie de industria in care lucrezi rahatul dospeste diferit. Daca lucrezi in servicii te loveste treaba diferit fata de cei din agricultura sau din manufacturing. Cei din servicii sunt KO mai repede ca alte industrii dar isi si revin mai repede. Economia per ansamblu se va contracta pentru ca cineva trebuie sa acopere cheltuielile celor care stau acasa si faptul ca in aceste saptamani nu se creaza valoare, dar in nu modul apocaliptic prevazut de multi: lichiditati exista, piata/cerere exista si va fii in crestere, resurse exista, etc. E mult diferita situatia actuala de 2008 sau ani 30. So cheer up and be confident

      00
  10. Lipseste un calcul.
    Sa presupunem ca firma acceseaza un imprumut de 3 milioane de euro, ca sa iasa din impas. In cati ani il va plati inapoi, presupunand cu indulgenta ca in primii 2 ani profitul scade doar cu 50%?
    Si mai ales, ce relevanta mai are daca rata dobanzii e 2% (ca in Italia) sau 4% (ca in Romania)?

    ;)

    00
    • ackermann, multe bile albe. Uite la asta nu m-am gandit.

      Oamenii din IT îmi pun deseori zilele astea o intrebare complicata și care chiar e super dubioasa? De ce să mă indatorez pentru a plati facturile și angajații? Lasă că o iau de la zero.

      Gândirea asta retardata tinde să afecteze partenerii lor comerciali, major.

      Majoritatea comentatorilor (multi din nișe care încă nu simt durerea) gen mobilier de spital cum zicea cineva mai pe sus, construcții, cred că e ok daca toți își declară insolventa. Până când vor afla că printre aia toți sunt și clienții lor tradiționali.

      Îți dai seama cred cat de bine va merge piata constructiilor in sa zicem, 2021 :))?

    • Intr-un fel, capitalismul a cazut victima propriului succes.
      Teoria economica zice ca intr-o piata perfecta, profitul tinde spre 0. Si asta e o problema, pentru ca riscurile sunt mari si beneficiile din ce in ce mai mici.

      00
  11. Vad ca majoritatea lumii e inca in negare cum erau si in Octombrie-Noiembrie 2008. In toamna si de sarbatori restaurantele pline, cumparaturi de craciun pe overdaft iar in primavara lui 2009 plangeau pe la usi si incercau sa salveze ce se mai putea.

    Unii aproape ca se bucura ca a venit criza ca vor prinde diverse chestii ieftine fara sa realizeze ca pierderile reale pe termen lung sunt mult mai mari decat castigurile iluzorii pe termen scurt. Dar hei, 90% din romani traiesc de pe azi pe maine. Nu poti le poti cere strategii pe termen mai lung de urmatorul pachet de tigari sau factura la curent.

    Oricum ar fi, situatia e belita rau de tot. Ce vedem acum e doar moțul băștii.
    Vor rezista pe piata cei ce au datorii putine sau deloc, ceva cash pus deoparte si daca se adapteaza din mers catre alte oportunitati atatea cate au mai ramas in picioare.

    00
    • Valeriu, Foarte corect. Exact moțul se vede acum. Citeam cum Glovo se bucura de faptul că au crescut livrările de mâncare. Nici măcar ăștia nu realizează că venitul discreționar (banii cu care poți face chestii) s-a dus pe p*.

      Vom merge la job frumos cu sandwich, cine e nebun sa comande după reluare mâncare de 50 de lei la birou? Iar cei ce lucrează acasă deja au început să se prindă de faptul că pe hol au o chestie mare alba și patratoasa.

  12. Tu încerci să explici economie unor oameni pentru care firmă = restaurant pensiune cu patron român care plătește salariu minim și are Q7.

    Nu neg că România e plină de așa ‘afaceri’, deci nu e neapărat incorectă observația, dar asta nu înseamnă că și o corporație funcționează așa.

    Și mai e o problemă, degeaba se trezește una bucată corporație să vrea să fie responsabilă, să pună bani deoparte, să nu ia credite, să nu facă nimic, pentru că atunci concurența ei va face toate astea și o va scoate de pe piață.

    Tu nu te îndatorezi că ești dac drept și cinstit, vine firma x care scoate credit, cumpără utilaje mai noi/performante, plătește mai prost angajații, face totul la limită, și vine la preț sub tine și la revedere.

    Toți judecă eficiența unei firme doar în vid, așa e ușor.

    Din păcate da, de multe ori oricât ai vrea să faci o treabă bună, trebuie să forțezi și tu nota la rândul tău pentru că altfel pierzi imediat.

    Și când vine o criză din asta, totul cade ca un domino, corect.

    00
    • Corporatiile, dragele de ele, cat sunt de corecte, nu se încurcă in mizilicuri gen Q7 ele doar externalizează profiturile de miliarde de dolari în paradisurile fiscale.

      00
    • Manu, știu și ai perfecta dreptate dar am zis sa incerc un pic sa explic că lumea e mai mare decât portbagajul de Q7 :)))

      Majoritatea celor care vad manageri cu mașini de lux, brusc concluzionează că sunt IMM-uri- au ei ceva firma sau combinație. In condițiile in care sunt aproape convins că 90%+ sunt mid-manageri sau mai sus prin multinaționale.

    • @remus

      Asta cu externalizatul profitului e foarte relativă, și nu e la fel peste tot.

      De exemplu vine o firmă și investește 100 milioane de eur în românia. Tu conștientizezi că firma mamă are un -100 milioane de euro, sau are un credit de suma aia, care trebuie plătit.

      Atunci chiar dacă vii tu vajnic voinic de la ANAF și judeci doar așa căzut din cer că stai boss, că tu aici la fabrica asta ai profit. Da boss, da investiția aia inițială trebuie plătită. Câte cutii de viteze trebuie să vinzi ca să recuperezi 100 milioane eur din profitul lor după ce ai plătit furnizorii, salariile, taxele, etc? Câte mașini trebuie să vinzi ca să ai nevoie de cutiile alea de viteze?

      Și până la urmă, tu crezi că cineva e prost să plătească impozit pe profit de 40% în franța/germania, etc, când în românia e 16%? Din patriotism? Din profitul fabricii de aici se plătește înapoi investiția inițială care poate dura 10-15 ani.

      La fel e și cu băncile, banca mamă dă băncii locale o sumă cu care să pornească, și aia trebuie plătită înapoi, nu cade așa din cer.

      Evident asta nu înseamnă că nu ai dreptate, și că nu există firme care fac export de profit, clar că sunt, vroiam doar să zic că asta nu e alb-negru, tragi așa linie direct și gata, toți sunt hoți.

      Realitatea cruntă e că în românia post-comunistă capitalul nu există. Efectiv zero. Toți vin, investesc capital extern pe care vor să și-l recupereze.

      Și tu dacă ai merge să investești într-o afacere în altă țară ai vrea dacă se poate să recuperezi banii, eventual și să faci puțin profit, nu?

      00
    • ++ Corect.

  13. NOU
    #87

    Sunt analfabet funcțional cred, am citit acolo și nu prea am înțeles mare lucru ptr că nu mă pricep la termeni economici. În fine, compania la care încă lucram noi în uk are o un rulaj de 15 milioane anual, produce niște mașinării. Încă lucrăm ptr că unele chestii ce le producem ajung la niște laboratoare și suntem considerați key workers. Md ul ne a zis în ședință așa:” băieți, avem 7 milioane în cont, teoretic suntem acoperiți pentru 5-6 luni. Cu salarii, furnizori etc plătiți. Am trecut cu bine și peste criza din 2008 și cea din 1994 etc ptr ca nu suntem o companie lacoma ( exact asa a zis) care ne uitam imediat sa împărțim profitul. Suntem pe piață de 40 și ceva de ani și intenționăm să mai fim.”

    00
  14. Singura relansare a unei economii după o criza profunda sunt investițiile, așa s-a relansat economia americana după marele crah financiar sau germania la sfârșitul anilor 30 într-o perioadă în care marca germana se folosea in toaletele publice pe post de hârtie igienică, Hitler demarând un amplu program de construcție de autostrăzi. Noi însă îi avem pe mandolina și câțu care măresc pensiile cu 40% din septembrie.

    Iar pt deștepții, gen iohanis, care cred că 2 luni de stat acasă nu influențează major economia, china in primul trimestru a căzut cu 6.8% iar acolo nu s-a închis toata tara ci doar o regiune de sub 60 milioane de locuitori din cei aproape 1.5 miliarde cat are china.

    00
    • @Remus, man, din câte știu, cartoful ăsta fierbinte cu mărirea pensiilor a fost plasat la Iohannis/Câțu/Mandolină de PSD, sau ma înșel? Ăștia s-au repezit ca proștii, sperând că pot obține alegeri anticipate, semn ca nu au învățat nimic din istoria cu PSD: la criza din 2008 PSD a mărit salarii și pensii și s-a dat la o parte ca să plătească alții oalele sparte și să ia măsuri de control al cheltuielilor ca să nu intrăm în incapacitate de plată. În 2016, la fel, PSD a făcut un pas înapoi, ca să uite lumea de Colectiv, dar a pus tunurile televiziunilor de casă pe guvernul tehnocrat (asta în timp ce aveau membri sau apropiați chiar în guvern, dar lumea nu îi asocia pe ăia cu partidul). Acum PNL (a nu se înțelege că îi apăr, tot USL înseamnă, pentru mine, dar sunt, încă, răul mai mic) va trebui să ia măsuri dure, iar PSD va câștiga din nou alegerile, fluierând.

      00
    • mică rectificare: PSD s-a retras în 2009…

      00
    • PNL a votat cot la cot cu psd mărirea pensiilor cu 40% iar în 2005-2008 au fost PDL+PNL la guvernare iar ulterior din 2007 a rămas doar PNL.

      00
    • Deci de asta nu s-au făcut autostrăzi 30 de ani, au așteptat o criză profundă ca să relanseze economia prin investiții majore :)

      Mister elucidat :)

      Deși ai dreptate, dar nu cred că pe politicienii noștrii îi duce capul la așa ceva.

      00
    • @Manu, genial ai fost cu asta jur :)))))

  15. Scenariul este relativ corect, doar că:
    1) Puține companii românești fac producție. Din păcate, în România producția o fac, de regulă alții, și cea mai mare parte au resurse să treacă peste. Deci, aplicabilitatea scenariului de mai sus este foarte mică.
    2) Durata medie de încasare dată de COFACE este crescută de contractele cu statul, unde ai întârzieri mari (numai la concedii medicale ai un an de zile în cazurile fericite). Între firmele private rareori se depășește 60 de zile. Mai ales cu clienții mici, producătorii au poziții de forță și termene mici. Cu ăia mai incerți așa se lucrează cu BO și nu se riscă. Și eu lucrez cu multinaționale și acolo termenul standard este de 30 de zile. Am avut una germană care voia 60 de zile și i-am zis pas. Nu contest că sunt termene mari, doar că, regula și media reală e alta. În plus, de la un anumit nivel mai faci și cash-flow management, management de creanțe, ai oameni să stea cu telefoane pe ei, mai chemi pe zânul și „zbang, un degețel”.
    3) În economia românească doar 30.000 din companii au cifră de afaceri peste un milion de euro. 120.000 au cifră de afaceri peste 100.000€. Încă 220.000 scot mai mult de 1000€/lună, deci trăiesc de azi pe mâine. Din 600.000 active. 1000 de companii produc 50% din economia românească. Practic, doar undeva la 30% din firme sunt efectiv viabile economic, restul sunt „pe avarii” și orice șoc le scoate din piață. Cam de aia râde lumea de tine, că puțini înțeleg o realitate atât de rară, ei sunt obișnuiți cu sereleul ăla care face 1000€/lună :)

    00
    • Termenele de plata în servicii sunt și mai dureroase. Dacă nu mă înșel avea Vali la un moment dat un articol bun legat de termenele de plata din zona de publicitate.

      Dacă vorbim despre doar 30% din firme care vor avea probleme, tare mă tem că acea cota e deja sistemica, și va avea consecinte greu de anticipat în toată economia. Dacă tu îmi arzi 30% din creanțe, automat eu sunt nevoit să am default pe 30% din platile pe care le fac la rândul meu daca nu am cash operațional (cashflow) pentru că brusc vânzările mi-au scăzut. In rest super pertinent tot ce spui, chiar de bun simt.

    • Eu lucrez în servicii, am termen de plată standard 10 zile. După ce a început cineva să stea cu gura pe ei, am ajuns într-un an de la un grad de încasare în termen de 67% la 80%. Apoi a apărut Corona :)
      Alt aspect. Scenariul tău este valabil pe industrii și segmente cu cicluri mari – de exemplu, chestii industriale și relații vechi. Sunt multe care au un ciclu scurt – de exemplu, cam tot ce este industrie alimentară (desigur, exceptându-i pe cei care rulează prin marii retaileri unde e parcă 60 de zile, dar se respectă). În farma am auzit și 280 de zile termen de încasare (de la stat). În construcții sunt și cu un an întârziere (tot de la stat). Pe confecții metalice, de exemplu, se lucrează cu avans și plata la livrare/montaj.
      Unul dintre avantajele, și care în situații de criză devine un imens dezavantaj, este sistemul Just In Time. Nimeni nu lucrează cu stocuri și asta face ca de cele mai multe ori să vorbim de plată (măcar parțială) în avans mai ales la comenzile mari. Neexistând stocuri, în criză a crăpat, parțial, tot și a fost nevoie de ceva să se reia aprovizionarea normală. La fel o să fie și pe industrial. O fabrică se întrerupe că nu mai are comenzi, când apar comenzile durează până se pot livra. Mai ales dacă ai vreun produs din acesta căutat acum.

      00
    • Absolut corect.

  16. Pe scurt, vine criza.
    Si e posibil sa fie o criza mare.

    00
    • Dani, da. Și la noi vine (mult) mai rău decât în Italia și Spania. Pentru că noi inca nu o vedem și nu ne pregătim. Asta cu aplatizarea curbei eu inca nu am inteles-o complet. Mai suntem sa zicem 17 milioane de oameni cu 1700 paturi de terapie cu ventilatoare. Spitalizarea medie e 15 zile. Dacă 10% au nevoie de asistenta medicală în următorii ani cumulat, avem 1.7 milioane pe 1700 paturi adică 10.000 de ture a câte 15 zile, adică avem nevoie de 41 de ani de carantina sa aplatizam curba până se crează imunitate :))))

      Ai văzut formularea aia cu „ajutam firmele achitandu-le somajul tehnic”?

  17. Cine ar fi crezut ca economia moderna e un castel de carti de joc, numai bun sa se darame la prima basina? Da, ne pare foarte rau pentru corporatiile care vor disparea, in timp ce actionarii lor vor deveni si mai bogati. Poate nu ar strica, daca tot vrem sa reformam spitalele, clasa politica, etc. sa reformam si economia pe niste principii mai solide.

    00
    • Corporatiile nu vor dispărea, vor da afara angajați iar patronii vor deveni și mai bogați, că deobicei firmele mici și mijlocii vor deconta criza economica.

      00
    • @Remus E irelevant daca dispar sau nu unele corporatii. Unele vor disparea poate, altele vor fi cumparate, inglobate, etc. Nu e ca si cum mai e vreo legatura intre corporatia Ford din zilele noastre si ce a construit Henry Ford. Relevant e ca traim intr-o economie bazata pe lacomie, inselaciune, minciuna si exploatare. Corporatiile au devenit un scop in sine, in loc ca scopul lor sa fie bunastarea oamenilor in general. Un numar infim de oameni, majoritatea psihopati, au ajuns sa adune averi inimaginabile, in timp ce economiile mele castigate cistit sunt furate an de an prin inflatie, comisioane, etc., pentru ca „banul trebuie sa circule”, altfel stagneaza economia.

      00
  18. Voi realitazati ca toate firmulitele au profit destul de bun, dar declarat mereu vor fi pana in 2000 lei sau chiar pe minus. Un amic are o firma de consultanta, ceva cu ssm, itm etc. In ultimii ani i-a mers bine, profitul real net ar fi trebuit sa fie peste 150 000 euro. Dar, declarat mereu e la 200 roni mari si lati. Imi spune ca prefera sa cumpere toate porcariile decat sa plateasca la stat! Ca el sunt multi!

    00
    • Alea cu ssm cu analiza sigurantei fizice nu sunt firme. Sunt paraziti care profita de birocrație. La fel cum sunt aia cu PRAM si aia care fac medicina muncii la mișto. Acolo plătești taxa pe lipsa capacității de digitalizare a statului. Pur și simplu aia fac bani la mișto.

    • @Saragea pe zona de B2B (afaceri între firme) e foarte greu sa faci evaziune fara a fi prins. Adică face bani azi mâine, până e prins. Lui îi pică șandramaua la primul control pentru că e suficient sa verifice cineva cate carnete de protectia muncii a emis. La fel e cu aia care vând căcaturi prin OLX și curieri.

    • Nu am spus ca face evaziune.. Doar ca jongleaza incasarile/cheltuielile, astfel ca la sfarsitul exercitiului contabil, profitul tinde spre 0. La fel alta cunostinta cu afaceri in agricultura. Are de 20 ani firma si a declarat profit vreo 4 ani, restul pe minus mereu. Intelegeti ce vreau sa zic.

      00
    • Ăsta e folclor. Dacă era pe SSM/ITM nu era pe cod CAEN de consultanță, deci era pe impozit micro 1%, că nu cred că sărea de 100.000€ cifră de afaceri. Oricum, din 2017 s-a mărit limita de cifră de afaceri la 500.000€ pentru încadrarea la impozitul pe micro, deci măcar din 2017 nu mai poate fi adevărat ce spui. Din 2019 este 1% impozitul inclusiv pe consultanță, până la un milion de euro cifră de afaceri. Deci, nu mai debitați prostii, că mai sunt și oameni care știu :D

      00
    • Conceptul ăsta nu mai există de foarte multă vreme, marea „evaziune” la firme mici era ca, în momentul în care cineva se apropia de 100.000€ cifră de afaceri să mai facă o nouă firmă ca să nu depășească plafonul. Din 2017 a urcat la 500.000€, iar din 2019 la 1.000.000 și se încadrează inclusiv firmele de consultanță.

      00
    • optimizarea fiscala nu e evaziune si nici ilegala.
      e ilegal si e evaziune atunci cand vinzi gogosi si nu emiti bon fiscal.
      cand vinzi gogosi cu bon iar cu profitul rezultat cumperi un bmw din care deduci tva-ul, e optimizare fiscala si e legal.
      sau cand vinzi atat de multe gogosi incat mai faci o alta firma doar ca sa ramai la impozit micro, e tot optimizare fiscala si e la fel de legal.

      00
    • @WTF. Depinde cum scazi sarcina fiscala. Al doilea exemplu dat de tine e clar evaziune si exista si speta concret in instanta. Scazi sarcina fiscala folosind o companie afiliata cu obiect de activitate identic, aia se intampla acolo. Nu poti face 100 de firme de gogosi doar sa ramai micro.

    • da-mi exemplul cu speta mentionata sa vedem detaliile.
      sigur faci confuzii.
      pentru ca atata timp cat legea iti permite sa ai mai multe firme ba chiar cu acelasi obiect de activitate. e aberant sa spui ca vorbim evaziune.

      si da, legal pot face 10.000 de firme de gogosi in romania. singura restrictie e ca poti face o singura firma in care esti asociat unic, restul trebuie sa fie cu minim 2 asociati. dar si aici se vorbea de modificarea legislatiei.

      00
  19. Inteleg ca lucrurile nu sunt roz si cel mai probabil se vor inrautati.

    Ce pot face atunci, ca om care isi primeste banii lunar (aka angajat, suma fixa), sa ma pregatesc mai bine pentru ce urmeaza? Mai mult decat sa pun deoparte cat mai mult din salariu?

    Si ce oportunitati vor aparea? pentru ca pot fi si ceva _upsides_

    00
  20. Un mic detaliu vad ca-ti scapa. Asigurarile de credit sunt retrase de catre firma de asigurari la primul semn de criza economica. Asa a fost in 2008 – asa o sa fie si acum. Asiguratorii nu vor sa plateasca ( ca orice asigurator care se respecta).

    00
  21. Foarte misto, accurate si interesant articolul. Felicitari!

    Also, daca cineva nu intelege exact despre ce e vorba, dar e interesat, recomand sa faca scoala de business de la BCR (sper ca nu se considera reclama, nu am nici macar cont la BCR, dar proiectul asta este foarte misto). E varianta simplificata, dar suficienta pentru a intelege macar basicurile unui articol de genul acesta.

    00
  22. @Autorule explică-mi, te rog, de ce funcționează economia așa. De ce se acceptă livrarea înainte de plată?

    00
    • Foarte buna întrebarea, felicitări. Motivul diferă și depinde de nișă.

      Există și nișe inverse unde serviciul e platit cu mult înainte, dar riscul rămâne (ba e chiar mai grav pentru ca ăla plătit are incentiva de a nu mai livra și de a intra în faliment).

      Exemplu:
      In turism, pentru că turistul rezerva înainte pachetul si îl plătește total sau parțial (înainte) și agenția de turism plătește la rândul ei turoperatorul. Dacă acesta din urmă dă faliment, și agenția de turism are asigurarea invalidata de clauza de forță majoră sau pandemie, brusc are o expunere cât casa.

      Exemplu de termene de plata
      În comerț pentru că ăla întâi vinde bunurile, și apoi le plătește cu termen de plata, în baza unei relații comerciale existente de cand lumea. Pandemia e un eveniment unic / extrem de rar

      In intermediere pentru că ăla ocazionează costul cu oamenii, publicitatea, și e platit la N zile după ce cumpărătura are loc, ca procent.

      În construcții pentru că uneori e credit direct de la dezvoltator.

      In IT pentru că întâi lucrezi o bucată de software, ești plătit, apoi alta bucățică samd.

      In servicii generale, publicitate pentru că în mod tradițional întâi lucrezi și apoi ești plătit. De unde și vorba aia. Banii se dau înainte doar la curve.

  23. DEX corporațiile nu dispar stai liniștit. Alea sunt salvate cu banii contribuabililor, adică ai tăi și ai mei.

    Fraierii onești și netepuitori / plătitori de taxe, care nu își bagă angajații in șomaj tehnic, care nu au facturi restante sunt aia care dispar.

  24. Bun articol, chiar daca scris la un nivel un pic (mai mult) peste nivelul de intelegere al unor cititori.

    Criza care vine va fi nasoala rau de tot. Vom vedea inclusiv corporatii mari care si-o vor lua in bot, evident in uralele celor de pe margine care vor sta la cozi pentru supa zilnica.

    O alta mare problema care ne va impacta pe toti va fi reducerea drastica a veniturilor bugetare. Si asa avem cea mai proasta rata de colectare, sa vedeti ce o sa se intample in momentul in care firmele care decid sa lupte si sa nu trimita lumea acasa vor decide ca cel mai simplu mod de a pastra suficiente resurse fininciare e de a plati cat mai putin statului. Si atunci toti angajatii vor fi trecuti pe minimul pe economie, restul in plic sau vor intra in concediu fara plata 2 saptamani si vor lucra pe hartie 2, dar vor fi normal la munca sau X alte modalitati de a fenta plata taxelor.

    Masurile de ajutor promise la TV sunt fix 0 barat. Mergeti la banci si veti afla cu surprindere sau nu, depinde de cat de creduli sunteti, ca nu s-au dat normele de aplicare, iar ele sunt asteptate undeva prin mai, iar cand vor aparea va trebui sa stati un pic la coada, dulaii sunt serviti primii.

    Cum toate estimarile arata ca anul asta nu vom avea un vaccin, iar unele analize indica o sansa foarte ridicata pentru un al doilea val al pandemiei, lucru care deja pentru mine e o certitudine avand in vedere relaxarea care se va produce prin destule locuri pe glob, ar fi bine sa va pregatiti (macar sufleteste daca materialiceste nu mai e posibil) de o perioada destul de lunga de trait cu virusul.

    00
    • Nu o puteam zice mai bine. Împart cu tărie părerea ta, și cred că e super important să ne pregătim. Nu e momentul sa cheltuim tot ce avem pe non-esentiale plecând de la ideea că aia e, a mai fost in 2007/8 criza.

    • covid19 va fi ca o gripa sezoniera. vine in fiecare an, face 1 M de morti la nivel mondial si pleaca pana la urmatorul sezon.
      nimic deosebit aici, deosebita e reactia subita a guvernelor la nivel planetar.

      presupunand cavom avea vaccin pentru covid sau nu se intoarce la anu’, intrebare pe care mi-o pun e de ce nu inchidem economiile anual 1-2 luni in perioada de maxim a gripei sezoniere? pana aici covidul e cam acelasi lucru (ok, nu e acelasi lucru, hai sa zicem ca covid e cu +30% mai letal si contagios) dar totusi, 1 M de victime anual din motive de gripa sezoniera ar trebui sa determine o reactie similara a statelor.

      asa ca eu vad doua iesiri:
      1. apare un vaccin/gripa nu se mai intoarce (va mai amintiti de A-H1N1?) sau subit covid nu mai reprezinta un subiect de stiri si atunci omenirea isi vede de recuperarea din depresia economica in care se gaseste (si asta va dura mai bine de un deceniu…)
      2. n-apare un vaccin/gripa se intoarce/presa continua sa pompeze non stop ceea ce va duce la o escaladare a situatiei cu o prabusire in era glaciara a economiei, cu cerere si productie scazute, posibil razboaie pentru resurse si atunci cred ca joburile sunt ultimul lucru la care sa ne gandim.

      inclin sa cred ca se va intampla 1 si covid va pleca la fel de „subit” pe cat a aparut si atunci ramane doar sa regandim economi, sisteme sociale (capitalismul) si monedele.

      00
    • Ai pus punctul pe proverbialul I :)

    • Covid19 nu este deloc ca gripa.

      In primul rand un procent important din populatie (aprox 30%) este imun la virusul gripal. La Covid19 procentul din populatie imun e nesemnificativ.

      In al doilea rand exista vaccin pentru gripa. Eficienta lui variaza de la an la an, in functie de cum au nimerit tulpina activa in componenta, dar se situeaza undeva intre 30 si 80%. Pentru Covid inca nu avem un vaccin. Deasemenea Covid19 are o rata de mutatie mai mica decat virusul gripal, dar exista posibilitatea ca in momentul in care vom avea un vaccin disponibil sa nu mai fie prea eficient deoarece virusul a suferit modificari.

      In al treilea rand mortalitatea Covid19 este cu cel putin un ordin de marime (adica x10) mai mare decat cea a gripei obisnuite.

      In al patrulea rand personalul medical nu moare de gripa, dar de Covid19 da.

      In al cincilea rand gripa nu lasa sechele in urma decat in extrem, extrem de putine cazuri. O mica parte din cei vindecati de Covid19 au suferit leziuni pulmonare si drept consecinta vor avea pe viitor o capacitate pulmonara mai redusa, fapt care poate crea complicatii in momentul in care se mai procopsesc cu o alta afectiune.

      In al saselea rand un caz mai grav de gripa nu necesita de cele mai multe ori echipament medical specializat, ori Covid19 necesita ventilator.

      Tragand linie, o pandemie de gripa nasoala ar face cateva milioane de morti la nivel global. Covid19 are potential mult, mult mai mare de cateva zeci de milioane de morti.

      00
  25. criza economica aduce si oportunitati!

    00
  26. 1. avem 7mil de muncitori in privat plus 1,2 la stat, asa ca 1m de someri reprezinta 14-12%. e mult dar nu un sfert.
    2. lacomia se plateste. vrei sa vinzi cu plata la 120 de zile? atunci suporta si consecintele.
    3. societatea cu raspundere nelimitata exista si la noi in legislatie doar ca trebuie sa bubui de prostie sa nu-ti faci cu raspundere limitata.
    4. falimentul e util si binevenit in economie pentru ca regleaza distorsiunile din piata. e ca la teleenciclopedie cand puiul de antilopa se pierde de turma, unii plang altii se bucura. in cazul de fata ii scoate afara pe cei lacomi care se duc cu termene de livrare mari ca sa prinda clienti cat mai insolvabili.

    00
    • În privat sunt maxim 6.5 milioane – aprox. 4.5 mil cu carte de munca și 2 mil diverse forme de PFA, cabine medicale, notari, avocați, taximetristi…și cu 1.2 milioane de la stat rezulta undeva la 7.5-8 milioane. Șomajul însă se calculează la forță de muncă activa (persoane între 18-65 de ani) care-s cam 9.5 milioane (1.5-2 mil sunt cei din agricultură de subzistență, cei care lucrează la negru sau pur și simplu nu lucrează deloc).

      00
    • WTF articolul nu e pentru tine, pe bune, las-o asa.

      1. Unde avem 7 la privat? Sunt 4.

      Poate doar daca sunt iepuri si ii imperechem intre ei. Am luat somaj la privat din total angajati la privat.

      2. Ah? N-are sens. Termenul de plata nu e lacomie. Si nu trebuie sa fie ca vinzi. De altfel firma din exemplul meu era din servicii. DIGI iti da la factura din momentul prestarii serviciului (activarea netului fizica) – pana la incasare, 45 de zile, la fel toti furnizorii de utilitati. De lacomi iti dau? Habar nu am cum vezi tu economia.

      3. Fals. Te poti organiza altfel din diferite motive. Daca nu ai angajati PFA, daca esti avocat SCA, daca vrei sa ai multi actionari sau CS mare, ca SA.

      4. Fals, distorsiunea de reglat e faptul ca activitatea s-a oprit, e o distorsiune cauzata de stat, de pandemie de ce vrei tu. Nu e cauzata de economie in sine. E aberant rau de tot ce zici cu termenele de plata. Mergi pe industria de servicii, de IT, unde platesti dupa ce livrezi parti din serviciu. Plata inainte in B2B pe servicii e de neconceput.

    • INS zice ca in 2019 avem 8,4 milioane de angajați.
      acum daca vrei sa-i numeri doar pe cei din industrie, sau doar pe cei din horeca, tine doar de tine pe cine vrei sa numeri.
      https://revistacariere.ro/leadership/piata-muncii-employment/cum-se-imparte-forta-de-munca-a-romaniei-cati-bugetari-avem-si-unde-sunt-cei-mai-multi-angajati/

      o, ba cum sa nu fie lacomie. termenul de plata in realitate e o forma de acordarea a unui credit. iar cand intri pe un teren ce nu-ti apartine (bancile stiu mai bine sa acorde credite) e normal sa mai si pierzi.
      e normal sa vinzi si sa vinzi cat mai mult posibil.
      dar cand vinzi pe datorie fara sa ai un colateral, cateodata se intampla sa faci buba.

      n-ai inteles diferenta.
      vorbeam de forma de raspundere a actionarilor, limitata sau nelimitata (cand raspunzi pe persoana fizica). ca tot s-a adus in discutie cazul turciei sau quatar.
      nu despre de forma de organizare a actionarilor dpdv al numarului de actionari.

      tu consideri ca o afacere lucreaza dupa niste reguli divine sau ceva de genul asta, ceea ce e fals. calamitatile naturale sunt parte din viata, automat si parte din viata unui business. de exemplu horeca e o industrie moarta in urmatorii ani.
      puiul de antilopa s-a impiedicat iar leul l-a mancat.

      00
  27. @Autor
    Cred ca ai castigat atentia multora care mai si inteleg ceea ce citesc. Felicitari.

    @ Zoso
    In sfarsit un guest ( dar nu singurul ) cu un mesaj coerent.
    Ma intreb, dar nu astept raspuns, care ar putea fi motivatia ta pentru a da liber sa publice nazdravaniile pe blogul tau, unuia al carui blog apare in blogroll-ul tau.

    00
  28. Asa ar fi trebuit sa arate insiruirea logica. Dintr-un motiv care-mi scapa, reply-ul s-a dus aiurea

    Cipper
16 Aprilie 2020 la ora 11:58 pm 
25% din 12 milioane sunt 3, nu 4.milioane.
    Interesant articolul dar suna a fizică, totul în vid. Chiar așa nu mai plătește nimeni?? O firmă cu cifră de afaceri 12 milioane are doar clienți puși la pământ de covid?

    
Sburlea
17 Aprilie 2020 la ora 8:13 am 
Da! Daca acei clienti sunt din horeca, de exemplu

    00
  29. Un sfat pentru angajații care sunt acum în șomaj tehnic dar sunt plătiți?
    Un sfat pentru a pune ceva bani deoparte, în ce îi ținem în euro, dolari, aur, alte chestii?
    Sincer nu am înțeles nimic din articol, e scris mult prea specializat pentru mine, dar ar fi utile niște sfaturi practice pentru tipul celor care citesc acest blog, adică maimuțe din IT presupun ca să-l citez pe zoso.

    00
    • @Bogdan, nu e o idee rea. Iti pregatesc un post nou :)

    • Cam greu sa mai economisesti, dar nu imposibil…
      Eu 90% din economii le am in eur, 10% in lei; aveam in plan sa merg si pe o parte in dolari insa momentan am pus pauza la planul asta.

      Si eu sunt aprox in aceeasi situatie, fiind din provincie mi-am facut un calcul pragmatic oarecum: somajul tehnic inseamna ~1300-1800lei (firma are caen constructii, astept sa vad cum calculeaza statul)… daca m-as angaja in alta parte acum as lua salariul minim max 1500-1800 deci aceeasi bani aprox.

      Am zis ca mai stau astept pana se linistesc apele si vad atunci daca ma intorc la vechiul job sau daca ma da afara caut altceva…

      00
  30. Excelent articol! o palma peste obrazul alora care acum cumpara masiv actiuni amazon sau walmart crezand ca gata, genul asta de companii sunt ferite de criza.

    Stupiditatea face ca, as we speak, bursele sa faca un rally pe actiuni si pe dolar iar metalele sa scada, fapt care i-ar face pe unii sa creada ca vom iesi in picioare din asta.

    Realitatea cred ca e un pic diferita si a doua cadere a W-ului va fi mult mai dureroasa decat prima (25-35%) si va afecta chiar pe toata lumea. Atunci s-ar putea sa vedem rally-uri pe metale pretioase…zic si eu…

    00
  31. Banii inseamna munca. Daca poti lucra, vei avea bani. Simple as that. Ca sunt bancnote, cifre intr-o aplicatie, biti precum in Bitcoin sau ca lumea te va saluta pe strada cand trece pe langa tine, vei avea „bani”.

    Munca e de doua feluri: utila si inutila. Atata timp cat faci ceva concret, tangibil, chit ca e software, esti salvat.

    S-au dat si se dau multi bani pe gratis. Bacnotele/cifrele intr-o aplicatie se pot genera fara efort. Din pacate lumea va trebui sa munceasca sa recupereze. Asta inseamna mai multa munca pe bani mai putini.

    Dar, una peste alta, munca trebuie facuta.

    00
  32. @Autorul – ce sugestii ai pentru firmele care au posibilitatea să plătească contribuțiile sociale și TVA la termen dar decid să amâne din cauza incertitudinii?

    00
  33. Eu le-as plati.

  34. AlterEgo, presupui în demonstrație că ai pierdere de 4 milioane euro în condițiile în care ți-ai achitat deja toți furnizorii. Ceea ce nu e adevărat la aproape nicio firmă din România. Plata facturilor la 120 de zile înseamnă că și tu plătești tot la 120 de zile. Ori asta înseamnă că cele 4 milioane de euro se rostogolesc mai departe către furnizorii tăi și către furnizorii lor. Pierderea se împarte la mai multe companii. Dacă ar fi cum spui tu, ar însemna că tu suporți pierderea și toți furnizorii tăi sunt ok, ei și-au încasat banii. Nu spun că așa e în compania ta, dar aceasta este situația pentru 95% dintre companiile de la noi. Până și TVA-ul se plătește la încasare, nu la înregistrarea contabilă (iar 120 de zile se înscrie în termenul de 3 luni cu care lucrează contabil toate IMM-urile).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile