Tabel amperaj/grosime tablă la sudură?

Caut un tabel care să îmi spună la ce tensiune/aperaj să sudez ce am de sudat.

Că am făcut primele două suduri și abia după ce inelul pe care îl sudam s-a dezlipit de două ori m-am prins că trebuie să mă duc la 150 ca să stea sudat de stâlp.

ps: nu vă spun ce mi-am luat, că sigur o să spuneți că trebuia altceva. e cu electrozi, merge până în 200A.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Vali unlocked a new achievement: welder. Mai ai un pic si peste 2-3 ani ne uitam pe iutub la casa zoso, insa pe bune, fara smenurile pe care le-am vazut la altii :)) bafta!

    53
  2. http://atelierultau.blogspot.com/2013/02/realizarea-sudurii-cu-arc-electric.html gasesti asa ceva aici.

    Ar mai fi de zis ca atunci cand incepi sudura cu un electrod nou, trebuie incalzit, adica dai de cateva ori pe o suprafata ce nu conteaz (dar legata la masa, evident) pana face arc electric corespunzator. Altfel initierea cordonului e de proasta calitate si cu multa zgura, plus ca se lipeste imediat.

    101
  3. https://cdn2.regie-agricole.com/ulf/TNM_Biblio/fiche_118731/fiches_Tab_2.png

    Vezi aici. E in functie de grosimea a ceea ce ai de sudat si de diametrul electrodului. Daca sunt grosimi diferite, iei pe cea mai mica. Ar fi ideal sa faci niste teste pe bucati similare inainte sa sudezi ce ai de sudat.

    PS. Unele aparate au o placa metalica pe ele cu un tabel similar.

  4. Cu ce electrozi sudezi?
    Si eu sunt incepator, nu pot sa-ti dau sfaturi… Poate doar sa iei un ciocan si sa dai zgura aia jos. In felul asta iti dai seama daca sudura o sa tina sau nu. Daca dupa ce dai cu ciocanelul in ea iti pica toata sudura pe jos, mai incearca o tura, cu electrodul mai aproape de material, sa depuna mai mult fier. Eu sudez cu 6013 de 2.5mm si mai mult de 100 n-am trecut cu el, pe la 80-90 sudeaza bine, dar e greu la inceput sa iti dai seama la inceput daca topesti din ambele materiale sau doar depui zgura pe acolo.

    94
    • O chestie interesanta vazuta in special pe chinezarii, spune ca sudeaza pana pe la 200-240 de amperi si la teste in realitate mai mult de 120-140 A nu ducea chinezaria. Deci depinde si de realitate vs specificatii teoretice

      51
    • Zgura se da jos cu toporul.

      24
  5. Nu mai bine utilizezi electrozii aia sa faci o tuica buna? Zic si eu, abia scapi de dat banii pe tot felul de bauturi scumpe.

    34
  6. Tine de experienta si de aparatul folosit. Pe orice aparat exista un reglaj care iti spune ce amperaj sa folosesti pentru grosimea electrodului. Dar daca pana la aparat pui un prelungitor de 1.5 grosime, va trebui sa dai un amperaj mai mare.

    Cred ca pana sa fac cupa de tractor de mai jos am sudat adunat maxim 5 ore. Dar am stat pe langa oameni care au facut asta de o viata si am furat meserie.

    https://imgur.com/a/q3t2q02

    Am un Velt MMA 160A.

    21
  7. Sunt multe tutoriale pe net despre stick welding ar fi bine sa te antrenezi initial cu ceva cordoane de sudura, sa incerci sa le faci cat mai bine, sa vezi cat amperaj trebuie sa-i dai pentru a reusi sa pornesti arcul si sa ai o penetrare buna a materialului, probabil nu ti-ai luat un esab profesional, deci nu te lua dupa amperajul indicat.

    Si eu sunt amator, am un invertor de ~400 lei rebdo de pe olx, pe mana unui sudor profesionist face treaba foarte buna. Cu rabdare si multa atentie eu mi-am construit o gramada de chestii de care sunt chiar multumit, de exemplu un cadru la un birou din ikea ce flexa, un acoperis 6x4m din stalpi 60x60x3 si teava de 50x20x2.

    In cazul asta particular ce as face eu – as incerca sa curat bine materialele, cu un flex as aranja inelul sa se aseze cat de cat pe teava, apoi as incerca sa lucrez cu doua maine libere si sa dau un prim punct, de obicei nu mai mult de 3-4 secunde, prin care te plimbi de la inel spre teava si incerci sa te asiguri ca ai penetrat ambele materiale, mai apoi incerci sa tragi un cordon mai lung. Te opresti rapid cand simti ca ceva nu e in regula, cureti zgura, eventual iei flexul, cureti si o iei de la inceput. Atentie sa nu gauresti teava. Faci pauze si lasi materialul sa se raceasca altfel daca tot sudezi pe el incepe sa se deformeze.

    40
  8. hai c-am rezolvat-o, am șters 20 de comentarii care spuneau tâmpenii, pentru că nu poți cere ceva ce nu știi, că românul îți spune că trebuie să dărâmi casa ca să sudezi două inele.

    • De aia am intrat pe articol sa vad comentariile tampite ca nu sunt interesat de sudura. Eram chiar mirat ce seriosi sunt oamenii.

      31
    • Pai da, dar acolo apare discutia ce pickamer folosesti, deci ia direct JCB si stii o treaba. :D Daca te chinui nitel, poti suda folosind bateria aluia, asa ca ai inchis cele 6 discutii. :D

      01
    • Dacă nu zici ce aparat de sudură ai luat, la noapte nu o să pot dormi liniștit. Telvin/Fronius?

      11
    • @vali

      hai c-am rezolvat-o, am șters 20 de comentarii care spuneau tâmpenii, pentru că nu poți cere ceva ce nu știi, că românul îți spune că trebuie să dărâmi casa ca să sudezi două inele.

      Mai este un ghimpe, Vali: auto-santajul/retro-santajul. Iarasi.

      Nu ca sa-i critic cei ce ajuta (n-am innebunit) dar informatia-sursa pe care a procurat-o @Fluture e ce voiai sa stii (strict & la obiect, fara prolixitate sau si verbiaj inutil – „word vomit” in engleza). Pe de alta parte, sursa-informatie atasata de @ratza e enervanta rau vizual si ingreunata, lipsita de coerenta, imprastietoare.
      Inclusiv informatia-sursa atasata de @Cristi_s, cu toate ca nu e rea & informeaza putin despre aliaje, pare sa fie facuta tot in stilul romanesc ingreunator de a pricepe, fara ordonare.

      @Corl

      De aia am intrat pe articol sa vad comentariile tampite ca nu sunt interesat de sudura.

      O problema tot e: intrebi – sa zicem – locul unde gasesti pantofi de vanzare, iar ca raspuns primesti o povestioara despre cum interlocutorul a dres , a facut ceva, prelungind & lalaind inutil conversatia, abia la final dandu-ti raspunsul (daca!).

      10
    • Phaff, sudura nu poate fi rezumată doar la un tabel. E ca şi cum ţi-aş zice ţie că vreau un site şi ţi-aş cere o pagină cu codurile HTML.

      10
    • @ratza

      Nu te-am lezat, tu pe tine, stai linistit.

      00
    • Phaff, nici nu m-am simțit lezat, nu am motiv. A fost doar o analogie, oricum n-o să-i iasă sudura cu mult mai bine chiar dacă setează corect aparatul.

      00
  9. Din ce imi spuneau colegii sudori tine foarte mult de experienta. Daca e tabla de 6 mm incearca pentru inceput cu 100-120 A ,asta la un electrod de 2.5. Si de acolo vezi daca se mai cere ridicat amperajul (in special daca nu se amorseaza usor sau nu iese chiar cum trebuie cordonul de sudura sau face prea multe scantei). Un alt sfat pe care ti-l pot da, daca faci ma multe treceri ia un ciocan mic sau martagon de batut zgura (asta e o scula pentru batut zgura). Polizor ai, panza de slefuit cred ca ai, dai un pic de fata sudurii, nu trebuie sa fie super profi acum, esti la nivel amator, cu timpul vei sti cati amperi sa dai la sudura. A da era sa uit, spor la sudat!
    Uite si un material care s-ar putea sa te ajute
    https://www.youtube.com/watch?v=8veisgOaHUg

    13
  10. Chestiile pe langa casa necesita curenti sub 100A si electrozi de maxim 2.5mm. Iti iei electrozi de diferite grosimi si compozitii, apoi incepi cu recomandarea de pe net a curentului si grosimii electrodului (electrodul cel mult cat materialul de sudat) si eventual micsorezi grosimea daca se topeste materialul.

    10
  11. In general amperajul necesar este trecut pe cutia in care au venit electrozii.

    La ce vad eu acolo ti-ar trebui undeva intre 70-90A cu electrozi de 2,5-3,2 (s-ar putea sa fie un pic cam mult). La amperajul asta, daca stalpul ala e subtire in carne, este foarte posibil sa iti apara gauri.

    Bonus: sudura la verticala e cam cea mai pacatoasa si e greu de realizat pentru un incepator; trebuie inceputa de jos si dusa in sus, altfel baia de zgura se duce in arc si ti-l „inneaca”.

    Practice makes it perfect.

    01
  12. NOU
    #30

    Daca ai timp/chef de citit, manual atasat aici e foarte bun : https://forum.softpedia.com/topic/732645-sudura/ (esab)

    Posibil sa fie unul updatat la ei pe site.

    10
  13. Sigur nu erai la 150 reali. Pt electrozi de 2 sau 2.5 cam 70-80a se folosesc. Electrozi mai grosi nu ai nevoie pt uz casnic. De asemenea, cu cei rutilici se sudează ceva mai ușor. Electrozii de marca sunt recomandați (Lincoln, esab)

    10
  14. Deci Esab face niste chestii atât de porno. :(

    21
  15. La electrozi conteaza prea putin grosimea materialului. Daca sudezi cu electrozi de 2.5mm, se folosesc 70-80a. Daca merge cu mai mult, nu e real. Peste 250a nu exista monofazic.

    00
  16. cred ca ce folosesti tu acolo sunt electrozi e6013 supertit de 2,4. (cam toata lumea asta foloseste in jurul casei.) merg bine de pe la 70A pana pe la 100A. curentul il reglezi in functie de grosimea materialului. e trial and error, mai ales daca esti incepator. de ex pt un material cu o grosime de 3mm cred ca sunt suficienti 70A, in schimb daca vrei sa sudezi ceva mai gros, trebuie mai mult curent, pentru ca desi cordonul de sudura va fi mai frumos si arcul mai usor de manipulat, se poate ca sa nu fi penetrat materialul destul.
    sudura pe verticala este foarte greu de stapanit. daca imi permiti o sugestie, aceasta ar fi sa sudezi punctat la inceput pe verticala. in jurul casei e ok. a, da, si inca un lucru: nu trebuie sa fie neaparat frumoasa sudura ca sa isi serveasca scopul.
    nu uita: A GRINDER AND PAINT MAKE ME THE WELDER I AIN’T! :)

    40
  17. Si pregatirea materialelor e importanta. Vad ca nu ai dat vopseaua jos înainte. Amperajul se reglează in functie se ce marine are electrodul. La 150 de amperi ai folosit ceva de 3.2? Ia electrozi de 2.5 pregătește înainte suprafetele si insita. Cumva intensiv arc 200?

    01
  18. Eu nu am sudat in viata mea dar la sfaturi sint bun.

    20
  19. Varianta TLDR:
    1. Cureti materialul. Rugina si vopseaua dau pori, si se rupe sudura.
    1a. Nu vrei sa cureti folosesti electrozi celulozici.
    2. Pui un amperaj mic la plezneala. Incerci sa sudeji. Electrodul se va lipi.
    3. Dai amperaj un pic mai mare pana nu se mai lipeste electrodul.
    4. Daca electrodul devine rosu sau se topeste in aer de la jumate incolo, ai amperajul prea mare.
    Pentru uz casnic esti good to go.

    10
  20. O regulă pentru amperaj :diametru electrodului înmulțit cu 40 +_10%. Dar atenție,afișarea la aparatele ieftine nu este reală la unele aparate. Ca sfat de la un sudor bătrân ,jucați-vă cu aparatul până o să simțiți meseria.

    00
  21. In pandemia asta am fost nevoit sa-mi confectionez singur o poarta si un gard din profile metalice, pornind de la zero experienta cu un aparat de sudura. Ca incepator iti recomand o casca de protectie cu cristale lichide si cateva scule ajutatoare, clesti de fixare, echere magnetice. Daca am putut eu, poate oricine.
    https://imgur.com/Go1bgGJ

    10
  22. Cand aveam 2 ani, bucamiu folosea electrozi ca sa refaca o soba si le folosea pe post de cleme ca sa tina cahlele cand le manjea cu „mortar refractar” (pamant galben si nisip), iar eu in intelgienta mea de copil la 2 ani, am luat doua resturi de ectrod si m-am dus si am bagat in priza cei doi electrozi, deci pot sa zic ca din experinta mea de sudor „de mic copil” cel mai bun amperaj este 220.

    33
  23. Ce electrozi recomanzi ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube