Schimb furnizorul de energie cu Tinmar #2

Prima parte aici.

Am trimis actele pe mail pe pe 14, pe 18 am primit un email cum că începând de azi Tinmar e furnizorul meu de electricitate. Nu a venit nimeni să se uite la contor sau să taie ceva pe la tablou.

Deci atât durează procesarea cererii, 4 zile.

Am primit și prima factură, 85 lei. Inițial, am crezut că e pe o perioadă mai scurtă, că de obicei plătesc 150 lei, dar nu, e pe o lună completă.

Momentan n-am obiecții. Aștept consumul pe 2-3 lui ca să văd dacă am făcut o mișcare bună sau nu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. sunt foarte curios, fiindca la fel a fost si cu Digi Energy, primul an a fost destul de bine, dar acum de cativa ani e destul de scump.

    00
  2. Mi se pare totusi ca, cel putin la pachetul Gold, preturile sunt ceva mai mari decat la Enel.

    00
  3. CONTOR nu contoar.

    „Ma rupe la retina sudismele”.

    00
  4. cati kw pe luna consumi in medie?

    00
    • Din ce a zis a luat Tinmar Gold (0.259 /KWh + rezervare 0.39/zi) => 110 KWh pe luna ca sa dea 85 lei factura. Ma surprinde ca se incadreaza la Gold (adica < 150 KWh pe luna) stand la casa si bricoland diverse pe acolo.

      00
    • 6 litri la suta, boss.

      00
    • Informatia utila si care lipseste din nu stiu ce motiv in postarea asta e numarul de kwh de pe factura cu suma de 85 de lei. Simplu. Nu media, nu altceva…ca nu te ajuta cu nimic. Daca stii suma si numarul de kwh facturati, iti faci singur imparteala si iti tragi singur concluziile daca o oferta merita sau nu.

      00
  5. Imposibil să ai de plată așa de puțin doar din kwh consumați.

    00
  6. aici sunt toti furnizorii si preturile practicate:
    https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

    00
  7. „Am primit și prima factură, 85 lei. Inițial, am crezut că e pe o perioadă mai scurtă, că de obicei plătesc 150 lei, dar nu, e pe o lună completă.”

    E foarte posibil sa fie doar o estimare. Mi se pare prea mare diferenta.

    00
    • Da, asa am patit si eu dar la electrica. In contul online e trecut by default ceva valoare estimata mica. O sa vina o regularizare serioasa la un moment dat. Dupa 2 luni m-am prins si am schimbat valoare default intr-una aproape de media lunara.

      00
    • Nu-i mai simplu sa comunici in fiecare luna indezul si sa platesti cat consumi?

      00
  8. Nu e ca la cablu sau telefon, furnizorii de energie sunt virtuali, d-aia nu vine nimeni sa taie sau sa faca orice altceva fizic.

    00
  9. Nu vine nimeni sa se uite la contor sau fire pt ca acestea sunt ale Distribuitorului! Si distribuitorul in jud Brasov + alte cateva judete este SDEE Transilvania Sud. Intr-o zona georgrafica – grup de judete – exista un singur distribuitor, care detine punctele de transformare, retelele de distributie si contoarele clientilor.

    Uita-te pe factura si spune cat este pretul de furnizare, acesta este cel care conteaza si care este variabil. Restul sunt tarife fixe, reglementate in continuare, indiferent de furnizor.

    Eu, la Engie, am 0.26 lei/kWh + 0.19 lei abonament. Evident, la aceste sume se adauga restul costurilor, pe care le detaliez mai jos.
    La mine, ultima factura, pe ianuarie – 159.31 lei / 229 kWh = aprox 0.69 lei/kWh. Asta cu toate taxele incluse, inclusiv abonament.

    Pretul per kWh este format din suma urmatoarelor:
    – pret furnizare – variabil (concurential) – merge la furnizor si din el plateste energia pe care o ia de la producatori
    – pret transport si servicii sistem – costuri fixe, reglementate – merg la Transelectrica
    – pret distributie – fix, reglementat – merge la Distribuitor
    – pret certificate verzi, contributie cogenerare, accize, tva – fixe, reglementate – merg la statul roman
    In plus, se mai adauga o taxa fixa sub forma de abonament zilnic, indiferent de consumul efectiv.

    00
  10. Activitatea furnizorului este de a vinde energie către consumatori (în cazul prosumatorilor, vinde și cumpără) – se ocupă cu ofertele și abonamentele de energie, îți trimite facturile, îți poate vinde diverse produse și servicii conexe și îți oferă asistență în anumite situații. Pt ce era nevoie de acesti intermediari ? Presimt un nou „race to the bottom” in care Gigel va ramane fara curent ca s-a dus la cea mai minuscula oferta si va suna cu zilele la un numar la care nu raspunde nimeni.

    00
    • Separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice reprezintă o cerinţă impusă de aderarea Romaniei la Uniunea Europeană.
      Directiva 2003/54/EC a Parlamentului European şi a Consiliului Europei din 26 iunie 2003 privind regulile comune pentru piaţa internă de electricitate a stabilit necesitatea separării activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice pornind de la următoarele principii:
      * pieţe total liberalizate, care permit tuturor clienţilor să işi aleagă liber furnizorul şi care permit tuturor furnizorilor libertatea de a furniza clienţilor lor;
      * acces la reţea nediscriminatoriu;
      * egalizarea tarifelor;
      * egalizarea gradului de deschidere a pieţelor în Statele Membre.
      Prevederile Directivei 2003/54/EC privind separarea au fost preluate în legislaţia naţională în Legea Energiei Electrice nr. 13/2007 art. 45 şi detaliate ca modalitate concretă de realizare a separării filialelor societăţii Electrica SA în Hotărârea de Gurvern nr. 675/09.07.2007.

      Sursa: https://www.sdeets.ro/sdeets/separare/index.html

      00
    • Si uite asa ne-am ales cu 40 de „impachetatori” de facturi.

      00
  11. Ca tot veni vorba, enelul a facut upgrade weekendul asta la sectiunea online a conturilor pt clienti.

    Noutatile sunt atat de senzationale incat nici in cont nu te mai poti loga.

    00
    • Inceara pe desktop sau aplicatie android/ios

      Tocmai ce m-am lovit de asta. E un rahat de popup care nu apare cum trebuie.

      00
    • L-au făcut muci

      Principala diferență e că tre’ să pui +4 în fața numărului de telefon, altfel nu te poți loga

      Idioți

      00
    • 26.02.2020
      Tot nu ma pot loga in cont de pe site-ul lor, primesc mesajul „Eroare de auentificare”
      Indiferent daca incerc sa ma loghez cu nr de telefon (+40xxxxx) sau e-mail

      Am incercat si cu date gresite si fix acelasi mesaj imi apare si in acest caz.
      Userul si parola le am salvate in browser, deci e exclus sa le fi tastat gresit.

      00
  12. Eu tocmai am facut schimbarea de la Digi la Restart Energy. Sunt mai ieftini si au si optiunea de a avea facturi fixe lunare.

    00
  13. Noiembrie și decembrie 1015 kw 692 lei total de plata, 0.68 lei/kw. La E-On.

    00
  14. La eon e 0.4444 lei/kWh dupa care se adauga tva si toate celelalte iar abonamentul e 0.20 lei/zi, asta ca sa avem cu ce sa comparam.

    00
    • Mai sus am scris ca la eon 0.68 lei/kwh cu tot cu tva și cu toate accizele incluse. Adică am împărțit suma de plata la nr de kwh.

      00
  15. Eu sunt client ENEL si am schimbat tariful:
    – de la pretul liberalizat (30 bani/kWh + 60 bani rezervare pe zi, plus preturi de scoatere-bagare a degetului in cur de catre baietii destepti), adica vreo 80 bani pe kWh la 200-240kWh consum lunar,
    – la pretul minim garantat de ANRE, tarif reglementat. Uite aici cum se calculeaza si la final de fisier gasiti pretul final al kWh, la care adaugati de pe factura voastra preturile ACC pe kWh (acciza, cogenerare, certificate vrezi) care sunt fixe. Rezulta ~60 bani/kWh, pret minim posibil la consumator.
    Orice oferta fantastica nu poate fi sub acest pret, poate doar daca furnizorul ala vrea sa castige 1-2 bani/kWh si sa rada toti de el, pentru ca profitul furnizorilor este ~30-40%. Nu inteleg cum il costa pe Vali 85 lei acum, redus de la 150 lei, acelasi consum. E imposibil matematic si economic.

    https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/serviciu-universal-obligatii-serviciu-public/consumatori-captivi

    00
    • Spune-ne, te rog, care este procedura ca sa treci inapoi la tariful reglementat.

      00
    • Am trimis email la ENEL (sunt pe zona Enel Energie Muntenia, Bucuresti) in care am cerut acest lucru. Atat. M-au sunat si mi-au zis ca ma vor de client in continuare si dupa doua zile am primit contractul pe email. La fel a facut si vecinul. Din ce vad in acel tabel, doar CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, EON Energie România si Electrica Furnizare sunt FUI, furnizori de ultima instanta obligati. Deci numai la astia poti avea tarif reglementat. Te muti la ala de care apartii geografic si ceri tarif reglementat. Succes.

      00
  16. Am prins Enel Black Friday cu 0.244kWh si 0.11 rezervare zilnica pe 1 an.
    Momentan nu mi-au activat contractul, pe motiv ca nu le-a trimis furnizorul vechi indexul, desi am tot revenit cu apeluri la CS.
    Mai e un pic si prind noul Black Friday! :D

    00
  17. Sunteti early adopters, sunt curios cum raspund la sesizari, cand e pana ceva.

    00
  18. La hidroelectrica platesti doar pretul energiei fara abonament, 0.25,la care se adauga tarifele de transport, etc plus tva, la Tinmar am fost, au pretul mare, plus abonamentul zilnic, asigurarea e o pacaleala, am un an jum., nici acum Nu mi-au raspuns.

    00
  19. Am discutat si eu cu Tinmar, momentan ofera lor la energie electrica e super, semnificativ mai mica fata de Electrica, unde am acum.

    Am vrut si pachet cu gaz, dar la gaz … fmm … pretul lor da in SF-uri. La lunile acestea de iarna platesc de obicei ~ 300 RON. La acelasi consum si PCS, de la Tinmar mi-au estimat pe la 460 RON (fara alte chestii incluse, altfel era pe la 500 si ceva cu asigurari / interventii /etc).

    00
  20. La un consum casnic obistunuit (factura intre 50 si 200 lei) diferentele sunt enorm de mici intre furnizori. La o factura de 100 lei diferenta intre toti furnizorii este de sub 5 lei. Distribuitorul este acelasi, deci iar nu ai niciun ‘avantaj’. Singurele avantaje sunt sa ai curent+gaz de la acelasi furnizor si faza aia cu asigurarea.

    00
    • Boss, uite aici diferentele, link postat si mai sus de alt cititor. La 100kWh pe luna in regiunea Bucuresti, avem:
      – pret minim CEZ Vanzare SA: 57.95
      – pret minim Enel Energie Muntenia: 59.98 ron
      mai sunt cativa FUI si cam toti au pret pana la 66.88 bani/kWh tarif reglementat.

      – pret maxim Electromagnetica SA: 111.35

      Alte preturi:
      – Enel Fix Online (liberalizat): 69.76
      – Tinmar Standard: 72.8
      – Tinmar Gold: 77.56

      Vad ca la Brasov e cam 60.66 minim la toti aia obligati. Maxim e 112.58 la Electromagnetica SA.
      Doar 5 lei diferenta?

      https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

      00
  21. Urmează liberalizarea prețurilor la gaze. Vali, ai ceva de spus în legătură cu acest aspect?

    Vorbesc serios, chiar ma interesează părerea ta.

    Mulțumesc!

    00
    • trebuie să spargă cineva greața. adică să ofere un preț mai mic decât e acum. și asta va declanșa un mic război, din care avem noi de câștigat.

  22. Got it. Thanx!

    00
  23. Salutare! Caut sa ma mut la un alt furnizor de energie! Actualmente sunt la Restart dar mi-au taiat o bonificatie fara sa fiu informat si nu prea mi-a priit! Astept recomandari!

    00
  24. Salut Vali; ce se mai aude cu energia electrica de la Tinmar? Poti sa spui cati kw ai consumat la ultima factura si cat a fost suma de plata? Multumesc.

    00
    • Pai vad ca ai cu 90 lei mai mult pe 2020 decat pe 2019. Nu prea este afacere. Poti sa imi spui, te rog frumos, la o singura luna, oricare vrei tu, nr. de kw de pe factura? Numai asa pot vedea cat costa real un kw, la Tinmar, la contractul tau.

      Eu am curentul de la Cez, si am cam 0,67 lei pe kw; ma refer la costul final, impartind nr de kw facturati la suma platita. Dar as vrea sa ma mut de la ei.
      Pe Anre, vad ca Tinmar au 0,41 lei pe kw, pret fara taxe adiacente, iar la cez am 0,47, atat fiind si pe Anre. Am aplicat din contul de pe site sa imi dea o oferta personalizata, la Cez, dar este la 0,260lei\kw(asta e chiar primul tarif pe kw, cel fara absolut nici o taxa) si acum am 0,261, dar acum nu am abonament, iar la oferta lor apare si ab. de 0,37 lei/zi, adica vreo 11 lei pe luna in plus la factura, deci teapa.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile