Coca-Cola HBC, PENNY și Greenpoint au montat în Brașov 3 automate care dau bani la schimbul PETurilor goale reciclabile.
Mecanismul e simplu: tot mergeți cu o sacoșă la supermarket, băgați în ea 10 sticle goale de plastic (curate și neturtite), va opriți la automat, le băgați în el și primiți un tichet. Mergeți cu tichetul în magazine și primiți gratuit o apă Dorna la 0,5L ambalată în PET reciclat, plată sau minerală. Aduceți 3 tichete și primiți 15lei. Dacă adunați 5 tichete, primiți 25lei, plus 5 lei bonus.
Automatele sunt deja de două săptămâni în oraș și vor sta în Brașov până pe 10 ianuarie, probabil pentru a testa piața și a vedea dacă românii sunt interesați de mecanismul ăsta. Magazinele unde le găsiți sunt pe strada Carpaților 14, strada Aluminiului 6 și strada Prunului 3A.
La 5 tichete adunate, la valoare de 25 lei se adaugă un bonus de 5 lei.
(articol sponsorizat)
Am avut treaba asta in Cluj. A dispărut după ce a stat mai mult defect, la ce prostii băgau oamenii acolo ca să vadă dacă le ia.
Cluju ala Valea lu’ Silicon? Leaganul civilizatiei, Itului, rndului romanesc? Nu pot sa cred
@nick – viniturile bagau mizerii, sa fie clar
stateau pline, nu defecte. Am umblat cu ditamai sacul de sticle in masina 2 saptamani, pana a venit cineva sa le goleasca.
pana nu se baga o suma mai serioasa in pretul la sticle/pet-uri etc nu o sa atraga prea multa lume.
Iar asta cu stricatul – eu am vazut masini care primeau toate ambalajele dar erai platit doar pe cele care erau reciclabile.
In fine, nu-mi fac sperante
In Cluj era in Polus / Vivo.
Cand a aparut m-am dus cu el cu un 2 saci de sticle si am primit de un cingo.
Am mai incercat sa ma duc de 4 ori la el si de fiecare data nu mergeau ca erau PLINE si nimeni nu le golea si le aruncam in containerele alea mari pe culori.
Daca ei baga unul in Vivo azi si il goloesc saptamanal, va avea succes, daca il golesc lunar, o sa fie un kkt ca si precedentele idei.
Daca si ramane si se extinde e super.
Cora are deja aparate asemanatoare(probabil si altii), dar cred ca suma este mult mai mica.
Un incovenient este ca daca trebuie sa fie neturtite ocupa un volum mare.
La bloc am tomberoane de reciclat. Datorita acestui fapt, platesc mai putin de un leu pe luna pentru salubritate.
De ce as duce sticlele de plastic la un tonomat de genul acesta daca nu mi se ofera ceva?
@punKreas: Stai jos, ai 4! Nu ai inteles nimic din articol!
Eu am renuntat sa folosesc tonomatul Cora pentru ca pierdeam prea mult timp cu el:
1. Era coada la el si stateam un minim 20 minute
2. Citeste incet si refuza aleator o sticla pentru ca mai apoi sa o primeasca, iar din cauza asta mai stateam inca 10-15 minute sa bag toate sticlele in automat.
Acum inca le strang selectiv si cand am timp incerc sa fac o excursie la tomberoanele de reciclat.
Am dat reply gresit, trebuia la Sinculet
Anul trecut Carrefour a avut o campanie similară.. dădea o legumă pe un pet. Dar tot așa, pe o perioadă limitată. Pe români ii încântă sa primească ceva la schimb, deci cu siguranță o să prindă și asta cu tichete.
Așa este și în vest?! De ce să ponegrim confrații?
Nu numai sistemul, si pretul e aproape identic pentru un pet. Am vazut sisteme din astea duble, in toate supermarketurile, si sunt chiar folositoare.
In prostia mea, primii 3 ani am aruncat plasticul pana am vazut ca si ala se recicleaza ( reciclam doar sticla pe bani, plasticul il reciclam pe
Gratis).
Cat despre romani, nu cred ca e vb doar de noi pentru ca absolut orice animal de pe pamant va repeta o actiune daca primeste o recompensa. Sincer, pe gratis nu vad de ce as recicla, e treaba producatorului sa nu mai foloseasca plastic mizerabil sau tot felu de ambalaje nereciclabile sau care se dezintegreaza greu spre deloc.
@Ariciu, dar gunoaie de ce nu trebuie sa aruncam pe strada, daca nu ne recompenseaza nimeni sa le ducem la cos?
Conform teoriei tale de mai sus este treaba Primariei sa aduca oameni pentru curatenie, nu?
@andrei g, legatura intre argumentul meu si aruncatul
Gunoaielor pe strada este ca daca am fi recompensati pt a nu le arunca, se vor arunca mai putine. La fel si cu reciclatul, daca se recompenseaza, se va recicla
mai mult.
Continuand cu teoria, producatorii ar putea face ambalaje din materiale
bioreciclabile, 100%, ca sa terminam cu circul. Responsabilitatea nu e doar a consumatorulu, mai ales cand 90% din companii baga vrajeala ‘sustenabilitatii’ si ‘reaponsabilitatii pentru generatiile viitoare’
In incheiere, poti sa imi explici rationamentul tau, nu cred ca am inteles exact.
@Andrei G: comparatia ta este gresita.
Ideea tonomatelor de la hypermarketuri este foarte buna, dar nu sa te recompenseze cu 5 bani pe PET.
Cum ziceam si mai sus de mi-am luat multe dislike-uri, eu am tomberoane pentru reciclat. Pentru 5 bani nu m-as deplasa pana la Auchan cu 10-20 de PET-uri cand le pot depozita in tomberoanele de langa bloc.
Dar daca se ofera voucher pentru cumparaturile din magazin in functie de numarul de pet-uri aduse, atunci e ok sa aduca 10 pet-uri o data pe saptamana cand fac cumparaturile.
Daca in Germania funcționează, de ce nu ar funcționa și la noi, mai ales dacă din ianuarie parcă se vor suprataxa toate produsele ambalate in recipiente reciclabile.
Să extindă peste tot!
Da, dar in Germania funcționează pentru ca este extrem de mare prețul oferit – din ce îmi aduc aminte, e 0.25E per 0.5L și 0.4E per 1.5L; am fost cel mai conștiincios adunator de sticle acolo, cu 2-3 sticle iei luai o apa, cu 4 luai un suc. De asemenea, sunt peste tot, literalmente la fiecare hipermarket, și toate oferă același preț.
Dar na, ze Germanz.
Macar ăștia oferă cam 0.6 lei per PET, nu o mizerie de 0.02 ca aia de la Sigurec sau cum ii cheamă din curțile Carrefour.
Corect ar fi sa ii taxeze pe cei care AMBALEAZA in asa ceva. nu pe mine in calitate de cumparator. Plasticul nu e cocaina (drog) sau tutun (drog legal) ca sa fie treaba cumparatorului. Da’ nu poti sa ii arunci in cap lui Nestle sau la Coca Cola
@F. O sa razi, dar erau aparate diferite, cu aceleași prețuri. Coca-Cola sau alte marci internaționale erau la aparatul de tocat PET. Cele specific germane, erau dintr-un plastic dur și foarte julite și erau la alt aparat care părea ca e gândit pentru refolosirea lor, nu reciclare. Se putea vedea ca sticlele refolosite arătau identic la marci diferite, doar eticheta diferea.
Ce sa zic. In Germania zaharul și uleiul când am fost era mai ieftin decât în România. Ne mai miră ceva?
Si comunismul a fost mai smecher in Germania decat la noi. Despre ce vorbim? Unii sunt oameni civilizati, sau erau, iar altii sunt romani.
@DFT: în Germania prețurile sunt:
– 0,25E sticlă plastic (indiferent de mărime) – Einweg Pfand, folosibilă o dată. Doar băuturi (Cola, apă), pentru ulei și altele există containere speciale. Același preț e și la dozele din aluminiu, indiferent de dimensiune;
– 0,15E pentru plastic „tare”, refolosibil – Mehrweg Pfand;
– 0,08E pentru sticlele din sticlă (ex. bere).
Diferența e că plătești cenții ăștia la cumpărare, așa că la retur primești banii înapoi. Poate dacă s-ar implementa sistemul și în România (nu știu, poate un extra 0,5 lei/stică) ar funcționa mai bine aparatele astea, că ai 10 sticle și ai deja 5 lei
1. Tocmai ce coca cola a fost desemnata pentru a-l nu știu catelea an consecutiv cel mare poluatori cu plastic al planetei. Cu un sau trei tonomat la un oraș de 200000 de oameni nu se face primăvara ecologica. Ma rog, e un început dar cam timid.
2. Contravaloarea tichetelor trebuie impozitata.
3. A avut și kaufland ceva asemănător care dădea tichete de reduceri. Mai mult nu a funcționat. Auchan are pe ici colo chestii pentru conserve de aluminiu.
2. Nu e de ajuns ca se plateste TVA la produsele cumparate cu tichetul, mai vrei si impozit? Eventual sa le adaugam si in Declaratia unica…
1.Tocmai cei care beau cola ar trebui să achite mai mult pentru poluarea de care „beneficiază” restul lumii.
@geutz
Poate fi considerat o forma de venit. Sau chiar mită.
E buna ideea de a trece tichetele și în declarația unica. Sau mai bine sa elibereze niște tichete digitale care sa fie transmise automat la fisc sa fie scutit contribuabilul de efort.
@Sly, de ce sa pedepsesti consumatorul? just askin’….
Punand impozite si declaratie unica, pedepsesti cetateanul ecologist.
Pai nu as recicla nici o sticla, daca ar trebui sa dau cu subsemnatul dupa.
Eu sincer nu inteleg ce va place la Cola, sau alte sucuri acidulate. O mizerie.
Adulti in toate firea va spargeti ficatul pe genunchi cu o mizerie de bautura.
Beti si voi o bere, sau un „finetz”. Daca tot e sa ma ingras sau sa-mi sparg ficatul pe genunchi macar o fac cu ceva bun. Intrati si voi pe Finestore, luati o bautura buna…..
Si nu bere la pet! Beti o bere buna, nu 7 litri de bere, 1 si bun.
@Ionut O
Eu sincer nu inteleg ce iti place la bloguri, sau alte chestii pe net. O mizerie.
Adult in toate firea iti spargi ochii cu o mizerie de opinie.
Citeste si tu o carte, sau un “almanahe”. Daca tot e sa iminstric ochii macar o fac cu ceva bun. Intra si tu intr-o librarie, ia o carte buna…..
Si nu carti proaste! Citeste o carte buna, nu 7 romane usurele, 1 si buna
Cola se poate cumpara la sticla/doza, nu e placere sa bei la 2l si nici nu e sanatos.
2. Vezi in codul fiscal, art 62. litera f) Nu sunt venituri impozabile: a)… f) veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal;
Kaufland are niste containere din astea de mult. Reciclezi si sticla nu numai pet. Iti da la schimb bonuri pt discount-uri la diverse produse in magazin. Sunt foarte multi oameni care isi duc sticlele acolo – nu stiu daca pentru discount-uri ( mie personal nu-mi folosesc pentru ca, evident, sunt date pentru niste produse cel mai probabil greu vandabile) dar macar nu le mai arunca aiurea…
Kaufland sa isi bage undeva aparatul ala! M-am dus cu plasele de sticle plastic si sticla si, of course, nu a acceptat toate sticlele de sticla. Asa ca m-am dus la un centru de reciclare…macar sa faca si ei un sistem mai capabil.
Sistemul e putin sensibil la modul in care le infigi in gaura aia . Daca le pui usor – intra… ca sa zic asa
La modul serios – mie mi-a refuzat doar cateva sticle care sunt cam non-standard ( sticle de vin mai groase sau bombate etc) in rest mi-a luat tot…
Erau sticle de bere, normale..si am încercat de mai multe ori.
Solutia, dupa aceasta experienta, adoptata din momentul ala: Strang mai multi saci de sticle (plastic +sticla) si le duc la un centru de colectare. Dupa momentul Kaufland am gasit un centru unde iti dau si bani. Nu stiu cat as fi luat pt ca am preferat sa primească banii o babuta care venea cu doua please de rafie pline cu peturi…
Si cand te duci cu 10 saci de sticle, la kaufland, nu prea iti arde sa „nimeresti” pozitia corecta…iti mai iei si bataie de la cei care asteapta dupa tine.
Sper sa apara si la Ploiesti. Totusi … daca vrei si bonus, unde depozitezi 50 de pet-uri nestrivite?
Nu le depozitezi :))? Sau le reciclezi pe gratis, la container, en gros:)))
E enervanta treaba asta cu sticla neacceptata fara o anume forma, pe de alta parte nu mai fac un morman de plastic si il duc mai des :))) si mai iei si bani pe el …
poți duce cu tine de fiecare dată când mergi la cumpărături, nu trebuie să aduni câteva săptămâni
In scara blocului, unde. Sa dai o tura pe la ghena, apoi la aparatul de colectare, apoi la Penny.
Angajezi 1 om la un centru special facut pentru asa ceva,nu e nevoie de aparatele astea scumpe.
De ce om si nu aparat? Pentru ca un om poate distinge un pet de un alt obiect si poate accepta si peturi strivite.
Mi-aduc aminte ca era taica-meu plecat in Bremen cu munca prin 2006.
Am fost o data in vizita si m-a luat si pe mine la magazin sa-mi arate un dispozitiv din asta de reciclare; pe vremea aia mi s-a parut incredibil, iar de atunci am tot sperat ca am sa vad si la noi in toate magazinele, ca la germani…
~15 ani mai tarziu…
Poate citesc cei de la Penny si comentariile: Magazinul de pe aluminiului, unde pare facuta si filmarea, e administrat prost.
De fiecare data la coada sunt minim 10 oameni, nu se deschid case noi.
Ultima oara cand i-am rugat pe angajati sa citeasca ce scrie pe peretele ala cu „regulile penny” si sa-mi dea voucher pt ca sunt al 5-lea(si mai erau ~7 dupa mine) si nu s-a deschis alta casa, era super deranjata casiera.
Ulterior au dat jos regulile.
Oh, si una din case e inutila, folosita pe post de depozitare sau ceva…
Nu te mai du la bombe de astea de magazine
pai ma duc sa reciclez, ca au containerul ala in curtea lor
Si voucherele le folosesc la magazinele lor.
Intelegi unde bat?
Ca nu ma apucam sa ma plang de profi la articolul despre Penny.
Asa cum n-am zis ca Lidl a bagat case self pay, dar penny inca tipa prin magazin sa gaseasca pe cineva pt a doua casa….
În Germania primeai bani. Cel puțin în zona în care am fost eu acum vreo 10 ani..
hahaha, cumperi din Penny? WTF? aia n-au nici toaleta.
penny? Ăia au rămas de pe timpul lui Ștefan cel Mare…
Deci pana la urma primeste si recipiente de la alte firme sau doar din grup?
Eu nu folosesc apa Dorna in schimb arunc saptamanal Tusnad si/sau alte firme. Carpatilor 14 nu e la un an lumina departare si as putea sa ma mobilizez pentru o excursie din asta.
orice brand de recipient.
la era iași a fost o vreme. a dispărut, deși era coadă tot timpul la lăsat pet-uri – și nu se făcea pentru bani, că la 10 bani pet-ul, nu te chinui pentru ei -, a dispărut.
foarte probabil, oamenii ar colecta separat cu foarte mare grijă dacă autoritățile, naționale, locale, ar face treaba lor până la capăt.
La containerul din zona nea ,avem 2 recipiebte separate de hartie si plastic.
Noaptea vin baietii sa adune gunoiul si le varsa in masina la gramada cu ce e in tomberoane.
Daca sunt ca alea de la Kaufland, sunt foarte proaste. Eu le-am nimerit mai mult defecte decat functionale.
După sistemul selfpay automatul ăla e a doua oară când Kaufland da rateu! Nimic mai frustrant decât o sacoșă plina de plastic, una de sticlă, un copil nerăbdător să recicleze și automatul ăla scos din funcțiune! Plus că reciclează ce vrea el, e sticla mai mica sau mai mare? M..! O acțiune de genul trebuie sa înceapă în primul rând de la agenții economici și primarii cu o infrastructură care să fie fiabilă sa suporte vandalismul și prostia! Și după aia partea preferată a lui Vali. Biciul pe spate!
„sticle goaaaleeeee cumpeeeer” – aștept provincia
am speranța că vor fi mai multe centre de gen + promovare in audio-vizual
Ideea este buna. Pretul este unul ok.
Sper sa prinda aceasta idee si sa avem o extindere la nivel national.
Mult succes Coca Cola HBC, Penny și Greenpoint
De salutat initiativa. Insa, sunt curios ce solutie vor gasi pentru bidoanele de 5L sau pentru cele de 10. De vreun an nu mai cumpar la peturi de 2, iau la bidoane mari (special pentru a reduce waste-ul).
Excelenta campania . Orice pentru reciclarea reala de calitate merita incercat , ca altfel ne vom ingropa in plastice . 50 de bani nu cred ca e fezabil insa pentru costurile si realitate . In Bucuresti am fi milionari :)))
Daca te incarca cu 50 bani si la cumparare, cum se pare ca se va proceda din 2021, atunci va fi foarte fezabil, ba chiar fair
Ieri a fost finalizata dezbaterea pe sistemul garantie-returnare (SGR). Din 2022 sau 2023, nu mai retin termenul agreat, vom plati o garantie de 50 de bani pentru anumite categorii de abalaje nereturnabile, pe care o vom recupera atunci cand vom duce ambalajul la un punct de returnare (toate magazinele vor fi obligate sa organizeze asemenea puncte). Magazinele mari foarte probabil vor opta pentru genul acesta de automate, din mai multe considerente ce tin de organizarea SGR. Nu mai e mult pana cand acesta va fi noul normal.
Din pacate asta e si o veste proasta, pentru ca primariile vor putea pana atunci sa o frece in continuare cu masurile de colectare si reciclare, pe ideea ca asteapta sistemul sufletului.
Cum ar veni, toata responsabilitatea se muta in privat si in viitor
esti optimist, tin sa iti aduc aminte ca Romania s-a angajat sa treaca de pe analogic pe digital la televiziunea terestra prin 2008 (sau oricum pana in 2010) si de abia anul asta vad ca a trecut. apoi mai stii cartile de intentitate noi in format mai mic? cand trebuiau prima oara sa fie implemntate, prin 2018 (hahahaha, nu, am cautat pe google si am vazut o stire cu noul buletin cu cip de prin 2014, nu pot sa cred) sau mai devreme? acum care e termenul, 2021? o sa se faca?
daca e vorba de ceva ce statul roman se angajeaza sa faca si sa impuna, 2023 inseamna ca 2030 sau poate un pic mai tarziu.
Stau langa Penny de pe Aluminiului si ma duc la magazin cam la 2 zile. De cand a fost instalat nu l-am vazut niciodata functional. Chiar am urmarit situatia pentru ma intereseaza ca la 4 oameni in casa generam o groaza de pet-uri si containerul de reciclabile e aproape mereu plin. Sta numai cu mesajul de eroare pe ecran iar din magazin daca ii intrebi de el (adica fix cum scrie in mesajul de eroare) parca ii intrebi cand poti sa o beep pe ma-sa. Dupa care incepem sa ne vaicarim ca nu e nimeni interesat.
Jos palaria pentru acest articol!
dar ce ar fi sa oblige toate magazinele gen supermarket si mai mari sa aiba automate din astea si toate ambalajele reciclabile de pe piata sa aiba garantia inclusa in pret, la fel cum e in tari cu apa calda in capitala de macar 10-15 ani?
stiu ca e o lege si un proiect pe tema asta, dar o freaca la rece de nu stiu cati ani, nu inteleg ce e asa de greu, mai ales ca nu suntem primii care implementeaza asta si avem de unde lua exemplu.
despre asta am scris eu 2 comentarii mai sus. puteai vedea raspunsul pe ecran cand ai scris acest comentariu.
de cand am scris comentariul pana l-am publicat n-am dat refresh, calm down
Bună ziua.
În Germania încă din 2014 când am fost eu prima data la Aldi primeai 0,25 eurocenți/Pet, rezultând un bon cu discount în magazin.
Au mai fost platformele de reciclare Sicurec, unde duceam cartonul de la ambalaje, sticle și ulei, dar de un an au fost strânse din toata tara (amplasate în parcarea Carrefour, în fata la decathlon la malul marii de exemplu).
Personal duc uleiul uzat la Cora sau la ONG uri, la 3 litri de uzat, unul bun.
Reciclare am făcut și fac în continuare, dar ca o concluzie, o stimulare financiara este un plus la motivația de a recicla. Sa vad cum plimba o doamna frumoasa, eleganta câinele pe strada și din coșul stradal a cules câteva sticle ducându le direct la tonomat, a fost un soc. Toate bune. Ps : primul comantariu aici, nu dați cu parul
Am inteles ca ideea e sa promoveze sticla din plastic reciclat, dar le-as propune sa renunte la sticla de 0.5 data gratis, nu fac decat sa genereze poluare suplimentara cu ea. Un PET de 0.5l are cam aceeasi cantitate de plastic cu unul de 2l, dar utilitate de 4 ori mai mica. Si omul nu se duce in general la Penny sa isi ia apa la 0.5 (mai ales iarna), isi ia baxuri de sticle mari sau bidoane de 5-10l pentru acasa
Mai bine o inlocuiesc cu un voucher de 1 leu la orice produs Coca Cola, sau ceva de genul, ca sa poata omul sa isi cumpere ce are nevoie.
Campania e buna. Sper sa se extindă ideea.
Eu am trecut la un filtru de apa când m-am mutat la casa, după ce ani de zile am carat baxuri întregi de apa și am poluat cu plastic.
In afara de confort, eram pur și simplu exasperat cât plastic se aduna, totul e în plastic acum apa, detergenți, pachete, pungi.
E un foarte mic pas înainte, din păcate majoritatea chestiilor din plastic nu se pot recicla.
eu dupa ce am citit articolul lui Cristici legat de reciclare si am inteles ca doar anumite plastice pot fi reciclate si adunat si cu faptul ca trbuie sa consum apa ca sa le reciclez curate iar uleiul cand il duci la reciclat trebuie si ala sa fie strecurat si curat…. am renuntat sa mai reciclez. mi se pare ca energia si apa consumata pt a le spala/strecura/sorta polueaza mai mult decat sticlele alea in sine
Pentru fer nu este aparate?
Nu e nevoie! Ăla se reciclează chiar și când nu trebuie sau nu vrei!
Ideea poate fi dusă mai departe: fiecare centru comercial de gen Penny, Kaufland, Lidl, Carrefour etc. să fie obligat prin lege să aibă aparatul lui în care duci: PET, doze de suc, bere, sticlă le bagi acolo la tocat, primești un bon cu contravaloarea materialului predat, oricât (3, 6, 16, 25, 76 lei), bon pe care îl scanezi la casă și ți se scade din totalul coșului. Orice PET sau doză de aluminiu care ajunge în containerul care trebuie și nu în lac sau în pădure este un câștig pentru noi și pentru natură.
A fost aceasta campanie si in Constanta la Penny.
Problema se rezolva doar prin taxarea ambalajul la achizitie asa cum se face nu doar in Germania. Prin campanii nu vom rezolva problema.
1 leu sticlele mici si 2 lei sticlele mari poate si mai mult si o sa vezi cum coboara din BMW seria 7 cu sacosa de PET-uri pentru ca nu mai au bani si de mancare si de carburant.
In plus magazinele trebuie sa fie obligate sa instaleze astfel de statii. Daca pana acum erau statii separate de aluminiu si plastic acum am vazut ca o singura statie face sortarea in spate si accepta aluminiu plastic sticla.
Am vazut un magazin nou Lidl ce are un astfel de spatiu din proiect dar au pus un banner sau acopere gaura din perete.
poti cumpara orice din Penny cu voucherul sau e restrans?
am si eu un container din asta langa mine, experienta de saptamana trecuta e mai jos, Nu o sa o repet, sunt prea comod. Oricum reciclam PET-uri la „clopotele galbene”, dar turtite, sa nu ocupe volum. Am adunat circa 1 saptamana 10 PETuri sa vad si eu cum functioneaza in RO chestia, in DE trecusem acum 4-5ani prin chestia asta si acolo doar de la anumite branduri se accepta reciclarea.
1) reciclarea „se premiaza” la multiplu de 10 sticle. Mi-a sunat telefonul in timp ce alimentam cu PETuri, hop, mi-a dat bon pe 4 buc fara sa intrebe. Am continuat apoi cu alte 6 buc, diferenta de 1 minut, alt bon de 6 buc. No bonus la 10 buc.
2) mie imi e mai comod sa reciclez PET turtit, precum fac acum si mai rapid. Nu pierd spatiu in casa si nu umblu ca „aurolacii” cu sacii de PETuri pline dupa mine. Clopotul de PET turtit e la 2 minute de mers, containerul asta nou e la vreo 8-10 minute de mers, inclusiv traversare bulevard major.
Acum vreo 13 ani in Berlin, la un REWE. Cand cumparai ceva in PET, pe bon aparea garantie pt fiecare PET, 0.15 EUR/buc (~0.60 RON/buc). Aveau un aparat din asta care iti dadea un tichet pe care il foloseai la plata in magazin. Cred ca daca nu vroiai sa nu cumperi nimic si ca primesti bani pe tichet se putea.
Acum vreo 10 la Aucan Titan a aparut un aparat similar care dadea tichet cu 0.06 RON/buc – de 10 ori mai putin. La 16 PET-uri faceai un RON; nu merita efortul – eu ma duceam din spirit civic. Cu ultima ocazie, inainte sa dispara aparatul, era acolo cineva cu nu numar mare de PET-uri si pur si simplu i le-am dat si pe ale mele.
Daca se implementeaza pe scara mare (adica fiecare supermarket sa aiba macar un aparat), nu se mai formeaza nici cozi.
https://zoso.ro/vanilla-coke-becks-ice-si-un-pic-de-reciclare/
Articol din 2008? Vizionarule
Te citesc de niste ani, dar nu chiar atat de multi
nu, articolul era ca sa ilustrez că și eu locuiam prin germania acum niște ani.
Da de ce pleaca pe 10 ianuarie?
Brasovul a avut ani de zile montat un asemenea aparat. De multe ori stăteam la coadă pentru predare dar la fel de multe ori găseam aparatul defect. E un aparat sensibil, cu un cititor optic sensibil la murdarie, care stie sa faca diferenta intre PET, sticla si doza de aluminiu. Fiind atat de sensibil are nevoie de personal de asistenta care sa stearga cu spirt senzorul optic cand e cazul, n-ai ce-i face altceva, chiar daca ai monitorizare permanenta remote. Poti cel mult sa vezi gradul de umplere si cand sa vi sa golesti containerele de acumulare, sau sa-i dai un restart daca se blocheza softul. Se poate bloca si mecanica in cazul in care infigi PET-uri prea mari pentru diametru (am intalnit PET de bere la 3 litri :). Se poate insista cu PET-ul pe care il refuza din prima, e o masină, mai greseste. Poate sa-l preia din 3-4 incercari, nu e o exceptie. Cel mai tare se incapataneaza PET-uri imbracate integral in folie PVC, ca sucul lui Vali din film si la forme dubioase dar pe care le accepta pana la urma, foarte turtite sa nu fie. Sunt promisiuni de la Kaufland ca in 2021 unitatile brasovene vor avea montate aparate permanente precum in celalalte orase.