În Elstree & Borehamwood (nordul Londrei), unde locuiesc din vara anului trecut, cel puțin 5 spații comerciale își caută chiriași de luni de zile. În urmă cu nici 6 luni, acolo funcționau mici restaurante și magazine.
Peacocks, unul dintre retailerii semnificativi, care dețin un spațiu măricel pe high street, vând tot cu 80% reducere și anunță că închid magazinul.
Un restaurant românesc în care se investiseră bani serioși a închis imediat după anunțarea lockdown-ului. În locul lui a apărut un local grecesc însă, din ce am observat, cu excepția weekend-ului, mușterii nu se înghesuie să mănânce acolo.
Ce voiam să spun e că perspectivele sunt cel puțin îngrijorătoare. Pur și simplu, nu mai circulă banii în economie ca în urmă cu 6 luni. Multe afaceri mici au închis deja, altele se pregătesc să o facă.
Nu poți susține chirii de mii de lire lunar, salarii, stoc, utilități, taxe șamd dacă numărul de clienți e la jumătate sau la sfert.
Chiar și cu infuzia de sute de miliarde de lire făcută de guvernul britanic în ultima jumătate de an, supraviețuirea a devenit aproape imposibilă pentru o grămadă de business-uri. Nu mai e sustenabil să continui, chiar dacă ai un oarecare sprijin de la stat.
Nu poți deschide magazinul și să faci vânzare care să nu acopere nici costurile. Este absurd să pregătești 30 de mic-dejunuri și să îți intre în local doar 10 clienți. Patronii rămân fără bani, nu își mai pot plăti angajații, trag obloanele și se duc acasă. Decât să bagi bani într-o gaură neagră, mai bine te lași. Vine un moment în care devine mai logic să nu faci bani decât să pierzi. Zero e mai bine decât minus.
Două treimi dintre patronii de mici afaceri din Marea Britanie sunt convinși că nu vor supraviețui pandemiei.
Potrivit King’s Business School, 6 milioane de mici afaceri care susțin 16,6 milioane de joburi se află într-o situație precară, managerii acestora considerând că nu vor rezista presiunii provocate de pandemie. Peste jumătate dintre ei cred că vor rămâne fără bani în următoarele 12 luni.
Într-un studiu separat, făcut de Federation of Small Businesses pe 1.500 de mici companii, doi din trei întreprinzători cred că situația se va înrăutăți și se așteaptă la o perioadă incredibil de dificilă.
Ca să înțelegem cât de gravă este situația, hai să ne uităm un pic la ce înseamnă aportul micilor întreprinderi în totalul economiei britanice. Acestea reprezintă 52% din cifra de afaceri de 2,2 trilioane de lire sterline generate de mediul privat. De asemenea, în micile companii lucrează 60% dintre salariații britanici.
Dacă două treimi dintre ăștia se duc în cap, înseamnă catastrofă economică. Așa că, înainte să ne îmbătăm cu apă rece și să vorbim pe lângă subiect, hai să mai și citim câte o analiză economică serioasă și să ne punem mintea la contribuție.
Nu zice nimeni că o să se ducă totul pe pix, dar parcă un pic de logică în gândire n-ar strica. Nu de alta, dar citesc tot felul de habarniști care-și dau cu părerea despre cât de minunat ne e de fapt. Dacă îi întrebi de unde știu, ridică din umeri. Păi așa credem noi, ce, nu e de ajuns? Nu bă, nu e. Când nu o să vă mai ajungă banii să plătiți chiria și o să vă dați cu fundul de pământ, să vă amintiți de vremea în care în loc să vă puneți mintea la contribuție preferați să fiți proști.
Nu doar în UK. Louis Rossmann are o serie de clipuri pe YouTube legate de situația din NY, cum ar fi ăsta: https://youtu.be/zkpLFNtYEdo
m-am uitat la clipurile lui. tipul are dreptate. același lucru e valabil și pentru calea victoriei din bucurești sau republicii din brașov.
Chiar , s-a închis Himalaya Brașov ?
O vreme trebuie sa stau pe la civilizatie si sunt goale goale restaurantele pe aici, program din ala de deschis doar la pranz si seara. Le-au mai dat-o si cu interdictiile de iesit afara intre 21-06. In rest ce mai misca asa prin oras pare’se ca e in weekend, in speta sambata, ca duminica multe sunt inchise.
Numai in .ro toata lumea si-o arde #yolo…
Ce se intampla acum este un shift in modul de existenta al omenirii incepand de la Joburi pana la modul de viata de zi cu zi. Se consuma prea mult se polueaza prea mult
https://www.youtube.com/watch?v=Dd2-VY6roL0
Aia în New York fac o morișcă ipotecară, d-asta spun mereu că impozitul sau property tax ar trebui să fie progresiv în funcție de numărul de proprietăți, să nu îți permiți să umfli prețul în așteptarea fraierului.
În schimb în Brașov o bună parte din proprietarii de spații au un ușor retard. În octombrie îi spui intelijentului să-ți lase spațiul de la 200 la 150 de euro în primul an că oricum nu-i mai închiriază nimeni până în februarie. În ambele cazuri el pierde 600 de euro în primul an dar cu propunerea are o oarecare certitudine că îi câștigă pe restul. Știe el mai bine, au trecut 2 ani și spațiul tot liber a rămas.
Tot la Brașov, promovăm vânzarea de spații comerciale în blocurile noi din rezidențial dar spațiile de la parter cu vitrine sunt doar pentru închiriat, noi vindem spațiile de la subsolul exterior.
buna logica omului, aproape ca as jura ca-i femeie
micile afaceri din horeca & servicii cu public NU reprezinta majoritatea firmelor mici
cand horeca a intrat in pauza in primavara, la noi nici nu s-a simtit in buget vreo scadere a impozitelor. cam acolo e contributia acestor mici afaceri din horeca & co
nu neg importanta lor, sunt oameni care au nevoie de un venit pentru a trai in continuare.
insa am mai zis-o de n ori.
traim alte vremuri iar horeca& co sunt moarte sau cel putin in viitor se vor transforma in ceva ce azi inca nu exista (habar n-am cum va fi dar clar ca peste ceva ani se vor aseza lucrurile intr-un fel sau altul)
Pe langa riscurile de infectare atunci cand te duci la un restaurant, eu sunt de parere ca lipsa clientilor indica si faptul ca lumea e mai chibzuita cu banii si isi face de mancare acasa.
Sin, vorbesti ca sa nu taci. „Riscul de infectare” de care pomenesti este mult mai mic in Horeca decat in orice alta parte. Poti sa te gandesti ca Horeca alaturi de magazinele alimentare erau dintre putinele locuri din Romania obisnuite cu controlul DSP pe bune sau pe spagi, dar oricum obisnuite cu o verificare. Exceptand filmarile traditionale de sezon cu mizeria din bucatarile restaurantelor de pe litoral nu prea vedeai scandaluri cu oameni infectati de salmonela prin bodegi sau fast food-uri romanesti. Tocmai pentru ca nu se prea imbolnavea lumea erau atat de pline. E aberant sa vorbesti de riscuri ca si cum ai stii ceva despre subiect. E o prostie si raportul cu focarele o spune clar. Focarele sunt in continuare in spitale si unde sunt batrani sau nebuni la gramada, precum si unele fabrici unde se mananca si se fute la comun.
@septimiu Comparam horeca cu spitalele si fabricile, ca sa ne amuzam? Inchidem spitalele sau ce facem? Petrecem pandemia in p*la goala pentru ca la fabrica de chiloti e posibil sa apara focar de covid?
Horeca e moarta, la revedere. Nu era un exemplu de succes nici inainte de pandemie, dovata ca te bucuri ca nu mai iei salmonela. Dar acum s-a terminat, lumea nu mai merge la restaurant pentru ca nu vrea sa se infecteze, si asta n-o sa se schimbe prea curand.
Dex, pai daca „lumea nu mai merge la restaurant pentru ca nu vrea sa se infecteze, si asta n-o sa se schimbe prea curand.” de ce nu le lasa deschise?! adica, oricum nu ar avea clienti deoarece „lumea nu mai merge la restaurant pentru ca nu vrea sa se infecteze, si asta n-o sa se schimbe prea curand.”
plm, lumea nu mai merge pentru ca nu are voie
@septimiu: Eu asa vad lucrurile. Ma uit la angajati, eventual daca se poate la bucatari daca au masca sau nu si dupa decid daca intru in restaurant.
Ieri voiam sa-mi iau ceva asiatic, si la restaurant din doi pe care i-am vazut servind, una avea masca, altul nu, am zis pas, am cautat alt restaurant.
Nu ma risc sa o belesc doar ca din statistici reiese ca in restaurante e cea mai mica rata de infectie. Exista o vorba care-mi place mie mult de tot „lies, damn lies and statistics”.
Nu sunt de parere ca moare industria asta de HoReCa, dar nici bine n-o s-o duca ceva vreme de acum incolo, oricat ar tipa unii si altii ca vai, sunt oamenii speriati degeaba.
Si io care speram ca root cause-ul sa fie Brexit.
Nu, e “british exceptionalism” și bășinile englezești.
Pandemia e un Brexit inainte de termen: Arata cum e economia cand inchizi tot lantul de aprovizionare si distributie international (chestie de semantica, daca nu-l inchzi tu ti se inchide) insa ai ocazia sa „te dezvolti” pe noi piete si cu noi „oportunitati”.
Din pacate pandemia e un XX-exit pentru pentru fiecare tara in parte. Daca restul tarilor incearca sa revina acolo unde au fost odata, in UK pur si timpul nu mai este posibil.
Pe de alta parte UK a
acumulatfurat atat e multa avutie incat chair cu cu Brexit o sa o duca bine multa vreme de-acum incolo. Britanicii au inventat si rafinat de-a lungul timpului indeea de „venit pasiv” incat li se pare de bun simt ca trebuie doar sa aiba un pic de „asset” si pot trai fara sa faca nimic… Si multa lume face exact asta….Musteriii – cu trei i. Limba romana e greu, domnule guest author!
Si cratima aia e pusa de-a-n pulea. Stai linistit daca n-ai ce comenta.
Radu, nu era pe post de cratima, boss, era o liniuta. Dar ce sa stii tu, ca nu prea ai dat pe la scoala…
Atat poate fi aportul tau la ce zice autorul ? Nici o idee, nici o critica constructiva, sau doamne fereste vreo apreciere. Doar a fi grammar nazi e cam trist boss, sigur esti sufletul party-urilor..
Idee: de ce sa platesti chirie pentru locatia aia in buza targului, cand poti inchiria ceva pe o strada mai in spate, mult mai ieftin, si sa traiesti din livrari?
Cati cred ca pot face asta ? Livratul poti sa-l faci din sat sau de la tanti Aglaie din bucatarie. Si nu cumpara asa de multi mancare online. Ideea de restaurant era sa manci si sa bei ceva bun/cald/proaspat sa fie lume, socializare, etc. … nu mancare sleita in caserole ce o manci acasa sub patura.
HORECA din UK merita sa moara! Am auzit eu ca de la Zoso ca fish&chips ala e naspa. :))
In martie aveam ocazia sa sacrificam turismul si transportul ca sa nu ajungeam in situatia asta. Nu s-a vrut atunci, au fost sacrificate cateva luni mai tarziu. Apoi am avut varianta sa sacrificam scolile si horeca, iar nu s-a vrut si pana la urma tot au fost sacrificate. In continuare nu vrem sa pastram distanta intre noi si sa purtam masti dar ne plangem ca se inchid micile afaceri si economia sufera. Vrei solutii? Pandemia asta trebuie luata in serios si fiecar dintre noi trebuie sa ia macar niste masuri minime.
Singurul lucru de care te protejează masca sunt amenzile.
Uită-te la politicieni sau doctori cât de mult se protejează atunci când cred că nu e nici o cameră pornită sau cât de mult respectă regulile atât de importante pentru restul lumii, și nu vorbesc doar de români ci și de nemți, și ai să vezi cat de important și periculos e virusul pentru ei.
Dar hai să mai vedem și ce face popa nu doar ce zice popa, și să facem diferența între propagandă, informație și teoria conspirației.
Scopul principal al mastii nu e sa protejeze individul ci societatea de individ. Daca purtam masca si pastram distanta nu inseamna ca nu ne imbolnavim ci ca reducem considerabil riscul. Putin imi pasa de ce fac unii politicieni sau unii medici, am mai mult respect fata de guma in care tocmai am calcat decat am fata de ei.
Nu ai nici un fel de respect față de ei dar respecți conștiincios, ca un bun membru al turmei regulile impuse tot de ei, fără să-ți pui întrebări sau să te gândești dacă au sau nu vreo logică.
Adevărul e că până acum nu am fost niciodată manipulați de cei de la putere, toate informațiile prezentate la tv sunt adevărate, iar politicieni luptă dezinteresat pentru binele nostru.
Pot sa nu respect un individ dar sa tin cont de unele lucruri pe care le spune fiindca au sens si se bazeaza pe ceva concret. Acum daca tu esti un bou care crede ca virusul e provocat de 5G e treaba ta, din pacate faptul ca tu esti bou ne afecteaza pe toti dar ne adaptam.
Port masca peste tot dinainte sa fie obligatorie, de atunci cand am trecut de 1000 infectari pe zi in tara.
Mulțumesc pentru compliment, tipic pentru genul de oameni cu care poți avea o discuție argumentată.
Ce legătură crezi că are 5G-ul, teoria pământului plat și Covid19 în afară de a ridiculiza persoanele care pun întrebări ce deranjează gândirea turmei?
Te-ai întrebat cum și pe ce principiu funcționează testele, care sunt simptomele la majoritatea celor „infectați”, rata mortalității, efectele asupra sistemului imunitar datorate măștii purtate excesiv, statului în casă, lipsei de contact cu alte persoane, etc? Sau ai incercat să te informezi direct de la sursă când vine vorba de rapoartele alarmiste pe care le citești în presă?
Sau crezi că efectele asupra economiei înseamnă doar închiderea câtorva restaurante. Turismul, companiile aeriene și navale de pasageri, banii pe care-i cheltuiau angajații și care se vor vedea în consum iar apoi în producție oare sunt chiar așa de neglijabili?
Iar dacă ești genul de persoană care poartă masca și când e in pat cu nevasta, ce mai pot să spun, doar că speram să fi excepția dar din păcate sunteți majoritatea.
@bezmetique, tu vrei sa te lupti cu frica irationala ? uneori si daca pui argumentele concrete in fata unui om infricosat, nu o sa le vada. Multimile nu au o gandire logica ci irationala. Am cartile lui Klaus Schwab acasa, si despre a 4a revolutie industriala si despre „The great reset” insa nimeni nu reuseste sa faca o corelatie intre masurile autoritatilor care nu au legatura cu pandemia in sine si de aia par ilogice si ceea ce ar trebui de fapt facut. Cel mai simplu exemplu, H5N1, n-a purtat nimeni masca, nu s-a pus o secunda problema inchiderii economiilor, flu swine a facut 1 M de victime la nivel mondial. Daca zici asta cuiva ti-o baga pe aia de la tv: „nu cunoastem virusul, poate murim toti”. Desi au trecut luni de zile. Nu s-a reusit nici macar izolarea structurii virusului si ei vorbesc despre un vaccin, vaccin pentru ce? pentru un virus care nu da imunitate?
toti o dau cu „teoria conspiratiei”. luati de cititi cartile de la nenea presedinte WEF si uitati-va la clipuri in care toate organismele supranationale precum IMF vorbesc de „the great reset”. Ai dracu’ au ajuns toti simultan la acelasi concept.
„flu swine a facut 1 M de victime la nivel mondial”
Cifrele oficiale:
Deaths Lab confirmed deaths: 18,449 (reported to the WHO)
Estimated death toll: 284,000, conform CDC H1N1 Flu | Influenza Diagnostic Testing During the 2009–2010 Flu Season”
E un pic cam departe de un milion.
Pentru USA: The Infectious Diseases Society of America estimated that the total number of deaths in the U.S. was 12,469, conform Shrestha SS, Swerdlow DL, Borse RH, Prabhu VS, Finelli L, Atkins CY, et al. (January 2011). „Estimating the burden of 2009 pandemic influenza A (H1N1) in the United States (April 2009–April 2010)
12.000 de morti intr-un an de pandemie.
Epidemia recenta de Covid19 in USA: 8,966,581 Cases and 231,174 deaths. In 6 luni in care s-au luat masuri destul de restrictive de limitare a raspandirii.
Deci, nu, nu putem compara cu „flu swine 2009”.
Și ca să nu dau exemple considerate „teoria conspirației” încercați să urmăriți “Profiteure der Angst” documentar făcut de ARTE în 2009, după gripa porcină. Apropo, nu îl găsiți pe canalul de Youtube ARTE, probabil că nu se mai potrivește cu direcția postului.
Miliarde cheltuite pe medicamente care nu au mai fost folosite, aproximativ același metode aceleași companii implicate și aceiași actori doar că la o scară mult mai mică.
Iar cei care au demascat și au inițiat cercetările la nivel european, de ex. Dr. Wolfgang Wodarg, considerați eroi in acea perioadă sunt astăzi defăimați și considerați adepți ai teoriei conspirației.
@sillicon_v, ai dreptate, ma gandeam la alte doua pandemii de acum 60 de ani, Hong Kong si Asian flu care au intr-adevar 1 M victime oficial
despre influenzza in general (swine, aviara) proiectiile aproximative erau spre 600k
ideea insa ramane. nu poti sa blochezi economia pentru 1 M dar sa n-o faci pentru 0,25 mai ales ca proiectile initiale ale US legate de gripa porcina era de ordinul milioanelor de victime (un dement ar fi zis chiar 150 M victime la vremea aia).
Bai bezmetiqule, daca traiesti in societate (turma) urmezi regulile. Nu-ti convine turma? Esti liber sa te duci de bezmetic unde vezi cu ochii si sa-ti traiesti viata dupa cum te taie pe tine capul. Si daca te prinde ursul in offside ar fi bine sa-ti cam placa.
@bezmetique legatura e ca in general persoanele care propaga astfel de idei vad conspiratii peste tot. Rata mortalitatii este de 3-4% cu tratament, cum sistemele de sanatate au o limita o data ce este atinsa mortalitatea o sa creasca. Iti dau dreptate la punctele despre lipsa de contact si statul in casa, o da fie probleme grave pe termen lung, tocmai de aia trebuie sa luam, inca o data, niste masuri minime. Niciun ban nu e neglijabil, tocmai de aia tai din timp ca sa nu ajungi sa pierzi mai mult, una e sa dai subventii pentru turism si transport iar alta e sa dai subventii pentru toata lumea. Cu efectele purtatii mastii pe termen lung abarezi grav. Daca se fac stocuri si se arunca nu e bine, daca statele nu au stocuri si nu pot sa intervina rapid iar nu e bine.
@Pensionaru diferenta majora dintre pandemia actuala, gripa porcina si gripa aviara e ca prima este mult mai contagioasa. Cum adica nu da imunitate? Si tu te bazezi pe declaratia din primvara a unui medic sud coreean( sau japonez) scoasa din context? Daca ar fi asa cum spui tu atunci plasma recoltata nu ar avea efect. Nu ai imunitate pe termen lung, doar pentru ~6 luni. Nu intru in subiectul cu stabilitatea sistemului actual care mai devreme sau mai tarziu o sa se prabuseasca, e prea complexa discutia. Situatia de azi este asa cum este cu masuri luate, fara ar fi fost mult mai rau. Blochezi economia pentru a nu ajunge in situatia in care mor oamenii in fata spitalelor, daca se ajunge acolo nu o sa se mai poata mentine ordinea. Nici macar nu este vorba despre toata economia, ci parti din ea tocmai pentru a nu ajunge in situatie de colaps.
@naim – da, ai dreptate din punctul tău de vedere, pentru că așa au zis și colaboratorii cu securitatea înainte de revoluție, așa au zis și naziștii la vremea lor, așa a fost și în timpul inchiziției, iar când văd în ce direcție merge societatea nu mă miră că așa gândești și tu.
Are dreptate bezmeticul, masca te apără doar de amenzi, credeți că masca aia albastra de panza care este acum 75 de bani la farmacie te apără de virus?! Amagiti-va cu asta, voi, cei ce numai aveți nici o speranță! Câtă vreme virusul are 60-140 manometri iar gaura țesăturii 3000, despre ce vorbim?! 90% din măști sunt ineficiente, că alea eficiente costa 30-40 lei una, cine are bani?! Am o masca acasă din aia de cauciuc cu triplu filtru militar și îți acoperă tot capul, dar după 5 minute cu ea ești galben! Rolul măștilor este important pentru politicieni, că ne învață sclavi supuși și pentru prietenii lor, că fac multi bani de pe urma panicii! Eu am sinuzita cronica și nu sufăr botnita pe fata. O port că n-am ce face, in troleu sau la cumpărături, maxim o ora, că la birou nu o poarta nimeni! Dar fiindcă la Cluj este obligatorie și pe strada, mi-am luat adeverință de la medicul de familie, pe baza scrisorii medicale de la infecțioase că nu sunt obligat să port masca permanent! Ma mai oprește cate un garcea pe strada, cu pofta de amenda, sau mă ia la pertu cate un userist corporatist, dar mi-o sug ușor! Știați și că e ilegal sa vă oblige să purtați botniță în aer liber? In legea 55 din 20 mai, la art. 13 se spune că masca este obligatorie doar in spații publice închise! Deci dacă luați amenda sa stiti ce aveți de făcut!
@gc, nu exista nicio dovada ca „ar putea muri oameni in fata spitalelor”. Uita-te la Suedia unde nu se intampla asta si daca mi-o livrezi pe aia cu „suedezii catre traiesc intr-o densitate mica”, te invit sa faci o vizita in Stockholm.
altfel, din punctul meu de vedere, consecintele lockdown-ului atat fizice, psihice dar mai ales economice pentru omenire sunt imposibil de calculat.
am mari dubi ca „victimele colaterale” ale lockdown-ului (bolnavi cronici, sinucideri, violenta conjugala, violenta sociala, somaj de lunga durata, depresie galopanta) vor fi mai putine decat cele de covid. Sper sa ma insel. Brave New World.
Vali, unde a dispărut articolul despre alții mutați la tara, chiar în timp ce îl citeam?
@gc Și tu ai luat cifrele ăstea de pe un site gen Hoțnews și le-ai înghițit pe nemestecate.
Că să-ți faci o idee cum au ajuns la procentul ăsta uită-te pe site-ul WHO și compară mortalitatea cauzată de virusul gripal anul ăsta cu anii trecuți. Au niste grafice frumos colorate, și poți compara de ex perioada ian-sept 2020 cu ian-sept 2019, 2018… etc. Ai să vezi că: soc și groază, nu s-au mai murit de gripă anul ăsta.
Mai caută și raportul CDC din America (oare cine mai sunt și ăștia?) în care spun că doar 6% din morțile declarate Covid19 au avut că și cauză principală virusul.
Apoi închide TV-ul, dă jos masca, trage aer adânc în piept să se mai oxigeneze creierul și vezi la ce concluzie ajungi.
Și încă nu am zis nimic de 5G
„Pământul e plat” wow ce întrebări incomode pui.
e doar inceputul, situatia va mai dura ani de zile cu virusul, asta inseamna reconfigurarea completa a economiei si bancilor, dj a cazut ieri inca 3 puncte, e doar inceputul hemoragiei, in 2009 dj scazuse 8 puncte si salariile s-au dus in jos la jumatate, saptamana asta inca nu s-a terminat
E totusi bine ca a scazut doar 3 puncte, ma asteptam sa fie mai rau pentru DJ cum nu mai e voie cu nunti, botezuri si cumetrii.
Lautarii cum stau?
La anul e gata pandemia, apare vaccinul, bun sau mai putin bun. Cine scoate primul vaccinul se va imbogati. La americani scade bursa nu doar din cauza Covid ci mai sunt si alte aspecte: alegerile prezidentiale, razboiul economic intre SUA si China dar mai nou si intre SUA-UE (cel putin daca ramane Trump presedinte).
DJ scade anticipativ daca iese biden
E nasol, sunt îngrijorat. Ok.
Acum intru pe net, să caut ultimul iphone și să cumpăr o vacanță de Revelion. Cam asta e atitudinea românilor.
E bine să consumi, că așa merge economia, dar cred că ar trebui deja să ne gândim și la supraviețuirea personală. Dacă rămâi fără 50% din venituri, poți trăi mai departe? Dar dacă rămâi fără serviciu, cât poți să reziști? O lună, două… ?
Mda valul asta vine peste tot nu doar UK. O sa vina la pachet cu un val grav de protectionism manat si de pandemie.
UK e fututa x2 ca mai au si altele pe cap.
well…macar chiriile sunt modice in UK
said no one ever
chiriile in UK sunt foarte mici in comparatie cu alternativele obisnuite NYC sau SF.
in SF plateam $4k pe garsoniera.
in HK plateam $3k pe literalmente o cutie de chibrituri.
in Sydney tot atat plateam dar era 1 BR.
sa platesc £2k si sa stau la 2 BR e chillax major.
Pe de o parte treabă e nasoală, s-au pompat bani de nicăieri și s-a încurajat totuși oamenii să consume ceva ca să nu se ducă totul în cap.
Oamenii au avut încredere, s-au dus în vacanțe și acum e mai nasol decât în primăvară când erau total nepregătiți.
Întrebarea este cum s-au pregătit de valul doi în astea 6 luni, sau au sperat că moare de la sine virusul prin minune.
Aș vrea niște articole de genul, scenarii pentru a face față crizei, asta că treaba e nașpa cred că o simte toată lumea…
Astazi iar,
La Telejurnal
Am vazut cascaval.
La mine in oraș, un tip a făcut o „aplicație locală”, care sa adune „mancatoriile” din județ. Poate a observat o nișă aici, s-a repliat rapid.
Aplicație care iti permite sa comanzi cu livrare, si își dorește să adune pe toată lumea care ar putea livra la mine în oras.
In mai putin de 24 de ore a primit sute de „likes” pe pagina orașului, care e unul din orașele foarte mici din România.
Mi se pare o idee bună, asta cu „aplicație locală” și livrari acasă.
În oras mic, ai putea livra inclusiv cu oale și tacâmuri.
Am lucrat in 1999 in Istanbul, ei livrau așa de pe atunci: oale care se pun una peste alta, se prind cu niște cleme – cred că e sistem militar. Tipografie cu 20+ de oameni, zilnic venea mancarea in „oale suprapuse”. Mi s-a parut foarte fain.
Ho-Re-Ca ar putea încerca ceva de genul ăsta, mai ales in orase mici, unde poti livra și pe jos.
În orașele mici, dacă mai dai bani și la aplicație, aduci bani de acasă, ca să faci catering. Trăiesc în oraș mic și am vorbit cu proprietari de restaurante. Abia trăiesc, iar activitatea asta este doar ca să nu dea personalul afară. Cum zicea autorul, dacă ești pe zero e bine, să nu fii pe minus.
” oale care se pun una peste alta”
E folosit de mult timp de taranii romani sa care mancarea pe camp. Se numeste sufertaș
„turc. sefertasy, d. ar. sefer, călătorie, și tasy, ceașcă”
faza e că n-am mai văzut d-alea din copilărie.
am văzut acum 2 sau 3 ani într-o promoție (în catalog) la kaufland, dar până am ajuns eu după job într-un magazin mai era o cutie goală, iar în altul mai era un set de la care un imbecil sinistru luase o garnitură de la capacul de la ultimul sufertaș făcând toată combinația inutilizabilă.
am rugat niște cunoștințe care fie stăteau aproape, fie știam că se duc la shoping în kaufland (alte magazine, din alte zone) și pauză, canci, nada.
Problema autorului e ca ia in considerare doar micile afaceri din zona horeca care intr-adevar nu mai merg, dar nu toate micile afaceri sunt in zona horeca. Cunosc o groaza de mici afaceri care merg ok chiar si acum. E cazul tipic de generalizare amboulea… si mai aduce si vorba de habarnisti pe deasupra.
Generalizezi tu. Daca tu stii niste afaceri care merg bine, gata, toate link-urile alea puse de om la „surse” sunt degeaba. Stii tu 10 firme care sunt bine deci in concluzie toata lumea stie cate 10 firme diferite care merg bine si totul e lapte si miere.
Mai ganditi si voi putin sau doar va considerati importanti?
Acum 11 ani, in timpul crizei financiare, era intr-adevar o criza economica deoarece nu existau bani (lichiditate) in piata nici pentru opex, daramite pentru capex. Dar nu se inchidea covrigaria de la colt ca sa vada orice Gigel cu ochii lui si sa inteleaga ca situatia e nasoala.
Faptul ca se inchid 2 treimi din intreprinderile cu maxim 20 de angajati nu e nimic catastrofal. Ele se inchid si in vremuri bune, iar oamenii tot isi platesc chiria bine-merci. Daca doua treimi din IMM-urile din Germania s-ar inchide (asa numitul „Mittelstand” sau „silent champions” din economia germana), abia atunci ar fi catastrofa economica. Fiindca acolo vorbim de companii cu pana in 500 de angajati, care produc exporta masiv si au cifra de afaceri de milioane, chiar zeci de milioane de euro pe an. Daca se inchid 90% din magazinele / intermediarii care vand marfa importata din Sri Lanka cu angajati ce presteaza munca slab calificata, economia nu va fi afectata nici pe departe cum ar fi daca doar una dintre companiile „too big to fail” ar anunta falimentul.
Daca intr-adevar vom intra intr-o recesiune, sau chiar depresiune, cauza nu va fi cea mentionata in articol. Articolul mentioneaza un efect, nu o cauza. Dupa incheierea acelei eventuale recesiuni / depresiuni, se vor deschide noi carciumi pentru a acoperi vidul creat, asa cum se intampla de fiecare data. Keep calm and carry on.
Erata: acum 12 ani, in 2008 voiam sa scriu.
Pentru autorul articolului: Eh, hai sa nu exageram, Borehamwood-ul oricum e cam mort de mulți ani (pentru cei ce nu cunosc), iar restaurantul românesc de care vorbești doar și-au schimbat specificul in grecesc (aceeași patroni) și nu inteleg de ce spui ca nu merge pentru ca eu de fiecare data când am fost (de vreo 5 ori in ultimile doua luni) era destul de plin.
poate guest autorul ar citi articolul complet. e un efort mic.
conform datelor gov.uk/ (alea ale guvernului) 70% din ele reprezinta un fel de PFA-uri. fara sa te uiti pe cifre iti dai seama de „mareata” pondere la buget cam de 20%. intradevar cei mai vulnerabili. dar ca si in Romania daca pui un PFA linga Dacia (ca tot privat e) iti da niste cifre, daca il scoti separat parca perspectiva e alta.
economia nu sta in frizer si chelner si nici in buticar.
Pondere la buget – 20%.
Se inchid jumate, scaderea bugetului – 10%.
Asta de obicei inseamna criza nasoala. In 2008 scaderea a fost undeva pe la 6-7% daca tin bine minte.
#MariusCC
din nou amestecam mere cu pere. actorii principali din 2008 nu sunt cei de acum, cum subliniaza si autorul articolului. in 2008 acei jucatori aveau o pondere in economie de 70% (direct si indirect). acum discutam de importanta floraresei de la coltul strazii.
Din cate observ, totul se blocheaza in momentul in care patronii nu mai au bani de chirii. Ma intreb.. oare proprietarilor nu le-a dat prin cap sa mai reduca chiriile, avand in vedere vremurile pe care le traim? Sau prefera sa stea cu ele neocupate si gata?
Peste tot in lume ai doua cheltuieli mari lunare, in general fixe: chiria si salariile.
Nu iti da nimeni mai jos cu 50% chiria sau nu o face pe prea mult timp, si salariile sunt destul de mici oricum in horeca.
Ca patron iti vine sa urli cand a venit jumatatea lunii si vezi ca inca nu ai acoperit saariile/chiria din profit.
Si aduci la sfarsit bani de acasa, sperand ca luna viitoare nu va fi la fel de rau, doar ca e mai rau.
In Uk mai au o gogorita, numita Brexit, pe care si-au facut-o cu mana lor si continua pana la sinucidere cu acest proces.
UK nu mai e de multa vreme un imperiu!
Exact cum patronilor nu le-a dat prin cap sa aiba o rezerva de bani pentru vremuri grele
si cine mai plateste mortgage?
@kmlx se plateste din spatiul gol ce sta la inchiriat cateva luni. oh, wait..
adevarul e ca decat sa micsorezi temporar chiria in perioada de criza(martie-mai, noiembrie-…) mai bine ramai fara chirias in toata perioada respectiva, ca 0 lire e mai bine decat jumate din chirie pana cand isi revin. sigur gasesc ei rapid chiriasi dispusi sa si investeasca in amenajarea spatiului si inceperea activitatii, ca economia duduie.
valabil si in romania, atat la afaceri cat si la locuinte inchiriate de persoane fizice.
exact asta cred ca e problema.. încă nu își dau seama sau nu vor sa creadă ca e groasa.
Nu ar trebui sa confundam Horeca cu economia ca ansamblu, sau si mai grav, cu viitorul rasei umane. Horeca nu aduce inovatie sau progres, ci doar pune pe masa o paine unor oameni care nu au o educatie superioara si se pot descurca un an si cu ajutorul de somaj, fara prea mari probleme.
Apoi daca o afacere nu este scalabila, sa o poti extine, probabil ca va avea oricum zilele numarate. E la fel cum buticurile de bloc din Romania sunt eliminate de pe piata de Mega Image, e doar o chestiune de timp si pandemia doar accelereaza unele transformari, ceea ce ar trebui sa ne bucure, ca facem un salt in viitor. Nu am vazut pe McDonalds sa inchida restaurante, ba chiar le merge mai bine acum. Horeca nu dispare, se transforma.
Iar daca economia UK se duce in cap, probabil ca se va fi un impat mai puternic si de durata de la Brexit decat de la pandemie. Brexit aduce in plus costuri cu birocratie si taxe legate de formalitati vamale, avand ca efect scumpirea fortei de munca, a importurilor si exporturilor. Eu vad Brexit ca pe o frana trasa in activitatea economica pe termen lung, cu efecte mai mari asupra companiilor mici si medii, care angajeaza cel mai mult.
Dar pana la urma orice decizie vine cu consecinte, iar cine nu e multumit de situatia actuala poate oricand sa se reprofileze in alt domeniu sau chiar sa schimbe tara. Ajustari economice exista de cand lumea, doar ca unele sunt fortate de situatie si nu sunt pornite din initiativa indivizilor (cum e trecerea la transportul electric si multi petrolisti o sa ramana fara locuri de munca din cauza asta).
și ce fac după anul ăla? învață programare? se angajează medici?
Daca lucrezi intr-o industrie ce scade oricum nu ai alte optiuni decat sa obtii o alta calificare, iar somajul ajuta pe perioada de tranzitie. Dar problema asta e generala si va fi mai evidenta pe viitor, pe masura ce robotii vor prelua tot mai multe roluri (nu doar flipper de burgeri, dar si munci de back-office, facturare, contabilitate, transporturi etc.).
Si chihar si in programare trebuie sa inveti tehnologiile noi ce apar la 2-3 ani, astfel risti sa te trezesti ca ai perspective limitate de angajare cand schimbi angajatorul.
Stiti cum e, singura certitudine in viata e schimbarea si trebuie sa ne adaptam fie ca ne place sau nu.
cum ajuta diversitatea business-ului faptul ca toata horeca (impreuna cu o buna parte din SME-uri) vor fi mancate de colosi corporate (ca McDonalds) care vor standardiza si eficientiza totul incat vei avea in final de ales intre burger cu carne si burger cu branza ?
daca transformam piata libera in oligarhie de tip corporate asa cum s-a intamplat pe digital unde GAFAM detine cam toata piata nu faci decat sa pui toata puterea in mainile unui grup de oameni, urmatorul pas e monopol si de acolo esti sclavul economic al preturilor fixe. gandeste-te bine daca asta e economia pe care o vrei.
Asta pleaca de la alegerea clientului. Preferi sa mananci unde iti convine, sau unde „trebuie” ca sa ajuti diversitatea in industria Horeca ?
Pana la urma piata va hotărî.
nu piata hotaraste ci autoritatile care reglementeaza ori cand vorbesti de oligarhie si de prezenta statului in piata libera (ceea ce se prefigureaza) vorbim de un monopol atat de familiar romanilor dupa 25 de ani de noapte rosie.
Clientul are de ales din oferta existenta. Tocmai asta e frumusetea pietei libere, faptul ca oamenii, ca grup, decid prin consum cine supravietuieste si cine nu iar asta se vedea in randul SME-urilor care inchid si deschid des, adaptandu-se pietei. In schimb chimicalele de la McDonalds le primesti inca de la deschidere dar oamenii sunt prinsi in plasa marketingului si a pretului scazut (ca urmare a standardizarii).
Poate sunt eu retrograd sau nu stiu, nostalgic, dar consider ca nu totul in lumea asta trebuie standardizat si optimizat pentru ca pana la urma nu toti oamenii sunt la fel si vor sa consume ieftin de la McDo si sa se dea pe facebook. Unii (poate o minoritate) vor sa plateasca in plus si sa manance un burger la Gigel, care a trait 5 ani in NY si si-a facut o mica burgerie pe colt.
Sunt norme UE care fix problemei diversitatii economice se adreseaza, de aia sunt interzise price collusion-urile, achizitiile gigant, competitie neloiala sau parteneriate care dau nastere monopoalelor sau unei piete oligarhice.
Progresul e competitia intre f f multi actori nu o corporatie omnipotenta care are suficiente fonduri pentru R&D. Ce a facut McDo pt societate concret in afara CSR care nu inseamna nici 1% din profit ?
„pana la urma piata va hotari” -> plm..esti pe langa…nu piata hotaraste asta in momentul asta; cand a putut hotari piata..s-a vazut: restaurantele/terasele au fost pline indiferent de tara
Si o alternativa mai buna care ar fi, sa doneze clientii fideli bani ca sa tina in viata restaurantele ? Probabil ca solutia asta n-o sa aiba succes.
Sau mai bine sa arunce statul cu bani in ele ca sa le tina in viata ? OK, daca le sustine statul, ca pe companiile din comunism, atunci mai sunt cateva intrebari: cat timp sa le sustina si cu cati bani ? Intotdeauna vor fi afaceri neprofitabile chiar si cand piata merge bine.
Si pe modelul asta de ce sa se limiteze doar la Horeca, ca e discriminare ? Ar trebui sa bage bani si in companiile aeriene, in industria carbunelui si altele care se duc la vale. Dar de astfel de masuri o sa beneficiere cel mai mult proprietarii companiilor, actionarii, si nu angajatii. Este oare asta o solutie echitabila ?
Situatiile reale nu sunt doar impartite in alb si negru, realitatea e mult mai compicata.
Dar oare nu e mai simplu sa lasi piata sa curete companiile care nu se adapteaza si statul sa sustina direct angajatii afectati prin ajutoare de somaj si scheme similare ?
Nu e corect ca profiturile companiilor sa mearga la actionari, dar pierderile sa fie suportate impreuna cu toata societatea, de dragul diversitatii.
@Alin, alternativa e ca statul sa inceteze cu masurile demente pe care le ia. SME-urile din Suedia nu au problema asta de exemplu si nici „spike-urile” de cazuri nu sunt asa de catastrofale pe cat lasa presa sa se creada.
In fond esenta problemei e ce alegem ca societate: suicidul colectiv (catastrofa economica si morti colaterale) pentru a salva o alta parte a societatii.
E aceiasi dilema pe care si-a pus-o lumea vestica in 40. Trimitem sute de mii de tineri sa moara in razboi sau state precum Franta, UK sau US ar fi disparut si ar fi intrat sub dominatie germana. Sinucidere colectiva vs sacrificarea unei minoritati.
In 40 au fost tineri cu varsta medie de 20-25 de ani, acum sunt batrani de peste 75 de ani si persoane cu comorbiditati (in marea majoritate).
Extrema stanga europeana a ales sa ne sinucidem toti ca societate pentru a proteja o minoritate.
Dar poate cancerul asta al extremei stangi si deciziile tampite ii va face pe oameni sa se trezeasca sau din contra, ne va duce pe toti spre prapastie de dragul unei aparente sigurante.
„unor oameni care nu au o educatie superioara si se pot descurca un an si cu ajutorul de somaj, fara prea mari probleme.
și ce fac după anul ăla? învață programare? se angajează medici?”
Dupa aia se strang in grupuri maricele, pun mana pe totpor si dau in cap la oamenii cu educatie superioara. Ca nu e nevoie de studii superioare pentru activitatea asta, cu toporul. Poate le recomanda zoso niste modele ieftine, dar trainice.
WTF. Eu ma pregatesc sa imi deschid firma, tot in UK. Nu zic ca nu ai dreptate cand spui ca se inchid multe, dar adevarul e ca si inainte se intampla asta.
asa e si in Paris doar ca aici, pana la lockdown au fost 2 luni de greva in transporturi fix in perioada de maxima afluenta si consum (decembrie-ianuarie 2020), apoi a fost aproape 1 an de veste galbene in fiecare sambata, devastari si restaurante inchise in cartierele centrale ale Parisului.
Situatia era precara de dinainte de lockdown. Faptul ca unii au rezistat si dupa cele 2 luni de carantina se datoreaza culturii franceze care e orientata catre economisire din aia traditionala, cash in banca. La nivel individual francezii economisesc cel mai mult din Europa (poate si pentru ca au de unde si au si o cultura a evitarii riscului). Banuiala mea e ca multe restaurante, braserii, stateau pe un munte de cash deja si si-au permis sa spere.
Insa acum se anunta masuri restrictive pana in mai si un posibil nou lockdown total (sau doar in weekend, gen munca in timpul saptamanii, fuga acasa ca vine stingerea si in weekend in casa) care sunt convins ca va termina 99% din SME-uri.
Procentul ramas va fi industria luxului (parfumuri, accesorii de lux, patiserie de mare rafinament gen).
Daca asa va fi peste tot, ne putem imagina o a doua jumatate a lui 2021 fara SMEuri la nivel European, cu niste 20-30 de milioane de someri care se vor ruga de marile corporatii sa-i angajeze.
Sigur, asta daca nu vor ajunge oamenii suficient de disperati incat sa iasa masiv in strada si sa mature toate guvernele „democratice” de extrema stanga care dau din coada bucuroase la ideea totalitara chineza ca un Almighty State va controla toata piata libera.
Sa vedem cine isi ia Marele Madular in fund pentru ca pare ca atat Elita Statala cat si oamenii se joaca in fundul gol pe langa falus. Cel putin in Franta, ultima oara cand s-a intamplat asta s-a lasat cu capete taiate.
Cum s-ar zice, „La arme, cetateni!”
Bre, dar tu crezi ca te-ai gandit vreodata ca „guvernele “democratice” de extrema stanga” chiar isi doresc zeci de milioane de muritori de foame pe strazi, doar ca sa aiba marile corporatii forta ieftina si disperata de munca? Atat de tampiti ii crezi? Ca vorbim de palmasi care lucreaza in firme mici si care nu se vor angaja neam de neamul lor la vreo corporatie, ca aia nu au ce face cu ei.
Sau tu chiar crezi ca daca vestul o sa renunte la orice masura de carantina, lockdown, restrictii, cum vrei sa le zici, or sa inceapa sa functioneze barurile, carciumile, firmele de transport, zborul cu avionul si, in general, orice SME-uri (ce dracu e alea?) care gafaie acum? Brusc, oamenii vor uita de toate si vor trece sa consume „ca inainte”?
Boala asta e cam parsiva. Lasata de capul ei produce imbolnaviri. Multe. Si un procent destul de clar batut in cuie o sa aiba nevoie de terapie intenisva. Si matematica lucreaza, fie ca vrei, fie ca nu. Cand in fata camerelor de garda or sa fie de 10 ori mai multi bolnavi in stare grava decat pot sa intre acolo, o sa vezi tu cum o sa decoleze consumul. Pana la cer se va duce.
bre, ca ii cred eu sau nu tampiti, asta fac. N-a zis-o Macronica sau Merkelica, astia sunt pioni. A zis-o sefu’ la institutia suprastatala numita World Economic Forum. Peste tot in lume se intampla acelasi lucru, distrugerea IMM-urilor (SME) si protejarea marilor corporatii transnationale. Ce? crezi ca Air France o sa moara? sau SNCF? sau eON sau EDF sau McDo? or sa moara aia micii care vor inchide definitiv (in US 60% din joburile pierdute sunt definitive).
Asta va creste dependenta oamenilor de corporatii si de Stat.
ce ma amuzati voi astia care chiar credeti ca vreo institutie suprastatala sau statala da doi bani pe faptul ca ai tu ce manca sau nu. Daca ar fi dat doi bani n-ai fi vazut cifre ale saraciei crescand in ultimele decenii si o polarizare a averilor.
m-as fi asteptat ca un francez sau german sa se increada 1000% in statele lor dar ma amuza ca cetateanul unei tari care si-a masacrat niste mii de oameni in timpul unei caricaturi de revolutii si care a musamalizat nozocomialele si dezinfectantii diluati in spitale sa fie un pic mai sceptic legat de buna vointa a Statului.
Sunteti pe cont propriu, pentru stat sunteti doar un cash cow, atata.
Peacocks era de vanzare anul trecut, dupa cativa ani de profit cu 2 cifre milioane £.
https://www.newsandstar.co.uk/news/18736066.retail-group-looking-sale-peacocks/
Acum cateva zile au intrat in insolventa.
https://www.google.co.uk/amp/s/www.bbc.co.uk/news/amp/business-54477265
Da, lumea se plange si pe aici, dar hai sa fim seriosi cum a ajutat statul roman in comparatie cu cel de aici (UK). Am lucrat in horeca pana in septembrie (m-am reprofilat la un centru de testare covid19, daca primesc aprobare de la manager si de la domnul Petcu ma apuc sa scriu un articol)
Eram manager la o cafenea din zona turistica, a II-a cea mai afectata economica in UK. Patronul e ok, suparat ca nu a avut profit ca in anii trecuti dar nu a ajuns sa-si vanda vreo una din cele 6 cafenele, magazinul alimentar cu produse locale sau pensiunea cu sala de evenimentul. Casa lui tot valoreaza 1.5 mil £ si inca are bani de benzina pentru cele 3 Range Roveruri ale familiei. In august profitul brut a fost cu 15% mai mare decat cel de anul trecut (la cafenea) restul lunilor din martie pana acum, nu. Statul l-a ajutat cu imprumut nerambursabil, scaderea TVA-ului, plata angajatilor (80% pana in iulie treptat redus la 60% in octombrie si se va continua cu 1/3 pt orele nelucrate ). Pentru orele lucrate de la deschidere patronul platea doar 10% din salar, 1£ pe ora, restul era de la stat!. Ajutorul de la stat oferit companiei ii acoperea chiria si utilitatile. Da, nu mai are pofit de 10000£ pe luna/cafenea dar hai sa fim seriosi, langa acea cafenea, erau 2 magazine de familie (unul cu dulciuri si suveniruri locale si altul de arta), afaceri de familie. Am discutat vara asta zilnic cu proprietarii (care erau si lucratori acolo) si supravietuiesc inca 1 an cel putin) da, nema profit ca in trecut, dar destul sa hraneasca familia si sa plateasca totul la timp. As putea scrie mai mult (si corect) dar sunt in pauzele de tigara. As vrea sa aud sincer exprienta unui proprietar roman de pe aici (saptamana viitoare ma duc la o cafenea detinuta de un roman care are si o rulota ce vinde mici si carnati, tocmia ce ieri am descoperit-o pe facebook, e deschisa din februarie 2020). Am deviat de la subiect dar sunt pe fuga. Scuze pentru incoerenta ideilor. O zi faina!
„Patronul e ok, suparat ca nu a avut profit ca in anii trecuti dar nu a ajuns sa-si vanda vreo una din cele 6 cafenele”
Uite d-asta majoritatea patronilor din horeca sunt detestati. Pentru ca suntem in vremuri de criza, ai afaceri in cel mai afectat domeniu, dar tu esti nemultumit ca nu mai ai profit ca inainte. Pai fmm, sa fii multumit ca nu inchizi sandramaua, nu ca nu mai poti tu sa-ti cumperi cate un Range Rover la 3 luni.
What Brexit? That we debated on, oh man, we were joking, of course we don’t want a Brexit haha…
Daca te uiti in Praga, observi aceeasi chestie. Patronii din HORECA au supt-o grav, s-au inchis restaurante/baruri, vine apocalipsa, nu-si mai permit sa-si plateasca angajatii, etc.
DAR. Si e un mare DAR:
Muistii aia care au fost afectati masiv sunt muistii de pe centru care vindeau mancare si bere (de exemplu) de 4-5 ori mai scump decat pretul normal pentru ca deh, vin turisii, asa ca hai sa vindem o bere mica (staropramen) la 5-6 euro. Mai scump decat in Munchen, futui. Preturile la mancare (sau orice) erau la fel de mult exagerate. Aia cu baruri mai pe la margine au supravietuit; au fost afectati, dar mai putin pentru ca si-au deschis un geam si vindeau bere si mancare la geam pentru oamenii din zona pe care oricum ii serveau si inainte de pandemie. Si-au luat una peste bot (in mare) exact muistii din turist trap-uri. Astora, din partea mea faliment placut.
Se plang aia cu AirBNB care s-au gandit ca-s ei destepti si cumpara absolut orice apartament e disponibil in centru, indiferent cat e de scump ca-l inchiriaza apoi pe sume absolut nesimtite turistilor, de au futut complet piata imobiliara: pretul mediul al unei chirii in Praga e cat un salariu mediu in Praga; un apartament cu 2 camere (one bedroom) mai pe la margine e 300000 de euro; Cehia a ajuns tara in care e cel mai dificil sa-ti cumperi un apartament/casa (pret vs salariu). Da, pentru aia cu AirBNB care si-au luat cate 5 apartamente bazandu-se ca le dau cu 100+ euro/noapte pandemia asta e la fel de placuta ca un cutit in plamani.
Se plang hotelurile din Praga ca vai, fara turisti o belim grupa mare, se duce economia-n cap, vai, sa deschidem tara sa vina turisti sa putem sa-i jefuim ca in codru (ceea ce n-ar fi rau daca banii luati cu japca de pe turisti s-ar intoarce in mare parte inapoi in economie, dar nu, ei jefuiesc turistii si angajeaza ucrainience/moldovence pe 400 de euro pe luna ca sa faca curat in hotelul ala)… In acelasi timp, hotelurile si pensiunile din restul Cehiei au avut cel mai bun an ever din cauza pandemiei.
Asa ca da, e un impact. Dar impactul se vede cu precadere la cacaturi neesentiale si overpriced. Faliment placut.
nu vrei tu să scrii un articol pe tema asta?
Am fost in 2007 in Praga, am stat 2 săptămâni. La întoarcere am zis că nu vreau casă în București, ci în Praga (sau Brno), ca era mai rentabil să cumperi in orașele astea decât în București.
S-a busit atât de tare Cehia?
Aș citi cu interes un articol care sa expună situația actuală.
(Îmi aduc aminte că mergeam în Tesco și ma miram cat de ieftin e magazinul, până si hleb-ul pâinea era mai convenabil decât în București. )
De 300000 iti iei un one-bedroom mai pe la margine in Amsterdam unde (suspectez eu) salariile sunt usor mai mari ca in Praga. Wtf?
@vali
despre situatia apartamentelor din Praga? scriu
@Cristi
In principiu, in magazine, cu exceptia painii si a tigarilor, cred ca totul e mai ieftin, sau la preturi apropiate. Acum, fata de 2007 e diferenta de la cer la pamant. In 2007 un pranz ma costa 50 de coroane, acum sub 150 de coroane (in locuri in care n-ai prea vrea sa mananci) nu scapi. Chiriile in 2007 erau o nimica toata, acum fara 1000 de euro pe 2 camere, la periferie, in Praga nu scapi. Insa nu-i totul atat de negru. In continuare e ok (daca lucrezi in IT e chiar bine, ca ai salariu de 3-4-5 ori mai mare decat salariul mediu), singura problema absolut absurda e cu locuintele. Un apartament vechi intr-un bloc comunist incepe de la 200k de euro. Un apartament mai nou, 300k euro, o casa trece bine de juma de milion. Si asta in conditiile in care salariul mediu in Praga e doar un pic peste 1000 de euro. Il stiu pe unu’ care a cumparat pamant ca sa-si faca casa, la vo’ 30 de km de Praga, a dat 100k de euro doar pe pamant.
@C
efectul turistilor si a salariilor din IT care sunt absolut disproportionate fata de salariul mediu. Ah, si al oamenilor imbecili pentru care pretul unui apartament e doar un numar, ca-ti da banca oricati bani vrei tu. Pentru ca nimeni nu s-a gandit la modul, da’ coaie, 300000 de euro un apartament, asta e absolut tot ce produc eu in 150 de luni (cazul fericit) sau 300 de luni (cazul rau). Iar acum esti in situatia in care zici 1000 de euro chirie sau 1000 de euro rata lunara?
PS:
@vali
lipsea un smiley . Scriu si despre cum si cum a fost anul asta cu pandemia in Cehia.
Magazinele de pe „high street” au o problema de 20+ de ani, de cand au aparut „shopping mall”-urile. Progresul eCommerce si pandemia curenta au accelerat un pic declinul, el era inevitabil.
60% din restaurante dadeau faliment in primul an si inainte. Restaurantele bine conduse s-au adaptat la pandemie, s-au reorganizat, si-au facut meniuri si serviciu de livrari si au reusit sa supravietuiasca. Oamenii au nevoie sa manance si in timpul pandemiei. Mai greu este pentru cei care traiau doar din „nunti, petreceri, cumetrii” si servicii conexe. Dar am inteles ca, mai nou, e cautare pentru animatori de petreceri de zile de nastere online pentru copii.
Afacerile mici si sanatoase pe care le stiu eu au functionat la maxim tot anul: atelier de mobila, ingrijire de spatii verzi, mecanic auto, instalator, transportator, producator de legume si fructe, prajitorie de cafea, profesor de limba straina sau de arte, antrenor de fitness. Toti acestia s-au adaptat la noile conditii, au invatat sa accepte plata online/contactless, sa lucreze pe baza de programare pentru a evita imbulzeala sau sa mute activitatile online (unde domeniul a permis).
Economia nu s-a blocat inca, dar s-au schimbat prioritatile. Cine produce o valoare reala si a reusit sa se adapteze, va merge mai departe. Oamenii vor fi mai atenti pe ce-si cheltuie banii dar vor cheltui in continuare, cat vor mai avea bani sau credit.
„Mai greu este pentru cei care traiau doar din “nunti, petreceri, cumetrii” si servicii conexe”
Adica cei care faceau cea mai mare evaziune
Partea bună, proastă, nici nu știu cum să o definesc, este că în orașele mari criza devine încet vizibilă.
Acum 1,5 – 2 săptămâni am fost prin Italia. Am fost în Florența, în mod normal un oraș extraplin. Acum cam gol. Restaurante goale, magazine goale, mici meseriași (de expl. pielării) care stau degeaba și nu și-au pierdut încă crezul.
Veneția, mai rău. Deși la întrarea în oraș am așteptat 40 de min să întru în parking, orașul era destul de gol. În piața lor principală și pe un pod istoric mai mișună oameni. Zeci de restaurante la care seara erau ocupate două, trei mese. Magazine, la fel.
Pe de altă parte, erau și câteva restaurante mai pline (probabil nu erau asa de turistice).
A fost un voiaj de relaxare dar cu câta gândesc mai mt acum, ci atât mai mult mi se face frică de viitorul (în prim rând) Europei.
Tu te duci in sejur ca sa te bucuri de locatie sau de aglomeratie? Sa inteleg ca preferai sa stai la coada la restaurant si sa te imbulzezi la intrarea in muzee?
Parca cei din Venetia voiau sa impuna niste restrictii in ceea ce priveste turistii, din cauza aglomeratiei. Eh, acum e exact cum isi doreau. Sunt curios daca vor avea aceeasi atitudine dupa ce se va termina pandemia.
N-a zis omul ca isi dorea sa fie aglomerat. Doar se mira.
„Partea bună, proastă, nici nu știu cum să o definesc, este că în orașele mari criza devine încet vizibilă.” Criza e partea proasta nu lipsa aglomeratiei
Este cu dus intors asta. Poate inseamna moartea sau diminuarea turismului de masa care nu ar fi neaparat un lucru rau.
punKreas: ar trebui sa nu-ți răspund că oricum ești pus pe balamuc.
Da, m-am bucurat că am putut intra repede în muzee. Mi-a plăcut că găseam loc în restaurant fără probleme. Însă sunt un om. Nici mie nu-mi vine să cred că-mi plac alți oameni (asta între noi: „că forța ce vrea binele și creează ră…”), însă pur și simplu îmi pare rău de oamenii care-ș pierd și-și vor pierde existența. Și dragă punKreas, ca să nu crezi ca sunt un altruist ciudat… mie-mi place să călătoresc, vreau sa stau în restaurante cu oameni (ai auzit de chestii gen atmosferă) și vreau să-mi cumpăr și în anii viitori lucruri mișto de la producători locali, șamd.
Credeam ca o sa fie un articol despre Brexit, dar sunt chestii de bun simt, care se observa cam peste tot. Poate sunt cinic, dar sper ca imobiliarele sunt urmatoarele la rand.
Urmeaza romania, cica horeca aduce doar 1% din pib-ul tarii si tocmai ce l-au inchis.
Asa de putin? Pai mai vine o firma si angajeaza 200 de programatori si deja e acoperit acel 1%.
1% daca te iei dupa mintile iluminate care nu iau in considerare serviciile conexe cu horeca, ne vom face toti itisti ce naiba
Pai chiar asta e procentul din PIB adus de horeca.
Partea cu serviciile conexe e mai complexa.
Sa zicem ca nea Gigi are teren pe care cultiva legume. Clientii lui principali erau din domeniul Horeca. Nu mai are cui sa vanda acum, odata cu inchiderea lor. Intrebarea e urmatoarea: a scazut cererea de legume? Nu cred. Clientii care consumau legumele la horeca, acum nu le mai consuma deloc si mananca numai carne? Ma indoiesc.
punkreas gandesti gresit, multe din legume vor ajunge mancare la porci si porcul va fi consumat in familie… sau ce, tu crezi ca grosul de legume le mananca gica cu 2 morcovi pe saptamana? si vezi ca pe langa legume mai ai firme ce presteaza servicii, electricieni, zugravi, instalatori, mecanici auto… lantul este mai mare nu doar ce vezi in hotel la receptie
Nu, grosul legumelor nu il mananca Gica cu doi morcovi pe saptamana, ci si Gina, Marcela, Ghita si toata populatia orasului in care sunt inchise restaurantele.
„electricieni, zugravi, instalatori, mecanici auto” – pai pana acum era criza de specialisti, toata lumea cauta un zugrav/electrician/instalator/mecanic. Vezi ca sunt articole la zoso despre acest subiect.
Mă copile, tu ai stat atâta vreme în UK și încă n-ai priceput că ce ai descris tu nu sunt parte din economia reală?
Tu nu ai înțeles că economia pe bază de import-intermediari nu este economie reală?
Economia reală se afla pe banda de producție (d-aia se vaita cu agricultura și fabricile care mai erau & produceau câte ceva), economia reala se afla între Aldergate & Walbrook cu Guildhall la mijloc.
Eu cred ca covidul doar a accelerat un proces deja incipient. Impresia mea este ca chiria pentru spatiile comerciale a luato razna in multe orase mari si ajungi in situatia in care cel care face cel mai mare profit pe urma unui magazin magazin e proprietarul spatiului si nu cel care are afacerea. Proprietar care are magazinul de generatii si foarte des nu investeste un ban cu zecile de ani in spatyiul respectiv.
Citeva luni in urma era un interviu cu patroana de sushi shop dintr-un mall din zona de centru a Montrealului. Femeia spunea ca are de platit o chiria lunara de 12000$ si ca acum vinzarile sint undeva la 200$ pe zi. Stateam si ma gindeam cit trebuie oare sa vinzi lunar pentru a acoperi chiria plus salarii plus materia si asta totul din vinzari de 10-15$ pe client. E nebunie curata.
Hai sa zic si eu doua vorbe daca tot se duce treaba intr-un viitor necunoscut dar interpretabil:
– se shifteaza productia spre invoatie si tehnologie, genul de tehnologie care sa ne salveze de cataclisme globale, nu de șifoneuri la pantalonii zara. Cine nu produce inovatie, nu va fi nevoie sa produca nimic (inutil). Bineinteles, raman industriile asa zis esentiale si serviciile aferente. Aici vom vedea cine era cu adevarat util si cine facea tatuaje, cafele si poze pe Insta de fapt.
– se shifteaza ideea de venit – mai putine banci si burse si mai multe alocatii de tip venit universal sau chiar un soi de vouchere care se pot folosi in scopuri practice, nu tatuaje si cafele am eu ceva cu baristas si tattoo artists…
– in ultima instanta se va incerca un hei rup general in care se vor ridica restrictiile de dragul repornirii economiei chiar cu acel sacrificiu de 3% din populatia inactiva sau 1% din cea activa , sau chiar mai putin. Dar n-o sa stim ce sa facem cu aceasta sansa si vom incepe sa protestam si sa incercam sa furam de unde se poate. Prin urmare va fi firesc sa urmeze o noua perioada de restrictii.
In concluzie, e bine sa ne oprim din consum acum pana mai exista resurse de consumat si sa ne shiftam pe sustenabilitate – in esenta lumina solara e energie si poate fi folosita ca atare. Chiar daca acum nu stim cum sa o folosim decat dupa ce trece prin fotosinteza in plante, apoi in animale si apoi , prin sistemul digestiv, in om. Dar ea exista si e disponibila oricand. Cand ? nu stim cand dar cu cati vom fi mai multi care studiaza, cerceteaza si inoveaza in aceasta directie, cu atat mai repede.
Sorry for the long post,
multa rabdare si sanatate !
anunta-i si pe-aia din ue sa se shifteze pe sustenabilitate, ca deocamdata traim din importuri de la tari din lumea a treia care taie padurea amazoniana ca sa ne puna noua avocado pe masa
Sigur nelule. Uite, urmareste acest documentar dar cu atentie sporita can vine vorba despre sursa de venit si unde ajunge produsul…
https://www.youtube.com/watch?v=xsBgy3MdZXE