Nu e nevoie de o serie de articole pentru a afla de ce avem salarii mici

Isteții de la ZF s-au gândit că ar fi un moment bun să explice cititorilor cum funcționează lumea.

Explic eu in 2 paragrafe, ca să nu se mai agite să facă un serial de 10 articole.

Întâi, industrializare a făcut în așa fel încât o fabrică are nevoie doar de 10 oameni plătiți bine și restul muncitori. Sunt rare cazurile în care pe linia de producție lucrează oameni bine plătiți, poate ăia care asamblează produse de mare valoare, dar nici acolo mereu.

Apoi, pentru că facultățile noastre nu sunt adaptate cerințelor pieței muncii. Căutați știrea aia cu Mercedes și Keksemet, cum după 2 ani facultatea din zonă a scos o promoție de specialiști care au fost angajați toți la fabrică.

Atât de simplu e. Nu ai nevoie de mare creier să te prinzi de asta. Întrebarea e ce muncesc oamenii care nu ar fi angajați la fabricile astea? Asta ar trebui să se întrebe ziarele. Nu muncesc, nu se construiesc blocuri pentru ei, se opresc construcțiile și jumătate de țară cade în întuneric. Euro sare la 6 lei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Salariile sunt mici pentru ca așa trebuie sa fie. „investitorii” ar alege alte tari dacă salariile la banda ar fie de 1000+ Eur. din păcate adevarul este ca asta are `România de oferit acum – munca ieftină. valabil în orice domeniu…

    00
  2. Aia de la ZF chiar au nevoie sa explice chestii de genul, pentru ca in publicul lor inca exista unii care comenteaza cu chestii gen „noi romanii nu puteam sa facem fabrica, fac nemtii”, „UE a inchis ELBA in Timisoara si face alta fabrica de baterii tot in Timisoara” etc.

    00
    • “noi romanii nu puteam sa facem fabrica, fac nemtii”

      Ăsta e unul din motivele pentru care suntem săraci: nu avem industria noastră, ci doar suntem forță de muncă pentru alții. Nu are nimeni interes să mute locuri de muncă bine plătite în România, pentru a le plăti la fel de bine.

      00
    • „Ăsta e unul din motivele pentru care suntem săraci: nu avem industria noastră, ci doar suntem forță de muncă pentru alții”

      Cine ne opreste sa avem „industria” noastra? Protocronismele vechi care proslaveau marea industrie romanească ar trebui sa se oprească dupa 30 de ani de plânsete de tipul înainte era mai bine – am avut o industrie supra dimensionata cu tehnologii vechi si randament slab. De aia nu avem anymore „industria” noastră

      Cine a pus osul la treaba si-a facut „industria” lui si muncește atât pentru el cat si pentru alții. Se cheamă comerț. bazat pe cerere si oferta

      Cu genii făcute la facultățile private (sa facem un calambur si in acceptanta cuvântului privata, recte buda) care se plâng ca sunt platiti sub nivelul lor de dorință si mai puțin putință, e dificil sa ai o „industrie” competitiva. Neamțu stie sa fac piese de 16 si sa le facă bine. Noi vrem sa fim toți avocați si doctori la FF si dam vina pe oricine mai putin pe noi

      Si da sunt muulte locuri de munca bine plătite mutate in RO. Care nu sunt plătite nici la 10% din salariul „vestic” nici la 50%. Ci corect. In sensul in care, desigur, cauți un preț mai mic in alta tara EU dar cauți si competente si faci si tu acolo un ghesheft

      Pana una alta asta e motorul creșterii economice a RO. Pentru industrie trebuie încă o generație de educație adevărata si antreprenoriat sănătos nu tunuri si contracte cu statul si desigur implicarea statului in asigurarea unui mediu propice. si nu doar dpdv al unei impozitari mici ca asta avem deja in comparație cu alte state EU

      Parerea mea…

      00
    • @moțule nu te oprește nimeni să ai industrie aici (poate doar statul), făceam doar o observație.

      ”Si da sunt muulte locuri de munca bine plătite mutate in RO.„

      De aia se emigrează atât de mult, de atâta bunăstare în România.

      00
    • @ubercool

      Corect – se poate industrie – da’ trebuie niscai educatie si vointa :)

      In ceea ce priveste emigrarea:

      Eu sunt un emigrant/imigrant.

      O duceam foarte bine in RO. Ce vrei tu: casa, mașini, concedii, relații, prieteni, etc. Pachetul de „succes” romanesc. Cu măsura, însă.

      Dar nu îmi mai place indolenta, nesimțirea, interacțiunea cu autoritățile, etc. Cealaltă parte a pachetului made in RO. Problema mea. Mno…

      Vorbim de apartenenta la o clasa medie si o asumare a mutării cu bune si rele. Nu circula câini cu covrigi in coada nicăieri si „emigrantul sta ultimul la coada” ca sa amintesc un oareșice proverb evreiesc

      Daca vorbim de cei care nu au ce manca, in zone defavorizate, in Romania „goala” ca sa zic asa, lucrurile stau altfel. Dar si acolo vorbim de o clasa fără educație care s-a trezit lăsata de izbeliște de un sistem putred si jemanfishist. Si de o clasa, care a naibii, in RO nu are chef sa lucreze sub 50 euro/zi, dar afara o face pentru mai puțin. Nu e o chestie obligatorie pentru toată lumea dar exista multe obiceiuri de acest gen. Am aici destule povesti de succes si vice-versa. Si nici nu preamăresc vreo clasa patronala românească care moare de binele angajatului, dar nici nu ma tăvălesc de emoție in fata poveștilor angajatului care răcnește de „foame” la patronul cu ‘gip’ :) Incerc sa fiu echidistant

      Zic si eu

      00
  3. Keksemet? Te referi la Kecskemét in Ungaria?

    00
  4. salariile sunt mici pentru ca inflexibilitate, sechele comuniste si educatie precara.

    dar nu se aplica aici, majoritatea suntem la 5000 de coco, nu?!

    00
  5. „ce o să mai râdem când o să aflăm ce bancă e… bit.ly/3grpjcQ” … cum ar fi sa aflam ca i-a jucat la pacanele =)))

    00
  6. Salariile sunt mici pentru ca nu se produce nimic in Romania, de la bunuri materiale la servicii cu valoare adaugata mare, proiectare, drept intelectual sau software.

    Suntem o tara de distribuitori / intermediari / bisnitari, bugetari, pensionari si necalificati care pleaca sa culeaga rosii in tarile in care sunt mai bine platiti. Da, noi nici cantitati suficiente de rosii la un pret competitiv nu producem. Cu orice exceptie ar sari cineva, este doar exceptia care confirma regula.

    00
    • Vezi toate site-uri de cumparat mobila. Efectiv sunt o bisnita ieftina: angajezi un tip sa-ti faca un site decentel si pui trei poze. Nu au absolut nimic pe stoc, totul vine din Polonia in 2-3 luni. Marile afaceri romanesti.

      00
  7. Vinzi si pleci cu degetul mijlociu in sus!

    00
  8. Ce mizerie de articol comunistozoid de la un ziar care se doreste a fi capitalist… nu trebuie sa fii vreun apologet al mediului privat sa te uiti la cifrele istorice si sa tragi niste concluzii simple: chiar si cu investitiile astea proaste, cum le considera Cosea ala, Romania a avut crestere salariala mult mai mare decat tarile din regiune care nu au beneficiat de ele (Serbia, Ucraina… in anii ’90, eram cu salariul mediu sub Serbia, acum suntem de 2 ori peste ei). Mai departe, convergenta celor cu venituri mici a fost accelerata si ea in ultimele 2 decenii… ca ar fi bine sa nu fie rau, stim, dar sa spui acum ca sunt proaste investitiile astea care au mai stopat drenajul fortei de munca via emigrare si care oricum ne-au ridicat salariul peste multe tari din regiune, mi se pare hilar si trist in acelasi timp…

    00
    • Noi stăm bine pe grafice, pe statistică. Avem salariu meu cel mai pisdeux din zonă, suntem minunați, avem creșteri care dau bine pe Excel.
      Câți au salariu mediu? Câți au salariu minim? Câți muncesc in meserii calificate?
      As prefera un salariu mediu mai mic, cu un procent mare de beneficiari, decât un salariu mediu mai mare de care se bucură un procentaj mic. Când nr de salariați cu minimul pe economie e foarte mare, înseamnă că e o problemă.
      Și mai mare problemă este numărul de persoane ieșite complet din circuitul economic. Oameni care nu caută de muncă, nu sunt angajați, nu primesc ajutor social, nu sunt înregistrați ca șomeri, nu beneficiază de șomaj, nu sunt înscriși la școli sau cursuri de calificare. Sunt efectiv niște fantome.

      00
    • Sunt efectiv niște fantome.

      nope. merg la vot și la spitale. 50% din populație.

    • Well, hai sa o luam altfel… in 2008 (ca nu am gasit date mai devreme), salariatul platit la 50% din salariul mediu pe economie (Eurostat iti da date si asa) castiga un sfert din salariul unui neamt, pe cifre ajustate la standardele puterii de cumparare. Deci, un sfert din puterea de cumparare a unui neamt… la cat a ajuns anul trecut puterea de cumparare a unui salariat roman platit la 50% din medie? 48% din salariul neamtului… deci pica din start teza asta cu salariile mici care au ramas mici. Au crescut, si inca foarte mult, nu poti spune ca nu e o convergenta a veniturilor colosala timp de un deceniu si jumatate.

      Mai departe, da, avem o problema cu multi care nu lucreaza dar chiar si aici s-au facut progrese mari… in 2007-2008, aveam 62-63% din populatie activa economic vs media UE pe la 70%, anul trecut ne apropiasem de 70% versus media UE de 73%. Adica stam prost, dar s-a redus din decalajul versus UE…

      00
    • *in exemplul de mai sus, si neamtul e platit la 50% din media lor pe economie, desigur…

      00
  9. Sa se chinuie profesorii universitari sa schimbe materia pregatita si invatata mot a mot 15 ani. Asta e bataie de joc. Poate unii mai au 2-3 ani pana la pensie, chiar acum sa inceapa sa creeze iar cursuri? Asta e rasplata lor dupa atatia ani la catedra?!
    Hai lasa ca merge si asa. Daca a mers pana acum merge si de acum inainte.

    00
    • Sa se chinuie studentii sa invete? Sa intrebe, sa rezolve probleme? Sa vina la cursuri? Sa participe la laborator? Nu e mai simplu sa vii la scoala pe post de mobila? Mai o tzigara cu colegii, mai o combinatie cu o colega, ce naiba, oameni suntem.

      Anumite cursuri, dupa parerea lor sunt inutile, si asa scoala nu-i invata nimic, nu o sa foloseasca cunostintele alea in meserie, au discutat ei cu niste cunostinte sau au citit pe undeva. Lor le trebuie doar sa ia note mari, asta e scopul, nu acumularea de cunostinte. Stiu ei mai bine decat profesorii ce cunostinte le trebuie, si de cand incep cursul au deja arborata mentalitatea ‘a, nu ma intereseaza, esential e sa iau cinci-ul’.

      „Sa ni se dea, sa ni se faca.” Mult succes in asteptatul caderii perei malaietze.

      00
  10. Avem salarii mici pentru că le acceptăm așa mici.

    00
    • Facultatile, care in mod normal ar trebui sa scoata specialisti pe linie, sunt praf si pulbere. Sunt praf si pulbere pentru ca nu s-au adaptat vremurilor actuale si pentru ca in mare parte calitatea lor e ca painea de acum trei zile.

      Degeaba imi scoti mii si mii de contabili pe an daca domeniul e suprasaturat, degeaba imi scoti mii si mii de profesori daca domeniul e suprasaturat, degeaba imi scoti mii si mii de absolventi de Drept… se intelege ideea. Degeaba predai prostilor aceeasi materie care se preda si acum 20 de ani. Degeaba tu ca universitate/facultate iti tii dinozaurii pe posturi pana crapa, dinozaurii aia care predau acelasi nonsense de zeci de ani, dinozaurii aia care nu stiu sa dea drumul la un laptop sau la un proiector.

      Plus ca majoritatea ies din facultate asa cum au si intrat, pe zero, chiar daca materia care se preda e outdated. Ce sa mai zic de facultatile inutile, vezi de exemplu Relatii Internationale, pe cuvant ca mai bine te apuci de videochat sau de onlyfans daca te gandesti sa dai la facultatea aia.

      Nici pe IT nu e mai bine pentru ca in marte parte e labareala, ce te ajuta in meserie oricum inveti la job, nu la facultate. Adica daca esti pasionat oricum faci pe autodidactul si te cam pisi pe diploma aia la sfarsitul zilei. Mai bine investesti banii intr-un setup decent si inveti pe cont propriu, internetul e mai mult decat material de laba.

      Si sa stiti ca e pacat ca s-au scos scolile profesionale cand s-au scos.

      00
    • Nu e un exemplu relevant, dar: ce fac acum la job am invatat la facultate. Bine, nu fix tehnologiile alea, ca s-au invechit, fireste, dar bazele le-am deprins de-acolo. Conceptele de baza din IT nu s-au schimbat de zeci de ani. Tot alea sunt. Doar impachetate altfel (rebranduite, nah). Matematica folosita e veche de o juma’ de secol.

      Ca sa intelegi cum functioneaza un circuit electronic trebuie sa ai cunostinte de .. analiza matematica. Daca vrei sa programezi inteligenta artificiala iti trebuie .. teoria sistemelor. Tot ajungi la calcul diferential. (Daca vrei quantum computing trebuie sa stii fizica, si matematica din spate).

      Daca te duci la facultatea de info si inveti numai .net, Java si mai stiu eu ce API-uri cloud, ce-o sa faci cand limbajele alea se perimeaza? Va trebui sa inveti tot timpul. Ti-e lene sa faci asta? Daca da, atunci nu-i de tine.

      Unele cursuri sunt predate prost. Ce te opreste sa citesti cartea dupa care a fost facut cursul? Ai nevoie de timp sa te distrezi, ca esti tanar? Think again. Acum e momentul sa inveti, investind in tine, sa-ti creezi abilitati pe care le vei folosi zeci de ani si care-ti vor permite sa pui o paine alba pe masa. Cand o sa vrei sa inveti va fi prea tarziu, vei avea o familie, rate la casa si s-a cam terminat, va fi foarte greu sa recuperezi. Vei munci mult, pe bani putini.

      Lasa chefurile, invata, ca sa poti munci mai tarziu in viata, mai putin, pe bani mai multi (nerd’s revenge).

      Nu astepta ca, facand facultatea de info de exemplu, sa ti se garanteze din prima zi leafa mare. Realitatea va fi dura si te va lovi ca un baros.

      Ai dat la o facultate usoara si te vaiti ca nu inveti nimic? Esti parte din problema. Prin lenea ta, creezi cerere pentru facultati slabe. Nu te lamenta, nu ajuta la nimic (decat la mangaierea orgoliului personal). Intreaba absolventii acelei facultati unde lucreaza. Nu lucreaza nicaieri sau sunt prost platiti? Asa vei ajunge si tu. Asuma-ti asta.

      00
  11. Totul tine de incadrarea muncitorului respectiv.Daca esti calificat cu acte doveditoare nu cred ca lucrezi la necalificati.
    Purtam o discutie cu un vecin care lucreaza la o faimoasa fabrica de cherestea.
    Si imi poveste ba cand is pe motostivuitor ca is acolo etc.
    Si la un moment dat il intreb de ce nu faci cursuri si scoti atestat pe motostivuitor si numai lucrezi ca necalificat ?
    Adica faci acelasi lucru da pe mai multi bani.A dat din umeri si cam atat.
    In multe din cazuri totul tine de acte si nu de ce stii sa faci.

    00
  12. @vasi
    hai zi și adevărul, că lucrezi la metrou.

    00
  13. Salarii mici pentru că muncă slab calificată, fără cunoștințe avansate, fără școală, fără calificare. Munca complexă de a produce ceva, a fost divizată în mai multe operații simple și succesive, făcute de niște oameni simpli și fără calificare, care la final scoate ceva complex. Eu asociez munca asta de bandă cu domeniul confecțiilor textile, care a fost întotdeauna plătit prost.
    Pe vremea când lucram pe bandă la Leoni Pitești, ăia care eram pe bandă la cablaje, nu eram cei mai savanți, mintoși oameni. Nu era vreunul Steven Hawkins, ci o adunătură de pălmași muncind pe un salariu de mizerie. Alte oportunități nu existau. Au fost și excepții de oameni cu creier, care au ajuns acolo prin diferite conjuncturi și aveau nevoie de un job să își plătească facturile și mâncarea, fiind în plină criză economică. Dar aia au dispărut repede. Cum s-au ivit oportunități, s-au cărat la mai bine. Firmele astea au o reputație foarte proastă în ce privește salarizarea și condițiile de muncă.
    Aceeași imagine o au și companiile turcești de componente auto, care au apărut în ultimii 15 ani pe piața românească, din cauză de costuri cu forța de muncă și că UE.
    Poate nu știți, dar în România se fac componente auto pentru fabrici din țări mai papuașe decât a noastră, din rațiuni de costuri. Romania a ajuns mai ieftină ca forță de muncă, decât alte țări mai sărace ca noi.
    Aud tot mai des ideea de a aduce forță de muncă din afară, dar plătiți mult mai bine decât un român. De ce căcat nu dau aceleași salarii și românilor, că tot ar ieși mai ieftin.
    Totul pleacă de la educație.
    La omul sărac, nici boii nu trag.

    00
    • Știu pe cineva (o rudă) care a adus muncitori (se pare că sunt calificați, dacă nu mă înșel) dintr-o țară asiatică, îi plătește, le oferă cazare și masă, dar este foarte mulțumit de cât și cum muncesc oamenii, că sunt extrem de disciplinați și că nu mai are probleme cu muncitorii români (are și din aceștia).
      Dacă ăsta este adevărul nu știu exact, știu din ce se vorbește în familie.

      00
  14. Chiar vazusem o stire de curand cu un fermier care si-a luat tractoare noi si nu are cine sa le conduca, ca astea sunt cu touch screen si toate bells and whistles ale anului 2021.

    00
    • Am o întrebare:
      Ce salarii plătește nenea ăla pentru a aduce oameni capabili sa folosească jucăriile?
      Dacă tot se vaita, niște tineri pe care să îi ademenească cu salarii, să îi califice, cu condiții umane de muncă, chiar nu ar găsi?
      Mi-e greu să cred. A dispărut forța de muncă ieftină și prost plătită, pentru că și vesticii au munci din astea, unde la minimul pe economie acolo își permit o chirie, mâncare mai buna, o țoală, un tratament medical, să mai pună și un ban deoparte.
      Aici cu același salariu este invitat la a muri de foame.

      00
    • Da, chiar a disparut forta de munca, in special la tara, si nu numai din cauza salariului. Am stat o perioada pe la tara si multi sunt lenesi, nu te poti baza pe ei, mai ales sa investesti in calificari.

      Cand pleaca in UK la cules cartofi, nu-si mai permit sa nu se duca la munca o zi/doua ca zboara.

      00
    • @ Ionut
      Sa nu-ti fie greu sa crezi! Astia tineri nu vor sa lucreze punct. Nu vrei sa dai tractor de 250k EUR pe mana unui idiot care-l face praf incercand sa faca glume cu un alt gigel care e pe combina.
      Nu stiu cum sta situatia in cazul celor cu studii universitare dar in ceea ce priveste muncitorii necalificati e jale. La deficitul de 400-500k de oameni, nu au cum sa fie salarii mici pt ca nu ai avea angajati.( decat daca te fura).
      Daca te iei dupa cifrelel statistice cu nu stiu ce procent din salariati pe salariu minim esti intr-o mare eroare. Nu prea mai exista venit sub 2800-3000 lei la muncitori necalificati la 40 ore/saptamana. Salarii pe fluturasi da, pt taxe. Istetii de guvernanti au distorsionat piata muncii prin facilitati acordate constructorilor. Ceilalti au de ales, raman fara oameni sau platesc la gri ca sa supravietuiasca.

      00
  15. ZF sunt citibili, dar cauta si ei senzationalul, care cateodata ii face necitibili.

    On topic: salariile mici din Romania au multiple cauze.
    Una dintre ele este globalizarea.
    Sunt destule studii care arata ca din anii 70 capitalul a luat tot castigul rezultat din cresterea productivitatii, iar muncitorii nu au luat nimic.
    O sursa: Revitalizing Wage Growth Policies to Get American Workers a Raise https://www.hamiltonproject.org/assets/files/revitalizing_wage_growth_full_book.pdf

    Romania a fost integrata in supply chain-ul european, avand cel mai mic cost al fortei de munca.
    Acest avantaj competitiv a disparut acum 6-7 ani. Acest fapt se vede in migratia catre Serbia, Macedonia si Ucraina a noilor investii care necesita un numar mare de angajati.

    Pe de cealalta parte salariul minim din Romania a crescut de aproape 6 ori in 20 de ani.
    https://ced.ro/articole/2021/evolutia-salariului-minim-brut-garantat-in-plata-pana-la-ianuarie-2020/

    Ziarul Financiar ar trebui sa propuna o cale pentru a mari salariile, nu sa constate doar ca sunt mici. Asta o stim deja.
    Doua idei: specializare in domeniile care prezinta deficit de forta de munca in piata globala si training periodic pentru angajati, oferit fie de firma, fie de Stat.

    00
  16. Salariul minim a crescut de 20 de lei și ajuns la fabuloasa sumă de 1300 de lei net. Minunat.

    00
  17. Realizezi ca salariile nu mai sunt totusi asa de mici cand vezi ca romanii (cei din constructii ma refer) pleaca in vest la munca in timp ce noi importam filipinezi si vietnamezi sa le ia locul.

    00
  18. Lol, salariile sunt mici pentru ca salariul minim e la un nivel umilitor.

    Salariile medii si mari sunt in linie cu alte tari din jur, si sunt ok.

    Dar cele mici, care reprezinta mult mai mult de jumatate din total, sunt tinute artificial jos, pentru ca „investitori” si pentru ca „lipsa de coaie si coruptie” a politicienilor.

    Necalificati sunt in toate tarile, doar ca un necalificat in Germania sau Spania nu ia sub 700 de euro net pe luna, prin lege.

    De ce ? Pentru ca ala e nivelul considerat minim pentru ca cineva sa poata trai de la un salariu la altul.

    Salarii minime de macar 500 euro net ar rezolva multe probleme – deficitul de la pensii, reducerea coruptiei mici, cresterea PIB, cresterea CA a IMM-urilor autohtone, etc.

    Sigur, ar veni pielea de pe scrot cu salarii de la 5000 lei in sus sa o arda libertarian si neoliberal, ca pleaca firmele prin Africa, prin India, ca emigreaza ei, etc.

    Firmele nu pleaca, salariul nu este decat un factor in strategia de business si nici macar cel mai important, comparatic cu infrastructura, distantele fata de pietele de desfacere, etc.

    Iar ei, comentatorii, pot sa plece, mormaind marunt din buze despre marea pierdere suferita. Lol.

    Cand le spui ca aia 6 milioane si-au luat lumea in cap ca mureau de foame in Romania, NU din cauza coruptiei sau alte vrajeli, incep sa dea in balbaiala de nervi, dar asta e adevarul.

    Dar n-ai ce face cu alde Ciolos sau Ghinea care viseaza doar pupincurisme pe directia EU si pomeni de stat grase pentru „investitorii straini”.

    Pe scurt, panaceul universal al nivelului de trai din Romania este cresterea netului, cu orice risc. Treptat, pe 5 ani, dar trebuie facut.

    Si nu, nu vom ajunge nici ca Grecia, nici inflatia nu va creste proportional, asa cum a fost dealtfel demonstrat in ultimii zece ani, de fiecare data cand au crescut si minimul, si pensiile, etc.

    00
  19. Omul isi fabrica mereu nevoi si astea in general se transforma in servicii. Daca te-ai mutat la casa si esti puturos platesti sa ti se taie iarba. Pe un 400 mp de taiat si strans iarba se da cam 200-250 de lei. Asta daca are 15-20 de taieri pe luna bang, uite un loc de munca. Nevasta vrea sa mergeti la nunta dar are 40 si vrea sa arate de 20. Merge la machiaj profesionist unde lasa 200 de lei. Aia ce macheaza 20-30 le luna bang, are un loc de munca. Masaj cu finalizare sau fara, intre 50 si 150-200 de lei pe sedinta ca sa prindem toate plajele. Meditatii, boracul tau face temele cu Gigel profesorul ca tu sa nu mai ai stres si nervi. Sunt profesori care s-au lasat de catedra si doar mediteaza pe bani decenti. Mergi la sala, antrenor personal. Duci copilul la calarie, alti bani, alta distratie. Mergi la psiholog ca sa te vaiti ce viata greau ai, s-au inmultit si ei pe alti bani. Juristi ce stau la cozi ca tu nu ai chef sa mergi, iti fac de la firma la declaratii la ANAF si orice. Numai imaginatie iti trebuie la cate se pot face pe langa aia de chiar produc ceva palpabil. :)

    00
  20. Un programator român cu 5 ani experiență este plătit în medie (€24,984) aprox. la fel ca un ospătar cu 5 ani experiență în Germania(€23,981) sau în SUA ($22,890).

    Iar asta e considerată meserie bănoasă, așa nu mai rămâne mare lucru de spus despre muncitori.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)