HRul salvează companiile de faliment și COVID

Băi, Maria, știi ce n-am mai făcut noi de mult? N-am mai plătit un advertorial din ăla bun, în care să ne lăudăm că rupem tot ce facem. Nu ți-e dor de ceva bun de tot? Știu, de sărbători trebuia să spargem bani pe inițiative de CSR, dar n-a fost să fie, COVIDul ăsta ne-a dat planurile peste cap, parcă e făcut special să ne strice nouă, specialistelor de la HR, ploile.

Ia fiți atenți aici:

Felul în care companiile s-au adaptat la noua varianta a «normalităţii» a depins şi va depinde foarte mult de modul de lucru şi viteza de reacţie a HR-ului. Multe alte procese au fost analizate şi îmbunătăţite din punctul de vedere al eficienţei, standardizării şi automatizării, iar această acţiune continuă şi în 2021, având ca rezultat implicit o cerere tot mai mare de oameni cu profil tehnic pentru automatizarea acestor procese.

Denisa Nicolae, HR manager, Deutsche Telekom Services Europe. Practic, dacă nu era HRul, compania se prăbușea.

În 2021, piaţa forţei de muncă va reveni la efervescenţa din anii trecuţi, iar recrutarea va reveni la un nivel similar cu cel din anii trecuţi. Ne aşteptăm la o schimbare pozitivă în ceea ce priveşte recrutarea în acest an: credem că piaţa forţei de muncă îşi va redobândi efervescenţa din anii trecuţi. După o perioadă în care procesele de recrutare au încetinit puţin, vedem deja semne că în multe zone economice recrutarea va reveni la un nivel similar cu volumele din trecut.

Raluca Gădiuţă, country HR leader, HP România. Vom avea mai mult de muncă noi, oamenii care ținem compania să nu se prăbușească.

Acum, ZF ce să facă, să refuze banii ăștia? Lasă-le pe fete să abereze, oricum nu le bagă prea multă lume în seamă, piața de HR se vede în joburile disponibile pe LinkedIN. Ce a fost nu mai e, ce nu e urmează să fie.

Altfel, rămâne cum am stabilit, oamenii care muncesc sunt bine, restul atârnătorilor își simt joburile amenințate. Nasol să fii HRistă sau director care stătea toată ziua în ședințe pe vremurile astea. Iar niște advertoriale nu vor salva pe nimeni.

munca-11

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. HR-ul e doar o sperietoare de polițiști

    00
  2. Imaginile alea spun totul, cred că în pandemie s-a muncit mai mult și mai eficient in multe cazuri decât de la birou. Dar este doar perspectivă de angajat, din partea cealaltă este progres, inovație, reinventarea apei calde, etc.

    00
    • S-a muncit în primele șase luni, după care toată lumea a început să fie afectată de PTSD și s-o lase mai moale din cauza lipsei de socializare. În cazul fericit, angajații acum sînt cel mult la fel de productivi ca înainte de a începe să lucreze de-acasă. Și productivitatea o să tot scadă, că ne lovește pe toți depresia. O văd pe mine, că am început să procrastinez, și măcar am o scuză, n-am mai ieșit din sat din octombrie și n-am nici un prieten aici, dar o văd și la prieteni cu familie (în casă sau la 5 minute de mers) și la colegi, mi-au confirmat-o și vreo două prietene psihologi despre pacienții lor. Lipsa socializării a dat un boost, dar doar pe termen scurt. De-acum încolo, lumea începe să devină nerăbdătoare și agitată și lipsită de chef. O să fie un an interesant.

    • Adevărat nu e o alegere de cursă lungă, ne afectează pe toți la nivel de individ și la un moment dat se va vedea la nivel de mase.

      00
    • @Alex – subscriu. Orice s-ar zice WFH pe termen lung nu este fezabil.

      00
    • Lucrul de acasa in vremurile astea nu e acelasi lucru de acasa in vremuri normale.
      Problema e ca asta o vor stii doar cei care au lucrat deja de acasa. Nu m-as mai intoarce la birou in veci.
      Pauza mea de pranz cu mancat si privit la un episod de serial, urmata de intins pe canapea 15 minute valoareaza enorm.

      00
    • socializare a existat..si exista..doar daca iti doreai cu adevarat sa te inchizi in casa nu aveai parte de ea.

      asta vara se putea merge la munte, la mare, acum se poate merge la munte, mai vine unu pe la tine la o bere…

      da, ca nu mai poti merge in carciumi e alta poveste….dar acasa, petrecere ’80-’90, se poate

      00
    • Alex, sau poate s-a pastrat ritmul impus in „criza” si oamenii au inceput sa clacheze.

      00
    • +1 Sa zicem ca partea de procese s-a imbunatatit. Sa zicem. Se face anul si multi n-au descoperit ca productivitatea tine si de unelte.
      +-0 Maririle care au lipsit anul trecut pe motiv de pandemie vor lipsi si anul acesta. Marirea se va face la alta firma.
      -1 Trecand peste orele si zilele de sedinte si discutii inutile, exista un element care acum lipseste: sansa unei discutii intre doua persoane pe un subiect adiacent muncii. Nu stim cum sa facem asta in online, poate generatiile de acum cu totul online vor rezolva asta si se vor intreba cum sa interactioneze in offline.

      00
    • NOU
      #16

      Da fuq?

      WFH nu e sustenabil?

      Sunt cel putin 1.30h ore castigate pe ZI!! Cum dracu sa nu fie sustenabil?

      00
    • WFH e placut o saptamana-doua cand nu vrei neaparat concediu, dar nici nu ai chef sa stai in trafic.

      00
    • @Pixel
      „sansa unei discutii intre doua persoane pe un subiect adiacent muncii. Nu stim cum sa facem asta in online” Ba stim. Doar ca in momentul asta afli ca de fapt lumea discuta cu tine de plictiseala si complezenta. De fapt abia asteptau sa se termine discutia.

      @Attilla
      Multi tineri si „mileniali” (mai ales barbatii – mai ales din IT – dar ocazional si femeile) chiar nu au prieteni, cel mult niste cunostinte cu care se mai vedeau la o bere, poate un concert, rareori un escape room. Dar tot asa, de plictiseala.
      Acum in schimb? Omul ala nu vrea sa vina la tine acasa. Si in nici un caz nu vrea sa te invite la el acasa.

      00
    • @attila – Corect. Plus ca si la carciumi mergeai linistit pana acum vreo luna cand a dat frigul. Ma rog, mergi si acum daca vrei, dar asta e alta poveste.

      Asta cu lipsa de socializare e o alegere. Presupun ca daca iti e ATAT de frica de covid incat sa nu mai iesi din casa, o luai razna si mai rau psihic daca trebuia sa te duci la servici. Fiindca in mod evident iti e mai frica de virus decat de singuratate / plictiseala.

      Ori asta, ori poate pur si simplu nu (mai) ai prieteni si singura ta socializare in afara de familie era la munca.

      Eu am mai spus-o de cateva ori pe aici si cred ca nu o sa o mai zic, fiindca devine obositor, dar citesc despre o lume care pt mine e total straina si am impresia ca multi dintre cei de pe bloguri sunt rupti total de lumea reala. Eu nu stiu pe nimeni (poate unul sau doi) care sa nu iasa, sa nu socializeze. Lumea merge la petreceri, excursii, merge la curve, la mare a fost full, la munte e full, restaurantele functioneaza, ca au facut toate parteneriate cu vreun hotel, etc etc. Viata merge inainte de multa vreme la standarde aproape normale.

      Nuj, nici sa fii complet iresponsabil, dar parca nici atata panica nu este justificata, acuma nu mai pot sa ma duc la ski, la un sprit, sau sa ies cu o gagica, fiindca sunt ori conspirationist, ori criminal, ori ambele. Nu trebuie nici eu sa imi sacrific toata viata ca esti tu speriat de bombe. Ma rog, asta e o parere, cele de mai sus sunt fapte.

      00
    • WFH nu este o solutie care functioneaza la fel pentru toata lumea si pentru orice tip de job, multi o iau ca pe o chestie alba sau neagra, daca mie mi se pare pefect pentru altul poate sa fie deprimant lucratul 100% de acasa. asta trebuie sa intelegem si sa acceptam
      eu am lucrat exclusiv de acasa de la inceputul pandemiei si cred ca per total e mai bine dar a adus si multe dezavantaje. chiar daca nu sunt o persoana foarte sociabila imi lipseste small-talk-ul si brainstorming-ul cand vine vorba de solutii tehnice la job
      pentru mine 1-2 zile pe saptamana de la birou mi se pare varianta ideala sau sa alternez o saptamana birou, o saptamana de acasa

      00
    • S-au gândit și careva dintre voi că nu toți angajații au condiții să lucreze de acasă!?

      00
  3. „recrutarea va reveni la un nivel similar cu cel din anii trecuţi”
    Da, dar talentul e posibil sa nu mai fie, fiind deja recrutat de cei care in continuare cresc

    00
  4. tinand cont ca companiile astea recrutau si urmeaza sa recruteze „efervescent”, nu pot decat sa trag una din doua concluzii: ori populatia tarii crestea la fel de efervescent pentru a putea asigura numarul suplimentar de recrutari, ori si demiterile/demisiile erau la fel de efervescent. ma intreb sincer care o fi si daca vreuna dintre ele justifica entuziasmul celor doua manageriste.

    00
  5. Ca sa fim in ton cu postul despre R si aniversarea 26 ian, HR-ul leat ’20-’21 la corporatiile mari din Vest (inclusiv R, s-ar parea) e exact cum era ‘politica de cadre’ de pe vremea ’83-’89. Pt ca exista in Vest acuma un fel de ‘socialism de corporatie’:
    – conducerea e partidul unic, nu poate sa greseasca, nu poate sa fie criticat
    – daca esti Gica-contra, esti dat afara; mai elegant sau mai putin elegant – in functie de cat de vehementa a fost critica
    – toate intalnirile de personal, pe departamente etc sant cu chestii ‘pozitive’ + grafice care merg neaparat in sus
    – speech-urile sant toate ‘da bine’, limbaj de lemn/comunist 100%
    – kkturile gen voluntariat, eco, pro-BLM/ce-o mai fi la ordinea zilei – toate astea merg de minune.

    00
    • Boss, cred ca nu esti de mult timp in corporatie, de încă te afectează toate căcaturile astea… :)

      00
    • ai uitat ceva essential. nu faci puscarie si nici nu nu esti otravit daca faci sau nu faci nimic din tot ce ai insiruit acolo.

      00
    • Cred ca daca iei un citat din Ana Pauker, il printezi pe o poza frumoasa cu un apus de soare si-l atarni pe perete la corporatie, nu o sa se prinda nimeni. Eventual il gasesti duplicat prin alte birouri dupa o vreme.

      00
    • @Bancosul: M-am mutat la o companie mai mica acu vreo 3 ani. BS-ul e muult mai redus. Oricum, sotia e inca la o companie mare, lucreaza tot de-acasa si vad+recunosc aceleasi mizerii.

      00
    • Ana Pauker?!! Cred ca merge și cu unul din Mein Kampf :))

      00
    • Chillax, Dan, in câțiva ani vei fi mult mai Zen, te vei adapta, nu o sa-ți mai pese. Companie mare, mică, same bullshit, trust me, am 14 ani de cooperative.

      “ – conducerea e partidul unic, nu poate sa greseasca, nu poate sa fie criticat
      Who cares?!!

      – daca esti Gica-contra, esti dat afara; mai elegant sau mai putin elegant – in functie de cat de vehementa a fost critica
      In primii ani, când esti un noob

      – toate intalnirile de personal, pe departamente etc sant cu chestii ‘pozitive’ + grafice care merg neaparat in sus
      Ha, ha, încă te mai duci la Întâlnirile de personal?!!!

      – speech-urile sant toate ‘da bine’, limbaj de lemn/comunist 100%
      Ha, ha, încă participi la speechuri?

      – kkturile gen voluntariat, eco, pro-BLM/ce-o mai fi la ordinea zilei – toate astea merg de minune.”
      Ha, ha! Who cares, who goes?!!

      Vezi? Așa se se face! Probabil ca o sa intrebi cum poți sa nu te duci la toate cacaturile astea “obligatorii”. Well, îți trebuiesc ani de antrenament și practica, my friend.

      00
    • Ca sa te descurci in corporatie, mintea ta trebuie sa fie ca filtrele de Outlook: oprește doar informația necesară, restul, la gunoi.

      00
    • @Bancosul „Ana Pauker?!! Cred ca merge și cu unul din Mein Kampf :))”
      Am incercat sa dau un exemplu negativ :)

      00
    • work will see you free. și pe fundal un munte la apus. ar rupe.

    • @Bancosul: Am invatat de muult thx, the art of not giving a fuck :)

      00
    • @zoso Daca nu pui niste furnale n-ai facut treaba.

      00
    • Cred ca puteți găsi și ceva care nu are legătura cu evreii, ca pe urma e prea evident. Nu ca s-ar prinde cineva, totuși…

      @DanC It’s beyond of art of not giving a duck :)

      00
    • @vali – da, merge.

      https://imgur.com/a/chcNb9v

      00
  6. Criza 2008 (da, aia de a inceput in 2007 si de care Base si 5nevete spuneau ca nu exista).
    Fericita situatie in care trebuie sa inmanez cresterile salariale ;)
    Cu doua exceptii, cei mai buni ingineri primisera ceva de gen „proud to present a 0% salary increase”. In engleza, ca ce plm!
    Pentru o secunda am crezut ca e greseala. Sun la fetele de la HR.
    Si ghinionul unei managerite sa ma preia. Ii propun sa ne intalnim la o cafea platita de mine sa ma ajute cu idei.
    Si iau una din hartii si o pun in fata cafelei pe care doamna si-o comandase. Si intreb calm despre un sfat in ce priveste „cu ce idee sa ma duc sa prezint hartia, tinand cont ca alti oameni au primite cate ceva procente si lucrurile astea se afla”.
    Incepe sa planga si pleaca! Asta a fost tot ce am primit ca ajutor!

    00
  7. Nu e nicio diferenta intre recruiteri si agenti imobiliari.
    Change my mind.

    00
  8. Gadiuta lucreaza la o companie care a înghețat salariile în 2020…

    00
  9. Mda… mai știu eu o firma unde HR ul se lauda ca trimite scaune acasa și monitoare la colegi și mie nu sunt in stare sa îmi trimită un laptop de 2 lei fiindca cel personal de pe care ma conectam la birou nu mai funcționează.
    HR ul mi se pare ca a devenit departamentul de campanie electorală.

    00
    • pe cuvant ca nici eu nu ti-as trimite :)
      daca au reusit sa te convinga sa vi la cules de bumbac cu lopata de acasa, aia de la HR merita un premiu :)))

      00
    • NOU
      #58

      Lucrezi intr-o corporatie?

      FMG-ul trebuie sa-ti trimita ce e necesar acasa. Asta daca managerul de proiect si-a dat acordul.

      00
    • Intrebarea e: de ce ai ales sa lucrezi de pe laptopul personal.
      Am un coleg care se plange mereu cand il suna cineva pe numarul personal, dar raspunde de fiecare data.
      Cateodata v-o meritati :))

      00
  10. Lucrez in HR si I approve this message!

    Mulți dintre colegii mei parca sunt acolo sa pună bețe in roate la aia care produc!

    00
  11. Urmează să vină și politrucii cu advertoriale despre cum politicile adoptate de ei au stopat plecarea românilor în străinătate?

    00
  12. Doamna de la Telekom vorbeste prin adertoriale. Cred ca ar trebui sa vorbeasca mai mult in interior ca la departamentul colectare debite key account un analist de acolo are 1700 lei salariu si recupereaza debite de zeci de mii pe luna.

    00
  13. La inceputul pandemiei, HR ul nostru ne spama cu cursuri de mindfulness.
    Clientii erau disperati, business urile lor se duceau in cap, s-au renegociat facturi si termene de plata… si compania platea diverse personaje mai mult sau mai putin celebre sa vina sa ne explice care e treaba cu mindfulness-ul si zenul. Din banii munciti de noi si platiti (greu) de clienti.
    O colega a participat la un curs din asta organizat de HR. Pe scurt, i se explica senin sa lucreze ea (noptea ?) cand doarme ala micu’ si “sa isi prioritizeze taskurile”. Nu conta ca ea era in echipa care interactiona direct cu clientul si erau intalniri de proiect la care trebuia sa participe. Ca nu avea cu cine sa lase copilul de 3 ani. Vorba ei, “ce ii zic clientului? Ma scuzati, copilul meu face kk, dupa aia trebuie sa ii dau sa manance, nu vreti sa luam decizia de implementare mai pe la 2 noaptea asa dupa ce bag si cei 3 km de cod pe care trebuie sa ii scriu azi si poate reusesc si eu sa mananc si sa fac un dus?”
    Nava-mama ne spameaza cu mailuri de diversity and inclusion. E festival de cursuri obligatorii de politically correctness, sunt mai multe din astea decat “cum sa vorbim corect cu clientii/cum sa protejam datele clientilor” etc. O gramada s-au facut ambasadori pt “diversity and inclusion”, e atata diversitate si incluziune ca nu am vazut pe nimeni de alta etnie angajat pe un post de “ceva”. Sau vreo persoana cu handicap.

    00
  14. „Te vei vaccina in urmatorii 5 ani?”

    00
  15. nu stiu cum a fost pe la alte companii in 2020, dar la noi HR-ul a transpirat la propriu muncind in 2020; in primul rand, si-au schimbat total modul de lucru, procesele, comunicarea cu angajatii. in al doilea rand, a fost presiune din tara-mama Suedia ca HR-ul local din fiecare tara sa presteze la greu, sa se implice in comunicarea cu angajatii, sa rezolve cerintele lor si ale sindicatului (pe cat posibil), sa nu lase nici o intrebare fara raspuns.

    fetele de la HR au cam pedalat anu’ trecut, au implementat tot felul de politici noi in 2-3 luni, in conditiile in care telemunca a fost implementata la noi in companie in 4 ani (!!!).

    00
    • Inteleg ca e bine sa ai asteptari joase. Dar nu stiu cat de bine e sa-i faci pe cei de la locul de munca sa aiba doar asteptari mici de la tine si sa le depasesti odata la 4 ani :)
      Sa fii asa de surprins incat sa scrii undeva: c*&ie, astea chiar au muncit, iti vine sa crezi?!
      Si e interesant cum lucreaza doar in urma presiunilor de la tara mama.

      00
    • De curiozitate, ce e atat de mult la implementat/schimbat la sau pentru tele-munca? (intreb pentru ca nu stiu tot fluxul). Adica in afara de aditionale la contractul de munca care este treaba HR ului, un laptop/calculator dat de firma si o conexiune securizata la internet /VPN (care sunt de la IT)

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile