Nu poți și cu bani, și devreme acasă #2

Am uitat să zic ceva la articolul anterior.

Românului îi stă ciorba în gât dacă știe că vecinul lui are mai multă ciorbă

Nu contează că ciorba lui e făcută bine, că nevastă-sa e în țîțele goale când îi aduce ciorba la masă, că are mașină, casă, și nevastă mai bună decât ale vecinului, dacă ăla are mai multă ciorbă nimic nu mai contează. Nu o poate savura, îi stă în gât.

Schimbați ciorbă cu ce vreți voi.

Românul plânge că e greu, dar n-ar renunța sau schimba ceva

Am o vecină…bine, e mult spus vecină, e o tanti care stă prin zonă și uneori parchează în dreptul casei mele și vorbește la telefon. N-am băgat de seamă până când, într-o zi făceam grătar în curte și tot o aud pe asta că se certa tare de tot cu cineva. Cu plânsete, cu strigături, cu distracție. Inițial am crezut că e cineva pe stradă care face asta, că se auzea tare, dar nu, tanti avea trapa deschisă și se auzea prin boxe și ce zicea și cealaltă persoană. După ce a încheiat discuția, a început să plângă, și a plâns vreun sfert de oră.

Long story short, tanti asta luase un X5 în leasing, ea având 1.60 cu tocuri, și nu mai putea plăti rata la ei, că businessul nu mai mergea așa bine ca atunci când îl luase, și începuse să aibă probleme de sănătate, să nu mai doarmă noaptea, să aibă pulsul mare. Clasic.

Asta acum doi sau trei ani, într-o vară. Ce mașină are acum tanti? Hai, ghiciți. X5 nou. N-a învățat nimic.

fun-pain-stoppers

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Cum nu invata nici cititorii tai ca dupa un articol bun,Fluture , ii injura in 7 articole proaste.

    Pana una alta tanti s-a obisnuit cu acel stil de viata ,afacerea a revenit la normal -> x5 nou.
    Crezi ca e cineva care daca are ocazia nu revine la stilul de viata cu care s-a obisnuit?Crezi ca mutu scotea nasu din cocaina daca nu il prindea?Crezi ca Becali nu indoia ultimul model de (masina scumpa) cu ranga daca nu patea tot ce a patit?

    00
  2. Romanul are impresia ca numai romanii sunt asa.

    00
  3. NOU
    #6

    Generalizezi.

    00
  4. asa e bah. De la bani si devreme acasa m-am ingrasat. Acum tre sa o ard pe la sala

    00
  5. Ce spune zoso a zis si in articolul trecut. Cu cat vrei mai multe, cu atat sacrifici mai multe. E normal. Ca sa obtii mai mult, trebuie sa risti mai mult. In fond, cel care castiga minimul pe economie (care clar nu e un salariu decent in Romania, by all means), in niciun caz nu are responsabilitatile (profesionale) ale unuia care e patron. Asta in niciun caz nu inseamna ca el nu trebuie sa aiba un salariu decent ca sa poata sa traiasca mai bine decat de pe o luna pe alta, doar o gandesc strict din perspectiva responsabilitatilor. Elocvent mi se pare exemplul angajatilor Metrorex, care vor salarii mai mari (las deoparte lupta pentru putere si beneficii din spate, ma refer strict la solicitarea pentru salarii), cand ei deja au salarii uriase. Cat mai vrei? Mi se pare un exemplu bun de neintelegere a cat valoreaza de fapt munca ta. Stai intr-un tren toata ziua. Clar ti-as da bonus fiindca sigur innebunesti sa stai 20 de ani sa vezi doar un tunel toata ziua, dar cum poti sa vii tu sa te platesc cu 10.000 de lei net pentru asta, cand un manager de companie maricica nu ia banii astia?

    00
  6. Problema e cind titele nevestei atirna in oala de ciorba!

    00
  7. o sa-mi intreb seful, om cu multa scoala, mega pregatit, senior dipl. ing. etc cum se simte cand dupa 30 de ani de munca are acelasi salariu ca un prieten corporatist (ceva analyst blabla) cu 10 ani de munca si fara facultate terminata. si exemplele pot continua.
    pe mine ma doare la banana. incerc sa-mi creez o bula de fericire si sa fac doar lucruri care imi aduc satisfactie si ma fac sa dorm linistit.
    ieri l-am apostrofat pe un tampit care mi-a taiat calea si era sa-l pocnesc. am oprit in dreptul lui si l-am atentionat dar fara sa-l injur. am vazut ca era cu un copil (8-9 ani), am vrut sa ma abtin dar am simtit nevoia sa-l fac atent si sa aflu de ce dracu a luat decizia aia. imediat dupa mi-a parut rau si imi venea sa-l caut si sa-mi cer scuze. azi am aceeasi senzatie…

    00
    • Esti genul care spune multumesc bancomatului cand scoate banii. :D

      00
    • Zici tu că-ți creezi „o bulă de fericire”, dar prima parte a răspunsului arată ceva frustrări. Nu văd legătura, trebuie NEAPĂRAT ca un om cu foarte multă școală să câștige foarte mult? Nu are sens problema expusă de tine, îmi pare rău.

      00
    • @ciuby: legatura era chiar cu subiectul…Captain obvious reporting for duty

      00
    • @Ciuby.
      Nu „trebuie NEAPARAT”, dar in teorie salariul ar trebui sa reflecte gradul de responsabilitate si importanta muncii pe care o face omul ala, in functie de valoarea unui contract.
      Insa intr-o piata a muncii disfunctionala in care firmele primesc contracte pe orice alt criteriu inafara de calitatea muncii, o sa ai exempla care sfideaza logica in care baietul care ii instaleaza sefului Windows-ul e mai bine platit decat inginerul care proiecteaza un pod contractat de firma, pentru care raspunde „cu capul”.

      Si asta doar pentru ca seful,care a avut inainte un abator a prins ACUM un contract de pod de la un veric si nu stie daca-l mai prinde pe al doilea, asa ca n-are rost sa plateasca bine sau sa construiasca vreun fel de echipa, ca afacerea lui nu depinde de aia, ci de relatia cu vericul. Acu intelegi?

      00
    • @Habarnam, nu știu despre ce piață a muncii vorbești tu, că eu trăiesc în aia în care oamenii BUNI sunt foarte greu de găsit și nu au de ce să lucreze la firme de gherțoi care prind contracte cu statul prin verici.

      Discursul cu oamenii meseriași plătiți foarte prost doar pentru că au ghinion nu prea mai ține în perioada asta, pe piața de muncă e mare foame de oameni competenți.

      00
  8. Hahaaa, ce tare-i aia cu ursu brun care atacă muncitori români din zona HarCov. O fi cerut ursu că vrea o oaie în română și ăia nu au înțeles :)))

    00
    • cardio, bos, cardio.

    • Citat de centenar din articol:

      „De asemenea, ursul a fost surprins și pe strada Henri Coandă de doi cetățeni din zona Covasna – Harghita, care de altfel sunt obișnuiți cu prezența acestor animale sălbatice. „Iștenem” (Doamne), au spus cei doi. Se pare că urșii „au priză” la persoanele care vorbesc limba maghiară ținând cont că și pe șantier erau câțiva muncitori care vorbeau maghiara.”
      Pai cum plm sa nu aiba „priza” daca de 15 ani ursu numa maghiara aude in padurile din zona…(fostele paduri…).
      Hehehe.

      00
    • Apropo de paduri si topoare…giful ala…damn son!

      00
  9. Poza pare sa fie de la medicamentul preferat al lui Nastase, Revolverin Forte.

    00
  10. Faine algocalminele alea din poza.Pacat ca nu se baga si la farmacia Parlamentului,sa se dea cate doua macar,la fiecare parlamentar.Ca sa nu-i mai doara capul,desigur.

    00
  11. Din proprie experienta zic ca se poate, astazi lucrez part-time de acasa, pentru clienti straini.
    Se poate si cu bani si cu timp, iar ca sa faci asta trebuie sa iesi din zona ta de confort numita salariu fix la corporatie si a incepi prin a „schimba ceva” (exact ce zice sus). Pe langa asta trebuie sa te uiti prin lume si sa vezi ce domenii se pliaza pe dorintele tale de a lucra X ore. Evident pentru a ajunge acolo trebuie sa depui initiativa, efort, deplasari si potential cativa ani de lucru pentru a te aseza in domeniu (experienta)

    Acum daca vine cineva si imi spune, da, dar tu lucrezi in IT si plm.. pai tocmai asta este ideea, daca asta merge azi, schimba ceva si intra in domeniu. Si intradevar m-am intalnit cu destui care au venit din alte domenii fara facultate si s-au straduit si au reusit.

    Doar ca au ajuns dintr-o corporatie in alta, poate cu ceva beneficii mai ales daca nu esti in Bucuresti, dar nu e mare diferenta. Ai schimbat plantatia cu una mai decenta.

    Pentru a reusi nu trebuie neaparat sa fii in IT, poti fi la fel de bine tamplar, electrician, instalator si sa te vinzi exact cate ore vrei tu pe saptamana. Ideea este sa controlezi tu acel numar de ore, sa ai aptitudinile necesare care sa iti ridice tariful orar si daca vrei sa stai mai mult acasa, stai mai mult acasa.

    00
    • Sunt sigur ca daca de maine nu mai merge la fel de bine in IT, ai lasa la 40-45 anii experienta la o parte si ai lua-o a doua zi de la capat ca sculer-matriter sau lucrator prin aschiere, coleg cu unii jumatate din varsta ta.
      Ba baieti, mai lasati TEDx-ul ma, ca mai si tampeste.
      Stii cine se reprofileaza cu succes sigur la 45-50 de ani intr-o noua meserie? Casierii aia aproape de varsta pensionarii de prin supermarketuri. Acolo e partea de sub apa a „reprofilarii de succes”.
      Stiu, e pe alta nisa, apar mereu alte limbaje, nu e cazul tau…

      00
    • uite ca am exemple in familie de oameni care nu s-au lasat balta la 45+ dupa ce si-au pierdut locurile de munca (in 2010) sau alta persoana la 55+ cand s-a saturat de stresul din IT (2017) s-a reprofilat pe altceva.

      casierele de la supermarketuri nu au avut si probabil nu au nici acum ambitie sa faca nimic si atunci atitudinea lor este ca lasa, ce conteaza. sunt convins ca sunt casieri si la 25 – 30 de ani (deci nu studenti) care nu misca un deget.

      eu nu ma uit si nici nu am fost la niciun tedx. daca vrei sa te scoata asa ceva din rahat sau sa te aduca unde vrei tu, o sa ramai tot casier. tu esti singurul care poate sa faca ceva pentru tine. e o chestiune de atitudine si de lene.

      00
    • @habarnam – am schimbat vreo 4-5 domenii de activitate in ultimii 20+ ani. Ultima oara fix la 45 de ani – am plecat de la un job intr-o corporatie IT unde aveam aproape toti colegii mai tineri decat mine (si ceva mai prost platiti). Probabil ce a facut diferenta intre mine si colegii mei mai tineri a fost deschiderea de a invata continuu cate ceva nou.

      BTW: pe diploma mea de liceu scria mecanic masini si utilaje si probabil ca nu mi-as prinde degetele facand ceva conex.

      00
    • @Ion si Marius CC
      Mie-mi place sa fiu contrazis, cel mai mult cu argumente. Asta cu „am eu un prieten care are un frate al carui bunic….” nu prea ajuta mult. Ok, s-a lasat de IT si s-a apucat de? Sau care sunt alea 4-5 domenii, in mare? De ce te-ai lasat de ele, plictiseala sau …? A fost mai bine sau mai prost dupa?
      CONTEXT

      Altfel , sunt sigur ca exista cazuri de genul asta, dar sunt si mai sigur ca in 99% din ele e vorba de un context pe care toata lumea se fereste sa-l spuna, context care schimba radical datele problemei.

      Cei pe care-i cunosc eu si „s-au reprofilat” se incadreaza in doua mari categorii:

      1. Aia a caror meserie a devenit brusc irelevanta ( vezi toti din industria privatizata in anii 90) si care au trecut la a face munci mult sub pregatirea lor pe salarii mai de nimic.
      2. Unii care-au pierdut „pilele”, au dat faliment si au luat-o de la munca de jos.
      3. Unii (probabil ca astia ai vostri) care s-au lasat de job-ul foarte banos si s-au apucat de o mica afacere care sa le asigure ceva venit, dar asta dupa ce si-au pus toti sacii in caruta si nu mai risca mare lucru.
      4. Unii care brusc au avut vreo ruda inregimentata politic si, din nevoia de-a face „afaceri” cu cineva cunoscut, au plecat de la job de contabil si brusc au firma lor de „succes” de „consultanta agricola in crescut hamsteri cu blana roz”…
      5. Unii care au plecat de undeva si au incercat 3-4-5 afaceri pe care le-au pus toate in cap.

      Acum, toate astea pot sa intre la categoria „reprofilare”, ceea ce le diferentiaza e procentul. Adica ala de succes (o duc mai bine dupa decat inainte) si ala de numar pur.
      Daca in cazul nr. 1 vorbim de procente intregi din populatia tarii care au inundat piata muncii, in restul cazurilor de 2-3 rasfirati dintre care aia care chiar o duc mai bine decat inainte sunt 0,01%
      Si tendinta este sa transformam doar cei 0,01% in regula pe care s-o vindem de buna altora.

      00
    • @habarnam – ion spune că se poate, nu că e o regulă. Nu e simplu și probabil că majoritatea nu are resurse (unora le lipsește și motivația).

      Cât despre mine profesor, agent de vânzări, tehnoredactor, sysadmin, programator, trader. Mereu am plecat la mai multi bani.

      00
    • @habarnam in cazul meu: ospatar, call-center, programator la multinationala, detasari externe prin multinationala, contractor pe afara prin umbrella corporations si acum finally PFA remote pe baza contactelor pe care mi le-am facut in ultimele 2 pozitii.

      A durat 8 ani.
      Se poate, nu exista un traseu pe care il poti urma din punctul de vedere al job-urilor. Fiecare are aptitudini diferite si munceste diferit.

      Singura regula pe care o pot extrage: tine ochii deschisi si uita-te prin piata, nu te ingropa in cea ce faci daca nu iti convine (nu te baza pe promovari) si in cele din urma sa nu fi lenes – implica stres, o doza de risc si studiu/munca extra.

      00
  12. Saraca de ea…dar cine are x5? tot ea plangacioasa

    00
  13. N-a învățat nimic?

    Lasă c-o să învețe odată și odată.

    Când te lovești de greutăți care-ți lasă o traume emoționale te schimbi și dacă nu vrei.

    00
  14. pana la urma, x5 e o masina buna sau nu? pentru oras cred ca-i mai ok x3.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile