Iarba tunsă și uniformitatea

Treceam ieri cu bicla pe o stradă și am văzut diferența asta, prea bună ca să nu o pozez.

Ce vedeți acolo e diferența dintre “cât ia să tunzi frumos zona aia” și “nu e treaba mea, e treaba primăriei”. În maxim 5 minute un cetățean a făcut zona să arate frumos și iarba să crească uniform, iar altul a lăsat-o așa, că nu e treaba lui. N-are timp, n-are chef, nu e el fraier să facă treaba altora. Cine vede zi de zi iarba aia netunsă când iese din casă? Primarul sau el?

Și mai e ceva. Orice om normal s-ar duce la vecin, să împrumute unealta cu care a tuns acolo sau i-ar da două beri ca să îi tundă și lui. Dar asta presupune să te înțelegi bine cu vecinii. Să îi saluți. Să înțelegi că au și ei drepturi, nu doar tu. De aia nu te duci la el.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. NOU
    #1

    In Romania e fiecare pentru el, lucru observabil in fiecare aspect al vietii: la supermarket, in trafic, oriunde ai de-a face cu oameni practic. Fii sigur ca si in cazul asta s-a gasit unul sa-l critice pe ala care a tuns iarba. La noi de putine ori primesti o apreciere din partea celorlalti pentru un lucru bun facut, astfel incat te demotiveaza si pe tine sa mai faci bine vreodata.

    00
    • La noi? Se vede ca nu ai locuit in afara

      00
    • NOU
      #3

      Afara unde mai exact ar fi trebuit sa locuiesc și cat? O fi la fel și prin alte părți, oricum irelevant pentru situatia noastră, pe mine ma afectează cum e la noi.

      00
    • @Maferescdeciuma – o fi la fel și prin alte părți, dar nu peste tot și de obicei nu prin părțile pe care românii le consideră civilizate. Sunt plecat din țară de aproape 20 de ani și crede-mă că diferențele există, oricât cherry picking ar vrea să facă unul sau altul ca să poată spune că „și dincolo e la fel”.

      Unii poate au avut experiențe nasoale prin străinătate (poate și din vina lor, poate nu) și prin urmare urăsc țările în care trăiesc/au trăit așa că e oarecum normal să le caute nod în papură. Dar că tot veni vorba de buruieni, eu unul iarbă până la brâu în buricul târgului n-am văzut decât în România.

      Și e exact cum zice Vali – „ce-s eu mai prost să fac treaba altuia?”. Dacă se bagă o lege care să-i oblige s-o facă (cum e prin alte locuri) iar o să fie nemulțumiți.

      00
    • Apropo de „să te înțelegi bine cu vecinii. Să îi saluți. Să înțelegi că au și ei drepturi, nu doar tu” și aici pe blog au loc de multe ori discuții fără pic de respect pentru părerea celorlalți (bună sau rea, cum e ea). Deseori vedem opinii agresive și adevăruri băgate pe gât altora (de genul: dacă tu crezi altfel ești prost, analfabet funcțional, etc.) plus reacții pe masură, inclusiv articole (cum a fost cel de ieri al unui părinte deranjat că cei fără copii au și ei păreri).

      00
    • NOU
      #6

      Eu ți-am dat like, dar sa știi ca modul de interacționare pe internet este foarte depersonalizat. Oamenii nu simt ca dialoghează cu alta persoana, ci cu un pseudonim, astfel nu realizează ca de fapt jignesc o persoana reala. Fata in fata ( și nu fac niciun apropo la “smardoiala”) oamenii sunt mai reținuți și de-obicei mimează macar ca le pasa câtuși de putin de părerea celuilalt, dar pe internet sunt agresivi fără consecințe și mai ales fiindcă stiu ca replica celuilalt nu își atinge scopul. E mult mai usor sa ai ultimul cuvânt pe internet, decât in realitate, cel putin pe Facebook când mai dai peste un troll, care te înjură și îți da block.

      00
  2. Vecinul cu iarba netunsa: „Uita-l si pe prostul ala cu face treaba primariei. Fraier”

    00
    • „Să vină…să se facă…”

      00
    • Exact asta mi s-a spus in fata cand tundeam iarba in fata portii.

      00
    • Aveam si pe strada noastra un fraier dinasta. Era venit de la bloc, din alt cartier, nu cunostea obiceiul locului.

      A pus gazon pe strada acolo unde de obicei arunca lumea gunoiul, ca era casa parasita pana sa cumpere el. A crezut probabil ca daca pune gazon lumea o nu o sa mai arunce gunoi. HA! Aduna fraierul zilnic ambalaje de iti era scarba sa pui mana pe ele. Ba odata au aruncat unii si matze de peste in canalul stradal din fata lui, de a putit toata zona 2 saptamani, pana a chemat pe aia de la apa sa curete canalul. Daca au vazut ca prostul curata si canalul au inceput sa arunce acolo toate ciorburile, varza murata, untura de porc, etc.

      A incercat sa ingrijeasca si un visin batran, degeaba, ca lumea rupea crengile sa ajunga la fructe. Cand in sfarsit s-a uscat visinul a incercat sa pastreze un pui, dar il taiau astia cu motocoasele de la spatii verzi. Apoi a facut un gardut de protectie in jurul lui, dar semana prea mult cu un cos de gunoi si se umplea repede de ambalaje.

      Pana la urma nu a mai rezistat la mizerii si la chefurile cu manele si m-am mutat…

      10
    • Locul strica omul.

      00
  3. Continuarea naturala va fi masina celui ce nu a tuns iarba, urcata pe trotuar, acolo, unde e tunsa iarba, ca doar nu o sa se parcheze acolo unde nu e tunsa.

    00
  4. Cam greu să ceri ceva vecinilor pe care-i obligi la câte un Dani Mocanu după ora 23.
    Că atunci e dixtracția mai mare

    00
  5. Mai ales cand vecinu’ uita sa iti aduca inapoi ce i-ai imprumutat. Sau aduce stricat.

    00
  6. Bravo celui care a tuns iarba.
    In legatura cu vecinii, ii salut dar atat. Ma feresc de relatii stranse, nu am nevoie sa ma dau mare cu nimic, sau sa ma inspecteze cineva cum suntem imbracati sau cum imbrac copilul (functionalitate sa se joace in voie, nu parada modei), nu mai intereseaza ce cred despre ce masina conduc etc.
    Rudele mele aveau niste vecini asa de apropiati ca se uitau si in punga de gunoi cand trecea respectivul pe scara: cum doamna aruncati X.., mie mi-ar trebui etc.
    Mai bine lasa

    00
  7. Traim in comunitati, whether we like it or not.

    E bine sa ai o relatie buna cu vecinii zic eu, mai ales in Romania. Ca nu stii niciodata pentru ce mai trebuie o semnatura de la ei sau ceva.

    Pe de alta parte, nu e mai bine sa-l saluti cand trece pe langa tine pe strada decat sa faci o mutra ca un taran?

    00
  8. Trec prin Cotroceni destul de des si vad situatia asta destul de des: casa si curte care arata bine, bucatica de spatiu verde din fara casei complet neingrijita. Ca sa nu mai zic de rahati de caini pe trotuar, in ditamai cartierul scump nimeni nu strange dupa cainele lui. Pacat!

    00
  9. La noi spatiul public e al nimanui, nu al tuturor.

    00
  10. Mi se par Ok ambele variante cat timp nu sunt gunoaie pe-acolo. Trebuie sa fii un pic fixist sa te iei intai de cat de tunsa este iarba, in conditiile in care gardul ala arata ca pe santier (desi personal n-am nimic nici cu gardul, gustul oamenilor). Prea multa uniformizare strica.

    00
    • Cui strica? Nu e vorba de uniformizare, e despre cum sa facem sa nu mai aratam ca o tara abandonata. Daca vine un strain pe la noi zice ca am strans totul in graba si am plecat anul trecut, nu mai locuieste nimeni aici. Strazile nu sunt maturate, gardurile au zeci de ani de la ultima mana de vopsea, iarba din fata portii si-a creat propriul ecosistem si acum e parc natural.

      00
    • Pai e ca-n bancul ala cu dracii la cazanele de smoala. Cum vrea unu’ sa faca putina curatenie si ingrijire, vin ăilalţi si fac dezordine si gunoi la loc.

      00
  11. ma mir ca nu a venit nimeni de la primarie/politia locala sa-l amendeze pe cel care a tuns iarba, pe mine m-au amendat pt ca am plantat doi butasi de trandafir, 500 amenda si readucerea terenului la starea initiala – buruieni nu am mai gasit asa ca am dat cu sapa. Au venit sa controleze in doua zile. Constanta

    00
    • geez. pe bune? în ce an?

    • Panselutele alea cu 5 euro bucata cine le mai planta daca tu ai ocupat locul cu trandafirii tai?
      La spatii verzi se fac smenurile mari – poti dovedi cate panselute s-au uscat? Nu prea cred.
      Zi merci ca nu te-au pus sa dai 10% (cam atat e spaga) din panselutele neplantate din cauza trandafirilor tai burghezi. Dadeai o mica avere – zi merci ca ai scapat ieftin cu 500 lei.
      Si in alt registru – futui in gura sa-i fut de nemernici – scuzati burgheza, de aia nu avem lucruri frumoase ca la aia care vor sa faca un gest, un pas in directia buna/normala, sarim rapid sa le dam in cap.

      00
    • @mike, sunt boactării de la voi mai speciali. Tata și-a amenajat toată grădina din jurul blocului, cu plante, cu bolovani, un heleșteu cu pești koy mai lipsește. Arbuștii tuia i-a cerut de la primărie. Au venit ăia în două zile cu o camionetă și i-au basculat.

      00
    • Mi se pare foarte corect, ma mir ca ai scapat doar cu 500 ron. Cum ar fi sa planteze fiecare dupa capul lor tot felul de flori sa arate frumos trotuarul? Daca toti ar face ca tine s-ar duce de rapa o gramada de sifonari din bugetul local. Rusine sa-ti fie!

      00
    • @Paco-bacteri le spunem celor care au terminat la marina militara. Primarul machedon nu e bacter, nu era vazut asa nici cand preda in uniforma. El a terminat la Galati, la constructia navei, civil. Jumatate din profesori erau fosti civili bagati in Armata direct ofiteri. Ii dibuiai dupa cum isi purtau uniforma-neglijent. Chițac isi tinea casca pe o parte si pe spate, gen Popeye. Si cerea mereu tigari studentilor.

      00
  12. Nu sunt hater, in niciun caz; dar intreb de curiozitate daca e legal sa tunzi iarba. Adica normal ca e spatiu public, insa nu il administrez dupa bunul meu plac, fie el si in fata casei mele. Un politist, mai ales local, s-ar grabi probabil sa-i dea amenda pentru ‘vandalizare domeniul public’. Stiu pe cineva care si-a luat amenda pentru simplul motiv ca a agatat de un stalp de iluminat public, un semn cu P interzis, parcarea fiind inchiriata de la ADP. Si-a luat amenda pentru vandalizare spatiu public. Intra oare in aceiasi categorie daca tund iarba?

    00
    • Nu vreau sa fiu Gica-contra dar nu stiu cat e de legal sa-ti agati propriile semne pe stalpi.
      Azi parcarea interzisa, maine acesul permis doar riveranilor si tot asa

      00
    • @CP – nu am idee însă pot sa îți spun cum e treaba in Ontario, de curiozitate – casa, teren, trotuar, teren, sosea. Terenul între trotuar și sosea este al statului însă este obligația ta sa tunzi iarba, exact la fel cum este obligația ta sa dai zăpada de pe trotuar.
      Nu tai iarbă și vede inspectorul asta? Avertisment și ai 7 zile sa o tunzi, amenda cred că este ceva se genul 150 sau 210 dolari, nu știu sigur.
      In parcuri vine primăria și tunde frumos însă că sa tunda peticul ăla ar fi prea greu și ilogic, tu oricum îți tunzi iarba in fata casei. La bloc e același lucru însă acolo asociația de locatari plătește o firma care tunde iarba/dă zăpada.
      Ceva îmi spune însă că în România e un gol legislativ, asta se stabilește la nivel de oraș nu mai sus.

      00
    • ” Stiu pe cineva care si-a luat amenda pentru simplul motiv ca a agatat de un stalp de iluminat public, un semn cu P interzis, parcarea fiind inchiriata de la ADP”.

      Chiar asa, ce nesimtiti politistii aia ca nu i-au permis unuia sa isi faca de cap cu un loc de parcare INCHIRIAT (care are un regulament, dar mna, cine mai sta sa il citeasca?)

      Tot legat de asta, in S3 a facut un cetatean plangere ca toti isi pun semne si pancarte cu „nu parcati” la bulevard (Th Pallady) pe 15 martie. Pe 30 si 31 martie angajati ai primariei strangeau toate pancartele puse de oameni. Acum arata si bulevardul mai civilizat.

      00
    • @CristiBM la fel de legal ca tunsul ierbii. Ia să dau mâine o fugă să tund iarba din Herăstrău și Tineretului, am auzit că e mare nevoie.

      00
    • @lrpx: cred ca m-ai inteles gresit. Eu nu luam apararea cunoștinței mele care a patit asta. Am facut o paralelă, daca aceste situatii sunt asemanatoare. Daca e sa vorbim de vandalizare, mult mai repede si usor poti strica iarba pe care o tunzi.

      00
  13. Ce faci daca este hotarare de consiliu local prin care sunt interzise lucrarile la spatiul verde? Te mai pui sa tai iarba si gardul verde? Daca te vede politia locala, pac 1000 de lei.

    Mentenanta este asigurata de catre firma primariei si de catre firma care a castigat licitatia.

    00
  14. Îmi plătesc taxele la virgulă, colectez selectiv, sunt respectuos cu vecinii, ajut unde e cazul, dar treaba Primăriei nu o fac, mă simt furat, prefer să fac reclamații cu nr de înregistrare. Nesimțitul ăla de primar merită înjurat și pus să-și merite voturile de la următoarele alegeri.

    00
  15. La cat a plouat, nu se cunoaște ca am cosit la poartă de la o saptamana la alta.
    Aia e iarba de cateva zile ce se vede in poza, deci nu găsesc nimic anormal din perspectiva unuia care mai are si altceva de făcut decat sa tunda iarba cu forfecuta de unghii iarba zilnic.

    00
    • Atunci tunzi iarba in fiecare dimineata, jeez ce va mai place sa gasiti scuze!

      00
    • Cred ca am exagerat putin, dar daca vrei sa nu mai creasca iarba de la ploi se poate iesi dupa fiecare ploaie cu un foehn ca sa se usuce iarba de apa!

      00
  16. Mai bine în Militari Residence / Popești Leordeni unde totul e betonat și nu creste iarba niciodată.

    00
  17. NOU
    #44

    Am un exemplu mult mai bun : iarba, copaci, flori si aspersoare(!) pe aliniamentul din fata casei. Fix langa, pamant rascolit, lut, buruieni.

    00
  18. 25 bani / mp si vine primaria si tunde tot, inclusiv in curte.
    Am un vecin care a facut atac cerebral, e partial paralizat si se deplaseaza cu carja.
    Am vorbit cu baietii de la primarie si au taiat ei iarba, ca erau la poarta.
    In restul timpului o taiem noi.
    Vecinul era sa mai faca un atac, mai ales cand baietii au intrat in curte. Era in mijlocul strazii cand taiau la poarta si apoi a trecut strada cand au intrat in curte.
    Le zic: Baieti, sa vedeti ce vorbe va auziti.
    Ei: Nu-i stres, noi te-am trecut pe caiet, mergem la primarie si iti aducem bonul.

    00
  19. Locuiesc la bloc. Bloc relativ nou- parcare supraterana, subterana si un curte interioara cu gazon, cca 500 mp. Pentru ca gazonul nu a fost intretinut in 10 ani de cand e blocul, m-am apucat eu de treaba in timpul lockdown-ului. Scos pietre(ramase din timpul santierului), luat la cazma tot terenul, apoi motosapa, seminte gazon, tasare cu tavalugul, fertilizare, udat zilnic.. Din 73 de apartamente doar doi vecini au intrebat daca am nevoie de ajutor. Le-am spus ca daca voiau sa ajute, veneau jos imbracati de munca, nu mai pierdeau timpul cu intrebarile. Pe 25 Iunie 2020 plec in voiaj, gazonul o frumusete, nicio balarie, Hyde Park, nu alta. Am facut si dezinsectie. Am vopsit balustradele din curtea interioara. Totul pe timpul si banii mei.
    Vreo patru vecini s-au angajat in fata colectivului ca vor avea grija de gazon…Pe 12 Noiembrie 2020 ma intorc de pe mare sa gasesc o mica savana pârlită.j Nu fusese tuns sau udat deloc in 5 luni. Dar copiii lor s-au bucurat de gazon si locul de joaca curatat si ingrijit de mine toata vara.
    In parcarea blocului vezi X6, Rav4 Hybrid, vreo trei seria 5, Audi A6, etc etc. Upper middle class. Niște țărănoi.
    Locatie-Buftea, oameni cu resurse-corporatisti, magistrati,medici, cinematografie. Numai doua familii de pensionari.

    00
    • Pai ce-ai enumerat tu sunt oamenii obisnuiti sa faca altii “munca de jos” pentru ei. Daca tot e barosaneala de ce nu aruncati cu banu’ in problema si platiti pe cineva sa se ocupe?

      00
    • Rav4 Hybrid,

      ADICĂ?!!?!?!? :D

    • sigur buftea sau in zona?

      cred ca suntem vecini :))

      00
    • @ev21- ohooo, sa angajeze administratia o firma pentru gazon?! Astia nu isi platesc intretinerea la timp… daca s-ar propune asa ceva s-ar protesta viguros.
      @alxzen-fix Buftea, blocul ala de langa Domeniul Stirbey.
      @Vali-da, da, Rav4 Hybrid. Eu cu Rav4 din 2012 sunt cel mai amarat pe aici…

      00
  20. Am maturat de dimineata locul de joaca din cartier. Am strans prea multe doze de energizant si mucuri de tigara… primele sunt de la copii :( dar tigarile sunt de la parintii care supravegeheaza copiii. Cu ei ce facem? :|

    00
    • La noi dozele sunt de la tineri aflati la varsta manifestarilor teribiliste, pe langa asta mai si devasteaza locul de joaca pe timpul noptii rup banci, distrug cosuri de gunoi, vine primaria si repara, in cateva zile e la fel.

      00
    • Loft, in istorie chestia asta e mai veche decat laba.

      00
    • Ce facem? taxa pe doza de aluminiu… 1 leu sa zicem, iar daca arunci chistocurile pe jos…. amenda. Simplu nu? Sunt curios cine o sa aprobe astfel de legi.

      00
  21. Iarba din prima poza mi se pare „acceptabila”, nici prea mare si nici tepi. Intr-un spatiu plin de betoane prefer cat mai mult verde (in limita decentei… nu buruieni si tufisuri de un metru), dar nah…fiecare cu OCD-ul sau.

    00
  22. Presupune mai multe. Presupune sa nu fii beat zi de zi sau pe acolo. Presupune sa nu fii un stresat si un refulat pe toti din jur. Presupune sa fii ordonat, sa ai 7 ani de acasa, sa ai respect de sine si de cei din jur.

    00
  23. Am o problemă dacă îmi place mai mult cu iarba netunsă?

    00
  24. Bartolomeul petrece…

    00
  25. Intrebare (putin off-topic) pentru cunoscatorii de drept:

    Evident ca e gresit sa zici „locul asta de parcare e al meu” fara sa ai autorizatie, doar pentru ca ai parcat acolo 6 zile la rand.

    Cum se poate ataca insa o asemenea replica? Unde sa merg sa citesc „nu ai voie sa spui ca proprietatea publica este a ta, doar pentru ca ti se pare tie ca este a ta!”?

    Multumesc anticipat!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.