În 2070 vor mai fi doi români aici și ăia se vor strânge de gât unul pe altul

Pentru că 90% din internet este format din roboți care scriu cam aceleași știri cu același conținut folosind o frecvență calculată, în zilele noastre a reapărut din nou informația că în 2050 vor mai fi, în cel mai fericit caz 15 milioane de români pe-aici.

De data aceasta AI-ul a asociat și o persoană umană la afirmație, respectiv pe profesorul universitar Dumitru Sandu, unul din cei mai respectați experți din România la capitolul contabilitate-oameni.

Predicțiile se bazează, în general, pe evoluția migrației din ultimii 10 ani (aș pune chiar 15 de când e liber în UE), respectiv cam 200.000 de oameni pleacă din țară anual iar 30.000 își obțin cetățenia țării respective, tot anual.

Previziunea este, evident, corectă și reală pentru orice om care n-a văzut „Profetul, aurul și ardelenii”, un film despre destinul unei familii din Poplaca care încearcă să-și facă un rost în Statele Unite. În esență filmul e bazat pe fapte reale, respectiv românii plecau din țară de acu’ aproape două secole. Ani la rând, cu excepția perioadei comuniste când era mai greu să fugi, principala activitate a oamenilor de pe aceste meleaguri a fost să plece din țară. Evident, cu toții îl știm pe George Pomuț, ăla care a fost implicat în achiziția Alaskăi. Sau, pentru fanii dronelor, pe moldoveanul Gheorghe de Bothezat, un tip care i-a zis lui Einstein că e prost cu mult timp înaintea lui Dan Negru.

Plus, să nu uităm istorica ceremonie a premiilor Oscar din 1973 când practic doi oameni fugiți din România au luat premii, și niciunul nu era Tarzan.

Acuma, declinul demografic al României este real și îngrijorător dar, în principiu, nu știu cu ce comparăm. Avem un standard despre câți oameni trebuie să fie în România? Eram mulți până în ’90 că erau interzise avorturile și nu puteai fugi. Am mai fost mulți când am făcut niște războaie și am ocupat niște vecini.

În lipsa unui barem real de populație, informația e inutilă, e doar o știre făcută pentru click-uri.

A, dacă vrem să vorbim de scăderea natalității, aia e altă ciorbă. În general, pentru cine e atent și nu umblă spart la neuroni de când s-a inventat internetul încoace, cu cât o duci mai bine cu atât faci mai puțini copii. Băieții vor să fie golani până la 50 de ani dacă se poate, femeile până la 35 cel puțin. Săracii fac mulți copii că nu au altceva de făcut. Dacă ai o anumită situație materială, te gândești la un concediu în Bora-Bora, nu să stai după curul unui nerecunoscător.

Iar îngrijorarea cu Românica ce se va duce pe gârlă că nu mai sunt tineri și se va umple de pensionari e întreținută de oameni care nu sunt deloc atenți la ce fel de țară e asta. Noi avem cel puțin două milioane de români angajați fără forme legale și o mulțime de indivizi fără buletin. În zonele rurale jumătate din șoferi circulă cu mașina fără permis, și alea sunt 50% din țară.

Ia zi, la ochi faci o diferență între un suedez și un arian? Că-s cam aceeași culoare și nu știi nici suedeză nici sanscrită. Și cineva trebuie să sape șanțuri ca să aibă bani să-și cumpere o bicicletă cu care să facă Glovo pentru românii care viețuiesc între birou, mașină și complex rezidențial nou.

Și, repet, schema asta se întâmplă de secole, că pe oricine verifici un pic la arborele genealogic descoperi că nu-i pe-aici. V-o spune unul care are nume grecesc pe blogul unui care dacă te duci câteva generații mai în jos era bulgar și e cumva amic cu un tătar care tot amenință că pleacă și el din țară. De la distanță toți arătăm cam la fel, iar în pielea goală nu se vede cetățenia.

Dramoleta asta este pentru cei care au fetișuri cu popoare și națiuni, care e o chestie relativ nouă în istoria omenirii ce poate fi confirmată atât de daci cât și de fenicieni. Și chiar și de greci, că legătura între cei de-acum și ăia de acu’ 2000 de ani e la fel de reală ca cea dintre noi și imperiul roman, că doar după el ne-am luat numele țării (Imperiul Bizantin e o denumire dată de un istoric german, ăia care locuiau în el îi ziceau România).

Așadar o viziune mai realistă ar fi că prin 2050 în România s-ar putea să fie vreo 20 de milioane de români, din care 19 cu doctorat, un pic mai bruneți și foarte mulți cu ochi oblici. Și n-o să știi care-i de pe aici și care-i venit din altă parte că o să vorbim toți engleza.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Scandinavii sunt renumiți pentru natalitatea scăzută. Dar țările lor n-au rămas pustii, citez soluția suedeză: ”In 2020 78,714 (69.6%) babies were born to Swedish-born mothers while 34,363 (30.4%) were born to foreign-born mothers. The total fertility rate for Swedish-born women was 1.60, for foreign-born ones 1.92. ”

    10
    • Cu o natalitate sub 2 si un pic si fara imigratie inevitabil orice tara ajunge pustie.

      00
    • NOU
      #3

      Suedia e la rata violurilor cu alde Liberia, Lesotho si alte tari bananiere, decat sa stau intre babuini mai bine intr-o tara pustie.

      00
  2. Romania, nu România, spuneau bizantinii. Mă rog, ei se intitulau romei sau romani.

    00
    • NOU
      #5

      Traducere din “eftimeza” in romana:

      -> Specialistii intr-un domeniu si parereile lor avizate sunt de ca*&^cat vs. parerile mele de parerist sunt mult mai bune/avizate
      -> Romania a fost intotdeuna o tara de ca*&^cat din care s-a fugit masiv si va ramane o tara de ca*&^cat de unde se va fugi masiv in continuare
      *va aduceti aminte de discursul de Voluntari: “daca nu va convine atunci pelcati!”?
      -> Romanii ca natie si popor oricum nu exista pentru ca … Adam si Eva
      -> Romania exista doar asa la misto pentru ca au vrut unii sa numeasca acest teritoriu intr-un fel deci noi practic suntem o inventie a unora care se plictiseau
      *ce interesant cum propaganda rusa spune acelasi lucru despre popoarele/natiile/tarile care nu I convin
      -> la final autorul tine sa sublinieze din nou si chiar sa se contrazica pe el isusi cel de la inceputul articolului cum ca parerea unui parerist care nu are decat presupuneri despre un subiect anume este cu mult mai importanta decat parerea unui specialist in subiectul respectiv

      #SlavaRusia
      #Slava Eftimie

      00
  3. abia aștept răspunsurile referendumului. de curiozitate așa, câti oameni apți de muncă au serviciu și câți nu. faze din astea.

  4. Previziunea este, evident, corectă și reală pentru orice om care n-a văzut „Profetul, aurul și ardelenii”, un film despre destinul unei familii din Poplaca care încearcă să-și facă un rost în Statele Unite.

    No așe.
    :-))

    Avem un standard despre câți oameni trebuie să fie în România?

    Dacă există un asemenea studiu, securitatea… națională l-ar face public? Vorba aia, să nu rămânem proști, să știm de-o chestie.
    Eu nu cred că suntem puțini care credem asta; eu suspectez un 13 milioane (maxim) să fie sustenabil, pe aria asta geografică ca o unghie moartă.

    Oricum, țara e a beizadelelor & nomenclaturii.
    Era vorba aia – „copilul șefului tău va fi șeful copilului tău”… de ce cineva și-ar condamna progeniturile la așa ceva, pe „planeta Românica”? De ce să le faci plăcerea asta nomenclaturii și serviciilor?
    Să se ducă dracului.

    00
  5. Imediat ce o sa extragem gaze din Marea Neagra, o sa creasca nivelul de trai si automat si numarul populatiei. O sa fim ca Brunei.

    00
  6. Da, ce e prostia asta cu popoare natiuni la ce sa foloseasca in sec. 21?
    -Ca vin altii peste tine si te transforma intr-un fel de sclav?
    – Ha ha ce prostie unde ai mai vazut razboi in Europa!

    00
  7. Ok. Unu’ e Edward G. Robinson, dar care e, bai frate, al doilea?! Ca am terminat internetul si nu l-am gasit.

    00
  8. NOU
    #24

    Marea darla cu „depopularea” nu e treaba cu pensiile. Aia e naspa in sine. Insa e pantaloni scurti pe vartejul fenomenelor asociate.
    Inversarea piramidei proprietatii. De la multi proprietari cu multe proprietati mici ajungem la putini proprietari cu multe proprietati mici. Adica apartamente si case.
    Efect nasol nebanuit 1) fiica mea va mosteni 7 proprietati in 4 UAT. Eu sunt prost, nu vand ce imi ramane mie. Ca nu pot. Ma leaga chestii. Cam cat ar trebui sa munceasca fiica mea intr-un an ca sa acopere taxele si impozitele? Cui sa le vanda atunci? In ce proportie vor fi abandonate?
    Efect nasol nebanuit 2) Utilitatile. Consumam mai putina apa potabila si mai putin gaz metan decat in 2000. Desi retelele s-au extins si consumatorii s-au inmultit. Dar consumul scade. Ori, daca nu mai vand 10 mc de apa/ gaz ci doar 7, ce trebuie sa fac ca sa am bani sa imi intretin reteaua + altele alea? Maresc pretul. Si intram ( suntem deja ) in spirala.
    Efect nasol nebanuit 3) gunoiul, de exemplu, este platit pe cap de locuitor. Din banii astia se matura strazile, de exemplu. Numarul de locuitori scade – kilometrii de strada cresc.
    Busirea bugetelor locale e mai nasoala decat duda de la pensii

    00
    • >>Busirea bugetelor locale e mai nasoala decat duda de la pensii

      Problema e ca sunt doua nasoale care vin impreuna.

      00
    • NOU
      #26

      @radu – da, da, asa se intampla catastrofele, cand pica ambele motoare

      00
  9. Engleza n-ar fi un bai, sa n-ajungem sa trebuiasca sa invatam chineza. Bine, e de preferat decat sa trebuiasca sa-nvatam araba.

    00
  10. Proiecția asta demografică este din anul 2012, realizată de prof. Vladimir Trebici (cred că membru al Academiei Române, fost profesor de demografie la ASE, am avut curs cu el în anii ’80). Este confirmată și de o entitate a ONU ocupată cu demografia. Deci nu este fake news. De ce revine informația asta, recurent? Dar nu contează. Sunt pentru prima oară de acord cu Eftimie (deși argumentarea suferă de coerență): nu este nicio tragedie că va dispărea poporul român. Noi vom fi morți și nepăsători. Nu? Ce argument aș fi folosit? România există de 104 ani (1918). Este o surpriză că va dispare poporul român, așa cum îl vedem azi, în 300 de ani? Nu. Nici nu vom apărea în cărțile de istorie. Istoria marchează popoarele cu mii și mii de ani de track record.

    00
    • Romania exista de la 1859.

      00
    • @Cosmin: hahaha. Ia pune degetul pe Wikipedia.

      00
    • Sly, poti continua sa citesti de pe wikipedia. Din pacate nu vei intelege nimic de acolo fiindca oricine poate scrie, chiar si tu.

      In 1859 a luat nastere statul roman, numindu-se Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei. In 1862 si-a schimbat numele in Romania. Asta inseamna ca statul roman a aparut in 1862?

      Daca Olanda si-a schimbat recent denumirea in Tarile de Jos, asta inseamna ca e un stat nou?

      00
  11. 20 de miloane de romani in 2050 e aproape imposibil.
    Am urmarit toata dezbaterea din link.

    Natalitatea in Romania a scazut din 1989 sub rata de inlocuirea a populatiei (2,1 copii per femeie). Vorbim de 1,3 copii per femeie din 1992 pana in 2010. Probabil ca e la fel intre 2010 si 2022. Inainte de 1989 aveam o rata de inlocuire de 2,4.
    Dupa care avem migratia externa, unde se presupune ca am pierdut 5 milioane de romani.
    Mai sunt studiile care zic ca 50% din romanii sub 35 de ani vor sa emigreze.
    Varsta la care o romanca are primul copil a crescut de la 22 de ani la 26 de ani (studiu 2012).

    Deci: romancele fac 1 copil, inainte de a implini 30 de ani, iar jumatate din copiii nascuti dupa 1989, ajunsi adulti, vor sa emigreze.

    13 milioane de romani in 2050 e versiunea optimista in conditiile actuale.

    Migratia nu va rezolva problema demografica a Romaniei. Nu suntem o tara bogata, deci nu suntem o tinta pentru migratie.
    Daca ai de ales intre a migra in America sau in Mexic, unde migrezi? Daca ai de ales intre a migra in Germania si Romania, unde migrezi?

    00
    • Suntem o țară cu climă temperată, densitate relativ scăzută, numai bună de făcut o viluță la munte și ieșit la pensie. Până în 2050 poate mai terminam 100 de km de autostrada.

      00
  12. Dupa intonarea imnului national, poti sa canti ce vrei! Barna are dreptate! Exact cum ai interzice jucatorilor de rugby din Noua Zeelanda sa interpreteze un haka https://www.youtube.com/watch?v=yiKFYTFJ_kw

    00
  13. Depinde. Avem studenti de alte cetatenii care misca bine. Doctori palestinieni sau chiar africani am mai vazut. De singalezi s-au luat ungurii aia batuti in cap, iar pe santierele pe langa care ma mai invart se cam vorbesc si niste limbi pe care nu le inteleg.

    A, ca nu vin „refugiati”, ca banii de stat degeaba sunt prea putini, asta nu e un lucru rau.

    00
  14. Eu am grup maricel de srilankezi la job care cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de picior venind aici cu forme legale. Și fiecare nu are „dacăt” cinci frati, 20 de veri și tot asa. Asa ca nu-mi fac probleme ca nu vor mai fi „romani” pe aici în viitor. Vor arata un pic diferit fata de dacii și romanii de pe Columna.
    Fun fact, acum doar câteva decenii România chiar era mult mai diversa etnic și culmea asta era unul din avantajele acestei tari.

    00
    • Deci in viitorul apropiat vor fi conflicte intre suedejii nostri si sri lankezii veniti la munca aici ? Iar primii le vor spune celorlalti : ‘bha suedejilor, asta e tara noastra ? ‘ 🤣🤣🤣

      00
  15. NOU
    #40

    Interesant articolul. Dar eu sunt mai varza cu istoria si nu am inteles paragraful asta: „Dramoleta asta este pentru cei care au fetișuri cu popoare și națiuni, care e o chestie relativ nouă în istoria omenirii ce poate fi confirmată atât de daci cât și de fenicieni. Și chiar și de greci…”

    Deci dacii, fenicienii si grecii confirma fetisul sau confirma dramoleta sau confirma popoarele si natiunile sau confirma istoria omenirii? De care dintre ele e vorba ca sunt confirmate in propozitie? Si de unde stie autorul ce confirma dacii si fenicienii?

    00
    • NOU
      #41

      @ Lawnmowerman
      trebuie sa intelegi ca si acest articol a lu’ Eftimie NU este depsre ceea ce se scrie ca este adica despre “criza demografica” a romaniei
      este despre: romanii nu exista, romania nu exista, specialistii nu sunt buni, plecati din tara ca oricum e de cacat, autorul este cel mai tare si restul niste prosti

      00
  16. NOU
    #42

    „Eram mulți până în ’90 că erau interzise avorturile și nu puteai fugi. Am mai fost mulți când am făcut niște războaie și am ocupat niște vecini.”
    Pe cine am ocupat noi și ce războaie de cucerire a dus România?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile