- Oraș . Roșcată . Roșcată . Brunetă . Verde . Blondă . Sat . Brunetă . Oraș . Verde
- Ce scheme mai practică dezvoltatorii imobiliari
- 1 milion de locuri de muncă?
- Ce mai fac frații Micula
- Vai, dar există corupție în lumea civilizată?
- Cronica de business
- Cronica de tehnologie
Până duminică e pauză, să fiți cuminți.
2. eu am luat anu trecut loc de parcare la subteran, loc ce nu e construit ca inca n-au inceput blocu de deasupra parcarii. E platit deja, sper sa nu faca mizerii din astea, ca am nevoie de locu ala. Si stau langa Himson, poate se molipsesc si aici de practici din astea.
Am mai citi de practica asta la un complex River Towers in Iasi.
Referitor la știrea nr. 2 cu dezvoltatorii care reziliază contractele mai vechi pentru a putea vinde mai scump mi se pare foarte nașpa.
Cred însă că astfel de cazuri ar fi cazul sa ii facă foarte atenți pe cumpărătorii de apartamente noi – adică din cate am văzut eu clienții sunt mulțumiți că primesc in cele din urmă un apartament, chiar daca termenul de finalizare este depășit cu 1-2 ani, spațiul apartamentului este mai mic, finisajele sunt nasoale, nu există spațiul verde promis ori nu se respectă alte promisiuni inițiale.
Acum dacă nu mai ești sigur nici măcar că la final primești un apartament poate ar trebui sa fim mai atenți la termenele de execuție, respectarea promisiunilor inițiale ale dezvoltatorilor și să nu mai cumpărăm chiar așa orice, oriunde
Sau pus clauze care sa duca la niste despagubiri mai mari decat clasicul 1000 de euro
Comentariul lui Mirel = „Victimele sunt de vină, ticăloșii nu sunt.”
@Phaff
Da boss, victimele sunt de vina, ei finanteaza tot felul de interlopi si tepari, ei cumpara aparatamentele facute in blocurile construite pe ce trebuia sa fie spatiul verde sau parcuri retrocedate dubios, ei voteaza mafioti precum Chirica, Boc, Negoita etc. Ei isi iau tepele, ii zic merci mafiotului imobiliar si apoi vin sa se planga statului.
Ei sunt mereu victime, inocenti, sub nicio forma niste tampiti, doar li s-a intamplat faza asta acum din ghinion, ei sunt foarte destepti. E vina dezvoltatorului, a statului, a lui Dumnezeu, dar sigur sigur nu a lor.
@Phaff
Eu cred că atât tu cât și cei care ți-au dat like aveți mari probleme de înțelegere a lumii înconjurătoare dacă din comentariul meu voi ați înțeles că eu ii laud pe dezvoltatorii care au făcut chestiile alea.
Adică dacă cineva spune că să fii atent atunci când semnezi un contract cu o valoare de 50-70.000 sau chiar 100.000 de euro , să citești cu atenție contractul, să ceri respectarea ontractului – înseamnă că ține cu ticăloșii ?????
@Mirel
Nu zic că n-ai dreptate la faza cu românul care pentru apartament e-n stare să se facă frate de pahar cu toți interlopii dar și dacă omul își ia toate precauțiile ce crezi că se poate face?
În 99% din cazuri contractul se face cu un SRL cu un capital de 200 RON. Chiar și dacă ești 100% blindat dpdv legal, e fix zero.
Trebuie introdusă o legislație care să prevadă niște garanții, niște asigurări, niște chestii, dar asta ar crește prea mult prețurile construcțiilor așa că aici suntem, avem o piață high risk – high reward.
@Manu144x
Tu ai dreptate, un singur om nu are ce face, trebuie sa cumpere in condițiile din piață.
Referitor la apartamente dacă este așa cum spui tu și 99% dintre apartamente sunt construite de SRL-uri care au un capital social de 200 lei și practic nu oferă nicio garanție pentru viitor atunci oamenii ar putea să NU cumpere decât atunci cand blocul este gata si atunci riscurile sunt minime pentru că vezi cat de aproape este de blocul vecin, daca ai lumina in casă sau nu, daca vecinul vede in casa ta, daca ai spatiu verde, daca ai trotuar, daca blocul este racordat la canalizare si alte chestii asemănătoare.
Dacă toți ar cumpăra doar atunci cand blocul este gata eu cred ca in maxim 1-2 ani piata s-ar regla, adică după ce ar ramane goale 5-6 blocuri construite aiurea si acei dezvoltatori vor da faliment urmatorii dezvoltatori vor fi mult mai atenți.
Iar aici mai este o problemă – plata de către clienți a unor avansuri mari face ca un bloc sa fie construit în mare parte din banii clienților, astfel că dacă dezvoltatorul dă faliment băncile nu sunt aproape deloc afectate – dar ia să construiască dezvoltatorul un bloc naspa cu bani de la bancă și să dea faliment pentru că nu cumpără nimeni – banca va mai da a doua oară credit unui dezvoltator să facă alt bloc nașpa ??? – probabil că nu.
Doar că oamenii nu fac analizează real contractul, drepturile lui din contract, oamenii vor să aibă acum un apartament si atunci cumpără ori semnează contracte de cumpărare in orice condiții și astfel piața nu are cum să se regleze – pentru că piața se reglează pe baza cererii și a ofertei – dar dacă se construiesc blocuri nașpa care se vând, de ce s-ar face blocuri mai bune ?
Cred ca am mai scris pe aici pana m-am plictisit,ca daca iei la analizat juridic contractele propuse de bisnitarii interlopi intitulati dezvoltatori,te iei cu mainile de cap(daca le si intelegi).faza mai trista e ca sunt multi romani care le inteleg,sunt constienti,dar le semneaza , folosind scuza ca oricum toti fac la fel.si adevarul e ca marea majoritate au acelasi modus operandi.
Cireasa pe tort este ca si prin dubai ai drepturi mai putine,si daca nu cumperi de la cineva serios,ca damac,te poti trezi cu buza umflata ,tu un expat,in fata unei firme a unui nativ uae.
De ce ai simțit nevoia să faci comparația clasică „da’ și la alții să vezi cum e”?
@Phaff…cunosc ceva oameni,care imi umplu capul cu imobiliare dubai,care nu au pus niciodata piciorul acolo,sau au fost sa isi faca poze cu burj al arab,dar brusc au devenit experti in piata imobiliara de acolo,piata promovata la fel de agresiv cum sunt promovate si tepele imobiliare din Romania.
Nu despre Dubai e vorba în text…
Pe de altă parte: „dacă în următorii doi ani cât e casa in construcție scad prețurile și găsesc ceva mai bun… nu ar fi mai bine să avem niște clauze de despăgubire mici?”
@ic daca scad preturile
eu nu stiu de ce ai investi intr-o tara de lumea a 3a daca nu esti ceva multimilionar sau miliardar
2. Cand cumperi de la un proprietar (nu dezvoltator), cutuma este ca daca platesti un avans se aplica regula „nimic/dublu” – adica daca potentialul cumparator se razgandeste nu mai primeste nimic inapoi din avansul platit, iar daca potentialul vanzator se razgandeste va trebui sa plateasca dublul avansului primit. Stiu sigur de un caz (acum vreo 15 ani) in care asta s-a facut si la un contract cu un dezvoltator.
Din pacate inca nu suntem obisnuiti sa dam cateva sute de euro la un specialist (avocat, inginer etc) pentru a ne asigura ca totul este OK atunci cand facem contracte de zeci/sute de mii de euro.
5. Coruptie este peste tot, ceea ce conteaza este nivelul.
Mihai, de acord, dar conditia se trece explicit in contract sau promisiunea de cumparare
@kilroy, corect trebuie trecut in contract; practic ma miram ca au fost cumparatori care au semnat contacte fara aceasta conditie (vezi si comentariul lui Flat de mai jos).
Smenarii/bisnitarii din ‘90 sunt azi “dezvoltatori” imobiliari… si “sponsori” politici, de asta multe constructii iau avizele, dar nu respecta mai nimic.
Un ap “corect” ( mpu, izolatie, parcare subterana, fara rigips, pereti drepti etc ) il gasesti doar in categoria LUX, deci ap 2 cam 150-200k euro. Asta in Bucuresti, dar oricum te scarbeste efectiv.
Cam 70-80% din “rezidentialele” pe unde am fost sunt de o calitate asa de slaba incat nu imi e “mila” de cei care le cumpara.
Cumva/candva trebuie sa “invete” si aia de cumpara orice cutie de carton “doar sa nu plateasca rata” sau ca investitie ca “se plateste singura”.
Oare cat mai “rezista” astia cu “investitii” pe 20-30 de ani si date in chirie. Multe rezidentiale dupa 5 ani au fatadele jerpelite…
Din 2020 am avut/avem: criza sanitara, razboi, criza economica… asta in doar 2 ani…
2. Sper ca aceste scandaluri sa apara si prin presa nationala si sa duca la vreo lege care sa interzica plati cash si vanzari de imobile in standii in care acestea nu exista (wishful thinking).
Exista contracte futures, in care tu poti plati acum ca sa iti fie livrata peste 6 luni recolta care acum se seamana. Adica se plateste cash pentru care care (inca) nu exista. Nu asta e problema.
Problema este ca justitia nu isi face treaba si astfel de contracte sunt un pic joc de noroc (daca vanzatorul este parolist sau tepar).
Apropo de stirile din tehnologie, ce se mai aude de Clubhouse? Toata lumea era fan si facea discutii sterile acolo. Nu mai duduie?
A bubuit, acum e imprastiat pe jos
5. Aia erau bani de la rusi?
Nu stiu voi, dar eu nu as avea curaj in veci sa cumpar un apartament neterminat.
Si chiar dupa ce e terminat, l-as cumpara doar dupa ce as verifica absolut tot ce poate fi verificat.
Nimeni nu ar avea incredere dar nu prea ai de ales daca vrei ceva decent. Cele care sunt gata si inca de vanzare sunt 95% niste gunoaie de apartamente/case.
eu am pățit la notar. clauza mea dacă mă răzgândesc? pierd avansul. clauza dezvoltatorului? îmi dă avansul înapoi
i-am zis notăriței ce-i asta? nu trebuie să fie echilibrat?
a da, ne scuzați
a modificat clauza dezvoltatorului în dă avansul înapoi și daune încă o dată cuantumul avansului. deci dublul avansului
unii dezvoltatori nu acceptă, ai mei au fost fraieri
Daca ai dat avans 1000 euro, nu au fost fraieri…
avansul a fost 15000, nici prea mult nici prea puțin
O alta stire, incurcata si ciudata lume a activistilor de mediu din Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2022-04-27/Urmariri-cu-200-km-h-intre-activistul-Tiberiu-Vatamaniuc-si-BMW-ul-din-care-un-om-a-murit-si-altul-e-grav-ranit
@5 nu e vorba de coruptie ci de furt. In pandemie s-a acordat sprijin pentru firme in UK ‘expedite money’, adica guvernul a scos birocratia si practic a dat bani fara sa verifice daca ce scrie pe cerere corespundea cu realitatea din teren bazandu-se pe obrazul businessmanulul ( mare greseala :)))) ) . Si, da cu fost multi mai ales romani, polonezi, albanezi, etc care aveau firma mica/pfa si care au cerut bani pentru angajatii lor fictivi. Sper sa ajunga sa vina dupa ei ca si la noi sunt destui care au dat teapa asta in UK (cei mai isteti deja au plecat si se ascund prin Italia si Spania si stau cu soricul la soare).
sunt constient ca comentariul meu nu va fi foarte popular, dar am putin de habar despre domeniul constructiilor, asa ca voi opina si eu. in situatia prezentata de Reporteris, ca si in alte situatii similare, adevarul este putin la mijloc, daca judecam lucrurile si din prisma dezvoltaltatorului:
1. este imoral? clar da. este legal? de asemenea. In primul curs la Facultatea de Drept inveti cum sa faci distinctia dintre cele doua: nu tot ce este moral este si legal cum nici tot ce este imoral este si ilegal.
2. tanarul care a cumparat apartamentul si-a expus subiectiv problema. blocul era ridicat intr-adevar in momentul achizitiei, insa finalizat doar pe jumatate, ramanand de executat instalatiile, tamplaria, finisajele, sitematizarea, parcarile, bransamente, utilaje (un post trafo pentru acel bloc e minim 3-400.000 de euro,btw), etc. Preturile pentru toate acestea au crescut cu 30-50%. unele chiar si cu 150% in ultimii doi ani. Ca si manopera aferenta, dealtfel. In general la un apartament vandut initial cu 60.000 de euro, cam 40.000 reprezintau costurile cu constructia pana la faza de „la cheie”. cam asta e marja peste tot. costurile cu finisajele basic/mediu, reprezinta cam 50% din costul pentru un apartament la gata, la care se mai adauga o groaza de cheltuieli indirecte, care au crescut si ele cam cu 5% din valoarea totala. banci, notari, spagi, contabili, angajati tesa, transport si mancare muncitori, revizii la utilaje, asigurari, cazare, marketing, etc. Asadar, urmarind calculul, doar costul de productie pentru dezvoltator a crescut de la 40.000 de euro la 55.000 de euro/unitate intr-un caz optimist-realist. la care adaugam cei 10.000 de euro cu titlu de depagubire, si deja costurile de productie au crescut deja la 65.000 de euro. Mai adauga si inflatia din ultimele 20 de luni, care duce cam in 15% peste tot, si vom constata ca acest cost cu productia apartamentului, din perspectiva dezvoltatorului reprezinta cam 70.000 de euro. Acel apartament se vinde cu 85.000 dupa reziliere. Deci cu un profit de 18/20%. Piata in momentul de fata este blocata, sunt mii de apartamente in Iasi la vanzare in complexurile noi, deci probabil, dezvoltatorul va trebui sa stea cu ele nevandute o perioada. Piata a cazut cu 80% pana astazi, urmand urmand sa scada cel mai probabil si pretul de vanzare/mp cam peste tot. Deci daca cei de la Himson au 10-20 de apartamente nevandute si le vor vinde peste 1 an sau 2, cu 1200€ in loc de 1400€/mp, vom constata ca profitul va fi de 10-15% pentru intreg proiectul. ceea ce mi se pare decent. acum haideti sa fim putin realisti si echitabili in gandire: nu se poate sa pierzi ca investitor 3-4 ani din viata intr-un proiect, ca mai apoi sa aduci bani de acasa pentru al duce la bun sfarsit, doar ca sa transferi castigul/profitul din contul tau in cel al clientilor, cu atat mai mult, fiind si acoperit legal.
daca se ieftineau materialele de constructie bagau profitul in buzunar, nu se duceau la client sa dea niste bani inapoi. asa ca mumu dezvoltatorilor, in afara de cimentul care trebuie turnat proaspat, celelalte materiale pot fi in mare parte negociate si cumparate dinainte, sunt depozite de materiale care asigura si cazarea comenzii pe o anumita perioada. bine ca dezvoltatorul nu poate sa piarda 3-4 ani din viata cu un proiect, dar clientul poate sa ii piarda. la ce il ajuta pe client ca primeste banii dupa cativa ani inapoi cu ceva dobanda? scopul acelor bani nu era sa stea la dospit si sa ii asigure viata pe care si-o doreste intr-un anumit moment de timp. oricum si in acest caz e de vina legislatia incompleta, nu ai nicio protectie.
Cadeh, asa greu era sa spui simplu si direct ceva concret?
2020: 1 MPC la bloc 4 etaje X euro
2022: 1 MPC la bloc 4 etaje Y euro
Ok, a crescut de la 4-500 euro/mpc la 6-700. Totusi se vinde cu 1500 euro/mpc.
Din 120 mpc iti face 2 ap cu 2 cam si open space… cand legal nu ar fi ok.
Asa ca nu avem intelegere deloc pentru “dezvoltatori”.
In afaceri exista risc, mai câștigi mai pierzi. Dezvoltatoru nu vrea sa piardă niciodată, transferând tot riscul pe fraierii de cumpărători
@2 cine crede ca poate negocia contractele cu dezvoltatorii se inseala. Probabil de mai bine de 10 ani fie accepti contractul lor fie pleci. Poti sa vii sa cumperi juma’ de bloc ca tot iti arata usa.
Corect. Dar asta din cauza ca mai toti cumparatorii se ingramadesc sa cumpere fara sa stie ce si cum.
Era un proverb vechi – nu da pasarea din mana (banul) pe polițist de pe gard (blocul promis)
Accepta modificari dar cu greu. Nu accepta in schimb sa mergi la notarul tau, cel putin din experienta mea cu cativa dezvoltatori din Iasi. Toti spun ca ei au toate actele deja la notarul X si acolo trebuie sa mergem pentru acte, desi cumparatorul plateste taxele notariale.
Fraieri pe toate drumurile
Astepti 3-4-5 ani dupa apartament, plus ca muncesti/ai muncit pe banii aia 10-20 de ani (sau au muncit parintii – si mai rau), dar nu stii sa iti ceri/aperi drepturile. Meri dom’le la notarul la care vrei si beleste ochii la clauze. Si cu un contract bun poti sa patesti nasoale, darmite daca din start este subred !
In momentul in care cumparatorii refuza cacaturile astea, asa-zisii dezvoltatori dispar de la sine si raman doar cei mai seriosi.
5. Cele mai multe marfuri de contrabanda intra in ue prin portul de la rotterdam, dar coruptie e doar in Romania si de aia nu putem intra in schengen.
Nu de-aia nu intram in Schengen!!! E bai cu tunelurile alea dacice! Problema e ca-s perfect rotunde, desi-s facute de cateva milioane de ani, iar containerele de marfuri sunt paralelipipedice, nu se potrivesc! Iti dai seama cum ar zgaria alea si zgomotul ala terifiant cand le tarai de la Constanta pana la Arad prin tunelurile alea perfect rotunde…
pai normal, cand portul de la rotterdam e mai mare fizic decat intregul oras constanta, cu port cu tot.
ah, si a mai fost o stire misto care a scapat multora. un pic dupa inceputul razboiului din ucraina se facuse o aglomeratie uriasa la portul constanta pentru o mica parte din vasele care trebuiau sa ajung in ucraina hotarasera sa se opreasca aici. pai ba, daca olandezii doreau sa faca misto de romania trimiteau 10% din traficul de la rotterdam pe un an spre constanta. ne blocau debarcaderul pentru 10 ani.
O da, hai sa comparam cu orase de 10x mai mari, iar daca am fi in schengen rotterdam ar pierde in timp 15-20% din trafic in favoarea contantei ceea ce inseamna multe miliarde de euro in minus pt olanda care curat coicidenta blocheaza intrarea Romaniei in schengen.