De ce activistele care luptă împotriva violenței asupra femeilor nu sunt luate în serios

E un articol în Libertatea care ilustrează asta foarte bine.

Și începe stupid din titlu. Autoarea, Diana Meseșan, a simțit nevoia să pună în titlu că ar trebui să ne gândim că, dacă aia nu era judecătoare, ar fi fost tratată diferit de poliție. De parcă asta nu se întâmplă deja. Zi de zi. Dar nouă ar trebui să ne dea de gândit. Ei nu i-a dat.

„Ați văzut care a fost alibiul colonelului în dosarul penal? Este ireproșabil la locul de muncă, are numai evaluări bune, de parcă noi aici analizăm activitatea lui profesională. Sau ați văzut de câte ori o femeie este ucisă și presa intervievează vecinii. Toți vorbesc la superlativ despre agresor, era băiat bun, saluta pe toată lumea, suntem șocați, nu ne așteptam. Cel care salută vecinii pe stradă nu înseamnă că nu este un agresor în propria familie. Cel care este un profesionist la locul de muncă nu înseamnă că se poartă la fel (în familie). Unitatea militară din care făcea parte a luat măsuri cu privire la el, după ce a fost condamnat? Noi, societatea, iertăm agresorii”, spune Giulia Crișan, avocată la asociația Anais, care apără drepturile femeilor.

„Faptul că partenerul tău este colonel sau politician ori polițist, sau că tu, ca victimă, ești într-o poziție de conducere, ai putere, ești manager, lucrezi într-o bancă, cred că pune o presiune din partea societății, în felul în care noi am învățat să definim perfecțiunea sau imaginea noastră. Ideea aceasta că suntem victime într-o relație personală ne arată că suntem vulnerabile sau că nu avem acea viață perfectă pe care încercăm să o proiectăm în exterior”, adaugă Andreea Bragă, de la Centrul Filia, organizație care luptă pentru drepturile femeilor.

„Ce este diferit este faptul că în momentul când victimele își fac curajul să apeleze la autorități, de multe ori poate să conteze dacă victima este o persoană educată, dacă are un anumit statut în societate, de multe ori ea este tratată diferit atunci când ajunge în fața autorităților. În momentul în care o femeie de etnie romă, săracă, dintr-o comună îndepărtată, ajunge la poliție, de foarte multe ori este batjocorită, deși poate are dovezi la fel de clare cum a avut această doamnă judecătoare. De multe ori este trimisă acasă, să se împace cu agresorul, nu există un efort și un suport din partea autorităților”, adaugă Andreea Rusu, directoare executivă la Centrul Filia.

Când ați văzut ultima oară o poziție de la activistele astea în afara campaniilor? Când ați văzut femei reacționând când una dintre ele spune că e bătută sau abuzată psihic? Toate sunt cu gura plină când e campanie sau în termeni generali, când e să pună punctul pe i sunt ocupate. Toate.

Vai de mine, femeile rome sunt agresate, ce nasol. Georgiana, colega ta de muncă o ia peste bot constant, colega ta de industrie a fost bătută când era gravidă, ai tăcut mâlc, de ce comentezi acum?

Așa. Cum s-a rezolvat aia cu schema făcută de bretonata de la Casa Jurnalistului? Tăcut mâlc toată lumea și Pitici e un jeg că a dat schema în vileag, nu? Cu Tammy Lovin cum a rămas, e ea nebună că se plânge aiurea? S-a găsit cineva din industrie să întrebe ceva? Cu acuzele că eu ba sunt pedofil, ba agresez femei, repetate prin grupurile influencerițelor, a zis vreuna că nu e ok să se împrăștie zvonuri din astea căcănare pentru că o mitomană s-a simțit jignită sau e ok? De Rimaru ce se mai aude? De profesorii jepcari de la FJSC? Hai, că intrase ceva jurnalistă pe fir, nici una dintre femeile agresate nu susțin drepturile femeilor destul cât să iasă și să acuze?

Drepturile unora cu care nu luăm contact sunt importante. Drepturile celor de lângă noi nu prea. De aia nu ia nimeni activistele astea în serios, la fel cum nu le ia nici pe feministe. Că atunci când e cazul să ia poziție tac mâlc. Când o să mă apere două feministe de minciunile pe care le spun alte feministe despre mine o să-mi schimb părerea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. În concluzie avea tata dreptate când spunea citez „e mai bine să fi măritat decât însurat, adică să stai la casa femeii, pentru că dacă o bați, de la ea de acasă nu fuge”

    00
  2. Concluzia e: nimanui nu ii pasa de tine. (Cu mici exceptii, in familie). Nu cu adevarat. (Mai ales cand situatia e grava)
    Poate mai zic ceva, iti mai dau un pahar cu apa, un gest mic acolo, dar cam atat. Cat sa nu poti zice ca nu au facut chiar nimic.
    E o iluzie faptul ca statul, politia are grija de tine.

    00
  3. Câtă vreme e sala plină de femei la Ștefan Bănică Jr., nu pot fi luate în serios.

    00
  4. nu stiu ce sa zic…daca as fi agresata fizic, cel mai probabil ar fi ultima agresiune din viata aluia. nu, nu sunt Xena, dar mai am ceva cunostinte in chimie…

    00
    • Și la două palme peste buci faci moarte de om?

      00
    • nu te-a batut nimeni corespunzator pana acuma, de-aia faci nazuri

      00
    • Te cred, si mie mi se facea rau la de ora de chimie cand auzeam formulele alea…

      00
    • Anda am impresia ca agresiunea sexuala nu e o grija legitima pentru tine.

      00
    • Dar te-ai gândit că el la randul lui poate fi o victimă? Un copil abuzat de părinți și de societate care a devenit adultul violent cu dificultăți de relaționare? Oare nu e asta perioada in care sa fim mai buni, mai toleranți și să ne ajutăm semenii?
      Lăsând gluma la o parte: nu e ușor disproporționată reacția „agresiune fizică” vs „ultima agresiune”?

      00
    • @ion. Nu există scuze să lovești o femeie. Punct. Abuzat, neabuzat, poți da niște pumni în pereți, ieși pe stradă bați doi gherțoi, te liniștești. Știm ăștia mai bătrăni, că nimeni nu reușește să te scoată din sărite cum o face o femeie, artă pură.

      00
    • @Paco, nu există scuze sa lovești un om. Aici se termina. Asta daca ne dorim cu adevărat civilizația pe care spunem multi dintre noi că o vrem. Chiar daca merita, nu exista scuze nici măcar când bați un gherțoi pe stradă.

      00
    • ‘Daca nu m-ar iubi nu m-ar bate’ (proverb rus). Cred ca asa gandeste majoritatea…

      00
    • @ion, dacă tot divagăm elegant de la subiect, facem și abstracție că în lumea aia civilizată există toate șansele să te revezi cu bunica decedată, dacă te prind noaptea în bucătărie în timp ce îmi scormonești cu degetul în bolul cu icre negre din frigider? Intrat pe fereastră, nu invitat.

      00
    • @Anda
      Tu nu știi înseamnă bătaia.
      Ce înseamnă să ai parte de un bulangiu croit sa se ocupe bine de tine și să te afâneze bine, să te coloreze ca pe zebră.
      Ce înseamnă violența aia rea, în care dă în tine ca într-un bărbat. O palmă peste bot, un fututi dumnezeii mă-tii, o îmbrânceală sunt fix pula, față de ce am putut vedea.
      Și am văzut femei bătute, de am zis că au rămas chioare de un ochi. Am văzut femeie, zdrobită cu bătaia de am ajuns cu ea pe la București la urgență și căutată prin toate găurile de doctori, că le era frică că nu mai apucă a doua zi. Și încă un sfat de la unu care a trăit o viață cu abuzul, alcoolul și scandalul în casă: mâna de bărbat când lovește doare, și doare al dracu de rău. Atât fizic, cât mai ales psihic. Când ți-ai luat ruperea de oase și înjurăturile, plus umilințele de serviciu, te dezumanizezi, te îndoiești de tine și de stima ta că ființă.
      Ferească ăla de sus, să treceți prin așa ceva și să aveți parte de un prost care e croit pe voi și vrea să vă facă rău. Statul român se pișă pe voi, ca femei. Și într-o țară cu incluziunea femeii în societate și acces la funcții publice, cei mai mulți violatori, pedofili și agresori de femei primesc eliberări și sentințe judecătorești de tot râsul de la judecători femei. Voi, femeile, sunteți cel mai mare dușman al vostru.
      O ardem că bărbații fac și dreg, dar cele mai multe sunteți victime tot ale femeilor și a fraternizării cu agresorii. Femeile alea magistrat consideră că așa vă trebuie, să vă rupă maxilarele, că sunteți curve și proaste de gură. Nu mă crezi, uită-te la cazurile grave de agresiune, că pârâții primesc niște sentințe de tot râsul.
      Încă un sfat: fugiți de bărbații care beau constant și se țin serios de sticlă. La un momentdat o sa se apuce și de voi, nu doar de băutură. Și o să fiți doar niste alte numere în statisticile asistenței sociale, de care nu-i pasă nimănui.
      Sărbători fericite pe unde ați fi în lumea asta și feriți-va curul și capul, ca să nu vi-l rupă vreunul. Vedeți semnele, că ele sunt evidente și le văd peste tot, ca unul care a trăit în balamuc, scandaluri, poliție, tribunale, avocați, violență, etc.
      Aveți grijă de voi, gagicilor, că sunteți la un pas de a fi victime. Și încă ceva, că am văzut fenomenul tot mai frecvent: mai ușor cu gura mare și tupeul pe strada la bărbații străini. Până vin șmecherii și bombarderiii voștri, mâncați bătaie de rămâneți toată viața cu sechele.

      00
    • NOU
      #21

      @IonutM exact! Cred că în urma cu vreo 2 ani citisem că în Argentina, o judecătoare feminista a pus în arest la domiciliu un pedofil (unchiul victimei, parca) la 5 m de victimă. Practic locuiau în aceeași casă. Și pe twitter apăruse știrea cu #undesuntfeministele in spaniolă, iar răspunsul lor a fost: „mă lupt cu motanul meu” + poza cu motanul. Sau „uite îmi fac ceva de mâncare” sau alte căcaturi de genu. Efectiv mi-a adus aminte de protestul de la noi cu „cade una, cădem toate”.

      00
  5. Aveam o iubită prin 2001. Mergeam cu autobuzul și-mi povestea vrajnică despre drepturile femeii, cum femeile sunt egale cu bărbații. Până am ajuns în stație, s-au deschis ușile și am coborât (fără să-mi dau seama) înaintea ei. Punct în care mi-a zis că-s non-cavaler; că femeia coboară prima. Și-am lăsat-o acolo vorbind în stație și-am plecat acasă cu mâinile în buzunare. Mereu îmi aduc aminte de faza aia când citesc chestii de genul ăsta.

    Ce mi se pare mie mai grav decât bătutul aiurea din gură de la o distanță sigură e că în cazuri precum cel expus de Pitici Gratis absolut toate se fac că plouă. Activiste strict pentru drepturile femeilor, nu și când una calcă strâmb și distruge viața unui om. N-o văd pe niciuna revoltându-se că suratele ei sunt campioane la videochat, doar că salariile în alte industrii nu-s egale. Arată cu degetul spre ponderea de bărbați în funcții de conducere dar nu și spre parazitele care bat cluburi în căutare de aceiași tipi cu bani. N-am văzut o organizație de-asta luând o poziție clară când s-a aruncat una din senin pe jos și-a urlat ”viol” doar pentru că-i luase altul locul de parcare. Sau să meargă prin satele din Muntenia și să le educe pe alea de 16 ani că nu e OK peste ceva timp să se dea ușor pentru un plin de benzină. Avem cea mai mare pondere de mame minore din Europa, o industrie videochat prosperă, dar cumva problema e prin partea cealaltă.

    00
    • Eu văd oamenii de ambele sexe ca fiind simpli roboți umani, și mă includ și pe mine în chestia asta, iar un robot se va comporta în funcție de cum a fost „programat”.
      Deci dacă un comportament este inadecvat este foarte posibil ca să fie vina „programatorului”.
      Cine sunt programatorii ? Păi ar fi instituțiile de stat unde școala ar fi în prima linie și organele de ordine mai în spate, deci școala îți inoculează un minim de „programare” necesar pentru a conviețui în societate și apoi ar fi organele de ordine care „forțează” prin pedepse dezvoltarea unor comportamente și „nedezvoltarea” altora. Religia este iar un instrument de stat puternic dar este puțin depășit la ora actuală, dar depinde de zonă, în unele locuri religia este mai puternică decât școala sau internetul. Apoi familia și anturajul dar să nu uităm că de fapt familia și anturajul îți vor da „second hand” aceasi programare pe care au primit-o de la autorități.
      Apoi sunt instrumentele de mass-media, internetul, etc Astea sunt iarăși instrumente de programare foarte puternice dar nu întotdeauna sunt manipulate de autoritățile tale, de aici apar și controversele, fiindcă orice stat are „inamici” care își va proiecta „soft power” folosind canalele de media, pe vremuri aveam Europa Liberă acum este social-media pe internet, acest „soft power” ne va „programa” direct sau indirect prin familie sau anturaj.
      Metodele folosite de mass-media sunt foarte subtile, aș spune că televiziunile au mai mult impact față de influenceri tocmai fiindcă ăia sunt profesioniști în manipulare, iar influencerii (marea majoritate, nu toți, sunt amatori).
      De exemplu este suficient să urmărești „La Bloc” și „Las Fierbinți” în mod constant și îți vei construi o falsă impresie despre societatea românească, pe măsură ce acea impresie promovată prin TV se înrădăcinează societatea va deveni chiar așa, deci suntem atenți programați să fim proști, hoți și bețivi.
      Dacă iei un individ oarecare cu inteligență medie și îi spui zilnic că este un prost, acel individ chiar va deveni un prost.
      Am lăsat la urmă „autoprogramarea”, adică capacitatea de a fi „autodidact”, pentru asta îți trebuie să ai acces la o diversitate de informații și să le „digeri”, evident ca să ai capacitatea de a înțelege lumea din jur pe lângă un intelect măcar mediu trebuie să ai și o influență „inițială” favorabilă.
      Prima oară trebuie să ști unde ești poziționat în societate din punct de vedere social, intelectual, etc și apoi poți interpreta lumea din jur prin „propii tăi ochelari” care vor corecta „deformările” impuse de poziția ta în societate.
      Ca să știi unde ești în societate e simplu, anume tu ești întotdeuna media anturajului (familiei) unde te afli.

      00
    • Eu vad societatea rurala cum este descrisa Las Fierbinti din anii 90 pana in 2010 cand n-am mai trecut pe acolo. Nu o programeaza nimeni.
      Adevarat, nu isi imagineaza nimeni si nu ne prezinta nimeni cum ar trebui sa fie si cum ajungem intr-o lume a satului evoluata. Nu avem serialul cu microfermierul, cum lupta, cu nepasarea primarului pentru proiectul european de irigatie, si razbeste, in timp ce are dileme daca sa isi marite fiica cu copilul rebel, proaspat cumintit si tehnician agronom, al fermierului de langa.
      Dar Las Fierbinti este luat acum ca ideal la tara, nu pentru ca nu exista, ci pentru ca ofera o coerenta a apucaturilor existente, o justificare interioara pe care o pot urma.

      00
    • Foarte bine că ai coborât înaintea ei,dar trebuia să îi întinzi mâna să o ajuţi la coborâre.

      10
    • Culmea e ca nu avea dreptate, barbatul coboara primul din autobuz si ii da mana domnișoarei ca sa o ajute pe scari!

      10
    • @eugen: Chestia cu comportamentul învățat e adevărată doar într-o anumită măsură. Destul de mică, aș zice. Ar fi comod să fim produsul mediului, pentru că atunci n-am fi noi de vină când iese nasol. De vină ar fi școala și societatea și părinții și alte chestii; nu noi.
      Adevărul e că personalitatea e mult prea complexă pentru a se datora unui singur lucru. Cum ar fi influența externă. E parte genetică, parte modelată de chimia internă, și da – de mediu. Dar problema e că aia, chiar dacă e un lucru ”dat” și dificil de modificat (dar nu imposibil), caracterul în schimb e doar al nostru. Ăla nu ține de nimeni altcineva. Nu e vina societății sau a familiei. Nu se moștenește, nu se învață. Iar caracterul și nu personalitatea e cel care definește în realitate un om. Caracterul a făcut-o pe fosta mea să țâfnească în stația de autobuz, nu personalitatea. Caracterul de face pe feministele militante să închidă ochii când una din ele calcă strâmb; nu personalitatea lor. Așa că vina le aparține lor și doar lor.

      00
    • Răzvan T. Coloja
      28 de videochatiste ti au dat dislike

      00
    • @dny: Să le fie cu sănătate. Eu și când postez două ghilimele fără niciun context primesc thumbs down. Mă lasă complet rece.

      00
  6. E simpatic ca CSM s-a opus perchezitiilor iar nenea a luat cu suspedare. Doamna judecator se bucura acum de justitia romana din care si ea face parte. Asa e cand inchizi ochii si te faci ca ploua si zici ca nu e treaba ta ce fac alti colegi.

    00
    • Din ciclul „Karma is a bitch”. La fel ca politistul care se plimba cu motocicleta fara sa respecte legile, ca doar el este mai presus de legi. Din pacate, la prea putini din breasla li se serveste propria doctorie

      00
  7. Calin Rimaru a dat in judecata pe mai multi care l-au acuzat de hartuire. A venit decizia in noiembrie 2021 – trebuie sa le plateasca costurile cu avocatii la toti paratii. Sursa e aici: http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000830588&id_inst=3

    00
  8. Eu din articolul de pe Libertatea am reținut doar că judecatoarea aia se futea la locul de muncă. Poate înțelege și Vali de ce sunt unele sentințe atât de blânde pentru fapte foarte grave. E normal ca după un număr să
    fi mindfullnes și să n-ai chef de răzbunare. Dacă s-ar fi aflat de un judecător ce dă o muie prin cotloanele unui tribunal ar fi fost crucificat. Ce vă mai place dubla măsură, feministelor!

    00
  9. Da’ Rimaru ce a facut?

    00
  10. femeile se bucura in general de raul altor femei. deci de ce ar fi diferit in cazuri dinastea?

    00
  11. Este simplu de analizat situatia judecatoarei. In cate cazuri de violenta in familie s-a implicat pana la capat? De cate ori a semnalat ca agresorii scapa cu pedepse prea usoare?
    Daca nu a facut asta niciodata, atunci nici restul oamenilor nu trebuie sa incerce sa o ajute mai mult decat o ajuta legea. Lege pe care ea o reprezinta.

    00
  12. De câte ori aleg femeile un „bărbat macho” în locul unuia cu capul pe umeri? În 90% din cazuri. În 90% din cazuri, femeile cu „bărbați macho” au parte de cafteală. Nu se poate și cu pula-n cur și cu sufletu-n rai.

    00
  13. NOU
    #40

    Societatea a devenit „ești cu noi sau împotriva noastră” pe orice temă. Pentru că în momentul de față acțiunea nu mai contează, ci simplu fapt că tu te identifici „feministă” îți dă o superioritate morală fictivă in fața unui alt om. Pentru că valul 3 de feministe, ce își face vocea din ce in ce mai auzită și în România, a devenit o gluma proastă, unde nu numai că bărbații nu au ce căuta la discuție, dar și femeile ce nu își caută motiv de victimizare sau nu merg pe narativul lor. Și cei ce au urmărit fenomenul din SUA, deja știu despre ce vorbesc.

    00
    • Feminizdele-s proastele alea pe care nu le-ar fute nici dracu’ legat la ochi.

      00
    • Nu stiu cum sa zic, dar feminismul asta de import l-am vazut/auzit doar prin corporatii si cam atat, in restul timpului mai nimic. Ironic e ca majoritatea covarsitoare a acestor feministe auto-intitulate sunt combinate/maritate doar in sus, adica cu tipi care la momentul inceperii relatiei aveau cariere mai smechere ca ele, unii chiar fiind ceva manageri in aceeasi corporatie ca si ele, sigur pura intamplare sunt convins ca nu s-au orientat dupa acest aspect :D Altfel sa fim platiti la fel si alte vrajeli de genul. Sa nu uit, inainte de pandemie, am auzit o feminista dintr-asta cu drepturi egale etc. folosind scuza „colega voastra are 2 zile de WFH pe saptamana ca e mama” fata de restul care aveam o singura zi (unii din noi fiind tatici).

      00
    • @N De cele mai multe ori chiar nu s-au orientat spre aspectul ala, doar au fost mai receptive la avansurile superiorilor decât la avansurile egalilor.

      Femeile din Romania, in general, nu sunt la nivelul de agresivitate sexuala al tipelor din UK sau din SUA. Desigur exista întotdeauna excepții, dar majoritatea româncelor chiar nu se culca cu șeful pentru a promova in firma.

      Oricum, in corporații este in general o idee bună să eviți flirtul cu colegele de birou.
      De multe ori se aplica politicile din SUA și exista un risc real să-ți pierzi jobul, fiindcă ai invitat o colegă la cafea.

      00
  14. Mai e o faza destul de importanta. E oarecum „normal” ca primata din tine sa fie atrasa de ala mare de 1.90 care rupe tot pe o raza de 20km.
    Problema e ca exista riscul ca intr-o zi sa devina iubita lui tinta.

    Femeile care prefera genul ala de barbat probabil ca nu citesc blogul asta. Si nu zic ca e tot timpul asa, am auzit si de barbati de 1.65, nu cei mai smecheri, care au dat in iubitele lor.

    Da, e fun la 20 de ani sa va imbatati amandoi si sa aveti o noapte nebuna, dar aia e doar o noapte, nu o viata.

    Dar na traim intr-o era in care daca cand atragi unei femei atentia ca „barbatul visurilor” ei a bagat literalmente oameni in spital, risti sa-i trezesti si mai tare curiozitatea, asa ca mai bine nu zici nimic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube