Mecanizare

Mă uit la câțiva oameni pe afară care fac câteva lucruri. E unul care construiește case din lemn. E unul care repară drumuri. Sunt niște frați care construiesc case. La toți observ , cu bale la gură, cât de mult folosesc toate sculele pe care cineva le-a gândit din lume. Sigur, 70% din pentru profesioniști, și ei sunt profesioniști, de aia le folosesc, dar…

E o mare diferență între modul în care folosesc românii sculele de orice fel, de la excavator la tractor la circular, și cum le folosesc americanii. Americanii sunt pe ideea “să mecanizăm cât mai mult ca să facem cât mai multe lucruri”, românii sunt pe “să mecanizăm cât mai mult ca să avem timp să bem”.

Și ce se întâmplă când bei? Păi, mai strici utilajul, mai vii a doua zi obosit, overall, performanța pe care ar trebui să o atingi, pentru că ai unelte, scade. Dacă ea scade, nu mai ai bani de utilajele alea, dacă nu mai ai bani de utilajele alea produci mai puțin. Și bei în continuare.

Dacă ați avut vreodată meseriași la muncă în casă sau pe lângă ea știți că aceștia se comportă groaznic cu uneltele pe care le folosesc, întâi pentru că nu sunt ale lor, apoi pentru că o unealtă în plus înseamnă un om în minus. Ei nu văd unealta ca un ajutor, cu care să termine o lucrare mai repede și să ia alta, ei o văd ca pe o concurență, de aia o sabotează cu insistență.

Am văzut garduri cu stâlpi turnați cu beton făcut la mână. De echipă de meseriași. Și toți au aceeași placă. Nu putem să ne unim 5 să luăm o unealtă, pentru că unul o strică aiurea, când e beat sau prost, și am cheltuit banii degeaba. Așa că băgăm de mână. România. Totul se face de mână. Mileuri, macrameuri, mecanizare.

munca-25

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. pai de ce sa fii muncitor necalificat cand mai bine te angajezi la BCR?

    00
  2. Un singur meserias am intalnit care avea grija de sculele lui. Si cea mai mare grija era cine o foloseste (avea ajutoare) si stia clar – ala nu are voie cu circulara, ala nu are voie cu rotopercutoarea, ala are voie doar la mana sa lucreze.

    00
    • „Frunza verde, de dai n-ai / Ia nu da, sa vezi cum ai”…cam la asta se rezuma imprumutatul . Inca nu am intalnit omul care sa aiba grija de ceva luat imprumut. Poate am avut eu ghinion…

      00
    • Auch, post despre scule. Aici mă activez.
      Angajații devin responsabili cu sculele pe care le au in posesie, in momentul în care sunt puși să le plătească. Atunci nu le abuzează, nu le trântesc, nu le fură/pierd, știind că patronu le oprește banii pe ele. Sunt Stan Pățitu, după cum am scris mai demult tot p-aci: fostul angajator, ne-a oprit in masă ălora de pe teren și hală, exceptând gagicile de la birouri, câte 60 de euro/cap de vită furajată pentru scule pierdute, negăsite, etc. Altfel nu merge.
      Revenind la meseriași, ca unu ce se mai duce pe la alții să mai șurubărească, întotdeauna am avut o jenă, că un client ar putea avea niște scule mai bune și mai profesionale ca ale mele. Am găsit și câțiva ”bolnavi”, care aveau scule profesionale foarte scumpe, cumpărate din pasiune, dar ei le folosesc pentru mici reparații-n casă: Hilti, Metabo, Milwakee, Wiha, Wera, Wurth. Dar na, fiecare cu piticii lui.
      Întotdeauna m-a fascinat la români tencuitu cu canciogu și făcutul materialului dă labă. Pentru niște oameni care din asta trăiesc și fac zi de zi, nu pot înțelege de ce nu-și cumpără mașini pentru tencuială mecanizată, care cresc productivitatea enorm.
      Legat de împrumutatul sculelor, un mare NU. Cu cât scula e mai scumpă și mai profesională, cu atât reticența d-a o da, crește. Unui cunoscut care are grijă de ele și-l știu ok, nu am o problemă. În rest, nimic. Oamenii nu știu să aibă grijă de scule, nu știu să aprecieze o jucărie profesională, nu le curăță, că nu-s ale lor.

      00
    • Eu personal am mai multă grijă de lucrurile luate cu împrumut decât de ale mele proprii.

      00
  3. Daca nu pornesti motorul te tine mai mult timp.

    https://www.youtube.com/watch?v=zCrn-VJmpgE

    00
  4. O ruda din familia extinsa are ceva afacere in constructii.
    La un moment dat cumpara niste utlaje noi (gen excavator, buldozer, din astea).
    Ajunge platforma cu excavatorul, seful de echipa ia cheile sa il dea jos de pe trailer. Numai ca masinaria nu pornea. Incep muncitorii sa faca misto, ca sa citeasca manualul, ca sa lase pe altul mai destept, etc.
    Se urca toti pe rand dar degeaba: nici unul nu a reusit sa il porneasca.
    Curios, se urca si patronul, da o cheie, si…SURPRIZA… motorul porneste la sfert.
    Tipul care il adusese pe trailer il ia deoparte si ii zice: „Eu as verifica cine vine baut la munca, pt ca masinaria daca simte alcool in aer nu porneste”…

    00
    • Fara misto? Era o propunere (parca la Volvo) sa nu plece daca te miroase baut.

      00
    • Am auzit-o din gura persoanei. ma plangeam ca nu gasesc meseriasi seriosi si el imi povetseea ce peripetii are cu angajatii lui…
      Ar fi de ras daca n-ar fi de plans…

      00
    • 1998… Claas Mega 208. Daca te urcai in ea cu o bere la bord… nu mai pleca.

      00
    • Faza asta am vazut-o prima data la o macara turn prin 1988.Era ca o minune divina pe atunci chestia.

      00
  5. Eu chiar acum lucrez la casa cu un constructor de la tara. Are schele, aparate de slefuit, betoniera, compresor si toate cele. E foarte eficient si timpul economisit cu mecanizarile il foloseste pentru detalii.
    I-a luat 5 zile pentru gletuit, slefuit si varuit 90 mp de interior. O saptamana pentru termoizolatia exterioara.
    Am avut mare bafta cu omul asta si echipa lui intr-o piata plina de lepre si tepari.

    00
    • Vreau și eu numărul omului te rog, am lucrare de făcut și nu dau de oameni serioși

      00
    • Vreau si eu.

      00
    • Am facut si noi la un ap de 120 mp cu o echipa de oameni seriosi, 2 luni de la semifinisat, la cheie, instalatii sanitare, parchet, gresie, faianta, electrice, tot… foarte norocosi cu omul… Tot asa, plin de scule toate ingrijite, profi pana la capat.

      00
    • Nu va suparati dar cred ca nu ar fi exagerat sa le faceti oamenilor astia reclama. Sunt o gramada de oameni care amenajeaza sau construiesc si ar dori sa lucreze cu cineva serios.
      Personal stiu proprietari care pot sa faca rabat la detalii doar sa gaseasca un oameni seriosi si care sa faca o treaba trainica.

      00
    • Vali are emailul meu. Va recomand mesterul cu mare placere, insa cred ca depinde si in ce zona aveti lucrarea.
      Am uitat sa mentionez de preturi. Sunt decente, nu am negociat pentru ca i-am spus omului ca-i respect munca si nu incerc sa pacalesc pe nimeni. Mi-a facut reducere 10-15% la anumite operatiuni, fara sa-i cer.
      Insa la stabilirea manoperei conteaza foarte mult atat starea casei/peretilor cat si materialele pe care le alegi. Unele materiale ieftine necesita mai multa munca pentru un rezultat decent. Unele case au peretii strambi si e nevoie de mai multe straturi de glet/ciment pentru a iesi drept.

      00
  6. Și cum se cheamă unealta care toarnă stâlpi ?

    00
  7. Zi-ne si noua numele canalelor

    00
  8. in state OSHA ( protectia muncii) chiar aplica amenzi, apoi daca sunt accidente workers comp ( asigurare pentru accidente) creste la greu de ajunge o firma sa nu isi mai permita sa plateasca, nu se risca nici un angajator sa aiba la munca oameni bauti. Fiecare are sculele lui, firma doar asigura sculele mari, de asta vezi aproape toti meseriasii in america cu camioneta lor. Nu intri pe nici un santier in america fara bocanci cu varful de metal si casca, in unele cazuri cu safety vest ( portocalie sau verde) si hamul/cureaua cu scule- construction pouch belt.

    00
    • si in romania se aplica amenzi.
      nu asta e problema.

      00
    • Cand platesti ani la rand rate la sculele cumparate (unele genul Snap-On sunt incredibil de scumpe, din cauza ca sunt garantate pe viata), inveti sa ai grija de ele. Cand un „scaner” de masina costa cat una noua, cand un dulap de scule costa de la cateva mii de dolari in sus, nu prea ai de ales, decat sa casti ochii, altfel casti punga.

    • Stai linistit ca si la noi ITM da amenda ca n-ai sapca, sa inchida dosarul si sa se bage la somn in birou.
      Intamplare nu mai veche de o luna. Un tampit da cu spatele cu stivuitori si prinde alt tampit intre echipament si un alt stivuitor parca intr-un colt al halei. Colegii mei tocmai ajunsesera in locatie sa repare stivuitorul parcat (isi carau sculele de la masina). Vine politia ITM etc, le ia declaratie colegilor care au asistat la accident (ca martori). Zilele trecute ne trezim cu 5000 lei amenda de la ITM ca nu am asigurat zona de reparatie, adica cumva zana reparatiei trebuia sa vina si sa puna piloni (asta inseamna asigurat, pui niste rahati de piloni) inainte ca oamenii mei sa ajunga in locatie. O tara de cretini.

      00
    • Și nici nu poți să lucrezi la bustul gol sau în maieu, nașpa la americanii ăștia.

      00
  9. in occident se platesc bani grei pe lucrurile facute manual.

    00
    • Sau oral, după caz 😎

      00
    • 50 de euro, cam așa era tarifu. Acuma, cât îl ținea pe fiecare.
      Eo-l știu pe unu mai tare ca Nicolas Chage in Gone in 60 seconds: in mai puțin d-un minut a coborât din mașină, și-a dat pantalonii jos, l-a supt, și-a tras pantalonii și s-a urcat în mașină. Toată operațiunea 50 de euro. A fost mai tare chiar și decât Barry Allen.

      00
  10. Nu este bune sculele, boss, de aia lucrez manual. Păi io am loat o rotopercutantă profesională Maketa cu 100 de lei şi într-o săptămână s-a dus naibii… Păi ce fac, dau în fiecare săptămână bani pe scule ?

    00
  11. După ce am văzut la Camarata că toate excavatoarele lui au „thumb” din ăla cu care poate apuca diverse mi-am dat seama că în țară nu am văzut nimic asemănător. Am văzut pe canal la Ashville că au „concrete volumetric mixer”. Probabil pentru firmele noastre de construcții sunt OZN-uri.

    Am vrut să cumpăr la firmă un gresor din ăla cu aer comprimat pentru că avem multe utilaje ce trebuie gresate iar reacția a fost…păi nu avem din alea manuale?

    Cam aici suntem. Și parcă și muncitorii din construcții sunt reticenți să folosească tot ce înseamnă scule bune, echipamente. Parcă dacă nu se mânjesc un pic pe mâini nu iese treaba bună.

    Dacă vă place de Camarata, amicul său Jesse Muller are și el canal. Tot cu rable și minuni, dar omul are firmă de construcții. Recomand episoadele cu extinderea la casă, sunt câteva idei bune acolo și probabil se găsesc și la noi materiale de gen.
    https://www.youtube.com/channel/UCX-wCnYqqzkSe_E40D7VZMg

    00
    • cum au turnat ei extinderea aia, în pana mea!!!
      sunt cu 100 ani înaintea noastră la știința construcțiilor. și nu au mare tehnologie, e doar știință.

    • Cred ca mergem cam departe cu comparatia cu americanii, noi mai avem inca de pedalat pana sa lucram ca unii ceva mai apropiati de noi. Pentru cine are rabdare sa urmareasca si stie cam ce inseamna munca la amenajari interioare si finisaje, clipul asta ar trebui sa dea foarte mult de gandit:

      https://youtu.be/txIjDujruFs

      Si e din fucking Belarus, nu cine stie ce tara mult mai dezvoltata decat noi.
      Cred ca pe langa folosirea inteligenta a oricaror tehnologii menite sa faca lucrul mai usor, rapid si de calitate, ar trebui sa invatam respectul fata de meserie, fata de rezultatul care iese din mainile noastre, si care reprezinta pana la urma cartea noastra de vizita. Nici nu conteaza ca e vorba de un tablou electric, o faianta sau gresie, un soft, un raport financiar, o reparatie la un autoturism sau o shaworma, ar trebui sa avem responsabilitatea rezultatului muncii noastre. Ar fi trebuit sa transformam aia cu “Romania lucrului bine facut “ in brand de tara, dar din pacate s-a dus in derizoriu.

      00
  12. hai sa nu vorbim doar de unelte scumpe. meseriasii de la noi n-au auzit de pene pentru silicon, ei inca il intind cu degetul umezit cu scuipat.

    00
  13. 1 cuplu isi fac singurei o casa.
    Foarte interesanta evolutia, de la cum au cumparat terenul si s-au mutat acolo locuind intr-o rulota, si pana la a avea o casa perfect functionala in 3 ani.
    Pe langa unelte, am vazut la ei niste tehnici foarte simple de a face unele lucruri.

    https://youtube.com/c/WildWonderfulOffGrid

    00
  14. Am avut un meserias care mi-a facut in foisor gratar, cuptor, chestii din astea de caramida si avea cea mai scumpa betoniera pe care am vazut-o vreodata, puteai sa o manevrezi si cu degetul mic. Eu am crezut ca e noua, dar el o folosea de 3 ani, se vedeau mici zgarieturi pe ea, semn de folosire. De absolut fiecare data cand facea cu ea o tura de maglavais, o spala de parca se pregatea sa o ia acasa, luna o facea, sa nu ramana pe ea praf sau ceva.

    00
  15. Apropo de meseriașul român și sculele cu care lucrează…
    Eu am de vreo 17 ani un ciocan de 500 de grame, cu coadă de plastic. Nu-l folosesc, pentru că nu-mi place ideea de ciocan cu coadă de plastic, mi se pare o ciudățenie și oricum am ciocane diverse cu cozi de lemn, unele moștenite de la bunicul. Acest ciocan a aterizat în curtea fostei mele soacre într-o dimineață de vară, direct de pe schela blocului vecin, aflat în construcție. Concret, un muncitor a aruncat cu scula respectivă în alt muncitor, prostește, iar unealta a căzut de la etajul patru, peste gard, în fața Loganului meu din care tocmai ieșeam, post-parcare. În curtea soacră-mi nu mai era nimeni, dar ar fi putut fi, pentru că ea, nevastă-mea și soră-sa erau prin casă și ar fi putut ieși oricând…
    A fost unul dintre rarele momente din viața mea adultă când am amenințat pe cineva în mod conștient cu violența fizică, și nu-mi face plăcere să recunosc asta, pentru că sunt mai degrabă mândru că de multe ori am avut succes în a dezamorsa situații de conflict cu vorba calmă – și în țară, și prin Bosnia, Macedonia, Kosovo și pe unde am mai ajuns ca funcționar internațional (civil). Dar muncitorului care a venit spășit la poartă, să-și recupereze scula „pierdută” i-am zis „ciocanul ăsta pleacă de aici doar înfipt în capul tău tâmpit, futu-ți morții mă-tii!”, iar omul nu a mai insistat și s-a cărat, deși nu sunt vreun zdrahon (1,80 cu 90 kile). A doua zi, m-a sunat soacra să-mi spună că șeful de șantier a venit la poartă să-și ceară scuze pentru incident și s-o anunțe că „puteți păstra ciocanul, ca despăgubire!”. Soacră-mea a avut și ea o curiozitate: muncitorul vinovat mai lucrează pe șantier? La care meșterul zice „mai stă doar câteva zile, până îi iese pașaportul și apoi merge la muncă în Spania…”
    Csf? Ncsf!

    00
    • Muncitorii romani ii injurau pe spanioli pe santierele unde lucrau, in romaneste desigur, prin anii 2000. Treceam zilnic pe langa santier in drum spre universitate si ii auzeam, mi-era mie rusine de ce puteau scoate pe gura.

      Brutele astea nu se integreaza nicaieri, socializeaza tot in haita lor, degeaba fac bani, raman la intelectul unui copil de gradinita. Cel mai des se exploateaza intre ei.

      00
  16. In Romania se construieste acoperisul din lemn folosind cuie in 2021. Bocanesc ca Bocanila din Bambi toata ziua mesterii lui peste, in loc sa ia patronul trei bormasini bune cu acumulator si holzsuruburi pe dimensiunile corecte. Ba inca ii vad ca taie la fierastrau manual astereala si capriorii. Spun asta penteu ca fac mereu lucrari in lemn si nu folosesc decit suruburi de imbinare, ori metrice de 8-10, ori holzsuruburi, cu gaura in prealabil pentru a nu sparge fibra.

    Eu de vreo 4 ani de cind sunt la casa am diverse scule electrice la priza, dar si pe baterie. O bormasina WORX luata din Hornbach (singurul magazin ce vinde WORX, am dat 1200 lei pe ea) cu doi acumulatori, acum are 4 acumulatori, plus un frate fierastrau circular si o scula multifunctionala cu vibratie marca Dexter, care dintr-o fericita coincidenta folosesc acelasi format si conector de acumulator. Am facut atita treaba cu sculele astea, sunt la a 5-a terasa de vara pentru prieteni/vecini. Nu le imprumut pentru nimic in lume, desi am avut cereri, „ca doar vreau sa tai o scindura, sa insurubez un surub”. Nope, daca e doar o scndura si am timp, merg eu si fac operatia. Le spun ca sculele nu sunt de imprumutat, pentru ca sunt scule scumpe si pretentioase. Cit de scumpe? Pai uite, bormasina asta un pic prafuita si muncita costa 1200 lei. Imi dai 1200 lei daca o scapi si ii rupi piciorul cu conectorul bateriei? Ei, vezi?
    Am un Kercher model 3, modest (100-120bar), cu care imi fac treaba, a costat 600 de lei cu doua lance, una lama si alta con. L-am imprumutat unui vecin, apoi altui vecin, sa curete pavelele de noroi, pina cind am vazut cum il folosea unul: il lasa pe fiu-sau de 5 ani sa se joace efectiv cu el, mimind trasul cu pusca cu lancea aparatului, pornind si oprind motorul in joaca. In momentul ala i l-am luat efectiv din mina si gata, distractia s-a terminat, i-am spus ca nu merita bunavointa mea, sa se joace cu furtunul de curte, ca ala nu se defecteaza. I-am anuntat preventiv si pe ceilalti care pofteau la Kercher ca e deja intr-o stare tehnica precara si ca nu mai imprumut un aparat de 600 de lei, care acum s-a scumpit la 700, ca sa am neplacuta surpriza sa-mi fie returnat defectat si sa ne certam cine plateste reparatia. Fiecare cu scula ma-sii. Ambele lance s-au uzat, am luat una multi-jet, am dat 250 lei pe ea.

    00
  17. Am avut parte de un meserias cu care am ramas in relatii bune . Excelent omul si profesionist pe tot ce inseamna treaba lui . Au trecut 3 ani , nu am nici o problema .

    Zicea ca munca e pentru utilaje sau pentru animale, doar oamenii prostii muncesc cu carca, desteptii gandesc si el zicea ca se preface , dar facea treaba de calitate .
    Avea scule pentru orice , ca a zis ca prefera sa dea 10-20k pe scule decat sa plateasca aceeasi bani pentru un om care sa i le faca praf ca nu stie cum sa le foloseasca . Fara praf , fara mizerie , la el am vazut prima data aspirator . Angaja oameni doar la decopertat pereti , munca de jos , la finisaje si detalii a zis ca nu poate fi responsabil pentru nimeni . Avea dreptate – ii dau dreptate .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube