Cum de ăia pot, mă!? (quick add-on)

Acum câteva zile mă întrebam cum de pot străinii să exporte la prețuri mai mici decât românii şi, cea mai mare enigmă a mea era, din ce le plătim? Care e circuitul banilor?
Spuneam în articol: „Ei ne dau mere, noi le dăm… pădurile? Cum e circuitul banilor? Nemților ce le dăm? Tot cumpărăm de la ei… noi ce le dăm?”

Azi am aflat cumva care e circuitul banilor:

Datoria externă totală a României a crescut cu 9,6 miliarde de euro, în primele șapte luni ale anului. Deficitul de cont curent a fost de 4,86 miliarde de euro, mai mic cu 1,17 miliarde de euro față de anul trecut.

So, ei ne dau produse ieftine, și bani cu care să le cumpărăm.

Oare ce se va întâmpla când nu vom mai fi în halul ăsta de… „tolerați”?

Să citez un film românesc vechi:
– Tovarășul Sterea nu se vinde!
– E cumpărat gata!

https://youtu.be/AkFcv1mqBhc?t=5122

 

 

Încă o poză cu zahăr. Alta. Mai nouă. Nu e poză din depozit, ci din magazin, printre culoare. O hardughie cum e Kaufland nu mai are loc în depozite să pună acest zahăr german, vândut (pe datorie?) cu 50 de cenţi kg.

Zoso are şi el un articol foarte bun, cu multe comentarii intersante:
50% dintre romani au probleme la plata întreținerii
Dacă nu vă sperie, dacă nu intrați în depresie, faceți o ecuație cu toate datele astea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

    • https://www.youtube.com/watch?v=btF6nKHo2i0

      John Perkins describes the methods he used to bribe and threaten the heads of state of countries on four continents in order to create a global empire and he reveals how the leaders who did not “play the game” were assassinated or overthrown. He brings us up to date about the way the economic hit man system has spread from developing countries to the US, Europe, and the rest of the world and offers a strategy for turning this around. “Each of us,” he says, “can participate in this exciting revolution. We can transform a system that is consuming itself into extinction into one that is sustainable and regenerative.”

      John’s books, including The New Confessions of an Economic Hit Man, have sold over a million copies, spent more than 70 weeks on the New York Times bestseller lists, and are published in more than 30 languages. As Chief Economist at a major consulting firm, his experiences advising the World Bank, UN, IMF, U.S. government, Fortune 500 corporations, and heads of state convinced him to devote his life to facilitating changes in social, political, and economic systems, as well as in general consciousness. He was founder and CEO of a highly successful alternative energy company and is a founder and board member of Dream Change and The Pachamama Alliance, nonprofits dedicated to creating a sustainable, just, peaceful, and thriving world.
      John’s courage in writing his books and speaking out against his former bosses exemplifies the courage shown by our Founding Fathers and Mothers when they stood up to the British Empire. Like them, John defied threats and bribes and took action.

      00
  1. Asa mi se zbate o vena cand aud placa asta obosita cu “strainii care ne fac si ne dreg”.

    Explicatia e simpla de ce produsele alea sunt mai ieftine: procese eficiente, “economies of scale”, pierderi minime in procesare, logistica eficienta.

    00
    • Și o chestie SF pe care noi ca mândru ‘popor latin’ n-o avem în sânge: predictibilitate și stabilitate.

      Aia te costă cel mai scump de fapt. Când programezi un lucru la o anumită oră, ai 10 angajați pregătiți să facă treaba, și totul se dă peste cap, se pierde timpul acelor angajați, și toate se rostogolesc.

      Dar noi nu-nțelegem asta încă, pentru că încă suntem pe mentalitatea de acum 20 de ani când aveam sclavi pe salariu minim și nu conta că lucrează sau stă.

      00
    • încă suntem pe mentalitatea de acum 20 de ani când aveam sclavi pe salariu minim

      Ptiu dracie, te pomenesti ca acum in 2020 n-or mai fi.
      Ai dreptate, sunt platiti sub salariul minim pe economie.

      00
    • Aceea este imaginea subvențiilor excesive pe care le primesc fermierii din vest. Tot la fel, producătorii de brânză din Franța au stocuri pe care nu mai au cui să le vândă.

      Un om flămând e un om agresiv, iar guvernele știu asta. Populația trebuie să aibă mâncare ieftină, chiar cu riscul de a arunca supraproducția în mare, sau de a o arde sub formă de biocombustibili.

      00
    • nu duce tara lipsa de idioți care cred ca „sunt interese mari la mijloc”

      uite, asta am putea exporta

      00
  2. Pai slugile nu au voie sa exportă ci doar sa consume produsele din vest, Polonia, Ungaria și Cehia au înțeles lucrul asta și nu-l mai accepta atragandu-si critici de la Bruxelles și tot felul de sancțiuni.

    00
    • Nu mai zic că ne-au luat toate resursele naturale pe mărunțiș iar diezii hastagistii mai și ies in stradă cu luminițe să-și aplaude stăpânii.

      00
    • Nu cred, asa ceva nu exista! Pai nu d’asta s-au dus Julien cu Ghinea la Bruxelles, anume sa apere interesele Romaniei?

      00
    • Da’ frate am auzit că și Amsterdamu’ complotează împotriva portului Constanța! 🤫
      Paranoia e mare!

      Înainte să scrii inepția asta bos, dă o fugă prin Ungaria rurală… vizitează livezile, culturile apoi compară cu delăsarea din România.
      Dezvoltarea se face prin muncă. Multă muncă! Noi suntem o nație care așteaptă…și când vedem că nu vine fara muncă dăm vina, pe unguri pe cehi,polonezi sau oricare este deasupra noastră!

      Dacă nu-ți place Ungaria și vrei neapărat o dovadă că ești informat greșit? Ia exemplul Estoniei! O țară cu populație mai mică ca Bucureștiul! Au ieșit de sub ruși în ’91 parcă, acum sunt in zona Euro și cu nivel de trai peste multe țări occidentale!
      Știi de ce? Și-au văzut de treabă! Tu vezi slugi și căcaturi anteniste!

      00
    • Clar iar ciolos s-a întors de la Bruxelles cu subvenții aproape triple pt fermierii francezi fata de subvențiile primite de fermierii romani de se ajunsese că și presa din hexagon sa-l laude că a fost cel mai bun comisar pe agricultură pt franța.

      00
    • @aradean – asta ai înțeles tu că dau vina pe unguri și polonezi ?

      00
    • „Clar iar ciolos s-a întors de la Bruxelles cu subvenții aproape triple pt fermierii francezi fata de subvențiile primite de fermierii romani de se ajunsese că și presa din hexagon sa-l laude că a fost cel mai bun comisar pe agricultură pt franța.”
      Vreau sa te cred. Ai si niste date concrete, (un link de la Uniunea Europeana, ceva) in sprijinul afirmatiilor tale? Ca pana una alta, pare narativul tipic al televiziunilor sponsorizate de astia care au puterea de 30 de ani…

      00
    • @Coco: Nu! Dar tu atât ai înțeles că eu cred că dai vina pe ei? …c’était pas bon signe! 😔

      00
    • @Aradean, nu cumva Amsterdamul e ala care nu zice nici pis ca rusii i-au doborit un avion de pasageri in estul Ucrainei? De ce oare? Ca nu cumva sa nu piarda piata de desfacere din Rusia?

      00
    • @Martha Logu:
      1. Nu era avion olandez ci aparținea de Malaezia… Malaysia Airlines 🤫…
      2. Olanda are 17 milioane de locuitori, Rusia 145 de milioane…
      3. Dacă tre’ să îți explic și diferența dintre forțele armate sau că Rusia este un fel de Coreea de Nord mai mare cu arsenal nuclear impresionant, mai bine o lăsăm ciorilor.
      4. Au zis mai mult decât pâs(vezi linku’ )…nu e mult dar e maximum ce pot face și fac mult mai mult decât am făcut noi sa ne recuperăm tezaurul de exemplu! Politica externă nu e curtea blocului!

      PS: uite bos atât de simplu e sa te documentezi:
      https://romania.europalibera.org/a/video-trei-ru%C8%99i-cu-leg%C4%83turi-la-fsb-%C8%99i-gru-%C8%99i-un-ucrainean-suspec%C8%9Bii-%C3%AEn-dobor%C3%A2rea-avionului-spre-malaiezia-cu-298-mor%C8%9Bi-%C3%AEn-2014/30008762.html

      00
    • Bai, coco, nu iti ajunge cât deep-throat ti-ai luat cu propaganda ta? To schelai pe aici ca Ciolos a dat subvenții triple Franței, pai, bai, propagandist cu 2 neuroni, cand Franta contribuie la bugetul UE de 20 de ori mai mult decât România, e de bun simt sa intorci mai mult lor… Foloseste logica, ce naiba… Ahh, stai, tu ești doar cu propaganda împuțită…

      00
    • @damian – Bre postace, compari o țară cu aproape 70 milioane de locuitori cu una de 17 milioane ?

      Pe cap de locuitor franța nu contribuie nici macar de 2x mai mult decât Romania însă la subvenții primește de 3x mai mult și apoi se găsesc dastepti ca ține să înjure fermierii romani de ce nu produc la fel de mult și ieftin că francezii.

      00
    • @Coco, dar daca francezii au demonstrat ca folosesc banii de subventie spre deosebire de romani care incearca mereu tot felul de combinatii? E vorba de ROI.
      Incearca sa intelegi contextul, documenteaza-te … nu e de ajuns sa compari doar 2-3 numere.

      E usor sa te victimizezi si sa dai vina pe altii!

      00
    • @george – ai verificat tu toți fermierii romani sa vezi ce fac cu banii din subvenții sau continui cu steorotipii de 3 lei cu toți românii sunt proști fata de germanii și francezii care toți sunt harnici, deștepți și au și 3 coaie in plus ?

      Tocmai că atunci când plouă Romania bate orice țară din UE la producția de grâu, porumb…. a că eficiența e mult mai mica, pai normal când primești 1000 euro/ha iti permiți să folosește cele mai moderne utilaje decât atunci când primești sub 300 euro/ha.

      00
    • @Aradean:
      au murit 193 de olandezi, putin conteaza al cui era avionul, ala e fier, e vorba de oameni.
      Altfel da, foarte bine au facut olandezii, i-au pus sub acuzare pe aia 4, au belit-o grav, cel mai probabil vor fi condamnati la inchisoare pe viata. Ma rog, va trebui sa-i si gaseasca si sa-i prinda, dar important e ca i-au pus sub acuzare.
      Daca olandejii ar avea cu Rusia coaiele pe care le au cind e vorba de criticat si actionat impotriva esticilor cred ca altfel ar sta lucrurile.
      Nu e vorba de razboi, la asta te gindesti tu, e vorba de snactiuni economice pe care olandezii ar fi putut sa le negocieze cu UE si SUA si sa le impuna rusilor.

      00
    • @Coco, din raspunsul tau mi-am dat seama ca orice argument as aduce tu ai dreptate si cunosti mai bine care e treaba cu Romania, cu UE, agricultura si politica. (sunt sigur ca esti f priceput si la fotbal)

      In aceste conditii suntem pe maini bune, bafta!

      00
    • @george – din răspunsul tău vad că n-ai nici o treabă comentezi doar că să te aflii in treabă.

      00
    • @coco, bai, bolsevicul, bai, propagandistule, nu vezi ca te incurci in propriile cuvinte, pai dacă Franta are de 3 ori populație, cum de contribuie de 20 de ori mai mult la buget? Folosesti argumentul per cap locuitor, dar banii per cap locuitor ai Frantei sunt de 20 de ori mai multi, iar ai Germaniei de 40 de ori, nu iti da cu virgulă? Nu ți-e rușine să folosești propaganda asta ieftina, anti-occidentala pe pagina asta, te crezi pe vreo pagina de nevertebrate pesediste? Bai, tu ori esti ticălos, ori cu nemobilat la mansardă!

      00
    • @Martha Logu: … Stimabile Olanda a fost printre cei ce au „inventat” U.E. …au impus niste reguli… vrei sa le respecți ok. Nu? …Că tu ești estic și te crezi inferior du-te in Paștele mă-tii ! Știi de ce? Pentru că, chiar le suntem inferiori în tot! Nu uita că nime’ aproape din statele membre nu ne-a vrut…toți știau cine suntem ca popor și ca mentalitate. NOI AM IMPLORAT SA FIM PRIMIȚI IN U.E. ! Iar acum când suntem PRIMII la furt din bani europeni TOT NOI AVEM P….DA MARE!
      La fel cu imigranții… România este împotrivă da’ avem cea mai mare diaspora! Puii mei voi chiar sunteți pe lângă sau flecăriți așa sa ne fu…eti la cap?

      00
    • @Aradean, abia astept sa ne vire olandejii pe git dreptul cuplurilor homosexuale sa adope copii plus alte minunatii din astea progresiste. Asta e problema cu voi, astia de va inchinati la tot ce vine din vest, sinteti incapabili sa distingeti normalul de anormal. Ar fi o aberatie din partea mea sa sustin ca romanii sint superiori sau ca nu avem nevoie de UE, dar am pretentia de la voi sa intelegeti ca nu poti sa aduci 10 milioane de arabi in Europa si sa-i integrezi in toate tarile membre.
      In plus, vesticii nu ne-au vrut dar si-au dat seama ca au nevoie de noi, fara estici n-ar fi ajuns UE unde e acum.

      00
    • @Martha Logu:
      1. Stimabile U.E. o ducea mult mai bine fără estici. Caută de te informează. E free! Înainte să apară arabii de care vorbești, au apărut românii. Au început furturile, din curți la început apoi tâlhăriile din locuințe. Acum cel puțin nu este săptămână să nu ai o știre cu ceva grav comis de români în Italia…și nu vorbim de suedezi. Români, in special din zonele sărace ale țării au terorizat și terorizează încă zone din U.E. ! Așa că vesticii s-ar lipsi de noi cu drag crede-mă!
      2. Nu-ți mai fă iluzii…ca să aibă cineva nevoie de noi tre’ să oferim ceva și noi in afară de corupție, găinari și mana de lucru ieftină nu prea oferim altceva. Nu ne vrea nime’ !
      3. Olanda nu îți va vîrî nimic pe grumaz. Sincer cred că dacă ar depinde numa’de ei am fi fost demult scoși din U.E. ! In Schengen nu intrăm datorită lor! De ce? Dă-ți seama singur!
      4. Mare parte a occidentului a renunțat la doctrine religioase…ei sunt așa open mind datorită educației. Noi încă construim catedrale, biserici și băgăm frica in oameni că străinii ne vor duce homosexuali! Vai de p…la noastră!

      00
  3. Plesiianu a spart blogul lui Zoso si posteaza

    00
    • Dacă vezi nişte ştiri, apoi nişte imagini “de pe stradă”, şi le pui cap la cap încercând să înţelegi rahatul în care suntem, ceva e în neregulă, aşa e?
      Momentan, până mă dă zoso afară de-aici, am să mai postez din astea. “Negre”. Cu Brăila jegoasă, cu faptul că suntem rupţi în cur…

    • @cristici, din pură curiozitate …Câți trandafiri sunt atașați la buchetul vieții tale ? Dpdv simbolistic vorbesc.

      00
    • Mesajul tau care e? Ca as fi pesedist, sau ceva? Nu, nu sunt. Deloc. Dimpotriva.
      Dar pare ca aceste datorii sunt rezultatul unui singur guvern? Adica, „numai ai tai”?
      Nu e amuzant? Cand ii spui romanului ca e puturos, automat „esti cu aialalti”. Datoria asta e istorica, adica, au acumulat-o toate guvernele.
      Am fost la mitinguri anti-Nastase, anti-Basescu, anti-Dragnea, anti-exploatare-la-RosiaMontana… Iar daca vin „altii” si incep sa fie lepre, am sa ies la miting si impotriva lor.

    • @cristici. Când dai un răspuns cuiva, pui înainte o coadă de maimuță, adaugi nickname-ul persoanei cui îi dai decisiva și apoi te exprimi. Eu te-am întrebat doar câți ani ai. E drept că într-o formă ușor flamboaiantă și derutantă. Strict în contextul postărilor tale, e irelevantă simpatia politică sau de doctrină.

      00
  4. Intrebarea e ce dimensiune au interesele care sunt la mijloc..

    00
  5. Adevarul este undeva la mijloc, agricultura si procesarea in Romania au o productivitate mai redusa decat in vest, dar si subventiile directe in tari ca Franta, Germania, etc, sunt aproape triple fata decat primesc agricultorii romani/ha

    00
    • Putem să-i mulțumim lui ciolos care a fost comisarul pe agricultură a Franței.

      00
    • M-ai făcut curios, așa că m-am uitat pe statistici : https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/performance-agricultural-policy/agriculture-country/eu-country-factsheets_en
      România la o industrie agricolă de 15 miliarde euro captează subvenții de 2 miliarde euro => 13% subvenții.
      Franța la o industrie agricolă de 70 miliarde euro captează subvenții de 7 miliarde euro => 10% subvenții.

      00
    • @coco
      Nu fi prost. Cioloș a făcut dosare pentru finanțarea agriculturii cu 7 miliarde. Dar multe au murit după ce au venit ciumații roșii la butoane, că ei voiau să ciordească banii și investițiile să fie doar pe hirtiile semnate. Cam asta e problema cu ”guvernul scurt” Cioloș și așa va fi și cu ăsta al lui Orban daca nu rămîn tot ei (sau USR-PLUS) după alegeri…

      00
    • @marinel – nu sunt, probabil tu ești în condițiile în care nu ești capabil să înțelegi că subvențiile acordate în agricultură s-au stabilit de ciolos in perioada în care era comisarul european pe agricultură iar ciolos a alocat fermierilor francezi subvenții de 3x mai mari decat cele alocate fermierilor români.

      Subvențiile UE pe agricultură nu au nici o legătură cu guvernele Romaniei, alea oricum intra in tara au cu totul alt regim decât fondurile ue.

      00
    • Suventiile alea trebuie să aibă și cine sa le ceara, de aia guvernul din Franța a luat de 3x mai mult decât guvernul din Romania. Că au cerut în p**a mea, noi nu suntem în stare să absorbim nici un euro din vest

      00
    • @Andrei
      Subventiile sunt directe(date agricultorilor) si indirecte(pt dezvoltare), Romania a preferat ca un procent mai mare din subventia acordata sa fie pe dezvoltare(adica sa futa banii) iar o parte mult mai mica sa fie data direct agricultorilor, in vest procentul majoritar este virat direct producatorilor

      00
    • @Andrei noi suntem un fel de BLM al europei, oropsiti de soarta, avem nevoie de 101% subventii sa aibe sii de un parandarat.

      Nu zic ca nu suntem platiti de kkt, dar sa ne uitam si unde s-a dus diferenta: in vile de neam prost, concedii cu amanta in tenerife si achizitii masluite.

      00
  6. Tocmai am vazut acu’ o sapt-2 un documentar BBC despre Grecia, in care se povestea cum au intrat in rahat cu datoriile: grecii au vrut totdeauna sa aibe tehnica militara, iar nemtii (darnici), le-au dat + imprumuturi de sume mari. Cica au grecii cele mai meseriase tancuri + numar mare, peste multe alte tari. Ei bine, au grecoteii tancuri, da’ le-a venit si scadenta la imprumuturile alea.

    Cam asa o sa fie si cu noi, cand o sa ne fie lumea mai draga (nah, dupa ce mananci atata zahar probabil ca ‘veata’ e dulce, nu?) o sa vina UE cu „time to pay up NOW”.

    00
    • Stai s avezi ca acu’ cumpara avioane de la francezi.
      Astia chiar vor sa piarda razboiul cu Sultanul.

      00
    • Grecii au plătit deja, nemții le-au luat aproape toate insulele, pe noi ne vor jupui de tot, noi n-avem insule bijuterii pt turism că și grecii.

      00
    • @Coco: Pai muntii. O sa fie ceva de genul: „Muntii nostri aur poarta”. Care „nostri”? Si probabil ca ar fi mai bine, s-a vazut ca daca e „bun al intregului popor”, dispar padurile + braconaje etc. Un strain daca ar cumpara ceva Carpati pe bani multi ar avea interesul sa-l tina asa cum e, fara paduri belite si praduiala locala. O sa vedem ca expresia „Nu ne vindem tara” o sa fie mai „nuantata” cand va veni scadenta tip „banii sau viata”.

      00
    • Banii, viața sau mustața!

      00
    • Păi le-a venit scadența de mult. Și din datoriile de 600 miliarde (șase sute mild, da) le-au tăiat 300. Din care, mai tîrziu puțin, le-au mai tăiat din bunăvoință și jelanie înca 150 și… trai neneneacă pe banii uniunii… Păi cum e, ca din patru lei împrumutați să restitui doar unul?

      00
    • @marinica – mai scade că niciodată n-au avut grecii 600 miliarde, cel mai mult au avut vreo 400 din care nu le-au tăiat jumătate ci doar vreo 40-50 miliarde care erau datorii pe termen scurt, grosul datoriei a rămas că nu degeaba și acum grecia are vreo 180% din pib datorie externa după ce de vreo 10 ani tot plătesc datorii.

      Iar aia 40-50 miliarde sunt peanuts, vorba americanului, fata de valoarea insulelor și aeroporturilor grecești.

      00
  7. Vizavi de „cat vom mai fi tolerati si ajutati” – nu stiu daca exemplul Japoniei e chiar cel mai potrivit (alta scara, alta economie) dar datoria publica e la aia de 234 de ori mai mare decat PIB-ul. Asta e sistemul: te imprumuta, cumperi, si tot asa, cat o tine. De ce s-ar opri?

    00
    • 234% din pib nu este egal cu “234 ori mai mare”

      00
    • Nu e de 234x mai mare ci 234% din pib adică de vreo 2.34x mai mare decât PIB-ul pe departe cea mai mare din lume raportata la pib însă e o diferență față de 234x.

      00
    • @Kopa_Kopan

      Internetul spune așa despre datoria Japonia: datoriei Japoniei e internă – adică, japonezii sunt datori cu ei înșiși, circuitul monetar/financiar fiind semi-închis.

      00
  8. 234% din pib nu este egal cu “234 ori mai mare “

    00
  9. Refacem la nivel de stat, în condiții bizare istoria creditelor în franci elvețieni, la dobânda „promoțională”. Urmarea s-a văzut.
    E posibil ca marile familii care controlează retailul din România, Schwartz (kaufland, lidl), mulliez (auchan) și alții asemenea sa practice în anume soi de mercantilism/nationalism. Dar problema e la romani. Consumatori și conducatori

    00
  10. Cristinelu’ e un pic de attention whore, ii place “sa scrie” articole ce polarizeaza bine in comentarii.

    Hai ca-ti spun eu de ce aia pot si noi nu: pentru ca alora le pasa de bucata aia de pamant numita Polonia si implicit de ei, iar noua nu ne pasa decat de ghiozdanul nostru, sa fie cat mai plin de grasime viscerala si de cacat.

    Now let’s move on.

    00
    • Ce inseamna „attention whore”? Cine e cristici? Un papagal care scrie pe zoso. Nimeni.
      Dar da, as vrea sa generez conversatie, dezbatere, cum facea Moromete in Poiana lui Iocan.
      Sunt un loser care sta „la mama acasa” acum in pandemie, adica am la dispozitie un oras cu maximum 4km circumferinta. Intr-o ora ii dai ocol. Nici nu prea am ce „idei” sa am, intr-un oras atat de mic.
      Intrebarile mele sunt legitime si, ma credeti sau nu, chiar ma intreb serios e vom face in viitor, ce vom face noi ca natie, cand toti astia de scriem pe-aici vom fi mosnegi.
      Vin pe blogul asta pentru ca orasul e prea mic. Si citesc aproape toate comentariile la aproape toate articolele, pentru ca, am invatat de pe youtube, comentariile spun mai multe uneori decat articolele. :)
      Ca tot a inceput scoala, voiam chiar sa fac un articol cu titlul „Cum v-ati petrecut vacanta?” :) , ca tot a trecut o vacanta intreaga in pandemie.
      „attention whore”… un Cristi dintre cei 1000 de Cristi care vin pe aici.

      00
  11. Problema e mult mai complicata decat incearca unii sa o prezinte. O sa o iau de la baza, sarind peste treaba cu falimentatul concurentei din tarile mai sarace. Sa zicem ca eu am 1 leu, atat! Atat pot eu sa produc, vine ala strainul si vrea sa-mi bage pe gat produsele lui. De 2 lei. Cum le vinde? Ok, varianta unu ma imprumuta, am sa-i dau 2 lei + dobanda, de unde? Ei zic ca maine ma angajeaza salahor la el cu 3 lei, deschide la mine in curte un atelier si ma pune la munca. Am 3 lei si ii dau pe produsele lui, toata lumea fericita [ oare? ].

    Faza 2: cum au ajuns aia unde sunt? Azi discutam cu sotia: mai tii minte filmele alea SF cand aia bagau CD-uri in computere? Mama ce fictiune, azi au disparut de tot, majoritatea laptopurilor se vand fara unitate optica. Mie imi placeau alea reinscriptionabile, mini. Ca sa nu fac filozofie, tehnologia si societatea evolueaza, decalajul chiar si daca scade putin, se mentine. Cine scoate capul la lumina? Aia de au petrol ca arabetii, cumopara ce-i mai bun, fac ce fac sa atraga la ei turisti pana … se termina petrolul sau mai vine pandemia. Sau aia ca polacii, care oare de ce nu i-au ajuns pe nemti din urma? A, ca sunt peste noi e clar, doar ca sunt catolici si langa nemti, etc. Noi pe langa decalaj mai avem si o clasa politica de tot rahatul si o cultura populara a nemuncii de te doare capul. Plus analfabetismul functional ridicat! Asa ca … rabdare si ce vreti voi!

    Ganduri personale: prin 1990 in fata facultatii discutam si noi cum o sa ajungem sa traim ca … vesticii [ nu stiam ce tara sa aleg ]. Eu visam la o agricultura performanta si la un turism care sa aduca Delta la nivelul Egiptului sau ma rog, sa devin miliardar cu hotelul meu pe malul Dunarii. Nici azi nu m-am prins cum de nu am primit si eu ca altii Hotelul Egreta de exemplu – ca am depus cerere si aveam si ceva bani facuti in facultate din reparat si tras in banda videorecordere aduse pe banda rulanta din Germania. La Cluj se tot incearca un Silicon Valley romanesc, nu am prea auzit sa reusim sa-i prindem pe americani din urma. Dar macar la influenceri pe cap de locuitor excelam!

    00
  12. Datoria Romaniei raportata la PIB e printre cele mai mici din Europa, vreo 35%. Media in UE este undeva pe la 80%, Grecia dominand topul cu peste 180%.

    Surprinzator sau nu, in cazul zaharului, Romania importa zahar si exporta produse finite din zahar, ceea ce e un lucru bun.

    Daca vorbit de Germania, este principalul partener comercial al Romaniei (20% din exporturi, 23% din importuri), le dam tigari, bautura, carne de pasare si produse agroalimentare, ne dau masini si aparatura. Zaharul nici macar nu apare prin statisticile INS, probabil e o ciuca a Kauflandului, deci iar generalizam extinzand bula noastra.

    Am si eu o intrebare: cine sunt „ei” care ne dau produse ieftine si cine sunt „ei” care ne imprumuta? Soros? Oculta mondiala?

    00
    • Acuma fara modestie, io cred ca dam „carne de pasare” nu numai Germaniei. Plus, pasarile „noastre” is calitate mai buna! :)

      00
    • Datoria a fost 35% din pib anul trecut, acum e aproape 40% iar până la sfârșitul anului sica, catu și Johan o vor duce spre 45% adică o creștere de 10% din pib într-un singur an, doar boc și Băsescu se mai pot lauda cu o asemenea „performanta”.

      00
    • Nu ca le tin partea, dar banii aia cu care s-au platit somajul angajatilor sau statul cu copilul acasa trebuiau sa vina de undeva, nu?

      00
    • Datoria Frantei a fost 100% din PIB anul trecut, anul asta din cauza COVID o sa fie 120% la sfârsitul anului, deci +20% într-un an. Se poate si mai rau,deci.

      00
    • Ba @Coco, mai du-te si canta pe la alte mese ca ne plictisesti.

      Ma dor ochii sa iti tot intalnesc aberatiile si ma doare degetul sa iti tot dau minusuri.

      Ni se rupe pla de parerile tale, tara asta (si implicit noi) o sa traga inca 10 ani sa plateasca toate mizeriile facute de psd in ultima perioada.

      Asa ca sper ca vorbesc in numele tuturor cand zic: 🖕

      00
    • @rumbu – toată cheltuielile.cu pandemia au fost în jur de 5 miliarde de euro în condițiile în care câțu s-a împrumutat doar in primele 6 luni de anul asta cu peste 20 miliarde de euro iar până la sfârșitul anului se va mai împrumută cu aprox. 10 miliarde.

      @bogdanBse – nu știu de unde vă luați datele, Romania pe primele 6 luni are a doua cea mai mare creștere a datoriei externe raportată la pib,după Finlanda, de 3.7% în condițiile în care în Irlanda, Malta, grecia și cipru datoria a scăzut iar în franța a crescut nesemnificativ cu 0.5%.

      Mai.mult Romania are al 2-lea cel mai mare deficit din ue de 7.2% fata de 3.5% în trim 4 2019, în conditiile in care germania, olanda și Luxemburg au excedent iar franța un deficit de doar 0.8%.

      Chiar daca toate datele sunt pe primele 6 luni trebuie ținut cont că cel puțin 2 luni nu au fost cheltuieli cu epidemia primele cazuri la noi au fost la sfârșitul lui februarie deci sica, catu și Johan au reușit o „performanta” mult peste basedcu-boc – sa.mareasca datoria externă cu aproape 4% în doar 4 luni de la aprox 35% în 2019 la aproape 39% în iunie 2020.

      00
    • Nu ma dau in vant dupa Rumbu, da cand explica zici ca face research :))) mai punem niste iodura in sare :))?

      00
    • Trebuie totusi grija cu datoria publica, chiar daca acum pare mica (totusi am trecut rapid de 40%). La o tara de genul Romaniei (tara care nu a reusit sa sparga pragul de 15.000 de euro PIB/capita, neintrata in zona euro, etc) se zice ca nu trebuie sa treci de 60% din PIB, cam asta e nivelul sustenabil. Noi nu suntem SUA, Franta sau Germania, ca sa ne permitem ce isi permit ei

      Si al fi al dracu’ de bine sa ajungi acolo bagand multi bani in infrastructura, nu in consum, ca pana acum.

      00
  13. Protectia muncii oare ce zice de paletii aia asezati asa in magazin ?

    00
  14. Vol. 3 din seria in care autorul realizează că trăiește în România.

    00
    • Autorul intors in Romania, dupa cativa ani pe-afara. Stat prin piete, pe la cozi din alea: „Ouale de unde sunt? Nu sunt de la ferme din provincia noastra? Hm… n-am incredere sa cumpar de mai departe.”

    • Man, e același kkt de la revoluție încoace și chiar dinainte. De câte ori trebuie să veniți aici să puneți țara la cale doar ca să dormiți mai bine în jegul ăsta de țară?

      Măcar alcooliștii de la barul lui taicămeu aveau scuza că erau la a zecea cinzeacă dar voi?

      00
  15. Încă mai avem multe de vândut. Roșia Montana de exemplu. Da, acum este la adăpost, dar în anumite circumstanțe o să se ridice adăpostul acesta. Mai avem și altele de dat, că nu ne dă nimeni dacă nu avem ceva ”lichidități”. Se dă cu o mână și se ia cu alta, mai sunt companii de ale lor car au condiții bune la noi, mână pe mână se spală. Și oamenii vor fi de acord, când va veni momentul să dăm din ce mai avem și doream să păstrăm? Vedem că marea majoritate a oamenilor puși în fața a ceva de care le este teamă, sau a sărăciei etc acceptă orice și găsesc foarte multe motive să justifice asta.

    00
  16. +1,200 de ani românii tot vor să fie conduși de străini și acum vă ofticați.

    00
  17. Uite aici explicatie frumoasa despre americani dar se poate aplica f. bine si la germani:
    https://youtu.be/_Ru2yPQlEW4

    00
  18. Ei ne dau stat de drept. Ati uitat cum era pe vremea lui Nastase? Ca de Ceausescu sigur ati uitat.

    00
  19. Subtire articolasul!

    00
  20. Cristinel, nush cine ești, da am o problemă cu ideile tale.

    00
  21. Este acceptabil sa creasca datoria externa a Romaniei atit timp cit banii sint investiti in proiecte durabile. Daca insa merg in consum atunci nu e asa de bine.

    Cit despre intrebarea autorului: E greu sa incepi de la zero o industrie si sa fie competitiva cu cea Germana. In mod normal pentru a proteja industria interna la inceputul ei guvernul foloseste taxe vamale. Dar odata parte din UE taxele vamale nu mai pot fi introduse si cam asta este.

    00
    • E si mai greu sa incepi de la zero dupa ce industria existenta a fost trimisa la fier vechi.

      SUA, care nu si-a distrus complet industria interna, incearca sa mute productia inapoi in teritoriu, pentru a realiza ca, in unele domenii, dotarile au ramas in anii 70. Cand au inceput outsourcingul catre Japonia si ulterior, China.

      D-apai noi care aveam industria (în mare parte) un frankenstein oneiric intre tehnologia anilor ’40 si a anilor ’60?

      00
    • Uneori, și în multe domenii e deja demonstrata treaba asta, e mai ușor sa vii din urma de la zero, pentru ca poți investi direct în cele mai moderne tehnologii, nu mai trebuie sa treci prin toți pașii prin care au trecut tarile din vest (cel mai bun exemplu e backbone-ul de fibra optica implementat la noi, pe când vestul încă are cabluri coax și ADSL care nu se înlocuiesc asa ușor).
      Asta se poate aplica în producție, strunguri, mașini-unelte noi, cu comanda numerica și automatizate, etc) dar trebuie ca cineva sa vrea sa investească, nu doar sa dea tunuri și sa urmărească easy money.
      Încă îmi sta în creier reportajul (da, era pe Antena 1) cu diferența dintre România și Polonia în 10 ani de când au întrat în UE 2007 – 2017. Îți vine să plângi. Coco, poate te uiți și tu și vezi cine ne-a împiedicat sa evoluam. Hint: la cazanul cu smoala romanesc nu trebuie paznic…

      00
  22. Sta zaharul asa pentru ca a venit toamna si au nevie de el la tuica., imi aduc aminte acum cativa ani nu am avut zahar vreo 2 saptamani in lantul de supermarketuri in care lucram. In final au inceput sa aduca din Germania, stocul nu a mai fost niciodata afectat.
    Pur si simplu Agrana nu facea fata la cererile din supermarketuri.

    00
    • Ei, lasă, că nici cu apicultorii nu-mi este rușine. I-am vazut cumpărînd zeci de kilograme de zahar și bucurîndu-se că o să aibă afacere bună anul ăsta.
      Ia oprește pe lîngă o prisacă și să vezi (cam la toți) farfuriile cu sirop puse printre stupi. Cumpărați miere naturală românească…

      00
    • @marinel sirop se pune între sezoanele de flori și iarna ca să menții sănătatea stupului. Plus că anul ăsta recolta a fost de rahat datorită ploilor.

      00
    • bre, marinele, cum traiesc albinele alea daca e seceta? daca e ploaie multa? daca nu sunt suficiente flori? sau tu ai impresia ca apicultorii umbla in fiecare primavara sa prinda roiuri de albine, că alea de iarna trecuta au murit de foame? bă, noi suntem nația care ne pricepem la tot, doar că murim un pic de foame între timp

      00
    • Voi chiar aveti impresia că am coborît cu biscuitul pe Bistrița? Si pentru ce-ți trebuie 150-200 kilograme de zahăr în plină vară (cît au băgat ăia în dubiță)? Și ca să-ți freci mîinile că-ți merge afacerea, nu că nu-ți mor albinele de foame?

      00
    • marinel, de ce nu folosești un mail real?

    • Tata este apicultor asa ca stiu foarte bine cand si de ce se pune sirop pe baza de zahar pentru hrana albinelor. Creaturile aste micute si foarte harnice in timpul primaverii si verii in functie de ce este disponibil plreaca la cules de polen ca sa il transforme in miere, propolis . Care miere este extrasa pentru consumul uman. Eh ,cand vine tomana si iarna si nu mai este disponibil nimic de cules apicultorul pune la dispozitia creaturilor astea mici si foarte harnice un sirop special preparat pentru hrana.

      00
  23. Credeti ca ne dau zahar ieftin ca sa ne ingrasam ca porcii si apoi sa ne atace tarisoara noastra bogata iar noi in loc sa ne retragem in munti si sa ne aparam sa zacem ca niste putori pe canapea? Numa zic!

    00
  24. Yup.. E clar. Romanii nu platesc intretinerea, facturile la utilitati pentru ca isi dau banii pe produsele alimentare din Occident. Nu pentru ca sunt niste hulpavi nesimtiti care in pandemie nu au dat valma la sapun ci la drojdie si care isi pun poze din city break si Beau cafea de origine in timp ce stau intr un apartament cazut din Rahova unde au 3 luni restanta la intretinere. Si aici suntem lucrati de ocultul international. Noi am fi cu facturile la zi daca astia nu ne ar tenta cu zaharul de 50 de centi. Daca era de la Margaritar si costa 2 Lei, din pur nationalism, ne plateam si lumina si hai, suntem generosi, eram doar cu 2 luni in urma la intretinere. Jur ca nu inteleg cum suprematia daco crestina nu invinge de fiecare data ocultul occidental.

    00
  25. Fabrica de zuker de la Oradea a fost inchisa de nemti.
    Au inchis pentru ca nu era rentabil (versiunea oficiala).
    Fabrica nu era rentabila pentru ca managementul romanesc e de kkt si au bagat fabrica in faliment cu buna stiinta doar ca sa faca ei un ban in plus.
    Asta poate fi extrapolat la majoritatea firmelor romanesti care teoretic nu ar trebui sa mearga rau dar uite ca se poate.

    00
  26. Nu știu cum se face, dar conspirațiile românești cu hypermarketuri se axează exclusiv pe Kaufland și Lidl. Nu cred că e vreo coordonare, ci mai degrabă lipsă acută de imaginație.
    Așteptăm un articol de mare angajament în care autorul să împingă gonga cu McDonalds și burgerii din carne de făt avortat. E hit pe grupurile de Cristici de pe FB.

    00
  27. ce nu stii si poate este faptul ca acest exces de marfa se intampla frecvent la mai multe produse. sunt locuri de produse care trebuiau sa ajunga in Ucraina, Rusia, Belarus, URSS. Iar in momente mai tensionate, unele transporturi sunt deviate spre o piata mai sigura si vandute sub pretul pietei, pentru a scadea pierderile. Lucrez la ferma de pui, iar lucrul asta se intampla frecvent la noi in domeniu.

    00
  28. Ma, hai ca-ti spun eu de ce aia pot:

    1. Pentru ca am lucrat si cu nemti, dar si cu romani, ar fi simplu s-o dau pe aia cu „neamtul incepe lucrul la ora fixa, si nu-si incepe ziua de munca cu pauza de cafea”, dar nu. Asta e o mica parte din problema.

    2. In Romania, statul e in general o piedica pusa dezvoltarii afacerilor, exceptand cazurile in care afacerea e a unuia conectat politic. Afacerile de succes din Romania sunt afaceri abonate la contractul cu statul. Organele statului dau buzna non-stop peste afaceri, ceea ce n-ar fi neaparat rau daca scopul lor ar fi sa verifice ca legile sunt respectate, dar nu, scopul lor e sa vina la colectat bani. Daca totul e in regula, scapi cu amenda de prietenie – jumatate pe chitanta, jumatate in mana, dar fara sa sari cu bani, nu scapi. Comentezi (il stiam pe unu’ de a comentat)? Pac, 100 de milioane amenda (in 2002), sa te inveti minte data viitoare. Desigur, poti sa contesti in instanta amenzile, dar dureaza cativa ani, iar amenda trebuie s-o platesti in termen de cateva zile. N-ai bani sa o platesti? Nasol de tot si nu te incalzeste prea mult ca peste 4-5 ani o sa castigi in instanta. Prin alte tari controalele se fac pentru a verifica ca respecti regulile, nu vin chititi pe capatuiala. In plus, te rogi la toti sfintii sa nu activezi intr-un domeniu in care activeaza si unul conectat politic, ca veti fi concurenti, iar in cazul ala, sa te tii controale si cacaturi. Asa ca, e evident ca in Romania nu prospera afacerile performante, ci alea conectate politic.

    2. Cand vine vorba de agricultura, sunt inca cateva probleme. Speriati de colectivizarea din anii comunismului, taranii nu vor sa auda nimic legat de asociere. Fiecare isi cultiva 1-2 hectare alandala, dupa cum ii duce capul, cultiva timp de 30 de ani doar porumb sau doar grau si cand vad rezultatele proaste isi zic doar „eh, a fost an mai secetos, nu s-a facut”. Si bai, s-ar putea, sunt cateva cazuri de succes – vezi Curtici – dar in mare parte agricultura in Romania inseamna un om care-si lucreaza 2 hectare de pamant. Evident ca pentru el e mult mai scump sa lucreze pamantul, de unde rezulta ca e nevoit sa ceara un pret mai mare. In plus, pentru lanturile mari de magazine e mai simplu si mai fara batai de cap sa discuti direct cu un singur producator (care-ti poate aproviziona macar toate magazinele dintr-o regiune, daca nu din toata tara) decat cu 10000 de oameni care-ti pot da 2 tone de rosii pe an. Pentru asta, o asociatie care sa-i reprezinte pe aia 10000 ar fi mana cereasca, dar cum am scris, toti fug ca dracu’ de asociere.

    Pe scurt, astea sunt motivele pentru care „Aia pot” iar noi nu. Nu ne faulteaza nemtii, francezii, spaniolii sau olandezii, n-au de ce, ne faultam singuri. Nu e nici o oculta mondiala care ne tine-n loc, noi suntem aia. Nu e nici un interesc ascuns al UE sa ne infraneze dezvoltarea, in timp ce ne fura „bogatiile”, noi (prin politicienii pe care i-am ales, sau i-am lasat sa ajunga acolo pisandu-ne pe el vot) ne taiem padurile si vindem lemnul pe 2 margele colorate la Schweighofer – il mai tine minte cineva pe „drujba lui Dumnezeu”? Ca ala a ras padurile din 2 judete si nu era austriac. Dar nu dom’le, strainii astia vin, fura si se dezvolta pe spatele nostru.

    00
    • O mica completare – intr-o duminica de primavara, pe la ora 6:30 dimineata, treceam prin Austria. Tractoarele erau pe camp, bagau grupa mare la insamantat (probabil), nu aveau pauza ca deh, duminica, zi de odihna lasata de Dumnezeu.

      00
    • Pe lung, autorul poate sa citeasca „de ce esueaza natiunile”. Pe scurt legat de Polonia e ca SUA si Germania au vrut sa fie un scut in zona si au venit cu know how si bani, iar in 90 au avut imediat legea aia cum ca comunistii nu au putut sa faca legi. Adica au liberalizat real piata politica, adica accesul la resurse. In Romania acum nu ai acces real la resurse. Exista un singur partid mare-fostul PCR, cu cateva departamente. Acest partid a blocat accesul la piata politica prin cateva legi care blocheaza alte partide sa apara. Asta inseamna ca aceleasi persoane au acces la resurse. Printre altele fabrici, firme, it, comert, agricultura. Daca apare concurenta e blocata prin legi speciale, controale, birocratie, lipsa cadastrului, etc.

      Se poate schimba asta? Din interior foarte greu si aici e relevanta diaspora care poate sa finanteze aceasta schimbare. Din exterior ca in cazul Poloniei, daca vine SUA si UE cu 100-200 mld $ da. Mecanismul e ca acesti bani formeaza o structura de putere paralela care poate sa faca ceva.

      Altfel zaharul si alte prostii din astea sunt doar de show. Nu conteaza cine le produce. Nici macar agricultura nu e relevanta. Japonia sau Corea de sud nu au agricultura. Conteaza valoarea adaugata produsa pentru ce se produce, orice ar fi aia si UNDE se duc banii. Daca e piata libera economia creste si multi romani o duc bine. Daca nu, cativa romani raman foarte bogati si restul numa cat sa nu comenteze prea mult.

      00
    • @Alexnicolae subscriu pentru situatia din IT unde, daca nu ai pile si/sau un investitor extern, te face ferfenita statul roman dupa 6 luni de activitate.

      Ai facut si tu un softulet si vrei sa-l vinzi cu 10 coco pe un magazin online ca steam? Ca PFA? Iti trebuie diploma de facultate de profil, inregistrare cu cod CAEN, inregistrare la ORDA si inca vreo 3 acte. Asta daca vrei sa fii 100% legal.

      Daca vrei sa faci pe SRL iti trebuie toate cele de mai sus + un angajat cu diploma corespunzatoare pe codul CAEN corect + inca vreo 5 formalitati.

      Sau poti sa alegi sa fentezi statul si ce o fi o fi. Si daca tot il fentezi pe partea de obligatii legale de ce nu ai fenta si partea fiscala?

      Dupa care ne intrebm de ce industria de IT din RO e dominata de corporatii?

      00
  29. „Explicați-vă acest fenomen, acest mister, dacă mă pot exprima astfel!
    Ei bine! Ce zice soțietatea noastră? Ce zicem noi? Iată ce zicem:
    Până când să n-avem și noi faliții noștri? Anglia-și are faliții săi, Franța-și are faliții săi, până și chiar Austria-și are faliții săi!
    În fine oricare națiune, oricare popor, oricare țară își are faliții săi… Numai noi să n-avem faliții noștri!
    Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!”
    O scrisoare pierdută. 1884.

    00
  30. Un articol din categoria habar nu am concepte elementare de economie si finante.

    Sunt complet ignorant, si in loc sa ma documentez un pic de ce zaharul e ieftin, si cum vie treaba cu imprumuturile intre state, imi dau cu parerea in baza unor chestii pe care leam citit undeva, superficial, si ma conving ca prostiile pe care le debitez sunt corecte si adevarate.

    Efectul Dunning Kruger turat la maxim.

    00
    • Exact. E de fapt o veste pozitiva. E analfabetism functional sa zici ca e rau ca materia prima sa o cumperi din exterior. E ideal asta: zaharul, grau, porumb,petrol, energie sa cumperi pe bani putini si sa vinzi patiserie, servicii de transport, combustibil rafinat, IT, etc.

      00
    • @Alexnicolae
      Exact. Eu i-as pune pe toti astia sa joace extensiv Tropico, ca in jocul ala la un moment dat, daca vrei sa mearga economia brici, nu te axezi pe plantatii de zahar pe care sa-l dai la export, ci bagi fabrica de rom, sa faci rom din zaharul importat. Pe scurt, banii seriosi vin din chestii prelucrate, nu din materie prima.

      00
    • Valuare adaugata, bineinteles. E la mintea gainii. Insa, unii dintre noi au ramas blocati la lozincile comuniste (de altfel un nonsens): „resursele naturale ale patriei, vine oculta capitalista, imperialist-burghezo-mosiereasca si ne fura tara”, adica fix rahaturile ieftine a caror pret depinde de costurile de extractie si productie de scara si care sunt puternic concurate de tari mai bogate sau mai bine tehnologizate (China, Germania, Brazilia, Arabia Saudita, Egipt, etc). Este mereu preferabil sa profiti de materie prima ieftina, pentru a produce chestii cu valoare adaugata mult mai mare.

      De pilda, am fi putut produce otel de inalta calitate, si mai departe structuri, tevi, masini grele (combine, tractoare, macarale, structuri pentru constructii). La un moment dat, aveam si tehnologia, si oameni calificati si aveam si materiile prime. Dar, ca deobicei, diversi burtosi cinici au fost votati de pulime in parlament, guvern si administratie publica si au avut ei grija sa se aleaga praful de tot, ca sa poata fura 10% din cat valora toata pravalia. Burtosi care acum vand gogosi de tipul „ne fura strainii tara”, cand in realitate ei au furat deja tot ce nu era batut in cuie. Iar pulimea crede, si voteaza mai departe cu ambele maini, apoi continua sa arda gazul acasa de pomana la televizor, si se mira ipocrit ca la noi totul e mai prost si mai scump decat la altii.

      00
  31. pai s-a mai intamplat, in 2008, cand nu s-a mai putut finanta deficitul ala mare de cont curent.consecinta a fost deprecierea leului si imprumut de la fmi. simplu. nu suntem pe teritoriu necunoscut.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile