Știu că apare Win11…

De aia am trecut pe Win10.

Mă rog, nu voiam neapărat. Eu voiam un procesor mai rapid, pentru randările video. Aveam ceva 4 cores, 8 threads, care o luase un pic pe câmpii, se ducea în 99 grade prea des, oprea randarea, faze din astea. Înlocuit pasta, înlocuit ventilatorul, pus două Noctua pe carcasă, nimic. Singura soluție care mai ameliora un pic problema a fost să scot un panou și să pun un ventilator pe el.

Câteva zile, până mi-a venit un AMD Ryzen 5800x (configurația completă aici). Eu credeam că îmi pot păstra Win7-le meu drag, care funcționa excelent, dar nu avea suport pentru nu știu ce (scrie pe Anandtech, dar e mult de citit). Mă rog, pun Win10, și instalez primul meu soft, Windows Live Writer, cu care scriu pe blog.

Paranteză: da, Microsoft avea un tool pentru WordPress, Wodpress care e folosit de 40% din site-urile din lume, normal că l-a lăsat să moară, ar fi fost aiurea să îl prelungească, cât le-ar fi luat, 3 săptămâni cu 5 oameni?

Bun. Mai instalasem Win10 de 2 ori, ultima oară prin 2018, dar problema era aceeași: softul crucial fie nu mergea instalat, fie crăpa când îl porneam. Acum a mers. Și instalat, și pornit, și folosit.

Ce văd, și e probabil și de la Windows, și de la procesor: totul se mișcă mai repede. Da, interfață e ciudată, e prea flat, dar mă obișnuiesc cu ea.

Am folosit Ultimate Windows Tweaker 4.8 să mai umblu pe la setări, să șterg Microsoft Edge și alte mizerii native.

Iar randarea zboară. Nu se mai duce temperatura în 99 grade și mai pot face și altceva când randează.

 

Urmează oare un TV Smart? Rămâneți pe recepție!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Giveaway la Windows 7? 🤭

    00
  2. două ventilatoare pe o carcasă cu airflow de căcat (dacă e din aceeași eră cu win7 sigur are airflow prost spre deloc) ajută fix cît o frecție la un picior de lemn. procesoarele noi sînt mai dense cu tranzistoare, deci papă curent mai mult (cu toate creșterile de eficiență), degajă căldură mai multă, deci necesită mai multă atenție cum se răcesc (în ce carcasă se pun). nu mai zic că într-un computer modern ai (cel puțin) două sobe din astea (CPU, GPU), ceea ce nu era cazul acum 10+ ani.

    00
    • La nevoile lui eu zic ca merge o racire pe apa. Si nu e asa scumpa cum pare la prima vedere.

      00
    • sunt de acord cu partea de carcasa proasta, iti recomand un https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/meshify-2/black/

      daca ai noctua pe procesor nu ai stress, pasta pusa corect si cea mai ieftina (diferenta intre aia de 3 ron si aia de 150 ron /ml este de 1-3 grade maxim), si minimal aranjate restul prin carcasa sa nu blocheze complet aerul (ventilator fata sa bage aer, spate sa scoata)

      eu mi-am luat un fractal design 7 (e un monstru) si ma intreb ce naiba au gandit ei cu ventilatoarele alea frontale care iau aer de nicaieri, am dat jos usita si acum au scazut temperaturile cu vreo 8-12 grade (din start am scos ventilatoarele lor si am pus 2* NF-S12A care asteptau de vreo 6 luni sa fie puse la treaba. eram fan cooler master dar am vazut tot aici recomandate noctua si sunt excelente)

      concluzie: schimba carcasa pe ceva care poate sa respire din fata (meshify 2 sau altceva) si o sa fie si mai bine

      00
    • @zarax au facut cei de la LTT niste teste si in toate coolerele cu lichid alea all in oane au rezultate mai slabe si la temperaturi si la zgomot ca si coolerele clasice pe aer.
      Un noctua NH-U12S sau U12A si ai rezolvat-o.

      00
    • @VladM testele alea ai fost făcute în aer liber sau în carcasă? Și mai mult că sigur că au fost făcute înainte de rtx 30 care elimină mai multă căldură în carcasă, ceea ce scade randamentul coolerelor pe aer.

      00
    • @Auras e din 2019 videoul deci inainte de rtx 30xx DAR:
      1. Vali nu a zis ca are un rtx 30xx
      2. Seria 30xx nu are TDP cu mult mai mare ca si rtx 20xx (intre 2070 super si 3070 e 5W diferenta). Eu am un 2070 super cu un ryzen 5 cu noctua U12S si e cool as cucumber cu orice as da in el.
      video sauce: https://www.youtube.com/watch?v=23vjWtUpItk

      00
    • am un GTX 1060, dacă ajută la conversație, că nu știu ce discutați aici.

    • @L
      Am avut un i5 3570, din aceeasi era cu win7. Carcasa tot de atunci. i5 ala, quad-core, statea in idle pe la 40-45 de grade. In full load se ducea pana pe la un 75-80 de grade.

      Acum am un i5 10600. Asta are 6 nuclee, 12 threaduri, si mult mai multi tranzistori decat procesorul ala vechi de 12 ani (4.8 miliarde fata de 1.4 miliarde). Conform teoriei tale, in aceeasi carcasa, cu acelasi cooler, ar trebui sa fie jale. Si totusi, i5 asta nou sta pe la 33 de grade in idle si pe la 60-65 in full load

      00
    • A, si inca o chestie: procesorul ala vechi avea TDP 77W, asta nou are 65W. Asa ca nu, nu „papă curent mai mult (cu toate creșterile de eficiență)” din cauza ca are de 4 ori mai multi tranzistori.

      00
    • @Vali, se discuta despre racirea cu ventilator vs racirea pe apa cu pompa, radiator, etc, ca la masina :D

      00
    • am un GTX 1060, dacă ajută la conversație

      Si eu tot 1060, carcasa veche, concluzia e ca e ok, nu se incalzeste.

      00
    • daca are deja vents noctua mai bine cumpara un phanteks p300a, e best buy daca ai deja vents.

      00
    • Poate e un pic overkill, dar nu gresesti daca pui un Noctua NH-D15. Eu am D14 de 7 ani si inca isi face treaba cu brio intr-o carcasa Corsair Graphite 230T.

      00
    • @VladM știu videoul de la LTT. însă concluzzile lor diferă de ce ai afirmat tu. mai exact din „coolerele cu lichid alea all in oane au rezultate mai slabe si la temperaturi si la zgomot ca si coolerele clasice pe aer” doar unele AIO-uri sînt mai slabe decît un singur cooler cu aer se ridică la ce zici tu acolo, și anume un Noctua D15 (parcă). toate celelalte coolere cu aer sînt mai slabe, deci concluzia trasă de tine mai sus e falsă, cu o singură excepție (ce întărește regula).

      00
    • @Sabotor ai dreptate. m-am exprimat nefericit. ce încercam să zic e că ce luai cu o anumită sumă de bani (PC pentru home use, de exemplu, pt average Joe) pe vremea Win7 venea cu o carcasă jalnică din pvd al airflow-ului. cu aceeași sumă, același average Joe poate lua azi ceva mai puternic, care de obicei va disipa mai multă căldură, ceea ce necesită o carcasă cu airflow (mult) mai bun. mai ales că în acea carcasă probabil e și un GPU mai recent, care necesită răcire masivă vs GPU de pe vremea Win7 care nu avea nevoie de răcire (mai) deloc. comentariul meu era despre acest scenariu, nu despre comparații de procesoare. a adăuga coolere într-o carcasă veche de pe vremea Win7 e cel mai probabil degeaba.

      tu ai ceva cu mine personal de comentezi la tot în contradictoriu, bag sama. nu ai și tu nevastă/iubită acasă cu cine să te cerți?!?

      00
    • tu ai ceva cu mine personal de comentezi la tot în contradictoriu

      Poate ma insel, dar nu tin minte sa fi discutat in contradictoriu. Oricum, stai linistit, n-am nimic cu tine, doar semnalizez erorile grave, gen „procesoarele noi sînt mai dense cu tranzistoare, deci papă curent mai mult (cu toate creșterile de eficiență), degajă căldură mai multă, deci necesită mai multă atenție cum se răcesc (în ce carcasă se pun)” in conditiile in care procesoarele mai noi consuma mai PUTIN curent, degaja mai PUTINA caldura, deci o carcasa in care-si ducea bine merci traiul un procesor mai vechi, e cel putin la fel de buna si pentru un procesor mai nou, din moment ce oricum, e mai putina caldura de evacuat.

      00
    • @Sabotor Ca orice în lumea asta, și ce zici tu acolo e adevărat doar în anumite cazuri.

      Să ne înțelegem, nu contest faptul că același lucru în ziua de azi se poate face mai eficient, deci cu degajare de căldură mai puțină. Doar că în generația 11 de procesoare Intel de ex. nu mai găsești fix același număr de core-uri, de PCI-E lanes, de cache, etc. ca în generația 6, ci cel mai probabil ca modelele de azi sînt (mult) mai performante – deși sînt cam la aceiași bani ca modelele de pe vremea Win7 echivalente.

      Exemplul tău e valabil pentru procesoarele middle range, să zicem așa, care nu aveau prea mai challengeuri în a ține TDP sub control la mărimea chipului vs mărimea carcasei procesorului (ce LGA o fi fost).

      Dacă luăm cel mai supărat non-extreme procesor i7 din generația 8 (adică i7-8086K, turbo la 5GHz, TDP 95W) și din generația 11 (adică i7-11700K, turbo la 5GHz, TDP 125W), subit afirmația ta nu mai stă în picioare (sigur, cel nou e mai performant, ai mai multe nuclee, PCI-E v4 cu viteză dublă, etc. nu intrăm în astea). Sînt și comparabile la preț (fiecare la vremea lor), sau cel nou e mai ieftin (deci la aceiași bani te-ai alege cu și mai multă căldură decît cifrele de mai sus). Si mai sînt și alte exemple, vezi între generații de i9.

      Dar scopul nu era comparația de procesoare, cum ziceam. Eu ziceam că în 2021 ar trebui să dai banii doar pe carcase care au air-flow decent (chiar dacă folosești un AIO).

      00
    • @Sabotor „procesorul ala vechi avea TDP 77W, asta nou are 65W” asta pentru că tu compari o periută de dinți cu o veioză.

      din păcate Intel nu mai are pe site generația 3 de i5, dar de comparăm generația 4 cu generația 10, modele echivalente, putem să avem așa:

      i5-4690K TDP 88W https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/80811/intel-core-i54690k-processor-6m-cache-up-to-3-90-ghz/specifications.html

      i5-10600K TDP 125W https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/199311/intel-core-i510600k-processor-12m-cache-up-to-4-80-ghz/specifications.html

      * nu toate modelele au crescut în TDP între generația 4 și 10

      00
    • @L
      Vezi ca gresesti maxim:
      1. Tu te uiti la 10600k, eu vorbesc de 10600. Vezi lipsa K-ul ala de acolo? Si gasesti modelele mai vechi, dar nu te uiti tu unde trebuie:
      https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/65702/intel-core-i5-3570-processor-6m-cache-up-to-3-80-ghz.html
      https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/199273/intel-core-i5-10600-processor-12m-cache-up-to-4-80-ghz.html

      2. Toata teoria ta ti-o validezi prin prisma faptului ca exista un procesor cu 8 nuclee care are TDP mai mare decat un procesor cu 6 nuclee

      3. Eu ti-am contrazis strict afirmatia aia tampa de-a dreptul:

      procesoarele noi sînt mai dense cu tranzistoare, deci papă curent mai mult (cu toate creșterile de eficiență), degajă căldură mai multă, deci necesită mai multă atenție cum se răcesc (în ce carcasă se pun)

      aratandu-ti ca procesoare mai noi, DIN ACEEASI GAMA (top i5 3rd gen vs top i5 10th gen) degaja mai putina caldura desi au de 3 ori mai multi tranzistori. Inca o data: am contrazis strict aberatia aia emisa de tine.

      4. Te zbati mult sa justifici ineptia aia aratandu-mi un procesor (i7) cu 8 nuclee care consuma cu 30% mai mult curent decat unul (i7) cu 6 nuclee. 8 nuclee inseamna 30% mai multe nuclee decat 6, stii ce zic? Apoi completezi cu comparatia aia intre i5 K gen 4 si gen 10, omitand amanunte cum ar fi ca primul are 4 core si 4 thread, pe cand ultimul are 6 core si 12 threads. Si – evident – alegand 10600K, adica ala unlocked, pentru overclock, care fiind destinat overclock-ului, evident ca are TDP mai mare, ca deh.

      5. serios, ai ceva de castigat cu avalansa asta de fracturi logice menite sa justifice o ineptie? Citeste din nou si judeca daca afirmatia asta e corecta:

      procesoarele noi sînt mai dense cu tranzistoare, deci papă curent mai mult (cu toate creșterile de eficiență), degajă căldură mai multă, deci necesită mai multă atenție cum se răcesc (în ce carcasă se pun)

      00
    • Vali iti dau un Phanteks P400a gratuit, platesti transport din Bucuresti.
      Problem solved.
      P.s. este putin utilizata, am facut upgrade dupa 2 luni la EvolvX

      00
  3. Folosesc de 2 ani aproape MS Edge (pe mac ce-i drept) si mi se pare ca e peste chrome. Cu firefox si safari n-am reusit sa ma obisnuiesc nicicum.

    00
  4. să șterg Microsoft Edge

    Edge mi se pare chiar misto. Chrome sau Brave faceau o chestie amuzanta: cu HW acceleration on, youtube ingheta pentru o secunda-doua. Edge, desi e bazat tot pe chromium, nu are problema asta. Iar extensiile de Chrome merg bine-merci.

    00
  5. In task manager, click dreapta pe graficul de la CPU -> Change graph to logical processors. E pacat sa nu-i vezi maruntaiele

    00
  6. Boerie procesorul, dar carcasa nu e buna.

    Daca ai deja ventilatoare noctua ceva de genul e baller: https://www.amazon.com/Phanteks-Eclipse-PH-EC300ATG_BK01-full-metal-Mid-tower/dp/B083LYL7V5

    00
  7. Recent (cu vreo 2 luni in urma) am zis sa migrez de la Chrome inapoi la Firefox, dar m-am lovit de cateva probleme uzuale cum ar fi password auto-fill, cateva extensii valabile doar pe Chrome si altele… Am zis sa-i dau lui Edge o sansa cu o luna in urma si nu cred ca mai trec inapoi la FF sau Chrome prea curand. Mi se pare ca este atat de bine integrat cu Windows-ul incat este de departe cel mai bun browser pentru Windows.

    00
  8. Cand vine vorba de tv am cateva sugestii:
    – Philips cu ambilight -> filmele sunt mult mai immersive intr-o camera intunecata, daca nu vrei ambilight mergi pe LG
    – daca te dau banii afara din casa -> OLED imaginea nu are grad de comparatie cand vine vorba de claritate, culoare si negrul e negru
    – cand vine vorba de smart la tv acum poti sa ignori partea asta si sa-ti iei ultima versiune de Chromecast cu google tv, se misca foarte rapid(chiar mai rapid ca android tv de pe un tv de acum 2 ani), interfata e cea pe care o gasesti si pt tv-urile de cu android tv si suporta HDR, dolby + alte formate video/audio

    00
    • UHD și nesmart există? Că am vreo două Chromecasturi.

      00
    • Cu oled-ul de la LG e o mica problema in camerele foarte luminoase. Eu am acum un samsung q90t(qled) si se vede mult mai bine cand bate soarele in el. Pentru parinti am luat un chromecast de la xiaomi, 100 de lei, care isi face treaba perfect.

      00
    • @Eugen
      acum cam toate sunt smart dar unele softuri sunt mai smart ca altele :)
      de exemplu un tv cu android tv e mai scump ca un tv cu soft propriu.
      din ce am observat un tv cu soft propriu are update-uri mai rare si aplicatii mai putine dar daca te multumesti doar cu netflix si youtube atunci e ok si asa.
      eu am un samsung mai vechi(semi-smart) care avea netflix integrat dar de 2 ani nu a mai primit niciun update si abia daca mai pot vedea ceva, i-am pus un chromecast si zici ca mi-am luat tv nou :)

      00
  9. Am descoperit recent ceva care merge bine in Edge. Netflix se vede sticla. Chrome are nu stiu ce limitare… nu am inteles exact. Incepusem sa ma intreb la ce platesc abonamentul care promitea cea mai buna calitate. Daca vi se pare ca se vede prost, incercati odata cu Edge.

    00
  10. In mare sunt de acord cu gigi.
    – LG OLED – cea mai buna experienta. 55″ este perfect, a incaput si la fix in portbagaj.
    – Daca nu este OLED, da merge si un Philips cu ambilight dar nu vei mai avea WebOS si Magic Remote (care vine in pachet numai la OLED, altfel se cumpara separat).
    – Musai un 5.1 cinstit (nu soundbar), asezat corespunzator in colturile camerei.

    00
    • „Magic Remote (care vine in pachet numai la OLED, altfel se cumpara separat)”

      Telecomanda Magic Remote nu vine doar la tv-urile OLED, vine si la TV-uri normale chiar si la unele mai ieftine, trebuie sa citesti ce are in pachet cand cumperi tv-ul ca sa-ti dai seama daca are telecomanda asta sau nu. Am cunparat pentru tata un LG de 2000 lei cu telecomanda asta.

      Si da, Magic Remote de la LG e ce a mai tare telecomanda, e un Air Mouse, usureaza foarte mult interactiunea cu televizorul si devine o placere folosirea ei, de aia am renuntat la TV Samsung pentru ca nu au ceva echivalent.

      00
    • Acu vreo 2 ani avea prin Metro cu 60 lei Magic Remote, c-am luat eu.

      00
    • @marinel, dar nu toate modelele de LG suporta telecomanda asta. Am eu un model mai vechi, 43uh6100, la care nu este compatibila.

      00
  11. Acum fa update si la pagina „Despre”: „Workstation: un Fractal cu Ryzen 5800x și SSD-uri”

    00
  12. Da, interfață e ciudată, e prea flat, dar mă obișnuiesc cu ea.

    Cum mai zboară timpul! Ieri erai adeptul temei de la win95, azi dai cu alifie pe zârieturile produse de colțurile butoanelor.

    00
  13. Doar ce am făcut retur la un pc prebuild cu 5800x si rtx 3080 si schimbat cu intel 11700k si rtx 3080.
    Sacada in cs go de iti venea sa plangi. Dupa 2-3 zile de folosire, de la 80-90 grade a scazut la 55-60 grade in joc. Initial am crezut ca este placa video, dar dupa un simplu google “5800x overheating” n-a mai fost nevoie de alte pareri.

    Este super ca procesor in randari si task-uri, dar o sa ai probleme la cs go ca cele de data trecuta.

    00
    • „5800x overheating” pe cooler stoc … si atat, pe orice cooler normal merge excelent

      00
    • partea interesanta e ca 5800x nu vine cu ala stock, stiu si ei ca nu e proc de tinut pe cooler stock si e edgecase deja pt gaming.

      prob avea o petarda de cooler mult sub tdp-ul proc sau o petarda de MOBO si PBO activat la asamblare.

      Prebuilt-uri facute cu curu. oricum omu a schimbat cu un proc mult mai slab pentru ca „sacada in CS-GO”, unii si merita soarta.

      00
    • Poți spune exact ce PC prebuild ai cumpărat?

      De obicei aceste PC-uri vin cu plăci de bază, coolere și surse meh. Ele atrag doar prin CPU și GPU. Wraith-ul ăla de la AMD ține un 3700X al unui amic, fără probleme, într-o carcasă bine aerisită.

      00
    • Aici sigur nu a fost problema procesorului, a fost de la sistemul prebuild. Placa de baza proasta sau cooler cu probleme. Poate chiar paste termoconductoare nu a fost pusa cum trebuie daca spune ca dupa 2-3 zile de folosire a scazut temperatura (probabil de la vibratii s-a fixat putin mai bine si a facut contact mai bun).

      00
    • Nici nu se pune problema sa fie de la procesor. A schimbat un 5800x cu un procesor mai prost da TDP mai mare.

      00
    • Serios, nu glumesc.

      Carcasa ROG Strix Helios,
      Sursa: asus ROG STRIX 750W 80+ Gold
      Racire: Asus ROG Ryujin 360
      Ram: Corsair Vengeance RGb Pro
      Motherboard: Rog Strix x570-E Gaming
      Video: Asus Tuf rtx 3080

      Nu pot pune link, nu mai este disponibil pe emag.

      Si eu am fost mirat ca temperatura sa scada dupa 2-3 zile aproape la jumate, dar nu am vrut batai de cap, la o adica de ce sa stau eu sa imi fac griji pentru un prebuild cand pot face retur lunistit si sa iau altceva.

      Am schimbat cu Alienware Aurora R12, intel 11700kf si rtx 30380, si in ciuda faptului ca asta are 2 ventilatoare si carcasa e mult mai mica, temperaturile stau ceva mai sus, dar nu sacadeaza absolut deloc in jocuri.

      Nu am cumparat niciodata prebuild-uri, prefer sa le configurez eu, dar acum cu criza asta, gasesti mai greu piese si mult mai scumpe.

      Nu merita 15-18.000 lei pentru un rtx 3080, cand pe unitate intreaga am ajuns la 19.000 lei.

      00
  14. Vali, da o sansa lui Edge.
    Vad ca suntem mai multi ce avem parearea asta.
    Cand am instalat Edge s-a uitat prin Chrome si mi-a importat toate extensiile, toate parolele si schimbarea a fost foarte facila. In utilizarea normala Edge se misca sensizabil mai bine decat Chrome si nici nu foloseste resursele ca si cum toate sunt pentru el cum face Chrome.

    00
  15. Încearcă să stai o perioadă pe Edge și vezi cum te simți. Mă refer la Edge ăla pe Chromium, nu la sinistroșenia cealaltă. S-ar putea să-ți placă ce au făcut MS cu browserul ăla. Dacă nu… nu, că aici e vorba și de gusturi personale :)

    00
  16. Eu folosesc Cent Browser, defapt un Chrome customizat, cu multe chestii pe care nu le găsesc în alte părți , gen dublu click pe tab to close și drag and drop links.

    00
  17. ” Da, interfață e ciudată, e prea flat, dar mă obișnuiesc cu ea.”
    Din ce imi amintesc, nici W7 nu avea interfata in bazorelief…..era tot plana la atingere.

    Anyway, sa-l stapanesti sanatos. Si pe mine ma bate gandu sa trec pe un R3…. doar ca nu il prind in stoc, la preturi rezonabile.

    00
  18. Dacă nu-ți iei Oled, nu faci mare brânză.

    00
  19. Momentan Edge este browserul care consumă cei mai puțini RAM dacă ăsta e in criteriu care face diferența.

    00
  20. M-am mutat pe Edge dupa comentariile din acest articol, dupa 12 ani de Chrome…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile