Acum ceva timp întreba cineva pe aici cum scapi de buruieni din rosturile pavajului.
M-am apucat de curățat pavajul din fața casei și m-am gândit că aș putea și documenta asta pentru cine e interesat. Nu e o varianta profesionistă și se bazează pe ce am găsit pe internet și sfaturile colegilor de muncă care au mai făcut asta. Rezultatul pentru mine e mulțumitor.
Așa arată la început:
Întâi am curățat rosturile de mușchi și pământ cu o perie rotativă de sârmă ca asta. Se poate folosi și un cuțit sau un șpaclu, dar am o suprafață mare și ar fi fost prea chinuitor.
Cam așa arată după curățare:
Apoi am măturat bine suprafața cu o mașină de măturat. Eu am asta. Avantajul față de o mătură normală e că strânge murdăria și nu o bagă înapoi în rosturi.
Am spălat pavajul cu un aparat cu apă sub presiune la care am atașat asta. Eu am un model mai vechi dar care își face treaba foarte bine.
După ce curățăm o suprafață de vreo 10mp cu dispozitivul ăsta care curăță suprafața pavelelor îndepărtăm mizeria rezultată cu capul normal de la aparatul de spălat cu presiune. Cam așa arată după curățarea cu apă:
În poza asta se vede mizeria rezultată și apoi uscată. Un fel de mal.
La sfârșit am introdus cu ajutorul unei mături normale nisip în rosturi. Asta e foarte important, pentru că nu lasă să crească mai mult timp buruienile. Eu am folosit unul special pentru asta, care mai mult seamănă a criblură.
Zgură de furnal e bună de pus între pavele.
Zgura de termocentrala. Mare atenție. Zgura de furnal conține elemente radioactive din cauza mărcilor de șamotare. Nu e strontiu da ar fi de preferat sa eviți zgura de furnal.
Exista nisip special si exista nisip polimeric care se si intareste in rosturi.
nisipul polimeric e foarte bun, confirm. Am folosit si eu pentru niste pavaj, atentie insa ca daca se intareste pe pavaj, nu-l mai scoti decat cu aparatul de spalare sub presiune.
Merge direct cu un Karcher, fără alte operații și iese super. Mă refer la spălătorul cu apă sub presiune. La final, tot așa, nisip pus cu mătura.
Am făcut asta acum 4ani. Doar Karcher. La mine nu a funcționat. Toată mizeria scoasă fiind si udă a fost foarte greu de îndepărtat. Cu metoda asta a mers mai bine
Mie imi place cum arata cu muschi pe rosturi la mine in curte. Dauneaza pavelelor daca il las acolo? Buruieni nu cresc deloc, doar muschi.
asta as zice si eu. arata chiar frumos cu liniutele alea verzi. arata ca dracu curatat totul. wtf
Depinde de ochiu stapanului, care e mai inginer vrea sa fie totul la liniuta, care e mai pe poezie reverie lasa mai verde naturel.
Nu zic că nu imi place cu mușchi dar la mine arăta murdar si neîngrijit.
Iarba de-a lungul timpului face radacini mai multe si poate provoca inaltarea pavimentului … ceea ce nu e recomandabil.
Un pic peste 2000 RON pentru scule, ca sa curat 10 mp de pavaj o data pe an. Damn, trebuia sa ma fac blogger.
Este guest post. Totusi cred ca nici bloggerii nu castiga atat de mult incat sa investeasca mii de lei in echipamente de uz casnic.
Am vaga banuiala ca autorul nu locuieste in Romania
@Silviu: tocmai de aia am zis de Karcherul ăla, este suficient și cel mic de tot, e două sute și ceva de lei.
Sculele nu le folosesc doar la pavaj. Salvează multa muncă. Pentru mine a meritat investiția
Se pune otet de 35 de grade. Omoara buruienile si nu mai cresc.
Am la încercat. Funcționează.dar eu vroiam să curăț nu doar sa elimin buruienile. Pavajul era aproape negru in loc de rosu
Eu folosesc erbicit total, diluat in apa si imprastiat cu pompa de stropit. De 2 ori pe an. Dezavantaj: are efect dupa ce apare buruiana.
Ierbicidele sunt deja cam interzise de UE, sunt niste otrăvuri puternice, ajung in sol, in apa freatică. Îndepărtarea mecanică e suficientă și mai eco.
Am gard de ciment și în stradă ies de sub gard buruieni, se hrănesc cu apa din curte, că ud automatizat gazonul. Există o crăpătură de 1-2 cm intre gard și cimentul turnat pe drum, pe acolo ies. Le tot tai ba cu foarfeca, ba cu Kaercherul. Ar trebui sa torn un brîu de ciment de 10x10cm că sa închid acea crăpătură.
Vecinul a dat cu ierbicid. Super, au dispărut ierburile. A turnat și ciment. Apoi i-a murit progresiv iarba din curte, plecind de la gard. Ierbicidul a migrat pe sub gard cam 50-60 cm in curte și a omorit chiar și o tuia de lîngă gard.
Aici in Germania e 50000 de euro amenda daca dai cu erbicid pe pavele. Nu ma risc
N-am stiut, ma bucur ca am invatat ceva astazi, eu mostenisem solutia de la taica-meu. Iar erbicide gasesti la magazin, la liber.
Kaercher de la K3 in sus, lance multifuncțională. Eu folosesc setarea rotativă, generează acel jet de 1.5mm diametru ce se rotește, ăla taie inclusiv buruienile. Dacă mai folosești și un pic de detergent kaercher (au pe diverse operații, de mașină, de pavaj, lemn), ies ca noi. Capul ăla de 500 lei e o chestie fancy, merge foarte bine lancea și nu pierzi vremea cu îndepărtarea buruienilor cu peria.
E perfect pentru suprafețe mici ce zici tu. Eu am vreo 250 mp
Buna metoda. A folosit cineva vreodata o zeama de sigilare de genul https://nano-auto.ro/product/impermeabilizant-placi-de-pavaj-efect-umed-5-l ?
Am un pavaj pus anul trecut si ma gandesc sa-i dau o mana de pelicula din asta
A mai scris cineva mai sus. Mi se par chiar misto rosturile cu muschi. Atata timp cat nu iti dauneaza pavajului, nu vad motiv de ce le as indeparta.
Nu lasa apa sa se scurga de pe pavaj, intre rosturi si pavajul se innegreste. Arata muradar.
Aici în Germania rosturile sunt pârlite periodic cu o lampă cu gaz.
Mie îmi aduce aminte de pârlitul porcului.
Pare cea mai eficientă soluție, dar probabil depinde și de suprafață.
yeap, aia e metoda cea mai simplă.