În urma comentariilor primite, am mai scris câteva rânduri mai pe așezate.
Articolul meu a plecat de la acest articol al lui Vali (în care spune că USR ar trebui să întrebe polițiștii ce au nevoie pentru a face ordine pe străzi) și mi-am spus of-ul, dar fără a răspunde la întrebarea sa. În urma comentariilor primite, am văzut că majoritatea ați avut o relație proastă cu Poliția Română, deci sunteți de acord cu mine că e nevoie de o reformă. Începând de la școlile de poliție (selecție mai riguroasă; toată lumea urmează o școală de poliție, activează 2-3-5 ani, iar apoi, cei mai buni, după un examen, urmează cursurile Academiei de Poliție și trec în corpul ofițerilor – astfel, n-am mai avea șefi care nu știu cum e în stradă sau în mediul rural) și până la modul de organizare (operativ-neoperativ).
Iată câteva lucruri necesare și ușor de implementat:
- Tablete pe fiecare autospecială, cu toate aplicațiile posibile (evidența populației, cazier penal, chiar și un cazier contravențional, persoane urmărite etc), să poți verifica în orice moment o persoană, astfel încât să poți lua măsurile în funcție de „istoricul” acesteia. Plus o imprimantă portabilă și o aplicație pentru amenzi – scanezi buletinul/introduci nr. de înmatriculare, selectezi legea încălcată, datele despre locație și le ia direct GPS-ul, dai print. În 2 minute ai dat 2 amenzi, nu stai 10 minute să completezi cu litere minuscule zeci de rubrici. Vă plângeați de parcări aiurea – în prezent trebuie să cauți proprietarul/utilizatorul, să-l aștepți la mașină eventual, să-l legitimezi, să-l sancționezi. Cum ar fi dacă ai putea, așa cum am pățit eu în Austria, să lași în parbriz o amendă printată? Când plătești impozitul, musai să plătești și amenda – sau ceva de genul. E plină țara de IT-iști, dar în poliție lucrătorii de la IT au făcut școala de poliție – super!
- Sancționarea fermă și imediată a micilor încălcări ale legii ar funcționa conform teoriei geamurilor sparte – ar face ordine pe stradă, dar ar scădea și marea infracționalitate.
- Câteva mașini mai puternice în fiecare județ + mijloace de blocare a mașinilor urmărite (lanțuri cu cuie, arme mai serioase), astfel încât să nu mai vedem urmăriri de zeci de minute, infractori pierduți pe străzi, polițiști loviți de cei urmăriți, etc. E frustrant rău!
- Bodycam-uri care să protejeze polițistul, să reducă corupția, să reducă menta frecată, împreună cu legi care să protejeze, de asemenea, polițistul. Plus sancționarea fermă și drastică a celor corupți!
- Șefii să urce fiecare treaptă „pas cu pas”, astfel încât să știe cum e să lucrezi într-un post de poliție comunal sau în stradă.
- Renunțarea la statistici peste statistici peste statistici! Există o formațiune de Evidență operativă, care are toate aceste situații statistice, dar cu toate astea, lunar suntem întrebați câte dosare, câte amenzi, câte nu știu ce – dar întreabă-i pe cei care se ocupă cu asta! Informatizat totul, generare statistici, sănătate!
- Profesionalizarea și scăderea deficitului de personal. Ce pretenții poți avea de la un polițist cu sute de dosare, în cele mai diverse domenii, de la silvic, la contrabandă, infracțiuni la regimul rutier, furturi din societăți, violuri, etc? Dacă ar fi suficient personal, acesta s-ar putea apleca asupra dosarelor aflate în lucru, ar avea timp să discute cu cetățeanul pe îndelete, s-ar putea supraspecializa pe pătrățica lui, devenind un profesionist în acel domeniu. Un formular de feedback s-ar putea să fie, de asemenea, util, astfel încât să li se poată atrage atenția celor lipsiți de empatie și disponibilitate.
În final, aș vrea să precizez că în articolul precedent am cerut respect de la conducători, nu de la cetățean – acesta se câștigă în timp, nicidecum nu se cere. De asemenea, aș vrea să mulțumesc celor care au înțeles că încerc să atrag atenția asupra nevoii de schimbare, tocmai pentru că nu e în regulă cum funcționează instituția în prezent, însă înțeleg și nemulțumirile celorlalți, care și-au vărsat năduful în comentarii.
Cu speranța că nevoile noastre nu vor rămâne fără ecou la nivelul decidenților, să privim înainte cu optimism, zic!
Nu sunt infractor, merg la munca etc si totusi cand vad patrula ma incearca paranoia in loc sa rasuflu usurat.
Siguranta si incredere.
Sa vezi cum o sa fie cand se indeplineste visul politisutului care a vazut prea multe filme americane
@Matei, ai facut tu ceva.
Eu nu am nici o problemă, când văd poliția. Forțez de multe ori regulile din trafic, de exemplu, cu poliția prin preajmă. Totuși, chiar dacă sunt la volanul autovehicului meu personal, când văd controlorii STB pe stradă, îmi tresare un pic inima și caut ușa cu privirea, să cobor la prima.
Reflexe vechi întipărite bine.
Cand vezi politia, din reflex, arunci ce ai prin buzunare.
eu eram intr-o zi pe strada cu un amic si vorbeam ceva cu el… nu mai retin ce… dar in fraza mi-am bagat si p*** care se citeste simplu pe buze, nu? eh, la semafor , la vreo 20m era o masina de politie, stateau la stop, intamplarea a facut sa ma uit in directia lor cand am pronuntat p***, fara nici o intentie, fara nici o legatura, cred ca pe moment nici nu i-am vz. bah baiatule, s-a dat ala jos din masina instant ca de ce l-am injurat pe moment eram asa bulversat ca ma balbaiam, nici nu realizasem ca am zis ceva de p***, dupa aia am stat sa ma justific ce vorbeam eu cu amicul meu. a plecat garcea dojenindu-ma ca data viitoare iti dau amenda! wtf!! cam acceasi impresie o am si eu acum in preajma militiei: ca daca sunt la locul nepotrivit la momentul nepotrivit mi-o iau nejustificat.
@marthalogu o zi de sectie n tinerețe lmao
Poate ca mereu ai ceva de ascuns… Oare o iesi berea de am baut-o acum 2 ore? Oare s-or prinde ca am dat spaga la ITP? Mi-o fi expirat permisul?… Dastea
O perspectiva foarte misto
Dude, emapatizez cu cerintele tale, mai putin partea cu amenda in functie de istoric. De fapt cu tot paragraful.
E atat de cringe mizeria aia cu accesul la cazier si amenda in functie de istoric!
Cel identificat si verificat e urmarit penal si fugar? Iti apare notificare in aplicatia de amenda sau verificare. Accessul la istoric? Ffs, pai daca am luat o amenda acum o luna, ce faci? Imi mai dai una in loc de avertisment. Ca uite ce om rau sunt eu. Pe bune? Sa nu amintesc de faptul ca nu sunt gagica buna motiv pt care primesc amenda de fiecare data cand gresesc. Chiar daca gresesc in trqfic cam o data la doi ani si atunci cu nimic grav. N-am o hartie la mine gen rca, pac amenda. N-am schimbat permisul cu noua adresa, pac amenda si confiscat permis. Pt ca de aia.
Access la istoric? Mai bine nu.
Cu usurarea procesului de amenda, da, corect. Bagi cnp, detalii contraventie etc si iese pv-ul gata completat care poate sa contina chiar si istoricul activ de puncte.
Eu zic ca istoricul ar fi foarte bun. Ai parcat aiurea de 3 ori in ultimele 2 luni? Amenda maxima.
Eu as sugera o solutie la mijloc intre ce isi doresc GUEST_AUTHOR si Jules. Amenda sa creasca daca ai incalcat acceasi lege de mai multe ori in ultimele X luni si sa ii apara automat agentului o notificare cand completeaza amenda daca e o incalcare multipla.
Ai parcat aiurea? Ia de aici 100 de lei amenda.
Parchezi din nou aiurea in urmatoarele 1-3 luni? Ia 300 de lei de data asta.
Esti la a 10a parcare de bou anul asta? Poate 2000-3000 de lei te conving sa nu mai faci asta.
Dar pentru inceput eu as milita pentru mai multe amenzi rutiere date pentru alte contraventii in afara de viteza: faruri stinse / dormit pe banda 2 / facut dreapta de pe banda 2 / etc.
unde ai citit tu de amenda in functie de istoric? omul se refera la masuri, in sensul in care il opresti pe unul in trafic si vezi ca e recidivist, ca are fapte cu violenta, moment in care altfel il abordezi, esti mai alert, astfel incat sa preintampini o situatie neplacuta. nu mai fiti, ma, analfabeti functional.
@cristi până să ajungi la ce zici tu deja ai luat contact cu el :)) că a trebuit să-l legitimezi.
Altfel cum știi tu că este sau nu recidivist, deci te împușcă până să vezi tu daca e periculos sau nu.
Ideea cu istoricul e foarte bună. Hai să lăsăm vrăjeala că omul zice bine.
Nu e totuna că ai avut 3 accidente anul ăsta și iar te-a prins pe linie continuă, sau că te-a prins prima oară pe linie continuă în 5 ani.
Zmeii trebuie descurajați cumva.
Trebuie făcută diferența (și sancționat diferit) între o greșeală făcută o singură dată în grabă și un recidivist care conduce zilnic așa și ne pune pe toți în pericol că el se grăbește.
Cel mai bun exemplu care cred că îl știm toți sunt ăia cu dubele. O grămada provoacă accidente uneori și indirect pentru că conduc mereu așa. Și aș vrea ca polițistul să vadă dacă omul ăla merge mai mult pe contrasens decât pe sensul lui.
E extrem de păguboasă atitudinea asta românească de ‘lasă-l șefu că e om și el’ in care toți ne iertăm unii pe alții și pe urmă ne mirăm de unde atâtea accidente mortale, haos pe străzi, etc.
Și da, chiar și să dea amendă în funcție de istoric nu mi s-ar părea greșit.
Ce zice @tinky voiam să zic și eu. Faci scandal prima dată? Amendă minimă. Faci scandal a 5 a oară? Amendă maximă. La regimul rutier, la fel. Una e când îl prinzi pe unul „curat” în ultimii ani, sau cu abaterilor minore, iar alta e când vezi că la el e o obișnuință. În primul caz, poți stabili avertisment cu inima deschisă, știind că omul nu e un pericol, ci s a întâmplat să o comită, așa cum toți o facem. Tot interesul societății ar fi urmărit.
Istoricul e tot în interesul cetățeanului onest, care ar putea primi mult mai ușor un avertisment dacă aș ști cu siguranță că nu a avut alte abateri în ultimul timp.
Cum zice și @tinky – dacă faci scandal o dată – avertisment sau minim. A 3 a oară deja iei maxim. La fel și la regimul rutier. Eu, cel puțin, aș da cu inima deschisă un avertisment unei persoane care nu are abateri în ultimul timp. Înțeleg că se mai întâmplă să o comiți, așa cum o mai facem toți din când în când, și poți beneficia de clemență mai usor, dacă nu e obișnuință să încalci legea.
Hai da raspund totusi ca vad ca nu m-am facut inteles. Si aparent nu sunt analfabet functional, ci doar sunt in stare sa citesc un text. Deci mai usor cu jigniri aiurea.
Punctele de amenda expira parca dupa sase luni. Daca politistul imi vede istoricul de dinainte de alea sase luni, se ia cu mainile de cap. Nu de alta, dar am peste 20 de ani de permis.
Ideea e cea exprimata si mai sus, ok, ii dai amenda omului, insa daca mai are la activ amenzi luate, sistemul sa ii creasca automat minimul pe care il poate primi. Sau ceva pe acolo. Normal, daca au fost amenzi, poate similare, in ultimele x luni. Cu totii gresim si uneori suntem si prinsi in acele momente. Dar daca esti prins de douoa ori intr-o luna ca nu porti centura sau masca pe bot, poate meriti o imbarbatare mai mare.
Cazierul penal? De ce ar avea nevoie un politist care doreste sa ma amendeze pentru o fapta contraventionala de asa ceva? Daca am facut inchisoare, cazierul ala o sa il am toata viata. Inchisoarea nu se considera cumva o pedeapsa? De ce sa-mi iau o amenda mai mare pentru un lucru pentru care am ispasit pedeapsa?
Si inca ceva: orice interogare a oricarui sistem informatic care contine date despre mine trebuie motivata. Urmarea interogarii sistemului sa rezulte intr-o amenda, in ceva care poate fi dovedit. Nu de alta, insa personal nu ma simt bine cand orice politist poate accesa datele mele cand isi doreste.
Revin. Cazier penal? Daca omul e urmarit in justitie pentru ceva, apare frumos un popup care anunta asta si aia e.
Datele mele personale sunt protejate aproape spre deloc in momentul in care fac o plangere la politie. Si cam stiu ce spun.
Dar ce mai conteaza argumentele cand poti simplu sa arunci pisica cu analfabet and shit?
@bogdan @tinky @autor vad ca am ajuns pana la urma la aceeasi concluzie, lucru care ma bucura.
@Jules, n-ai inteles nimic, politistul vrea sa fie si un mic judecator la fata locului
Domnilor, eu am dat doar niște exemple. Polițist nu e doar cel de la serviciul rutier. Spuneam de cazier pentru momentele când o faptă ar putea fi interpretată atât drept contravenție, cât și infracțiune. Un scandal, de exemplu. Poate fi Legea 61 sau poate fi cod penal – tulburarea ordinii și liniștii publice.
Sau alte situații în care e important să știi ce fel de persoană ai în față, pentru a i acorda atenția cuvenită. Unei persoane condamnate/cercetate pentru contrabandă cu țigări, identificată în trafic, ai putea să i ceri să deschidă și portbagajul. Sunt o grămadă de situații când ai vrea să știi cât mai multe despre cel cu care ai de a face.
Alertă de persoană urmărită, iarăși, foarte important.
Bineînțeles că verificările se fac întemeiat, rămân salvate, nu te poți juca dupa bunul plac, să o verifici pe vecina de la 2.
Erau câteva sugestii pentru optimizarea muncii, nu porți deschise spre abuzuri.
In fata ta e o persoana nevinovata pana la proba contrarie.
@rv, te invit la o intervenție la un scandal, să vezi câteva persoane nevinovat spumegand.
Ca să nu mai spun că față de o persoană condamnată cu suspendare și care comite o nouă infracțiune poți lua alte măsuri. Sau față de o persoană sub control judiciar. Sau poate e chiar în arest la domiciliu și îl găsești pe stradă. N ar fi corect să știi, să poți lua masurile necesare?
Eu n-am zis sa mergeti in fundul gol la interventii sau sa nu utilizati forta cand e cazul.
Ar mai trebui sa aveti si o aplicatie cu „number plate recognition”, eventual pe telefon, unde sa poti selecta ceva alerte, gen ITP expirat, fara RCA, permis suspendat, etc. Cand faci un filtru, pui telefonul pe un suport si astepti; se citeste un numar cu astfel de probleme, primesti alerta si il opresti. Ulterior se poate extinde chestia asta la camerele fixe de supraveghere a traficului.
La prima vedere suna bine, la a doua vedere ma gandesc la China si statul ce stie tot timpul unde esti, ce cheltui, la ce dai like etc.
Permisul e emis pe persoana fizica – nu pe masina. Desi tu crezi ca fiecare proprietar isi conduce masina – in realitate nu e tocmai asa. Masinile au proprietari diferiti ( firme de leasing, firme de inchirat masini, firme pur si simplu care au cumparat masini, plus o groaza de alte combinatii perfect legale pe PF).
@geretus stiu ce zici si totusi se poate aplica la persoane fizice (gen opresti numai masinile pe persoane fizice). Posibil sa opresti o alta persoana, da, aia e, ii urezi o zi buna.
@VasileT pai in uk daca politia este in cautarea unei masini, introduce numarul in sistem si cand vreo camera de supraveghere trafic citeste numarul respectiv trimite o alerta cu ora, locatia si filmarea cu masina cautata. Intr-un stat ne-corupt nu ar trebui sa te deranjeze chestia asta pt. ca nu ar avea oricine access la informatiile alea. Dar in romania, da, oarecum ai dreptate, probabil ca ar trebui sa rezolvam treaba cu coruptia si dupa aceea sa implementam chestii de genul. La noi Micula junior merge cu mascatii la perchezitii…
@VasileT și la noi e fix la fel doar că e mult mai subtil.
Oriunde îți folosești cardul, știu exact ce ai cumpărat pe baza id-ului bonului fiscal din tranzacție. Da, trebuie să sun la Auchan să-mi dea copie după bon, dar se poate.
Camere sunt peste tot și se citesc numerele, doar că nu sunt folosite (încă).
Intimitatea în statele din vest e o iluzie pentru că neavând stat totalitar nu te lovești de ele ca om obișnuit. Încearcă să comiți o prostie și o să te sperii cât de ușor de găsesc și cum știu toată viața ta de când te-ai născut. Și în Oradea de exemplu a fost acum timp ceva incident și unul a fugit cu mașina. Efectiv îl urmăreau din cameră în cameră și l-au reperat în trafic peste 5 minute. Doar că nu te lovești de ele ca om de rând.
În UK n-are rost să vorbim că sunt deja cunoscuți. Ce NU vor să recunoască britanicii e că s-au dat pe supraveghere după ce au dat drumul la imigranți și au fost depășiți total de numărul de petty crimes. Nu s-au trezit ei într-o dimineață că hai să ne supraveghem populația că prea și-au luat-o în cap, a fost o nevoie și o consecință a altor lucruri.
Pentru britanici de ex conceptul de buletin = stat totalitar :)) Mă distrează cum cred ei asta în timp ce au cele mai multe camere/cap de locuitor din lume în Londra.
Cum ar fi și subiectul „Depolitizarea poliției?”
Știm cu toții că toți cei în conducere, toți șefuți de birou sunt plasați la ordin politic!
Legal nu este voie, chiar e greu de dovedit dacă serviciile care au înregistrări telefonice nu ies pe post cu ele :), că au și ei interesele lor.
Total de acord si total de bun simt. Mentine speciala pentru punctul 1 si punctul 4, pentru pot fi implementate rapid si cumva fara dependenta de alte chestii.
Eu nu am stres cand vad patrula, chiar ma bucur, acum cateva zile i-am vazut pe straduta la mine pe la 10:30 noaptea, pareau ca n-au treaba, doar patrulau, m-am simtit bine.
Personal nu s-a intamplat niciodata sa se ia de mine fara motiv, da, am facut chef si au venit la usa, am mers cu viteza si m-a luat radarul sau am parcat pe trecere si mi-au facut observatie, nu pot sa dau vina pe ei cand eu fac prostii.
Legat de parcari aiurea, la mine in sat politia locala lasa o hartie in geam prin care proprietarul/conducatorul este chemat la sectie in termen de 2 zile. Amenzile sunt de 200-500 de lei in baza unui HCL.
Din pacate nu stiu ce se intampla daca nu te prezinti in termenul de 2 zile.
Probabil nimic.
Vine acasă prin posta amenda. Sau cel puțin venea acum 4-5 ani când am luat-o ei 🙂
Cand vad politia locala cum se plimba pe strazi cu girofarul, am asa un impuls sa-i claxonez si sa-i intreb ce fac ei toata ziua? Ce obtin cu plimbarea aia agale? Nu cred ca exista zi fara sa vad soferi circuland ca bezmeticii, taie fatza, nu semnalizeaza, se sicaneaza / intrec in trafic, toate aceste lucruri politia nu le vede?
Ultima data cand am discutat cu un politist de la rutiera era despre un eveniment petrecut pe trecerea de pietoni din fata sediului politiei (un mini a depasit pe linie continua pe cel care incetinise ca sa ma lase pe mine sa trec pe trecere). Cel cu care am discutat era ofiterul de serviciu. Era ofuscat ca nu are mijloace, ca nu are nici macar camera de luat vederi spre acea trecere (!) Si ca ei nu mai actioneaza decat la incidente, foarte rar mai fac preventie. Si asta era acum 2 ani!
Au rost si plimbarile alea. Cel putin in iasi s-a redus drastic numarul celor care fac cascadorii pe strada sau in zonele „de stat la cafea”, dupa ce de cativa ani masinile de politie si jandarmerie patruleaza cu sfintenie si aprind girofarul la orice miscare. Acum majoritatea se plimba cu 30-50, mai un scart la semafor, dar in rest e civilizat, nu ti-e frica sa traversezi strada.
Acum o luna făceau curse ilegale in cart. Alexandru. :)))
Politistii au deja tablete performante. Cunosc personal cativa care se uita la filme pe ele tot schimbul.
*sunt proprietate personală
@Vali dacă poți să-l ștergi precedentul comentariu, mulțumesc!
bun
also, a mai intalnit cineva politisti si jandarmi in natura, pe propriile lor picioare? ca eu vad numai burtosi in masini.
de acord cu tine. si masuri simple ar mai fi.
as adauga ca bodycam-urile sunt si pentru siguranta cetatenilor, nu numai a politistilor
Evident, era de la sine înțeles acest lucru. Abuzurile nu își au locul, mai ales într-o instituție de forță.
Stai linistit ca bodycam-urile alea se mai si opresc
Referitor la tablete: cand MCV-urile alea au costat intre 50k si 70k euro, ar fi trebuit sa aiba si geamurile din lcd pe care sa afiseze informatii, nu o simpla tableta. Sprinterul ala cumparat cu 650k trebuia sa aiba conexiune prin satelit de 1 Gbps si distribuitor automat de gogosi. A mai verificat cineva achizitiile alea? A facut politia economica vreo investigatie? Procurorii n-au gasit dovezi desi pute a infractiune de la o posta? E vreun proces pe rol?
Vezi, aici e durerea: bani s-au dat pentru tot ce vrei tu dar probabil sunt in vilutele sefilor vostri sau ca investitie in concedii prin locuri cu nume greu de pronuntat.
Chestia cu amenzile de parcare ar trebui delegata complet la politia locala, nu trebuie multa scoala pentru asta, eu cred ca adevarata politie rutiera are treburi mai importante de facut. Nu inteleg de ce amenzile pentru lipsa de vigneta sau depasire de viteza se pot trimite frumos prin posta, dar pentru parcare e nevoie sa il astepti pe proprietar la masina, ceva nu se leaga.
Total de acord cu pedepsirea micilor contraventii. Mereu dau exemplu summitul NATO de la Bucuresti cand a fost zero toleranta, cel putin din punct de vedere al contraventiilor rutiere. Alea au fost cateva zile in care s-a circulat decent in Bucuresti, deci se poate.
Mai este insa si o problema de atitudine din partea politistilor care nu se rezolva decat prin reconsiderarea proprie a rolului pe care il jucati in societate. Este suficient sa te uiti pe forumul ala al politistilor sa vezi cat de condescendent raspund (atunci cand raspund) la intrebarile unor oameni ca sa iti faci o idee despre abordarea generala.
Mi se pare interesant că avem poliție economică și că nu li se par ciudate achizițiile astea :))
Avem vreo 7 feluri de poliție si țara e tot în mîinile clanurilor suedeze unde șapcagiii se duc cu basca în mînă…
Seful cel mare al Politiei Economice, dl. Necșulescu, între doua autorizari de pacanele (da, si cu asta se ocupa politia economica), a cerut 15k euro spaga de la victima unei inselaciuni sa ii rezolve cazul, de-aia e inculpat intr-un dosar la DNA. Inculpat dupa 4 ani, poate se prescrie și iese la pensie. Pun pariu ca în astia 4 ani si-a aranjat toată familia. Copiii lui au tablete de ultima generație și nevasta-sa lanț de aur decorat cu bodycam-uri
Fratioare, nu stiu care-i manevra, de ce ai iesit tu in fata sa iei toate flegmele. Cine te-a impins sageata si cu ce scop? Eu sunt de acord cu dotari pentru politie, si cu recastigarea statului si respectului ca institutie, dar astea nu pot veni fara un pachet legislativ care sa va tina si pe voi in frau cum vreti voi sa tineti populatia:
-l-ai acoperit pe unul pentru o fapta si tu iei aceeasi pedeapsa. Exemplu: il faci scapat pe unul cu permis suspendat care ar fi stat vreo 2 ani la parnaie…Faci si tu doi ani de parnaie si nu mai poti sa te angajezi in politie.
In rest, cu cat o populatie e mai proasta (needucata) si mai rea cu atat are nevoie de mai multe legi si de mai multe aparate opresive institutionalizate.
İn SUA e „accessory to murder, theft etc”. Mai e si „obstruction of justice”. Avem si noi ceva de genul, dar sunt doar cuvinte moarte in codul penal.
Sunt doar un cititor fidel al zoso.ro. Iar dacă îl faci scăpat peste unul cu permisul suspendat, el ia câteva luni, cu suspendare, iar polițistul ia peste 3 ani, cu executare, pentru abuz în serviciu.
*pe unul
” Exemplu: il faci scapat pe unul cu permis suspendat care ar fi stat vreo 2 ani la parnaie” – o procuroare (iesita inainte de vreme la pensie) tinea dosare de genul „la sertar” pana se prescria fapta. Prinde orbul, scoate-i ochii.
Acum ca s-a mai refulat lumea in primul text (inclusiv subsemnatul), imi permit sa preiau o intrebare pusa de un alt comentator:
Pana se reformeaza politia, noi, cetatenii, ce putem face pentru a ne apara si proteja? Integritatea fizica, a familiei, a locuintei, alte situatii grave.
Pentru ca deocamdata suntem pe cont propriu.
” Offtopic, daca ai chef/timp si sub anonimat da-ne sfaturi te rog cum sa ne aparam mai bine si cum sa ne ferim de situatii grave sau generale(nu neaparat case), sigur stii mai multe decat majoritatea pe aici (sfaturi mai actualizate de 2020). Asta daca si Vali e de acord.
acum 2 ani+ nistea dealeri de chestii grele au gresit adresa (a se citi etajul) si au descins in forta peste maicamea in apartament. mama a sunat la 112 si pt ca aia o intrebau de toate alea inclusiv cnp in timp ce aia bagau cutite si picioare in usa de la intrare, le-a inchis si m-a sunat pe mine. m-am imbracat si am plecat in fuga spre ea, 2 statii de troleu, sunand si eu in ac timp la 112. aceleasi inrtebari: operatoarea imi face legatura apoi la politie, iarasi intrebari iarasi descriu… bine trimitem pe cineva. am ajuns inaintea politiei, normal, la bloc erau baietii la seminte si table, amicii cu care copilarisem, am urcat toti gramada pe scari: usa era distrusa dar in picioare, cutit din ala de macelar lasat pe acolo, maicamea facuse un mega atac de panica. vine si politia: 2 masini, una ramane afara, sus urca un baiat si o fata cu o agenda. dpdv al lor sus era bataie, cum pm sa urci cu o agenda un baiat si o fata?!
ce voiam sa zic, de atunci i-am echipat pe ai mei cu teaser, bat din ala telescopic si o bata de baseball din intersport. la fel si la mine acasa. nu stiu cat imi ajuta ca nu am fizicul sa ma lupt cu animalele alea, dar macar stau mai linistit. intai sa raman in viata si apoi vad eu cum o scot la capat cu militia
Nu mi vin acum în minte prea multe idei la care să nu se fi gândit deja un cetățean obișnuit, dar o să încerc.
@tester, cauta pe youtube un canal numit Broadheader. E un tip politist care are o serie de videoclipuri fix pe tema asta si gasesti acolo o gramada de detalii si interpretari ale legii cand vine vb de autoaparare, posesie de arme etc.
@N Cunosc canalul, sunt si lucruri ok acolo. Dar tipul nu e politist, e instructor/sportiv tir, pentru ca are drept la armă scurta cu glont(pistol).
A terminat dreptul si ofera interpretari pe lege, uneori pe lângă.
Din păcate foarte multe nu sunt aplicabile pentru cetățeanul de rand care nu detine arme de foc. Apropo, el nu susține ideea ca „alții” să dețină arme de foc, pe principiul „eu am, restul să nu aibă”
@Autor ideea e simplă, ce facem până se va reforma, într-un fel sau altul sistemul?
Toți votanții „partidului de IT-iști” vor să taie masiv din posturile de bugetari, și voi vă ridicați cu pretenții: mai mulți polițiști, mai mulți doctori, mai mulți profesori. Probabil aveți pretenția și la salarii, de parcă copiii voștri nu se pot hrăni cu „mulțumescuri”. Și ia nu mai scrie pe aici, că patronul de blog are vorba aia cu „10 bice pe spinare” pentru orice, cum a văzut el în „Sclava Isaura”, și ți-o iei.
O mica precizare babaiatule, partidul de IT-sti vor sa taie masiv din posturile de bugetari CARE FREACA MENTA si sunt angajati pe sistemul PCR.
Mai usor cu dezinformarile rosii ca nu stai de vorba cu dorei de la birtul din sat.
Apropo cum sta treaba cu apa calda si caldura la hotelurile de lux din Bucuresti ?
Aha! Aveti target de amenzi!
Serios vorbind, probabil e un indicator de management care monitorizeaza activitatea politistilor.
Cum cuantifici ca politistul patruleaza 8 ore pe zi? Cu un pedometru.
Cum justifici si mai bine ca politistul are activitate? Amenzi date, dosare solutionate, etc.
E vorba de obiectivele societatii si de filozofia de management a Politiei.
„Cum ar fi dacă ai putea, așa cum am pățit eu în Austria, să lași în parbriz o amendă printată? ”
In alte orase gen Baia Mare sau Cluj chestia asta se intampla deja deci nu cred ca e vreo filosofie sa implementeze si in Buc.
Inclusiv in Arad. Unde daca nu platesti la sfarsit de an amenda, apare dublul amenzii la plata impozitului masinii. Masina e inmarticulata intr-un sat din MM.
Deci se poate.
Salut,
Sunt de acord cu reformele/schimbarile propuse de dumneavoastra (mai putin cu „broken windows”).
Am o singura intrebare: cu instrumentele/procesele disponibile ce ati incercat sa schimbati din interior?
Daca ati incercat si nu a mers, unde a fost blocajul? Nu a fost buget? Neputina? Rea vointa?
Daca ati incercat si a mers, au preluat/pot prelua si alti colegi modificarile?
Întrebările sunt de bun simț. Problema e când ceri o imprimantă și nu o primești. Sau ceri ferestre prin care să nu intre apa când e ploaie+vânt. Voiam să subliniez că fără prea mari cheltuieli, folosind resursele avute la îndemână, s ar putea optimiza foarte ușor munca în această instituție.
Eu am avut si inca am respect in general pt oameni pana la proba contrarie.
Deasemenea in toate interactiunile cu agenti si/sau ofiteri totul a fost ok, mi s-a vorbit frumos insa nici nu am avut probleme de genul din comentariile de la postul trecut.
Sunt de acord cu cele scrise de autor si cred ca sintagme ca „in slujba cetateanului” mi se par o prostie, nu trebuie sa fie cineva in slujba mea ci doar sa avem o relatie civilizata, ca un parteneriat.
Daca vreodata gasesti un partid, alianta, „grup organizat” :)) care ar vrea sa implementeze cele de mai sus, anunta-ne si va avea si votul meu indiferent de numele sau.
Și totuși, schimbarea ar trebui sa vina din interior, adică din politie. Sa pornească de jos în sus
polițiștii buni sunt eliminați. e ceva in neregulă cu tine dacă nu iei șpagă. vezi cazul fraierului din botoșani, i-au incendiat mașina pentru că a deranajat pe cine nu trebuia.
@Luci Desi demilitarizarea politiei a avut loc prin 2002, in fapt, lucrurile functioneaza cam la fel, de jos in sus nu ai nici un cuvant de spus, trebuie sa executi fara sa pui prea multe intrebari, iar daca te incordezi putin, sari din schema. Sunt multi care ar vrea, dar putini care si-ar pune slujba la bataie pentru a cere chestii de bun simt.
In poliției ca și în armată ordinele nu se discută se execută! Ideea e că aici ierarhia este litera de lege, nu ai cum sa îți acuzi șeful de ceva. Chiar daca au mai fost și sunt scandaluri ele se aplanează oamenii sunt trași pe stânga, fiindcă sunt mutați disciplinar undeva unde nu mai pot face vâlvă sau dacă e vina lor undeva unde nu sunt în lumina reflectoarelor, primesc aceeași bani ies la pensie duble decât salariul fericiți!!!
Noi ceilalți la pensie avem 40% din media veniturilor pe 40 de ani de muncă
Ma bucura faptul ca tirada de comentarii de ieri nu au descurajat autorul . Chiar ma gandeam citind comentariile (indreptatite pana la urma ale oamenilor) „ia uite mah, avem o perspectiva misto, argumentata si am sarit toti pe el. Poate pleaca in scarba injurand in barba, mai afla dracu chestii din partea cealalta”.
On-topic: mi-as dori sa revina in Politie o oarecare strictete in privinta aspectului fizic al politistilor. Ma refer in principal la toti gelatii cu freze a la Mirel Radoi, dar nu numai. Pe bune nu poti lua in serios un pulifrici de genul si sunt un „law abiding citizen”, ma gandesc ce spun interlopii cand ii vad :)))
Discuția e mult mai largă, iar ieri m am dus într-o singură direcție – operativ vs neoperativ, de aici cred că mi s au tras multe flegme. „Problema” e că sunt obișnuit cu ele și am încercat să explic cât mai clar viziunea mea, ca parte din sistem. Încurajatoare au fost și mesajele de apreciere, mulțumesc din nou.
Mda, gleznisoarele goale și cămășile ce stau să crape nu arată deloc ok, e adevărat. Nu am mai scris în articol, dar și schimbarea uniformei ar fi necesară. Nu e deloc eficient să alergi un hoț în pantofi sau să mergi la scandal cu cravată. Iar modele sunt suficiente în Europa.
Foarte bine scris si interesant articolul. Poate avem noroc si citeste si cineva cu putere de decizie
Eu as vrea sa vad un reset serios in poliție, jandarmerie si alte servicii conexe. Cam cum au făcut in Georgia. Abia după aia au cumpărat mașini de poliție din SUA (de alea cu sute de cp).
Romania are 97.000 de politisti si jandarmi la o populatie de 17 milioane. Ungaria are 50.000 la vreo 9 milioane.
Nu e lipsa de personal ci de competenta.
adaug si eu niste lucruri:
1. nici o masina de politie in parcare – scoate masinile si sa fie la vedere pe strazi sau intersectii fie zi/noapte;
2. nici o masina de la rutiera inscriptionata ca sa mai scapam de zmei si n-ar strica sa fiti mai prezenti pe strazi (care este procentul celor care produc accidente grave si sunt inntr-o raza de 100 km de domiciliu? ) ;
3. pe cat posibil eliminat factorul uman / camere fixe / cantare obligatorii pentru gabarit depasit etc. etc.
4. dupa accidente mai verificati si starea drumului / indicatoarelor la momentul producerii
am ceva cu rutiera pentru ca stau intr-o zona cu accidente grave destul de des.
Uite la ce mai duce corupția si incompetenta din poliție https://www.facebook.com/bodnardaniel/videos/826667538168526/
Sunt de bun simț ideile din articol. Aș mai adăuga și eu cate ceva, dacă-mi este permis. Pentru îmbunătățirea factorului uman din sistem, ar trebui în mod clar modificat statutul. Testele de integritate, deși sunt statutare, nu se fac. Este evident de ce. Pentru că sistemul este corelat cu politicul și-l alimentează. Hai să punem la muncă dipi, sipi, mai popular doișun’sfertul, să cernem odată pentru totdeauna polițiștii cinstiți de cei corupți. Ai luat șpagă, ai pierdut tot. Confiscare extinsă, pușcărie, eliminare cu totul din sistem, fără pensie de serviciu. Să vezi ce mișto se curăță sistemul.
Pentru îmbunătățirea factorului material, adică dotarea, hai să verificăm achizițiile din ultimii zece ani. Apropo, se mai aude ceva de eads? Că rețeaua de telefonie internă tot praf este. Se mai aude ceva de aparatura supraevaluată și luată la mâna a doua? Se mai aude ceva de termoviziunile pe care s-au aruncat o mulțime de bani și care au căzut imediat după garanție?
Cu banii aruncați pe achizițiile cu dedicație se putea dota decent chiar și poliția SUA. Dar ce să facă polițiștii in context? Mai pun niste bani la salariu, mai cumpără niste topuri de hârtie, mai fac o pană la mașini, de-astea. Apropo, când naiba va scăpa poliția română de mormanele de hârtii denumite generic arhivă? Munți de hârtie. Păduri de copaci defrișați. Practic dublă evidență. Dacă există înregistrări informatice, dacă există baze de date, istoric de activitate, arhivă electronică, de naiba mai strângem munți de hârtii? Incompetență, ticăloșie sau nevoie de a justifica existenta unor oameni care cu asta se ocupă și altceva nu mai știu să facă?
Limbajul de lemn din rapoartele oficiale. Și lista poate continua.
Şi mie mi-e teamă când văd un echipaj, deşi niciodată nu am avut vreo problemă cu poliţia. Mi-e teamă că li se va năzări ceva, iar pentru că deţin puterea, îmi vor putea face rău. Părerea mea este aceasta:
Contractul social (între cetăţeni şi stat: noi respectăm legea ca să avem beneficiul de a fi protejaţi de stat; avem obligaţii, dar şi drepturi) este deja inexistent în România – avem doar obligaţii, drepturile adesea nu ni se respectă, ne sunt ignorate, suntem bătaia de joc a autorităţilor, murim cu zile în timp ce poliţia aşteaptă la poartă, poliţia nu ne ajută.
Iar poliţia a fost printre instituţiile care a contribuit foarte mult la erodarea contractului social dintre (1) noi, cetăţenii care nu doar că nu ne simţim protejaţi, ci chiar ne simţim ameninţaţi de poliţie, şi (2) statul care ne ignoră, stat al cărui braţ este poliţia.
Tocmai pentru că poliţia reprezintă monopolul statului asupra violenţei, poliţiştii ar trebui să înţeleagă că cetăţenii nu le sunt duşmani şi să nu abuzeze de poziţia de putere. Acesta ar fi primul lucru care ar trebui să fie pe ordinea dvs. de lucru, la nivel de instituţie şi la nivel uman. (e părerea mea, o susţin mai jos)
Există o discrepanţă foarte mare între cât de eficient suntem pedepsiţi când nu respectăm legea şi cât de puţin sau deloc suntem ajutaţi când avem nevoie de poliţie.
Până când poliţia nu va deveni o instituţie de încredere, toate cerinţele dvs. sunt „prea mari”** pentru ceea ce noi, ca cetăţeni, primim de la instituţia dvs. în schimbul faptului că ne supunem legii. Da, este nevoie şi de profesionalizare, dar în primul rând, poliţia are nevoie de omenie şi să-şi „spele păcatele” faţă de cetăţenii pe care-i trădează de atâta amar de vreme. Adică să fie „pentru cetăţean”, nu împotriva sa. Dacă se rezolvă asta cumva, restul vin de la sine. Dar asta probabil ar însemna un reset, cum spune cineva mai sus: daţi toţi afară şi angajaţi alţii, care să nu stea la poarta criminalului până te omoară ăla în casă.
**”prea mari” în sensul că nu-i pasă nimănui, îmi pare rău să o spun, dacă sunteţi în pericol sau dacă nu vă puteţi face meseria, câtă vreme noi, cetăţenii, nu simţim că ne sunteţi utili, că ne ajutaţi, că sunteţi acolo PENTRU NOI.
Ceea ce cereţi dvs. este pentru a vă face mai bine ceea ce consideraţi a fi datoria dvs., „să prindeţi infractorii”, dar majoritatea cetăţenilor nu sunt infractori, în schimb se simt trataţi ca nişte infractori. Astfel încât cerinţele dvs. sunt în răspăr cu ce vrea lumea de la poliţie: nu mai multă putere, nu mai multă protecţie pentru ei înşişi, ci mai multă empatie şi responsabilitate, mult mai puţină aroganţă.
Pe scurt: câtă vreme nu sunteţi în slujba mea, a cetăţeanului, nu mă interesează cum vă faceţi treaba şi nici nu vreau să vă faceţi mai bine „treaba”, ca să vă întăriţi puterea şi aroganţa faţă de cetăţean, sau ca să întăriţi puterea unui stat nemernic asupra mea (nemernic pentru că a politizat instituţii esenţiale, cum este şi poliţia, pentru că fură etc., ştim toţi de ce e nemernic). Dvs. vă concentraţi pe infractori şi uitaţi că majoritatea nu suntem, dar tot am fost umiliţi de poliţie. Concentraţi-vă pe relaţia cu majoritatea cetăţenilor.
„Cerinţele” ar trebui să înceapă cu un mea culpa general, la nivel de instituţie, cu scuze pentru atitudinea arogantă, cu un program de reparaţii morale, fie şi doar scuze verbale, pentru mizeriile îndurate zilnic de cetăţenii pe care poliţia nu-i apără decât sporadic, dar cărora le scuipă-n cap cu cea mai mică ocazie. Ar trebui să înceapă cu un program public de feedback, unde lumea să poată spună ce probleme a avut, cu ce poliţişti, când. Iar instituţia să răspundă, nu arogant, nu zeflemitor, ci cu conştiinţa faptului că aceia oameni sunt cei în lipsa cărora această instituţie nu-şi are rostul.
Aţi enumerat ce vreţi să primiţi. Dar de oferit ce aveţi?
Deci problema sunt secretarele, bodycam-urile și mașinile puternice, nu faptul ca județul ala este o mafie completa din care politia face parte:
https://www.facebook.com/bodnardaniel/videos/826667538168526/
Reforma unui sistem e bine sa se facă cu profesionistii din sistem.
Ai niște propuneri care tin de legislație:
– lăsatul amenzii în parbriz, legea prevede ca amenda se da șoferului și nu proprietarului. Dar în ultimul timp am văzut ca amenzile pentru parcare neregulamentara sunt date de politia locala.
– organizarea în personal operativ și de suport.
Teoria geamurilor sparte spune ca dacă lași ceva în neîngrijit va deveni și mai neîngrijit.
Ce înțelegi prin sancționarea ferma și imediata a micilor fapte? De ce doar a micilor fapte?
Când s-au introdus în lege punctele, în baza cărora se poate suspenda permisul, vedeam soluția la 2 probleme majore :
1 faptele mici și repetitive: ex. amenda pt nepurtatul centurii, nu ii dai amenda, doar avertisment. După 5-6 runde, își pune singur centura.
2 avertisment în locul amenzii sau măsură complementara de ridicare permis: dacă fapta nu e grava, ii dai doar avertisment. Punctele lucrează. Dispar „intervențiile”, i-ai dat avertisment, daca mai e și recidivist… E clară treaba.
poate imi doresc prea mult, dar ar fi buna o punere la comun a bazelor de date. sa nu mai existe amenzi ca nu ai toate actele la tine, din moment ce ai buletinul, de exemplu – si totul sa se poata vedea pe tableta aia de la punctul 1.