Ajutor bricolaj #1

Ma gândeam ca duminica e o zi linistita pe aici, sa profitam de ocazie, sa lasam cuvintele mari ca empatie, societal sau impreuna construim, si sa ne ocupam putin de bricolaj. Fiecare are câte ceva de facut pe acasa, fiecare se confrunta cu câte o intrebare careia, un alt umanoid de prin comentarii, i-a gasit deja raspunsul.

De exemplu, stiam ca in ultimii 10 ani adezivele au evoluat mai repede decât calatoriile spatiale, dar nu stiam ca exista adeziv pentru metale care are o forta de 220 kg/cm2! Inca putin si vom arunca aparatele de sudura, obsolete.

So, daca aveti intrebari existentiale despre bricolaj (tehnici, scule, materiale etc), aveti ocazia sa aflati o rezolvare simpla, profitând de cei 2000 de ani de experienta cumulata – estimare pesimista! – a cititorilor acestui blog.

Incep primul. Stie cineva daca se gasesc chestii similare celei din fotografie – cu gauri alungite duble – dar dimensiuni mai mari, gen 200 mm si grosimi de minim 4mm?

Doi. Daca e vreun metalist pe aici, as vrea sa aflu daca cu cricul ala de 5 tone de la Hornbach, pot sa indoi la 90° platbanda de otel de 6 mm. Dimensiuni 400×80. Am gasit calcule pe net, dar raspunsurile variaza de la 3 tone la 90 de tone. Asa ca incerc aici.

Aveti legatura!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. NOU
    #1

    Nu!

    00
  2. poti. incalzeste intai platbanda, si dupa indoire o racesti rapid cu apa.
    daca vrei sa fie perfect 90 grade, iti trebuie un „pre-dispozitiv” , ca o menghina in care sa formezi unghiul

    00
    • Asta ar implica si flacara (gaz etc) sau cuptor de incalzit. Cam complicat.

    • Prea complicat cu calculele! Cum spunea Murphy, când ceva nu funcționează cum trebuie, ia un ciocan mai mare! Cu un ciocan de 2 kg îndoi orice platbanda de 6mm. Bine, îți trebuie si ceva biceps! Merge mai ușor cu platbanda încălzită anterior cam un minut cu flacără.

      00
  3. Cu cricul de 5 tone poți și nu poți. Forță ai, puncte de ancorare nu. Cadrul în care tre sa bagi cricul tre să fie din ceva mai solid decât platbanda, pistonul cricului trebuie sa ti ofere varianta de a monta un pivot de impingere …
    De ce nu ți iei tu cornier de 60x60x6 și faci ce vrea mușchiul tău din el cu flexul?

    00
  4. Later edit: 80x80x6 (acu văd ce dimensiuni ai specificat). Poti face capete din cornier sudate pe platbanda fără să ți mai freci zenul cu îndoit la cric.

    00
  5. Cred ca pt punctul doi ai rezolva mai usor cu o firma / atelier de prelucrari si confectii metalice.

    00
    • Am contactat deja firme pentru niste confectii metalice. Una dintre ele mi-a cerut 20 lei pentru o gaura (80 lei pentru 4 gauri), dupa ce initial imi ceruse 100 lei pentru sudarea acelei piese (cu materialul inclus!). Din pacate, firmele de confectii metalice, si firmele in general, cauta clienti mari, car vin din prima cu comenzi mari, nu 18 bucati a câte 100 lei/buc.
      La fel si depozitele de materiale de constructii. Daca nu faci comenzi de minim 3000 lei, nu prea te baga nimeni in seama. Adica, te baga, dar iti dau scoruri de genul „comanda Dvs de 1170 lei are un cost de transport de 370 lei”. Iar varianta Hornbach/Dedeman etc sunt bune la altele, dar la fiare, in general, sunt cel putin 40% mai scumpi decât Baduc, de exemplu.

    • Eu am lucrat cu Baza tehnica Alfa. Au un magazin pe Calea Plevnei si au si atelier.
      Ofertele decente le primesti direct de la meseriasi nu la telefon la birou. Meseriasii mai fac si ei lucrari pe langa si daca nu sunt chestii foarte mari sau complicate te ajuta.

      00
  6. Stie cineva unde pot gasi rasina epoxidica (din aia de se fac insertii in mese de lemn etc) in România? Online sau magazin in zona Bucuresti. Multumesc anticipat.

    • Încearcă la ProfiArt și ți-o colorezi tu 😋

      00
    • Daca au, au sigur si pigmenti :-) Multumesc.

    • „Rasina am cumparat de pe btools.ro, pigmentul de pe izocor.ro” spune un meșter pe grupul Woodworking Romania

      00
    • Multumesc!

    • finetools.ro

      Găsești mai multe chestii interesante acolo.

      00
    • Daaa, au chestii misto. Scumpe, dar misto. Si multe. Nu stiam ca au si rasina. Ma duc sa vad. Multumesc.

    • Segwood.com au trei tipuri de rășini transparente (nu se îngălbenesc precum cele de la izocor) : Clear Cristal cu turnare în strat de maxim 7 mm și întărire 24h, UV resin cu strat de maxim 30 mm și întărire în cam 3 zile, Cast resin maxim 100 mm și întărire în minim 9 zile. Depinde mult de temperatura și umiditatea din zona de turnare. Mare atenție la grosimea straturilor pentru că rășina epoxidică face reacție exotermă care se poate manifesta, pe lângă temperatura ridicată, până la distrugerea piesei de lemn. Tot ei au o paletă foarte mare de pigmenți. Dacă nu ai nevoie de kit atât de mare (12-15L), îi poți suna și le comanzi 3 L. Au fost singurii care chiar dau consultanță profesională. Eu lucrez cu materiale de la ei de mai bine de un an de zile, după ce am testat peste zece tipuri de rășini de pe trei continente și pot spune ca au raportul preț/calitate cel mai bun. Sunt foarte tari și pe rășini pentru podele. Dacă totuși cumperi de la izocor, ai grijă să nu torni strat mai mare de 5 mm. Face cea mai agresivă reacție exotermă. Spor! PS Finetools au cel mai tare ulei pentru lemn de interior; se numește Hard Top Oil.

      00
    • Chiar ma gindeam de ce nu intri pe piata asta. Mese de 10 pina la 50 k euro am vazut pe net. Sigur si epoxy aia e a naibii de scumpa dar oricum iti scoti banii.

      00
    • Acum vreo doua zile imi spunea un amic acelasi lucru :-) Problema mea cu epoxy este ca, da, unele mese arata intr-un mare fel, da, sunt scumpe de te caci pe tine, dar: facem suficiente chestii inutile in viata, de multe ori consumam inutil resurse doar ca sa facem ceva misto, care apoi n-are nicio utilitate reala. O masa cu sau fara epoxy ramâne o masa. Eu prefer o masa din stejar masiv, care chiar lucreaza un pic, se valureste in timp, are imperfectiuni, decât o masa cu un epoxy stralucitor, fara cusur. Al doilea argument este ca epoxy asta se produce poluând. E adevarat, când s-a intarit devine o masa inerta, dar la fel e si betonul. Ce facem când vrem sa-l reciclam? Poluam. Si lemnul pe care-l ardem polueaza, dar totusi una e sa ard o masa de stejar in curte, facând un foc mare cu nepotii, si alta e sa ard niste epoxy :-)
      In schimb, imi plac alte idei legate de epoxy si lemn (cu consum minimal de epoxy), poate intr-o zi o sa fac asa ceva si o sa va informez :-) Pentru ca am comandat deja doua kg de epoxy si pigmentii aferenti.

    • Bine, variante cu consum light de epoxy sunt abajururi de lampa, cani, tavi, etc dar sunt convins ca sti deja!

      00
    • epoxy cu LEMN, altfel, epoxy simplu nu ma intereseaza absolut deloc :-)

    • Cu lemn, da, ce spun eu sunt chestii de lemn cu inserții de epoxy, astea imi plac si mie. Ideea e ca daca vrei sa faci chestii gen tavi, scrumiere, vase, etc iti trebuie un strung de lemn care cred ca si ala costa de rupe!

      00
    • E vreo 3-400 EUR un strung simplu, pentru lemn. Nu e un capat de tara daca te apuci de facut bani cu el.

  7. Pentru îndoit platbanda nu strica sa pui o întrebare la Baduc. Au utilaje de fasonat fierul pt beton armat, poate sunt compatibile și cu platbanda.

    00
  8. Contribui si eu cu cei 0.24 ani de experienta in mesterit: ai incercat chestia asta pe la vreun atelier dintr’ala de prelucrari mecanice? Pe langa fostele orase comuniste, din intreprinderile socialiste s-au format tot felul de baraci cu cate 2 strunguri, o presa … la cum merge piata acum, cred ca ar zice bogdaproste sa mai faca si ek un ciubuc.

    00
  9. Dacă unii şi-au făcut în garaje instalaţii de rafinat plutoniu este foarte uşor să-i găseşti pe ăia care au strunguri şi prese în garajele comuniste din oraşele comuniste din România comunistă.
    https://www.timesnewroman.ro/life-death/dupa-ani-de-furat-din-centrala-o-familie-din-cernavoda-este-a-7-a-putere-nucleara-a-lumii/?fbclid=IwAR2gCo5pftohSX2L7YKzd9N0-GebsBFpg7z6KuBRVRLLIb426Tp2QYzemNk

    00
  10. Salut Fluture,
    daca ai nevoie de suporti, de orice fel, te pot ajuta eu:
    – imi faci cateva schite de mana, si eu iti pregatesc desenele pentru debitare/indoire.
    – iti dau contact unde iti fac ce vrei (debitare laser + indoire abkant CNC), comanda minim 25 Euro. Sau ma ocup eu de ele, si ti le trimit, ma stiu cu oamenii.
    daca esti interesat, lasa un mail.

    00
  11. ma bag si eu ca musca-n .. lapte sa va cer niste sugestii. caut un prag sau ceva profil estetic care sa acopere 1,5 cm spatiu dintre parchet si pragul usii de la balcon, imagine mai jos in link. pragurile de aluminiu inclusiv cele cu diferenta de nivel nu acopera in intregime golul ala ..
    https://pasteboard.co/JrZd2nK.jpg

    00
  12. pentru idoit tabla, suduri si gauri e un mic atelier in incinta Faur – 23 August , au tot felul de scule si masini. Liviu tel 0723335812

    00
  13. Am o bucata de blat de bucatarie de 38mm . Pot sa fac o polita de 30cm*120cm cu console invizibile ?

    00
    • Sigur ca poti, depinde de zidul pe care prinzi fierul si de ce greutate va trebui sa suporte polita. Dar daca blatul nu e din lemn masiv, ai cum sa-l cantuiesti?

  14. hop si eu cu o intrebare…

    As vrea sa construiesc o casuta de exterior din lemn pentru cativa iepuri pitici si ma intrebam cu ce as putea sa izolez constructia?
    Vine iarna si pentru crivatul din baragan sigur nu le ajunge doar blana.
    Acoperisul l-as face din tabla galvanizata pe care o am deja.

    Multumesc

    00
    • Eu as face un sandwich cu doua straturi de OSB pentru exterior si paie amestecate cu spuma ca sa se lipeasca bine de OSB. Vreo 5 cm, nu mai mult.

    • Eu am făcut cuști pentru câini cu panouri sandvich din plăci OSB umplute cu polistiren și lați de brad la capete, prinse cu autofiletante/negrese și lăcuite la exterior. Au deja 10 ani și își fac treaba în continuare.

      00
    • mă bag și eu ca musca-n…. lapte, vorba cuiva mai sus.
      nu implică lemn, dar implică adăpost izolat pt animale mici. pe grupul pe pisicari am văzut ceva improvizat ca adăpost pt pisicile vagaboande sau semi-sălbatice.
      o cutie mare din plastic cu capac, i se tăia într-un perete o gaură cât să se strecoare o pisică. în interiorul cutiei de plastic se băga o altă ”cutie” din polistirent expandat (sau ceva de genul, eu încă am rămas la denumirea de ”spumă de mare”, fix acu’ sună anii ’80 după mine :) ), căreia i se făcea o gaură în dreptul găurii din cutia de plastic.
      parcă se mai puteau niște materiale textile în cutia interioară și parcă ceva între cele două cutii, dar nu m-a interesat foarte mult chestiunea, așa că n-am fost foarte atentă.
      dacă e cineva interesat, pot să caut filmulețul.

      00
    • Daca nu trebuie sa faci economii si ai curent alectric in zona pune-le si o sursa de caldura gen un bec ir pentru noptile geroase. Problema lor e vantul in principal, nu temperatura, asa ca orienteaza adapostul anticrivat

      00
    • multumesc pentru sugestii si idei!

      00
  15. Salutare, din experienta mea platbanda e mai dura decat tabla.
    Eu am incercat indoire la 60 grade, deci ceva mai agresiv decat la tine, si a crapat/s-a rupt pe indoitura (platbanda de 5 si de 6 indoite pe un metru)
    Tabla de aceeasi dimensiune nu a crapat, tabla e mai maleabila, platbanda mai dura.
    Asa ca in functie de la ce iti trebuie platbanda indoita ia in calcul cel putin niste fisuri la indoitura.

    00
  16. ma, lasati profesionistii sa se ocupe…

    00
    • Oricine poate învața și, străduindu-se, realiza ceva calitativ și rezistent. Dacă profesioniștii nu ar încerca să jecmănească orice client, nu am fi aici.

      00
  17. cu karata nu merge?

    00
  18. Cel mai simplu cand vrei sa indoi un metal drept, pe interior tragi o linie cu flexul (nu foarte adanca) sa nu depaseasca 40% din grosimea materialului, apoi indoi ( taietura sa ramana la interior.

    00
  19. Man, dupa acest articol simt ca trebuie sa ascult un pic de RATM.

    00
  20. pentru punctul unu iti fac o poza cand ajung acasa – am ceva urechi din astea mai mari

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile