SCHIMBAȚI LEGEA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Impotența Poliției Rutiere explicată:

Haideți să luăm o situație cu care Poliția Rutieră se confruntă frecvent: un șofer a parcat cum și unde l-a tăiat capul, dar nu se mai află în mașină. În consecință, potrivit legii, proprietarul autoturismului ar urma să primească o somație în care Poliția îi cere să spună cine a fost la volan. Nu de alta, dar proprietarul autoturismului nu e neapărat și șoferul. Mai ales în cazul mașinilor de firmă.

Dar aplicarea sancțiunii nu este atât simplă. Și asta pentru că polițiștii ar trebui să atașeze la dosar și o fotografie a mașinii parcate neregulamentar. Dar nu cu orice cameră foto, nu cu telefonul mobil, ci musai cu un aparat foto omologat sau, eventual, cu aparatul radar! (sursa)

Avem două probleme, hai să le luăm pe rând:

Prima e aia cu aparatele neomologate. Ce vor să spună polițiștii e că imaginile pot fi manipulate, de aceea s-a introdus faza asta cu “omologat”. Sigur, judecătorii pot ține cont de imaginile filmate, la ei nu mai există pericolul de manipulare, dar polițiștii nu.

Legea se poate schimba simplu, din omologat în “cu condiția ca fotografia să fie făcută de un organ”. Dacă eu, cetățean, am interesul să manipulez o poză ca să pară că vecinul meu a parcat pe trecerea de pietoni, polițistul nu are interesul ăsta. El face poza ca să aibă o dovadă în plus a constatării. Că și aici e o mizerie. A venit, a constatat că mașina e parcată pe trecere, a dat amendă.

A doua e aia cu “nu știm cine e șoferul”. Și aici se poate schimba simplu. Dă-l în morții lui. Scrieți asta în lege “dă-l în morții lui pe șofer, emite amenda pe numele proprietarului mașini și își recuperează el banii după aia”.

Sau, alternativ, confiscă mașina. Blochează-i roțile. Ceva. Să vină prostul să ceară eliberarea ei și atunci afli și cine e șoferul.

Pentru că prostia asta cu “nu știm cine e șoferul, deci nu facem nimic” trebuie să înceteze.

Și acum vine partea interesantă. Cine trebuie să ceară schimbările astea la comisia tehnică sau la superiori sau la parlamentari sau la mamele lor? Eu, nimeni de pe stradă, sau ei, polițiștii care nu își pot face treaba pentru care îi plătim? Bine, Teniță e ocupat cu opritul motorului la semafor…

jack-nicholson

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Hai să începem cu începutul: n-a voie să parchezi mașina în intersecție. Primăria Brașov a amenajat locuri de parcare la 50 de cm de intersecția între strada poliției și restul străzilor din zonă. Sub ochii poliției. Care poliție are om în comisia rutieră a primăriei care trebuie să dea aviz pentru chestii de genul ăsta.

    Accidente acolo că nu e vizibilitate în intersecție? Unul pe săptămână.

  2. in tarile civilizate amenda se da la proprietarul masinii. problema lui cum isi recupereaza banii, daca e firma e simplu de penalizat angajatul, daca e persoana fizica, treaba lui ca a dat masina altcuiva.

    00
    • Adevarat ca amenda o primeste proprietarul masinii dar in documentele ce vin cu amenda exista o parte unde o completezi daca a fost o alta persoana la volan in momentul respectiv. Cealalata persoana trebuie sa semneze documentul. Cind documentele semnate ajung la politie o noua amenda e trimisa pe numele celui care a recunoscut ca a fost autorul infractiunii.

      00
    • @mihai007, birocratie doar, sunt destule tari in care ii doare la parina cine a parcat sau a mers cu viteza, amenda merge direct pe proprietarul masini, la noi insa ne e mai usor sa ne impiedicam in hartii si ne scarpinam cu mana stanga dupa urechea dreapta, complicam simplitatea

      00
  3. Nu stiu cum dar toate celelalte tarile au rezolvat problema asta, numai noi nu. Italia si Germania ca exemplu, ca sunt patit: Primit amenda la adresa inregistrarii masinii pe numele celui care detine masina. In amenda scrie ca daca nu eram eu soferul atunci sa intru pe o adresa web, sa ma inregistrez cu numele de inmatriculare si o parola primita in scrisoare, si sa transmit datele soferului ca sa trimita amenda cui trebuie.

    00
    • E si la noi asa daca te prinde radarul – primesti o somatie acasa prin care sa le comunici cine-a condus masina la ora H, data Z in localitatea X.
      …dar smecheria e ca aia nu e amenda, e doar o somatie.

      00
    • @jollyca, in final si somatia aia se finalizeaza cu o amenda daca nu te prezinti sa sectie sa le comunici informatiile solicitate. Bun, nu ramai fara permis, dar tot platesti niste bani.

      00
  4. Vine platforma cu localul în dreapta, urcă mașina, scuterul, fragoneta sau ce este, lipește un abțibild pe jos că a parcat neregulamentar și pusi.
    Ce cristoșii mamelor lor de putori le mai trebuie omologat ?

    00
    • Cate abuzuri s-au facut cu ridicarile de masini, nu mai vreau sa traiesc perioada aia…

      De ex: Lujerului, parcare spic la marginea bulevardului, netrasata, binenteles, ca nici dungi nu erau pe bulevard, dar cu semne de parcare. Se parca in spic de 20 de ani acolo. In prima zi cand s-a dat legea au ridicat tot, sute de masini, aveau cam 10 camioane care lucrau ca pe banda.

      Cand m-am dus sa recuperez masina, 100 lei amenda la stat, 600 lei ridicarea la firma privata. „De ce am amenda, ca doar e parcare?” „Pai ca era in spic si normal trebuie sa parchezi paralel…” (va dati seama ce ar fi insemnat sa parcheze unul paralel cand toate masinile erau spic? Te linsau oamenii, ca si asa nu erau destule locuri.)

      Povestea a durat 2-3 saptamani, pana a invatat lumea sa parcheze paralel. Cand s-au reasezat lucrurile au venit si au scos semnele de parcare si in aceeasi zi au ridicat iar toate masinile… in aceeasi zi, practic seara am parcat masina sub semn de parcare, a doua zi pe la pranz masina nu mai era acolo si erau semnele scoase… iar 600 lei la baieti…

      00
    • Ce ai pățit tu se numește bătaie de joc, nu bătaie de cap. La mine pe stradă au venit dimineață doi ingineri în șalopete, au tras cu trafaletul peste dungile întrerupte o dungă continuă, au montat o tablă cu parcare doar pentru riverani și au plecat. Mai ridică rar o mașină a vreunui aiurit, asta cănd sună vecinii că nu găsesc loc de parcare.

      00
    • Asta cu ridicatul mașinii nici eu nu sunt de acord, se fac abuzuri, iar când sunt semnale ca nu-i cu recuperare de bani nu interesează pe nimeni. Caz concret din urma cu câțiva ani în Iași: un Ford Sierra cu numere de Spania abandonat la 30-40 m de intersecție pe un bulevard aglomerat a stat peste 6 luni și doar după telefoane repetate la primărie au ridicat-o. Pt firma de ridicări era evident ca se încarcă de o epava asa ca nu le pasa ca încurcă traficul.

      00
  5. 1. O persoana fizica sa poate cumpara si inmatricula o masina doar daca are permis
    2. RCA pe sofer si nu pe masina.

    00
    • > O persoana fizica sa poate cumpara si inmatricula o masina doar daca are permis
      Yeah, no.

      00
    • 1-aberezi

      00
    • @Dan
      1. Corect, de acord, plus „să nu SE dea decât maximum o mașină per persoană”, pentru ca să ajungă la toată lumea!

      00
    • Tara e plina de masini pe numele bunicilor/parintilor din comune

      00
    • dacă au și un handicap cu certificat, sunt și mai buni bătrânii.

    • Am vrut sa scriu si asta. Sunt o gramada de boschetari cu certificat de handicap care pt bani de tigari si bere iau pe numele lor masini cu motoare >4000cm3

      00
    • Vali – Certificatul ala de handicap te scuteste doar de impozit, insa te arde la RCA.

      00
    • Vrem o țară ca afară, dar să nu mă afecteze pe mine.

      Înțeleg că una e dreptul la proprietare și alta dreptul de a conduce pe drumurile publice, dar măcar RCA-ul ar trebui să fie pe șofer și nu pe mașină. N-are nici un sens acum.

      Nu se poate amenda proprietarul că poate n-a fost el la volan. Nu se plătesc impozite că e pe veterani. RCA mic că e mașină de pensionar fără permis.

      Dar pretenții de civilizație avem.

      00
  6. Aparate omologate pe scurt.
    Anul trecut am fost martor la infractiune si am filmat cu telefonul si echipajul de politie care a venit la locul faptei a vazut filmarea. A 2-a m-a chemat un procuror la parchet si dupa ce mi-a luat declaratia am facut un fel de notita care arata ca am sa trimit o filmare de x minute si y secunde de pe tel meu pe nr procurorului prin whatsapp.
    Cand e vorba de filmari din trafic politia nu poate sa se apuce de fiecare trecere pe linie continua sau parcat ca un bou pe care o primeste in mail sau pe fb. Daca in urma unui accident sunt daune materiale sau raniti sau morti orice filmare este luata in considerare indiferent de omologat sau nu.

    00
    • Asa ar fi si logic sa se procedeze, cat timp justitia se bazeaza mult pe martori si pe credibilitatea declaratiilor. Adica te cred ca dai scris ca ai vazut infractiunea, dar daca ai si filmarea ei nu te mai cred ca poate ai editat filmarea…

      00
  7. Hmm, nu stiu cum sunt regulile politiei locale vs politia rutiera (daca sunt ..). Astfel am primit amenda pentru ca am parcat neregulamentar undeva in Constanta la 3 luni dupa ce vandusem masina dar respectivul cumparator nu o radiase.

    Deci avea tot numerele mele si cred ca la politie figuram tot eu ca proprietar. Amenda direct de la politia locala fara somatie or smth. Poate sunt diferite regulile politiei locale …?!

    Am facut o sesizare la politia locala fara succes. Pe scurt: eu sunt proprietarul, eu trebuie sa o platesc. Ceea ce am si facut. Apoi a trebuit sa-l amenint pe nenea ala ca ma duc la rutiera si radiez masina „maine” daca nu imi da banii de amenda. Mi i-a trimis pana la urma.

    00
    • trebuia să faci contestaţie la judecătorie (plângere contravenţională). de preferat aia de pe raza localităţii unde s-a întâmplat tărăşenia (sau la judecătoria de care ţine localitatea, dacă era sat, comună. găsiţi astea pe just.ro). depuneai copii de pe actele că ai vândut maşina şi cereai judecarea în lipsă, nici nu trebuia să-i mişti fundul la instanţă.
      astea unde se demonstrează că tipul care a luat amenda a vândut maşina înainte de incident câştigă întotdeauna (dacă nu la fond, rar, din motive de jude dus cu pluta, atunci la apel).

      niciodată nu faceţi plângere/contestaţie/whatever la instituţia care a dat amenda/a emis documentul de care sunteţi nemulţumit/pe care vreţi să-l contestaţi.

      amenzile, de regulă, se contestă la instanţă. judecătoria (nu tribunalul) de pe raza localităţii unde s-a dat amenda (sau judecătoria de care ţine localitatea, dacă e vreun sat). dar puteţi să trimiteţi şi la judecătoria voastră de domiciliu, o să decline ei dosarul la judecătoria care trebuie. daţi cât mai clar o adresă poştală la care locuiţi efectiv şi verificaţi cutia poştală cam după 1 săptămână, preţ de minim o lună, dacă n-aţi plătit taxa de timbru, o să vă scrie s-o plătiţi şi cât. pe asta o plătiţi la primărita voastră- direcţia taxe şi impozite locale, se poate şi prin bancă, în conturi, dacă le găsiţi. faceţi copie, trimiteţi pe mail, cu numărul de dosar, şi apoi originalul chitanţei/op, etc, prin poştă sau curier.

      de obicei, pe orice document- pv de amendă, decizie de pensie (astea mai sunt contestate), etc- scrie instituţia unde poate fi contestat şi termenul în care poate fi contestat.
      acolo contestaţi, în termenul ăla.
      (dacă data poştei e în interiorul termenului, aţi respectat termenul, chiar dacă la destinaţie ajunge după expirare; trimiteţi şi voi prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, sau orice altă formă poştală prin care să aveţi la mână termenul la care aţi depus la poştă).
      nu se contestă niciodată la instituţia care l-a emis

      00
  8. Cum naiba doar la parcarea in zona interzisa e prostia asta cu poza? Atunci cand nu opresti la trecerea de pietoni nu-ti ia permisul doar pe ce a observat militianul? Proces verbal si amenda la proprietar, nu mult 150-200 de lei sa nu merite sa faci prea mare deranj cu contestatii dar nici sa nu te mai zgarcesti la parcare. Avantajul ar fi ca te arde si pentru „5 minute pe avarii sa iau un pachet de tigari”

    00
  9. Din punctul meu de vedere la parcare amendă ar trebui sa fie pe proprietar/deținător, cu posibilitatea pentru proprietar să indice la înmatriculari cine folosește efectiv mașina.
    Cu alte cuvinte dacă X e proprietar dar mașina e folosita de Y, acesta din urmă este trecut că deținător și, implicit, primește amendă la parcare ilegală.

    Ar fi extrem de simplu, nu trebuie să cauți nu știu câți oameni, să vezi cine a parcat efectiv, doar vezi mașina parcată ilegal, o fotografiezi și dai amendă.

    Este adevărat că există contravenții unde trebuie sa vezi cine a comis-o, gen trecutul pe roșu, dar strict pentru parcare ilegală ar trebui sa fie pe.proprietar/deținător.

    00
  10. https://imgur.com/a/1C29m9k

    Pentru cine nu e din Bucurestistan, acolo e politia, banda aia galbena e tot a politiei, masina a tot de la ei, amuzant.

    00
  11. Nu e on topic, dar o împărtășesc că mi-a plăcut faza.
    Trăgeam o țigară pe balcon și văd cum căruțul poștăriței lăsat pe trotuar o ia ușor la vale, trece drumul și se oprește în bordura de pe partea opusă. Poștărița era în bloc, livra bucurie sau tristețe, după caz. Din sus, strada e în ușoară pantă, se apropie un național pe motocicletă, care oprește în dreptul poștalionui. A stat acolo până a ieșit poștărița să-și recupereze jucăria, i-a făcut cu mâna și a plecat. Dacă textul ăsta era scris ieri, îi urlam de la balcon să verifice dacă e omologat căruciorul de scrisori.
    Nenea polițistul nu a apărut la știri, că m-am uitat, ci și-a făcut munca mai ușoară. A PREVENIT, lucru necunoscut prin alte părți. A prevenit un furt, un accident, orice putea să se întâmple din cauza unui căruț galben.

    00
  12. Eu as vrea sa vad o lege prin care sa poti fi amendat pe baza filmarilor/pozelor trimise de oricine in trafic. Notiunea de omologat/neomologat trebuie sa dispara. Considera cineva ca poza/filmarea e trucata? Se poate face expertiza si se determina daca s-a intervenit asupra materialului. Sa vezi atunci mielusei in trafic.

    00
    • Hai sa ne vanam vecinii cu care nu ne intelegem… yeah, nope.

      00
    • Este dificil asta cu amenda pe baza pozelor/filmarilor idn trafic trimise de oricine.
      Ma gandesc de exemplu la faptul ca este greu de stabilit data la care a avut loc contraventia sau infractiunea.

      Apoi exista si riscul sa ai un vecin cu care nu te intelegi, cum spune @Alex.
      Nu-l impiedica nimic pe acel vecin sa faca poza la masina din 3-4 unghiuri diferite si apoi sa le trimita pe rand timp de 3-4 saptamani.

      Daca si-ar face Politia Rutiera treaba cum trebuie si ar avea echipaje pe strazi care sa dea amenzi pentru toate neregulile, nu ar fi nevoie de filmari de la cetateni. Eu daca circul 2 ore prin Bucuresti vad lejer 4-5 incalcari ale regulamentului. Sunt convins ca un politist de la Rutiera poate sa identifice 10 situatii in acelasi interval.

      00
  13. „Eu, nimeni de pe stradă, sau ei, polițiștii care nu își pot face treaba pentru care îi plătim?”

    Tu esti sanatos la cap? Adica sa faca ceva care ar elimina scuza de a nu-si face (o) treaba pentru care sunt platiti? Maine-poimaine vei avea pretentia ca tot ei sa vina cu propunerea de a nu mai putea iesi la pensie la 40 de ani.

    00
  14. si eu am parcat aiurea, recunosc. eram pe partie cand am vazut masina de politie bot in bot cu a mea, probabil sedinta foto. dupa o saptamana s-a trimis un plic cu instiintare sa zic cine a condus pe o adresa unde eu nu mai locuiesc in buletin si in permis de 9 ani. plicul cu tot cu confirmare de primire atasata :)
    am fost anuntat de niste fosti vecini. nu am luat act de solicitare :)
    the end.

    00
  15. Intrebare un pic offtopic: mai sunt automate de parcare in BV? Erau acum ceva ani si mi-au lasat impresia de a fi foarte practice si la un pret decent per ora.
    Legat de parcat aiurea, cel putin in proximitatea intersectiilor am vazut in Bacau o solutie f simpla si practica. Cel putin pe stradute laturalnice, adiacente, de cartier, acolo unde se intersecteaza, au montat pe o lungime de 10m stalpisori. Practic nu poti parca pe trecere sau in proximitatea ei. Nu ai cum sa oburezi trecerea de pietoni cu o masina parcata.

    00
    • sunt peste tot automate in BV. o chestie caream vazut ca ii incurca pe multi: intai trebuie sa tastezi numarul masinii si sa dai Enter. abia dupa aia bagi banii.

      00
    • da, sunt, acum sunt un pic mai avansate decât cele clasice, merg și cu bancnote.

    • NOU
      #39

      @Anda Nu e ca și cum nu ar scrie pe el cum funcționează, dar pentru unii e greu să citească.

      00
    • In Bucuresti pe strazile unde au implementat procedura de a trimite un sms complicat la un pret supraevaluat, 1 (unu) euro/ora cu dublarea acestuia dupa 3 ore, asta ar fi trebuit sa fie solutia. Automat de parcare, un pret de bun simt. Un bilet pe bord si gata. Cine le-o da lor sms , nu stiu. Daca ai cartela preplatita? Pret absurd pt o strada care n-a fost in veci parcare cel putin in cazul meu… Romanisme..

      00
    • @Serban, mi se pare ca asta cu SMS-ul este cea mai simpla si mai rapida varianta. De ce sa investeasca Primaria in automate de parcare, pe care in plus trebuie sa le si goleasca de bani zilnic (adica alte costuri suplimentare).
      In plus sunt predispuse la vandalism in zonele mai izolate.

      Daca ai cartela preplatita si stii ca ai treaba in centru, incarci cartela. Este destul de simplu.

      00
  16. In Cehia, se plimba doi politisti prin cartier, fac poze cu o sapuniera si lasa hartiute pe sub stergator cu amenda respectiva. O iei, te duci la politie, platesti sau oferi info despre sofer, daca nu erai tu la volan. Mergea o faza acum cativa ani, sa declari ca ai imprumutat masina unui prieten si scapai de amenda ca nu te puteau obliga sa divulgi cine era prietenul (sau ceva de genul asta).

    00
    • Au incercat si la noi cu citatie lasata sub stergator pentru masinile parcate ilegal. Teoretic esti obligat sa te prezinti in termen de 10 zile parca la sediul Politiei Loca pentru a declara cine a parcat masina acolo. Daca nu te prezinti, primesti amenda.

      00
  17. Aia cu onologata mi se pare bagata de unu care adormise la sedinta si a zis si el ceva sa nu para prost. Da, instrumentele de masura se decalibreaza: un cantar, un radar etc etc trebuie verificat periodic ca poate da abateri. Da la poze ce plm sa ii faci? Mai ales daca politistul face poza. Astia se uita la prea multe filme cu spioni.

    Ok, sa zicem ca se intampla. Ai un caz de manipulare la 10.000 de cazuri rezolvate. Merita sacrificiul.

    00
  18. Fratele lucra pe tir prin Europa la o firma din Cluj. Ii vine amendă acasă din Germania pentru încălcarea vitezei. Foto la șofer, foto la număr. Cei din Germania cum s-or fi descurcat sa afle cine a condus autocamionul astfel încât să ajungă amenda la șofer și nu la cui aparține tirul?
    Cine oare poate știi?

    00
  19. Vrajeli de Romanistan.

    1. N-am pastrat distanta fata de masina din fata pe autostrada in Germania. Masina inmatriculata pe firma. Vine mailul de la Administrativ: boss, politia cere datele tale de contact. Le-am dat si a venit recomandata acasa. Mult text in germana. Singurul in engleza: platesti x in contul y.

    2. 146 kmh in zona 130 kmh in Austria. Masina in leasing. Mail de la firma de leasing catre Administrativ: boss, politia austriaca cere sa platiti amenda in valoare de x in contul y, in caz ca nu platiti, o platim noi si o refacturam. Am platit si am trimis confirmarea de plata.

    Romania e o tara la vrajeala. Nu vor sa faca pentru ca poate poate un baron si-o ia la portofel.

    Vezi Ontanu cu 3 ani cu suspendare pentru mita de 4 milioane de euro.

    00
  20. Omologarea distruge!

    00
  21. oricine poate cere modificarea unei legi:
    1. prin strângerea a suficiente semnături, conform dispoziţiilor constituţiei, cum s-a făcut la „fără penali în funcţii publice”. mai greu fără cineva care să gestioneze circul.
    2. fiecare cetăţean nemulţumit îi poate scrie (mail, poştă, porumbel călător) deputatului/senatorului de circumscripţie şi îi poate cere să solicite modificarea legii sau o lege nouă.
    dacă toţi comentatorii de aici şi prietenii lor (răspândiţi probabil prin toate judeţele ţării şi prin afară) ar trimite un mail pe săptămână la deputaţii şi senatorul de circumscripţie vreme de 1-2 ani, poate s-o găsi unul să ridice mingea la fileu. şi s-or trezi şi alţii „bă, am jdemii de scrisori pe temă de la ăia pe care îi reprezint, poate ar trebui să fac ceva, că peste 1-2-3 ani îi rog iar să mă voteze”.

    00
  22. Doar la noi pentru permis conducere îți trebuie cazier de la poliție să-l duci tot la poliție :) . Mai avem pana la digitalizare

    00
  23. Va fi nevoie sa asteptam masiniile inteligente care sa accepte sa parcheze doar in zone delimitate in orase, sa nu accepte depasiri riscante, etc. ca pana la condus autonom 100% pare ca va mai trece ceva timp. Asta pentru ca politia e incapabila sa educe prin amenzi soferii in trafic.

    00
  24. Asta cu camerele omologate sau nu si acceptarea sau nu ca probe a filmarilor facute de cetateni: sunt 2 situatii.
    1. Contraventia / infractiunea a lasat urme – o zgarietura pe masina, o vanataie etc. In cazul asta, existenta unei fapte ilegale e clara, se poate folosi o filmare (de fapt orice mijloc de proba) pentru a determina imprejurarile faptei, vinovatii etc.
    2. Contraventia nu a lasat urme – un individ vorbea la telefon si eu l-am filmat, sau a depasit pe linie continua dar nu a produs accident. In cazul asta, filmarea nu se poate lua in considerare.
    Motivul este ca fapta trebuie constatata nemijlocit cu simturile „organului constatator”.
    Deci tineti minte: imprejurarile faptei – DA; existenta faptei – NU.
    A vazut politistul masina parcata ilegal? Fotografia e mijloc de proba indiferent de cine si cu ce a facut-o.
    N-a vazut politistul? Nu se poate proba cu foto.

    00
  25. Tu inca pornesti de la premiza ca cineva vrea sa faca treaba?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile