Am citit cu oarecare interes articolul si comentariile cu munca mai multa, bani mai multi, timp mai putin. Discutiile au ajuns, fara surpriza, la copii.
Daca, asa cum spunem toti, ne pasa de ei si de viitorul lor, poate n-ar fi rau sa incepem prin a nu mai cumpara brazi de Craciun. Si asa sarbatoarea asta s-a dus pe apa sâmbetei consumeriste, poate n-ar fi rau sa incepem prin a nu o mai alimenta. Da, si bradul de Craciun face parte din acele lucruri de care nu avem nevoie.
Nu, nu zic ca nu trebuie pastrata „traditia” – ce a mai ramas din ea, ca traditia era si cu ore de biserica etc – spun doar ca trebuie revizuita. Am auzit pe aici o gramada de blabla-uri cum ca pomii sunt din pepiniere, ca ei abia asteapta sa fie taiati, ca nu se intâmpla nimic planetei, dimpotriva, e tare bucuroasa ca o mai „tunde” cineva.
Anul asta faceti brad in casa. Incercati ceva mai creativ. O sa fiti surprinsi cât de bine face la creier si la comunicarea cu cei dragi. Nu e nevoie sa aveti cel mai frumos brad de pe strada, cea mai luminata casa, cel mai frumos ornament „adus din Laponia”.
Nu e nevoie nici sa incepeti cu scuza „da’ nu stiu sa fac nimic cu mâinile”, „am doua mâini stângi când vine vorba de…” etc. Exista Pinterest, exista youtube, exista milioane de oameni care isi hranesc ego-ul explicând altora cum se face. In detaliu. Profitati de asta, unul din putinele lucruri bune ale Internetului (dupa porn).
Orice chestie care seamana cu un brad – fie si mai abstract – poate inlocui pomisorul ala verde. Si, cel mai important, veti câstiga câteva ore cu copilul sau cu cineva-ul vostru drag.
Iar daca va simtiti in vâna pentru lucruri si mai „crazy” in viata voastra, reduceti, doar anul asta, cheltuielile cu cadouri. Macar 10%. Ati pus deoparte 500 lei pentru cadouri, cheltuiti doar 450 lei. Faceti ce vreti cu restul, nu e musai sa-l dati cuiva sau sa faceti „fapte bune”. E un lucru imens faptul ca ati reusit sa cheltuiti mai putin. Si sa zâmbiti mai mult.
La noi a devenit o tradiție să tăiem toți copacii ce-i găsim în cale. Nu mai vorbesc de brazii de Crăciun. Dacă cineva vrea să miroase cetina, poate să meargă pe munte, nu să vină muntele la el în casă.
„exista milioane de oameni care isi hranesc ego-ul explicând altora cum se face. In detaliu.” Asa e.
the amount of burn is TOO DAMN HIGH!:))))
So, I got my Christmas present right here
arhi, fa un dus rece. Daca nu scade, incearca supozitoare.
Fluture parca nu mai esti Fluture, articol bine scris, o idee simpla, solutii simple, te transformi, evoluezi in ceva mult mai bun.Me like!!!
Astept cu nerabdare sa evoluati si voi, unii comentatori.
Din omidă în fluture…
Din fluture în ce s-ar putea transforma?
In gugustiuc.
Te imploram sa ne ierti ca nu ne putem depasi limitele cu viteza cu care esti obisnuit. Te asiguram ca, in urma articolelor tale, facem eforturi intense in directia asta.
Mai ontopic asa, pana anul trecut tot aveam eu ideea ca, in loc sa cumpar brazi taiati, ar fi bine sa cumpar puieti in ghiveci si sa ii plantez dupa craciun. La al treilea pom uscat am renuntat.
Anul trecut am facut un brad din scanduri. In timpul anului il tin in pod, pe post de polita. De craciun il aduc in sufragerie si il impodobesc. E fain.
Nu lentoarea e buba…
În influencer.
Sincer ma așteptam la un link profitshare la sfârșitul articolului.
Referitor la fapte buna. Cum vi se pare ca trebuie sa faci fapte buna pentru ca vine Craciunu?
Nu trebuie sa faci o fapta buna. O faci ca vrei. Când vrei.
@fluture deci nu trebuie? ok, chiar vroiam sa incep sa fac o fapta buna pentru ca vine craciunul.
@Marian
Ideea e sa nu aștepți pastele cailor..
PS: și nu ma refer aici la joia iepelor
@Mihaela nu, nu astept pastele cailor sau al iepelor da nici nu voi fi mai bun doar pentru ca vine craciunu si asa trebuie in perioada asta.
@fluture, daca iti faci enable la voting pt userul tau, promit ca fac o fapta buna
Vlad, nu poti face fapte bune fara „daca”?
Să-mi bag, am crezut că e scris de Vali. Abia din comentarii mi-am dat seama că e Fluture. Chiar am zambit după ultima propoziție. Bravo!
Uimire si cutremur – Amélie Nothomb. Desi prefer titlul in franceza, Stupeur et tremblements.
Buna de citit in zilele libere de Craciun…
…cu miros de cetina.
hai sa taiem orice ar putea sa ne placa. Sa murim bogati!
Pentru unii oameni stresati si cocosati de munca, impodobirea bradului si a casei cu luminite,alaturi de familie, pentru a crea o atmosfera specifica Craciunului(care o fi ea), este una din putinele bucurii pe care le au.
Unora le aduce aminte de copilarie, altora de oameni care nu mai sunt etc
Pentru putini oameni as spune. Pentru majoritatea e o corvoada, dovada fiind alergaturile dupa un brad frumos in ultima zi…
În ultima zi alergi după un brad ieftin, nu frumos.
Încep să fiu de acord cu tine din ce în ce mai des. Și asta mă sperie.
Ce-ai făcut cu @fluture? Sau o fi de la mine?
În privința bradului, am renunțat de câțiva ani la cel natural, dar nu fiindcă imaginație sau timp mai mult petrecut cu copiii sau ce mai zici tu. Pur și simplu, era să-mi tai piciorul cu toporul când am încercat să-l cioplesc ca să intre în suport. De atunci folosim doar artificial. Iată, însă, că anul ăsta, inspirându-mă din ce ai scris, s-ar putea să încerc și altceva cu piticii.
evoluezi si tu parca te vad peste vreo 2 ani, „bai, Fluture, am recitit articolul ala, mare dreptate ai avut” :-))
Ei, hai, să nu exagerăm! 😜
tree-less for the past 6 years and counting
o sa-i spun sotiei ca momentul schimbarii a venit si incepe cu noi:
http://www.architectureartdesigns.com/wp-content/uploads/2014/12/17-Extremely-Creative-Christmas-Tree-Ideas-That-You-Can-DIY-This-Christmas-2.jpg
Ba tocmai, ca bradul de craciun este una dintre putinele traditii „autentice” care a ramas in sarbatoarea asta tot mai consumerista. Eu zic ca din contra, pastrati bradul si incercati sa petreceti cat mai mult timp in perioada asta alaturi de cei dragi. Lasati city-breakurile, excursiile la ski in poiana si incercati sa petreceti cat mai mult timp cu familia (parinti, bunici, copii, nepoti).
Aveti timp tot anul pentru excursii, ski, si bricolaj :).
Bricolajul este un stil de viata.
Citest asta in timp ce stau la masa cu patru englezi ce se plang ca nu au terminat ” Christmas shopping”. Unul din ei a inceput din septembrie si acum plange ca are o gramada de cadouri de impachetat. Beat that.
Cam nepoliticos din partea ta, dar fie…
Poate cand mai cresc copii ma fluturas, ca la mine acum nu exista „uite, arata parca a brad si astea aduc vag a luminite”. Macar nu fac mofturi la faptul ca e de plastic…
noi probabil nu suntem foarte eco fiindca am luat un brad artificial, fain, des, trage chiar a brad adevarat. Motivul? Pentru ca astora mici le place impodobirea lui si li se pare frumos. Nu suntem axati pe cadouri, consumerism etc, cand vor creste daca nu vor tine sa fie impodobirea bradului o chestie de familie cum e acum, probabil vom renunta la el, dar pana atunci…las pinterestul sotiei
Complet de acord cu ideea de a o lasa mai moale cu consumul furios care caracterizeaza perioada Craciunului, dar exemplul cu bradul e prost ales.
Brazii aia chiar vin din pepiniere, nu e un bla bla, si in cei 5-10 ani cat le ia sa creasca pana sunt taiati, ei produc oxigen.
Daca nu ar mai cumpara nimeni brazi de craciun, pepinierele nu ar mai exista si implicit nu ar mai exista nici oxigenul produs de brazii din pepiniere pe perioada cat traiesc.
Sigur, se poate argumenta ca terenul ala ar fi plantat cu copaci oricum, dar pe de o parte nu stim daca chiar asa ar fi (in Romania probabil nu), si pe de alta parte chiar si daca ar fi plantat, ar produce exact la fel de mult oxigen cat produce si acum cand e folosit pe post de pepiniera, deci in cel mai bun caz nu ar fi nici o diferenta.
iar brazii artificiali sunt cea mai proasta alegere, pentru ca polueaza si cand sunt produsi, si dupa ce sunt aruncati, in timp ce un brad natural reduce poluarea cat traieste si dupa ce e aruncat nu polueaza, fiind lemn.
cat despre daca avem sau nu nevoie de brad de craciun, aici decide fiecare pentru el, pentru mine de exemplu bradul e highlight-ul craciunului :))
Apropo, poate imi sugereaza cineva care vrea sa isi hraneasca ego-ul niste solutii non-distructive de prindere pe un perete varuit simplu care sa poata sustine niste ghirlande de care sunt legate cateva globuri.
Atunci cand vorbim de pereti si gauri doar un singur raspuns exista: bormasina, desigur ar mai fi si dinamita dar avand in vedere ca este vorba de ghirlande eu zic sa ramai la bormasina.
Nedistructive ar fi antigravitatia sau ce-l face pe spiderman sa stea atarnat de pereti.
https://www.tesa.com/en/consumer/mounting-hanging-sms/adhesive-strip-powerstrips
folosit large (sustin greutate de pana la 1,5kg), nu am incercat insa sa le dau jos pe urma (ei se lauda ca se indeparteaza fara sa lase urme, nu stiu daca e adevarat, eu am avut nevoie de solutie mai permanenta :)).
Scoci transparent lat.
Sau banda dublu adeziva.
Asta persupunand ca nu vrei sa te spanzuri de ghirlande iar ghirlandele nu sint foarte grele.
‘command hooks’ pe amazon. lipiciul se ia fara sa strice peretele.
Foarte buna ideea, eu am trecut de faza cu sarbatorile consumeriste-religioase. Acum sarbatoresc, ca trebuie din cand in cand o sarbatoare, nu, cand vin updat-urile la iOS. Ma bucur asa mult de fiecare data, imi sun prietenii e f frumos. Nici nu trebuie sa faci vreun efort e smecherie mare ce sa zic.
E bine ca poti sa suni dupa un update de iOS..
Tara asta e formata din oameni care uita trecutul.Ne merge asa prost pentru ca ne repetam greselile. Dupa ce ai jignit pe toata lumea si te-au injurat toti,acum dupa un articol ok te divinizeaza .De ce am avut impresia ca oamenii de aici sunt diferiti de votantii PSD?
Hey, o paranteza. Majoritatea brazilor pentru sarbatoarea asta sunt plantati special, in pepiniere. Nu taie nimeni padurile pentru brazi de Craciun.
Legenda spune că Fluture sărbătorește Festivus și are în sufragerie un stîlp de aluminiu.
In timpul liber e arhitect si doarme sub birou :))
articol pentru saraci. pai si noi astia care avem bani de ne supara ce sa facem cu ei boss?
Voi, nimic, stati pe aici sa ne mai faceti niste review-uri la Bmw si Porsche.
Ideea este interesanta și se pliază pe trendul eco, home made și timp de calitate petrecut în familie, practica însă ne omoară pe mulți, me included..
Sa fiu în ton cu vremurile, problema brazilor tăiați și cu atât mai mult a celor crescuți în pepiniere în acest scop este o falsa problema, nu din cauza Crăciunului, când vrea și omul sa aibă un strop de natura în casa, defapt în cutia lui de chibrituri de pe verticala (fiindca majoritatea cu casa pe pământ și nitel teren au un brăduț pe care îl împodobesc anual, sau în ghivece care rezista) se produc dezastrele ecologice cauzate de tăierile ilegale și în masa a fondului forestier.
Eu sunt de părere ca familiile care vor sa aibă de sărbători un brăduț adevărat nu ar trebui blamate, în primul rand ar trebui să-și permită să cumpere unul provenit dintr-o pepiniera (sa nu existe alta varianta) și mai ales sa existe o modalitate ca după ce trece perioada, aceștia sa fie colectați și reciclați, în nici un caz sa zacă în fata blocurilor sau sa te trezești ca ți-l arunca direct pe geam.
Crearea în familie a ornamentelor pentru un brad adevărat poate fi deasemenea o provocare pentru parinti și o bucurie pentru cei mici.
Ai înțeles greșit. Tebuie sa fie o provocare pentru cei mici și o bucurie pentru părinți, că scapă cîteva ore de ei.
Nu știu ce sa zic, ai mei sunt mici acum, sa ii las cu foarfece și tot arsenalul mi-e ca își scot ochii, deci provocarea e de partea mea..
Cateodata nu observ din prima ca articolul nu e scris de Zoso. Dar dupa maxim 2 randuri r4alizez ca e iar Fluture si ies instant…
ai putea iesi si mai repede daca m-ai scuti de comentariu…
No și acuma eu ce ma fac, ca deja am făcut bradul?
– cu copiii
– cu distracție și râsete
– cu turta dulce și ceai
– cu jucat fotbal cu globurile.
#consumerism
Ce faci? Continui cu voia buna, cum ai inceput. La anul, daca vrei…
Băăăi, moș Grinch, ticăloși sunt ăia care taie vârful unui brad matur. Eu am de vreo 10 ani de ăla din plastic pentru că am termopanele cu o singură deschidere și nu mai pot să arunc bradu pe geam când se usucă.
Nu e, vreau sa ma imbuib. O viata ai, si acum vrei si in asta economie ?
Mă mir că nu a apărut încă nimeni de la ceva ong cu protecția mediului care să explice că de fapt, brazii de plastic poluează mai mult.
Pai nu mai este nimic de explicat. Toata lumea stie ca sunt mai poluanti
Aha !
Trebuie să nu mai pierdem ore să impodobim bradul natural, ca să pierdem ore să inventăm un brad din cine știe ce tampenii
Te-ai gândit bine
Asta e fluture. Ba sa dea dracii. Asa da ma fratica hai ca parca ti-a trecut ciclul. Alta viata. Acum daca nu te-ai mai stresa le ce comenteaza altii si n-ai mai sarii de cur in sus ar fi excelent Cum e aia cu cainii latra?
Sunteti cam multi pe aici care aveti un fetis cu „ciclu”. Mereu când va citesc am impresia ca sunt la mine la tara, acum 100 de ani.
Nu e vina lor, săracii.. :))
Vin traumatizați de acasa de neveste, care înainte de perioada practic se transforma, și nu tocmai în ceva frumos..
Si la final cand tragi linie iesi mai scump cu bricolajul decat cu un glob cumparat din jumbo pentru ca productie in masa. Pom de craciun? Plastic de vreo 14 ani ce inca se tine bine, impodobeala e aceeasi ca acum 10 ani, aceleasi globuri si alte magarii… tu crezi ca afecteaza cu ceva padurile din romania daca s-ar taia brazii din padure? Te inseli amarnic, vezi la sibiu in curte la austriecti cati pomi s-au taiat prin interpusi… desigur, ilegal.
Bradul meu de Craciun sta in cutie si asteapta sa fie despachetat .. pentru a 15-a oara
Nah, toti brazii la ghiveci pe care i-am luat s-au prins in gradina, singura chestie care imi aduce aminte ca e craciun e mirosul de brad, I’m Dr. Green Hands! Asa ca anul asta tot bradut la ghiveci iau, balariile alea de le vad pe fb in loc de brazi mi se par atat de triste si hipsteresti!
Am recitit articolul și cred ca am mai prins câteva lucruri pe care vroiai sa le transmiți, e foarte posibil sa mai fi omis vreun aspect, fiindca acest consumerism se observa foarte bine în mediul online.
Intr-adevar nu avem nevoie de brad de Crăciun, defapt dacă mergi pe aceasta cale ajungi la concluzia ca lista lucrurilor dispensabile este o lista infinita, spre deosebire de cealaltă.
Ideea e sa ajungi sa ai o lista de lucruri indispensabile care să-ți asigure viata pe care ți-o dorești.
Referitor la Crăciun și fapte bune, acest laitmotiv ca de Crăciun trebuie sa fii mai bun, mai darnic etc, tine de o tradiție sa zicem bună, dar erodata în timp și golita de sens. Nu am avea nevoie de o astfel de tradiție dacă oamenii ar fi permanent conștienți de însemnătatea și puterea faptelor lor.
Eu încă ma mai minunez de exemplu cum pot sa am o viata normala, sa cumpăr cadouri unor cunoscuți care au de toate, sa rad, sa ma bucur când știu ca sigur în acel moment cineva suferă de sărăcie, de foame ori de frig..poate chiar un copilaș.
Si sigur astfel de cazuri vor continua sa existe cât noi vom fi ocupați cu lucrurile noastre indispensabile..
nu cumparati brad, bricolati-va unul din lemn de stejar!