Am constatat că mai nou unii speakeri motivaționali și influenceri (inclusiv de la noi) au devenit consultanți financiari – experți în piața imobiliară din Dubai. Ei vorbesc despre zero risc, randamente de 10-20% pe an din chirie, aprecierea proprietății, gradul mare de ocupare, zero taxe, zero impozit pe câștiguri, precum și multe alte avantaje. Nu uitați că ei din vorbit câștigă și că nu e chiar așa.
Ah, și încă o chestie. Băi frate, randamentul nu se calculează la prețul de „regim hotelier”. Că acolo ai costuri de 15%-30% cu platforme gen Booking, ocupare parțială și costuri semnificative (deseori și 10 euro/zi) cu curățenia. Ăla e cu totul și cu totul alt model de business. Vali m-a întrebat ce cred, și o să încerc să fiu izbitor de sincer, cu mențiunea că sunt genul de om care nu prea crede în Moș Crăciun. Cele ce urmează sunt strict opinii personale, deci vă rog să nu le luați ca sfaturi investiționale, discutăm deschis.
O să le luăm la rând în cele ce urmează.
1. Zero impozit pe proprietate
Asta e adevărată, dar impozitul pe proprietate e atât de mic în România (în special) și în Europa în general (cu mici excepții) – 30 euro la un apartament cu 2 camere în .ro, încât consider că doar un nebun ar lua în calcul asta ca avantaj investițional. Deci asta cu zero impozit e reală, dar cu siguranță nu e un criteriu investițional.
1.1 Nota Bene! Zero impozit nu înseamnă zero taxe „reale”. În Dubai există o cheiță. Seamănă cu impozitul 0 pe dividende din Cipru, dar care de fapt pentru rezidenți nu e deloc 0, ci este de 17% prin Special Contribution for Defence (SDC). Iar dacă ai acolo o firmă și nu ești rezident, poate fi un coșmar.
Care e faza în Dubai? Fondul de rulment/taxa de servicii (service fee). Ăsta e calculat per metru pătrat (de fapt SQF, dar faceți voi conversia – 1MP2 are 10.76 SQF și construit vine X1.3 aplicat la total ) construit și nu este deloc ieftin. Este, atenție, stabilit de stat! Taxa per mp2 este calculată de RERA (un corp guvernamental din 2017 numit Real Estate Regulatory Agency) pe baza unui index geografic de poziționare.
These fees are charged on a square foot basis and can range anywhere from AED 3 to AED 30 per month or more depending upon the area.
Fondul ăsta de rulment e bazat pe niște grile impuse de stat. Și poate sări lejer de 5.000€ pe an pentru un apartament cu 2 camere din ce calculez eu p-aici. Doar că nimeni nu-ți spune asta, că n-are vreun interes.
De exemplu într-o zonă din Dubai Marina văd că e 15.62 per SQM deci Total Annual = 15.62 per SQF X 10.76 SQM per M2 (conversia SQM to M2) X 60 M2 = +10.000 eur/an Nu-i rău, nu? În 15 ani sunt 150K, cât apartamentul. De fapt mai mult, că evoluează în timp, dar, anyway, trecem peste.
Later update: Cineva mi-a atras atenția mai jos, că service fee este în AED și este corect. Deci undeva la 2.500 euro ar fi în acel exemplu cu 60 metri.
2. Zero risc
Asta-i o nebunie pentru că, de regulă, nu există zero risc în investiții. Să spui că o proprietate într-o țară a cărei economie e nediversificată, din Orientul Mijlociu, e lipsită de risc, sau mai sigură decât o achiziție într-un stat membru UE și membru NATO (Ungaria, Portugalia etc) înseamnă că nu înțelegi geopolitic deloc lucrurile.
În 2008 vă reamintesc că prețurile pe piața rezidențială din Dubai au căzut în 2-3 trimestre cu 50%. Oamenii tind să uite trecutul și să îl repete.
3. Randamente 10-20% din chirie
Ăla este un gross yield, un calcul brut și grosier. Adică nu ține cont de service fee. Și e fără costuri de schimbat plutitor la WC și alte asemenea reparații.
Dacă în România am avea același service fee de 10K, în exemplul meu randamentul calculat echivalent de greșit la 2 camere de 150K ar fi 6-7% cât e acum + 10/150 = 14%.
Numai că nici așa în Dubai nu e 10-20%. Ia să vedem ce zice siteul oficial al Emiratului la rubrica “investiții în Dubai”. Că în ei am 100% încredere (dubai.ae e un site cu multe informații utile, sursă oficială de altfel).
Investors looking at buy-to-let properties in Dubai can expect an ROI of 5% – 6% for ready properties.
Tadaaaa. Deci nu e 10-20%, e 5-6.
4. Gradul de ocupare
Una e randamentul, altul e gradul de ocupare. Formula e așa:
Bani primiți în total = rata lunară X grad de ocupare. Stai mult cu el gol, e nasol. Nu te încălzește că faci 1.000€ pe lună, dacă ai grad de acoperire 50% în 15 ani.
Cât e gradul mediu de ocupare în Dubai pe rezidențial? Habar n-am, dar hai să căutam. Există o unealtă revoluționară pentru asta, se intră pe google.ro și se scrie “dubai residential occupancy rate”. Prima cifra e că hotelurile au cam 60% și asta mă sperie, că e infinit de puțin față de media prin capitalele europene (de vreo 80%).
Ia să vedem și pe rezidențial, că din ce văd în Germania și Franța este +95%.
În Dubai Marina văd că e vreo 70%. Iar diferența de la 70% la 100% e cam 40% (adică 70%+40%X70%). Asta nu e deloc bine, că înseamnă că piață pare în oversupply.
Tot căutând asta cu ofertă de apartamente mai mare decât cerere, am dat de un articol care zice ca piața scade din 2014. Cum adică piață vine după 7-8 ani de scăderi de prețuri?
Că e articol din 2022. Nu era fără risc!!! Nu era cu 20% pe an? Ce se întâmplă?
Și din aia am dat în asta și în asta și în asta. Și în poza asta. Sunteți pregătiți să vedeți cum arată o piață care bubuie?
5. Trendul
În primele 6 luni din 2021, chiria a scăzut cu 18% și nu datorită covid, ci datorită excesului de proprietăți construite. Iar de vreo 8 ani prețul per metru pătrat construit scade agresiv, și asta în termeni nominali, în reali e și mai rău.
Gândiți-vă cât au crescut în România prețurile la apartamente din 2014 și apoi luați în calcul că în 2014-2022 în Dubai:
According to ValuStrat, the average residential prices în Dubai reached around 1,026 United Arab Emirates dirhams (AED) în 2021, down from around 1,380 AED în 2014.
În 2008 un SQF era 1950. În 2014 era 1380. În 2021 era 1026.
Deci au scăzut cam 30% doar din 2014. În condițiile în care în România nu doar că nu au scăzut, au crescut până la stele. Așadar cum stăm în România? 907 euro în 2014 (sursa), 1593 în 2021. Adică vreo +70%.
Deci în România 1 Euro investit în 2014 este acum 1.7 Euro. În Dubai este 0.7 euro. Trebuie să se tripleze aproape prețurile ca să obții același randament deja obținut de România. Se vor tripla?
Puțin probabil, că în deșert cică n-ar fi lipsă de spațiu.
6. Viitorul?
Ce credeți că se vă întâmpla după ce Dubai va crește taxele din 1 iunie 2023? Stai, cum adică le creste? Nu știați? Ghinion că e chestie clară deja.
PWC vede și explică frumos riscul ăsta de vreo 2-3 ani. Dacă firmele vor să rămână în țări cu 0%, probabil vor alege să se mute acolo unde nu e BEPS2 implementat. Dacă vor să plătească 9-15% au Ungaria, Cipru, Irlanda cu opțiune de 9-15, țări membre NATO și/sau UE, aproape de piețele de desfacere și cu forță de muncă înalt calificată.
Din 1.06.2023 Dubai încetează să mai fie un paradis fiscal. Ce spune logica e că trecând de la ZERO taxe la schema de impozitare BEPS2 / OECD, cu 9-15% din profit, e momentul ideal de vândut – că mutarea va avea efecte economice masive și unele (se scrie unele se citește multe) firme vor pleca. Deci presiune pe vânzare.
Nu sunt consultant financiar și astea nu sunt sfaturi investiționale. Sunt doar chestii de bun simț. Poate greșesc, dar na, ăsta e un blog unde discutăm pe anumite teme.
PS. Iubesc Dubai-ul și e senzațional ca oraș. Sunt convins că există o grămadă de investiții bune, ca peste tot și acolo. Dar hai să nu distrugem reputația unui loc minunat prezentând orice investiție ca next Amazon și păcălind oamenii.
Photo by David Rodrigo on Unsplash
99% sigur că, atunci când bula se va sparge, Răzvan Pascu va spune că nici lui nu i s-au plătit comisioanele pe apartamentele vândute, deci și el e victimă.
Omul e 100% committed pe tunul pe care vrea sa il dea acum, crezi ca se gandeste ce va mai zice atunci daca face 1MM din comisioane?
și asta e adevărat.
Buna
As dori un sfat dacă are cineva timp. În martie 2022 a fost un târg de imobiliare pt Dubai în București. M-au amețit cu prezentările și pozele lor și deși trebuia sa dai avans 25%, au acceptat 10000 euro pentru ca atât aveam pe cont. Ne-au spus ca dacă ne răzgândim pana la terminarea blocului, oricând putem cere banii înapoi.
Urma in mai 2022 sa ne dea o excursie cadou și noi sa mergem sa plătim diferența de la avans. Noi am hotărât sa renunțăm și am cerut banii înapoi în mai pe la început. De atunci am tot dat mailuri și telefoane la agenția DAMAC cărora le am plătit cei 10 mii euro și nu par ca ar avea de gând sa returneze banii
La primele telefoane au spus ca se rezolva apoi sa mai așteptăm și tot asa. Ieri am trimis iar un mail și am spus ca vrem o soluționare pentru ca suntem hotărâți sa facem plângere și sa mergem la politie și la ambasada. răspunsul lor a fost
Dear
If you are writing for me to help you with the refund ok if you threaten me with the police and embassy, go ahead
Get Outlook for iOS
Regards,
Oliver Mitri
Sales Manager
DAMAC Properties Co. LLC
P.O.Box:2195, Dubai, United
Ma poate ajuta cineva cu un sfat unde as putea merge? Sau ce demersuri legale sa fac?
@Claudia
Am citit mesajul tau, astazi. Nu stiu daca ti-ai recuperat banii avand in vedere perioada de un an de la postarea ta. Nu ambasada rezolva astfel de situatii. Eu sunt rezident in Emirate de 9 ani. Nici prin Politie direct, nu rezolvi . Trebuie sa deschizi proces prin Public Presecution si o data aprobat, dosarul se duce la Politie. Depinde de zona in care se afla biroul acestui agent ( daca mai este angajat Damac) Politia il va suna imediat si vor lua legatura cu Damac Property. Astfel de situatii sunt la ordinea zilei in Emirate. Nu ma surprinde felul in care ti-a scris. In general, mentalitatea e aceea de a avea procese decat sa returneze banii. Pentru acest demers trebuie sa fii prezenta. Ori angajezi o casa de avocatura dar mare grija , ce casa de avocatura gasesti. Te vor taxa mult pt ca nu cunosti legislatia. Iti vor imputa lucrurile care nu isi au rostul pentru a ridica pretul. Sunt avocati si avocati. Ca peste tot. Incearca sa te grabesti pt ca a trecut ceva timp si nu ai garantia ca acel agent mai lucreaza acolo. Din felul cum ti-a raspuns , este un smecher pus pe rele. Nu iti mai pierde timpul cu mailuri, telefoane pt ca nu rezolvi nimic. Mergi pe cale legala. Atat.
@Claudia
Oliver Mitri are cont instagram . Lucreaza mai nou cu Imobiliare Dubai din Romania. Du-te peste ei! Orice agent isi pune la profil agentia pentru care lucreaza. El a evitat ceea ce nu da bine aici. Cu cat esti mai transparent in detalii cu atat esti mai credibil in Emirate.
De ce sa fie cosmar daca ai firma in Cipru si nu esti rezident?
Dacă ești unic acționar și administrator și ai rezidenta fiscala in Romania, autoritatea fiscală locala poate destul de ușor să îți reclasifice activitatea pe normele OECD considerând că acea companie este taxabila in Romania fiind controlata local de unicul ei administrator.
@Loft boom, you got lawyered!
invest in sand niggas lmao, trebuie sa fii un pic sarit sa faci din astea, dar se pare ca-s destui
„șeicul e luminat”.
Seicul a zis cu mana lui ca fii lui vor conduce o camila. Ca bunicu camila tac-su Mercedes el Lamborghini dar fi-su si investitorii inapoi la camila.
momentul de investit in nisip va fi cand emiratele, sauditii si restul gastii vor deveni comunisti.
Sunt oameni care lucrează și câștigă bine în UAE, dar investesc în proprietăți în Europa/România.. probabil că nu se pricep la piața de acolo atât de bine precum influencerii 😅
Nu in Dubai dar tot in zona golfului, nu as investi cred niciodata aici, sunt de mai bine de 10 ani aici
Găsesc șocant cat de mulți influenceri prezintă asta cu Dubai ca „sure deal”.
@Alter Ego
Așa sunt tzepele: cât timp se duce bine, toți tac mâlc & nu spun nimic; când încep problemele, devine „the next hot shit on the market”.
De 7 ani aici. Sa iti cumperi case aici inseamna sa vii cel putin naiv. Nu e democratie nu ai drepturi si nici nu vad de ce nu as cumpara in Paris de exemplu un apartament daca as avea fonduri. Se inchiriaza si acolo repede si am si drepturi care sunt respectate.
Daca vrei sa ai o afacere aici asta e altceva. Dar sa investesti….no comment.
Mioara … ce argument bun ai. Să le povestești ce drepturi au arabii comparativ cu expatii.
Nu e vorba doar de asta. Pana la urma intr-un regim nedemocratic poti face orice doresti si cu localnicii ei fiind chiar si Mai expusi la schimbarea legilor ca nu au unde sa se duca (nu au cunostiintele sa lucreze in alta parte). Apropo a murit Azi presedintele Dubaiului. Nu Mai e voie nimic 4zile.
@ Mioara
Uite că nu știam de decesul președintelui UAE. Deci, dacă stai in UAE ar trebui să știi că Dubai nu are președinte, ci uniunea emiratelor are președinte ales democratic de cei șapte emiri. Democratic e un eufemism, că Al Zayed a fost primul, iar fiu-sau Khalifa a fost al doilea, Abu Dhabi fiind emiratul cel mai bogat și prin urmare cam singurul care da șeful tarii. Șeicul Khalifa era cam bolnav în 2018 cînd am vizitat Abu Dhabi și Dubai, se grăbeau sa termine moscheea de la Al Ain.
Imi pare rau ca nu mai am bani de investit in Dubai, i-am bagat pe toti in pamant virtual.
Lasand gluma la o parte, rar vad un articol atat de bine structurat, cu toate informatiile de care ai nevoie, cu link-uri, etc … Inclusiv un prost ca mine a inteles cate ceva.
Saru’mana. Apreciez sincer.
Asta explica de ce Vali il mai tine pe Eftimie pe blog, sa mai balanseze un pic situatia 😀
Si eu tot la asta ma gandeam! As mai vrea sa citesc astfel de analize.
Service fee sunt nimic daca le compari cu pretul pe noapte al uneia gen Crudu, sau pretul unui ceas/bijuterii la aniversarea amantei, tu ai dat exemplu Dubai Marina, dar sunt multe zone cu preturi mai mici. Iar taxa aceea oarecum garanteaza ca imobilele nu ajung ghetouri, include intretinere la bloc, deci nu e chiar atat de rea.
Eu cred ca esti mai castigat investind in chestii la periferie, pentru Sri Lanka/India si alti veniti sa traiasca visul vietii, pe zona aceea e intotdeauna cerere de inchiriat, asa ca la preturi relativ mici, poti avea chiriasi garantat.
Deoarece au fost deocamdata goniti, vad o invazie/inflatie de rusi in UAE, si nu vin aia saraci, ci aia care obisnuiau vacante in Italia sau sudul Frantei, asa ca bani tot vor veni, pe diverse cai.
Nu au descoperit guristii aia din Romania acum Dubai(si Mandache construia pe acolo acum cativa ani), insa UAE e in continuare un loc care atrage lume, multe firme se relocheaza acolo, in ciuda taxelor anuntate, e un loc relativ aproape de Asia/India, furnizori de forta de munca relativ ieftina si calificata, in domeniul IT, de exemplu, asa ca nu va veni saracia acolo.
Dacă service fee e 10% din valoarea aparyamentul ea trebuie sa fie aplicată atunci când vorbim de randament.
Eu suspectez ca service fee e un mod al dezvoltatorului,(care direct sau indirect plateste bani familiei domnitoare) de a mai face niste bani….dar exemplul tau din dubai marina nu e relevant pentru tot dubai.plus ca multe se negociaza
Ce vreau sa spun insa,dupa ce am fost la fata locului si am discutat cu persoane ce lucreaza in real estate,este ca poti,cu rabdare sa faci bani in dubai,care va ramane atractiv si urmatorii ani,insa in mod clar nu la recomandarile lui dragusanu sau maticiuc.Iar uae ca si restul de tari arabe au o politica de deschidere catre cultura non araba ceea ce le va face atractive.
Legat de analiza ta cu achizitiile in UE versus Dubai,sunt multi ce au saracit in Spania,de exemplu,impozitele pe proprietati sunt destul de mari in multe tari,si mai trebuie sa iei in calcul procentul taxelor notariale la achizitie,in tarile respective,care la fel,pot foarte mari (fata de cele din Romania de exemplu).
Becaly, nu este al dezvoltătorului așa am crezut și eu. Este calculat de emirat.
In comparatie cu cei care investesc in terenuri virtuale pe Metaverse si etc. un apartament in Dubai este o investitie buna. Multe proprietati au fost cumparate in ultimii 2-3 ani in lume cu bani din crypto. Banuiesc ca Vali va posta cat de curand un articol despre crypto asa ca nu mai continui subiectul. Ca parere personala: nu recomand Dubai, prefer Spania sau Portugalia cu preturi similare.
Și eu, mai ales Portugalia.
Mă refer de stat. Că mi-ar placea sa stau acolo. Lume chill, condiții, ieftin totul.
@Alter Ego
Se pare ca ai facut ceva cercetari vis-a-vis de Portugalia, prin urmare daca ai niste link-uri la indemana, m-ai face mai bogat cu niste ore din viata mea. Sunt convins ca ai filtrat deja informatia.
Multam!
@AlterEgo
Vreau si eu daca ai facut ceva research despre Portugalia.
Baieti, stati linistiti cu Portugalia, ca s-au gandit altii de ceva timp. In general cand intreaba prea multi de o chestie inseamna ca s-a rasuflat deja. O sa fiti surprinsi cand puneti totul pe foaie ;).
Au mai ramas doar chestiile alea pe coasta de sud a spaniei, doar ca ce e mai decent pe acolo e „la porumb” cu adevarat.
AlterEgo – felicitari pentru articol.
Buna
As dori un sfat dacă are cineva timp. În martie 2022 a fost un târg de imobiliare pt Dubai în București. M-au amețit cu prezentările și pozele lor și deși trebuia sa dai avans 25%, au acceptat 10000 euro pentru ca atât aveam pe cont. Ne-au spus ca dacă ne răzgândim pana la terminarea blocului, oricând putem cere banii înapoi.
Urma in mai 2022 sa ne dea o excursie cadou și noi sa mergem sa plătim diferența de la avans. Noi am hotărât sa renunțăm și am cerut banii înapoi în mai pe la început. De atunci am tot dat mailuri și telefoane la agenția DAMAC cărora le am plătit cei 10 mii euro și nu par ca ar avea de gând sa returneze banii
La primele telefoane au spus ca se rezolva apoi sa mai așteptăm și tot asa. Ieri am trimis iar un mail și am spus ca vrem o soluționare pentru ca suntem hotărâți sa facem plângere și sa mergem la politie și la ambasada. răspunsul lor a fost
Dear
If you are writing for me to help you with the refund ok if you threaten me with the police and embassy, go ahead
Get Outlook for iOS
Regards,
Oliver Mitri
Sales Manager
DAMAC Properties Co. LLC
P.O.Box:2195, Dubai, United
Ma poate ajuta cineva cu un sfat unde as putea merge? Sau ce demersuri legale sa fac?
căutat avocat, știe el ce e de făcut.
Ma uimeste faptul ca cineva cu doar 10.000 de Eur in cont se gandeste sa intre in inv.. combinatii de genul asta.
Pare legit: https://www.linkedin.com/in/oliver-mitri-12ba161a5/?originalSubdomain=ae
Da, cea mai bună investiție este în Mamaia unde ai sezon 2 luni pe an și nu-ți scoți banii nici în 3 vieți.
Nu stiu ce sa zic sefule, fetele intretinute pe care le am eu pe feizbok au fost toate in weekend la mamaia
TACI BĂ!!!!!! acolo e de cumpărat, mergem cu vărul Fane, stăm 3 familii in 2 camere, DAR STĂM GRATIS!!! mă rog, nu gratis, că noi am plătit, dar GRATIS!!!!
Și luam fara loc de parcare să ne putem plânge după pe net că e scumpă in zona parcarea.
Si ne luam 2 sezlonguri la 6 persoane la ‘insert plaja de fite’, ne aducem si bere ca ie scump acolo daei drq…
Puțini iau în calcul o problemă majoră a acelei regiuni: alimentarea cu apă dulce. Apa e scumpă, se produce desalinizând apa de mare. Hidrocarburile se vor termina în câțiva zeci de ani, energia pentru instalațiile de desalinizare va fi tot mai scumpă, din ce se vor mai face bani în zona aceea. Poate că sunt eu prea pesimist când ma gândesc ca șansele unui viitor apocaliptic pentru zona aceea e foarte mare.
>>Puțini iau în calcul o problemă majoră a acelei regiuni: alimentarea cu apă dulce
E cucu problema majora acolo e ca e o tara de salbatici spoiti cu banii din petrol, cand se duce petrolul se duc si ei la ftut capre, ca de facut ceva nu sunt in stare, ce e facut acolo e cu sefi din tari civilizate si munca cu sclavi din Asia.
foarte misto scris si explicat, chapeau
Saru’mana. Am fost șocat când am văzut câți au intrat în campanie și am zis sa fie totuși unu’ care explica că bai nu e chiar așa.
16 shares nu mint. al lui pascu are 12.000
Eu ți-am zis sa cerem share și să dăm 500€ preț în NFT-uri (adică echivalentul a 500.000 până la final de an minim) dar tu nu, batman-batman.
iti multumesc foarte mult pentru articol, de cateva luni este efectiv un asalt al promovarii pentru investitii imobiliare in Dubai, ar fi de foarte mare ajutor si parerea cat mai avizata a cuiva care are o investitie in Dubai, altfel, probabil cele mai multe comentarii vor spune ce teapa e Dubai…., de asemenea comparatiile cu alte tari ar face putin context
Calitatea în majoritatea blocurilor noi ieftine, e gen Militari Residence. Ce găsesc interesant insa e că % majoritatea tranzacțiilor sunt cu apartamente noi. Pe piata secundară sunt extrem de puține tranzacții
Unde vezi promovare excesiva , sau promovare in general la scheme de facut bani, poti fi sigur ca fix acolo NU se fac
Frumoasa analiza. Asta cu investitiile imobiliare in Dubai pe buzele tuturor influencerilor era dubioasa rau (a tot scris si Vali despre ea), dar acum si cu niste cifre arata si mai bine.
La influeceri trebuie să te uiți la ca oficialii ruși: orice ar spune, sigur este o minciună din care trag foloase.
Alter Ego, ai dat o lecție de nebătut câmpii
Mai rar, jos cu pălăria!
Mai rar un articol atat de bine scris si structurat pe intelesul tuturor. Felicitari. Sincer.
Daca as avea 20 de ani m-as gandi la o relocare acolo pe un job de IT. Sunt multe firme de IT si platesc dubaieshte, mai bine decat firmele vestice. Nu vad rostul unui apartament acolo sau ce o fi cum nu vad nici rostul unei case de vacanta sau la tara sau alt BS.
Eu zic sa te uiti din nou. Nu prea mai platesc „dubaieste” in IT pentru ca e plin de indieni care lucreaza pe bani de orez.
Salariul mediu în Dubai este de 6000 us dollars, găsești informația pe google în 3 secunde.
Povestea cu indienii care pt un bob de orez pot sa dezvolte o rachetă care sa ajungă pe Marte, este doar o poveste.
Sunt multe firme pentru că …taxe 0. Din 01.07.2023 game over.
Salut. Nu uitati ca in Dubai au avut primele zile cu 70 grade celsius afara.
Cand o sa aiba 2-3 saptamani de 70 grade celsius afara zilnic o sa se cam rareasca populatia.
Wow asta n-am realizat.
Faci direct oo posate daca te duci afara sa iei un suc :))
Si pana la urma, cine kkt se duce atata in Dubai. Sa vezi ce? Blocuri… Hai merge odata, dar totusi nu e vreo destinatie cu multa cultura si istorie… In plus te topesti de cald intr un loc unde inca se practica sclavia. Mai bine investesti in Ucraina.
Care apropo arată senzațional pe cifre. Cu 8K$ azi, iei un apartament decent.
„Cu 8K$ azi, iei un apartament decent”
În multe zone cică deja sunt şi mai ieftine, dar pe model Ikea sau Lego: îl iei bucăți şi-l asamblezi tu.
Din ce scrii in comentariul tău, imi dau seama ca nu iti prea place sa călătorești și atunci cand o faci treci cu vederea multe lucruri. Eu am fost de 3 ori in Dubai pana acum, an de an si am stat maximul de timp posibil acolo (3 luni). Recent am luat un studio si abia astept sa mai merg. Ai infinite posibilități in Dubai/UAE. Daca chiar vreți să investiți in UAE eu va recomand sa va documentați despre ce se doreste de la Ras Al-Khaimah sau chiar planul celor din Arabia Saudită pana in 2050.
Eu ma gandesc la altceva : daca astia fac reclama in RO la imobiliare in Orientul Mijlociu inseamna ca stiu ca aici sunt bani. Si nu pot fi decat bani negri sau din combinatii cu statul, ca doar nu se adreseaza corporatristilor din Pipera (aia inca mai au rate la rezidenturi facute de suedejii de pe aici) . Deci , adevarul e ca se fura, cert e ca se bea …
da, probabil că sunt destui bani negri de la oameni care nu pot să comenteze că au fost înșelați.
Anul trecut am cercetat Dubaiul, exact așa mi s-a prezentat, că nu contează de unde am banii. Ba chiar se poate cumpăra cash, da, adică cu sacul sau geamantanul de bani!
E un loc bun de spălat banii.
Eu n-am cumpărat.
Emaar e de stat și calitatea construcțiilor e slabă. Sunt proiectele hoteliere unde se garantează un profit de 7% pe an, timp de 10 ani. Garantat gucci original!
Nu eram în pericol să iau țeapă, n-am eu bani de aruncat, dar am citit cu multă plăcere și atenție. Foarte fain scris și explicat. Pentru mine, o astfel de lectură adaugă la cultura generală și informat cu privire la chestii din lume. Fain! Merci pentru efort!
Foarte misto articolul. De dat share lui Pascu ca pe langa tepele pe care le da oamenilor care pleaca in vacante cu el, mai se tine si de porcariile cu Dubaiul…
pascu va șterge in două secunde.
O demonstrație muncită care explică de ce se pompează în vânzarea iluziilor, citez: „Am dat de un articol care zice ca piața scade din 2014.” Q.E.D….Cu cât fonfleul este mai amplificat, cu atât problema este mai gravă. Un altfel de CARITAS.
Vad ca mi-a fost sters un comentariu…am si eu o curiozitate: cati dintre cei care isi dau cu parerea au fost in dubai,au interactionat cu un estate agent localnic (nu cred ca e relevanta parerea celor care au luat cursa wizz,sa ajunga la dubai sa isi faca poze la burj al arab/burj khalifa,poze la marina si vizita la mall).ce vreau sa spun este ca dubai atrage bani,atrage tineri,e un loc foarte sigur,atrage turisti cu bani,si mai important,inca nu se pun foarte multe intrebari despre originea banilor (spre deosebire de multe tari UE),de aceea si pretul caselor pe anumite segmente se mentine ridicat,si poate fi o investitie buna.UAE face eforturi sa devina deschisa si laica,oarecum obligata de majoritatea populatiei ce sunt expati,daca prin 2012 in avion barbatii stateau pe un rand si femeile pe celalalt,acum in plin ramadan sunt baruri cu piscine si chiloti tanga,ca sa nu mai zic ca isi fac loc incet dar sigur thaliandezele.
In acelasi timp,toata ordinea si curatenia sunt mentinute de oameni proveniti din tari sarace,ce muncesc din greu pt bani si pt loc de munca(regula e ca viza de munca e valabila cat ai contract,nu ai job,te cam intorci in sri lanka natala),oameni care au nevoie de un loc sa stea ,de aceea de multe ori proprietati mai marginase,cu valoare de achizitie mica,cu taxe mici,pot aduce un randament bun celui care investeste,pentru ca are un grad de ocupare ridicat.
In rest,propaganda lui pascu,maticiuc,dragusanu,botezatu este pentru oamenii ce ii admira(adica multi,in romania)si care detin multi bani din activitati ilicite,usor castigati si usor de cheltuiti,asa ca demersul lor are un anume public tinta,nerelevant pentru cei de aici pe blog.
Indianu, paki și srilankezii fac bani stând 8 în cameră în afara orașului, acolo nu ai vrea să stai. Nici în zonele mărginașe nu ai vrea să stai.
Agentul imobiliar sau băieții care înființează firme sunt cam la fel că agenții noștri, doar că se spală cu ceva scump și vin cu ferrari-ul personal pentru a impresiona sau cel închiriat. Cine turează motorul pe străzi e ori agent imobiliar ori vreun redneck străin.
Eu unul am aprobat tot ce am văzut sa nu fie în pending.
Nu e problema boss ca daca pica piata imobiliare din Dubai am o gramada de bani in crypto si alea o sa rupa .
Oh, wait, crypto s-a dus in cap, nu e problema boss ca am niste NFT-uri originale care rup, sigur ma scot la pensie….
Oh, wait ….., nft-urile alea s-au dus in cap pentru ca pot fi produse in numar imens de catre oricine, oricand, oriunde cu 0 costuri
OK, atunci cat poate face un tanar pensionar pe luna cu glovo sau cu bolt?
Vand Luna – crypto. Pe sistemul ala.
Pe indicii bursieri te-ai uitat in ultimul timp? Pe EUR te-ai uitat?
Mai vrem astfel de articole extrem de bine documentate! Bine, Alter Ego! Doar cineva cu ochelari de cal nu isi poate ridica niste semne de intrebare cu toate explicatiile astea. Evident ca nimic nu e batut in cuie, insa intre argumentele de mai sus si „Sfaturile lu’ Dorian Popa”, parca inclin spre astea de mai sus.
adică nu ai încredere în sfaturile de băgat la bursă ale lui Dorian Popa? ce fel de om ești?
om fara mila de Dumnezeu.
Am dat share articolului pe pagina lui Pascu, mi-am luat block instant :).
Deci mergeti cu toata increderea pe mana vestitului consultant financiar mentionat…
dar nu înțeleg de ce…sigur ai făcut tu ceva rău, că pascu simte oamenii răi.
Ți-a dat minus Pasculete.
Sunt curios de ceea ce zici in PS. De ce ti se pare senzational orasul?
Că e un mix neconvențional de cate puțin din toate.
Felicitari pentru articol. Foarte bine documentat. Mai vrem! Mai ai?
omul e ocupat să facă bani, nu are timp de scris prostii pe net
Eu mi-aș pune întrebarea dacă Dubai și alte orașe poziționate la nivelul mării mai sunt sustenabile climatic peste 15-20-25 de ani. Știu, e un orizont de timp imens pentru românul de rând, care gândește maxim pe termen de 6 luni. Dar deja sunt zone mai la nord față de Dubai care se confruntă regulat cu temperaturi de peste 40 de grade (inclusiv Grecia devine nesustenabilă, cu incendii dese de pădure și temperaturi caniculare, nu mai zic de India, Pakistan, etc.) Sunt țări care pierd teritoriu pentru că crește nivelul mării sau chiar au decis să-și mute capitala ca să nu fie inundată.
Dubai cumulează mai multe aspecte în defavoarea sa: deșert, temperaturi insuportabile vara, altitudine medie foarte scăzută (cu teren recuperat din mare), deci singura alternativă este să construiască artificial ceea ce natura nu i-a oferit, dar asta vine cu costuri enorme (baraje/diguri, stații de desalinizare, sisteme de răcire/aer-condiționat cât mai mari și mai eficiente, etc.)
De exemplu într-o zonă din Dubai Marina văd că e 15.62 per SQM deci Total Annual = 15.62 per SQF X 10.76 SQM per M2 (conversia SQM to M2) X 60 M2 = +10.000 eur/an Nu-i rău, nu? În 15 ani sunt 150K, cât apartamentul. De fapt mai mult, că evoluează în timp, dar, anyway, trecem peste.
Din pacate calculul tau este gresit. Inainte de a da sfaturi ar fi bine sa mai studiezi putin. Acest 15.62 per sq ft sunt AED. 60 mp inseamna 645.6 sq ft x 15.62 = 10.084 AED / an ceea ce inseamna in jur de 2500 eur, adica 210 EUR / luna. Aceasta este taxa de mentenanta care include intretinerea piscinei, sala, spa(toate acestea sunt incluse in Dubai), paza, spatii comune etc. Practic este ca intretinerea de la bloc din Bucuresti.
Corect este in AED, ai perfecta dreptate, nu am sesizat. Mulțumesc, când ajung la un PC o trec la erată ca update.
Later update: Done.
Întreținere la 3 camere în Berceni pe luna martie (lună cu căldură): 310 lei.
@Alex Ai tu intretinere 310 ca e totu subventionat de stat si gazul si gigacaloria dar sa te vad la anu. Daca pina acu 2 luni plateam 100 de mc cu 200 si ceva, luna asta a venit 880 din care 600 subventionati de stat. O sa-ti doresti la iarna temperaturile din Dubai.
Dvs sunteti CEO Imobilare Dubai. De ce nu il intrebati pe partenerul dvs de afaceri , Oliver Mitri, ce a facut cu banii d-nei Claudia? Investitia dansei de 10.000 $ in Damac Properties? Daca va uitati la primele comentarii, o gasiti acolo plus adresa publica a acestui individ. Poate o ajutati sa isi recupereze banii de la smecherul asta! Sunteti roman. Faceti ceva si pt doamna. Nu o cunosc dar traiesc in Emirate de 9 ani. L-am gasit pe smecher pe instagram impreuna cu dvs in fotografii. Mentalitatea asta de Dubai dupa ce iei banii si te faci ca nu mai stii de ei , nu merge. Noi , romanii nu sunt fraierii Golfului. Asa sa ai transmiteti barbosului…
Na belea: Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, a murit
https://www.digi24.ro/stiri/externe/presedintele-emiratelor-arabe-unite-seicul-khalifa-bin-zayed-al-nahyan-a-murit-1938403
Sper ca nu a citit articolul asta inainte! (gluma proasta, stiu, nu m-am putu abtine).
ce prost e alter ego.
El vine cu „cifre”, „argumente” si alte cacaturi d-astea neinteresante la o bataie cu patratele pe burta si silicoane.
true story
Un video foarte misto despre Dubai si real-estate-ul de acolo.
https://www.youtube.com/watch?v=tJuqe6sre2I
Habar nu aveam ca Burj Al Arab nu are canalizare si ca zinic in sir indian stau la iesire vindajele de cacat sa preia bunastarea sociala.
Mor de ras citind unele comentarii….
Acum serios:
Service charge este stabilit in funcție de clădire și ce facilitați oferă. RERA este regulatorul pieței imobiliare. RERA înregistrează toate contractele de chirie și in funcție de prețul anual înregistrat, da voie unui landlord sa crească chiria cu un anumit procentaj, in cazul in care chiria încasată este sub prețul pieței. Astfel s-a eliminat specula pe chirii. Chiriași au mai multe drepturi azi decât in 2012 iar proprietarii mai putine.
Piața imobiliară este in prag de corecție. Dobânda de referință creste in linie cu US FED iar creditele ipotecare, baza oricărei porți imobiliare, devin mai puțin accesibile, întrucât și piața de credite este regularizata acum, începând cu 2016.
Ca și profesionist in investiții spun atât: in viața mea nu am găsit acel Asset care generează venit sau creștere GARANTATA. In proprietăți ca sa ai venit îți trebuie chiriaș iar ca sa ai creștere, trebuie sa cumperi când trebuie ai sa vinzi când trebuie (buy low, sell High). Dacă e vreun băiat in România care are globul de cristal, bravo lui.
Nu e nimic greșit in a cumpara proprietăți in Dubai. Exista 4% din valoare land department fee la achiziție (dacă cineva îți spune ca e discounted, e băgat in preț stai calm ), exista o lege a succesiunii mai ciudata (mulți o știu de Shariah Law dar de fapt e legea succesiunii) drept pentru care un testament local înregistrat in tribunal este necesar (încă 2,500 euro) și tot așa….
Văd ca romanii încă sunt de părere ca in unele părți ale lumii umbla câinii cu covrigi in coada :). Înainte sa cumpărați imobiliare, faceți Research de piața (independent, nu luati cuvintele vânzătorului de bune), înțelegeți regimul de taxe (achiziție, pe imobil anual, pe income din chirie și in caz de deces… Spania taxează non rezidenții cu proprietăți 80% in caz de deces…. Halal plan de moștenire pentru copii).
Stay safe when investing!
Pai ce e gresit sa-ti faci mega oras pe banii fraierilor?
Service Charge-ul (intretinerea blocului lunara) este la fel de scump in Londra. Cine crezi ca plateste piscina, curatatul geamurilor, reparatiile la lift si concierge-ul – daca nu tot proprietarul.
Altfel, iti cumperi casa pe pamant si nu platesti service charge lunar.