„Statul român, inamicul României”

Citeam textul ăsta despre „stăpânii României” și mi se pare că titlul și vreo două paragrafe sunt ușor misleading, că lasă loc de interpretări de tipul „ne conduc străinii” și de retorică de tip AUR, „ne fură bogățiile” – și nu cred că asta a fost intenția. Un titlu mai bun ar fi fost subtitlul pe care l-am pus eu ca titlu aici. Asta și pentru că lipsește un pic de context. Și pentru că lasă un pic impresia că „ce?, noi nu ne-am fi descurcat mai bine?”

Liviu Alexa spune că privatizarea Petrom a fost cea mai proastă afacere făcută de statul român, părerea mea e fix pe dos, că a fost cea mai bună. Sigur, a fost o vânzare dezavantajoasă, că s-a făcut pe bani puțini (deși e discutabil și aici, în funcție de ce calcule de nevoi de investiții erau necesare șamd.), dar trăgând linie, Petrom plătește statului camioane de bani, și asta fără să socotim taxele și accizele per litru de carburant (cam 60% din preț se duce direct la stat).

S-ar fi descurcat mai bine statul român dacă nu vindea? Răspunsul e… „Yes. And also no”. Da, s-ar fi descurcat mai bine dacă statul român era Norvegia. Nu, nu s-ar fi descurcat mai bine din cauză că Petrom era căpușată din toate părțile, la fel ca orice altă afacere în care statul român a fost acționar.

Dacă vreți un exemplu bun, unul dintre motivele pentru care Telekom își vinde operațiunile în România e interacțiunea cu celălalt acționar, statul român. Și pe vremea Romtelecom și ulterior, reprezentantul statului în consiliul de administrație a făcut pe dracu-n patru să pună bețe-n roate la orice urmă de dezvoltare sau de modernizare.

Privatizarea Petrom e un lucru bun pentru că a dat ocazia companiei să se concentreze pe profit și să elimine sugativele. Uitați-vă, de exemplu, la companiile energetice care sunt profitabile, dar sunt de stat. Nu pot face investiții din cauză că, de fiecare dată când guvernul are nevoie de bani pentru pomeni electorale, li se ia profitul. Exemplu recent e ăsta, acum scuza e că vor compensa facturile. Dar s-a făcut constant. Doar Hidroelectrica și Romgaz aduc aproape jumate de miliard de euro anual.

Vuza, citat de Alexa în articol, are dreptate: „De la Guvern nu vrem nimic, doar să nu ne împiedice”. Dacă n-ați citit, omul vrea să intre serios în businessul cu hidrogen. Ar fi putut și statul român să facă asta printr-o companie energetică de stat? Sigur că da. Hidroelectrica are de câțiva ani planuri să investească în asta, dar… n-are cu ce, că guvernul îi ia profitul în fiecare an.

Or, dacă statul ia constant banii (așa cum a făcut și cu Petrom, de altfel, înainte de privatizare) ca să-i dea pe pomeni, cu ce să faci investiții? Și dacă tot e business de stat, de ce n-ar fi căpușat? La faza asta, Sorin Ovidiu Vîntu avea dreptate când zicea „Întăriți-vă statul”. Dar statul nu are nici un interes să se întărească atâta vreme cât cei care-l conduc au interese acolo, au „oportunități” de căpușare.

Acu’ să revenim un pic la Neptun Deep – gazele din Marea Neagră. Aici e posibil să mă înșel, că energia nu e specialitatea mea, dar am impresia că motivul pentru care perimetrele de prospectare și exploatare au fost date în concesiune extrem de ieftin e că statul era cam disperat, rămăsese fără bani. Nu luați de bună informația asta, corectați-mă dacă greșesc, dar dacă-mi amintesc eu bine, afacerile astea s-au făcut în perioade în care era nevoie de dat pomeni, se apropiau alegeri, inflația mare, d-astea de potolit poporul.

Iar cu Exxon – și asta e o informație care lipsește din articolul lui Liviu -, situația e cam așa: americanii au vrut să facă bani, au investit 750 milioane de dolari, dar statul nu i-a lăsat din cauză că a modificat legislația. Dacă vă e lene să citiți aici, vă fac un rezumat: profitul potențial nu justifica investiția.

Ce-a făcut statul și de ce nu scoatem gaz din Marea Neagră? Din cauză că a venit cu o suprataxă de 2% pe exporturile de energie, a plafonat prețurile începând de anul ăsta și îi obligă pe producători să vândă o treime din gaz la un preț fix – și, implicit, mic – către centralele termice românești. Prețul maximal era, la momentul luării deciziei de către Exxon (adică în 2019, acum trei ani), cu 15% sub media pieței.

Americanii au făcut calculele, au dat cu minus, și au decis să plece. Au băgat 750 milioane dolari, vând cu un miliard, e un fel de preț plătit de stat pentru consultanță, pentru studiile de fezabilitate, ceva. Pe care Romgaz oricum nu le-ar fi făcut, că n-ar fi avut cu ce, că guvernul îi suge profitul în fiecare an și nu mai rămâne nimic de investiții.

Are dreptate Vuza, statul n-a făcut decât să împiedice dezvoltarea. De aia importăm, acum, gaz de la ruși, și pe ăla îl luăm cu țârâita, în funcție de cât are chef Putin să deschidă robinetul. Eh, imaginați-vă acum că Petrom n-ar fi fost vândut fie și-așa, în pierdere pentru statul român…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Adica tu vrei sa spui ca Firea cand a facut companiile de utilitati la Primarie de fapt a vrut sa capuseze si sa fure din buget?? Bai cum va tot luati de capitalistii care vor sa mai faca cate ceva…

    10
  2. Io de când tot spun pe aici că statul român aka Infractoru’ Puțămoale este inamicul no.1 al României. Dacă România n-ar fi intrat în UE, ar fi fost vai de puța ei ofilită și scofâlcită. Daaar ar fi avut o biserică la fiecare colț de stradă.
    Pe impotenții și curvele din AUR și simpatizanții lor i-aș evacua în Marea Chinei.

    00
    • Statul roman, aceasta denumire pompoasa. Romanasii, vecinii nostri, rude, prieteni, necunoscuti, cate unu de aici, unu de colo. Mai vechi sau mai noi, toti cu aceeasi tinta, ciolanasul.

      00
    • UE este locomotiva care trage „acest vagon ruginit” numit Romania chit ca uneori 1-2 roti de la vagon se mai blocheaza… totusi evolutia este clara datorita UE.

      Dupa 30 de ani:
      – am ajuns sa avem FSN la conducerea tarii
      – avem peste 50% romani analfabeti functional
      – un sistem de educatie „deraiat” si tinut intr-o perpetua „adormire” pentru a asigura „majoritatea confortabila” de oi docile incapabila sa vada dincolo de „culorile politice”.
      – o situatie socio-economica care devine tot mai „flamanda” sa muste iar din „reteta extremista” a anilor 2000

      Oare cati s-au intrebat vreodata cum e POSIBIL sa avem „conducere” politica la nivel de Presedinte / (Prim)Ministru atat de slaba si plina de „scheleti” incepand cu 89 si pana acum?!

      Vedem in continuare aceeasi „reteta” in care X cand nu mai asculta primeste 2-3 „servite” in presa pana intelege DIRECTIA…

      Lumea mananca seminte si bea cola, injura PSD, injura PNL si spera ca vine USR, dar rar ai ocazia sa auzi 1 din 100 care sa vada si dincolo de „diversiune” si sa inteleaga cat de cat ce se intampla…

      00
    • Înțeleg că pe impotenții și curvele din AUR și simpatizanții lor i-ai evacua în Marea Chinei. Corect. dar din FSN-FDSN-PDSR-PSDR-PSD sau PNL sau UDMR ai ceva de evacuat. Sau doar AUR te deranjează că e la guvernare și face numai rău tărișoarei?

      00
    • @bucuresci: aș evacua în Marea Chinei 95% din politicieni, politie, birocrați șamd, adică toate leprele care fură, care gândesc doar cu intestinul gros.
      Nu doar AUR. Ăștia-s doar cei mai cretini dintre ei.

      00
    • @AlinP

      Cred că fazele astea cu ținutul oamenilor ne-educați e o conspirație greșită. Adică tu chiar crezi că politicienii români sunt așa deștepți ca să se gândească și mai ales, să aplice o strategie din asta? :))

      Îți zic eu, e doar durere-n cot și nepăsare, atâta tot. Educația nu e un domeniu politic sexy, niciodată n-a fost, și nu doar la noi.

      Nimeni n-a câștigat alegerile pe ideea de a îmbunătăți educația (poporul când aude asta se gândește doar că va trebui să facă și mai multă școală inutilă) ci a câștigat pe teme simple gen corupție, autostrăzi, spitale, ne fură străinii țara, din astea.

      Dar nu cu educație.

      00
    • „Pe impotenții și curvele din AUR și simpatizanții lor i-aș evacua în Marea Chinei.
      …i-aș ejacula în Marea Chinei…

      M. Van Ghelie

      00
  3. Articol scris din puțul gîndirii nouăzeciste, din cauza ei suntem la cel mai mare nivel al inegalității sociale, din cauza tipului ăsta de gândire am ajuns la liberalizarea de cartel a curentului, gazului și benzinei. Așteptăm cu interes articolul despre binefacerile sistemului liberalizat de sănătate, ăla când dacă numai te gândești să chemi salvarea deja te taxează.
    Și pe urmă ne plângem că săracii e răi, fără dinți și votează ciuma roșie așa că e mai bine să fie vot cenzitar.

    00
    • @GerorgeB: Inegalitatea sociala e despre avere, nu venituri.

      Ce preferi, egali dar muritori foame sau inegali da si saracii sa o duca bine. Noi suntem momentan in mijloc, Suedia cu o inegalitate formidabila e la dreapta. Neoliberala chiar conform unor socialisti.

      00
    • Ce te-aș parașuta-n Coreea de Nord. 🤣

      00
    • @GeorgeB: ai și tu dreptate. Pînă-n 2005, cînd a picat guvernul Năstase, nu era nici un soi de inegalitate, toată lumea era egală în sărăcie. Mai puțin securiștii care trăgeau tunuri, dar să nu ne pierdem în astfel de detalii, important e că 95% din populație era egală.

    • @Cosmin Ti se pare ca in state saracii o duc bine ?

      Da, multi au masina pentru ca asa e construita infrastructura acolo, mai ales in afara metropolelor nu ai transport in comun.

      Da, multi au telefoane mobile pentru ca „la porumb” nu prinzi decat dial-up si in 2021 cam ai nevoie de o modalitate de access la internet.

      „Saracii o duc bine” nu inseamna doar ca saracii sa nu moara literalmente de foame. Desi inca sunt multe locuri in lume unde fix asta se intampla.

      Asa si in tarile din africa centrala si de est multi oameni au telefon mobil pentru ca efectiv nu exista alta forma de infrastructura, nu exista „pagini aurii” si nu are sens economic sa pui telefonie fixa acolo unde poti pune o antena GSM. Asta nu inseamna ca alea sunt tari bogate.

      A, ca saracii nostri o duc mai rau decat saracii din SUA, asta e adevarat, dar saracii nostri sunt la nivel de „abia iesiti din evul mediu”; pudrat pe alocuri cu mici avansuri tehnologice (unele comune au lumina si TV, unii tarani au telefon mobil).

      Dar la tara, in RO sec XXI, inca se mai construiesc noi case din chirpici cu buda in curte.

      00
    • Ce ma triggeruiesc comentariile astea cu iz comunist.

      GeorgeB: daca vrei sa iti fie mai bine trebuie sa muncesti mai mult, sa inveti mai mult.

      00
    • Evident săracii e de vină că e săraci! Și când am zis că e puțul gîndirii nouăzeciste v-ați atacat că comunism, egalitarism etc.
      Și n-am zis decât că privatizarea cu orice preț nu e soluția universală.
      N-am zis de impozitare progresivă, welfare state sau mai știu eu ce chestie socialistoidă. Nu, am zis de privatizare doar și gata ați și văzut comunistul adept al lui Lenin.
      Grețoasă atitudine!

      00
    • George, 15 fucking years nu am privatizat nimic. Mai intai l-am avut pe Iliescu cu „democrația originala”. Am produs pe stoc lucruri pe care nu le cerea nimeni, se plăteau salarii din bani tipăriți. Leul de azi valora mâine 50 de bani. Ciorbea a avut ceva curaj pana au venit minerii. Văcăroiu a fost o revenire la „nu ne vindem tara”.

      Ne ajunsese cuțitul la os, eram saraci lipiti pamantului. Culmea, a ajuns Năstase sa ne vândă tara. Dincolo de păcatele lui, a avut meritul asta, a rupt pisica-n doua cu privatizările, probabil împins de mocirla sărăciei în care ne scaldam cu totii. Excepțiile erau securiștii care ajunseseră sa dețină la propriu județe întregi.

      Ca liberalizarea preturilor a fost un pariu gresit si are un impact invers asupra pieței de energie decât își propusesera unii, este deja o problema europeana, soluția trebuie sa fie găsită la nivelul UE, nu doar romanii suferă din cauza imbecilitatii unora.

      00
    • Rumbu fă o comparatie între privatizarea făcută în România cu cea din Cehia. Sau Polonia. Sau Ungaria. Și pe urmă hai să discutăm. Ok?

      00
    • Pai hai sa facem comparații. Am găsit o statistica din 1998, cat dețineau statele din economie: Ungaria 15%, Cehia 20%, Polonia 40%, Bulgaria 54%, România 70%. Nu ne vindem tara.

      Ghici cine e la coada Europei azi.

      În domeniul petrolier nu avem cu ce sa ne comparam, în tarile menționate fie nu exista companii extractoare, fie au fost înființate după ’90 și activează în alte tari.

      00
    • În bună tradiție a primitivismului ne-am situat doar de două părți pro și contra privatizare. Cine nu e cu noi e împotriva noastră, nu ne vindem țara vs. grămadă de fier vechi ce o dăm pe gratis.
      S-a gândit cineva că având așa o proporție a statului în economie nu dispunem decât de lumpenproletari? Ce măsuri a gandit măreața societate românească ca să nu sărăcim și mai mult pe amărâții ăia complet dependenți de stat? altele decât cele ridicole gen 15 salarii (care într-un an s-au devalorizat).
      Și modelul aplicat de privatizare a fost fix modelul Thatcher, adică la dracu cu consecințele noi ne aruncăm cu capul înainte, modelul franco-german de privatizare a fost complet eludat ba chiar considerat comunism.
      Ce încerc eu să spun aici, și închei rantul, este că așa cum am așternut așa dormim. În cele trei țări menționate de mine (Polonia, Cehia, Ungaria) statul a privatizat sectoare cheie doar după ce s-a asigurat că nu o să aibă de a face cu monopol și că poate reglementa sistemul.
      Noi am renunțat complet la reglementare, am citat mantrele „piața liberă se autoreglează” „piața liberă e democrație” și am dat vina pe săraci.

      00
    • Vezi George, dacă explici articulat ceea ce vrei sa spui, deja intram în alt mod de desfășurare al discuției. Nu zic ca nu ai dreptate, recte ca privatizările unor monștri de tipul Petrom nu se puteau face mai bine. Dar deja era prea târziu după 15 ani de stagnare. Totul s-a făcut prea târziu, trenul în care statul roman ar fi putut negocia în poziție de forță era deja plecat de mult din gara.

      Una peste alta, Petrom aduce la bugetul de stat o căruță de bani și își mângâie în fiecare an acționarii cu dividende.

      Statul roman era, este și va fi corupt multe decenii de aici încolo. Fie ca ne place sau nu, statul ala suntem noi, niște găinari cărora le place sa ciuguleasca din mana hoților mai mari. Dacă păstra majoritatea în acționariatul Petrom, era pe butuci. Profiturile dispareau în firme capusa și în buzunarele câtorva potentati. Da, probabil ar fi putut acum statul controla preturile, deși nu vad cum un Sorin Ovidiu Vântu si-ar fi rupt de la gura sa dea la saraci. Fiindca asta ar fi fost deznodământul, miliardarii astia emanati din securiști ar fi acaparat intr-o forma sau alta firmele astea.

      Dacă reducem simplu matematica din spate după ce hulim austriecii ca ne cer 7 lei pe litru, vedem ca vreo 5 lei tot la stat ajung sub forma de taxe și profit.

      00
    • @sin Ce e asa de greu de inteles ca muncesti mai mult != castigi mai bine. Crezi ca daca faci 200 de saibe in loc de 100, te plateste patronul mai mult.

      Crezi ca daca stai 14 ore pe zi la munca sa termini sprintul pe zero si golesti si sprintul de rezerva de buguri primesti bonus de la patron?

      Acum nu spune nimeni ca trebuie sa te limitezi strict la 8 ore de munca, dar si daca esti freelancer; situatie in care mai multe proiecte terminate ti-ar aduce mai multi bani tot apar probleme:

      Chiar daca nu esti „lenes”, corpul are limite. Stai 36-72 de ore treaz si dupa aia efectiv adormi pe tine. Mai exista exceptii genetice dar in general dupa 72 h ai cam belit pula: nu mai gandesti coerent, apar simptome de paranoia si confuzie, „ceata pe creier”, etc.

      Iar anecdotele cu dorel sunt de cele mai multe ori doar atat, anecdote. Mentalitatea asta de patron de fabrica din 1830 nu are ce sa caute in 2022.

      Cu atat mai putin din partea cuiva care cel mai probabil ca nu si-ar permite sa tina un business real (nu doar un butic cu patronul-angajat) din buzunarul propriu in Romania.

      Zic probabil ca cine stie, poate esti fondatorul vreunui startup de mare success sau fiu de bogatan, n-ai cum sa stii cu cine vorbesti pe net zilele astea.

      00
    • La benzină e acum la litru acciza de 1,8 lei și la motorină 1,7 lei. Adaugă TVA și vezi cât ia statul din cei 7 lei ai austriacului.

      00
  4. Strict financiar, OMV a cumpărat jumătate dintr-o companie cu 1.5 miliarde de euro si scoate profit in medie cam 400 milioane de euro pe an. O afacere bună din punctul de vedere OMV.

    În afara de profit, contribuie la bugetul de stat cu 2 miliarde de euro anual sub forma de taxe.

    În 2004, Petrom avea pierderi de 200 de milioane de euro pe an în medie, la care se adăugau datorii mai vechi preluate ulterior de austrieci de peste 300 de milioane de euro. Cred ca asta spune tot.

    00
    • Cum de nu s-a gandit Petromul sa faca benzina 7 lei?

      00
    • @RaduQ nu a făcut OMV benzina 7lei…a fost vorba de cerere și oferta in Europa…pe celelalte continente prețurile sunt mult mai mici…in Peru GPL e sub 50bani/litru si benzina sub 4lei/litru…

      00
    • RadyQ pentru ca vindeau toata benzina la export cu 2 lei si luau comision 50% securistii. Poate ai uitat dar a fost o perioada (scurta) inainte de vanzarea Petrom cand aproape nu se mai gasea benzina pentru ca se exporta. Si mai departe in trecut chiar nu se gasea pentru ca se exporta la preturi de dumping. Cumparam petrol brut scump, il rafinam si vindeam benzina ieftin. Cam asta fac comunistii care se gandesc la preturi mici pentru populatie din pix si comisioane mari pentru ei in valuta.

      00
    • Sa nu uitam si de capusele gen Petrom Service care sugeau prin intermediul marelui lider Liviu Luca, cel mai bogat sindicalist din lume. Doar in dosarul cu care l-au prins facuse vreo 83 de milioane de euro. Anul asta tre’ sa iasa de la mititica.

      00
  5. Și la OMV Petrom statul e acționarul nr 2 cu vreo 20%

    00
    • Așa si? Dezvoltă ideea, cu 20% nu poți face comisioane, abuzuri, hoții, căpușări, parandarături. Asta se întâmplă, iau la întâmplare la TAROM, SNCFR, Hidroelectrica, Romaero,

      00
    • e o căpușare de dorit, un salariu de 8000 de euro nu e pierderea Statului Român și e mai mic decât datoria externă a Petromului la ora vânzârii : 292 milioane de euro

      00
    • nevasta lui Barna e la Petrom
      soțul lui Dăncilă e la Petrom
      Petrom se pricepe la politică.

    • @Vali: alea sunt posturi caldute, sa se vada ca e si statul implicat.

      Acum imagineaza-ti ca ar avea alea si dreptul la opinie. Cum ar fi sa conduca Petrom pe FB sau in functie de cum crede Gigel la birt?

      00
  6. Cât timp Viorica Dăncilă lucrează la Petrom, pe lângă alții, gen nevasta lui Dan Barna, consider că Petrom e, în continuare, căpușat.

    00
    • De fapt, era soțul Vioricăi, cred. Greșala mea…

      00
    • Madam Dăncilă ”dă cu mopul” pe la BNR…

      00
    • Stii ca ala lucreaza acolo cu mult inainte sa auzi tu de Dragnea in politica romaneasca.
      Vorbesti ca un stalinist infect. E sotul aleia? Gata trebuie dat afara.
      Fix asa au procedat si comuniștii în 48. Avusese tactu un magazin de pâine în oraș și vreo 4 hectare de teren pentru materie prima, magazin și teren confiscat oricum, tu erai pui de chiabur deci erai dat afara de la munca, de la scoala, de unde te prindea evenimentul.
      Ura asta fără creier face mai mult rău decât un om, competent sau nu într-o firma cu capital majoritar austriac, sau cu capital de stat.

      00
    • Nu sotul si sotia la Petrom sunt problema noastra ci Veo prim ministru si Danut la USR!

      00
    • Nu mai e de mult nici soțul Veoricăi la Petrom.

      00
    • e o căpușare de dorit, un salariu de 8000 de euro nu e pierderea Statului Român și e mai mic decât datoria externă a Petromului la ora vânzârii : 292 milioane de euro

      00
    • Bine, băi, septimiu. Presupun că e doar o coincidență că toți politicienii și familiile lor lucrează la companii și instituții de stat. Dacă e dinainte de Dragnea, e ok.

      00
  7. STB, RADET – alte de exemple de furnizori de servicii cu capital de stat. „Modele” de gestiune, întreținere și modernizare. Oricât ar fi de rău cu Apa Nova, parcă alimentarea cu apă potabilă arată altfel decât furnizarea de agent termic.

    00
  8. Si totusi ramane intrebarea asta:
    Daca piata internationala de gaz „a decis” ca pretul gazului trebuie sa fie la un nivel pe care, pur incidental, romanii nu si-l mai permit, ce facem ?

    Ce o sa facem cand piata libera va ajunge la concluzia ca 30-40% dintre Romani nu-si vor mai permite sa locuiasca in Romania?

    00
    • Nu mai pune întrebări d-astea, vezi că acu gașca de libertarieni te trimit și pe tine-n Coreea de Nord, că așa merg lucrurile, nu gândești la fel cu ei, se bășică pe organism, dau unlike și hămăie-n cor.

      00
    • Suntem cetateni europeni mergem ne mutam in baraci in Germania la cules sparanghel ce e asa de greu de inteles!

      00
    • Ce sa facem, nimic. Ei isi vor scoate banii de la ceilalti 60 – 70% care isi vor mai permite sa plateasca, vor declara profituri record la sfarsitul anului si cam atat.
      Cei 30 – 40% care nu vor putea plati nu vor mai consuma gaz si curent decat cu economie, ca pe vremea lui Ceausescu. Probabil vor aparea solutiile alternative cu soba pe lemne in casa si se va fura in prostie lemn. Vor creste vanzarile de plapumi si pulovere de lana.

      00
    • @GeorgeB-L-am dus odata pe un tanar corporatist acasa, avea bazinul rupt dupa un accident cu placa, îi putea totul la spitalul unde a fost operat fara spaga, si l-am intrebat „De ce nu ai mers la Viena?” (omul era timisorean, astia doar se ridica pe varfuri si vad MarianHillfestrasse) si-mi spune ca a vrut, dar trebuiau sa-si vanda parintii lui apartamentul.

      00
    • Problema liberalizarii cel putin in Romania o reprezinta faptul ca piata nu este reglementata si totul este la liber cam cum e la crypto acum. Mai precis in momentul de fata exista anumiti intermediari ce dispun de resurse financiare pentru a creste pretul in functie de situatie. Intermediari ce nu produc energie ci pur si simplu asigura o „vanzare” mai facila a acesteia. ANRE nu a vrut niciodata sa reglementeze ce se intampla in piata si a lasat cale libera speculantilor. Speculanti care fac cei mai usori bani vreodata deoarece de curent/gaze cam toata lumea are nevoie. Este fix ce se intampla la crypto, doar ca aici joaca este pentru cei mari si clubul este restrans. La toata astea mai pune si inteligenta statului roman care prin strategia sa pune bani fix in buzunarul speculantilor.
      Toata problema cu pretul energiei este reprezentat fix de statul roman care se comporta fix ca descrierea din titlu.

      00
    • vosidit98: pui suba pe tine, o caciula pe cap si visezi la primavara. Sau emigrezi unde iti permiti gaz sa nu stiu, unde e cald – dupa preferinte.

      00
    • @VPX: Tipul cu placa ar fi plătit pentru că nu lucrează în Austria, deci, implicit neasigurat. Și în România îți plătești serviciile medicale la stat dacă nu ești asigurat.
      Frate-miu a fost operat la genunchi în Austria și a plătit doar medicația la farmacie. El trăiește acolo, lucrează acolo.
      Măcar informează-te înainte să minți!!!

      00
    • @sin posibil ca pentru unii romani asta va fi solutia, desi, sincer, nu stiu unde vor putea emigra. Pana si in Mozambic sau Botswana au ajuns preturile sa fie relativ apropiate de Romania inaintea liberalizarii pietei. Ne mutam prin Liberia, Congo, Somalia ?
      Eventual prin Yemen sau Uzbekistan ?

      Sau in pula cu satelitul. Poate alege Elon Musk un echipaj format din romani sa puna bazele unei colonii martiene.

      00
    • @John Temple-Omul era asigurat la noi, doar ca nimic nu era bun in tara (desi multe merg mai bine ca si afara, si foarte multe mai prost).Asadar i-am sugerat sa incerce pe bani in civilizatie.Si aci la un bazin rupt nu dai un apartament, oricum.
      Dar tu stii ca eu is mincinos, iar eu stiu ca tu esti prost dovedit.

      00
    • @VPX: hai să-ti explic precum o fac celor ca tine de pe internet care trec prin viață ca gâsca prin apă: dacă ăla-și făcea card de sănătate european, el se putea opera oriunde în UE, dar ar fi plătit DIFERENȚA de cost al procedurilor medicale pentru că-n România-s mai ieftine.
      Exemplu:
      cost operație 1 Austria €1000
      cost operatie 1 România €500
      Pacientul ar fi plătit diferența €500
      Ai înțeles, loază?

      00
    • Și dacă am asigurare în Austria și mă operez în România, îmi dau austriecii diferența de bani? 😇

      Mai interesează-te „sfântule”

      00
    • @John Temple-Ti-as explica povestea pe indelete, insa cu prostii nu-mi pierd timpul.

      00
    • @Fisherman: nu, austriecii nu-ți dau diferența, pentru că nu există lege în sensul ăsta, în România, însă, ea există.
      În Austria, dacă te aventurezi pe munte și pățești ceva, plătești intervenția salvamontului, în România, nu.
      Compari mere cu pere. Ampulea.

      Anul trecut am primit în cont 700 euro de la furnizorul de energie electrică și căldură EVN pentru că am avut consumul anual sub cel estimat. Care furnizor de energie electrică și căldură returnează banii înapoi consumatorului, în caz că acesta a avut un consum sub cel estimat? Nu există o asemenea lege-n România.

      @VPX: da știu, ai explica, dar habar n-ai, de fapt.

      @Fisherman & VPX: îmi place cum sunteți voi experți în economia Austriei, butonând laptoul de pe budă la Cuca Măcăii.

      00
  9. Unde au dispărut apostolii liberalizării care ne spuneau cum vor scădea preturile la energie imediat după renunțarea la reglementarea prețurilor ?

    00
    • Teoretic, ar fi trebuit să scadă. Practic, a închis Putin robinetul și a crescut și prețurile. Și e cerere/ofertă. Cerere mare, ofertă mică, prețurile cresc.

    • Iar Putin?? Inteleg ca Putin nu e usa de biserica si are si el rolul asta dar hai sa ne uitam si la politicile „green” ale Europei care acum ricoseaza catre cei mai vulnerabili.

      00
    • Ce treabă are putin cu energia electrica ?

      00
    • Toate politicile green din europa sunt subvenționate masiv de Putin. În Germania mai ales, tot curentul anti-nuclear a fost finanțat de el. Partidul verde, ONG-uri, tot tacâmul.

      Când Orban (ungurul) a zis că vrea să vadă de unde primesc ONG-urile bani, mai ales cele care primesc din străinătate, nu era chiar prost, știa el ceva.

      Azi nemții și-au închis toate centralele nucleare, au constatat că cele pe energii regenerabile nu sunt (încă) fezabile așa că s-au umplut de centrale pe gaz.

      Mission accomplished.

      00
    • Tot Putin e de vină și că la noi e plin de neoliberali de peșteră!
      Și tot el a furat tema la matematică lui fiu-meu, de-a luat azi băiatul un 3.

      00
    • P.S. Tot Putin a scumpit și benzina și vrea să mărească și impozitele. De fapt el e de vină pentru tot ce e rău în lume.

      00
    • Ăsta-i noul ordin de zi pe unitate? Putin e de vină pentru prețul la gaze? Puteți începe și cu noul preț la energie electrică. Că doar exportă și energie electrică. E un nenorocit că nu ne vinde nouă gaz ieftin. De Quatar nu ai nimic de spus ? De răspunsul lor la solicitările europene ?

      00
    • @manu – daca putin stabilește politicile și strategiile UE atunci chiar suntem în rahat, înseamnă că putin a câștigat fara sa fie nevoie de un război clasic.

      00
    • Nu e nici un ordin pe unitate, dar dacă produci curent din centrale pe gaz (la nemți și europeni în general mă refer), nu-nțeleg de ce nu vezi corelația.

      Și nu, nu e Putin 100% de vină, evident, sunt de vină cei care nu gândesc și pun botul ușor la orice propagandă de genul fără să stea 5 secunde să gândească înainte de a se apuca să facă activism pentru o cauză, oricare ar fi ea.

      00
    • Putin s-a folosit de piscotareala si prostia celor ce produc si consuma ‘media’
      asa a ajuns sa-i spele pe creier indirect pe germani sa foloseasca carbune in loc de nuclear, ca e mai ‘eco’ hahaha, de asta imi place de macron, desi nu e vreun geniu sau mare salvator macar nu e spalat pe creier in halul in care sunt politrucii germani.
      ce face europa si media? vine cu ‘reactionism’ la actiunile lui putin, asta inseamna ca nu joaca ci este jucata, trist si de rasul curcilor

      00
    • Gazul e folosit pentru alimentarea cu energie eficienta (energia creata trebuie consumata sau stocata, altfel e „aruncata”), centralele pe gaz pot fi pornite si oprite intr-un timp redus = energie eficienta in special in perioade de fluctuatii.

      Gazul e si un produs secundar al extractiei de petrol.

      Se intelege de ce intra Putin in discutie in piata europeana? Nu inca!?

      @Sorin: Inca de la OUG 114 ti s-a spus cum se va scumpi energia in 2, 3 ani datorita ei. Acum suntem surprinsi, am uitat. De vina trebuie sa fie ce s-a facut ultima data, ce facem pe termen lung uitam iarasi… De 30 de ani se vorbeste despre alt reactor la Cernavoda, de 30 de ani se vorbeste despre nevoia de modernizare in materie de electricitate. Suntem in criza si e scump si suntem surprinsi.

      In alta ordine de idei mi-a venit factura la curent mai mica ca anul trecut pe vremea asta. Cum va simtiti sa-mi platiti factura din taxe? Putin prostuti? Eu cam asa ma simt ca o platesc altora.

      00
    • @Sorin, ia vezi câți foști demnitari nemți lucrează la gazprom și subsidiarele lor, și ăștia sunt ăia la vedere, cine știe de cei care sunt mai discreți.

      Da, nu poți zice că Putin face strategia europeană de energie, dar nici nu poți fi naiv să crezi că nu are nici un rol cât timp PIB-ul lui și sprijinul oligarhilor depinde de vânzarea gazelor ălora pe bani frumoși, pe care scrie euro, nu pe ruble turcești sau alte cele.

      Și în SUA vrei să zici că strategia energetică nu e influențată de saudiți? Care au tot interesul să fie apărați de americani că altfel în secunda 2 vin iranienii peste ei?

      Sau că atacarea irakului aproape 90% ideea lui Cheney care era big boss în petrol și a finanțat lobby la greu atât politic cât și mediatic?

      Nu mă înțelege greșit cum că Putin e de vină pentru tot, nici vorbă, politicienii care ne reprezintă și ne vând pentru 30 de arginți lui sunt de vină.

      00
  10. Petrom e capusat in continuare dar functioneaza ok pe principii corporatiste, specialistii ii acopera si pe aia de habar n-au pe ce lume traiesc. Orasul natal e punct strategic petrom, am cunostinte care „au prins” loc acolo, cand ii intrebi ce fac se scarpina in cap. Pe 2k euro si masini de serviciu la discretie. Ba chiar unele posturi au fost date din tata in fiu. Au si oameni buni si sunt bine tehnologizati. Daca pleaca petromul de acolo pot sa puna cruce la intrarea in oras.

    00
  11. „Stapanii”Romaniei sunt conducatorii partidelor politice, alesii locali si rudele lor, CCR judecatorii si procurorii ,ceva de prin servicii si cam asta este. Practic nu exista un il capo di tutti capi, Sistemul se autointretine si repara singur pe carca celor 15-18 milioane cati om mai fi si elimina rapid orice incercare de reformare.

    00
  12. Putem da exemplu si pe Tarom, care e sugativa „La Familiei”.

    00
  13. Mai degraba as fi pus subtitlul de republica semibananiera.

    Inca avem impresia ca am putea fi o tara puternica din cauza resurselor naturale. Toata lumea o ia in gura cu petrolu’, gazu’ si orice altceva mai produce subsolul Romaniei.

    Dar serviciile contribuie cu 60% la formarea PIB Romaniei.
    Soc si groaza, nu?
    Sursa e proiectia principalilor indicatori macroeconomici in perioada 2021 – 2025, realizat de Comisia Nationala de Prognoza, din 15.11.2021, pagina 7, structura PIB pe ramuri.

    O republica bananiera este o formatiune statala in care plutocratia locala, in acord cu capitalul extern, exploateaza resursele naturale si forta de munca bruta in schimbul „beneficiilor” financiare si a mentinerii puterii.
    Plutocratii romani sunt noii imbogatiti, care au realizat transferul proprietatii comuniste in proprietatea lor, si care acum exercita puterea in interes propriu.
    Un exemplu clasic e Dan Voiculescu si partidul umanitatii, dar el este exemplul vizibil.

    Suntem republica semibananiera pentru ca nu mai exportam major un produs agricol, gen grau, ci exportam forta de munca ieftina.
    O exportam direct prin emigrare si indirect prin asamblarea de componente local.

    Acest ciclu economic, bazat pe forta de munca ieftina, e incheiat. S-a incheiat undeva prin 2012 – 2013 cand salariul minim pe economie a inceput sa creasca accelerat, iar acest avantaj competitiv s-a erodat.

    Asa cum tot o latra cu asta cu petrolu’, gazu’, etc, asa o sa latre si cu forta de munca ieftina.
    Nici una si nici alta nu mai contribuie semnificativ la dezvoltarea economica a Romaniei.

    Despre gaz as mai zice un lucru: daca tot avem acel parteneriat strategic cu americanii, de ce nu cumparam gaz lichefiat de la ei? E mai scump, dar ne legam de America si putem dezvolta relatiile economice cu ei si prin ei.

    00
    • In Romania cel mai bine nu faci nimic, serios. Orice faci o sa sara 23232 de destepti ca dincolo era mai ieftin, capusarie, sigur si-a tras bani, sigur a futut-o pe ma-sa, etc. Am vazut asta si la o zugravire de scara de bloc sau chiar si la afaceri intre frati. Cum o sa scapi de gura lumii la o tara de oameni „destepti” ? La noi paranoia si „street smart-ul” merg mana in mana. Orice vei dori sa faci o sa fie tratat cu suspiciune si contrat. Asa ca mai bine nu faci…dolce far niente…

      00
    • NOU
      #76

      energia din LPG (propan) este mai ieftină decât cea din gazul natural (metan), nu asta ar fi problema; eu, ca om, pentru câțiva lei mai puțin la întreținere nu aș renunța la țevile de gaz metan în favoarea LPG; aș găsi cam prea riscantă acrobația.

      00
    • Ba chiar literalmente bananiera. Romania era acum cativa ani cel mai mare exportator de citrice si banane din UE. Forta de munca este in continuare foarte ieftina comparata cu restul Europei. Avem al treilea cel mai mic salariu minim conform Eurostat, numai Latvia si Bulgaria au salariul minim mai mic.

      OK, nu suntem la fel de ieftini precum Sri Lankezii sau Vietnamezii, dar nici nu trebuie sa fim adusi in zbor sau cu vaporul jumatate de glob, ne „intelegem” cu restul popoarelor care au limbi latine si destul de multi romani pot intelege engleza macar la un nivel vag.

      00
    • Ce salariu minim are Ucraina?
      Noi nu ne mai comparam cu tarile din UE cand vine vorba de salariul minim.
      Orasele mari din Romania au salarii comparabile cu Vestul Europei.

      00
    • Ai dreptate, Ucraina are un salariu minim mai mic decat al nostru: 6500 UAH adica vreo 1000 de lei. Iar salariul mediu la ei se invarte pe la 2300 – 2500 lei de-ai nostri.

      00
  14. În anii 90-2000 se spărgeau țevile și se fura combustibil, în special gazolină, de fapt prin Oltenia pe timpul lui C gazolina era folosită în loc de benzină.

    Tot prin anii 90, la conducerea SRI pe județul Ph era un anume Căpâlnă capo di tutti capi!

    Am întâlnit un individ care era colaborator al sus numitului, trecea cu cisternele pe lângă poliție și orice reprezentat al statului cu viteză mare și ilegală, în acte era gazolină sau alte produse rafinate ieftine, dar în cisterne benzină și motorină!

    Din ce știu toți sunt liberi acum .

    00
  15. Ce treaba are Putin cu energia electrica pe care 80% o producem in tara?

    „Statul ar putea stabili o formulă de stabilire a preţului de către producătorii de energie pe care-i deţine. Astfel, mergi la Hidroelectrica şi te uiţi la preţul de producţie peste care mai pui un profit de 15-20% şi ai terminat. Apoi controlezi compania aşa cum trebuie ca să fii sigur că primeşti cifrele corecte. Aşa ajungi să scazi preţul energiei”
    https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/antreprenor-revoltat-statul-produce-80-energie-marit-pretul-apa-dunare-nu-s-a-scumpit-1_61ea9d2c5163ec4271fc8b8a/index.html

    Cat despre gazele din Marea Neagra; putem sa avem 1 miliard de miliarde de metri cubi. Daca hotie nu e, nimic nu e

    „♦ Aproape în fiecare lună din 2021, din primele trei trimestre, preţul gazului din producţia locală a fost mai mare decât cel importat, prin lanţuri de intermendiari, de la Gazprom. Specialiştii din piaţă spun că de fapt o falsă lipsă a ofertei a inflamat preţurile ♦ Cei doi mari producători, OMV Petrom şi Romgaz, nu răspund.”
    https://www.zf.ro/companii/anomalia-romania-pretul-gazului-din-productie-interna-vandut-de-20465113

    00
    • Ei nu se împiedică de adevăr, Putin e de vină.

      00
    • Clar Putin e de vină.
      Tot el a sponsorizat și articolul trumpist de propagandă din timpul alegerilor când în mod fals, mincinos și nejustificat Biden a fost acuzat că prin fiul său e implicat în afacerile din piața de energie din Ucraina. Clar o minciună sfruntată. De fapt pregăteau apărarea Ucrainei în cazul invaziei din februarie (așa a zis POTUS)
      Tot el a sponsorizat și știrea de azi că peste 100000 de filipinezi și vietnamezi o să fie aduși anul ăsta în Românica. Să ajute piața muncii, că nu se găsește forță de muncă. Ieftină.

      00
    • @George: Avem nevoie de 400.000 de muncitori si importam doar 100.000. Saracii cu 2 maini si 2 picioare cauta in gunoaie si cersesc ca fac de-un salar mai mare ca al tau.

      Cam asta e Romania. Si apoi tot astia ca tine se plang ca „nu mai exista industrie”, „ca saracii”, ca X si Y. Nu, unii chiar nu vor sa munceasca, altii chiar au ghinion sa fie nascuti in zone defavorizate si sa nu aibe capacitatea sa scape de acolo.

      Dar noi pierdem ca nu importam 400.000 de vietnamezi inca de maine.

      Si stii partea mai ciudata. Avem intre 2 si 4 milioane de emigranti despre care daca spune careva ceva ne bosumflam rapid. Ar trebui sa fim primii care sa ne amintim cum arata saracia adevarata, cand vrei sa muncesti si tot iti chioraie stomacul, cand iti lasi copilul singur acasa la 5 ani pentru 12 ore pe zi, cand o masina plina de rugina e un lux, cand erai in stare sa stai 15 ore in picioare in tren in frig sau caldura numa’ sa ajunga si carai saci de 10 kg de cartofi 700 de km ca daca tot ai fost in vizita era pacat sa nu iei si sa salvezi 10% din salar. Nici nu te mai plangeai ca asta era situatia.

      Cat despre Putin e de vina.. da, el e de vina. Anul trecut nu s-a inteles cu tarile OPEC si a inceput sa faca pret de dumping. Cand s-a cumparat in exces si au scazut preturile s-au inchis niste extractii care efectiv pierdeau bani (ce sa vezi, astea costa, ca oamenii aia nu lucreaza pe nimic, echipamentul nu e de acum 70 de ani, etc). Ehh, acum redeschizi pompele e si mai scump si ca sa renteze ar trebui sa ai o garantie ca pretul se stabilizeaza undeva sus cativa anisori. Dar toata lumea stie ca o data deschisa o pompa noua pretul o sa scada, asa ca atat Putin cat si tarile OPEC stau pe curul lor cu deschiderile.

      @Klaxxon: Cat despre preturile din pix. Bre, ti s-a zis de o gramada de vreme ca mentinand preturile fixe din pix ne impuscam in picior si asa s-a intamplat. Acum suntem toti socati. E ok, tu cauta solutii printre jurnalisti si formatori de opinii.

      Iar nea’ antreprenorul sunt curios ce idee ar avea daca i s-ar impune lui niste preturi? Aha, cand e sa impui preturi concurentei e ok sa ai opinii.

      @Nimeni: Putin e un sfant care nu s-ar presta la asa ceva niciodata. Nu a mai facut-o de 30 de ori pana acum, este!? Doar ca e o premiera ca ne afecteaza si pe noi.
      Motivul pentru care ne afecteaza : Am tinut prea mult timp preturile din pix si schimbarea doare + criza europeana.

      00
  16. Vali vezi că ți-au năpădit „socialiștii” analfabeți functionali blogul!

    Să nu vezi corelația între prețul gazului controlat de Moscova și prețul energiei electrice…. Spune multe

    00
    • Funcțional fără „i”, prețul energiei are legătură cu Green Deal, prezentat de Ursula von der L. Și asumat de Parlamentul European. Gazprom nu face altceva decât să profite de consecințele implementării acestui ….deal.

      00
    • Cine a împins „GREEN DEAL”? Franța, Spania, Olanda? Nu, Germania! Care nici măcar nu e ffff bună prietenă cu Rusia….
      Tu ești exemplul viu a ceea ce spuneam: nu vedeți pădurea de copaci, nu sunteți în stare să înțelegeți subterfugiile….

      00
    • Deci tu insinuezi ca Rusia a impus Green Deal pe agenda UE, prin intermediul Germaniei. Apoi, daca e asa, atunci Rusia&Putin sunt stapanii lumii – dupa ce l-au facut pe Donald POTUS, i-au facut pe europeni sa adopte un plan/o politica so called green care ii arunca in bratele Gazprom.

      00
  17. O explicare suficient de clară a chestiunii, rezumată aici: criza energetic[ de azi se datorează modului incompetent de a concepe și aplica o politică energetică, încă de acum 10 ani; ANRE nu își îndeplinește rolul de agenție de planificare și management a pieții; companille publice, la care statul este majoritar sunt cele care ne dau energie, nu companiile străine (care distribuie), etc. În podcastul de acum câteva zile, cu Sorin Ioniță „Energie și ipocrizie. Crizele unei Românii derutate”, link https://recorder.ro/energie-si-ipocrizie-crizele-unei-romanii-derutate/

    00
  18. Eroarea de raționament este că după privatizare nu s-au eliminat căpușele, ci s-au înlocuit cu altele, mai curate, mai spălate :) La fel de bine mufate, la fel de bine conectate. Și nu doar la Petrom, ci și la ApaNova, Enel, whatever.

    00
  19. Serios acum, Nastase a fost un inger salvator, cum a scos el Romania din molozul saraciei privatizand companii de stat pe bani de semințe. Trebuiau privatizate dar nu pe bani de semințe de niște ordinari. În câțiva ani Comanescu cu al lui GSP și Upetrom avea în jur de 1mld de bistari venit. (am tot zis de ceva vreme ca voi scrie despre asta… experienta proprie, dar nu știu dacă se mai merită)
    Ca și comparație exista o sonda undeva în inima Olteniei care e forata prin anii 70, adică în linie dreapta, care încă produce constant „niste” tone/zi. Tot pe acolo prin 2008 „niște” americani (Nabors) si au luat lecții de foraj pana la 6700m adâncime.
    Pai și 700milioane ptr Petrom? Asta e preț?
    Cine poate sa foreze si sa exploateze în România și în apele teritoriale? Cine da aceste … drepturi, licențe etc? Any ideas? Va zic eu, pe surse și dovezi, Comanescu. S-a aruncat în fata cu Base atunci cu Geoana si cu Vlădescu (ministrul de finanțe, dacă ii mai găsiți CV-UL sa vedeți ce lucra domnia sa înainte) si de atunci a stat mai la umbrica, la parasolar.
    n.r nu va uitați pe cifrele din RO, deși par imense, ale unor firme de acest tip, alea reflecta doar niște venituri/cheltuieli necesare a fi trecute prin RO.
    Aaa și Liviu Alexa, gata a terminat cu politica ? nu mai e sef la PSD Cluj? mare jurnalist… l-a scos pe Vuza în fața, dar de Comanescu și alte capuse plus Panama Papers… nimic niente…nada

    00
    • Dar pe cati bani? Si nu ma intelege gresit, nu ma iau de tine. Chiar te intreb, pe cati bani?

      Tine cont ca firma aia costa fiecare minut in care exista si era in raspunderea noastra. Si nu un euro, doi, costa mai mult vreo 10 ani de pensii speciale actuale in fiecare an.

      Deci, in Romania celor 15.000 de specialisti pe cine puneai tu macar sa faca o evaluare coerenta si obiectiva a pretului!? Daca nici la 20 de ani dupa inca nu s-a facut o evaluare concreta de unde sa aflam clar cat am castigat sau pierdut dupa privatizare, cine ar fi facut-o atunci?

      00
    • @Cosmin
      Productie Romania anul 2000 6,039 mil de tone echivalent petrol (tep)
      Pret baril anul 2000 = 30$
      1 tep ~ 7,11 barili
      –––––––––––––
      6 039 000 (tep) x 7,11 b/tep = 42.937.290,00 barili (Romania 2000) ~ 1,288 mld $

      Productia bruta a Romaniei de tep din anul 2000.

      Cred ca activele Petrom erau vai steaua lor nu? Hai sa vedem si asta.
      GSP achizitiona in 2006 de la Petrom (prin niste „inginerii” economice, ca sa fiu decent) 6 platforme marine cu pretul de 100mil$.
      2007-2008 pierde platforma Fortuna la un proces la HAGA (in care nu se investise nimic, deoarece aceasta fora in Iran pentru Petrom inainte de preluarea GSP) cu doar 70mil$. Adica o platforma in care nu s-a investit nimic un an, doi ani mai tarziu valoareaza 70% din cele 6 platite anterior? hmmmm…
      Pe langa aceste 6 platforme Petrom era un gigant in ceea ce detinea de fapt. Gloria plus celelalte platforme de exploatare, Petromidia, Campulung, PetroBrazi etc. Doar instalatiile (fierataniile) si terenurile (nexploatabile- birouri, parcuri logistice etc) cred ca sareau de 1mld in 2000.
      Deci avem productia bruta la „vreun” mld, asseturi la alt mld. Doar pentru anul 2000.
      Ca sa vinzi astea toate plus noi drepturi de exploatare cam ce pret ar fi fost corect?
      Cum sa indexezi pretul barilului in viitor. Si pe care viitor? Ca le vinzi pentru totdeauna, nu? Nu e ca si cum statul le cumpara inapoi.
      Sa zicem (accent pe „sa zicem”) ca te multumesti cu un pret proiectat pentru 20 de ani. Deci fierataniile si real estate ul nexploatabil (asset urile ca sa zicem asea) 1mld. In 20 de ani… 3mld? hai 2 mld.
      Productie de aprox. 1mld pe an. (nu era nimeni in lume atat de incompetent incat sa transforme valoarea unui baril prin prelucrare la mai putin de valoare cruda) adica 1 baril de oil va fi intotdeauna mai mic, valoric, decat 1 baril (daca putem sa zice asa) de benzina, motorina etc.
      Desi pretul barilului a fost si foarte mic spre zero 0 (2014-2015) acum totusi este 2021 average de 68$.
      0.8mld (valoare productie pe an in medie pe 20 de ani) * 1.3 (nu 68$ cat e acum, sa zicem un mediu de 40$/baril) * 20 ani (ca sa nu fim lacomi nu? ) = 20.8mld $ (de coco, de bistari) grosso-modo. Ar fi fost corect pretul asta Cosmine? sau cei 700mil (plus spaga pentru Bombonel de vreo 100mil) a fost pretul corect?
      Cat ne costa?
      Sigur mai putin decat te costa acum pretul la benzina…
      Sunt de accord ca trebuia privatizata, multe trebuiau privatizate. In timp, in leasing daca vrei, fara drept de exploatare pe viata.
      Hai ca am cam depasit numarul caracterelor… o sa ma certe bossul. Si mai stiu… din pacate, multe, multe sensibilitati, de la sursa, si nume si manevre… dar la ce bun. Te scoate lumea nebun, nu? Nu mai bine stau eu in IT ? :))
      (asa de… kiki) :
      https://business24.ro/macroeconomie/stiri-macroeconomie/omv-petrom-profit-primul-semestru-2021-1616302

      00
  20. Liviu Alexa e un idiot. A uitat (sau poate ca nu) de Liviu Luca si gasca lui de paraziti coprofagi?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile