Ce vrea să spună Caramitru când îi îndeamnă pe tineri să facă economii…

…e că nu te arunci să îți iei de toate și să nu ai nici un ban în buzunar. OK, spargi primele salarii tinerește, aia e, toți am făcut la fel, dar după o vreme pui niște bani deoparte și abia după aia te gândești la festivaluri și Starbucks. Nu spargi salariul fără să pui nimic deoparte niciodată, că, lasă, o să ai timp să faci asta mai încolo

Vestea tristă e că mai încolo era acum 5 ani. Sau 3 ani. Că zilele negre pentru care se puneau deoparte banii ăia albi au sosit.

Faza e, 90% din oameni realizează că ar fi trebuit să facă economii când e deja prea târziu. Mult prea târziu. Nici un articol sau îndemn sau exemplu nu îi poate ajuta.

caramitru-economii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

129 comentarii

  1. NOU
    #1

    Păi nu asta turui și tu pe aici de ceva ani de zile?? A băgat cineva la cap???

    00
    • cine a avut urechi de auzit…

    • economie ? :))) in toate cartile de dezvoltare personala se recomanda sa faci economii dar cand ai un salariu de kkt… nu prea ai ce sa pui deoparte

      00
    • 10%. Uite zice acolo sus. Si din salariul de kkt si din ala mare. Ca tu din salariu de kkt nu traiesti ca ala cu salariul mare. Traiesti ca tine. Idea e 6 luni sa poti sa nu incasezi salariul si sa traiesti cam la fel.

      00
    • Si daca ai salariu de kkt man, nu scuza nimic lipsa de ambiție,de-a lungul timpului. Poți sa pui 10% din salariul ala nasolica, deoparte lt zile negre și sa mai pui 2%(renunti la una din cele 2 Newmarkt la litru) pt a investi putin in tine, intr-un curs de cum sa dai cu sapa mai eficient, de cum sa-ti faci echipa ta de șantieristi si despre cum sa-i organizezi etc. Poți sa faci daca vrei.

      00
    • dacă ai un salariu de kk tot pui ceva la ciorap. ok, n-o să prea reușești în veci să ai la ciorap pt 6 luni fără venit, dar măcar pt o lună acolo.
      aveam un salariu cam de kk (încă am), nu chiar minim pe economie, dar probabil cei mai mulți d-aici l-ar considera de kk, dar cam la 1,5 ani strângeam pt vreo lună fără venituri, poate 2 luni dacă intram în ecomiile speciale (”pt comisionul anual pt credit”, ”pt eventuale reparații” ”pt bookfest”) și strângeam cureaua.
      când ai salariu de kk nu visezi la econimii d-alea de poți să pleci în vacanță în Dominicană cu 6 luni de stâns la ciorap, dar acolo, după 1-2-3 ani să ai pe ce pune mâna dacă ți se strică frigiderul sau altă electrocaznică, sau îți pică o plombă, sau tre’ să cumperi mâncare mai multă pt că pandemie.

      00
  2. Ideea de baza e buna, dar exemplele sunt proaste. Cine își ia mașini de fițe fără sa si le permită/Starbucks (care e chiar scump pentru ce cacat oferă), nu suferă neapărat de lipsa de bani sau de job prost, poate doar de lipsa de educație financiara.
    Cei care au suferit efectiv de foame perioada asta sunt aia cu salariul minim. Care e de aproape paispe milioane. Și dacă îți iei 2 joburi, full time (prin absurd), tot nu ajungi la o suma lunara din care sa iti poți permite sa pui deoparte venituri cât-de-cât.
    Exista oameni cu 2 joburi care mor de foame și nu fac excese.

    00
    • Atunci sa se educe, cred ca domn profesor de la antene are un curs de management al praduielii sau ceva de gen!

      00
    • Laura, permite-mi sa te contrazic. E plin pe aici de „bogatani” in credit cards, care nu au avut pur si simplu 300-400 de dolari sa-si ia mancare, cand s-a spus clar la inceput de martie: intram in carantina, luati-va de mancare.

      Nu mai zic ca prostimea stia deja ce carnagiu e in Italia (ca dupa ce zic chinezii tragi apa), deci trebuia sa aiba deja ceva provizii.

      Hai sa mergem pe ideea ca au aflat si ei, cu stupoare, vineri seara ca de duminica la 8 se intra in lockdown. Si au urlat canalele de stiri 2 zile ca sa mearga la luat haleu. Apoi au descoperit ca multi din astia cu masini de 50 de mii de dolari au asteptat salariul, ca nici pe cartile de credit nu mai puteau incarca atata.

      Stiu personal middle-class cu scoala si destula minte in rest, cu 3 rate neplatite la case, dar care se fataie cu barcile, ca e vreme buna.

      Eu cu al meu traim din salariul minim pe economie de un an jumate si ce mai ciupesc eu pe net si avem in acest moment 10 mii de dolari in conturi si in casa. CASH si checking account, deci nu cartile de credit, folosite doar pentru a face credit score (deci platite la zi de 4-5 ori pe luna, ca suntem prapastiosi). Acum mai vin niste bani de la stat (ceva pentru IMM-uri) si toti vor fi mutati in economii sau investiti o parte in metale ‘grele’.

      Sa nu zic ca s-au dat mii de dolari in perioada asta (multi am primit returul de taxe, plus banii aia de s-au dat de catre Guvern la aproape fiecare familie). Multi si-au spart banii in cacaturi, sunt in urma cu chiriile / ipotecile, dar in continuare traiesc „bine”.

      Criza din 2009 ar fi trebuit sa ne invete pe toti sa ne mai calmam cu spartul de bani, dar din pacate a fost cam degeaba. Am cunoscuti care atunci aveau datorii de 1 milion de dolari, iar acum sunt la 1 milion jumate in minus. Asta in conditiile in care au platit o poala de rate si de dobanzi.

      Dar, daca refuzi sa iei masina pe credit, ti se spune ca esti tampit. Ne-am luat amandoi niste mui colosale acum cateva luni, ca am luat masina second-hand de nici 3 mii de dolari si ca refuzam sa intram in cartile de credit.

      Acum, sincer, la cum se impute chifteaua, ma felicit ca suntem frugali, ca altfel eram nasol de tot acum :(

    • Nu stiu despre ce tara vorbesti tu dar in Romania salariul minim e de 2200 de lei. Cred ca nici Tiriac nu castiga „paispe milioane”. Au trecut 15 ani de cand s-au taiat patru zerouri de la lei.

      00
    • @ etk, salariul minim brut e 2230. net e 1346.

      00
    • Analfabetismul funcțional în floare. A citit el pe FB despre măriri de salariu. Merci berenger.

      00
    • Laurra ai dreptate partial. Vali spune de mai mult timp, si sunt de acord cu teza asta, ca nu te astepti de la oamenii care castiga salariul minim si se lupta sa supravietuiasca de la o luna la alta cu rate si copii sa puna deoparte 15 sau 20 la suta din salariu. Dar uite despre ce categorie vorbim, Apple users si consumatori cotidieni de cafea scumpa si supraevaluata.l, isi iau masini premium (la care nu au Casco) Am prieten pe care l am împrumutat cu 400 de euro pentru chirie in perioada asta. Omul castiga 12 000 ron pe luna, e inteligent, are ceva educatie financiara, dar nu o aplica. Vara trecuta a rupt festivalul si cum a intrat in criza si i au diminuat salariul cu 25 la suta a ramas fara un leu. Cand câștigi atat si nu pui macar 10 la suta deoparte din cand in cand si apoi te plangi ca nu ai cu ce plati chiria cu masina de 25 k eur parcata in fata atunci ai o problema.

      00
    • sunt două categorii, dar caramitru vorbește doar despre una.

      1. prima e cea a tinerilor care fac bani și îi sparg pe prostii. la ei se referă caramitru.
      2. a doua e a oamenilor care au salarii mici, și aici putem discuta despre cum fumează, iau decizii proaste și așa mai departe.

      ce e foarte enervant e că bula noastră, cea care se află sau se învârte la categoria 1, îi aruncă mereu ca exemplu pe cei de la categoria 2 pentru a se scuza că nu fac nimic. iar atitudinea mea este: ok, dar lasă-i pe ăia în pace, tu vezi de treaba ta. ai economii? ah, nu ai pentru că ăia au salarii mici? cum e logica asta? ești idiot?

    • @etk
      nu conteaza, cand lumea stie despre ce e vorba
      nu fi pedant degeaba.

      00
    • @dojo, bine faci. Pana la urma nimeni nu iti plateste facturile.
      Pe de alta parte, multi consumatori vor fi iarasi bailed out ca asa trebuie.
      Pana la urma sistemul te vrea dator. Asta e jocul. Iti trebuie doar datorii bune (casa, scoala, masina necesitate) si e ok asa. Te ai prins de schema.

      00
    • @CosminT, dacă aveam 12.000 lei net/lună în ultimii 10 ani, acum aveam casă plătită. :)
      și o reducere de 25% din 12.000 face 9000 (asta dacă mai știu să fac un calcul). am vise ude cu 9000 lei net/lună. :)
      cum dracu’ rămâi fără bani la 9000 lei net/lună?! pe ce-i spargi? la păcănele? curve? hobby-uri scumpe (înțeleg foarte bine hobby-urile, sar de gâtul oricui pt ale mele :), dar când situația e nasoală și hobby-urile scumpe, o lași mai moale), poker pe net?
      că ai zis că stă cu chirie, sigur nu sparge banii pe credite în franci elvețieni. :)

      00
    • EF, se cheama ‘lifestyle inflation’, cu cat castigi mai mult, cu atat cresc si „nevoile” tale. Daca nu ai o cultura financiara cat de cat sau pur si simplu nu esti in stare sa te tii de la cheltuit ampulea, ai fi uimit de cum poti sa spargi banii. Si din pacate mass-media si nu doar merg pe ideea ca trebuie sa „ai”, ca altfel te faci de cacat.

      Eu am in jur oameni care nu joaca poker, nu consuma droguri (desi e legal sa pipezi marijuana si pute tot orasul de la consumatorii in cauza), majoritatea nici nu mai fumeaza, ca, la 14-15 dolari pachetul e cam usturator.

      Dar fut banii pe cumparaturi (e incredibil cat de agresive sunt magazinele in promovare), pe „coupoane” care trebuie consumate acum (de parca nu ar fi sales din luna in luna), pe masini (tre’ sa schimbi masina la 2-3 ani), telefoane scumpe, haine … dracu’ stie unde baga atatea haine, mancat la restaurant etc.

      Si se baga in cacat pe cartile de credit, unde un DAE mic e de peste 25%, si ii ia dracu’ apoi. Nici nu mai zici ca te bagi in credit pentru scoala copilului (sa zic ca vrei o faculta mai OK) sau pentru o casa, se baga in credit pentru orice cacat

      Si, daca vii sa le spui ca nu poti la 40-50 de ani sa te bagi in credite ca tampitul, cand nu ai niciun capat de ata in tara asta, zic ca esti tampit, retrograd si nu stii cum se traieste, sa citez cacaturile care mi s-au servit pana acum mai mult sau mai putin voalat.

      Ma astept sa intru in credit peste cativa ani, probabil sa iau fetei ceva aici (ca si noua ne-a prins bine ca au luat ai nostri in Romania), dar asta dupa ce se stabilizeaza veniturile, dupa ce mai economisim ceva si, vanzand probabil tot ce e in Romania.

  3. > Daca castigi foarte putin – schimba job-ul, ia-ti al doilea job. Educa-te ca sa castigi mai mult.

    Sigur ca are dreptate cand sugereaza asa ceva, lucrezi de la 9 la 5 si dupa de la 6 la 12.
    Sau si mai bine dupa tura de 10 ore din fabrica mai merge asa un job 4 ore.

    00
    • :))))))) singurul job dupa 8 ore de munca care mai merge e ala de praduit…

      00
    • Realizezi cât de deconectați sunt ăștia, în fond și la urma urmei, cu realitatea de pe teren & din provincie? Și de faptul că ei joacă în filmul lor, iar realitatea unde ei dau un telefon sau două și-și rezolvă problemele cu administrația în mai puțin de 5-10 minute, în timp ce restul așteaptă săptămâni, luni sau și ani?

      Iar juniorul nu e o petardă ambulantă (cum e Ghiță), ăsta chiar are legături cu oameni care în mod cert gândesc & au aceleași convingeri avariate/pseudoreale. Diferența face, cred eu, că e folosit ca o portavoce (cum era Vadim, că văd un simulacru în acțiune) să transmită convingerile „ălora de sus” către populație în așa fel să scindeze.

      00
    • Asta e ca in bancul cu magarul, si cand eram f. aproape sa il invat sa nu mai manince nimic, a murit, bai ce ghinion!

      00
    • gigele, un part-time job il poti face.
      e greu?
      bineinteles.
      dar daca nu ti-a placut cartea, trebuie sa muncesti mai mult ca sa ai cat ala care a invatat.

      00
    • da, nici eu nu ii inteleg pe astia.. deci lucrezi 10h pe zi in vreun supermaket si castigi prea putin sa pui si tu ceva deoparte?? schimba frate jobul, fa-te si tu programator ca se castiga bine sau controlor de trafic aerian, sau chirurg ceva..

      00
    • Daca va placea matematica poate erati IT-isti si nu mai aveati problema asta :))

      00
    • al doilea job nu prea e ok, poate doar dacă ai energie și îți place ce faci și încă nu ai o viață socială. După aia o să ajungi să te caci sânge.

      Soluția este să tai cheltuielile: abonamentul la telefon e 24 de coco? am înțeles, ofertele mai ieftine sugeau la net și ai luat un telefon decent. Acum strângi din buci până se termină contractul și după îți iei un abonament de 10, că are net suficient și telefonul ăla decent funcționează bine mersi dacă ai avut grijă de el.
      Nu ai nevoie să ții toate rahaturile în priză. Dacă tot e toropeală afară mai fă un duș cu apă rece din când în când. Dacă ai un market și o piață în drum spre casă nici nu îți mai trebuie frigider. Poți să te relaxezi spălând vasele. Nu ține televizorul pornit dacă stai pe laptop.

      00
    • offtopic: acum am realizat cât de inutil este congelatorul, cel puțin în cazul meu.
      Funcționează non-stop, consumă curent, încălzesc planeta aiurea ca să păstreze mie în stare intactă ceva ce am nevoie o dată pe lună. Ceva ce oricum pot cumpăra la orice oră de la minimarketul.

      00
    • @Kruge si restul
      Da are dreptate. Eu sunt unul dintre cei care a facut asta. Am schimbat domeniul de mai multe ori si am invatat singur ce aveam nevoie.

      Si atunci cand ai 20 de ani functioneaza – poti munci 8 ore undeva si inca 4 ore sau mai mult la un al doilea job. Poti sta cu inca 3-4 intr-un apartament si plati cat mai putin. Sau poti invata chestii noi mai banoase (nu doar IT – iti poti lua o certificare ca electrician, instalator gaze, sudor in argon, samd). Sau poti petrece timpul respectiv traindu-ti viata – te uiti la ‘las fierbinti’ si bagi seminte si bere la pet.

      Daca la 40 de ani esti pe salariul minim asta inseamna un sir lung de decizii stupide si ocazii pierdute (si probabil un IQ mult sub 91 – media pe Ro), iar cele 4-8 ore pe care le-ai putea lucra suplimentar la 20 de ani se duc la un 2-4h maxim la 40. Daca ai si obligatii gen copii si locuiesti la 1h de job esti pa. Dar e doar vina ta.

      @Boros – nu am idee despre ce probleme cu administratia vorbesti. Si am firma de multa vreme. Plus diverse proprietati. E ceva timp de pierdut din cand in cand. Fara telefoane si spagi. Nu pierzi 1 zi pe luna umbland dupa acte pe la administratie. Sau daca pierzi inseamna ca ai probleme mult mai mari decat salariul mic.

      00
    • Marius se face că nu înțelege. Și cu ăștia, România a pierdut în acești +30 de ani…

      00
    • la joburi part-time e cu dus și întors.
      da’, unii nu mai pot face mare lucru după un job de 8-10 ore, plus 1-2 ore drumurile, dar alții sunt lepre.
      unchiul meu era instalator sau electrician, sau ceva de culoarea asta, locuia în orașul reședință de județ, venea pe la 16 și ceva acasă și stătea în fotoliu la tv cu mâna la curea ca Al Bundy. :) a rămas șomer și apoi s-a pensionat anticipat. în toată perioada asta nu s-a dus la unu’ și la altu’ să le lucreze că-i cădeau galoanele, sau dacă se ducea, făcea pe galantonul ”cum să-i iau bani lu’ cutărescu?!”, și-n timpul ăsta mătușă-mea purta un palton pe care-l purtase mama (sor-sa) când era tânără. la momentul ăsta unchiu-meu tot la tv se uită și mătușa-mea (pensionată la limită de vârstă cu vechime completă, 67 de ani) se duce câteva luni pe an în Italia să spele babe la cur să plătească din datorii.
      în aceeași ani, nea Fănică, instalatorul de la mine din oraș (muult mai mic, oameni mai puțini, posibilități mai puține) a făcut destul să-și cumpere casă, să-și țină cei doi copii la școli și să le cumpere câte un apartament la bucurești și-și ține nevasta ca p-o floare. dar nea Fănică venea oricând îl căutai/sunai, și la 12 noaptea și-n ziua de Paște că atunci ți se spărsese țeava.
      amândoi joburile principale de 8 ore la uzină/icral/ceva.
      sunt destul femei care după jobul principal, amărăștean, mai fac curat în case ”de doamnei”, mai duc un copil la școală, mai un ceva.

      00
    • @Boros – dude inteleg ca atunci cand esti prost si puturos viata e grea. Daca iti dai doar un pic de interes (da, asta inseamna sa muncesti/inveti extra) si nu esti facut gramada ai sanse mari sa nu traiesti de azi pe maine. Daca pe tine te incurca statul, altii, bubuli sau statul paralel o sa ramai sarac si prost. Si meriti asta.

      00
  4. lumea nu are o problema cu ideea, ci cu emitentul ei, care e un lake împuțit care a trăit pe banii revoluționarului de tacsu si a fost împins de secu peste tot, iar acum tine lecții. Am auzit că pleacă lorand, poate se duce și cacamitru

    • NOU
      #33

      Dreptate mai mare nu pot să-ți dau :)

      00
    • care ”lume” are o problema cu ce spune caramitru? despre ce vorbesti, e tot mapamondul? vad ca are mii de like-uri si sute de share-uri. oamenii fac share ca sa il faca de râs?

      00
    • Buna seara iubito
      Te astept ca si cand
      Numai dragostea noastra
      Ar fi pe pamant

      00
    • Uite ca Arhi a surprins esenta. E usor sa dai sfaturi din astea de facut economii, cand tu in viata ta nu ai simtit foamea, cand nu aveai prea multe zile la final de salariu (cum circula o gluma pe aici), cand n-ai rate pe 30 de ani la un apartament, etc.
      Sfaturile astea vin dintr-o vila de 3 milioane de euro, de patrimoniu, la al carei drept de preemtiune a renuntat Ministerul culturii pe vremea cand era ministru (surpriza!) chiar taticul revolutionar.

      00
    • Bine, omul povesteste ca de mic a strans bani la pusculita, de exemplu cind il trimitea ta-su la non-stop sa cumpere 2 beri ka pet si seminte ii spunea ca de restul sa isi ia si el ce vrea, o ciunga, niste pufuleti, etc. El in schimb ii baga la ciorap. Sigur acum ca daca ta-su ii dadea mereu 5000 de lei pt toate cumparaturile astea nu e vina lui, nu?

      00
    • Subiectul este despre economii. Văd că mulți pleacă pe fenta că Caramitru este sau nu dobitoc. Bun. Schimbă asta cu ceva realitatea că ești terminat dacă nu ești responsabil financiar?!
      Parcă zici că e de vină Caramitru că mie nu mi-a plăcut școala și acum îmi rup spatele o zi întreagă să descarc navete de bere pt salariu de 2200 de lei pe lună. Și parcă mi-a făcut Caramitru 3 copii, să plâng eu acum că n-ai cum să-i trimiți în tabără și să faci și economii pentru vremuri negre.

      Omul vorbește pentru cine poate să bage la cap și să facă ceva. Sigur că pentru unii e prea târziu sau imposibil. Dar pentru alții nu. Unii reacționează ca un paralizat care ar reproșa că articolele despre beneficiile jogging-ului sunt o porcărie.

      00
    • Mai baieti, sfatul nu e mai putin corect daca vine de la junior decat daca ar veni de la orice om cu venituri medii din romania. Persoana e una, sfatul e alta. Ca ajungeti sa discutati persoana si sa pierdeti talcul. Se poate pune deoparte indiferent de salariu. Poate deloc mult cand ai salariu minim, insa se poate. Cumva, asa cum munca se extinde cat sa umple cele 8 ore, asa si cheltuielile se extind pana la maximum din banii disponibili. Atata vreme cat abia traiesti cu suma x, poti abia trai si cu suma x-50 lei pe luna.

      00
    • Caramitru pacatuiete prin aroganta maxima si cred sincer ca scrie la bautura. Pe mine m-a blocat pe FB cand i-am zis ca e de cacat sa privatizezi sistemul medical peste noapte, dupa ce-l ridica in slavi pe cel american, unde unde unul internal vreo 3 luni cu COVID a primit o factura de 1.1 mil. de dolari. Si alte cacaturi ca Tesla X costa 40 000 de dolari.
      Un arogant cu lingurita de argint la cur de mic care a tocat vreo 3-4 procente USR-ului si le toaca inca.

      00
    • Mi-aduc aminte de vremurile bune, cand Videanu explica cum e el putred de bogat pentru ca nu a fumat si nu a baut.
      La noi problema cea mare e rata la apartament, care e in multe cazuri un salariu din doua. Si care nu sufera amanare.

      00
  5. Faza nasoala e ca 90% din cei fara economii nu le vor face nici dupa ce trece hop-ul

    00
  6. He, he, multumim lu domnu zoso pt sfaturi, pai acum eu maninc shaorma si beau cola originala la mall si rad de fraierii care maninca covrigi si bea lapte batut la non-stop.

    00
    • Lol shaorma și cola la Mall tare afacere, laptele bătut este mult mai sănătos și nu am văzut pe cineva să mănânce la chioșc. Dar nu le-aș spune fraieri celor care au grijă de sănătatea și de greutatea lor, mai ales după ce am văzut cu coronavrusul, cine este cel mai vulnerabil: exact, oamenii supraponderali. Mai ușor cu zahărul și băuturile carbogazoase

      00
    • Mirela, multumesc! Te scot la o sana in centrul vechi, ce zici?

      00
    • Lol, nu, mulțumesc :D

      00
  7. NOU
    #50

    Pai noi voiam sa ne luam o manuala cinstita, da’ tu nu, automata, automata. Si cu DGS si cu cardul plin, n-are cum.

    00
    • îmi place nick name-ul tău. ești orb sau doar scrii despre ei? :)

      00
    • Dsg ul schima urat feeling de cutie manuala de saraki. Da o automata clasica pe un seria 5, o Tesla altceva mai vi de acasa. :))
      Stiu ca nu sunt exemplu potrivit da la veniturile mele mi-as permite lejer rata la x5 si cu toate astea prefer sa investesc sa iau imobiliare si sa le pun la produs. Plus buffer daca se duce in cap sa achit tot maine. Planu e ca la 50 sa ma retrag cu un „revenue” egal cu salariu meu de acuma.
      Pe de alta parte inteleg ca nu sunt un exemplu potrivit insa cea mai chil perioada a fost in ultimii 8 ani de cand am iesit din datorii si credite si am bani deoparte. Practic am invatat dupa fosta criza.
      Inainte castigam la fel da spargeam tot. Nu tine de venituri ci de cum te raportezi la cheltuieli.
      A si am skoda octavia 1 manuala…. (sarakie)

      00
    • o Tesla altceva mai vi de acasa. :))

      ai condus o tesla?

    • „Dsg ul schima urat feeling de cutie manuala de saraki. Da o automata clasica pe un seria 5, o Tesla altceva mai vi de acasa.”

      Pune-o si tu pe un motor mai serios, sa vezi ca nu mai ai nici un filing de saraci

      00
    • A condus si el o Tesla in Taxi Sim 2020. Baws mai e unu prin Romania care face taxi cu Tesla da tare mi-e ca ce castiga ii baga in rata de la banca ca sa o achite. Poate tu daca iti faci creditu ala pt X5 o sa ai succes mai mare cu bombardierii, o sa navaleasca pe tine in statie si planul tau de retragere se poate ajusta cu cativa ani mai putini, poate iesi si tu la pensie ca specialii.

      00
    • Boss, dupa ce m-am achitat la banci, am decis sa schimb masina. Octavia 3, si Scout pe deasupra. Stii ce scarbos e DSG de-ala de saraci, in 6 trepte, pe 184 de cai cu 380 Nm? Jeg, iti zic. Tot metroul e fiță, tre’ sa recunosc ca ma mai duc pe la oras ca sa ma dau cu el

      00
  8. Economii? Cred ca faci misto! Acum nu mai e la moda sa-ti spargi tot salariul, acum iti iei un credit si-l spargi si p-ala si salariul. Ca oricum economia creste an de an.

    00
  9. Cu alte cuvinte, rupe-te acum, bagă forjă în weekenduri și la al doilea job, economisește cât poți, și, când o veni Covidu’, criza sau războiul n-o să urli de foame.
    Bine, nici de trăit nu prea te vei putea lăuda că ai trăit până acum, dar, hei!, cine-i tare și are 6 salarii puse bine?
    Da, teoretic, sună logic și inteligent. Practic, românul consumă. Consumă mult, fără rost, fără cap, consumă orice, cheltuie ca apucatul. Și nici nu cred că face prea rău. Explicația mea ar fi că incertitudinea zilei de mâine duce la „trăiește clipa” de azi. Nu poți să-ți faci planuri financiare pe mai mulți ani, depinzi de un sistem capricios, cu schimbări dese și haotice, și atunci renunți la a mai face așa ceva. Îmi iau iphone xqw azi, că mâine poate voi muri de foame sau o să am bani să îmi mai iau încă trei. Mulți se ghidează după principiul „Cum o da Domnu'” în chestiunile financiare, și nu trebuie condamnați, fiindcă asta înseamnă traiul la noi.
    Trebuie zeci de ani de stabilitate și de educație economică și finamciară pentru a ajunge ca ăia din Germania și Elveția, nu o pseudo-criză și un Covid.
    Iar când vine unul ca Caramitru junior să zică de schimbat jobul, de al doilea job și de economisire…. Prima chestie care mi-a venit în minte a fost o înjurătură pe care nu am chef s-o reproduc aici.
    P. S. Nu urlu că mor de foame, nu sunt în target-ul fiului de securist. Dimpotrivă, mi-a mers mai bine în ultimele 6 luni. :)

    00
    • Explicația mea ar fi că incertitudinea zilei de mâine duce la “trăiește clipa” de azi.

      asta e cu dus și întors. da, incertitudinea e nasoală, fără îndoială, dar tocmai asta ar trebuit să te facă să pui niște mărunt deoparte.

    • Cumva ce spui tu @Johnnyfer se cam bate cap in cap. Pe de o parte vorbesti de incertitudini, pe de alta vorbesti despre traieste clipa. Nu ar fi mai safe sa iti acoperi spatele, pe cat posibil, si abia apoi sa traiesti clipa?

      Asta nu il face pe Caramitru mai putin idiot si, da, am o problema cu oamenii care nu fost niciodata prea saraci si, totusi, isi dau cu parerea despre ce ar trebui sa faca ceilalti pentru a strange si ei o bruma de bani. Mi se pare ipocrizie, mi se pare nesimtire.

      00
    • @dan, nu se bat cap în cap fiindcă „trăiește clipa” nu înseamnă să-ți acoperi spatele vreo 5 ani (sau mai mult) cum zice ăla. Aia nu mai este „trăiește clipa”, ci o planificare riguroasă, o organizare a modului de viață pe termen lung. Asta cu „să-ți acoperi spatele” mai întâi se bate cap în cap cu „trăiește clipa”. Și tocmai incertitudinile alea te împiedică cumva să îți acoperi spatele. D-aia am zis de ani de educație financiară, d-aia am zis de stabilitate economică. Putem intra în detalii, putem analiza legi și măsuri economice imbecile luate de-a lungul anilor de diverse guverne, putem putem analiza piața muncii, putem dicuta pe marginea evoluției prețului diverselor, de la alimente la imobiliare etc. etc. și pot pune pariu că singura concluzie va fi că nu există vreo concluzie și că totul ține de fiecare individ în parte. Nu poți generaliza și nu poți trasa direcții pentru categorii sociale întregi ca prin alte părți fiindcă nu sunt aplicabile. În nici un caz la noi.

      00
    • Idiot sau nu si chiar daca nu a mîncat salam cu Zoia, Caramitru îi sfatuieste cum sa faca sa le fie (mai) bine, nu sa se arunce in fintina.

      00
  10. Aia cu al doilea job e copiată de la Vasilescu ăla, de la BNR. Gerontocrat având cusurul pantalonilor lipiți acolo unde este. Juniorul și-a luat o văgăună cu €3 milioane, bani de la care nu se știe de unde și pe ce propteală.
    Tare să îndemni uzură, în loc să existe preocupația PPC-ului.

    00
  11. Prima data tinerii trebuie sa invete cum sa se fereasca de personaje gen Caramitru, omul reuseste sa perverteasca si idei bune.

    00
    • El face parte dintr-o gloată – sau o grupare/facțiune – care gândesc ca el.
      Nu știu de ce, mai ales unul ca el cu tac-su (sau exemplul meu cu Vasilescu & BNR), nu se pune nici problema asta: „Bă, nu e foarte ciudat că ăsta are aceleași păreri cu un sinecurist sau și securist? Oare nu gândesc toți așa, iar pe ăsta micu’ îl folosesc ca portavoce să-și transmită convingerile, așa cum era răposatul Vadim, la rândul său, o portavoce pentru alții?”

      00
    • El a reincalzit niste idei si le,a servit o concluzie celor care il urmaresc. Nu cred ca a vrut sa vorbeasca despre economisire sau sa ajute pe cineva cu un sfat util.

      00
  12. Help needed.

    Am un prieten, câștigă ok. Plătește chirie plus mai o rata la mașina cumpărată pt ai lui. Tot timpul când vorbim de finante ne contrazicem și evită să mai deschidă subiectul. De obicei trăiește de la salariu la salariu, poate ocazional plătește câteva sute de lei in plus la rata. Cred că nu se simte bine când are bani, de ii cheltuie pe toți. Cum să îl fac să înțeleaga/ conving sa mai puna deoparte și pt zile negre?

    00
    • Pare a fi un om matur si ancorat in realitate, recomand Greierele şi furnica – fabulă de La Fontaine

      Acum serios, fiecare persoana are cateva zone de disconfort care il determina sa isi schimbe atitudinea, 2 exemple: un anumit grad de mizerie in casa care il impinge sa faca curat, un anumit risc de saracie care il determina sa faca economii. Aceste zone de disconfort sunt cam setate in copilarie si nu se prea schimba.
      Efectiv prietenul tau nu simte acel frison cand se gandeste ca poate fi concediat si poate ramane cu zero barat. Ce a functionat in cazul meu, a fost sa pun deoparte bani pentru ceva foarte costisitor (bani pentru avans la o posibila casa), altii au pus deoparte pentru un sabatical de 1-2 ani.

      00
    • nu-l faci tu. depinde de el daca creste sa inteleaga sau nu. tu ce poti sa faci e sa-l accepti asa cum e.

      00
    • Dupa vreo tri incercari, nu mai e problema ta. Ala nu vrea/nu stie sa aiba/ce e confortul financiar, dar si tu ai o bibilica pe creier, vrînd neaparat sa rezolvi problema (in acceptiunea ta, poate el se simte bine asa) altuia. Vezi, de asta mor românii mai des decît de covid 19.

      00
    • da, nu ai cum. oamenii nu pot fi și nu vor să fie ajutați. dar, după o criză de genul ăsteia în care se suntem se va deștepta un pic. sperăm. dacă nu, aia e.

    • Chestia asta imi aduce aminte de un dialog intr-un serial cam de doi bani. Inteleptul serialului discuta cu cineva care era exact in situatia ta. Si zice „inteleptul”:
      – Il stii pe nenea Tom, ala de avea un magazin pe coltul strazii X? Era un om fenomenal de bun si ma iubea ca pe copilul lui. Stii ca m-a prins furand chestii din magazinul lui cand aveam 12 ani?
      – Habar nu aveam, zice ala cu dilema.
      – Stii ce a facut? Crezi ca a chemat politia? Nttz, nici gand. Mi-a luat ce am furat, dar mi-a dat 20 de dolari din casa si mi-a zis sa vin a doua zi, la 10 dimineata, sa il ajut cu magazinul. Si o sa ma plateasca pentru asta. Stii ce faceam a doua zi la ora 10?
      – Erai la el, la lucru, nu?
      – Aiurea, eram pe plaja si vindeam plicuri cu droguri.

      Concluzia fiind ca fiecare poate sa fie ajutat cand e pregatit pentru asta. Poate peste doi ani, poate niciodata. Deci nu depinde prea mult de tine.

      00
  13. Cine urla de foame si da vina pe toata lumea? Sau inventam conflicte doar ca sa ne reconfirmam propriile conceptii despre viata?

    Daca mie mi-a placut cel mai nou iphone si sa ma distrez toata tineretea in loc sa economisesc, nu vad care e problema, atata timp ca nu vin apoi la tine la usa sa ma plang.

    Asa si din celalalt punct de vedere se poate spune „Hahaha, ia uite-i pe astia la 40 de ani care au stat acasa sa stranga banii si acum se vaita ca nu au amintiri si nu si-au trait viata. Io v-am zis, ba, ca n-o sa fiti tineri mereu”.

    00
    • Realizezi ca astia care nu se plang sunt mai curand exceptia nu regula?
      Majoritatea celor care la 40 de ani sau peste stau pe salariul/pensia minima vor vota pe cei care le vor da oricat de putin. Iar cei care le vor da vor lua de la cei care au strans din buci si au pus bani deoparte pentru o afacere/pensie/investitie.

      00
    • Eu cred ca problema e mai complexa de atat.

      Eu am crescut intr-un cartier muncitoresc cu oameni (relativ) saraci, am vazut ce inseamna sa traiesti de la un salariu la altul, am vazut cum e sa nu aiba parintii bani de tabara, de uniforma noua, etc. Foarte multi care au copilarit cu mine (adica copii de muncitori) s-au ridicat un nivel mai sus, au invatat din nevoi si din lipsuri si acum au o idee despre cum sa isi faca economii din putin, cum sa isi gestioneze resursele. Au fost si sunt niste luptatori. Pentru ca au vazut cum e acolo de unde au plecat, si stiu care e alternativa.
      Si un aspect amintit de atatea ori tine de educatie. Parintii aia care ne-au crescut, asa ne-bogati cum erau, au stiut sa ne invete cum sa facem noi mai bine decat ei, si in plus si-au luat de la ei ca sa ne ajute pe noi (scoli, meditatii, etc.). Si au muncit, si nu ne-au ferit nici pe noi de munca, sa intelegem valoarea banului si sa nu uitam sa avem bun simt (e o discutie lunga aici dar am deviat)

      Ce vroiam sa zic legat de „Hahaha, ia uite-i pe astia la 40 de ani care au stat acasa sa stranga banii si acum se vaita ca nu au amintiri si nu si-au trait viata”:
      Ce nu o sa inteleaga prea curand romanul (ala care at rade ca in citatul de mai sus) este ca, atata timp cat nu incerci sa urci un pas mai sus, sa evoluezi ca primata si sa ai in primul rand pretentii de la tine si apoi si de la cei din jurul tau, acest „sa ma distrez toata tineretea” va fi eternul gratar pe langa o apa curgatoare cu pet-uri de bere si seminte, gunoaie si manele, urcatul in sandale la Babele cand e zapada (evetntual cu cabina daca ai pus deoparte din banii de bere), plaja la Mamaia cu mai multe gunoaie decat cearsafuri, la fel manele si bere la PET, eventual mancare in camera unde stai cu alti 9 insi si platesti pentru 4. In tot acest timp, faci selfie-uri cu ultimul . Toate astea pentru ca individul se multumeste cu atat, nu stie mai mult, nu a fost invatat ca poate mai mult sau ca exista mai mult. Asta a vazut, asta face. Conceptul de evolutie ii e strain.
      In tot acest timp, vrem ca in vest, ca la ei e civilizatie, etc., sau – mai rau – ii hulim si ii compatimim, ca ei nu stiu sa traiasca viata asa ca noi.
      (educatie -> civilizatie -> evolutie)

      00
    • Nu ca n-ati avea dreptate, dar cred ca era vorba de oameni care nu pun pret pe economii, nu de loaze care refuza sa munceasca si voteaza pe un kil de ulei, nedorindu-si sa avanseze personal si profesional. Ca atunci nu mai vorbim de iphoane si city breakuri ca in articol, iar discutia devine intr-adevar mult mai complexa, cu accentul pe educatie.

      Personal sunt pe la mijloc. Nu dau banii pe telefoane, starbucksuri sau masini, dar ii dau pe haine frumoase care sa-mi vina bine (nu neaparat scumpe) si daca am ocazia sa imi creez niste amintiri, le prefer pe alea in loc de economii.

      00
  14. Io sunt ăla și acu’ stau geană pe commenturi să văd soluțiile …

    00
    • Sa citesti cat mai mult pe zona finantelor personale. Chiar daca nu-ti place sa te gandesti la asta, trebuie, altfel cum sa rezolvi daca nu cauti solutii?

      Din propria experienta, un inceput este sa constientizezi cat cheltui si castigi de fapt. Eu am ramas foarte surprins de cat de mult cheltui si cat de la limita eram – mai ales cu cheltuielile „neasteptate” care sunt in realitate destul de previzibile) In timp mi-am redus mult cheltuielile, fara sa-mi influenteze nivelul de trai (am redus de la prostii care oricum nu-mi erau utile). Am inceput sa fiu catalogat de sotie ca zgarcit :) Dar nu conteaza, important este sa iti rezolvi problemele.

      Deci: Fa-ti bugetul, scrie tot ce cheltui si fa-ti un plan de cheltuieli. Poti incepe folosind ceva de genul „envelope method”. Metoda e simpla: intr-o parte notezi toate cheltuielile pa care le faci intr-o lista si categorisesti fiecare checltuiala. Iar in alta parte vezi pe fiecare categorie cat ai cheltuit din cat ti-ai bugetat (poti folosi excel pentru asta).
      O alta varianta este sa folosesti aplicatii gen YNAB dar care costa destul de mult din pacate. Insa pe site-ul lor gasesti documentatie ok.

      00
  15. Toate sfaturile astea sunt teorii care in lumea reala nu functioneaza. Spartul banilor e un drog. Cand ramane omu fara bani trece printr-o perioada in care constientizeaza prostul sau obicei si isi face promisiuni si planuri pe viitor.
    Din pacate toata schimbarea dureaza o scurta perioada de timp, va recivida.

    00
  16. cand nu ai educatia si mai ales determinarea necesara, e greu sa pui deoparte. Cand toata viata parintii au trait de la salariu la avans e greu de inteles ca exista si altceva. Mie mi-a luat 35 de ani sa pricep. Zoso m-a ajutat. Dar, daca puteti, incercati sa puneti si altceva deoparte decat bani. Indemanare in a repara sau face chestii casnice, scule, mancare, medicamente.

    00
  17. Oameni ca dl. Andrei nu concepe ca exista foarte multi oameni pentru care salariul se termina a 3-a zi dupa Scripturi. Poate ne invata el cum se pun deoparte 60 euro pe luna din 600, in Bucuresti, in fiecare luna timp de 5 ani. Sau cum sa faci sa ai al doilea job dupa 10-12 ore de munca, intre hranit copiii si reparat o teava care curge. Dupa care ne apucam de invatat sa invatam o meserie noua, eventual programator ca am auzit ca se plateste bine. E misto teoria, dar sa vezi ca practica ne cam omoara

    00
    • Mi scuzi da la 600 de lei pe luna nu iti permiti sa stai in Bucuresti. Ma refer ca e un oras scump chirii mari.
      Desi ma intreb ce muncesti pt 600 pe luna cand oamenii care imi fac mie curat,un el ei o ea fac 100-200 pe zi si baga si weekenduriele. Sau la mega la casierie ai 2000 de lei sau sau sau exemple.aunt nenumarate

      00
    • @Octtavyan – tot asa citesti si contractele alea cand cumperi impobiliare cum ai citit comentariul lui Ensi? Unde zice el ca traieste cu 600 RON pe luna?

      00
  18. La noi nu prea exista conceptul de part time jobs. Si ma refer la ceva pe bune, nu dat la pedale pentru glovo dupa alte 8 ore de munca. De obicei cand aud de part time e vorba de cineva ce lucreaza full time cu carte de munca part time. Suntem departe tare de americani sau alte natii cu “2 joburi”.

    00
    • cam la asta ma gandeam si eu dupa ce am citit postarea mamelucului si cateva comentarii.

      cvasitotalitatea locurilor de munca din romania iti mananca intre 8 si 12 ore pe zi, cu tot cu deplasare. unde naiba il mai bagi si pe al doilea? doar daca nu da guvernul o ordonanta militara sa se lungeasca ziua sau sa se scurteze ora….

      00
    • Doar eu am intalnit oameni care, dupa ce muncesc de la 7 la 15 “la serviciu”, mai lucreaza de la 16 la 20, sau in weekend-uri, pe cont propriu? Instalatori, electricieni, zugravi, mecanici…

      00
    • care alte natii?

      00
    • Sa speram ca se va mai schimba treaba si la noi si in curand vom avea toti cate 2-3 joburi.

      00
    • vlad, esti haios. instalatorii, zugravii, electricienii, mecanicii care nu lucreaza 100% pe cont propriu, adica care sunt si angajati full time pe undeva nu lucrreaza nici unul 7-15. poate un 7-18 program de lucru. si da, poate in drum spre casa mai face o sparla, dar in mod sigur nu aia sunt banii pentru zile negre, cel mult pentru bere.

      00
    • thebblack, doar ce am spus ca am cunoscut astfel de oameni. Cei pe care ii cunosc eu si care accepta sa lucreze 10-12 ore ori sunt priceputi si sunt platiti suficient cat sa nu merite sa-si caute altceva, ori sunt varza si nu pot emite pretentii.

      Unii vor evolua, altii vor ramane blocati acolo tot restul vietii. Din pacate, cei care raman blocati nu prea obisnuiesc sa citeasca nici bloguri, nici editoriale “progresiste”, nici… nimic altceva.

      O a doua slujba nu este un obiectiv in sine, este doar modul prin care poti incerca sa obtii o oarecare independenta financiara. Macar in perioada in care “te tin balamalele” sau in care nu ai un avantaj competitiv pe piata muncii, altul decat dispozitia de a face mai mult efort decat altii. Mai nasol este cand te trezesti la 50+ de ani ca nu ai nimic pus deoparte iar ceea ce stii sa faci nu mai este la cautare.

      Vorba lui Vali: macar 2-3 daca inteleg ceva, tot e bine. Altfel, ramane o laba in cerc intre noi. Cu placere! :)

      00
  19. Asa cum zicea si Cetin, ideea in sine e ok, trebuie vazut si cine o trambiteaza si analizat rezultatele aluia. Asa cum si domnul Videanu, dupa spusele lui a ajuns bogat pentru ca nu a baut si nu a fumat

    Din experienta, doar sa faci economii nu ajuta. E pasul 1 dar odata ce ai ajuns la el trebuie gandit mai departe de atat. Gandeste-te ca ai un sac de cartofi si mananci de 3 ori pe zi si dupa calculele tale te tine 3 luni. Decizi sa faci economii si sa mananci o singura data pe zi si te va tine 9 luni dar tot mori. Economiile singure nu ajuta mai deloc, trebuie combinate cu alte decizii si abilitati. Plus ca e posibil sa pui mai putin deoparte decat inflatia.

    Parerea mea e ca daca daca ai trecut la nivelul urmator comparativ cu majoritatea si esti deja capabil sa faci economii (pentru ca unii nu vor sau pot din diverse motive) atunci un procent din economii ar putea fi reinvestiti in altceva care poate genera o alta sursa de venit pe viitor. Exemplu, daca observi ca ai inceput sa reusesti sa pui constant deoparte $1000 pe luna, poate mai bine investesti acum cat reusesti sa strangi $250 in altceva si pui $750 deoparte. Binenteles, aici nu discutam despre cursuri care vand vise, tepari, scamuri sau alte cacaturi. Vorbim de idei normale. Pentru ca o sa vina o perioada cand nu vei mai putea strange $1000 aia, se intampla ceva si nu mai ai optiunea sa investesti o parte din banii aia pe care ii strangeai constant.

    00
  20. Una din ideile desprinse din traiul la bloc este necesitatea unui fond de „rulment/reparatii”. Nu stii cand apare ceva neprevazut. Se strica ceva, vine criza, etc.
    Exemplul prost este statul: nu tu fond de rulment. Doar imprumuturi. Sau programe gen prima casa: economisire minima restul credit „garantat” de stat.
    In teorie furnica va avea castig de cauza. In practica de multe ori greierele. Cri-cri-cri, FMI…

    00
  21. După cum văd eu lucrurile, generația mea se împarte în două categorii: cei care au tras tare pentru carieră între 20 și 30 de ani și cei care s-au mulțumit cu ce le-a picat.
    Cei mai mulți am înțeles că agent de call center e un job de student și am mai căutat altceva. Am mai luat și țepe, am mai învățat, am mai avansat în carieră. Între 20 și 30 de ani e ușor să faci nopți albe să înveți, să îți faci propria afacere sau să tragi la al doilea job.
    După 30 de ani vin copiii și oricum ești obosit și fără copii. După 30 de ani devine foarte foarte greu să mai avansezi sau să schimbi ceva.
    Cam 90% din foștii mei colegi avem copii, la toți ne e puțin mai greu. Ghici care e partea care urlă că mor de foame și că conspiraaaaațiiiii?

    Și tot legat de subiect: cam tupeist Caramitru jr. să le bată obrazul celor care n-au făcut economii. Nu toți avem părinți membri de partid care au furat și ne-au pus și nouă deoparte.

    00
  22. Deci pe scurt, nu mai fiti saraci saracilor!

    Ok :)

    00
  23. cand ti se spune ca trebuie sa ai economii cat salariul pe 6 luni si tu ai cat pe 16 ani…

    00
    • Daca discutam de bani cash, pare o idee a naibii de tampita sa ai economii cat salariul pe 16 ani, pentru ca devalorizarea banilor de hartie loveste din greu aceste economii. De vreo 50 de ani tot asa e, de cand americanii au renuntat la acoperirea monedei in aur. Si o sa fie si mai rau.

      Dar poate nu inteleg eu termenul „economii”.

      P.S. Deja vad ca se repeta pe aici unii care se lauda cu economiile. Cineva mai sus dadea si sume mai exacte, precizand ca le are in banca si „acasa”. Dati macar si adresele, ca sa stie baietzasii o treaba.

      00
  24. Cine sunt aia care „fac foamea” acum?IT-istii – nu cred, au lucrat de acasa
    Bugetarii – nici ei
    Corporatistii din marile orase – au lucrat de acasa
    Vanzatori, bucatari, soferi la institutii private, coafeze, ospatari, croitorese, cameriste, alti angajati din mediul privat cu salarii de pana in 200 Ron (provincia) – astia da.
    Pai la astia care muncesc fizic cel mai mult si pe cei mai putini bani, vii si le tii acum un perdaf ca de ce nu ai mai luat inca un serviciu.

    00
  25. De asemenea depinde carui segment te adresezi. Daca te adresezi celor care au o familie, niste copii si au fost fortati sa se descurce singuri, functioneaza treaba cu pusul banilor deoparte. Daca te adresezi tinerilor 18-25 de ani care oricand pot sta cu parintii, pentru ei nu merita efortul, e mai important sa isi traiasca clipa la varsta aia. „Daca e ceva, oricand pot sta cu mama”

    00
  26. … poate o să râdeți, dar eu economisesc la un CAR, precum bunicii, că la saltea nu pot strânge. Am început cu 100lei/lună de vreo cinci ani. Încet-încet s-au adunat banii, plus o dobândă mai mare ca la depozitele bancare, iar suma nu e impozitată de stat, precum la bănci, adică să scot mai puțin decât strâng. Mulți dintre prietenii mei au râs, că ce mare lucru 100lei, ce faci cu ei, din-astea, de pierdut vremea la bere… Acum am vreo 7000lei. Pot scoate o parte din sumă când vreau, sub formă de împrumut pe maximum trei ani, iar dacă, Doamne-ferște e ceva nasol, cu doi giranți pot lua suma de trei ori. Dacă vreau, îi pot scoate pe toți și ies din CAR, însă trei ani nu mai am voie să intru.

    00
    • Nu esti singurul, am facut si eu la fel. S-au adunat bani frumosi de-a lungul timpului.

      00
    • se mai practică și CAR-ul suedez, l-am practicat la un moment dat sub denumirea de ”roată”. x colegi, pun lunar y lei, luna asta ia unul toată suma, luna viitoare următorul, și tot așa până se termină colegii (ordinea e trasă la sorți sau decisă de comun acord, dacă sunt mai puțini).
      ai mei au plătit înmormântarea bunicului matern din așa ceva. bine, nu fusese rândul lu’ tata, dar unchiul G, fratele bunicului în cauză ”nepoate, nu vreau să stric depozitul, că pierd dobânda”, pt un împrumut; S, suedezul, omul de serviciu, al cărui rând fusese de fapt a venit cu ”luați dvs banii, domnu’ B, mi-i dați când o veni rândul dvs”.

      00
  27. Hai sa facem un scenariu: Cluj. Lucrez de la 9-17.
    Vreau al doilea job. Ce variante am in afara de pedalat pentru livrare comenzi ?

    Cum zicea cineva mai sus, societatea noastra nu-i destul de flamanda ca sa aiba nevoie de un schimb suplimentar, de mana de munca in orele tarzii.

    La noi lumea nu iese buluc in restaurante/baruri dupa ora 5 ca sa zici ca ai nevoie de ajutor la bucatarie/ospatarie.

    Nu avem productie de orice fel care sa aiba nevoie de mana suplimentara de munca (la cei cu serele ma uit).

    Defapt am avea…. dar:
    1. Mediul legislativ ii prea rigid: multa birocratie la angajarea/concedierea cuiva
    2. Patronii nu sunt dispusi sa angajeze pe cineva suplimentar pentru a face fata varfului de cereri.

    00
    • să zicem că suntem prea mulți și cu greu reușim să împărțim fiecăruia o bucată mică de plăcintă. apoi vii tu care vrei o porție dublă de plăcintă, pentru că iphone x, rate, mofturi, etc.. Trebuie să îl forțezi pe altu la o porție și mai mică sau deloc.

      00
    • Boss, jobul nr 2 e o expresie. Daca vrei, poti sa faci.
      – Instalatii electrice. Mai repari o priza, mai schimbi un fasung.
      – Instalatii sanitare. Nu zice nimeni gaze sau certificari. O baterie la baie, o scurgere infundata, un cap termostatat de calorifer se pot face.
      – Gresie/Faianta/Zugraveli. E cerere „cacalau”.
      – Poti sa te specializezi pe pus parchet sau pe montat usi (inclusiv metalice). E cerere.

      Daca esti un tip serios si macar punctual, ai luat deja fata competitiei. Nici nu stii cati zic ca apar si nu mai dai de ei, sau te suna dupa 3 ore de cand trebuia sa va vedeti ca, altadata ca azi nu s-a putut trezi.

      – Poti sa-ti faci un mic magazin online.
      – Inveti o limba straina sau mate/romana si dai meditatii.
      – Glovo/taxi

      -Mecanic auto.

      Sunt atatea chestii pe care le poti face fara birocratie si fara patroni. Esti propriul tau sef. Cand ai timp muncesti, cand nu … pauza. Poti sa incepi la negru si daca porneste treaba iti faci si PFA sau SRL.

      00
  28. Deasemeni, totoda cu actiunea de economisire a valorilor, in principal bani, important mi se pare si constientizarea faptului, ca si partea impozitata din venit, este a ta. Cred ca ar trebui sa gandim in termeni diferiti, si anume, fiecare dintre noi, munceste pentru salariul brut, nu doar pentru net. Evident, nu poti eluda fiscul iti platesti taxele si impozitul, dar constientizand ca ai muncit pentru brut, vei avea intresul sa pui presiune pentru ceea ce se face cu banii din taxele tale.

    00
  29. psd-ul a umflat bula iar acum când s-a spart vine săgeata lui x să dea vina pe rumâni că nu au economii. clasic

    00
  30. no ce, acum murim de grija cui nu economiseste? muncim in locul lor ca sa ne pese ce fac cu banii?

    00
    • deloc.

    • nu muncim noi in locul lor, dar atunci cand se mai intampla cate o panarama d-asta, gen pandemie, cutremur, inundatie, societatea in intregul ei va fi nevoita sa le acopere paguba. ghici de unde daca nu din economiile si munca celorlalti.

      00
    • Atunci cand cei flamanzi sunt prea multi se lasa cu razmerita (vezi US zilele astea).
      Si devine neplacut si pentru cei care au pus deoparte.

      00
    • daca cheltuiesc si nu economisesc, se strang la bugete taxe pe consum . nu ajungem sa ii sustinem noi ceilalti decat daca statul a risipit banii stransi din taxele respective pe unii care sunt prea putin eficienti pentru banii aia (furnizori sau bugetari).

      00
    • s, ai oarecum dreptate, dar tot nu te uiti suficient de departe. da, banii aia ajung in diverse bugete, dar (ca acum avem cel mai bun exemplu) acum in loc sa se duca in aparate, echipamente, medicamente si mai stiu eu ce aveau nevoie medicii + bugete pentru diverse chestii pentru relansat economia (nu intru in detalii despre care ar fi alea, opiniile sunt variate), o buna parte s-au dus pe salarii si diverse bail-out-uri de diverse magnitudini.

      si uite asa, tu baiat muncitor, econom, pregatit si cu o educatie financiara solida si aplicata, aveai chiar vreo 8 sau 10 salarii puse deoparte. dar vreo 2 le inghite inflatia care va veni, plus ca ai ramas fara loc de munca si de gasit iti gasesti, da’ mai trece un pic si salariul nu mai e acelasi, partenerul/a e prin somaj tehnic, si in 3 luni ai ajuns exact ca aia, cu nimic. si pe tine statul nu te ajuta sau despagubeste statul cu nimic, ca aveai.

      si ajungi sa-ti bagi pula, ca aia au avut si telefoane, si citybreakuyri, si masini, si nici nu au suferit de foame acum, in timp ce tu nu le-ai avut nici pe alea si acum mai ai praful de pe toba.

      asa ca as zice ca ar cam trebui sa ne intereseze ce fac tampitii cu banii lor. de altfel majoritatea statelor lumii au ajuns la concluzia asta. ca de aia gasesti cam peste tot diverse sisteme nationale de pensii si asigurari de sanatate si sociale.

      si mai uita-te prin comentarii. e cel care incearca sa-i educe amicul. n-am idee cum sa-l ajut, da’ il inteleg. si mai e ala cu 12000 pe luna care a venit sa ceara banii de chirie imprumut… perfect posibil jumade din salariul lui… „lasa ba, ca stiu eu ca tu pui deoparte”

      00
  31. Al doilea job functioneaza daca te pricepi la instalatii, mai schimbi o baterie, mai montezi chestii, in rest care al doilea job? Cazul meu, inginer mecanic, avusesem acum ceva ani doua contracte prin Franta. Dupa, m-am angajat pe aceeasi meserie in Romanica, responsabilitati duble, si in fiecare luna mai ciupeam din banii economisiti, doar ca sa traiesc, sa platesc chiria si nu ma duceam in city break, nici nu beam cafia de la starbacs. Daca ma uit in jur in Romania, nu stiu cine cumpara toate acele rezidentiale prin Bucuresti, cum isi permit masinile alea, poate sunt eu in urma.. Am prieteni ingineri constructori cu peste 10 ani experienta, in tara in afara tarii, si cand au incercat sa se angajeze la unii dezvoltatori, primeau sec oferta salariala, maxim 4000 lei net. Mie mi s-a oferit pentru proiectare piping 3800 lei net, ceva incredibil. Nu cred ca inginerie se potriveste in Romanica. Bugetar e parfum, ceva inspector de panselute, 6000 lei net, masina, program 6 ore si gata. Romania trebuie sa avanseze,

    00
  32. Cand lumea inca zice ca are salariu de 20 de milioane nu o sa se schimbe nimic. In mintea lor sunt milionari, si se stie ca milionarii o duc bine.

    00
    • toata lumea intelege despre ce e vorba, nu mai cauta nod in papura
      altii vorbesc si acu in marci si lire, in tarile lor. la noi e vorba doar de zerouri, macar

      00
  33. Daca toti ar castiga mult, nimeni n-ar castiga mult. Think about it si apoi indeamna oamenii cu salarii mici sa schimbe jobul.
    De acord cu being smart with your money

    00
    • Da, exact. Ce educatie financiara, cand ei nici nu stiu in ce se masoara banii? Era maica-mea la un bancomat anul trecut si era cineva in fata ei care nu reusea sa scoata bani. A tot incercat si pana la urma a intrebat-o pe maica-mea daca poate sa o ajute. Si atunci a vazut ca pers respectiva incerca sa scoata si ea 2.000.000 lei acolo, sa ajunga pt mici cumparaturi.

      00
  34. Nu vreau sa ma dau mare, dar din salariul meu, nu foarte mare, asa ca de corporatist, reușesc sa trăiesc 4 luni cu leafă pe o luna, mâncând chiar decent, gătind exclusiv acasă(oricine știe sa facă un piept de pui, o tocăniță, o ciorbă, un somon la plita sau peste pane), îmi iau haine noi în fiecare sezon. Acum ca nu îmi beau cafeaua cu 15 lei zilnic, nu îmi iau iPhone de 1000 euro, nu îmi iau papuci de 1000 lei, ci de 200 lei, nu plec undeva în fiecare week-end, asta e, trăiesc mai modesc, dar rămân cu satisfacția că am o oarecare siguranță.

    00
    • Bine damian dar de ce nu spui si cat castigi? Traiesti 4 luni cu rata la banda sau cu plata chiriei de 200-250-300 de euro?

      00
  35. Ba, plezneai sa dai si un link ? Trebuie sa fac eu scroll 7’j de ecrane pe wall-ul dementului ca sa ma rad la comentarii acuma ? :))

    00
  36. Bai, se pare ca am facut asta fara sa ma influențeze vreun fesibukist. Am patit-o acum vreo 6 ani, la modul ala „de maine adio!”, si nu eram la buticul de la bloc. Nu mai conteaza tribunale si alte alea, ca nu rezolvi intr-o zi chestii de gen. Cert e ca a venit „maine” si eu am fost pa. A fost deranj, am avut vreo 3 sau 4 luni fara plata, dar am depasit momentul. Am inteles ca nu mai vreau sa am situatii similare. Eh, a trecut vremea, am ajuns mare (vreo 10 kile peste ce eram atunci), ai ajung in alta situatie: alta corporatie (nu conteaza nume), decide ca echipa mea poate fi dizolvata, optimizari, sinergii, cacat pe bat. Au pus ceva pe masa, sa fim prieteni, si aia a fost. Asta se intampla in februarie. Dupa care a venit haosul cu virus, lucrat de acasa, sistat angajari. Daca nu imi faceam temele acum 6 ani, acum urlam de foame. „Beleaua” e ca in cei 6 ani am reusit sa accesez 2 credite pt 2 garsoniere, care sunt acum achitate si care imi asigura un venit lunar minim, din chirii. Nu e comod, nu o ard pe unde o mai fi la moda sa te pozezi cu alti fomisti si beizadele, dar am un venit ce imi acopera strictul necesar, fara sa ma duc sa plang la usa supermarketului. Sau la furnizorii de net/gaze/etc. Pe viitor, ca sfat: imi permit un anumit lucru „fitza”: telefon, incaltari, haine? Cat muncesc pentru el? X luni! Fuck it, nu imi iau o chestie care ma costa x luni de munca, doar pt ca e trend. Dar ca sa intelegi asta, e musai ca intre urechi sa nu fie doar aer.

    00
  37. Nume de cod: Socrate 🤣🤣🤣
    …sau Zozimov..din ’96

    00
  38. NOU
    #125

    Educatia financiara chiar ar trebui sa devina materie obligatorie la scoala si sa nu cada strict pe umerii parintilor sau sa tina de o dezvoltare personala(individuala), sa invete macar generatiile tinere cum se economiseste…

    00
    • Și cine să îi învețe? Fosilele alea comuniste?

      00
    • IMO, educatia financiara ar trebui sa cada intr-o proportie covarsitoare pe familie. Aici invata copilul ce inseamna sa economisesti si nu sa spargi banii pe chestii imediate. Bine, asta nu inseamna ca trebuie sa fii vreun sfant.
      Dar pentru asta, parintii trebuie sa fie un exemplu si sa-si gaseasca timp sa le explice chestii legate de consumerism, etc.. Si razboiul asta e greu si obositor si fara un viitor incert…. Si sunt unii care nu sunt dispusi sa-l duca.. Ca doar o viata avem…

      00
    • Dacă părinții sunt de rahat, copilul va fi la fel, până ajunge la o vârstă mai mare sau mai mică. Profesorii nu prea au treabă cu interesul copilului, asta se moștenește de la părinți.

      Și la cum funcționează școala în general, vei ajunge fie să urăști materia, fie doar să o tocești ca să iei 10-le pentru o media mai bună.

      00
  39. NOU
    #129

    Ce zice Caramitru nu e o prostie, insa stilul in care o face e clar ca nu are cum sa te atraga. El incearca sa zica ca datorita faptului ca stam rau la capitolul educatie financiara (locul 123 din 143 – puteti gasi pe Google), multi dintre noi alegem sa dam banii (unii multi, altii putini) pe lucruri care nu ne ajuta deloc in viata.
    Eu am ajuns la concluzia ca situatia financiara tine foarte mult de mentalitate. Sigur, exista cazuri dramatice in care oamenii efectiv nu au ce sa faca (cum e de exemplu in India unde copiii nu pot merge la scoala fiindca trebuie sa mearga dupa apa), insa multi ar putea sa duca o viata ceva mai buna. Problema e ca nu stiu asta, nu au vazut, nu au exemple, asa ca fac ce stiu si anume consuma.
    Ca sa nu ziceti ca sunt ceva privilegiat la care parintii i-au facut cadou 1 milion ca sa reuseasca pe forte proprii :), sa va zic cate ceva. Provin dintr-un mic orasel de provincie, dintr-o familie medie. Bunicii mei au fost oameni simpli, muncitori prin fabrica sau in agricultura. Parintii au mers la facultate si mi-au asigurat un trai decent. Neavand educatie financiara, cum aveau ceva mai „multi” bani, luau ca tot omul un televizor, niste haine etc. Din nefericire, ambii au avut un ghinion fantastic si dupa ani de lucru au fost aruncati ca niste carpe si concediati. Cel mai jos am fost cand tocmai se nascuse fratele meu si tata si-a pierdut jobul. Nu stiu daca a trebuit vreodata sa treceti prin situatii in care sa va zica parintii lasa ca mancam maine, sa ajunga pt cel mic. Sau cand asteptau sa vin eu, elev de a 9-a de la impartit de afise ca sa avem cu ce sa luam paine. Nu mai vorbesc de faptul ca aveam colegi care veneau la scoala adusi in Mercedes, iar eu purtam haine la mana a 3-a si nu mai duceam in nici o tabara. Asta a fost, am inteles situatia si am incercat sa ajut si eu cat am putut. Ei bine, ce au facut parintii mei? Si-au cam dat seama ca degeaba se plang asa ca mama a mers in Germania cativa ani, dupa care tata si-a luat un job la 200 km de casa si venea prin weekend. Sunt sigur ca nu au facut-o de placere ci fiindca a trebuit. Noua ne ziceau mereu: daca nu ai incercat tot ce se poate, nu ai dreptul sa te plangi.
    Privilegiul pe care l-am avut eu fata de altii (pentru ca am fost la aceleasi scoli, am invatat aceeasi materie) a fost ca ai mei au zis ca singura modalitate de a reusi in viata e invatatul. Asa ca de mic am fost interesat sa invat, sa fiu mai bun. De ce? Pentru ca mi-am promis ca eu voi trai altfel, nu cu frica zilei de maine. Sa stiti ca frica e un factor motivator imens. Nu aveam bani de carti multe, dar mergeam la biblioteca asa ca mi-am dezvoltat un obicei sanatos de a citi.
    La facultate mai lucram una alta sa am bani sa ies din camera de camin(ai mei imi trimiteau mancare si plateau cazarea; cam atat). Am terminat, m-am angajat si obiceiul de a face lucrurile bine a ramas asa incat am reusit sa am locuri de munca platite binisor, fiindca ma implicam, voiam sa imbunatatesc zonele unde activam. Bonus, am avut si un job part time unde incercam sa fac ceva pe cont propriu cu niste prieteni. Nu a fost usor, am rezistat doar 2 ani dupa care m-am dedicat 100% locului de munca. Frica de saracie m-a facut sa gasesc solutii. Pe masura ce mi-a crescut venitul, am rezistat (cu greu) tentatiilor de a cumpara Iphone, BMW din 99 sau ce mai e la moda, chiar daca cei din jurul meu, cu venituri mai mici, se bagau in credite de consum. Am strans ani de zile din posterior, avand o viata rezonabila (am mers si in concedii etc) si mi-am luat cu banii jos un apartament mic (cand nu era asa scump). Acum am unde sa stau si strang bani pe care vreau sa ii investesc. Stiu si cum sa fac asta pentru ca incerc sa invat cat de mult. Oricine poate face asta, e plin internetul de resurse.
    Cum spuneam, e clar ca sunt cazuri disperate, insa mie imi ramane in minte ce imi ziceau ai mei: ai incercat tot ce se poate? Normal ca vrem cu totii salarii mari in orasul nostru, dar nu se poate intotdeauna. Milioanele de romani plecati din tara, au plecat ca bine ce le era? Nu, au decis sa incerce, chiar daca sunt departe de familie, de prieteni. Unii au reusit, altii nu prea, dar au incercat.
    Ce vreau sa zic este ca inainte sa zicem din start ca nu se poate, sa ne gandim daca totusi nu ar exista o solutie. Chiar daca nu e neaparat una comfortabila. Iar a pune cativa bani deoparte in fiecare luna, probabil e accesibil foarte multor romani (chiar daca e vorba de o suma mica). Insa e vorba de alegeri si prioritati.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)