Sunt ca ăla cu știrile de săptămâna trecută.
A apărut în aprilie pe Hotnews un articol, eu abia acum l-am citit.
L-am citit abia azi pentru că nu am fost atent la prețuri, facturile fiind relativ mici. Știam „empiric” de câțiva ani că un kWh e 0,5 lei, și așa îmi estimam facturile. Nu am fost atent; cât veneau, atât plăteam.
Azi am fost atent:
În loc de „estimarea” mea de 45 de lei, acum e 60 de lei?
Totuși, de ce s-a scumpit energia? Inflație, ok. Poate importăm, și importăm în euro; ok. Salarii? A crescut prețul cărbunelui? Dar eu știam că avem enorm de mult hidro și nuclear.
Hotnews a scris, dar cine să citească?
De ce se scumpește energia?
de Cosmin Gabriel PăcuraruÎn primul rând deoarece România din 1989 nu a investit mai nimic în energie. S-au terminat primele două reactoare de la Cernavodă (1420 MW), investiție demarată pe vremea lui Ceaușescu, care nu putea rămâne în aer. Statul a mai investit doar în CET-ul Vest al Elcen-ului bucureștean, unde…
(…)
Ultimii ani au însemnat creșterea importurilor. Multe instalații au ieșit din uz, producția a scăzut, consumul a crescut. Instalațiile existente sunt vechi, uzate moral și cu randamente mici și în scădere datorată uzurii fizice, ceea ce face ca prețul de producție să crească. Asta se va întâmpla în fiecare an ce trece.
(…)
Și ajungem la “în al șaselea rând”: energia hidro se va scumpi și ea. Din două motive: lacurile nu au mai fost decolmatate de 30 de ani, aprecierea specialiștilor este că aproximativ 30% din capacitatea lacurilor de acumulare este fals raportată, acestea fiind pline cu mâl. Al doilea motiv este că apa turbinată se va scumpi. Administrația Națională Apele Române (cea politizată cu sinecuri) a scumpit cu 55% apa turbinată, astfel pentru fiecare MW obținut vom plăti 33 de lei.
Dați click și citiți tot articolul, e interesant. Cu grafice, cu chestii.
Sper să se indexeze cât mai mult pe net, să apară din ce în ce mai des în căutări.
La următoarele alegeri, de exemplu, să nu mai voteze lumea pe fasole cu ciolan, pe mici în Piața Universității și târguri cu manele în fața Casei Poporului.
La următoarele alegeri să înceapă lumea să întrebe ce face Statul pentru a scădea facturile lunare ale românului, să întrebe de ce nu crește viteza medie a trenurilor CFR, să întrebe, de exemplu, care e riscul de incendiu pentru blocurile anvelopate cu polistiren, și de ce se îmbibă zidăria de apă la fiecare ploaie – ce efect pe termen lung are asta?… Întrebări reale pentru alegeri.
Iar acum, că s-a scumpit energia, oare care vor fi discuțiile prin piețe, pe la terase?
De exemplu, aici (poză făcută înainte de ora 11!), oare ce discută bărbații ăștia?
(Se observă că nu sunt femei la terasă? Nu prea văd femei, când vreau să fac poze din astea „de dimineață”. Zero femei.)
–
„Administrația Națională Apele Române (cea politizată cu sinecuri) a scumpit cu 55% apa turbinată„… A vuit media despre asta? Câte emisiuni zilnice la Aneta3, de exemplu, au fost despre asta?
În afară de știrea cu „specialista” care nu știa cum curge apa, s-a mai vorbit despre „politizarea cu sinecuri”? Iar știrea aia a apărut doar pentru ca a fost înregistrare audio/video, altfel nu se auzea de subiect.
De ce se scumpește energia?
Pentru că suntem proști, de aia. E sumarul articolului, într-o singură propoziție.
Prostia și fudulia costă.
–
P.S.: Cadrul pozei e tăiat astfel încât să apară și „Farmacie” în dreapta sus. În stânga barului e un magazin de haine second hand.
Baruri, farmacii, săli de jocuri de noroc, magazine second hand. România.
Alte întrebări pertinente ar fi: de ce un drum de aproximativ 150km (București – Brașov sau Pitești – Sibiu) îl parcurgi cu mașina în 3 ore?
De ce nu există marcaje rutiere și semne de circulație în România?
De ce nu există poliție pe străzi?
Politia nu e pe strazi pentru ca pandeste din boscheti.
150km la viteza de 50km/h ies fix 3 ore explicatia e de fapt ca te plimbi strict prin orase la limita legala (fac haz de necaz)
marcajele rutiere si semnele de circulatie nu sunt asa utile, tocmai am venit din grecia si prin multe locuri lipsesc cu desavarsire, cel mai urat la ei e in giratorii ca au regula pe dos – prioritate aia care intra si ca sa fie ei caposi nu vor sa schimbe regula asa ca la fiecare giratoriu e pus cate un cedeaza trecerea/stop la intrare ca sa fie ca ei dar si ca in europa. la primul giratoriu din lefkada am intrat lejer si am zis ca am sinucigasi cand mi-au venit aproape in mine cativa de 50+ cu scuter/masini am pus frana brusc ca nu stiam ce vor. citit dupa de regula si minunat vreo jumate de ora, se pare ca ala e cam singurul fara … alte semne de cedare
Poliţia nu e pe străzi fiindcă iau bătaie cu bâta.
‘de ce un drum de aproximativ 150km (București – Brașov sau Pitești – Sibiu) îl parcurgi cu mașina în 3 ore?”
luati elicopterul, domnule presedinte, si ajungeti in juma de oră
Sau de ce un drum de 100 de km (Alba Iulia – Cluj-Napoca) il faci, cu noroc, in doua ora jumatate?
Ești rapid, neneacă. Eu am făcut vara asta de la stația Peco din Eforie Sud pînă la giratoriul din Eforie Nord (cel dinspre Agigea) cam o oră și 25 de minute (vreo 5 km, rotunjit).
Si politia pe strazi nici macar nu trebuie sa munceasca…
Am vazut asta in Bulgaria unde si acolo conduc soferii ca descreieratii.
Dar unde era echipaj de politie, toti mielusei. Si 10% cred ca aveau radar, restul stateau cu burta la soare.
Atat trebuie sa faca politistii, sa stea cu burta la soare in zone in care se circula salbatic si deja ar fi o imbunatatire vizibila a traficului.
@ Dan: deoarece mergi la Cluuuj.
Altfel, ceva mai puțin de 2 ore jumate.
”de ce un drum de aproximativ 150km (București – Brașov sau Pitești – Sibiu) îl parcurgi cu mașina în 3 ore?”
Pentru că e aglomerat. Cu plăcere.
Nu mai știu unde citisem dar cică în București 50% din efectivul poliției rutiere se ocupă exclusiv cu coloanele semi-oficiale ale demnitarilor diverși, să le facă culoare rapide.
Până nu se interzice chestia asta, traficul nu se va rezolva nici în 100 de ani, pentru că pe ei nu îi afectează…
In Tg. Mures exista un sens giratoriu care e in forma de lacrima, si care de anul trecut din august nu mai e sens giratoriu. Brusc, peste noapte, s-a scos semnul de giratoriu si e doar intersectie cu un scuar in forma de plm stie ce in mijloc. Forza Steaua hey hey.
Una din strazile care vin spre el avea 3 benzi, brusc s-au mutat parapetii de pe mijlocul drumului mai la stanga, si au devenit 3 benzi mai inguste. Marcajele sunt aiurea.
Am sunat intr-o zi la ADP si le-am zis magaria cu parapetii, au zis ca acolo vor sa fie doua benzi, ca nu e destul loc de 3. Le-am zis pai una e ca vreti voi sa fie doua benzi, si alta e ca in realitate sa fie doua, deocamdata sunt tot 3, mai inguste, unde circula masinile la 10 cm una de alta pe latime.
Pai atunci marcati corespunzator si mutati dupa aia parapetii. O sa marcam, dar sa vina vremea buna. Asta dupa ce facusera mutarea in toamna, si eu ii sunam prin aprilie anul urmator.
Gandit cu curul e putin spus pentru cum gandesc astia.
Dar cum se face ca toata lumea si-a dat seama de problemele astea numai dupa ce s-a liberalizat piata de energie. Cand functiona inca piata reglementata se putea oferi energie electrica la preturi mult mai mici si niciunul dintre furnizorii de ultima instanta nu erau pe pierdere.
Eu nu zic ca nu s-au inteles intre ei dar asta nu e toata povestea. In ultimii 6 ani pretul pentru barilul de petrol a fost in jur de 55$-60$ sau mai putin (foarte rar a trecut de 60$) si la gaz a fost in general de 3$ si mai putin. Din martie petrolul a fost mereu peste 60 si din iunie a inceput si gazul sa o ia in sus. Scrie si in articol ca nu am mai investit mare lucru in energia nucleara, alte baraje nu am mai facut, iar asta regenerabila e destul de ineficienta
Grafic petrol:
https://finviz.com/futures_charts.ashx?t=CL&p=m1
Grafic gaz natural:
https://finviz.com/futures_charts.ashx?t=NG&p=m1
”In ultimii 6 ani pretul pentru barilul de petrol a fost in jur de 55$-60$ sau mai putin (foarte rar a trecut de 60$) si la gaz a fost in general de 3$ si mai putin. Din martie petrolul a fost mereu peste 60 si din iunie a inceput si gazul sa o ia in sus.”
Într-o vreme era peste 100$/baril: http://crudeoilpeak.info/oil-price-analysis
@Adi, pretul energiei electrice a crescut in ultimul an cu aproape 50%, in conditiile in care:
– pretul titeiului a crescut cu doar cateva procente, fiind oricum mult mai mic decat pretul maxim din anii trecuti;
– nu au existat secete semnificative care sa afecteze productia de energie hidro;
– nu au existat intreruperi ale atomocentralei de la Cernavoda care sa afecteze productia de energie;
– a crescut considerabil cantitatea de energie solara si eoliana produsa;
Acu 6-7 ani era 147 dolari barilul iar benzina era sub 5 lei. Și cînd a scăzut sub jumate preturile rafinatelor nu s-au mișcat.
când era 60€ era 6 lei. când era 30€ era 5 lei.
https://www.facebook.com/AncaDraguRo/videos/1182971488780471
@Andrei G, au fost oameni care au spus treaba asta. Imediat erau catalogati drept comunisti, socialisti si li se servea placa cu piata libera care se reg(u)leaza singura, cerere si oferta. Acum jegurile care o ardeau superior cu piata libera tac malc si o sug cot la cot cu restul, dar nu ar recunoaste ca au mancat kkt.
De fiecare data cand aud de piata libera imi vine in minte o replica din the English Game a unui nobil englez cand a auzit de nu stiu ce greve la o fabrica de-a lui: „Their stomachs will be empty long before our pockets”
Apa colmatata si turbinata.
In rest se stie, procesul de turbinare necesita multa mana de lucru, specialisti de inalta calificare si resurse hardware serioase. Nu e ca si cum barajele lui Ceasca si pe alocuri ale lui Dej, nu s-ar fi amortizat de niste zeci de ani… De aia se intampla scumpiri.
Pentru ca, printre altele, Criţu a trimis la plimbare pe cel mai bun Ministru al Transporturilor ever, impreuna cu echipa care il sprijinea. De aia.
Primul ministru PNL a dat afară doi ministri USR-PLUS.
De aceea, pentru a restabili echilibrul emotional si de imagine in fata opiniei publice, USR-PLUS vrea sa-l dea afara pe Primul ministru PNL.
@callgate
Stelică a fost săpat de birocrații peneliști.
De prosti gramada ce sunt 90%+ din romani.
Eu am scos capul din bula mea destul de tarziu si am inteles la fel de tarziu ca parietatea de prosti vs destepti e 10 la 1 in cel mai bun caz.
Cel mai mult ma afecteaza in tara asta faptul ca nu se poate schimba nimic din fudulie.
Principala problema cu un om prost este aceea ca nu e deschis in a descoperi adevarul. Prostul e mandru de prostia lui si nu accepta informatii de la altii, ca asta ar insemna sa isi valideze ceea ce simte cumva dar nnu e sigur si anume faptul ca e prost.
Suntem un neam de prosti pe care nu il trage inapoi prostia sau lenea ci mandria asta retardata si nefondata cum ca fiecare „stie de toate”.
Intre noi acum, desteptii, ce-i aia parietate?
diferenta intre un copil si adult e ca un copil se opreste la primul raspuns la intrebarea de ce? un adult merge mai departe si intreaba de ce a crescut pretul pt pa turbinată? de ce nu se investeste in productia de energie? raspunsul final e pentru ca nu suntem intr-o democratie ci intr-o autocratie in beneficiul fostelor elite comuniste. Ele au o capacitate manageriala redusa si au un focus pe extragerea resurselor. Asa ca ce fac ele e sa extraga bani din ce este si ce se poate cu cat mai putine costuri pe termen scurt si cat mai putine riscuri pe termen lung. Au firme care se conecteaza la conducta cu bani si scot cat pot de mult. Orice investitie e o pierdere pentru ele. Orice marire de pret e un castig. Concurenta e mare si putine familii comuniste reusesc sa se pastreze in top de la o generatie la alta vezi familia Nastase/Dragnea/Basescu asa ca nu merita investit pe termen lung din punctul lor de vedere. In rest desigur ca interesele populatiei nu conteaza decat daca se poate maximiza castigul autocratiei (fost) comuniste. Am intrat in UE/NATO doar ca sa se protejeze de concurenta din est si sa acceseze niste bani.
Intrebarile reale pentru alegerile viitoare ar trebui sa fie cum facem sa fim o democratie, cum facem sa fie libertatea de a alege si a fi ales, cum putem sa sustinem persoanele si partidele care sustin cresterea competitiei pe piata politica? Orice altceva sunt consecinte. In prezent doar 2% din populatie are aces real sa fie ales intr-o functie politica. Pentru o persoana care vine din exterior sunt multe bariere contruite intentionat pentru ca sa se blocheze competitia si aceleasi persoane ca ieri si astazi sa poata sa controleze si in viitor bugetul si orice decizie.
Excelenta analiza in prima jumatate. Aia in care explici ca
Fostele elite comuniste traiesc din bransare la conducta de bani si nu-i intereseaza dezvoltarea.
Prima parte e foarte bine spusa.
Noi nu avem democratie, ci o plutocratie in favoarea fostilor nomenclaturisti.
Intrebarea la urmatoarele alegeri si pentru viitoarea constitutie e ce fel de sistem politic ne dorim.
Ca democratie de fatada a fost de ajuns.
Democrație originală… Ilici dixit.
alex, nu ai cum. ca să ajungi să ai șansa de a fi ales trebuie să ai sprijinul colegilor. colegi care vor ceva la schimb. așa începe, la cel mai mic nivel.
”diferenta intre un copil si adult e ca un copil se opreste la primul raspuns la intrebarea de ce”
Nu ai copii, nu e așa?
Mi-ai furat întrebarea!!!!
Iar el cred ca a încurcat borcanele…
Eu văd doar copii care întreabă tot timpul de ce (și nu se opresc după al 10 le-a răspuns) și adulți care… Nici măcar nu-și pun întrebări! Sau în mod cert se opresc după primul răspuns (chiar dacă nu se simt edificati sau se simt păcăliți)
Crede și nu cerceta, revine!!! Și e vs 2.0, cu mare upgrade…
@vali valida observatie. De asta e important sa existe micro partide, candidati independenti. In modul asta poti crea micro comunitati care sa sustina un interes comun. Partidul curierilor poate ca vor salarii mai mari si parcare dedicata in fata blocurilor. Partidul locuitorilor de pe strada X poate ca vor si ei parcare dedicata in fata blocurilor pentru curieri si salvare (pe langa altele); astea doua partide se pot alia cu altele 10 din Brasov si pot propune un candidat comun la primarie/consiliul local si sa ii finanteze 100% campania. Si asta sa fie clar care e scopul lui in fiecare sedinta sa propuna parcarea dedicata in fata blocurilor. In timp se poate ajunge si la probleme mai complexe, dar trebuie un exercitiu de jos in sus, cum ai observat si tu. La fel ca la scoala se incepe cu adunarea si scaderea si mult dupa aia se ajunge la ecuatii, derivate, etc. Doua bariere trebuie sa dispara: pragul de semnaturi si pragul nenatural de minim (x)%; la fel ca in Germania, Olanda, etc.
Baruri, farmacii, *săli de pariuri*, săli de jocuri de noroc, magazine second hand.
Numai barbatii adevarati pot procesa Neumarkt-ul inainte de 11. Cand locuiam in capitala, aveam o crasma langa bloc unde la 7 dimineata(!) era deja animatie. Probabil veneau din tura de noapte, altfel nu-mi explic.
Barbatii pleaca devreme de acasa ca sa scape cateva ore de neveste, iar femeile ii incurajeaza sa plece ca sa scape cateva ore de ei si sa se poata relaxa.
Cînd o duceam pe nevastă-mea la muncă, la 7.30 dimineața, mi-a căzut unul în fața mașinii, beat mort. Noroc că nu aveam viteză că veneam de după colțul străzii și nu l-am atins, altfel îl plăteam de bun.
Oameni second hand.
Cred ca e și aici o conspirație a verzilor: scumpind energia, lumea o sa fie mai cumpatata în consum și așa scădem poluarea
Cresterea pretului energiei electrice loveste direct piata monedelor speciale si amuzante. De ce? Numai oamenii cu bani o sa isi mai permita sa mineze criptomoneda bitcoin.
Energia se scumpește peste tot în lume, nu numai în România.
Corect:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6840897833722265600/
De ce?
Ăsta este răspunsul:
https://zoso.ro/politica-si-gaze-septembrie-2021/#comment-1668010
La 61 de lei trăiești foarte minimalist. Te suspectez chiar de troglodism.
nu auzi ca platea 45 inainte?
Eu plătesc 80 lei și am cuptor electric, 1 frigider de alimente și unul de băuturi, mașina de spălat funcționează cam de 2 ori pe săptămână. Cam toate electronicele sunt destul de eficiente, în schimb, mai puțin frigiderul de băuturi, care nu înțeleg de ce sunt așa scumpe și așa ineficiente, dar în fine. Becuri economice, spălat pe program eco, chiar dacă durează mai mult (lucrez de acasă, deci am tot timpul din lume să aștept). Când dezgheț carne, o scot din congelator seara și o bag în frigider (asta dacă nu mă grăbesc și o bag direct în cuptor, la dezghețat :D). Nu am aer condiționat. Peste vreo lună, însă, anticipez că îmi va crește consumul. Tocmai pentru că nu am nevoie de aer condiționat, voi avea nevoie de calorifere electrice în perioada asta. Nu am centrală de apartament.
Supărat pe factura de curent, am făcut anul trecut o analiza a marilor consumatori din casa.
Cu surprindere, am constatat ca de vina sunt calculatoarele (a lui fi-miu consuma 600 Wh când se joaca, și asta face toată ziua). De asemenea am mai constatat ca lucrurile în stand-by mănâncă curent care însumat duc la un consum semnificativ (de exemplu am 4 aere condiționate care mănâncă fiecare 8Wh în stand-by, cu excepția verii, acum le tai siguranta).
Celelalte chestii pe care le bănuiam energofage (cuptor, frigider, masina, uscător, etc), deși au consum mare instant, nu sunt folosite asa des sa aibă un impact major asupra facturii.
Am depus dosar pentru panouri solare de doua ori și am fost ignorat.
Chiar interesant articolul ala, mulțumim. L-am cautat pe autor, Cosmin Păcuraru, are câteva doctorate (adevarate), o gramada de lucrări științifice (adevarate) pe tema energiei și o arde pe un post de consilier anonim la Universitatea din Cluj.
Stau și ma întreb de ce astfel de oameni nu întra în politica, iar ministerele sunt conduse de tot felul de neica nimeni.
pentru că nu vrea să facă mârșăvii.
Ok, dar ce-ar fi ca politicianul ce face marsavii sa vina si sa zica „Bah, careva trebuie sa se ocupe si de chestia asta cu energia sau cu gazul sau cu economia.. Cum ar fi sa luam pe X, Y si Z sa stea aici in spatele meu in timp ce secretara/amanta sta in fata”. Si iasa si el o data la 3 luni sa se laude cu ce-au facut nebunii astia cu doctorate pe care nu-i stie nimeni. El profita, tara e functionala. Poate fura si el si 3 generatii dupa el din ea, lumea o duca bine indiferent.
Ca doar nu ne mintim ca in statele mai avansate politicienii sunt experti in tot felul.
Dar noi suntem mai fudui, noi ne punem amantele si mamele amantelor pe functii mari, ca „titlul” il face pe om pana la urma. Iar astia nu mai au loc si apoi dam vina ca pleaca din tara.
Politicienii nostri sunt la fel de prosti ca majoritatea romanilor si nici ei nu stiu sa-si urmareasca interesul pe termen lung… Ei vor acum sa fie tot, sa aibe de toate.. Vile peste noapte, functii, faima, bani, masini.
politicianul român e prost și nu gândește așa de departe. și până acum i-a mers, că nu s-a stricat mare lucru. mai un colectiv, mai un carambol pe șosele, mai o ninsoare puternică, mici detalii. știe și jana, secretara, să se ocupe de ape, că doar bea apă zilnic.
@Rumbu Tu ești implicat în politică? Dacă nu, de ce? Sunt sigur că ești mai inteligent decât mulți politicieni. Și mai bine intenționat, probabil.
Da. Foarte bun articolul. Uite, las aici un articol mai recent tot de-al lui, tot pe subiect, in care se gasesc linkuri la multe alte articole anterioare. Un fel de sinteza.
Omul tot a tras semnale de alarma, nu e singurul. Inclusiv asupra ‘partidei ruse din energie’. Degeaba. Se pare ca ne prindem de chestii numai cand ne izbesc in cap.
https://www.contributors.ro/de-ce-a-crescut-factura-la-gaze/
Dar ce-ai cu magazinele de haine second hand? Sunt o solutie foarte buna de a recicla si a preveni risipa. Producatorii de haine sunt unul din principalii poluatori la nivel global.
Poate scrii un articol si despre haine second hand. Sau poate e deja si l-am ratat eu. Vorbesc serios.
Vrea să spună că suntem săraci. Săracii joacă la păcănele, se îndoapă cu medicamente, că sunt bolnavi, bagă la pariuri sportive și se îmbracă de la SH.
@ubercool
Nț. Proști ai vrut să spui, nu săraci. (sau săraci cu duhul)
0.75 lei pe kwh cat ai platit (cu tot inclus) este un pret chiar bun. asta inseamna cam 0.29 lei pe kwh pret de baza.
Hidroelectrica a avut un pret de baza de 0.25 lei pe kwh pentru anul 2021 pentru clientii casnici.
Pentru anii 2022 si 2023 Hidroelectrica a scos la vanzare pe piata pentru furnizori energie cu pret 0.29 – 0.39 lei pe kwh.
https://www.economica.net/ce-ne-asteapta-hidroelectrica-a-scos-la-vanzare-energie-electrica-pentru-primavara-vara-lui-2023-cu-390-de-lei-mwh-nu-a-cumparat-nimeni_529827.html
Taxele de transport + certificate verzi + cogenerare + ce mai este pe acolo sunt in jur de 0,38 lei/kWh (cel putin in zona Muntenia). Asta inseamna ca la un pret final de 0,75 lei, ai un cost de furnizare de 0,37 lei/kWh.
Si sa tinem cont ca furnizorul nu prea face nimic in afara de a emite facturi si a negocia cantitatea de energie cumparata.
pretul de baza nu are TVA inclus.
Eu am luat in calcul preturile cu TVA inclus (atat pentru distributie, cat si pentru furnizare).
Cărbunele aproape egalează nucleara, puțin mai jos decît hidro.
Locul 3 cărbunele în procente din total energie electrică produsă.
http://www.sistemulenergetic.ro/
Să mă fut în pozele din articolul ăla. Să îmi spună cineva ce scrie ce reprezintă asta:
https://www.contributors.ro/wp-content/uploads/2021/04/4.png
Aud și eu la rude și cunoștințe (vorbind ca sa nu tacă) aceste idei fixate în creier și care țin rol de ghid călăuzitor în viață:
– lasă că nu poate guvernul să ne lase să murim de foame,
– oricît ar scumpi energia, benzina, motorina, gigacaloria, nu o va face încît să murim. Sau ne va da niste scutiri, subvenții, ceva.
– nu mă interesează, că eu consum 50 kWh pe luna și pun motorină de 50 lei.
Zicea odată socru-meu, comunist pina in ADN, mai acu 10 ani:
– să vezi grozăvie, se scumpește piinea de săptămâna viitoare cu 50%.
– bun, zic eu, hai să-ți fac calculul, cît dai pe pîine in plus. Și iese că urma să dea 30 de lei în plus pe luna. Dar la curent te-ai gândit cît vei da in plus? Și reiese că urma o creștere de minim 60 de lei, pentru că stătea cu toate luminile aprinse toată ziua, cu 2 tv-uri pornite non-stop, cu centrala pe 25 de grade non-stop și în tricou prin casă, iar cînd i se făcea cald deschidea geamul. I-am pus centrala pe 24 de grade, i-am explicat că totuși, iarna ar fi bine să stea îmbrăcat cu o cămașă și pantalon prin casă, nu în chiloți, și să regleze centrala încît să nu transpire. „Ei pe dracu, la cît frig am făcut în comunism și la cît de întuneric aveam, vreau să mă lăfăi acum”, așa zicea. Bine, dar nu ți se pare că nu-ți permiți să te lăfăi acum cu 300-400W in becuri non stop și cu 25 grade in casă? „Nu, guvernul să aibă grijă să-mi permit, eu am platit pensie la vremea mea, acum trebuie să-mi dea”.
Oamenii ăștia nu înțeleg pe ce lume sunt. Pentru ei comunismul era perfect, altcineva avea grija să ia decizii pentru ei, statul comunist, astfel încît aveau pe cine să dea vina, să se plingă ca deschizător de discutii și să facă glume pe seama oricărei situatii. E perfect așa pentru mediocrul sinistru, să nu fie răspunzător de alegerile lui idioate, indiferent de situație, ba încă să fie toată lumea la fel ca el, toți să sufere sau toți să se lăfăie, indiferent de merite, educație, contribuție socială.
Stai bre asa: dar ce te tufe pe tine grija la ce temperatura sta? Ii platesti tu facturile?
Sunt născut în 82, la Iași, și am experienta a peste 5 ani când făceam baie cu apa ce o scotea taica-miu din calorifere iarna ca era fierbinte. Acum stau la fel cu 25 grade iarna și plătesc cât e de plata. Plătesc la apa minim 130 luna, consum cât vreau, pt ca plătesc. Eu nu i înțeleg pe ăștia care sunt de la Politia Săracilor, ca dacă eu stau în frig sa stai și tu, ca eu dacă consum 5l/100km sa consumi si tu. Asa e, o sa crească energia de la 1 nov. Și unii vor mai strange cureaua și alții, nu
@gustav
Stai bre putin, nu te ambala. Omul făcea risipă dar spunea că statul trebuie să-l ajute să nu rămînă falit. Că una e să faci economie (la sînge) și alta să eviți risipa.
Oare cat mai dureaza pana apare „ceva” sa mute atentia?
Acum 2 ani a fost isterie cand s-a scumpit CARTOFUL.
Este o filmare „celebra”, cu un „nene” care a luat 8 cartofi cu 9 lei… asta pe 16 mai 2019, cu vreo 10 zile inainte sa se duca „Livache” pe p***.
Doar aici am gasit video: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/video-cum-a-ajuns-sa-coste-un-cartof-125-lei-1131290
@AlinP, poate inca nu realizezi dar o scumpire considerabila a energiei electrice atrage automat dupa sine scumpiri in absolut toate domeniile economice. Scumpirea cartofului nu prea are un impact atat de mare si oricum este pe termen scurt (pana la noua recolta).
@Andrei G
Nu credeam sa fie nevoie sa articuleze cineva rationamentul, dar din pacate..
e ok, se baga un referendum in legatura cu interzicerea avorturilor sau ceva similar si nimanui o sa-i pese de fleacurile astea…
Voi traiti in alta lume – papusi manuite de sfori, sclavi resemnati cu conditia lor.
se baga si uiti automat ca platesti curentul si benzina dublu
Ma lamurisem cu treaba cu piata libera de energie cand am aflat prin ianuarie ca deja eram pe piata libera. Si plateam cam dublu fata de pretul reglementat de care se plangea toata lumea ca va exploda (factura din noiembrie – 150 lei pt 180 kwh). Aveam ceva contract facut acum cativa recenti ani, cand deja noile contracte intrau pe piata libera. A durat vreo doua luni pana Enel sa ma treaca pe „fix online” (factura august, pe noul contract – 162 lei pt 248 kwh).
Cum, nu stie nimeni ca energia nucleară e subventionata? Exact ca CET – utile care îți vând căldura de 3 ori mai scump ca aia produsă de centrală de apartament.
Se pare ca mi-am ales bine furnizoul de gaz si curent.
La Tinmar preturile au ramas neschimbate din februarie pana acum. Sa vedem cand trece un an.
https://ibb.co/GJpd1LM
Dar stai asa, nu in toata Europa a crescut pretul? Mai mult sau mai putin.