Bricolaj: soluție pentru culisare cutie grea

Am două cutii din astea de lemn, mari, grele, pline cu fiare utile. Mă gândeam că o idee bună ar fi să le pun pe niște șine și să le fac să culiseze, pentru a accesa mai ușor ce e prin ele. Sigur, o altă idee bună ar fi să le fac din fier sudat și învelite cu tablă, dar asta e o altă discuție.

Deci caut ceva ce pot prinde de beton și de lemn și susține minim 5kg, poate ați văzut ceva pe la magazinele de bricolaj și eu am ignorat.

cutie-lemn

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Eu nu stiu de sine care sa sustina asa greutate, dar daca tot te mananca palma sa sudezi poti improviza – cornier (sau profil U) pe post de sina de culisat pe care-l prinzi de beton, apoi role prinse pe sertar ca sa culiseze pe sinele alea. Eventual un opritor la capat ca sa nu-ti cada pe picioare

    00
  2. Pune roti la cutie, sine sau orice altceva nu vor tine mult prinse in lemn.

    00
  3. Bun ideea cu roti la cutie, ata doar ca o sa-ti ia un pic din inaltime.

    00
  4. Șină de servere

    00
  5. 4 profile „U”, prinse de fundul cutiei, 4 șuruburi de 10 cu o țeavă în mijlocul profilului, adică un fel de roți foarte low cost, care nu iau din înălțime. Poți pune vaselină între șurub și țeavă, să alunece mai ușor

    00
  6. Exista sine/glisiere de sertare care pot tine 45 de kg (sau chiar mai mult): https://www.hornbach.ro/shop/Glisiere-tip-sina-cu-bile-Hettich-KA5632-550mm-max-45kg-otel-cromat-1-pereche/8675863/produs.html

    Pe perete le poti prinde cu dibluri cu cap ingropat, pe cutie va trebui sa pui niste distantiere (au nevoie sa fie fest pe sertar/cutie).

    Eu as pune acolo o polita glisanta (eventual cu o scandura in capat, sa nu scape lucruri in spatele ei) si as pune cutia pe ea.

    00
  7. Șine metalice cu bile, cu extragere totală. Există pînă la 100 kg, eu în sertarele din 4×4 am de 35 sau 40. Dar nu mai țin mine de unde le-am luat. Dacă nu găsești, dă un mail și mai scotocesc.

    00
  8. Daca lada e din lemn, si trece de 5kg, lemnul ar trebui sa fie de esenta relativ … mai tare .. ca sa treaca testul timpului. Orice bagi in el pentru culisare se va deteriora dintr-un simplu motiv: masa. Greutatea ce o tine.
    Poti sa faci culisant lemn/beton cu conditia sa nu pui prea multa greutate pe culisanta.
    Nu e ca o usa cu o latime de 80 cm si o greutate de 10 kg pe o sina.
    Daca zici ca minim 5 kg pe maxim 40 cm mmm … materialul ce culiseaza ar trebui sa fie mai rezistent decat normalul.
    Parerea mea mon cher.

    00
  9. eu folosesc lubrifiant

    00
  10. Idee: Pui roti mici (de ex https://www.dedeman.ro/ro/roata-fixa-pentru-carucior/-mobila-din-poliamida-fara-frana-cu-placa-14-mm-25-kg/p/1051681) invers, pe raftul pe care pui lada. Si atunci orice lada ai pune pe raftul respectiv poti sa tragi usor.
    Incat faci ceva ce sa semene cu asa ceva https://www.ci.ro/sina-cu-role-pentru-rafturi-depozitare/

    00
  11. Hornbach are sine metalice pentru sertare, inclusiv versiuni care duc greutate, la profile de Al/PVC.

    00
  12. Ceva deosebit ar fi o culisare pe perna magnetica, dar nu stiu cum poti sa prinzi campul magnetic de beton sau de lemn pt ca nu sunt conducatoare electric!

    00
  13. Daca intai te apuci si faci ordine in cutie, la final o sa realizezi ca nu mai ai nevoie de sine si nici macar de cutie

    00
  14. Cornier de metal de 5 cm

    00
  15. Depide ce spatiu ai pe inaltime. Daca ai spatiu pe inaltime extra iti poto face din lemn un pat de role din rulmenti sau alte role. 3 randuri de role (2 laterale si 1 central)

    00
  16. Salut, Vali

    Cand ne prezinti si noua niste review-uri mai in detaliu pe inventarul de scule necesar pentru traiul la tara?

    Tot caut review-uri si nu gasesc pe nicarieri ceva onest.

    00
  17. Iti recomand orice varianta de glisiere cu bile de minim 30 kg/set. insa problema ta este de fapt ca nu ai paralelism perfect intre peretii cutiei si ai nisei de beton, plus erorile din montajul in beton, plus torsiunile generate de asezare pe suprafata care nu e perefect neteda a betonului si cumulat toate problemele astea iti vor genera o utilizare greoaie. Varianta simpla ar fi sa imbraci nisa cu ceva pal, mdf brut (debitezi la cote in hornbach sau magazine de profil Regency in Brasov) si atunci obtii paralelismul necesar utilizarii corecte a acestor glisiere.

    If help is needed I can draw you something.

    00
  18. de ce sa mergi pe complicat cand ai varianta de simplu, niste roti solide.

    00
    • Asa, ca ieri nu am avut timp: roti+ opritor: Unul la baza cutiei spre perete, unul pe beton spre fata, efect de culisare fara sa fii nevoit sa faci alinieri si alte nebunii.

      00
  19. Glisiera de sertar. Sunt care țin 10kg

    00
  20. Mă bag și eu în seamă pe aici. Sunt tâmplar și am tot folosit șinele recomandate. Sunt foarte bune cu o condiție: suprafețele pe care sunt prinse să fie paralele și să respecte distanța dată în instrucțiuni.
    În caz contrar o să zici că nu sunt bune pentru că se blochează sau merg greu. Și problema mare e că suportă o abatere mică (maxim 1 mm) de la cote după care încep să facă figuri.
    La cum văd eu lăzile alea zic să mergi pe sugestia cu rolele, pentru glisiere ar trebui cutii noi și pereți drepți.

    00
  21. eu as cumpara un dulapior cu 2 sertare si l-as baga cu totul in nisa aia

    00
  22. Ce sine să pui tu acolo? Ma îndoiesc ca pereții ăia sunt paraleli încât să permită montajul la așa ceva? Lada aia in parta dreaptă are batute pe o suprafață destul de mică cel puțin 4 cuie dovadă a faptului că bucata de lemn a tot fost smulsă din îmbinare de-a lungul timpului. Fă-i un bine si pensioneaz-o, in fapt in locul respectiv poti pune ceva gen dulap de grădină din material plastic sau construiește ceva din profil metalic.
    Pentru un blog expert in bricolaj postezi niste imagini cam ….. înfiorătoare!

    00
    • Pentru un blog expert in bricolaj postezi niste imagini cam ….. înfiorătoare!

      man, nu comentezi de ieri pe aici, știi că stau într-o casă săsească veche de 100 de ani, care nu e tocmai făcută la riglă, și totuși ai uneori niște scăpări de îmi vine să te trimit în negura comentariilor neaprobate.

  23. Vezi ceva cutii de la Festool. Pana acum mi s-a parut cele mai bune.

    00
  24. Salut. Daca lateralele nu or fi drepte si nici paralele si nici… si nici…. si nici…. atunci poate baza e dreapta si atunci merge un „around the box” sa prinzi glisiere (chiar si din alea care se puneau la birouri pentru placajul „tastaturii” pe fundul cutiei (ca aici: https://www.youtube.com/watch?v=f02QxC7UuyY&ab_channel=WoodworkingTipsandTricks) si ce as mai recomanda eu, si asa am facut la cateva din cutiile mele, asemanator cu cazul tau, sa prind o chinga elastica, sau daca nu am avut o bucata de banda textila din aia lata, de perete si partea din spate a „sertarului” – pentru ca pana la urma asta va deveni – un sertar. De ce? Greutatea sculelor si cateodata si viteza (nervi si draci/etc.) ma faceau cateodata sa trag de cutia aia de zbura din locasul ei….si dupa aia dracii si nervii cresteau, ca trebuia sa adun sculele imprastiate, o placere. Astfel chestia asta functiona ca un opritor, ce-i drept chinga elastica functioneaza mai bine putin, pentru ca are tendinta sa traga putin inapoi cutia, pe cand banda textila doar ramane intinsa, dar e bine si asa. Acum depinde de ce ai la indemana.

    00
  25. lemn strâmb, zonă strâmbă în toate părțile.
    https://streamable.com/4ifb9n

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)