Situația la zi, miercuri, 27 aprilie

Dacă la ucrainieni nu prea aveam pretenții, la moldoveni cred că putem pune piciorul în prag. Ce e, copii, vreți protecție de la fratele mai mare? Ce limbă vorbeați voi? Unde a făcut președinta voastră prima vizită oficială? Ce vă declarați jumătate din voi?

Așa, întrebări de bun simț.


De avionul ăla care a intrat în spațiul aerian român, a lăsat ceva și l-au interceptat ucrainienii la întoarcere ce se mai știe? Tot olandezii sunt de vină că nu intrăm în Schengen?

Apropo de faze nerezolvate, Mario Iorgulescu a scos din google multe din știrile cu accidentul în care a omorât un om.


Geani, ești cel mai bun, hai, dă-te la o parte, că avem un pic de treabă. Costel știe ce are de făcut, știe unde are de umblat ca să pară treaba destul de atractivă pentru a fi cumpărată de cine trebuie. Și îi dam și lui 5% din acțiunile tale.

UiPath a avut o evoluţie stelară, pornind de la o evaluare de 120 mil. dolari în 2017, pentru a ajunge la 40 mld. dolari în momentul listării la bursa de la New York, acum un an. De atunci, acţiunile au scăzut cu 80%, compania valorând 9,7 mld. dolari.

 

20211205908133256

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. NOU
    #1

    As zice ca x(1,2) daca nu ma inseala memoria.

    00
  2. Cat mai poti bate la un cal mort gen UiPath ? N-au dat destula teapa cu macro-urile glorificate ?

    00
    • Ai scris gresit AI si Roboti si „o sa ne lase fara joburi”. Oricine si-a facut un cont de test stie ce si cum :D

      00
    • eu chiar am incercat sa fac ceva cu trial version de la ei. sa mor daca am reusit si nu sunt chiar nub..

      00
    • Problema e că are rentabilitate mare doar pentru procesele simple unde orice gigel știe zice botului apasă aici, apoi acolo, apoi dincolo.

      Pentru procese complexe ai nevoie de niște oameni capabili și ajungi la nivelul în care mai bine plătești programatorul să-ți implementeze aia direct în ERP-ul care-l folosești și doamne ajută.

      Soluțiile de genul au un sweet spot în care sunt rentabile și merită, dar fix acele sweet-spot-uri se împuținează în timp de când cu pandemia și lumea și-a dat seama că se poate împinge mai mult spre digital omul obișnuit așa cu trebuie să-l menajeze așa tare.

      Gen în loc să zici trimite un email, du-te tu frumos și completează un formular structurat care va automatiza treaba decât să cumpăr un bot care să înțeleagă mailul, să extragă informațiile pertinente și apoi să fac un proces pentru asta și să mai și plătesc licențe pentru botul respectiv.

      00
  3. Pfff…ești mai negativ decât sunt eu! Aș bea o bere cu tine!

    00
  4. Daca le zici la aia pe reddit ca presedinta Moldovei e naspa! Te-ai dus!

    00
    • Inainte de a-I acuza in mod aberant pe Moldoveni pentru alegerile pe care le fac dupa ce 30 de ani au fost sub o conducere mai mult decat comunista (regimul iliescu si nastase au fost parfum fata de ce a fost la ei) , ar fi bine sa ne uitam si in ograda noastra de mari occidentali

      1990 -> ion iliescu PCR 85%
      1992 -> ion iliescu PCR 47 %
      1996 -> ion iliescu PCR 45 % (pierde sefia statului)
      2000 -> Ion Iliescu PCR 66% (castiga pentru ca … Vadim)
      2004 -> Nastase PCR 48% (pierde pt ca … Basescu)
      2009 -> Geoana PCR 49 % (pierde pentru ca … Basescu)
      2014 -> Ponta PCR 45%
      2019 -> Dancila PCR 33%

      Romania cu toate ca din 2004 este in NATO, din 2007 este in UE, cu toate ca PIB ul a crescut de la 40 mld dolari (1989) la 250 miliarde de dolari (2019), cu toate ca peste 5M de romani au pelcat in EUROPA si continentul American (nu in Rusia sau Asia), etc … cu toate acestea in continuare in RO undeva intre 35 – 40 % din totalul populatiei simt COMUNISM in suflet mai ales in zonele mai slab dezvoltate cum ar fi MOLDOVA si zona de SUD.

      si noi ce facem? Spunem despre moldoveni ca-si merita soarta?
      In anul 2014 peste 80% din populatia Moldovei era de “etnie” “Moldoveneasco”-Romana
      In anul 2014 peste 25% din populatia Moldovei avea si cetatenie romana

      Moldova traieste o adevarata drama demografica de la 4M in momentul ruperii de URSS la aproximativ 2,5M in 2021 dintre care peste 50 % sunt pensionari.

      ce facem noi romanii la fiecare alegeri? Injuram pensionarii ca voteaza PCR!
      Cine locuieste acum in MOLDOVA? PENSIONARII LOR!
      Care ati vrea sa le fie raspunsurile?

      Oricat de mult ne covine sau nu, Moldovenii chiar sunt fratii nostri, peste 30% dintre ei sunt si cetateni romani (nu conteaza daca din interes sau din iubire fata de romania) si vor trebui ajutati pana cand se vor inbtaorce in europa.

      Cand si cum nu stiu dar ce stiu este ca ar fi cazul sa incetam in a arunca cu CACAT inspre ei. (si nu pentru ca as avea vreo mare iubire fata de ei ci pentru ca este datoria noastra sa ne ajutam fratii inclusiv daca nu ne prea place de ei)

      mi se pare ipocrizie totala sa spui: bai nasol ca rusii le dau in cap ucrainienilor car le sunt un soi de veri primari dar noi ne „pi%%%sam” pe frati moldoveni pentru ca nu ne place moaca lor dar ne sunt frati !!

      00
    • @Vald oltean, big like pt argumentația ta. Intr-o oarecare măsură rezonez.
      @notnowm25 argumentează și tu afirmația. E ușor sa arunci cu vorbe.

      Diferența dintre likeuri și dislikeuri între cele doua comentarii spune ceva despre noi. Rezonam cu ce e facil și nu putem digera argumente.

      00
  5. „Unde a făcut președinta voastră prima vizită oficială?”
    La Kiev, la Zelenskiy. And?

    00
  6. Hate degeaba impotriva moldovenilor. Privit de departe e simplu: invatati romana, injuratii pe rusi ca are Europa grija de voi. Din pacate cand e vorba chiar sa se implice europenii o dau pe dupa gard. Noi, care am avut mult mai multe sanse, nu am reusit in 30 de ani sa scapam total de influenta ruseasca. Moldova depinde masiv economic de rusia, nu se poate desprinde in cativa ani total de ei. In plus prin Moldova mai sunt si vreo 10% rusi getbeget, pe aia chiar nu ai cum sa ii schimbi.

    00
  7. Sincer nu cred că se bagă România să îi apere pe „frații” moldoveni dacă se înfinge Putin în ei. Și chiar sper să nu se bage, când era liniște ei vorbeau moldovenește și le miroseau urât sugestiile și propunerile de la București. Acum, cu pantalonii în vine, fără tancuri, fără avioane (au vândut vreo 20 de epave americanilor), cu probabil câteva mii de soldați profesioniști, acum le suntem frați, vor în UE, în NATO și peste tot.

    00
    • Și racheții și asasinii și găgăuzii și cei cu pașaport rusesc care nu vorbesc „moldovenească” și nu își învață copii „moldovenească”, tot în UE și NATO vor? Îi luăm cu brațele deschise?

      00
    • Ce sa le ceri la moldoveni… cand era bine toti vorbeau “moldoveneste” si nu acceptau limba romana oficiala. Cel putin jumate sunt rusofili. De ce se sperie de rusi acum?

      00
    • pentru ca „sclavi”, „colonie”, „piata de desfacere”, „bocanc pe grumaz”.

      doar ca ultimele luni au demonstrat inca o data, si de data asta foarte vivid, ca la bruxelles e doar la nivel declarativ, discursuri, hartii si in cel mai rau caz morcovul agatat de o undita (adica multi bani), in timp ce la moscova e cu tancuri si rachete.

      твой выбор!

      00
    • NOU
      #20

      Da, „moldovenii” sunt mancurti. Dar asta e si vina statului roman, a reusit mai mult Ungaria sa educe ungurii de la noi decat am reusit noi sa ii educam pe moldoveni desi o buna bucata de vreme invatau dupa manuale de ale noastre, le am reabilitat cateva sute de gradinite.
      Nu poti sa lasi un stat cripto sovietic langa tine, il reeduci si al absorbi. Cu atat mai mult cand iti apartine de drept.

      00
  8. „Transnistrenii” adica raketii si traficantii aia fac azi mult mai multi bani si biznis pe blat cu Ukraina si Moldova decat daca ar fi independenti sau si mai rau alipiti Rusiei. Nici lor nu le convine toata agitatia numai ca cine nu joaca kazaciocul ordonat se sinucide impreuna cu familia si cade pe geamul de la parter.

    00
  9. Măi, ignorantule, dacă tu nu ai găsit nici o utilitate ecuațiilor nu înseamnă că ele nu folosesc lumii în care trăiești. Hai să-ți spun ceva ce cei mai cu capul pe umeri o știu deja: lumea asta se bazează pe științele exacte. Tot progresul pe care îl vezi în jurul tău se datorează unor oameni care au înțeles legile fizicii, chimiei, biologiei și al reginei tuturor câte sunt sunt, matematica. Lumea asta se învârte în jurul matematicii, nu se poate realiza nimic fără ea. Toate disciplinele din curicula științelor inginerești sunt dependente de matematica. Tot ceea ce folosești tu are la bază funcții, funcții care includ și amărâta aia de „delta” de care îți place să-ți bați joc.
    Ai idee cam ce calcule sunt în spatele formei camei care acționează un căcat de tachet? Vrei sa înveți 12 ani educație financiară? Măi, ignorantule, punem pariu ca minim 90% dintre cei care urlă pentru asta habar nu au cum sa calculeze prețul inițial al unui produs după o scumpire cu un x procent? Învață algebră elementară, lasă educația financiară.

    00
    • nu lăsa pe nimeni să te mintă că ești un tip deștept.

    • https://i.imgflip.com/6e4t0z.jpg

      O sa ramai uimit cand o sa afli ca in Matematica nimic nu e exact si totul e o aproximare grosolana trasa de par ca sa nu „ne rasturnam de pe planeta”.

      00
    • NOU
      #27

      In principiu ai dreptate, dar ti-ai luat minusuri la greu pentru modul agresiv cum ai pus problema. Nu si-a batut nimeni joc de matematica aici, cel mult s-a scos in evidenta ca se preda matematica in mod unitar, chiar si celor care nu au talent pentru aceast disciplina si carora le-ar ajuta mai mult sa stie si alte lucruri. De fapt, cred ca nici nu ar trebui sa fie o discutie matematica vs educatie financiara, ci o discutie despre faptul ca mai trebuie sa educatie financiara, adica ceva aplicabilitate reala si imediata a matematicii. Asta pare sa fie problema, unii nu reusesc sa vada aplicabilitatea reala a unor principii matematice, si asta e din cauza faptului ca de cele mai multe ori nu li se explica la ce ii ajuta.

      00
    • Matei, a fost prea subtila imaginea, nu?

      se refera la faptul ca scoala romaneasca preda aproape exclusiv chestii abstracte, formule, definitii, teorie, fara sa o lege de aplicabilitatea practica a tuturor notiunilor prezentate, si pregatind astfel generatie dupa generatie de oameni care habar nu au ce e aia o cama si un tachet si la ce folosesc, dar stiu foarte bine sa le proiecteze. practic analfabeti functional. cam cum ai fost tu in comentariul asta.

      00
  10. Plm, daca nu știi sa rezolvi o banala ecuație de gradul 2, nu are rost sa știi cum se scrie un CV sau cum se plătește o ipoteca sau o taxa.

    Ne ducem încet pe plua dacă am ajuns sa consideram formula de rezolvare a ecuației de gr. 2 un fel de matematica avansata inutila.

    00
    • @Rumbu – pentru mine asta e un fel de discutie seculara – nimeni nu a reusit sa imi explice concret unde se folosesc acele numeroase cunostinte inmagazinate in anii de scoala insa toti sustin ca sunt necesare.

      Concret, unde se aplica ecuatia de gradul doi in viata de zi cu zi? Nea Vasile e sofer de autobuz, tanti Tanta e casiera la Mega, Fanel e zugrav, Mitica e brutar – as zice eu oameni normali, poti sa imi spui concret unde au ei nevoie sa aplice ecuatia de gradul doi si sa o rezolve, din cand in cand in viata?

      Nu, nu vreau sa stiu de inginerul Ionescu, vreau sa stiu de oameni normali. Multumesc.

      00
    • Deci inginerii nu sunt oameni normali 👍

      00
    • @Bigbear ți ai răspuns singur la întrebare ironic nu ?
      Nea Vasile conduce un autobuz.
      Ecuațiile alea sunt probabil prin autobuz băgate.
      Tanti Tanta e casier ? Da nu folosește un POS? Cu ceva soft pe el care calculează după formule ?
      Mitica brutarul ? Pai nu folosește un cântar ?
      Înțelegi tu aia care au construit un autobuz, au programat softurile de la mega etc au avut nevoie de ecuațiile alea tâmpite din școala.

      00
    • @Eugen &Vlad – exact aia spun si eu. Hai sa va explic logica voastra – aia care proiecteaza si construiesc o autostrada au nevoie de studii avansate de matematica asadar toti aia 10 mii de oameni care folosesc autostrada aia lunar ar trebui sa invete matematica.

      Nu este ca si cum doar cei 200 de oameni care o construiesc odata trebuie sa stie ce fac, toti aia 500 de mii care trec pe autostrada trebuie sa invete acele principii ca sa poata folosi soseaua, nu?

      Eu nu contest rolul matematicii in lume, eu contest nevoia ca fiecare om sa o studieze obligatoriu in scoala, sper ca facem diferenta, da?

      „Mitica brutarul ? Pai nu folosește un cântar ?” – principiul balantei nu foloseste ecuatia de gradul 2, poti sa imi explici mai exact legatura intre cantar si ecuatia de gradul 2? Eu se pare ca nu o stiu.

      00
    • @bigbear, eu propun sa eliminam obligativitatea claselor 1 – 8. Ce rost mai are sa studiezi diverse materii, când poți să joci mingea sau sa visezi? Oricum, avem nevoie doar de câteva mii de minți luminate să producă ceva pentru noi. Restul pot da trăiască și fără formule, ecuații, teorii etc. Avem exemple de mulți pitiponci și multe pițipoance care o duc bine și fără prea multă școală.

      00
    • @Bigbear, matematica se studiaza in facultate. La școală se studiază ceva mai aprofundat din liceu in programa M1 (specializarea matematică- informatică) și ceva mai puțin aprofundat la M2 (profil economic)– adica fix cei care au dat si au intrat in clasele astea teoretic ca sa continue studiile intr-o facultate de profil real.

      Pentru restul („oamenii normali”) există școala profesionala, „de arte si meserii”, seralul / FF, profilul uman si desigur munca de la 18 ani, ca nu au nevoie de facultate.

      Dar apoi sa nu se mai mire daca vor conduce un autobuz sau vor fi casiere tot restul vietii, considerând ca are lumea ceva cu ei in timp ce acumuleaza frustrari. S-a vazut bine in pandemie lipsa de respect față de parerea oricarui expert care a studiat subiectul cu 20 de ani mai mult decat oricine altcineva, ori lipsa asta de respect provine fix din astfel de frustrari acumulate. Cand lipsa unei educații elementare face imposibilă intelegerea unor noțiuni de statistica, creștere exponențiala, profilaxie sau biologie, chiar si explicata ca unui copil de 5 ani.

      Ne-am lenevit mental de tot, vrem doar sa ne zica seful pe ce butoane sa apasam si sa apasam cu spor pe ele, fara sa gandim deloc.

      00
    • @Levorius

      „S-a vazut bine in pandemie lipsa de respect față de parerea oricarui expert care a studiat subiectul cu 20 de ani mai mult decat oricine altcineva, ori lipsa asta de respect provine fix din astfel de frustrari acumulate.”

      Eu aș spune, din contră, lipsa asta de respect provine cumva din facilitatea cu care putem obține informații. Dacă acum 50-100 de ani profesorii și medicii erau foarte respectați, pentru că era greu să îi contrazici sau să îți dai seama că spun prostii, azi, cu o simplă căutare pe google, poți citi 10 de articole științifice despre un subiect. Să nu mă înțelegeți greșit, nu zic că fiecare e în stare să valideze informațiile primite de la un profesor sau medic, dar fiecare are opțiunea astea. Că unul validează citind un articol științifc, verificând autorii, bibliografia, finanțatorii studiului etc., iar alții validează citind un articol pe blog sau comentariu pe reddit, la final rezultatul e același. Dacă concluzionezi de câteva ori că respectivii au greșit, îți cam scade respectul pentru întreagă breaslă.

      00
    • Nu contează unde le folosești, la fel pot sa spun și eu ca ma doare la banana sa știu ce aia o metafora, ritm iambic, virus, bacterie, notele din arpegiu, neutroni, legătură covalenta sau alte noțiuni care, pe mine personal, nu ma ajuta în viata de zi cu zi. Dar eu nu voi spune asta fiindcă orice cunoștință asimilata ma ajuta sa înțeleg lumea din jur. Nu vreau sa ma uit la Pleșu cum vorbește limbi străine, îmi place sa știu ca virușii nu se tratează cu antibiotice, sa nu ma sperii când scrie NaCl pe cutia de sare și ca nu ajuta la nimic sa bag „benzina de 98” ca sa mai imi creasca penisul cu 3 cm.

      Ecuația de gradul 2 se învață în clasa a VII-a fiindca fără ea nu poți rezolva probleme banale de fizică (de genul unde aterizează o piatra aruncata), alta materie probabil inutila în mintea unora care cred ca Pamantul este plat.

      Autorul acelei meme este pur și simplu imbecil, pentru calcule legate de ipoteca ai nevoie de ecuatii mult mai complicate (exponentiale), nu de ax2+bx+c=0. Plm, chiar si taxele sunt de obicei o ecuatie progresiva, chiar dacă toată lumea considera ca aplica un procent și gata.

      00
    • @Rumbu ”Autorul acelei meme este pur și simplu imbecil, pentru calcule legate de ipoteca ai nevoie de ecuatii mult mai complicate (exponentiale)”

      Corect, de exemplu pentru a calcula dobânda pentru o investiție pe termen lung, intră și cnstanta lui Euler în ecuație. Dacă nu știi să rezolvi o ecuație de gradul 2, mă îndoiesc că știi cine e Euler și la echipă a jucat.

      https://www.investopedia.com/terms/e/eulers-constant.asp#toc-eulers-number-in-finance-compound-interest

      00
    • Levorius, lipsa de respect pentru opiniile exprimate de o parte a expertilor mai vine si din faptul ca tot ei au facut perfect evident de-a lungul timpului ca poate mult mai potrivit ar fi fost sa isi aiba locul la volanul unui autobuz sau in fata cuptorului unei brutarii.

      Rumbu, poza aia nu se refera la ecuatia de gradul 2. ar fi putut fi in locul ei formula de calcul a corectiei atmosferice pentru distante masurate electronic. ne-a scris-o proful pe tabla acum 20 de ani. 3 randuri a umplut si a terminat ultimii termeni pe verticala.

      a copiat-o din carte si ne-a zis sa o scriem si noi o data si ca nu o va cere la examen, ca oricum o aplica aparatele singure. dupa care si-a pierdut 2 cursuri separate explicandu-ne ca la copii, cu exemple banale si pe unde nu se putea asa cu formule muuuuult mai simple exact cum functioneaza si de ce este necesara. alti cativa profesori (cei mai multi) ne-ar fi desenat niste grafice, ar fi scris alte cateva formule arcane si in final ne-ar fi prezentat-o ca pe perla coroanei. invatati ba baieti, ca o sa carati scule toata viata. si daca greseai vreun semn la examen mai incercai o data la toamna.

      ar fi putut fi, dar cei mai multi, chiar ingineri, poate chiar si matei mai sus sau tu, ar fi banuit ca e doar gibberish si efectul ar fi fost nul. trebuia sa foloseasca ceva suficient de banal incat sa stie (aproape) toata lumea ce e aia, ca e reala, nu doar „@#$^#&^#@#%!@&$^*$&*$%”

      00
    • Unde se aplică ecuațiile de gradul doi? În ce profesie, în ce meserie? Întreb de curiozitate.

      00
    • @Bigbear – era o chestie interesanta la un clip vazut acum cateva zile, nu mai stiu cine era persoana care explica dar esenta era ca in scoala se predau multe chestii inutile, dar un element interesant care scapa multora este ca scoala te pregateste si sa asculti (de o autoritate) sa ai momente nasoale (examene picate, inveti prostii pe care crezi ca nu ai nevoie de ele)

      aplicatie in realitate, vrei sa vezi ce inaltime are un obiect si nu poti masura cu ceva direct, aplici pitagora (ec gradul 2)
      https://www.youtube.com/watch?v=Bx4PUeoYldg

      din pacate sunt prost gandite exemplele predate in clasele de matematica, am vazut acum cateva luni o explicatie super faina pentru modul de rezolvare al ecuatiilor de gradul 2 prin metoda geometrica, … titlul la clip este altceva, pt. ca din solutiile la ecuatiile respective ies si numere imaginare si astea erau cam greu de „exprimat” geometric, asa ca equatiile respective au generat un val interesant in matematica reprezentat de algebra si un nou mod de numerotare care a generat aparitia lui „i”. daca un profesor preda inainte de ecuatii de gr2 (sau 3) si forma geometrica iti zic sigur ca te prindea de client
      https://www.youtube.com/watch?v=cUzklzVXJwo

      nu am rabdare sa caut acum, dar zmeul ninja (tot de la zoso de pe twitter pescuit) la multe puncte de construit se juca cu formule pe hartie, nu cred ca e vreun inginer constructor, e doar un tip istet care si-a facut o casa singur dar pentru multe chestii facute ai nevoie de matematica
      https://www.youtube.com/user/GazzaRecords/videos

      https://www.mathsisfun.com/algebra/quadratic-equation-real-world.html

      primul exemplu cu bila aruncata in aer nici nu ma gandeam ca o se poate rezolva cu o equatie de gradul 2

      https://sciencing.com/everyday-examples-situations-apply-quadratic-equations-10200.html

      alte exemple

      ps. intr-adevar daca faci o munca care presupune exclusiv forta fizica si nefolosirea creierului, probabil ca niciun fel de ecuatie sau eventual posibilitate de a citi si scrie nu e necesara, pentru ca e suficient ca cineva sa zica Gigel adu aia 3 saci de ciment si apoi pune apa in galeti, sau pune pe rotisor aia 3 pui si arunca niste condimente langa

      00
    • @Sorin: constructii (poduri, serpentine), topografie (cote), armata (balistica), politie (radar), sport (orice joc cu mingea, sarituri, viteza), economie (prețul optim, profit), industrie (arii și dimensiuni), navigație (ape curgatoare), electronica (rezistente, audio), optica (oglinzi), comunicații (antene), astronomie (comete, meteoriti), hidrologie (fântâni arteziene), auto (frâne, cutii de viteze), asigurări (proiectii), zootehnie (garduri).

      00
    • #Sorin, în inginerie, dragule. Inginerie se ocupă, printre altele, cu proiectarea a tot ceea ce e palpabil în jurul tău. Legea de oscilație a undelor radio este dată de o ecuație care poate fi, în funcție de frecvență, de gradul 1, 2…n. Legea de mișcare a unui proiectil ce pleacă dintr-un tun tot de o funcție(ecuație) este dată. Încearcă să mai ieși din bula ta.

      00
    • Pentru gașca „la ce ne trebuie?”:

      Optimizarea profitului când produci ceva. Dar hei, să nu uităm că romulanii merg pe subzistență, n-au timp de calcule, pun prețul X din burtă, apoi ajustează ei când sunt aproape de faliment.

      Nicio problemă, nu vă simțiți retardați. Am văzut o grămadă de absolvenți de ASE (cu master terminat) care n-au idee cum să facă o regresie liniară. Plm, n-are sens să ne tocim sinapselele când putem să ne raportăm la cel mai jos standard, Doamne-ferește să ne băgăm la ceva mai avansat decât scrisul și cititul, condusul, datul cu matura sau scanatul de produse importate.

      00
    • @Rumbu: ce ai înșirat acolo nu prea ține de nivelul românului care-și respectă lentilele de la ochelari și nu vrea să le tocească uitându-se prin ele. Inginerie? Top kek. Previziune pe bază de cifre? Iar lol, cum adică să iau în calcul ce se întâmplă luna următoare?

      Am întâlnit inși cu diplomă de master, foarte revoltați de matematica de clasa a 6-a. Scuze, ce căcat au scris în disertație? A, da, a fost copiată din mai multe surse și reformulată, poate de aici faptul că lucrează pe maximum 5000 de lei pe lună când alții fac aceiași bani în două-trei zile.

      00
    • este absolut irelevant la ce se foloseste ecuatia de gradul doi. Sincer, nici macar nu mai stiu sa o rezolv, ca nu am folosit-o de cand am terminat matematica.
      Dar. Este un cacat de ecuatie. Cu formula in fata o rezolvi super simplu, de fiecare data.

      Sa nu intelegi un cacat de ecuatie dar sa te plangi ca nu te-a invatat cineva sa iti calculezi taxele. Unde tre sa citiesti o gramada sa vezi ce poti deduce. Ce nu poti deduce. In ce procent. Aham…

      E ca si cand tu nu stii sa te pisi, dar intrebi de ce nu te-a invatat cineva sa futi top modele

      00
    • Eu cred ca am ajuns la un punct unde nu mai conteaza textul si ce spune autorul ci doar ce vrem noi sa spunem tangential sau nu legat de text.

      Eu am intrebat ceva punctual „unde aplica un om normal in viata de zi cu zi ecuatia de gradul doi in viata” si mi se explica iar si iar importanta matematicii in tot ce ne inconjoara – insa sunt lucruri diferite si nu ce am intrebat eu.

      Nu contest importanta scolii sau a matematicii insa cred ca se inoculeaza foarte multe cunostinte inutile in ziua de azi si din ce in ce mai multe materii sau macar parti din ele devin desuete iar accentul ar trebui sa se puna pe interactivitate si aplicarea principiilor in viata de zi cu zi.

      Hai sa renuntam la „pe timpul meu” si sa ne uitam in jur, unde orice om are acces la un telefon inteligent si internet, unde nu mai trebuie sa stii pe de rost capitala Mongoliei ca o afli in 10 secunde si nici intre ce ani a domnit Stefan cel Mare si Sfant (tot 10 secunde).

      Mi-a placut aia cu taxele – stii cum le calculam? Exact asa cum luam si antibiotice si reparam masina – mergem la un expert, la un om care are studii in domeniul respectiv si o licenta care spune ca stie ce face acolo.

      00
    • Sa nu va suparati pe mine ca nu zic cu rautate. Imaginati va ca suntem toti la o bere. Ba, voi sunteti nebuni??? Astia cu matematica vietii. Ce rahat pe bat trebuie matematica cand te duci la primarie si nu iti cunosti drepturile? La anaf cand completezi declaratii trebuie sa stii altgorimi? Dar daca un politist face abuz in serviciu, arunci cu cifre in el? Ba, voi sunteti nebuni? (X2). In companiile mari de tehnologii, cei care trebuie sa vanda produsul in care sunt mii de altgorimi grei crezi ca stiu aia vreo boaba de matematica? Sau cei din custumer service. Problema e pe copii nu trebuie sa ii inveti ca pe vite niste formule pe care o sa le uite in 2 ani max, ci chestii de care o sa dea in viitor. Cv uri, niste drept, niste economie actuala, nu din manualele din 80’, cultura civica, sociala, etc… si cei care vor sa se angajeze la nasa, dati le matematica, dar nu ii chinuiti pe restu de 95%.

      00
    • @Bigbear, eu sunt de acord cu tine. Nu ai nevoie de noțiunile astea ca șofer, casier, zugrav etc. Totuși, ecuațiile astea se învață prin clasa a V-a, dacă nu mă înșel. În orice caz, se învață într-un stadiu în care e cam greu să știi dacă vrei să fii inginer sau zugrav, când te faci mare. Sunt noțiuni de bază și se predau pentru ca elevul să fie pregătit să meargă pe orice drum dorește și să aprofundeze cu lucruri mult mai complicate.

      00
    • Cristian, pentru ce vrei tu, sunt suficiente 4 clase. Restul de 8 din alea obligatorii poți sa le treci cu 5, nu trebuie sa te surmenezi de la atata matematica. Te poți descurca in orice situatie stiind sa citești si sa scrii, adunarea, scaderea si o inmultire din când in când te scot din orice rahat.

      Dar poate unii vor mai mult.

      00
  11. De ce ai invata cum se platesc taxele la scoala? Sau daca inveti, de ce ar lua mai mult de 15 minute? Ti se spune la ora de educatie civica de ce sunt necesare taxele in mod general si cam aia e. Doar nu te intorci la scoala de fiecare data cand mai creste TVA-ul cu 1%. Nu, inveti in general ce inseamna si cum se calculeaza un procent.

    Tu esti cel care mai incearca uneori sa faca o legatura intre anumite stiri si un context istoric sau in orice caz ceva ce tine de cultura generala. Chiar daca de multe ori nu cred ca o faci bine, macar intentia e buna. Acestea din urma se invata la scoala tocmai pentru ca 1. sunt mai dificile si 2. nu e atat de evident ca sunt utile in mod imediat. Altfel, da, am invata la scoala sa gatim, sa facem curat, sa ne certam in trafic. Chestii care ne sunt utile zi de zi. Si eventual s-ar hotari undeva la 7 ani cam ce meserie vom avea pe urmatorii 70, caci stim cu totii ca meseriile stau constante timp de decenii, si doar aia invatam: ala la condus autobuze, ala blogger, ala politician etc.

    E atat de simplista si gresita poza aia, imi pare rau ca o vad si aici.

    00
  12. Despre Moldova, de citit aici

    „Aproape jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova cred că NATO și Vladimir Zelenski sunt vinovați pentru războiul din Ucraina, arată datele unui sondaj publicat de IMAS Moldova pe 20 aprilie.

    În plus, aproape jumătate dintre moldoveni – 46% – cred că Ucraina ar trebui lăsată să se descurce singură în fața Rusiei, fără niciun ajutor extern, în timp ce doar 36% spun că e suficient ca NATO și Occidentul să trimită armament în Ucraina, față de doar 11%, care cred că e nevoie de o intervenție militară directă a Vestului.

    Tonul favorabil Rusiei este prezent și în procentele celor care cred că sancțiunile occidentale la adresa Rusiei ar trebui ridicate – 45% sau reduse – 12%, în timp ce doar 25% sunt de acord cu menținerea lor sau cu înăsprirea – 7%.

    În plus, mai bine de 70% dintre moldoveni cred că țara lor nu ar trebui să susțină aceste sancțiuni. De altfel, moldovenii cred că Chișinăul ar trebui să aibă o relație mai apropiată cu Rusia – 44%, neutră – 42%, în timp ce doar 8% pledează pentru o relație distantă.”

    https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-cu-seful-imas-chisinau-republica-moldova-ucraina-nato-4096565

    00
    • Vai, nu, cum? „Frații” noștri? Podul de flori? Proeuropenii? Nu pot să cred…

      00
    • vezi că procentele astea sunt înșelătoare… 46% dintre moldoveni? pare mult. cât de mult? păi, 5 milioane oameni, sau 6, poate 7? acuma, vezi tu, e o problemă de perspectivă și de numere. părerea mea, ca să aibă sens, orice statistică de-asta mare ar trebui să aibă niște limite minime. să zicem, ce-i sub 100 milioane e nereprezentativ.

      o știre ușor de înțeles: America trimite, zic și eu, delfini războinici în Ucraina. dacă în locul știrii ăsteia banale și cu probleme zero de înțelegere și contextualizare, ar fi o chestie de genul: Kansasul ar trimite arme Ucrainei, dar Vermontul nu este de acord și atunci se așteaptă decizia finală care va fi luată la Atlanta (GA), în funcție de tralala – ei bine, sincer, nu m-ar interesa cum și ce se întâmplă dincolo de ocean. știu că ceea ce numesc eu America este o federație de 51 state foarte diverse între ele. dar pentru mine este suficient America și atât.

      eu zic că pentru un american sau chinez sau indian, chestia asta cu independența și suveranitatea triburilor europene este la limita dintre funny și annoying. Ucraina (40 mil. oameni), Moldova (vreo 10, cred), România (vreo 20), Ungaria (vreo 12), toate, dar toate, vor să stea la masă cu America (+320 mil.), India (+1.100 mil.), China (+1.300 mil.), fiindcă sunt independente și au cultura lor și țara lor și tralala.

      repet, părerea mea: triburile sub 100 milioane de oameni vii sunt nereprezentative în schema mare a lucrurilor.

      00
    • joker, nu fi hain, zi 150, macar sa iasa si rusia din schema.

      00
    • @thebblack. păi, Rusia tocmai lucrează la cifrele astea. au de-nazificat până acum vreo 10 milioane. cred că cu ăștia se duce peste 150.

      00
    • În plus, prin Vest, foarte mulți dintre ei se dau ruși. Dacă aud de România strâmbă din nas cu un imbecil complex de superioritate, cum numai pe la clujeni mai vezi.

      00
  13. Mie mi-a plăcut discursul doamnei de ziua națională a României
    Sa-ti ureze cineva sa fii cât mai darnic.. e o chestie :D de sinceritate

    00
  14. @Joker Te rog sa ma scuzi, dar un comentariu mai nefericit ca al tau nu am mai vazut de mult timp pe aici.
    Republica Moldova nu a avut niciodata 10 milioane de locuitori, avea 4 in timpul URSS, acum mai are vreo 2,5 din motiv de emigratie.
    „triburile sub 100 milioane de oameni vii sunt nereprezentative în schema mare a lucrurilor.” Chestia asta denota ignoranta crasa in ceea ce priveste economia si politica, scuza-ma inca o data ca iti spun.
    Adica Franta (putere nucleara, membra permanenta in Consilul de Securitate al ONU) cu „doar” 67 milioane de locuitori, nu ar trebui bagata in seama? Idem UK, tot putere nucleara, tot membru permanent, tot cu vreo 67 de milioane de locuitori, nu are nici ea nimic de spus? Nici macar Germania cu cei 85 de milioane de locuitori? Italia, Australia, Canada, Coreea de Sud? Dupa tine, lumea ar trebui condusa de tari ca Nigeria, Indonezia, India sau China?
    Omule, ai un fetish foarte ciudat pentru dictaturi si tari subdezvoltate!

    00
    • ai și tu dreptate, nimic de zis. dar. așa cum vorbim cât se poate de firesc despre Franța și Germania, totuși nu facem același lucru cu Texasul și California sau cu nu știu care 2 provincii chineze. nu e mai simplu să vorbim despre Europa și unde se termină Europa începe Rusia?

      vezi povestea tragică a Ucrainei și cât de înșelătoare sunt procentele și abstracțiile. la sfârșitul zilei, numărul și cantitatea contează. Ucraina este pur și simplu prea mică pentru un adversar ca Rusia. într-un an, doi va fi complet denazificată, un Mariupol mai mare.

      acuma, cu dictaturile, hmm… este o problemă de convenție/dicționar. pe scurt, se pare că cine nu cumpără rachete Patriot și tancuri M1 Abrams este clar dictatură unde oamenii sunt terorizați și se moare de foame. Arabia Saudită este „doar” autocrație fiindcă au cumpărat rachetele corecte, haha. Turcia, de când cu S400, se duce către dictatură.

      00
    • ps. atunci când am scris comentariul inițial, mă gândeam la o conversație pe care am purtat-o cu o profesoară care pleca din Georgia ei natală, primind un post la un liceu din Vermont. și ea era șocată de diferențele uriașe dintre regiuni. bun, aceiași limbă (aproape), aceiași bani, aproximativ aceleași legi, aceleași simboluri mari, este clar că este vorba tot despre America. dar o altă America decât cea pe care ea o știa dintotdeauna.

      00
    • … dar da, sunt de acord cu tine. europenii, fie ei francezi, germani, englezi sau romani, daca vor sa insemne cu adevarat ceva la nivel planetar trebuie sa renunte la bisericute care se impart din ce in ce mai marunt, noi suntem spanioli (dar hei, noi suntem catalani, aia castilieni si ailalati basci), aia sunt britanici (dar hei, unii sunt englezi, altii scotieni si ceilalti irlandezi), inca unii sunt germani (dar hei, aia sunt bavarezi si ceilalti prusaci si austrieci), italieni (lombarzi, genovezi sau sicilieni), frnacezi (dar alsacieni, bretoni sau corsicani), romani (dar moldoveni, olteni sau secui) si cred ca intelege toata lumea ce vreau sa zic, si sa devina pur si simplu Europeni.

      oare ar mai comenta rusia in fata unor state unite ale europei cu cele 500+ de milioane de locuitori si posobil cea mai mare economie a planetei? cu o armata unitara, dotata cu tot ce poate tehnolgia cea mai avansata indiferent ca e creatia unor francezi, suedezi sau romani?

      ar fi invadat rusia alaska pentru denazificare? si daca nu, ar fi invadat ucraina, sau lituania/estonia/letonia sau polonia sau romania cand astea ar fi avut aici de zece ori mai multe tancuri si avioane si rachete si oameni?

      00
    • eu zic că tot undeva pe acolo se va ajunge. ce alianțe vor fi între Europa unită și Rusia, mi-e greu să dau cu presupusul acum, dar sunt sigur că ele vor exista, și vor fi îndreptate către China și India.

      00
    • „acuma, cu dictaturile, hmm… este o problemă de convenție/dicționar”

      Un relativism de doi bani. In felul asta poti spune ca societatile din Turcia, Germania, Rusia, SUA, China, Coreea de Nord sau Arabia Saudita sunt fix la fel. Eventualele diferente sunt doar simpla chestii de conventie.

      00
    • @silicon_v. păi, societățile chiar sunt la fel în sensul în care la același pib/capita toate au aproximativ același gen de probleme (plus/minus câteva exotisme locale).

      00
  15. să mă ierte Dzeu dar nu pot să fiu de acord la aia cu matematica, mi se pare normal să se insiste pe matematică fiindcă oricum mulți o neglijează mai încolo. Dacă populația ar ști nițel matematică, păcănelele și pariurile nu ar mai avea succes. M-am uitat ieri informativ pe un site de pariuri și la meciul liverpool cu villareal au pariat la exchange ( care înseamnă pariu vs alt jucător ca tine și casa ia procent) 40 milioane de lei până prin minutul 70, doar la un meci, doar la exchange nu și la pariurile casei de pariuri, doar la o singură casă. Se știe din start că majoritatea oamenilor pariază cu echipa favorită sau pe multe goluri fiindcă așa aranjează cotele casele, ridică linia, așa că deși erau favorite gazdele, ca să faci pariuri profitabile trebuia să alegi ceva cote apropiate de 2 și cine a ales că conduce la pauză, înscrie la pauză, goluri la pauză a pierdut și matematic cotele nu erau profitabile pentru asta din start.

    00
  16. Când vă mai întrebați la ce vă folosește școala și informațiile alea seci, vă invit să munciți intr-o pușcărie. Sau la o direcție de asistență socială.
    Să vedeți oameni de 30-40 de ani foarte mândri că sunt în fuking clasa a II-a. Sau de 50 de ani, care nu știu să scrie și să citească. Cu capacitatea de înțelegere și exprimare a unor chestii un pic mai complexe, dar nu fizică cuantică, a unor copii de 5 ani. Și capacitatea de autocontrol a temperamentului și emoțiilor tot cam p-acolo.
    Școala vă dezvolta creierele. Școala pe care au făcut-o bunicii și părinții voștri i-a ajutat să se dezvolte, să vă educe pe voi să fiți funcționali azi și să vă sprijine să faceți școală.

    00
  17. @cristi depinde cum citești articolul. Din el vezi doar jumătatea goala. O parte sunt pro Europa, speranța nu e pierduta. Amuzant e ca și pt o situație în care am putea face ceva nu acționăm, dar pt situații ca partea de nord a Moldovei care a fost data Ucrainei după WW2 suntem naționaliști. Ar trebui sa ne jucam cărțile mai bine și sa profitam de contextul în favoarea noastră.

    00
  18. Singura scapare pentru Moldova e unirea. Si daca printr-un miracol intra in UE (desi e greu, UE nu prea vrea sa se mai extindă), tot vor fi o tara mica si nesemnificativa. Iar noi ca romani ar trebui sa ne intereseze unirea, nu numai din motive mandrie nationala, patriotism, etc. dar si pentru ca ar putea fi un f bun pretext pentru reformarea statului roman. Fiindca in actuala forma a lui, daca statul roman ar mai avea de suportat inca vreo 2.5 milioane de cetateni care aduc PIB cat Prahova si care jumatate sunt pensionari, ar intra in colaps.

    00
    • Ce vrei tu nu se poate, e imposibil, tinand cont de tot contextul actual.

      Singura sansa realista a Moldovei e ca Ucraina dopata la maxim cu armament vestic sa ii plezneasca solid pe rusi peste dinti, ca sa ii linisteasca pentru urmatorii 20-30 de ani. Asta impreuna cu toate sanctiunile economice posibile si imposibile aplicate Rusiei de occident.

      Daca toate astea esueaza, Moldova nu mai scapa pe termen mediu/lung de rusi.

      00
  19. @Vali „Mario Iorgulescu a scos din google multe din știrile cu accidentul în care a omorât un om” cum poti face asa ceva ? intreb ca nu ma pricep la SEO si alte chestii legate de motoare de cautare. Multumesc anticipat.

    00
    • Cred că printr-un avocat care trimite ameninț… pardon, somații siteurilor care își permit să publice articole despre gigi ăla.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.