O precizare cu emigrarea și una cu medici…

O precizare la faza asta, că mulți au înțeles greșit ce voiam să zic.

Nu e ok să ții oamenii legați de glie. Nici nu știu dacă se poate face așa ceva. Poți să încerci să legi oamenii de glie când domeniul din care ei pleacă sângerează foarte tare. Cu măsuri, cu îmbunări, cu rugăminți, cu bani, cu condiții.

Dar dacă nu sunt posturi, n-ai de ce să îi ții pe loc. Dacă vă uitați, oamenii nu au o problemă cu muncitorii de orice fel care nu își găsesc de muncă aici și pleacă în altă parte. Am avut amici care erau prea buni pentru România, gândeau la alt nivel, pur și simplu se iroseau aici. Am avut amici care au terminat aceleași cursuri de usability ca mine și nu și-au găsit de muncă aici și au plecat afară, unde ce știam noi se plătea 50 sau 100€ pe oră. Oameni care s-au dus să facă marketing la alt nivel. Chirurgie la alt nivel. Programare la alt nivel. Fotbal la alt nivel. Construcții la alt nivel.

Sunt oameni care au intrat la facultăți din afară și părinții lor le achită costurile vieții acolo. O vecină are o fetiță în Olanda, are bursă, nu achită facultatea, dar decartează 1.000€ pe lună, costurile traiului acolo.


Asta e diferența. “Vreau mai mult și pot mai mult” versus “mersi de școlarizare, v-am pupat”. Ultimii sunt căcănari. Sigur, e dreptul lor să plece, dar toți, inclusiv ei, știu că sunt căcănari, pentru că sistemul era așa și când s-au apucat ei de școală, și după primul an de practică, și după al treilea an de facultate. Ba chiar unii fac unele facultăți tocmai pentru că știu că sistemul e așa și speră să îl exploateze și să se îmbogățească din asta.

Și e extrem de aiurea să spui că acum ai descoperit chestii și de aia pleci. Zi că pleci că n-ai post. Zi că pleci că ai găsit ceva mai bun. Nu zi că România e nasoală, că toți se vor întreba de ce, atunci când e rândul tău să o schimbi, tu pleci.


Iar cu medicii, eu cred că sunt medici care n-ar avea o problemă să profeseze la țară, și nu banii sunt principala problemă, ci condițiile de trai de acolo. Nema canalizare, nema apă, nema încălzire. Și-atunci omului îi vine greu să se mai gândească la pacienți când se încălzește la sobă și merge la budă în fundul curții.

 

fun-teachers fun-poporul-furat

(sursa foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. NOU
    #1

    Romania e nasoala.

    Si nimeni nu datoreaza nimanui nimic. Relatia dintre stat si cetatean s-a nascut moarta. Si nu de azi, de ieri: dintotdeauna.

    Romania a fost mereu o adunatura putina de smecheri bogati peste o patura bogata de fraieri saraci. Inclusiv cu figurile istorice pe care le adulam acum: Misu si Fane.

    Sa vorbim de domnitorii romani? De boieri? De fanarioti? De Cantacuzini, Bibesti etc.? Smecheri locali care sugeau cariciul la marile puteri: Inalta Poarta, Austro-ungarii, rusii etc., le plateau bir si tribut ca sa ramana la putere, in dauna fraierilor pe care-i impilau.

    Va suna cunoscut? Asta pentru ca este.

    PSD doar continua traditia milenara a domitorilor romani, a fanariotilor, a comunistilor si a neocomunistilor.

    Aici cetateanul nu valoreaza prea mult. E model rusesc.

    Statul te fura, tu furi statul. E simplu. E care pe care. Relatia e toxica si viciata.

    Deci, dragi medici, ingineri, profesionisti in domeniul vostru: luati-va bocceluta si plecati!

    Nu conteaza ca unii va zic „cacanari”, ca „datoria fata de tara”, ca car, ca mar. Vrajeli de imbarligat fraieri la deservit stat mafiot.

    Alegerea va apartine, nu e usor sa pleci, dar idealurile „nationale” nu sunt decat pietre de gat, iar voi sunteti in plina cadere spre fundul mlastinei.

    Drum bun!

    00
    • Da. ”Eu v-am spus de câteva ori, ăsta e stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.”

      00
    • ”Tatăl lui Victor Negrescu se numeste Ion Negrescu, fost diplomat și fost consul al României la Bruxelles. Negrescu fiul nu este un tânăr care a avut ascensiune fulminantă în partid pe criterii meritocratice și pe puterile lui, nu, ci pentru că facea parte din micuța sectă privilegiată a burgheziei de stat. Am amici in PSD foarte bine pregătiți care nici nu visează la funcțiile pe care le-a obținut Negrescu. Nici măcar la un post de parlamentar.

      Am mai spus-o și o repet: nu corupția singură este principala problemă a României, ci aceste secte închise, ermetice care își împart puterea în stat de la revoluție încoace, iar dacă nu faci parte din club, devii luzărul perfect.
      Se întâmplă în medicină, în învățământ, în politică și in toate instituțiile statului.

      Pentru cei care îi plâng pe Negrescu, să fie liniștiți, viitorul sună bine în continuare pentru el. La un moment dat, foarte posibil sa ajungă și premier, dar când va fi soarele mai blând, chiar nu era momentul să se erodeze acum.

      Să îi plângă în schimb pe toți tinerii români care dezgustați de România, învinși de sistem, își caută joburi afară și părăsesc definitiv țara.”

      https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1995866657172659&id=100002480316549

      00
    • Ăsta e un comentariu plin de aberaţii şi rezultatul îndoctrinării venite din partea bloggerilor şi a unor trusturi de presă care chipurile sunt de partea „binelui”. România este frumoasă iar în unele oraşe în special din Transilvania calitatea vieţii (inclusiv banii ce-ţi rămân în buzunar după cheltuielile mai mici de la noi) este peste multe oraşe din vest.

      Să-i vedem acum pe aceşti oameni de partea binelui ce vor face dacă-şi taie craca de sub picioare distrugând propria ţară, cum vor ajunge zugravi prin vest (sau ce-or găsi de lucru pe acolo).

      00
    • @andrei, probabil te referi la costul locuintei ca altfel nu avem nimic mai ieftin in ro(a si netul), unde mai pui ca trebuie sa astepti curierul 2-3 zile pt aproape orice, daca am fi avut totul la fel de rapid ca internetul(nu mai zic si ieftin) probabil aveam zeci de mii de vestici care ar fi vrut sa se transplanteze aici anual, din pacate in ro doar spaga si nepotismele au viteza gigabit

      00
    • @Andrei: Asta e doar in bula ta de oameni ce sunt .. cam ca noi… Restul, muncitorii „de linie” se uita chioras la noi ca nu plecam din tara.. Cum iti ajung bani? Suste, pile, relatii? Statisticile de orice fel (bazate pe date si calcule matematice fixe si bine stabilite deja) te contrazic si ele..

      Hai prima data sa atingem nivelul Portugaliei (o tara considerata saraca printre cele vestice) din punct de vedere al traiului unui om normal, muncitor pe linie la o fabrica si apoi sa scoatem prostioare d-astea pe gura..
      Sigur, nu mai suntem in anii ’90 – ’00 sa fim nevoiti sa plecam de la un post de birou ca spalatori la cur sau sclavi pe plantatii.. Acum avem si in tara de ales (decat sa pleci in Spania pe 800 – 900 de euro ca interna poti lucra in Timisoara pentru vreo 500 – 600 sau chiar mai mult ca vanzatoare pe 3 schimburi) dar asta nu inseamna ca e calitatea vietii mai mare in TM decat in „multe orase din vest”

      Inca ceva… Romania are servicii ieftine dar cost mare de trai… Doctorul, scoala, intretinerea masinii, naveta (daca esti nevoit sa o faci pe cost propriu) etc… toate sunt mai scumpe pentru un locuitor al Romaniei.. Noi avem multe costuri ascunse pretutindeni pe care nu le realizam pana nu ne lovim de ele…

      00
    • @NIX, ușurel cu netul, că nu mai e chiar așa. E un pic mai scump, într-adevar, dar nu chiar cum era odată.

      @Andrei Jet mă… In ce oras din România reușești să pui măcar 1000 de Euro deoparte in fiecare lună?

      00
    • Balarii scrise de unul cu un aer scarbit de superioritate: „bey, gandacilor, ma uit de sus la voi, sunteti in cacat pana peste cap”

      Tara se schimba in bine, oricat se screm unii si altii sa nu se intample asta sau sa nu vada asta. Discuta asta cu absolut orice strain care a vizitat Romania in ultimii 20-30-40 de ani si care nu are niciun interes sa minta.

      Da, Romania se schimba al dracului de greu si asta te cam face sa te urci pe pereti, dar se schimba. Si o schimba aia care nu renunta.

      Atentie, ca nu am zis ca o schimba aia care raman in tara. Am zis ca o schimba aia care nu renunta.

      00
    • Wow. Andrei. AHAHAHAHAHAH. Prostule

      00
    • @Andrei, sounds fun

      „Chiria pe o cameră de ¾ este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie. Nici în casă nu povestesc mulţi. Sunt dedesubturi pe care nimeni nu le zice pentru că nu vor să spună cum trăiesc la Londra.

      „Aici câştigi 1.700 de lire şi în România câştigi 1.700 de lei. Din banii ăştia, în Londra nu te alegi cu foarte mult. Să zicem că pui deoparte 200 de lire dacă nu bei şi nu fumezi. Ei, în România dacă ai un salariu de 1.7000 de lei, 600 de lei îi pui deoparte. Şi eşti acasă, nu te aşteaptă nimeni nimeni cu pancarte ‘Căraţi-vă acasă’.

      00
    • @animaloo: Uite aici Subiectiv/Alex Mihăileanu spune ceva mai elocvent exact ce am spus şi eu: https://www.subiectiv.ro/de-ce-emigreaza-si-nu-se-mai-intorc-romanii-in-tara.html Cine mai pare prost acum?

      „în concluzie, nu cred că se fuge din cauza “lipsei perspectivelor”, ci din cauza negativismului și presiunii constante la care ești supus și care te ține captiv și te afundă și mai mult într-o depresie generalizată. Perspective există, dar la fel ca în cazul unei depresii individuale, și în cazul depresiei colective se întâmplă același lucru, nu mai ai energia necesară să vezi dincolo de beznă. Sau, ca să citez un clasic în viață, luminița de la capătul tunelului”

      00
    • Şi vezi şi referirile specifice la media din articolul lui, printre altele:

      „ca imagine internă, România e văzută, în România, ca un câmp de bătălie, e postapocalipsa. Nu ajută nici clasa politică și nu ajută nici media, la fel cum nu ajută nici atitudinea negativistă din jur. Efectiv, nu mai ai refugiu nici măcar în propria bulă”

      00
  2. Soția e medic rezident. Nu voiam să plecăm nicăieri. Acum… ne mai gîndim.
    Și nu e vorba de bani sau de condiții ci de futilitatea actului medical în sistemul de stat. Poți să fii cel mai bine pregătit medic, cu cele mai bune intenții. Cînd spitalul colcăie de bacterii, pierzi pacientul. Cînd n-ai aparatura sau consumabilele necesare – pierzi pacientul. Cînd colegii și personalul sanitar sînt prea sictiriți să mai schimbe mănușile cînd trec de la un pat la altul – pierzi pacientul. Cînd n-ai paturi suficiente și n-ai unde să mai înghesui un caz critic – pierzi pacientul.

    Devine din ce în ce mai greu de suportat. Știu, știu, schimbarea începe cu un om, începe cu tine și tot așa. De asta doar ne gîndim și n-am luat o decizie. Dar sincer să fiu, nu prea văd cum se poate schimba ceva în sistemul actual.

    00
    • NOU
      #16

      Stefan, am fost fix in situatia ta cand sotia era rezident. Care sotie, pe langa cele enumerate de tine, nu concepea (si nici nu concepe) ideea de a primi spaga. Care ar fi fost singura solutie pentru a aduna suma necesara obtinerii unui post permanent dupa rezidentiat in domeniul ei, undeva la niste zeci de mii de euro (ca deh, zero pile). Am plecat, si e OK. Te obisnuiesti dupa cativa ani.

      00
    • @Undeepishcotu’ – mulțumesc mult! Și a mea e la fel. Nici nu concepe ideea. Vedem. Trăim și vedem…

      00
    • eh, credeti ca spagarii din sistem luau spaga de la inceput? a venit natural pe parcurs.

      00
    • @manole – o sa rîzi (sau nu) dar sînt unii care vor din prima zi de rezidențiat și unii care au plecat cu ideea asta încă din facultate. Si sînt alții care nu iau și n-au luat în viața lor. Chiar și înainde de majorări.

      00
    • Câte minciuni pe fiecare milimetru pătrat de text am citit în replicile voastre aici de-mi vine să-mi borăsc și mațele!
      Lăsați-o mai moale că poate vă și crede cineva. Era chiar să vă cred și eu, doar că lucrez în domeniu și sunt sătul până peste cap de rahaturi și de rezidente care-și fac poze cu bot de rață pe Facebook, cu stetoscopul la gât și de rezidenți care postează căcaturi, tot pe Facebook, despre cum nu-și găsesc ei post cand termină deși știu foarte bine că și-au ales loc la rezidențiat și nu post.
      Să le luăm pe rând:
      1. Nu suferă nimeni că mor pacienții sau ca merge/nu merge tratamentul. Tuturor li se rupe pula de pacienți și nu suferă nimeni pentru nimeni și nimic că doar nu-i mă-ta și tac-tu, sunt doar niște străini iar existența sau inexistența lor nu te afectează cu nimic.
      În altă ordine de idei, cred că de suferit ar suferi dacă ar merge tratamentul: „rolul meu este să-l tratez aproape perfect, ca să se mai întoarcă la mine si luna viitoare că dacă îl tratez bine nu se mai întoarce, nu mai are recidivă și eu nu mai am ce deconta de la casa de asigurări” – asta mi-a zis-o un medic psihiatru cu experiență. Clar acuma?
      Nu suferă absolut nimeni (dintre doctori) că nu își poate face treaba, că mor pacienții sau că nu sunt medicamente, astea-s cucuri, pe toți îi interesează să nu-i poți trage la răspundere și să-și ia salariul la sfârșit de lună, atâta tot. În rest, poți să mori de zece ori.
      2. Referitor la șpagă. Băi, nu mai mâncați căcat că mă doare burta de râs! Rezidenții toți, dar absolut toți, fără excepție, s-au interesat din ultimul an de facultate și știu din primul an, de la bun început, pe care specialitate se primește șpagă, cât anume, unde nu se primește, care e salariul pe fiecare specialitate, ore de muncă, volum de muncă, număr de gărzi pe lună, medici de treabă sau nașpa, tot. Sunt toți foarte orientați și foarte informați. Și încă ceva, nu am auzit și nu văzut în viața mea pe vreunu să refuze șpaga.

      00
    • NOU
      #21

      @Crimsonware – e dreptul fiecaruia sa creada ce vrea si sa-si exprime opinia intr-un for public de discutii (aka blocul sefului la topoare) – intr-o maniera mai mult sau mai putin eleganta si mai mult sau mai putin agresiva. Tot ce pot spune este ca exista si exceptii. Si nu are rost sa ma arunc intr-o controversa aiurea pe un comentariu, deci sanatate si toate cele bune.

      00
    • @Crimsonware – toti, dar absolut toti comentatorii care comenteaza cu nick-ul Crimsonware sunt niste imbecili rupti in cur si rasi in cap.

      Nevasta-mea si sora-mea au fost medici rezidenti la viata lor si nu au luat nici macar 5 lei de la pacienti, in ciuda presiunilor puse de alti medici, pe sistemul ‘ futi piata’. Re ca nu ai vazut tu, nici romanii nu vazusera girafa, asta nu inseamna ca nu exista.

      00
    • @Crimsonware
      faptul ca tu iei spaga si incerci sa te justifici nu inseamna ca toti iau. cel mai greu e sa ii dezveti pe oameni sa dea spaga, trebuie sa faci cursuri de arte martiale(si nici macar nu glumesc). si de multe ori scoti din buzunar si banii tai, ca nu mai stii care erau acolo dinainte(ai tai) si care au fost bagati cu forta(adica dintr-o miscare prea rapida sau cand esti cu mainile ocupate cu pacientul)

      00
  3. „Asta e diferența. “Vreau mai mult și pot mai mult” versus “mersi de școlarizare, v-am pupat”. Ultimii sunt căcănari.”

    Unde e linia de demarcatie, accordin’ to Zoso ? Cei care isi iau boasele in maini si pleaca afara, se incadreaza la vreau mai mult si pot mai mult sau cacanari ? Functie de ce ? De domeniul de activitate ? Ca nu ma prind ?!

    00
  4. Problema este ca sunt prea multi doctori in sistemul romanesc. Cel putin asa zice sistemul. Daca era lipsa de doctori, se deschideau posturi.

    „de ce nu merg la tara”. Pai. Sa vedem
    1. Ai stat 9 ani intr-un oras universitar. Ai, deci, cam 27, 28 de ani. Daca nu ai un retard functional ai si tu niste prieteni. Eventual un partener de viata. Deci, de ce nu te muti undeva intr-un sat obosit? Parteneru, muie, lasa ca gasesti acolo
    2. La tara ai locuri numa pentru medicina generala. Sau medic de familie. Pentru chirurgi ai nevoie de sala, de conditii.
    3. Dar, sa zicem ca poti sa mergi in Pitesti. Sau in Focsani. Dar, intervine problema de la punctu 1. Te muti de tot cu toata familia? Cum ar fi fost sa raman io in tara sa fiu nevoit sa ma mut la Focsani?

    Sistemu romanesc e de cacat. Pana nu se schimba tot, o sa fie de cacat in continuare. Cresterea salariilor nu a facut decat sa traiasca mai bine rezidentii si sa creasca ura pe ei.

    *in tot vestul exista starea asta de centralizare a activitatii medicale

    00
    • @animaloo: eu stiu medici, sot si sotie, care au prins post in oras universitar pe la inceputul anilor 2000, cu trecut examen cu tot, dar ca sa ii fie aprobat postul, ea ar fi trebuit sa decarteze vreo 15.000$ la directorul spitalului (cam un apartament pe vremea aia), asa ca lol, ghinion, au trebuit sa se mute intr-un orasel mai mic unde au gasit amandoi post.

      00
    • dupa care daca pleaca din tara „ai dracu medici”. Iti dai seama ca tot activand in mediu ala am cam vazut multiplele probleme. Pe care salariu mai mare nu le-a rezolvat.

      00
  5. Ideea e ca la 18 ani, cand incepi facultatea, nu stii ca vrei sa pleci, esti tanar, naiv, cu sperante multe. Care incet incet, cu trecerea anilor sunt distruse. Iti dai seama ca vrei ceva mai bun, si poti gasi asta in afara mai tarziu, dupa ce ai terminat o scoala si dai piept cu viata adevarata. Cei care stiu ca vor sa plece, dar mai intai stau aici sa faca o scoala, au ideile astea bagate in cap de parinti, la varsta aia nu esti suficient de matur sa faci un plan atat de elaborat.

    00
  6. În mod tradițional statul are cetățeni, dar uite că rămâne fără cei mai muncitori . Ar trebui să învețe să colaboreze cu cetățenii, nu doar să pună taxe.

    00
  7. Traim intr-un secol, in care schimburile de orice fel sunt la ordinea zilei. Sa pleci, sa lucrezi intr-o tara din UE, este ceva banal in comparatie cu anii 90 sau inceputul anilor 2000, ai nevoie de bani si sa iti doresti sa pleci.
    De ce se pleaca din tara? Intrebarea asta e una complexa si nimeni nu are un raspuns concret, in afara de cel evident: romanii pleaca din tara, pentru ca sunt cetateni liberi si spera la o viata mai buna. Restul de motive sunt clisee si le putem vorbi pana se schimba bani.
    Va avea de pierdut Romania cu aceasta migratie masiva? Nimeni nu stie, pentru ca nimeni din aparatul de stat nu poate sa cuantifice exact, cati romani sunt in Romania si cati sunt plecati Al doilea lucru, ar fi ca oricine din aparatul de stat, nu intelege motivele acestei migratii, ba mai mult, nici nu se zbat sa inteleaga asta, mai arunca o fumigena cum a facut Orlando anu trecut.
    Singurele solutii pe termen de lung in a stopa aceasta migratie continua, sunt:
    1.Cresterea calitatii serviciilor publice
    2.Incurajarea dezvoltarii individuale si ajutarea individului prin orice mijloace sa iasa din saracie.
    4.Incurajarea muncii de orice fel.
    5.Apararea intereselor cetatenilor romanii de oriunde.

    Orice solutie de tipul, sa-si plateasca studiile sau sa plateasca impozit special, ca el munceste in afara tarii, nu va face decat sa sporeasca si mai mult fenomenul. Ca sunt cacanari, aia care pleaca, mi se pare o exagerare. Mai degraba suntem noi cei ce alegem sa ramanem in tara si sa perpetuam mizeria asta specifica romaneasca, cacanarii.

    00
  8. Pai si eu, am fost tanar si nai. Am facut 4 ani de facultate in Romania, la buget. M-am anagajat dupa, am prins experienta si am obtinut primul contract in afara tarii. Daca vreau sa ma intorc in momentul asta sa lucrez in tara, mi se ofera 3000-4000 lei pe mai multa munca, ba chiar domnilor care te angajeaza li se pare ca ar fi foarte mare si acest salariu. In Europa primesc aceeasi bani dar in euro, plus multe alte facilitati.

    00
  9. Este românia în ue? Este. Are orice cetățean român posibilitatea să aleagă între un loc de muncă plătit ca în india sau unul plătit decent în afara granițelor? Are. Cam la asta se reduce discuția. Nu e nimeni căcănar dacă statul român fură viitorul tuturor cetățenilor, indiferent de câte studii au. Asta ca să nu mai zic de facultățile străine, că tot ai dat ieri știrea cu universitatea din helsinki, care au cursuri gratuite disponibile online, cu materii actuale, explicate ca pentru orice prost. Granițele fizice s-au cam dus, nu există căcănari, sunt doar indivizi inteligenți care se folosesc de niște resurse pentru care părinții lor au plătit prin taxe și impozite. Cândva, poate vor ajunge și profesorii români să aibă un sistem de evaluare transparent, un bac internațional fără limită de vârstă, pe care să-l poți repeta până îl iei, până atunci orice student care vrea să învețe e tratat ca ultimul milog, normal că pleacă, nu toți au chef să fie râme pentru tot restul vieții.

    00
  10. ce fac aia din MAI e legal ? indiferent ca e politie,jandarmi sau pompieri. faci scoala gratis si semnezi un contract. daca iti dai demisia in primii X ani si pleci atunci platesti scolarizarea pe care ai facut gratis. stiu ca sunt pareri pro si contra dar mie mi se pare corect

    00
    • Ăia din MAI sînt plătiți la școala aia. Iau soldă. De acolo și faza cu contractul.

      00
    • și, din câte știu eu, au job asigurat. tot din câte știu, să mă contrazică medicii sau cei cu medici în familie, după rezidențiat medicii nu au job asigurat. și aparent șpaga e mare.

      acum mai mulți ani, 15-20 ani, statul asigura nu mai știu ce burse în străinătate iar bursierul avea obligația de a se întoarce și a lucra pt stat x ani. am citit la un moment dat mărturia unuia, s-a întors, a vrut să lucreze la stat, posturile erau pe pile. plus că ar fi fost încadrat ca debutant; la vremea aia salariile pt debutanți, chiar și cu studii superioare erau mizere.

      00
    • @A – corect. Ai o șansă să prinzi post cînd dai rezidențiatul. Se scot anual cîteva posturi și, dacă ai noroc, îl poți ocupa de atunci. Dacă nu – vezi ce faci după.

      00
    • Ai spus bine, cateva, majoritatea la discipline ce nu se inscrie nici un rezident cu punctaj de 900 ci doar ala cu 650 ce abia a trecut examenul + ca multe dintre aceste posturi sunt prin orase sarace prin moldova unde un partener va fi somer 90%

      00
  11. Bo$$, ziceai pe undeva ca daca esti suparat pe viata in Ro, o sa fii si afara suparat pe viata. Si e cam adevarat.
    Nu e foarte bine in Ro, depinde de zona, in unele locuri e mai bine in altele foarte rau, dar daca incetezi sa fii gica-contra se poate avea o viata decenta si in Ro.
    Muuulta vreme am crezut ca suntem noi nasoli si e de kkt. Pana pui mana si lucrezi mai serios oleaca, incepand de la casa in care stai si pana la serviciu. Curtea se face mai luminoasa, gradina arata mai bine, termopanele si izolatia pe casa cresc mult confortul, scad cheltuielile, aleea pietruita face sa dispara noroiu si tot asa. Si stai si te intrebi de ce mama dracului nu au facut parintii nostri operatiunile astea.
    Eu as pleca doar pe 6luni-1an sa mai fac ceva extra $. Altfel nu. Fuck it, raman ultimu aci si sting lumina.

    00
    • „.. daca incetezi sa fii gica-contra se poate avea o viata decenta si in Ro…” – nu prea ai avut de-a face cu sistemul de sănătate românesc, bag seamă. Și, sincer, nici nu-ți doresc. Abia atunci realizezi că „viața decentă” de aici nu există, oricât de bine ai lucra, oricât de mult ai câștiga și oricâte termopane și alei pietruite ți-ai face.
      Și nici nu prea cunoști cum stă treaba cu „dosarul cu șină” și cu parandărătul pentru orice.

      00
    • bugetar ”detected”!

      00
    • Am avut treaba cu sistemul de sanatate romanesc, si inca ce treaba!
      Dar am avut treaba si cu alte sisteme de sanatate, de exemplu cel din Ungaria, singura diferenta acolo era curatenia. Tratamentul a fost mai nasol decat acasa.
      In afara de RAR, unde aveam programare la 11 si am intrat abia la ora 17, nu am avut probleme cu autoritatile.
      Am „uitat” sa va zic, de obicei am treaba la Oradea. :)))))

      Ba, detectoru lu peste, vezi ca ti s-a stricat aparatu de detectat.

      00
    • Un comentariu decent si optimist despre traiul in Romania. Rezultatul: o tona de voturi negative.

      Discutam cu un strain si alea mi-a zis: am umblat in multe locuri, dar atata ura fata de propria tara, zau daca am mai vazut in alte parti. Poate numai la italieni, in anumite zone, am mai vazut asa ceva.

      Nu zice nimeni ce e raiul pe pamant in Romania. Dar daca marea majoritate gandeste „e iadul pe pamant, nu se mai poate schimba nimic”, atunci asta se va si intampla. E ca profetia aia autoimplinita.

      00
  12. „Fotbal la alt nivel ” – No shit bro :) Si unde-s aia? :D

    00
  13. Statul nu e bun, sa se schimbe etc, ai mers la vot? Si daca da cu cine ai votat, tot cu cei care au condus România in ultimii 30 de ani?
    Politicul conduce, e oglindirea interesului si dezinteresului cetateanului.
    Vrei sa schimbi cu adevarat ceva, atunci cei care conduc trebuie schimbati de tine prin vot si chiar implicare in politica. Toti cei din jurul tau, parinti, rude, prieteni, vecini etc, trebuiesc indemnati sa faca acelasi lucru.

    00
    • nu te contrazic, doar ca nu este suficient! statul si politrucii trebuie presati si intre alegeri, cu orice ocazie posibila.
      gandeste-te ca nu avem institutia revocarii! un parlamentar poate face aproape orice, fara vreo urmare.

      00
    • Pt daddy cu dedicatie fara numar…MUIST DETECTED

      00
    • Anaconda naiva, daca alegerile ar schimba cu adevărat ceva poți fi sigur că s-ar interzice. La toate alegerile din ultimii 10-15 ani ai avut de ales Raul cel mai mic, deoarece ambii candidați erau oamenii sistemului. Să-ți dau o tema de casă: de ce pentru un post de deputat independent este nevoie de un număr triplu de semnături pe liste fata de unul susținut de partid!?

      00
  14. Eu sunt unul care a plecat de vreo 3 ani in UK. Am plecat pt ca mi-am luat apartament si trebuia sa ma cam chinui ca sa platesc rata. Vreau sa ma intorc dar acum in tara mi se pare ca e mai rau decat atunci cand am plecat. Daca castiga tot PSD nu cred ca ma mai intorc.
    Mi s-ar parea normal ce zici daca am vorbi de invatamantul din UK, de exemplu.
    In UK ca sa te duci la facultate, iti faci un credit si te duci. Acest credit il platesti doar daca castigi mai mult de un anumit prag. Daca nu castigi nu platesti nimic. Daca pana la nu stiu ce varsta nu ajungi sa castigi mai mult decat acel prag, nu mai platesti niciodata acel credit. Deoarce facultatile au interesul sa platesti acest credit, au niste cursuri care chiar te ajuta sa iti gasesti de munca, sunt adaptate la ce se cere pe piata muncii. Deci ii platesti doar daca ce ai platit iti asigura un venit decent. Daca nu asigura, nu platesti. Din moment ce lumea pleaca din RO, banuiesc ca pleaca ca nu au un trai decent.
    Deci de ce zici tu ca datorez ceva statului care mi-a dat invatamant pe gratis? Statul mi-a dat ceva care nu e bun si acum trebuie sa si platesc pentru el? Sau de ce sunt cacanar ca nu vreau sa platesc pentru un produs care nu mi-a satisfacut asteptarile?

    00
  15. in concluzie, cine vrea si poate, sa plece azi, ca maine o sa-i fie mai greu!
    eroarea pe care o fac multi care pleaca este ca insista sa continue sa bage bani in curul lui dragnea (pentru cine n-a aflat, bugetul de stat este bugetul lui dragnea)!

    00
  16. zoso, tu de ce nu pleci din tara? Ai studii superioare, ai peste 10 ani de experienta in meseria ta, stii limba engleza etc., probabil ai castiga de 10 ori mai mult decat o faci in Romania si ai avea mai putine dureri de cap, ai avea sosele, spitale, siguranta etc. Ce te retine? Care sunt motivele pentru care nu pleci intr-o tara cu un nivel de trai ridicat?

    00
  17. Facultatea se cam plateste si in Romania, normal, la alte preturi fata de occident. Drept este ca si salariile in general nu se aliniaza la mult-laudatul occident. Nu discutam despre IT si patroni, vorbim de majoritatea romanilor care nu au salarii de mii de euro. Astia cat sa plateasca facultatea copilului? sau .. altfel discutat: cat sa platesti unele dintre cele mai proaste facultati din Europa?

    Ultima data cand ma interesam, universitatea la care mi-am pierdut eu 4 ani de viata nu intra nici in top 1000 mondial. O MIE, sa nu credeti ca am gresit un zero.

    Cat sa platesc o facultate care este la nivel de Zanzibar? Ca pe Cambridge sau Harvard?

    Deci si faza aia cu ‘dar tu sa platesti facultatea, daca pleci din tara’ este o porcarie. Pentru ca facultatea aia e deja platita de tampitii de parinti prin taxe la stat si diverse taxe la facultate sau de boul de student, daca-l pune dracu’ sa si lucreze intre timp.

    Nu statul, in marinimia lui, ne ofera chestii, ca nu e matusa Tamara. NOI le platim cu varf si indesat, chiar daca pe unele nu direct (in caz ca e geniul familiei la buget si tre’ sa se simta prost ca nu cotizeaza lunar la facultate).

    Noi plateam direct gradinita fetei, mai plateam ‘atentii’ de sarbatori, fondul gradinitei / grupei. Pe langa taxele pe care le plateam deja ca mic SRL, de ni s-au triplat in ultimul an.

    Cum sa vina statul roman sa-mi spuna ca mi-a invatat copilul pe gratis, cand tot ce i-a oferit, este deja platit si rasplatit?

    La nivel de familie – orice parinte cu capul pe umeri sau orice tanar ce doreste sa-si faca un drum in viata ar fi bine sa se orienteze DUPA PROPRIUL interes si sa ii mai dea dracului pe toti smecherii astia imbuibati care viseaza sa inchida granitele ca pe vremea lui Nea Nicu.

    Si da, daca ar fi de platit retroactiv senzational de inexistentele servicii educative romanesti, mai bine le arunci niste bani in nas si te duci unde vezi cu ochii.

  18. NOU
    #54

    Problema cu cei școliți în România și pleacă imediat după școală nu o poate rezolva decât statul. Aveam o prietenă pe care o tot amâna directorul unui spital din București cu angajarea. Că stai că nu acum, că mai stai că acum nu dă voie statul la angajări, că vino și tu ceva….. Și a amânat-o vreo doi ani.

    Într-o zi și-a luat inima în dinți și a depus candidatura la un spital de lângă Paris. În două săptămâni era angajată.

    Cam de asta pleacă medicii. Pentru că nu li se face nici-o ofertă.

    00
  19. am lucrat si platit taxe in ro 12 ani, am platit in jur de 400.000 euro impozite statului roman care m-a educat extraordinar, hranit si vindecat.
    e ok? am dreptul sa ma pish pe ea de tara si pe cacatul de invatamant pe care l-am facut?

    00
  20. Vali, după ce te fute bine statul roman prin instituțiile sale pline ochi de oameni inutili, unde efectiv in orice domeniu interacționezi cu ei, își bat joc de tine, de timpul tău, de banii investiți, nu îți mai vine sa pierzi timpul aiurea, sa îți irosești tinerețea și sa condamni și viitorul copiilor, prin inacțiune. România nu va fi niciodată altfel.

    00
  21. Apropo de plătit școala, sunt de acord cu o singura condiție – sa aibă rezultat. Vezi modelul celor de la Lambda School: https://lambdaschool.com.

    Dacă profesorii nu stau degeaba, dacă materia este la zi cu ce se cere in domeniu, și educația este de calitate, si la final primesc job, vor fi remunerați conform rezultatelor. Dacă nu, nu.

    Nu mi-ar părea rău ca modelul asta sa se extindă și sa dispară 90% din materii și instituții de învățământ. Ce sens are sa pierzi acei ani daca nu vin la pachet cu rezultatele necesare?

    00
  22. Voi lăsa acest video aici, special ca să-l vadă „cei care nu se pot dezvolta în România”:
    https://youtu.be/_uezFLBhcYM
    @Zoso: poate faci o nouă postare diar cu asta ca să vadă lumea că mai sunt și alte variante.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)