Cum trec școlile în online „la cererea părinților”

A scris Moise Guran un articol în care explică cum profesorii nevaccinați s-au speriat de pandemie și au cerut trecerea în online a școlilor. Moise a auzit el niște chestii, dar nu știe dimensiunea reală a dezastrului și mecanismele din spate. Să explicăm.

Primul ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației (3 septembrie) stabilea următorul algoritm pentru școli:

1. Este depistat un elev infectat, se duce acasă.

2. Elevii vaccinați din respectiva clasă vin la școală normal, nevaccinații intră în online.

3. După 8 zile cei nevaccinați din online sunt testați de cabinetul medical al școlii și dacă nu sunt pozitivi revin la școală. Cei ai căror părinți refuză testarea rămân în online 14 zile.

Al doilea ordin comun (1 octombrie) a adăugat 2 noutăți:

1. Dacă jumătate din clasele unei școli au elevi în online atunci întreaga școală trece în online cu avizul DSP și al Inspectoratului.

2. Dacă școala nu deține mijloacele/ resursele necesare desfășurării activității solicită trecerea în online a întregii școli cu avizul Inspectoratului.

Aplicarea a fost 100% românească și are prea puțin de-a face cu procentul de vaccinare al profesorilor/ elevilor, mai mult e vorba de bolile românești clasice. Primul ordin a fost aplicat cum a vrut banana directorilor de școli: în unele școli vaccinații au venit la cursuri fizic, în alte școli i-au trimis pe toți acasă; în unele școli s-a făcut testare după 8 zile, în alte școli medicul de la cabinetul școlii a zis că el nu stă să strângă acordurile de testare de la părinți și și-a băgat concediu medical; DSP nu a avut teste de trimis în școli și tot așa. A făcut fiecare ce a vrut să înțeleagă din ordinul comun.

Această superbă dezorganizare a generat o chestie care vâră tremuriciul în profesori: predarea hibridă. Predarea hibridă înseamnă că profesorul vine fizic la școală unde are un număr de elevi (vaccinați, testați după 8 zile) și alții sunt de acasă și intră la ore online. Asta înseamnă că în fiecare sală de clasă trebuie să existe un computer cu legătură la internet, cameră web și microfon, iar profesorul trebuie să se adreseze unei duble audiențe: cei din clasă și cei din computer. Complicat. Nu mai zicem nimic de capacitățile profesorilor de a stăpâni tehnologia. Și cu toții am fi surprinși să aflăm nivelul de dotare tehnică al școlilor în al treilea an de pandemie, nu-i așa? Adică ce și câte unități centrale există în școli, care este accesul la internet în sălile de clasă, lățimea de bandă alocată de primării, cât de pricepuți sunt administratorii de sisteme etc. Încă o dată: nu zicem nimic despre cât de bine stăpânesc profesorii tehnologia în anul 2021 în al treilea an de pandemie. Chiar nu zicem nimic.

Și brusc online-ul de acasă a devenit pentru profesori o năzuință generală. Toată lumea în online și Doamne ajută! Doar că prin primul ordin nu prea putea intra toată școala în online. Și așa au început zbieretele către inspectorate și minister. Că nu putem, că nu avem, că nu ni s-a dat, că de ce să facem, că e greu – știm toți cât de mult pot românii să muncească și să se zbată ca să nu facă nimic.

Și a apărut al doilea ordin, care permitea intrarea în online. Doar că nu prea se atingea numărul de jumătate de clase în online. Așa că mieunăturile și schelălăielile pe la inspectorate și minister au continuat cu intensitate crescută. Până când luni li s-a transmis directorilor de școli de la minister: Liniște bă! gata! faceți cerere că vreți în online, trimiteți la inspectorat și se aprobă! – Sărumâna șefu, dar ce să scriem în cerere? – Bă, sunteți bătuți în cap? Scrieți că nu aveți resurse! – Gata șefu, așa scriem, e bună ideea, de-asta ești matale șef, că le știi pe toate!

Dup-aia a fost ceva nedumerire la minister: Și noi ce comunicăm? – Cum ce comunicăm? Părinții au cerut să se intre în online că le e frică de infectări! Și așa au intrat în online 100 de școli în București într-o singură zi, pe hârtie din lipsă de dotări, pe gură că au cerut părinții. Că doar nu era tâmpit ministrul să spună că a băgat școlile în online din lipsă de dotare în al treilea an școlar de pandemie.

Dar știți care e șmecheria? Că nimeni nu vrea să revină la școală, online de acasă ne place tuturor. Și nimeni nu vrea să facă nimic ca să remedieze problemele de dotare. Pentru că am stabilit deja că profesorii zbârnâie la folosirea tehnologiei, iar directorii de școli știu să se organizeze.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Evident, realitatea e alta.
    Scoala generala din Brasov, de fite as adauga.
    Intr-o vineri seara pe grupul de parinti se anunta ca Ionel are test pozitiv.
    Se stabileste ca luni toata lumea sta online.
    Joi (dupa 6 zile) toti copiii sunt chemati la scoala, mai putin Ionel. Test rapid, toata lumea negativa, hai la clasa…

    00
  2. Scoli cu 12 profesori covidati nu intrau in online pentru ca nu era vreun copil infectat. Nu au testat vreun copil… dar asa e procedura, asa se aplica. Imbecilitate la superlativ.

    00
  3. Cel mai tare programul de guvernare USR. Ei cer ca angajatii de la stat si de la privat sa fie suspendati daca nu se vaccineaza. In conditiile deficitului urias de personal in invatamant, cand ai avut val urias de pensionari de teama Covid in 2021, cu 65% din profesori nevaccinati, USR vrea sa suspende profesorii nevaccinati?? O sa mearga Ciolos sa predea, sau ce are de gand?

    00
    • Băi ești cu capul?

      00
    • Stai calm ca n-ajung mascaricii aia sa guverneze… Joha l-a nominalizat pe ala doar ca sa-l faca de ras…. :) :) :)

      00
    • Poate cu ocazia asta se desfinteaza educatia de stat care dovedit are rata de 50% de esec. Tot zice lumea ca singura solutie e sa fie dati afara toti profesorii.

      00
    • @Aurel

      Nu e nici o prostie programul. Ideea e ca profesorii de frica sa nu fie dati afara se vor vaccina. Asa cum s-au vaccinat multi anti-vaxx ca sa poata merge in concediu vara trecuta.

      00
    • mai iei din angajatii de la primarii si ii trimiti la cursuri … de fapt majoritatea tre sa fie elevi/studenti ca nu au abilitati de profesori si nici nu stapanesc vreo discipina …

      Sti ca exista destule cursuri online, cu oameni carora chiar le pasa pentru a inlocui profesorii. Singura chestie e ca copii au nevoie de supraveghere si un pic de indrumare … Asta daca vor.
      Deja online-ul asta e asa aratatul pisicului la profi … se poate mai bine si fara voi … Daca crezi ca nu, eu iti spun ca e doar o chestiune de timp pana lucrurile vor evolua clar catre modul asta de predare.

      00
    • O lecție cunoscută de toți, dar nimeni nu o acceptă: profesori se fac cei mai proști, mai slabi și incapabili absolvenți de studii superioare, cel puțin în învățământul primar, gimnazial și liceal. Restul care sunt cât de cât ok și nu le curge bale din gură, se duc in mediul privat sau se angajează la stat. De aia avem profesori vai pula lor. Pentru că cei mai slabi, ăia refuzați și la organe stricate, nu sunt primiți nicăieri din motive de intelect de parameci.

      00
    • Ionut, tu esti dovada vie ca invatamantul e praf.

      00
    • @Andrei
      Probabil să ai dreptate. Nu am să te combat ci te aprob și ca mine, praf, sunt mulți.
      Dar ceea ce am spus anterior rămâne valabil, indiferent că ne place să recunoaștem sau nu. Cam atât.

      00
    • In acest moment statul are nevoie de profesori, nu invers. Fara profesori nu exista invatamant. Profesorii o pot duce destul de bine din meditatii. Cine spune ca e ok sa fie dati afara jumatate din profesori este cu capul, probabil ar vrea sa puna mitraliera pe nevaccinati.

      La fel si cu restaurantele. Nevaccinatii o duc bine fara sa mearga la carciumi, dar invers e cam trist. HORECA chitaie de foame de o luna.

      00
    • Sa le desfaca contractul de munca direct pe motiv de imbecilitate. Serios vorbesc!
      Poate asa mai reduc si din programa lor „multilateral dezvoltatoare” si mai dispar din mizeriile de oameni care au tupeu sa se considere cumva profesori.
      Cati raman, aia sunt.

      00
    • In invatamant la ora actuala sunt 100.000 de profesori in plus… fata de cati elevi sunt.

      00
    • Daca s-ar optimiza normele, ar disparea tot felul de structuri inutile si s-ar regandi putin reteaua de scoli poate chiar mai multi de 100.000 sunt in plus… numai de calculezi salariile lor in 10 ani ti-ai scoate investitia pe campusuri scolare si ce ar mai fi neovoie.

      00
    • @Aurel: la gimnaziu se fac meditatii la romana, mate, eventual o limba straina si cam atat. Restul profilor … mai greu

      00
    • @IonutM … pai nu ai cum sa ai numai profesori de calitate ca sunt extrem de multi, sunt 200.000 de mii de profesori, pai statistic nu exista atati oameni capabili sa fie profesori daruiti. Chiar daca ai dubla pregatirea, i-ai tria la sange, ai face salariile de la 2000 euro in sus, nu-i sigur ca ai putea sa acolperi 200.000 de posturi cu oameni ok… la 20.000.000 populatie, din care cel putin 5 milioane activi sunt plecati din tara. E foarte usor sa aruncam cu fel si fel de nemultumiri si truisme, dar educatia e asa de disfuncionala din cauza ca momentan tot ce se vrea e sa fie paziti copiii cat timp sunt plecati parintii la munca… cei care au noroc de un paznic mai de bun simt mai si invata ceva in astia 12 ani aproape irositi in 80% din scolile romanesti.

      Ca sa fie rezultate e nevoie de optimziare … in primul rand.

      00
    • Da, pe majoritatea ii va impinge catre vaccinare asa cum este firesc.
      Nefiresc este ca bolunzii au avut la dispozitie cateva luni sa o faca si nu au facut-o pentru i-a durut in cwr de necesitatea si moralitatea gestului, ca nu e ca si cum ar avea un rol in modelarea altor comportamente…

      Pe restul ii va scoate din sistem, zero pierdere.
      Pierdere este cand nulitati din astea sunt lasate sa aiba contact cu copiii si sa se impopotoneze cu titlul de profesori sau invatatori.

      Realizati ca multi din astia sunt doar niste manechine care nu doar ca ocupa degeaba niste posturi dar mai fac si rau, vezi exemple (sunt convins ca nu sunt putine) cum era imbecila aia din Moldova ?

      Valabil si la medici (chiar cu exigenta mai mare decat la profesori pentru ca e vorba despre chestiuni elementare care tin de conditia si profesia de medic).

      00
    • In toata țara este un deficit uriaș de profesori, se face școală cu cine se poate, cu tot soiul de suplinitori. Și nici ăia nu vin. Este clar că nu poți să dai afară nici 5% din profesori, darămite 65%. Mai ales că vor să reducă numărul de elevi din clase => e nevoie de mai mulți profesori.

      Partea frumoasă este că nici măcar la personalul medical, nici măcar la medici nu poți să iei o asemenea decizie pentru că și acolo sunt foarte mulți nevaccinați – spre 60% la unele spitale. Dar probabil toți experții de tastatură de aici sunt pregătiți oricând să meargă să predea și să opereze in spitale.

      00
    • Statul are nevoie de profesori, dar n-are decat 20% profesori si restul lepre.

      00
    • Nu o să plece niciunde profesorii aia majoritatea s-ar vaccina sa nu fie dați afara, au nevoie de siguranța locului de muncă. Ar ieși, ar protesta sindicatul dar in final majoritatea s-ar vaccina.
      Așa și medicii daca s-ar băga în toată Europa obligativitatea vaccinului pentru medici sistem privat/stat s-ar vaccina nu ar renunța la meserie.
      Asa am un vecin pe stradă jandarm, credeți că și-ar da demisia sau care e termenul la ei? Nu.

      00
    • A spus cineva o vorba – cei mai jalnici dintre toti bugetarii sunt clasa celor din invatamant. Umili si supusi in relatia cu directorul si cu inspectoratul (cand a vazut cineva o miscare de protest a profesorilor contra ceva?). Oameni gata sa puna botul la horoscoape, leacuri babesti din revista AS sau numerologie. Adepti ai nationalismului ieftin ceausist, ala invatat de ei din filmele lui Nicolaescu. De asta si procentul asta de vaccinare in randul profesorilor.

      Dar, tinand cont de ce am spus la incepul paragrafului: daca sunt presati de inspectorate, se vor vaccina.

      Ca atfel astept si eu sa vad un profesor gata sa renunte la cariera didactica pentru convingerile lui anti-vacciniste, doar ca sa vada ce trai minunat e in „piata libera”. Acolo unde ai de muncit minim 40 de ore pe saptamana, concediul e de 21 de zile lucratoare si poti fi oricat eliberat din schema din motive de „restrangere de activitate”.

      00
    • Foarte multi absolventi de scoli peste hotare aici pe blog. Ca altfel nu imi pot explica dispretul suveran fata de profesorii care predau in Romania.

      00
    • Sunt școli cu corp profesoral vaccinat 89-95%. Ce-i drept le găsești la Cluj, pardon Kolozsvar. Și sunt școli cu predare în limba maghiară.
      Deci se poate.

      00
  4. Liceul la care e fiul a intrat online in urma votului (elevi + parinti). Pentru 2 saptamani.
    Dotare exista, se poate face si hibrid fara probleme.
    NU mai generaliza.

    00
    • Zise el dand un cazpunctual ca obiectie la generalizare…

      00
    • Adică au trecut in online la presiunea părinților, da? :)).
      Ai citit sau doar comentezi?

      00
    • Nu a fost nici o presiune. Ai auzit de vot? Elevii si copiii au votat si majoritatea a decis 2 saptamani de online. Nici o presiune.
      Cred ca d-ta nu ai citit. Articolul spune ca toti trec in online ca nu au conditii de hibrid. Fals. Avem conditii de hibrid, dar vor fi 2 saptamani de acasa si apoi revin toti la scoala.

      00
    • toata lumea o sa vrea online indiferent de dotarile pe care le ai. ai auzit de expresia „giga prefa-te ca muncesti”? asa muncesc si elevii. crezi tu ca sta naiba sa fie atent la mai mult de 2-3 ore pe zi.
      daca tot ati cerut scoala online sper sa iti si tii copiii acasa si sa nu mergeti in weekend cu ei la mall.

      00
  5. Mai e o problema… cu teste care au eroare de 2-3% intr-o clasa de 30 elevi, daca ii testezi pe toti in fiecare saptamana in maxim doua saptamani unul va aparea pozitiv . Si hop in online!

    00
    • Testele (chiar și cele rapide) au foarte puține erori fals pozitive. În schimb cele rapide pot avea un număr destul de mare de rezultate fals negative, mai ales atunci când cei testați nu au simtome specifice.

      Prin urmare, unul pozitiv e mai mult ca sigur pozitiv pe bune.

      00
  6. La noi a fost mult mai simplu, au trcut școala în online pe motiv că e frig în clase, au mutat vina pe Colterm, primar, muma pădurii și aia a fost.

    00
  7. La școală nu se fac teste preventiv, toți cei depistați au fost testați de părinți când simptomele au fost vizibile și au mai dat la câțiva prieteni.
    Stiu că statistica spune că la copii sunt puține infecții grave și efecte adverse dar nu vreau să aflu dacă al meu face parte din categorie sau alta. Așa că dacă rata de infectare este mare prefer să îl am acasă… și nu, nu am ieșit la mall sau la film. După ce rata de infectare a crescut sunt foarte puțini părinți care vor prezență fizică (2-3 în fiecare clasă).
    Modelul mixt e o prostie, mai ales la clasele mici. Măcar când ești cu toți online poți pune mai mulți pe ecran o dată și să-i vezi dacă scriu sau se uită pe pereți.
    Referitor la profesori: e ciudat să mergi la școală pentru 6 ore din care 1 cu elevi și restul online – măcar acasă merge netul mai bine în multe școli au modemuri 3G/4G.

    00
    • Copiii mei n-au avut decat un pic de febra o zi sau doua, in schimb pe noi, parintii, ne-a incaltat de-am zacut in pat o saptamana, asa vaccinati cum suntem, fara gust, fara miros, dar paracetamolul oricum nu e f. gustos. Decat sa repete experienta toti parintii din scoala (e doar o chestiune de timp si poate nu toti scapa fara spital), sau, de ce nu, chiar si noi dupa ce ne trece asa-zisa imunizare data de „trecerea prin boala”, mai bine stam in online.

      00
  8. Ce dracu ne văităm atâta?
    În clasa a 12-a, la terminarea liceului au alternative clare: ASE/SNSPA 3ani, apoi Studio 20. Videochatu e cel mai mare angajator de absolvente cu studii superioare.
    Alternativa nr2: căpșuni/sparanghel/ badante/ abator/ cablaje/ spinare in general, asta dacă nu se duc la facultate sau nu iau bacul.
    Alternativa nr 3: se apuca de o școală decentă, care le oferă o șansă în viitor: structurile de siguranță ale statului, școli de inginerie, medicină, asistență medicală, școli de tehnicieni.
    4. Alternativa nr 4: ciordeală, șmecherie, mangleală. Bombardierii, proxeneții, traficanții de droguri, aduc beneficii reale statului român, prin cheltuirea banilor făcuți in Romania: accize pe alcool, țigări, țoale, motorină, etc.
    Alternativa nr5: stat pe banii lu mami, că munca e grea, combinatozauri, asistență socială, viața e greu, lumea e dușman, nu toți poate.

    00
    • @Ionut – Impresionanta radiografie. Sa le dai factura celor de la minister* pentru analiza asta mura-n gura, macar ar avea material pentru o strategie credibila si predictibila. „Ok, anul asta o sa avem 6000 de videochatiste, si doar 2000 de proxeneti. Avem posibilitati sa le integram ? Camere video? Birouri? Bastoane? Cursuri de IT si management pentru proxenetii care vor sa faca ceva in viata?”

      00
  9. aștept cu sete momentul în care profesorul/învățătoarea au covid și vor ajunge să transmită ei din online de acasă unei clase care e în offline

    muhahahahaha

    00
  10. S-a facut sondaj printre parintii de la clasa celui mare al meu. 2 au cerut testare (liceul are cabinet) + prezenta fizica. Le-am aratat ca la 1000 si ceva de elevi, cu 2 teste pe saptamana, inseamna peste 400 de teste pe zi, de facut de un medic si o asistenta. N-au zis nici pâs.

    00
    • Tu crezi ca e vorba de teste PCR sau din alea cu prelevare nazofaringiana, la care astepti 20 de minute rezultatul? In Germania copiii se testeaza practic singuri, cu teste lollipop pe baza de saliva, poti sa testezi zilnic toata scoala. In loc sa bea o cafea sau sa fumeze o tigara inainte sa intre la ore, cum fac elevii nostri, sug 15 secunde la batul ala si au rezultatul. De medic nici nu e nevoie, testele le poate imparti si portarul. Esti negativ, intri in clasa, altfel ura si la gara (a se citi: te duci si-ti faci un test PCR in alta parte si te izolezi, tratezi etc.).

      00
  11. Tata, dublu vaccinat, a ratat doza 3 pt că ore, are covid.
    Predă în 2 școli și pt una face naveta.
    În ambele școli covidul își face de cap și printre elevi și printre profesori. Undeva în zonă o profesoară, nevaccinată, a murit.
    Taică-meu se tratează acasă și predă on-line, că o să înceteze să predea când o să moară

    00
  12. … ideea in sine ca au pus un prag de 6 la mie de la inceput, in speranta ca nu o sa fie atins niciodata, iar cand au vazut cum cresc cazurile au scos pragul ar trebui sa se lase cu ani grei de puscarie pentru factorii de decizie acolo. Era clar ca un astfel de scenariu cu scolile deschise la 10 la mie incidenta e sinucidere curata… chiar la 3 la mie era o problema super grava… DSP-urile, expertii, medicii… toti erau de parere ca trebuie oprit mersul la scoala… dar Cimpeanu, mai ales Cimpeanu a fost cel care s-a opus vehement si in februarie si acum…

    00
  13. Pentru ca online ul e mai putina bataie de cap pentru toata lumea. Un fel de homeschooling, nu vad ce-i rau in asta. A, poate pentru unii parinti, dar hei, asta e datoria lor.
    Nu trafic, nu trezit cu 1-2 ore mai devreme, fara atatea cheltuieli derivate din asta, fara atata stress nenecesar, doar scoala, si mai mult timp liber, mai multa energie … acuma treaba fiecaruia in ce o investeste.

    00
  14. @Zoso, bun si muncit aticolul.
    Multumesc.

    00
  15. Eu nu vreau in online,vreau sa fie copilul in siguranță la școală. Învățătoarea are si doza 3,parintii ceilalți nu agreează nici ei online.A fost stricată centrala școlii o săptămână, i-am dat un pulover in plus.Pe copii îi testăm dacă e vreun motiv de îngrijorare ca in scoala încă nu au sosit testele ministrului.Per total încă e bine,dar abia e o lună de la începutul școlii.

    00
  16. Hai sa-ti zic si cum sta treaba in Timisoara. Saptamana trecuta la scoala la ficamea ne-au intrebat cum dorim sa continuam cursurile pana la vacanta. Majoritatea parintilor au optat pentru cursuri fizice. Apoi s-a decis in consiliul scolii ca sa se treaca toata scoala in online. Motivul de data asta nu a fost Covid ci lipsa de caldura. Scoala e impartita in mai multe cladiri si se pare ca una din cladiri nu a primit caldura pentru ca Retim e insolventa si nu poate furniza caldura. In cladirea unde invata ficamea e caldura pentru ca e centrala proprie si desi ne-au cerut parerea au trecut peste majoritate si au trecut si clasele din cladirea asta in online. Initial era doar pentru vineri si luni dar ce sa vezi ca stam pana la vacanta. Incredibil pana unde au putut sa ajunga primaria cat si conducerea scolii. Ce sa zic scumpe gazele … Din punctul meu de vedere s-a creat un precedent si o sa treaca scolile in online din cine sti ce motive.

    00
  17. Se poarta și alte smecherii: părinți care își „rezolva” câte un test pozitiv pentru copii, chiar daca copilul nu are nimic. Asta înseamnă că toată clasa întra în online, deci nu pierde copilul nimic în raport cu ceilalți dar se obține un certificat de trecere prin boală cu care copilul poate pleca la schi în Austria fără vaccin și alte teste! :)

    00
  18. În toate școlile colcăie guvidul. Trec în online doar clasele unde ori elevii ori profesorii se simt atât de rău încât ajung să facă teste raportate la DSP.

    De exemplu la clasa copchilului cam jumătate din 26 sunt „răciți”. DAR vin la școală. Cel puțin 2 familii au fost în izolare până acum din motiv de guvid în familie.

    00
  19. La noi, a întrebat părintele care e in consiliul scolii dacă vrem să meargă copii fizic la școală.
    Clasa noastră era deja de zece zile acasă, că fusese un copil pozitiv. In clasă, erau doi copii vaccinați, al meu și încă unul.
    80% din părinți au zis că vor fizic, la școală.
    După două zile, a avut loc ședința consiliului și s-au decis: toată lumea stă acasă două săptămâni.
    Cică „asistenta medicală și-a exprimat îngrijorarea” și a zis că nu e bine să vină copiii la școală.
    😐

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube