Am avut colegi din Nigeria, Iran, Honduras, Columbia, Liban, China…
Nu am stat prea mult la povești despre zona de unde vin ei, vorbeam în engleză – unde nimeni nu era nativ – așa că schimbul de informații a fost oarecum limitat.
Azi l-am descoperit pe Indigo Traveller, și cred că am să-i caut pe ChukwuNwendu, pe Babak, pe Alejandro, pe Mohamed, să-i întreb ce mai fac.
ChukwuNwendu m-a invitat la o biserică de-a lor în Torino, unde am fost singurul alb într-o mare de negri. Am stat în primul rând, „la loc de cinste” cumva, și s-au purtat foarte fain cu mine.
Și ei sunt creștini, tot pe Dumnezeu îl au și ei, doar că slujbele lor sunt axate „pe veselie”, nu ca ale noastre, axate „pe pedeapsă”. Am participat și la un fel de „parastas” la biserică, doar că nu murise nimeni, „parastasul” era pentru că se întâmplase ceva bun în familia unui enoriaș, și voia să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru asta, printr-o masă.
–
Babak a spus că nu vrea să se întoarcă în Iran, pentru că dacă se întoarce îl iau în armată – doi ani – și nu vrea. S-a întors până la urmă, ultima dată când am vorbit cu el, când a răspuns pe messenger, era încă militar.
–
Mohamed (sau Muhammad) mi-a spus că familia lui a decis să se mute în Europa în momentul în care o bombă a căzut pe strada lor, în Beirut.
Mi-a spus ceva interesant, cum văd ei (sau doar el, doar familia lui) conflictul cu Israel, și… oare de asta e război acolo, de la apă? „Israel ne vrea apa de băut, asta vor de la noi.”… O fi adevărat?
–
Cu Alejandro am fost coleg de cameră. Ne ruga să nu-l mai asociem cu Pablo Escobar, să nu îl mai provocăm să povestească despre Medellin* (era chiar de acolo) după fiecare episod de Narcos pe care-l vedem.
Cât am locuit cu Alejandro, nu a mâncat fructe. Îi plac fructele, dar a spus că nu suportă fructele de la noi din Europa, că nu au nici un gust.
– Când vin părinții să mă viziteze, am să-i rog să îți aducă niște fructe adevărate, nu prostiile astea pe care le mâncați voi aici, fără gust. Niște banane „de grădină”, să vezi ce ineamna cu adevărat banane.
Nu mi-a mai adus, și… chiar și azi îmi doresc să rup eu o banană din copac, bine coaptă, să văd dacă are alt gust.
Bineînțeles, oamenii pe care îi știu eu sunt din „clase superioare” (tatăl lui Babak e profesor în Teheran, de exemplu), nu au legătură cu clipurile de mai jos. Dar țările… ei locuiesc în aceste țări.
Pun clipurile de mai jos pentru că… oamenii, localnicii, starea de spirit a localnicilor (cel puțin cei din Nigeria, Iran, și Yemen) mi-au adus aminte de foștii mei colegi.
Extrem de mulți oameni din aceste țări nu sunt deloc cum îi prezintă mass-media. Cred că oamenii de tipul Indigo Traveller, Bald and Bankrupt și alții, prezintă o „realitate mai reală”:
Despre Yemen e interesantă opinia unuia dintre tipii din piață… sper să identificați la ce mă refer, și care ar fi legătura cu România.
* Medellin nu e în Honduras, așa e. Doar că nu am fost prea apropiat de Jose (care era chiar din Honduras), așa că nu am vreo poveste despre Honduras.
Eu am cunoscut multi din clasele inferioare, am lucrat mult in construcții “pe” Europa.
Am lucrat cu foarte multi magrebieni, albanezi, srilankezi, indieni, egipteni si africani.
Faza cu fructele e misto, Saman, un amic din Sri Lanka mi-a spus ca ei au cateva zeci de tipuri de banane, atat ca desert cat si pentru gatit.
Am zis că intr-o zi , cand o să se mai stabilizeze si ei politic, voi merge acolo.
Adevărul este că după ce mănînci banane de junglă (Indonezia) astea de pe la noi ți se par dopuri de plută. La fel cu ”mango azucar” de Columbia sau cu citricele, de cînd am mîncat portocale coapte luate direct din copac, lîngă Chania ( decembrie 1992) nu mai suport acriturile astea din (orice) market.
In Sri Lanka poti merge oricand minus pandemia. Am fost dupa atentate si a fost ok. Daca amicul e Tamil, da, pot înțelege retincenta, am vazut cum reactioneaza unii la ceilalti.
prevad ca aici va incepe o disputa despre banane si alte fructe. Asa cum au fost nebunii aia care iti dau in cap cu o ciocolata Milka, daca spui ca iti place Milka, sau invers cu Lindt. De pe un articol de acum cateva zile. Tot asa, sa nu inceapa unii sa te injure ca acum nu iti mai plac bananele
@Dan 2: ce limbaj ai folosit aici, Java, C#, Python?
Am un coleg din Sri Lanka si comunitatea lor (Sri Lanka si India) aduc in fiecare an cateva zeci de lazi de mango. Nu am gustat dar tinand cont de efortul pe care il fac, ii cred.
@cristici, esti sigur ca ai informatii corecte despre iranianul Babak? Am si eu prieteni iranieni, am fost in Iran si sunt aproape sigur ca armata in Iran nu este obligatorie, doar ca daca nu faci armata ai multe restrictii de genul nu ai voie sa iti iei permis de condus, nu ai voie sa iti iei pasaport plus altele, astfel nu inteleg cum a calatorit in primul rand Babak in afara tarii daca el nu facuse armata…
idee: Plecat la 17 ani, a facut 23, a expirat pasaportul, si l-a prelungit odata prin ambasada dar a doua oara i-au zis sa se intoarca in tara. Are permis de conducere Turcia/UK, poate si cetatenie, dar Iranul nu recunoaste renuntarea la cetatenia Iraniana, si nici dubla cetatenie pe langa cea Iraniana. Fara permis si fara pasaport… e ca si cum e obligatorie.
A putut pleca pentru studii, ca student, cred. Cred ca e cum era la noi, faci armata după școală.
Chiar imi spunea, era motivat sa învețe, să nu trebuiască să se întoarcă în țară prea repede.
Informații corecte am… ce îmi spune el.
Nu-i plac americanii, pentru ce le fac Iranului – fără absolut nici un motiv, zice el.
Nu s-a integrat in Europa – spune ca a simțit rasism la italieni – iar eu nu il simțeam pentru că sunt alb.
Mi-a trimis poze de la el de acasă, cu familia, și are o familie de… se simte ca tatăl lui e profesor; are și trei surori, una mai frumoasă ca alta (frumusețe arabă, desi ei nu sunt arabi, sunt „persi”, vorbesc farsi; Babak nu știe deloc arabă).
Îi place sa deseneze, face/făcea caricaturi. Are pagină de instagram unde pune ce desenează.
Știu despre el doar ce imi spune, atât.
„Ochi de arăboaică”. Ochi negri taciune, care parcă se uită direct in sufletul tău…
Frumusețea araba are ceva aparte.
Am cunoscut niște sirience prin Istanbul, în niște cârciumi prin Kadykoy. Viața mea, cat de mișto pot fi femeile ălora. Și erau arăboaice din alea închise la culoare. Mișto gagici. La fel într-o altă tură de Taksim am nimerit să bem cu niște iranieni și aveai niște campioane după ei. Frumoase foc femeile.
E loterie, parcă, așa mi se pare. Mi se pare că e cum e la suedezi la noi: care e frumoasă e frumoasă de pici, care nu e frumoasă, e urâtă tare. Am o senzatie ca nu prea exista „obișnuit” la ei.
Bine, poate pentru ca noi nu avem același genetic, poate si ei cred la fel despre femeile albe.
Oricum, surorile lui Babak au câștigat toate la loteria asta.
Iranience 🤮🤮🤮
Put alea de-ți mută nasu’, indiferent cât de mult se spală, nu-ș cum puteți fute așa ceva.
Iraniencele sunt persane,si da,sub valuri si haine religioase se ascund frumuseti rapitoare.. gen aylar lie.
Eu si in maroc am vazut niste femei deosebite,ca si multe algerience kabile,frumoase,foarte ingrijite,educate,si avand o mandrie specifica….
Pe mine m-au convins libaneze. Frumoase și diverse dpdv al aspectului. Găsești orice de la brunete măslinii la blonde albe cu ochi albastri, cu toate nuanțele metise intermediare posibile .
S-a întors colegul turc de acasă ca să tina el turele de Crăciun pentru noi. Inflația lovește rău la buzunarul cetățeanului obișnuit. Vremurile „bune” de acu 10-15 ani par la fel de îndepărtate precum epoca antica.
Bald and Bankrupt e ala care era sa moara de covid in Belarus?
Mie îmi aduce aminte de mare survivalist, bushcrafter, Les Stroud, și era să belească p**a prin Făgăraș. Oleac mai sus de mine.
Era sa moara de covid, dar cred ca era in Serbia sau Bosnia
@Ionut M: sper ca esti constient ca tot ce s-a filmat in episodul respectiv (si in general in emisiunile de genul ala) a fost simulat?
Les Stroud NU a fost niciodata in pericol iar accidentarile (picior rupt, deshidratare, etc) au fost atat de “grave”, ca a plecat dupa 2-3 zile la alte filmari :))
Acum vad ca pana si descrierea de pe Youtube e f transparent faptul ca totul a fost o simulare: https://www.youtube.com/watch?v=Lw_1hVZI2lk
Pe Kurt Caz l-am descoperit de 3 saptamani si i-am vazut absolut toate videourile in ordine cronologica. E genial omul, iar cateva clipuri sunt exceptionale. Lectii de viata in adevaratul sens al cuvantului. Din ce situatii a scapat si cum le-a gestionat, de nedescris. Video-uri fara drone, fara editari sau efecte.
https://youtube.com/c/KurtCaz
Indigo Traveller mi-a aparut ca sugestie acum 2 saptamani. E oke sa zic asa, am urmarit clipurile din Nigeria si unul din Corea de Nord. E pe travel, dar fara riscuri pe cand Kurt e film real de actiune.
vedeti voodoo in haiti gone wrong, inside rural haiti si clipul urmator, si sa nu mai zic si riscul din don’t enter this hood in peru… clipurile din bulgaria, cele din egipt.. exceptional
Video-ul cu „Don’t Enter This Hood In Peru!” e chiar lame! Eu ma consider ca avand o viata monotona, dar filmul ala e infim fata de senzatiile tari avute cand o iei prin mahalalele din Casablanca (zona dintre Piata UN si Moscheea lui Hassan).
Primul loc in viata mea in care am vazut sange, urina si fecale pe peste tot si cum localnicii arunca ligheanul cu fecale de la geam direct in strada.
Mai calatoresc si io prin tara si prin strainatate si-mi face mai mare placere sa umblu printre localnici decat prin locurile turistice.
Aleg sa ma cazez la jumatatea distantei dintre periferie si Km 0, e un fel de Goldielock, nici prea scump si nici prea periculos/dubios.
Ca idee, imi este sila de pietonala din Brasov. Nu din cauza ca nu e frumoasa ci pentru ca imi da o stare de disconfort. Inteleg ca te plimbi o data, de 2 ori pe acolo, dar de ce te-ai duce la fiecare 2 sapt la Brasov.
Ca să salvezi o păsărică tristă?
Nici 20 de comentarii și deja am ajuns la moldoveni? Ce aveți cu noi?
Va recomand si canalul lui Peter Santenello pe Youtube. Prezinta o varietate de oameni din toate culturile si locurile de pe lume intr-un mod, zic eu, obiectiv, si le ofera celor pe care-i intalneste oportunitatea sa-si exprime viziunea, modul de viata, etc. liber si deschis.
Am fost in Honduras acum vreo 3 ani. Frumos și relativ sigur. De fapt era insula Roatan. Și am întrebat și eu că auzisem povesti cu oameni împușcați pe stradă pentru un telefon…
Am aflat că pe insula era ceva mai bine decât pe continent și că oricum eram in partea „Europeană” a insulei unde este curat și sigur…Nu am fost curios sa explorez și partea ne europeană am înțeles că e mai bine așa…Dar cam așa e peste tot in partea aia de lume Mexic Columbia, Jamaica, Argentina, Brazilia chiar și SUA: stai in resort sau in zonele unde trebuie e „relativ” ok. Dacă te mănâncă să „explorezi” afli destul de repede că nu mai ești în Europa.
Uneori nici in Europa nu mai esti in Europa. Arabii se pot dovedi baieti de treaba fata de suedejii din Muntii Tatra.
@Cristici: Nu stiu altii cum sant, dar io-s mai degraba curios cum se traieste in locuri mai bune decat R, nu in zone unde nici nu stii daca scapi cu viata dintr-o simpla excursie la buda din spatele cortului. Ai cautat pe YouTube sa vezi cum e de ex in Singapore la Marina Bay Sands? Sau cu Zillow – prin Naples Florida ori chiar si cu omuletul Google Maps: Panama City, Japonia, Coreea? Sau seriile documentare superbe ale lui Neil Oliver, cu Australia/NZ Coast.
Pt ca Nigeria, Iran, China – sorry, da’ nu-s curios absolut deloc + stiu sigur ca n-o sa ma duc niciodata pe-acolo.
Marina Bay, Harbour Front, insula Sentosa sînt ”turist trap”. Nu ai ce vedea acolo altceva decît betoane și sticlă, magazine de nimicuri chinezești dar destul de scumpe pentru ei, un acvariu mare, o telegondolă, etc. Înghesuială cruntă la metrou (MRT, de fapt e mai mult de suprafață), pe piloni. Verdeață, curățenie, oamenii nu se așează în autobuz pe locurile rezervate celor ”cu handicap” nici dacă e aglomerație. Pe strada e loc special de fumat, nu te plimbi cu țigara în gură, cîinii trebuie să aibă pampers, nici măcar să se pișe pe stradă (da, am poze cu asta). Au și ei cartiere pe unde găsești scutere demontate și aruncate, garduri căzute, traiul la minim. Și deși ”traficul de droguri se pedepsește cu moartea” cum scrie prin aeroport, găsești ușor joint și ecstasy (Indonesia e peste gard, doar traversează strimtoarea cu feribotul sau cu barca) și contrabanda e mare.
bineînțeles, ai dreptate.
Am comentat mai jos despre asta, că poti alege sa vizitezi alte locuri pe Pământ, la fel de reale.
Dar… uneori nu strică să mergi – chiar si virtual, în zone care sunt mai jos decât ce poți tu.
locuri mai bune decat R – panama city. Lol ma
„Au și ei cartiere pe unde găsești scutere demontate și aruncate, garduri căzute, traiul la minim” – am stat in unu. Nu e chiar asa trist.
Nu mai conteaza. In 4 si ceva miliarde de ani suntem facuti Extra Crispy si disparem toti cu toate rahaturile de religii/supersitii si alte chestii nasoale sau frumoase inventate de omenire, game over .
Gigi, te-a lovit nihilismul?
@gigi, gresit. Disparem cu mult mai repede de 4 miliarde de ani.
De regula, cam toate tarimurile astea “ exotice” sint safe daca respecti citeva reguli de bun-simt-sa te imbraci modest, sa nu porti bijuterii sau ceasuri scumpe, sa nu ai in buzunar teancuri de bani sau carduri, sa nu te iei in gura cu localnicii, sa-ti vezi de drum cind treci pe linga o zona de conflict local, sa nu discuti politica sau religie, sa nu fii arogant sau prea curios, sa nu te uiti la localnici ca la niste subdezvoltati, sa nu le “ ataci” bucataria(chiar daca-i oribila) sau bauturile traditionale. Iar pasaportul romanesc chiar ajuta, majoritatea habar n-au unde-i Romania sau n-au auzit vreodata de ea. Asa ca pari “ inofensiv” pentru ei. Am vazut toate tarile Orientului Mijlociu si Nordul Africii si am trecut “ neobservat”. Pentru ca am calatorit cu pasaport romanesc. Cu pasaport american mi-ar fo fost frica, il lasam acasa. Valabil si pentru calatoriile in America Latina. Pasaportul romanesc e unul dintre cele mai sigure pasapoarte, esti “ invizibil” in orice cultura sau religie. Cind ai scos un pasaport american, german, britanic, canadian sau francez-abduction and ransom scrie pe tine. Daca ai noroc, in multe cazuri nu mai ajungi pina acolo, pui punct excursiei pe loc…
jerlău cu pampers https://postimg.cc/HVYxPqGy
Astia inca mai au reviste xxx. Ioi, scum netul pe acolo probabil.
Antonioro chiar are dreptate. Eu in 2 situatii am scapat ca am avut cetatenie romana. O data in Maroc, cand m-a bagat taximetristul pe o strada laturalnica noaptea si alta data in Georgia, in munti, noaptea, intr-o benzinarie pustie.
Cand au aflat ca sunt roman, taximetristul a revenit la bulevard si m-a dus la destinatie, iar cei 4 georgieni s-au urcat inapoi in masina si s-au carat.
Cand esti din Europa de Est nici nu meriti sa fii talharit sau rapit. E mai mare tevatura pentru ei, practic ies in pierdere cu un roman.
Multumesc pentru linkuri, am sa vad absolut toate clipurile. E ceea ce chem eu „chair traveling”, nu mergi acolo dar macar vezi cum e.
La fel am vazut tone de clipuri DW.
Nu e „chiar traveling” dacă vizezi doar zone sarace. Poti vedea realitatea si fără cateva zile in favellas. Favellas e realitatea de acolo, din punctul ăla al Globului. Dar sunt si alte zone…
Tipul acesta, Nick, face vlogs in zone de acest fel (ieri am văzut filmari in favele din Brazilia si Venezuela – care are cea mai mare favela din lume, 1 milion de oameni!). E realitate, da, dar e O realitate, una.
Mersul în fabrică de prosciutto, in Parma, sau vizita in fabrică de ulei de masline, în Thassos… e tot realitate. Mai frumoasă.
abia ne cacam de foame si pe noi ne intereseaza cum traiesc alte popoare
Sărăcia în care trăiește un popor este pedeapsa pentru prostia lui. Parcă așa zicea Reagan.
1. in primul rand, peste tot exista „favele” d’alea. Si la noi, daca te duci in Zabrauti gasesti oropsiti.
2. Da, in Beirut/Liban situatia e uber incurcata. Ca sa sumarizez, da, Israelul le vrea apa de baut. Nu ca ar fi libanezii fara paduchi … Dar daca ai viza de Liban pe pasaport, nu ai voie sa intri in Israel, indiferent de tara de origine. Probabil ca grupurile Hamas din sud (partea musulmana) nu ajuta de loc, Palestina si cum sunt tratati musulmanii acolo contribuie destul de mult …