Jurnalismul românesc: Gamestop saga

Povestea Gamestop/Reddit continuă, cu o schemă care lasă mult gust amar oamenilor: pentru a stop pierderile, jucătorii de pe Wall Street au făcut presiuni asupra brokerilor digitali să oprească Gamestop de la tranzacționare, ceea ce unii au făcut. Brusc, alți oameni au aflat că nu trăim într-o democrație și că regulile sunt altele pentru bogați.

Dar altul e subiectul postului.

Pe mine mă amuză foarte tare incompetența oamenilor care se pretind jurnaliști români, și care nu sunt altceva decât traducători de știri de pe afară, cu o lipsă cruntă de discernământ de orice fel. Chiar când știrile sunt în fața lor, pe site-uri străine, nu pot folosi urma de creier pe care au primit-o la naștere pentru a discerne dacă e important sau nu și dacă ar trebui să traducă sau nu.

Primii care au scris despre asta nu au fost ziarele financiare consacrate, cum v-ați fi așteptat, ci Profit.ro, pe 11 ianuarie. Asta pentru că ZF sunt ocupați să caute pensiuni de succes, iar Capital să încaseze bani să scrie despre taxe pe țigări.

Și cățeluși. Probabil aceiași oameni care scriu despre cățeluși decid și ce știri financiare să traducă. Asta e școala jurnalistică românească actuală.

jurnalism-romanesc

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Oy vey goyim, it s a free market no wait what are you doing noooo not like that

    00
    • De fiecare data cand citesc sau aud „goyim”, parca imi vine sa aprind o lumanare la morti pentru…
      Apropo, „goyim” nu e in „dictionarul de cuvinte rasiste”, nu?

      00
    • dicționarul de cuvinte rasiste e ca bursa, controlat de cine trebuie.

      00
    • Ok hai ca pun botul, Cristi. Goyim e pluralul pentru goy, adica un nonevreu. E yiddish. Unde i rasismul? Da, e super antisemit sa observi chestii, ia nu mai pune tu intrebari si marş la muncă, ratele alea nu se platesc singure.

      00
    • pe pamant sunt doar evrei si animale. Cum banuiesc ca nu dai lapte, marsh la platit rate :)

      00
    • Io știam că doar evreicele-s animale de rasă superioară. Doamne-ajută cu bisturiul. Gal Gadot FTW!!! 😂😂😂😂
      P.S. E mișto asta cu anti-semitismul, mai ales că evreii-s cei mai mari anti-semiți. Arabii tot semiți sunt. 😎
      Mie-mi plac ș-unii ș-alții precum îmi plac indienii și chinezii: reci și pe masă cu cearșaf alb pe față. 🤣🤣🤣

      00
  2. Vai, a pierdut fondul bani. Ce bucurie, saracii au batut pe hraparetii de la fond, o mare victorie a clasei muncitoare. Am o veste trista pt clasa muncitoare: hraparetii de la fond traiesc din taxele de administrare ale fondului. In spatele fondului pot fi alti multi saraci(si bogati) carora le-au scazut banii. A scris cineva ceva legat de fonduri si s-a trecut repede cu vederea: fondul iti ia taxa de administrare oricum, indiferent ca banii tai cresc sau scad.

    00
    • Asa e, dar daca o da de gard cu administrarea, o sa-ti muti portofoliul. N-o sa vrei sa-ti administreze economiile unii care pierd bani.

      00
    • gandilosu Uiti faptul ca odata ce ai pierdut 90-95% din bani, nu mai ai ce „portofoliu” sa muti.

      00
    • Ai dreptate si nu prea. Hedge funds (habar n-am cum se traduce) nu sunt fondurile de investitii clasice, accesul la ele fiind limitat doar catre un grup select pe baza unor criterii care se reduc la „esti bogat?”. Astia au fost si in spatele crizei din 2008.
      Sunt mostly sociopati care au gasit portite in „free market” si scot bani din falimentat companii si tari, dar nah… totul pentru zeul capitalismului.

      00
    • 1. În prospectele fondurilor de acțiuni scrie cu litere mari că sunt volatile și valoarea investiției poate crește sau scade foarte mult (cel puțin prospectele din România, nu știu dacă în State sunt obligați să scrie asta). Dacă tu dai banii acolo înseamnă că îți asumi riscul (e scris mare în reclamă, nu cu litere mici de tot la clauza 100 și ceva a contractului).
      2. Sunt curios fix în cazul fondurilor din știrea asta ce procent din bani sunt ai oamenilor „normali”, care câștigă până la câteva salarii medii și mai cumpără câteva unități de fond lunar pentru a acoperi inflația. Dacă sunt fonduri unde investiția minimă e de ordinul milioanelor o merită (părerea mea).

      00
    • Hedge funds sint fonduri inchise.

      00
    • VladM ai zis bine doar ca portitele alea nu le au gasit ei ci le au creat ei de la bun inceput. Asa cum la noi legile s facute de smecheri pt smecheri.

      Cum zicea George Carlin: it s a big club and you aint in it.

      00
    • Hedge funds sunt literalmente fondurile de bogați unde nu ești primit decât cu aprobare și cu sume minime de câteva milioane.

      Dacă nu erau banii lor nu făceau atâta tam tam, ci urlau că vai, pensiile oamenilor se duc pe copcă.

      Dar nu au făcut-o. Alea sunt alte fonduri și cu alea nu face nimeni short-uri și chestii din astea. Se investesc în S&P, fortune 500 și aia e. Nu face nimeni shorturi cu banii oamenilor că îi paște închisoarea.

      Ăștia sunt rechini și atât.

      00
    • Pensia privata, cel putin la mine, se imparte intre un All Equity Fund si un Balanced Fund. Pot vedea real time unde se investesc banii, cat de profitabil e si alte detalii. Nu sunt in niciun Hedge Fund.

      Hedge Fund e un cacat legalizat de bogati sa faca bani mai multi, mai rapid, falimentand companii.

      „It is important to note that hedge funds are generally only accessible to accredited investors as they require less SEC regulations than other funds. One aspect that has set the hedge fund industry apart is the fact that hedge funds face less regulation than mutual funds and other investment vehicles.”

      00
  3. Exista incacapital ? Cred ca nici aia care lucreza pt ZF si Capital, nu citesc tampeniile alea. Astia cred ca au abonamente pe la tot felul de regii si ministere ale statului si d-acolo mulg. Cine draq ar da banul lui din buzunar pt idioteniile astea?

    00
  4. Problema e mult mai grava si urata in acelasi timp, sa faci naked short cu actiunile unei companii, nu e numai ilegal dar si profund imoral, sa vad acum ce zic „oficialii” din US cum o sa justifice bail outs pentru ceva foarte foarte ilegal si imoral… Melvin capital au „cica” 7 mld de usd dar au pierdut in jur de 13 mld in mod normal ar trebui sa fie praf fondul ala, sa vedem cine a sarit cu banii ;)

    00
    • Cum cine? Guvernul american cu banii contribuabililor ca in 2008. Citisem un comentariu undeva „it’s capitalism for us, and socialist cooperation for the rich”.

      00
    • E alt fond de investitii, Citadel care se pare ca are niste bani deja bagati in fondul care a facut buba, Citron Research si care (tot Citadel) ar cam fi si backerul principal al RobinHood care urma sa se listeze pe piata.

      Deh, corb la corb nu-si scoate ochii.

      In momentul in care un fond de investitii facea short, se facea un anunt, ceilalti rechini de piata stiau si stateau departe, de asta si mergea schema pana cand au aflat informatia astia de pe reddit si s-au bagat pe fir de le-au stricat apele.

      00
    • De unde ai scos-o p-asta cu „ilegal”?

      00
  5. E o poveste gri cu multe nuante… doar asa, ca detalii: 1. brokerii pot opri tranzactionarea cu un instrument in anumite conditii (si au mai facut asta in trecut), desi ce au facut aici pare ca e o manipulare cam naspa, in sensul ca nu poti cumpara si doar vinde (si eu folosesc Interactive Brokers si e o ciudatenie cu GME, deci nu e doar Robin Hood); 2. foarte important, daca mai multi jucatori mari discuta intre ei si se decid sa bage in pamant sau sa ridice pana la cer un anumit instrument, chiar este manipulare si teoretic fac parnaie (cativa trepadusi au fost prinsi si condamnati pentru asta, vezi nefericitii condamnati in scandalul de manipulare Libor de acum 5-6-7 ani, desigur ca beneficiarii mari au scapat). Ca sunt prea putini condamnati pentru mizerii de genul asta e o discutie paralela care trebuie avuta.

    PS: Cumva in apararea „jurnalistilor” nostri, pana si Financial Times a dat chix la diverse faze cu stirile pe tema asta.

    00
  6. Pe mine ma mira reactia firmelor mari, care mi se pare copilareasca, la nivelul la care joaca. Deja nu aveau o imagine prea buna. Acum au dat-o de gard rau de tot si daca faceau magarii inainte mai pe ascuns, acum au facut-o pe fata, ceea ce le aduce foarte multa atentie nedorita.
    Atentia inseamna controale, investigatii, etc.
    Chiar merita pretul platit pentru a salva cele cateva fonduri salvate in conditiile in care cu siguranta mai au multe altele si nimeni care se joaca cu miliarde, nu are toti banii intr-un loc astfel incat sa depinda toata averea lui de asta?

    P.S. Zau daca il inteleg pe mosul ala care sta sa moara si inca se ocupa de afaceri. Probabil are si cateva sute de milioane in conturi.
    Ce mai vrei? Pe bune… mai ai cativa ani de trait si tot la bani te gandesti, in loc sa te duci pe o insula undeva exotic si sa te bucuri linistit de ce ti-a mai ramas din viata?

    00
    • Exact. Awareness-ul generat de gamestonks fata de bursa o sa ii doara enorm pe termen mediu si lung pe „investitorii profesionisti”.
      Oricum nu exista prea multa crestere reala in bursa, marea majoritate a cresterii e prin infuzie de „dumb money” ( cum zic „experintii in bursa”). Si daca „dumb money” isi dau seama ca e teapa cu bursa si nu mai pompeaza in ea, se cam darama șandramaua. Nu conteaza cate bailout-uri o sa faca, nu au cum sa creasca apetitul de stock-gambling odata ce lumea vede ca „meciul e aranjat”.
      E oricum normal reactia de a restrictiona tranzationarea pe bursa, ei stiu ca e bursa e detasata de economie si e in bula.
      O carte interesanta ce abordeaza si subiectul detasarii sectorului bursier si financiar de economie e”Age of Stagnation”.

      00
    • @Zarax „Atentia inseamna controale, investigatii”
      Ma faci sa rad. O sa faca congresul un circ cum au facut si cu Facebook si apoi sa o le dea bani gratis ca sa acopere pierderile. Ii doare pe astia in cur de ce crede populatia. Nu e ca si cum nu se stie de 100 de ani ce magarii se fac.

      00
  7. Fără a fi expert în economie mie mi se pare profund imoral aceasta joaca cu hartii/acțiuni. La fel și la bitcoin. „lecțiile” lui 2008 au fost uitate repede. Kerviel, nick lesson erau niște bebelusi

    00
  8. Pe bursa am citit ceva explicatii dar nu complete. Pe hotnews am citit explicatii multe nu in articol, ci la comentarii mai degraba, dar si acolo trebe puse in ordine logica ca sa intelegi fenomenul. Toate articolele scrise tarziu cand au asteptat un dezonadamant probabil si inca mai asteapta (prabusirea gamestop). Economistii is ca si itistii, nu trebe sa-i intelegi, sa-i intrebi, sa-i contesti, ci doar sa ii crezi si sa-i admiri. Cat despre presa aia specialista in finante sau orice altceva, nu exista.

    00
  9. Pai cum era aia cu libertatea pe o platforma privata? Azi votantii de dreapta, maine oricine care nu ne convine.Amuzant cum mainstreamul a inceput sa numeasca gașca de pe reddit conspirationiști, qanons, etc.
    Dar Trump, marele dictator….

    00
  10. …bursă defapt nu este reglementată deloc, am simțit asta pe propria piele. Aveam acțiune la Denbury, care la un moment dat a intrat în insolvență… La nici 2 luni distanță au stins datoriile, acum sunt iarăși pe bursă fara nicio obligație față de investitori. Fain! Dar nu doar ei, mai sunt și Oasis, și acolo am luat tacă… ăștia au eliberat niște garanții dar dacă le vrei trebuie să plătești de 5 ori prețul de la relistare sau sa speri că în 3 ani va depăși pragul ăla imens și să le soliciți prin firma de brokeraj.

    In timp ce conducerea și-a luat bonusuri de zeci de milioane că au gestionat corect criza din companie.

    Asta e furt pe fata și niciun tribunal nu va da câștig de cauză „plebei”.

    00
  11. Am facut 286 000 $ in 3 zile, ma declar multumit!!!

    00
    • NOU
      #31

      Acum cu toți banii da Short blana. Aia mici nu mai au banii sa le țină sus… abia acum tre Arși

      00
    • Dragnea, tu esti?

      00
    • Felicitari, eu mi-am bagat toate economiile pe GME si am pierdut deja jumatate. Mai bine imi luam bere de aia 50 de lei.

      00
    • Imi poate explica cineva, ca la prosti, p chestie?
      Cum faci bani din acțiuni? Dividende, cumperi ieftin si vinzi scump, mecanismul descris cu „short”…
      Totusi, in afară de dividente, restul sunt „tunuri”, corect?
      S-a umplut presa de articole cu oameni „care se îmbogățesc” jucand pe bursa actiuni la firma asta. Dar, dupa cum merge trendul, bani poți face o data, o singura operatie, nu? Am înțeles bine?

      00
    • Modul sanatos de a face bani din actiuni, cum vad eu, e sa cumperi actiunile si sa tii de ele ani buni. Intre timp, daca firma plateste dividende, mai iei niste bani din cand in cand. Apoi, cand vinzi actiunile, esti bogat si iti cumperi yacht. O vad asemanatoare cu achizitia unui apartament. Il cumperi, scoti ceva bani din chirie, apoi il vinzi cand a crescut pretul apartamentelor in zona ta si ai si un profit.

      Treaba se complica daca se introduc in ecuatie CFD-urile, care sunt, in intelegerea mea, niste pariuri. Mergi la broker (casa de pariuri) si pariezi ca o actiune o sa isi schimbe valoarea. Daca isi schimba valoarea in favoarea ta, brokerul iti da tie bani, daca se schimba invers, dai tu brokerului.

      Apoi, mai sunt optiunile de cumparare. Eu vad ca un bun (o actiune) are potential de a creste in pret, dar nu sunt sigur de asta, asa ca ii platesc celui ce o vinde un avans, urmand ca in cateva zile sau luni de zile sa ii platesc si restul banilor. Daca pretul creste, eu pot fie sa platesc restul banilor si cumpar acele actiuni la pretul pe care l-am stabilit in momentul in care am platit avansul, fie sa vand contractul asta de cumparare altuia care vrea sa ia el actiunile la pretul acela mai vechi. Daca nu fac nimic, contractul expira si avansul ramane la broker.

      Din toate metodele astea, cred ca actiunile sunt cele mai putin tranzactionate, cei mai multi vanzand doar astfel de produse derivate, cum sunt optiunile si CFD-urile.

      00
    • @Cristi daca mai citesti aici, explica tipul asta destul de bine. Recomand canalul pt ca nu se incadreaza in tipul „pt mai multe info hai sa iti vand un ebook, curs etc” si mai are si video-uri de tip „party pooper”

      https://www.youtube.com/watch?v=CAs_aX95tVQ

      00
    • Cine e atât de prost încât sa faca “împrumut” pe 138% din totalul actiunilor?! as fi crezut ca poate e un inside job, gen cineva a dat un sfat prost intentionat, dar mi-am adus aminte de traderul ala care a spart 5 miliarde în 2008 si ma gândesc ca unii de la unele fonduri hedge chiar sunt prosti gramada.
      Oricum, am încercat sa cumpar ieri ceva prin revolut, pretul tot scadea si eu tot n-am reusit

      00
    • Si eu am zis la fel, pana am citit ca de fapt doar 30% din actiuni erau disponibile, lichide in piata, imprumutul efectiv era de 300-500%. Probabil nici nu s-au gandit, celelalte fonduri aveau propriile shorturi, o zi de marti obisnuita.

      00
  12. Explica nenea asta de mai jos ce s-a intamplat, ceva mai tehnic, de ce Robinhood nu prea putea sa nu blocheze tranzactionarea, cum reglementarile proaste facute chiar de democrati prin 2010 au cauzat partial aceasta situatie… meme-urile sunt distractive, comentatorii care descriu romantismul situatiei cu aia mici care se ridica impotriva bogatilor sunt numerosi, dar putini au semnalat detaliile chiar importante.

    https://twitter.com/KralcTrebor/status/1354952691856896000

    00
    • Faptul ca exista mecanisme care sa-i protejeze pe marii speculatori nu inseamna ca ar trebui sa sarim in sus de bucurie.

      00
    • Eu doar am constatat ca democratii, aia care teoretic lupta pentru „the little guy” sunt artizanii acestei magarii,.. ca dubiosul de Trump nu a facut nimic sa schimbe status quo-ul e si asta o discutie, ca doar el era omul din popor.

      Dar problema este alta aici: sunt chestiuni tehnice si acum isi da cu parerea oricine despre ele. Nu e chiar ca si faza cu vaccinurile, dar pe acolo: are Gigel, drojdier de meserie, o parere foarte vocala si multe covingeri, la fel ca si domnu’ doctor Vasilica. Si sunt mai multi Gigei decat Vasilici si daca ii lasi pe primii sa isi bage nasul in ceva ce nu pricep, chiar si daca sa zicem ca vor sa faca lucruri bune, ma tem ca vor arde sandramaua si va fi mult mai rau pentru toti…

      00
    • Esti propagandist de meserie sau doar amator? Daca esti amator ar trebui sa te gandesti serios la o cariera in domeniu. Poti sa pui comentariile astea pe CV, ca sa le arati ca stapanesti urmatoarele procedee:
      – tulburarea apelor: situatia nu e cum pare, e mult mai complicata
      – distragerea atentiei: democrati, republicani, Trump
      – falsa analogie: e la fel ca la vaccin
      – FUD: daca nu faceti ce zic o sa fie foarte rau pentru toti

      00
    • Cand incerci sa ai o parere e bine macar sa ai putin habar despre ce vorbesti: la SEC trump a pus pe unu de pe wall street, prima chestie a fost sa faca praf dodd-frank, a doua regulile de transparenta.

      Asa ca silviu, papuse, taci in plm mai bine in loc sa o faci pe desteptul. Ai gasit un thread pe twitter si crezi ca ti-a crescut iq-ul cu 10 puncte.

      00
    • Ramane cum am stabilit, toti habarnistii au o parere; eu imi recunosc limitarile pe domeniul supravegherii financiare, chiar daca am lucrat destui ani in bransa larga, ca sa zic asa, dar pot sa remarc si habarnistii. Iar dupa ce veti arde totul intr-o cruciada cu inamicii care par a fi cei rai, veti gasi pe cine sa dati vina ca nu a iesit cum trebuie… din seria „this is not the Brexit I voted for”.

      00
    • Deci niste oameni au cumparat actiuni la o firma. Niste paraziti care au pariat ca firma va da faliment o sa piarda bani. Rezultat: apocalipsa financiara!
      Ok. Am inteles.

      00
    • Ai inteles foarte prost… instrumentul de vanzare in lipsa e foarte util. Piata de capital, asa cum sugereaza numele, ajuta la alocarea de capital intr-o maniera cat mai eficienta. Cumperi cand ai incredere in ceva, vinzi cand nu… shortarea transmite un semnal mai puternic in directia corectiei.

      Speculatorii, oricat de huliti ar fi ei, au cel putin 2 roluri mari si late: 1. sporesc lichiditatea pietei (un rol foarte important) si 2. sunt, de multe ori, primii care actioneaza intr-o anumita directie si piata vine dupa ei de multe ori. Au un rol aproape de sanitari, de necrofagi.

      Sunt cel putin 3 probleme cu GME. Astia au facut naked short, au vandut mai multe actiuni decat exista, doi, incercand sa isi acopere urmele au umflat tranzactionarea cu povestea asta si acum se risca un efect in lant care sa afecteze intreaga bursa si trei, au incercat sa aiba si tortul si sa si-l si manance, sa iasa din povestea asta fara repercusiuni. Nu ca geniile din spatele r/wallstreetbets nu ar fi stat ei insisi short acum nu foarte mult timp, par example, discutii de acum un an. Deci sa ii faci pe ei mari eroi, care nu „pariaza” pe pierderile sau falimentul anumitor companii e o gluma.

      https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/ej202d/tsla_430_time_to_short/

      00
    • @Silviu Esti bun! Ti-am mai zis, foarte bun!
      Dar n-ai cu cine…
      I love the stonks

      00
  13. Da, normal, democrații „e răi”. Cred că ai sărit paragraful ăsta : „This is the regime post-Dodd-Frank. NSCC updated it’s rules in 2018 to improve the VaR calc and to add the Gap Risk Measure.” Trump a dereglementat timp de 4 ani tot ce s-a putut, în toate domeniile, și tot Obama e vinovat. Penibil.

    00
  14. „incompetența oamenilor care se pretind jurnaliști români, și care nu sunt altceva decât traducători de știri de pe afară”

    ding, ding, ding.

    NU retin cand am citit ultima analiza inteligenta in presa ec. din ro.
    NU produc absolut nimic util, 0, sunt PR-isti platiti de smecherasi.

    00
  15. Ce e interesant este ca la radio si TV principalul mesaj legat de ce se intimpla este ca unii investitori vor pierde masiv. Oar cit poate plati un administrator de hedgefund pentru ca pe post sau in zare sa apar stiri care trebuie sa sperie micii investitori?

    Ce se intimpla acum este ca micul investitor realizeaza ca bursa este locul unde cei bogati au zeci de mecanisme care sa le protejeze investitiile dar aceste mecanisme nu sint destinate micului investitor.
    Treaba este acum abia la inceput si jocul continua.
    Citeam ieri ca asa cum BLM a mers dupa politisti, aceasta miscare are ca scop oprirea acestor hedgefunds.

    00
    • Nu se bucura nimeni ca niste oameni de bine au reusit sa scoata firma Gamestop din faliment? Stiti voi, locuri de munca, impozite, profit, etc.
      Unii mai naivi ar putea sa creada ca tot sistemul e mega corupt…

      00
    • Dex, asta inseamna instabilitate. Eu fac doar buy and hold in general, nu fac asa numitul “trading”. La mine, de la buy pana la sell, este o perioada de minim 6 luni, in piata normala.

      Cumparand GME si eu la randul meu, am sabotat piata, gain-ul de 16% din Ianuarie mi-a ajuns la 5% azi.

      Solutia care pare logica este inlaturarea hedge funds de pe market fiindca acum sunt posibilitati ca si copy trading, copy portofolios (ex. Etoro, trading 212). Astfel daca Melvin isi face un profil, elita din spate poate da follow.

      Doar ca in general hedge funds impreuna cu brokerii isi fac propriile reguli si se stia asta si inainte. Acum i-a prins cu matza in sac WSB-ul. Acum “pulimea”, adica noi retards, cerem o schimbare.

      Nu se stie ce va fi, dar toti am investit banii care ne permitem sa ii pierdem si ii vom pierde mai devreme sau mai tarziu.

      00
  16. Inca una: Jannet Yellen, cea care ar trebui sa aiba un cuvint greu de spus in faptul ca unele apps au oprit cumpararea unor actiuni, a cistigat un purcoi de bani de la hedgefunds events unde a vorbit ca invitata.
    Credeti ca va musca mina care o hraneste?

    00
  17. exact la asta ma gandeam si eu cand cautam niste surse online in Romana pentru a distribuii stirea in bula mea cu mai putina engleza si termeni de trading (bullish, bullrun, etc). pur si simplu nu gaseam nimic……parca nici nu exista stirea asta atat de mare. Abia am gasit ceva pe Digi foarte superficial iar azi pe Pro la stirile de la 13:00, au cosmetizat stirea asta in asa fel incat ar fi defapt o gluma….si radem toti (HA HA HA).
    Daca si voi sunteti suparati pe wallstrett, luati-va revolutul si cumparati niste GME (nu mai mult decat puteti pierde, maxim banii de tigari :) ).
    Piata se deschide azi la 16:30, si se prevede sa urce bine de tot azi deoarece expira foarte multe inprumuturi si o sa fie obligati sa returneze la pretul umflat.

    00
    • Nu mai urca nimic sau daca urca nu va urca prea mult … urcarile abrupte se intampla atat de repede incat ma face sa cred ca tot niste oameni cu f multi bani le fac sau un sistem automat de boti … iti trebuie vreo 1000 de gigei cu cel putin 1000$ de spart care sa cumpere in acelasi timp ca sa ridici pretul f repede si nu e usor de sincronizat 1000 de oameni

      00
    • Si o mica teorie a conspiratiei: niste gigei cu f multi bani sau sistem de boti bine pus la punct face cate o achizitie masiva si pretul creste f repede pana la un anumit nivel, cresterea abrupta apare in presa sau pe retelele sociale, gigelul normal vede ca a crescut pretul cu 3000% si cumpara si el, dar pretul a ramas la fel de la cresterea abrupta, e la fel de cateva zile, ceea ce ma face sa cred ca gigelul normal cumpara de la gigelul cu f multi bani care vinde un pic cate un pic pana isi face profitul dorit dupa care incearca sa scape de tot si vinde ieftin

      00
    • A urcat…….vineri la deschidere a atins 400usd, asa ca era un moment oportun pentru vanzare. Eu am fost mai neinspirat si am vandut spre sfarsitul zilei cu 330usd. Nu am bagat suma mare….am bagat banii de tigari pe o luna si am castigat 2 saptamani de tigari gratis. Mergem mai departe si urmarim :)

      00
    • Nu poate sa urce pentru ca s-a limitat cumpararea pentru oamenii de rand la 1-5 actiuni. Faptul ca in ciuda manevrelor a ramas cel putin constant pretul imi spune ca o sa mai creasca.
      P.S. Eu n-am bagat bani ca n-am. Dar urmaresc povestea.

      00
  18. @Elizabeth Stark
    2008: Too big to fail
    2021: Too small to win

    00
  19. am si eu o intrebare usor offtopic. Pentru a face short-ul, hedge fondul trebuie sa imprumute actiuni. De la cine le imprumuta? si care este interesul/profitul celui care imprumuta actiunile hedge fondului?

    00
    • Tot prin piata (via broker). Este instrument standardizat. Practic pui un order de shorting si primesti $$$ in cont cu care trebuie sa cumperi acelasi nr absolut de actiuni la scadenta.

      00
    • Eu cand faceam short pe forex primeam diferenta dintre pretul de pornire, sa zicem 100 de lei si pretul final de vanzare, sa zicem 99 de lei, adica primeam 1 leu. Banuiesc ca leul asta il plateste cel care a vandut in pierdere, detinatorul initial. Acuma daca fac short si pretul creste eu va trebui sa platesc mai mult, adica daca pretul ajunge la 110 lei eu va trebui sa platesc 10 lei in plus celui care imi vinde.

      00
    • Asa e si la shares/options. E un escrow de 1-2% cerut de depozitar (dtcc aka fed:P in cazul discutat) care lasa lichiditate mare in piata. Plus ca si concilierea este la cateva zile. De asta s-a shortat 139% din total actiuni si cam 4x actiuni disponibile. Totul se face intr-o baza de date. Interesul? A explicat cineva mai sus. Hedge Fund-urile sunt bune pt piata. Cresc volume, identifica trenduri, penalizeaza dezechilibre. // Shorterii din cazul de fata sunt jegosi din mai multe unghiuri: targeteaza si manipuleaza piata impotriva unor retaileri cu probleme din motive de $$$ direct, le cresc costul de finantare si ii apropie de faliment. Daca ii inchid prietenii lor de la alte fonduri cumpara active la preturi de dumping si alti $$$ pt baietii destepti. La final daca ii falimenteaza -> nu mai trebuie sa-si inchida pozitia shortata. So – money out of thin air. Asa ca: este genial ce se intampla acum. Daca se rezista presiunii, DTCC trebuie sa acopere (daca astia micuti – multi miliardari:P nu pot acoperi). Banii pierduti deja apartin unor baieti ff bogati, dar din esalonul 2. Cand ajungi la DTCC (aka FED) cu un escrow de 1%(in ultimele 2 zile au cerut 100% de asta s-a blocat achizitia pe multe platforme sau s-a pus limita) atentezi direct la “bijuteriile coroanei”. Si nu asa cu 2 lei. Undeva intre 20 si 90 mld. Poate si de asta (trecand peste prostie) nu prea scriu coerent si asezat trompetele din MSM. Mai greu cu articole despre “those who must not be named”:). Asa ca: #hold, #rezist. Sau popcorn, daca-ti place de pe margine.

      00
    • Bun, sa presupunem ca eu sunt detinatorul de actiuni. De ce le-as imprumuta cuiva/unui hedge fund? Care ar fi avantajul meu?
      Scuze pt insistenta sau pentru, poate, intrebarile prostesti, dar chiar vreau sa inteleg cum functioneaza.

      00
    • @mactatus … tu nu le imprumuti fondului in mod direct de la tine, fondul cand face short se duce pe bursa si spune ca iti va cumpara actiunile tale mai ieftin, daca tu ai 3 actiuni si el spune ca vrea 30 probabil va trebui sa intermedieze acele actiuni de vreo 10 ori. Daca in schimb actiunile tale cresc el este obligat sa plateasca mai mult decat a spus initial, daca pretul actiunilor tale creste de 10 ori hedge-ul banuiesc ca este obligat sa vina cu de 10 ori mai multi bani la tine ca sa iti ia actiunile si sa le vanda mai departe celui care chiar vrea sa le cumpere de 10 ori mai scump. hedge-ul nu va face profit pentru ca la short el probabil le intermediaza/imprumuta, el teoretic nu le va detine niciodata.

      00
    • Mactatus – foarte bine ca intrebi, sunt sigur ca multi au nedumeriri similare, dar cred ca intelegi mai bine daca te uiti pe google. Nu’i greu de inteles, dar e mai greu de explicat simplu si concis, daca are sens asta.

      00
    • Ideea e ca tu trebuie sa restitui ce iti imprumuta el pe short.

      Tu daca faci short la 17 dolari si actiunea ajunge la 400, tu trebuie sa restui actiunile alea.

      Plus ca hedge-urile lucreaza cu leverage pana la 500 ba baiete. Tu vi cu un milion, marketul iti da 499 sa le folosesti.

      00
  20. Buy and hold #GME , 💎🙌

    Rasturnati sistemul corupt care se pretinde a lucra in favoarea noastra.

    Sper ca in curand sa apara internet 3.0 baza pe crypto, un social media in care nu poti fi cenzurat, un wallet care sa nu poate fi controlat, ceea ce trebuia sa fie internetul cum il stim azi!

    Come to WSB, invest what you can loose, join the retards!

    00
  21. Capital e o mizerie. VEZI AICI, CLICK AICI, NU O SA-TI VINA SA CREZI!!!, O SA MORI IN CHINURI DACA NU DAI CLICK. Asta e ziar / site? Pana si Libertatea pare cu o clasa peste capital.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile