De ce Bucureștiul merge doar cârpit pe alocuri…

…și nu reparat bine ne spune un arhitect:

„România ca ţară nu prea a avut planuri pentru dezvoltarea marilor oraşe, decât cu anumite excepţii. Bucureştiul însă nu are nici în acest moment cadastru. Oraşele din Ardeal aveau acest lucru din vremea imperiului austriac. PUG-ul (planul urbanistic general) Bucureştiului nu se poate finaliza pentru că oraşului îi lipseşte cadastrul. De aici vine şi marea problemă de construcţie a Bucureştiului”, spune Dorin Ştefan, cel care deţine biroul de arhitectură cu acelaşi nume.

Adică nu se știe cui aparțin unele clădiri sau terenuri, ceea ce lasă loc pentru învârteli de tot felul. Pe lângă asta, când e de reparat, de evacuat, de executat, lipsa asta de proprietari din acte lasă loc unui oraș deplorabil, cu clădiri căzute sau în pericol să cadă, cu focare de infecție și tot felul de minuni.

De pildă, Poteraș a intrat la bulău, a venit Rareș Manescu, care n-a făcut nimic, după care altul la fel. Negoiță face învârteli de rupe. Firea e incompetentă și tare în gură și în festivaluri și atât. Deci și oamenilor le place.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Cui ii pasa ?…

    00
    • bucureștenilor in mod sigur nu.

    • NOU
      #3

      ne pasa tuturor pentru ca Bucurestiul a devenit insuportabil atat ca trafic rutier cat si pietonal, calitatea aerului este infecta, calitatea constructiilor este la pamant etc …
      – problema nu e ca nu se face cadastru ci de ce nu se face cadastru : pentru ca inca mai este foarte mult de ciordit asadar existenta legilor i-ar impiedica sa mai fure !

      00
    • Mie unul, da, imi pasa. Orasul asta mai are o mica problema ce-l loveste peste glezne: cei 7 conducatori

      00
    • cei 7 conducatori…suna misto, a Yakuza

      00
  2. Da dar avem, în curând, cele mai fiță autobuze.
    O să stăm în trafic în condiții de lux, poate cu aer condiționat și Wi-Fi.

    00
  3. Si avem si iepuri de Pasti si bancute placate cu aur.Ma rog nu sunt chiar placate cu aur dar pretul lor este ca si cum ar fi.

    00
  4. Bucurestiul este rezultatul unor indelungi compromisuri si lipse de decizii in privinta unor lucruri care conteaza. Pune asta plus talentul nostru natural de a forta legea si ai imaginea de ansamblu.
    In acelasi timp este si cea mai mare aglomeratie urbana din tara si nu sunt semne ca se va schimba asta asa ca situatia se va perpetua ca na suntem oameni

    00
  5. E de la sine înțeles.
    Îmi imaginez cronologia: vin comuniștii în ’47, toată țara e declarată un imobil public și niciun om nu poate să dețină ceva dacă statul nu vrea (deci într-o rentă continuă, că poate e „inamic al boborului” iar drepturile omului la proprietate încurcă, „toate-s relative”), vine ’89, trece ’89, o mulțime de oameni fie își cumpără proprietatea de la stat, fie o declară moștenitoare fiindcă s-a confiscat la un moment dat în timpul regimului comunist, fie șmecherii cu politicienii jonglează în așa fel încât să nu le dea oamenilor proprietățile (știu și eu două cazuri + încă unul de pe un site legat de corupție).

    Una ca una, că se înțelege de ce nu se poate face PUG-ul general: s-ar descoperi „particularități” interesante pe care unii nu vor să se afle. Deci, se prea poate să existe și un interes aici.

    Ceea ce ar fi uimitor de aflat e dacă a existat un PUG din vremea interbelicului, să aflăm pe urmă că și pe vremea aia nu se știa ce și cum. :D :lol:

    Însă, ce nu pot să pricep în cazul Ardealului, că tot e prezentat ca model, în așa fel încât îmi creează o ură profundă, este retrocedarea de pământ sau comune unor descedenți pretinși ai grofilor. Sinistroșenia asta, pe lângă faptul că ei din Transilvania au votat imens cu Fidesz & cu Jobbik, nu se pot calma vreodată apele.

    00
    • …. cadastrul din ardeal nu a fost introdus de unguri ci de austrieci. o diferenta suficient de subtila incat sa o rateze multi dar extrem de semnificativa.

      si nu inteleg partea cu votul transilvaniei pentru extremistii din ungaria. poate te referi la aia cateva zeci de mii de cetateni romani care au si cetatenie maghiara? ce te face sa crezi ca daca ei nu s-au chinuit sa se deplaseze pana la sectia din sat la alegerile din romania s-au deplasat de la cateva zeci la cateva sute de kilometri pentru alea din ungaria?

      00
    • Black, acei „cetățeni români” sunt unguri. Dacă faci pe orbul, nu-ți faci simpatie, îmi dai dreptate pe o altă suspiciune.

      00
    • @Alupigus: Asa-i ca nu cunosti prea multi romani de etnie maghiara? Taci mah din gura.. Ai vazut tu pe net 3 orase/sate de prin Harghita prostite de UDMR si crezi ca la asta se rezuma ungurimea din Romania?

      00
    • NOU
      #16

      Mda, ca ardelean sa te lauzi cu ce a ramas dupa ocupatia austro-ungara e ca si cum ai fi baiat de bani gata si te lauzi cu Audi-ul primit de la tata in fata unuia care s-a luat un Logan

      00
  6. Legat de Negoiță și S3, într-o zi traversam un bulevard și aud, fără să vreau, două babe sulimenite care discutau:
    -Ce de verdeață, zise prima privind la scuarul dintre sensuri
    -Da dragă, ne-a pus dragul de Robertino, uite cât de frumos.
    PSD a caștigat în S3 cu peste 70% iar alintarea mieroasă pentru infractorul ăla de Negoiță arată cât de îndobitocită e populația. Asta în condițiile în care individul ăsta a fost propus să candideze la S3 doar pentru că poartă numele Negoiță, bazându-se la vremea respectivă pe confuzia numelui cu Liviu Negoiță. A fost anchetat pentru evaziune fiscală (posibil să fie înca), pentru proxenetism, a absolvit liceul la 31 ani si are un doctorat copiat în totalitate. Dar vorba aia: a furat bă dar a și facut! Și ghici ce, tipul ăsta va fi votat in continuare pentru că el a lasat în trecut tot ce a făcut, acum lucreaza în domeniul public și e om cinstit.

    00
  7. Cadastrul, da, este un motiv dar este mai mult o scuza*.
    Ce ii lipseste orasului e o pereche de coaie de primar care sa ia niste decizii nepopulare, pe termen lung.
    Ce are din belsug, si va avea din pacate in continuare, e politicianismul gaunos al unor primari hoti si incompetenti precum si o mare masa de bovine care ii voteaza.

    */La nivelul Bucurestiului nu ar fi fost o problema sa termine cadastrul in mod gratuit, accesand fondurile disponibile de vreo 10 ani pentru asta. Dar smenurile cu terenuri au fost mai tentante…

    00
    • „Ce ii lipseste orasului e o pereche de coaie de primar care sa ia niste decizii nepopulare, pe termen lung.”

      De acord, dar doar partial. Fara sprijinul guvernului, nu se poate face mare lucru. Dezvoltarea metroului tine de guvern. La fel centura ocolitoare. La fel extinderea spre zona metropolitana, in zone care nu sunt in intravilanul Bucurestiului. La fel o eventuala retea de trenuri urbane, refolosind in mare parte infrastructura feroviara existenta.

      E nevoie de administratie locala „cu coaie”, dar si de un guvern care sa o sustina masiv.

      00
  8. În fața bocului meu e un spațiu verde destul de mare. Acum vreo cinci ani, pe vremea lui Piedone, a venit REBU și a înconjurat cu un gard de doi metri o porțiune din el.
    Evident, în interiorul împrejmuirii au început să se strângă gunoaie, aruncate de bravii cetățeni ai sectorului 4.

    Am trimis la Primărie o grămadă de mesaje. La ultimul, am primit răspunsul de mai jos:

    „Urmare adresei dumneavoastră transmisă Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti,
    retransmisă Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4, înregistrată cu nr. 2420/22.01.2018, prin care ne sesizaţi existenţa unui teren insalubru […], vă comunicăm faptul că s-a început procedura de identificare a proprietarilor, în vederea igienizării şi salubrizării terenului.
    Vă mulţumim pentru colaborare.”

    Circulă o legendă cum că fiecare primar de la S4 a avut/are un consilier special care se ocupă numai cu asta – găsirea de terenuri cu situație neclară și „rezervarea” celor de interes.
    #iloveromania

    00
    • Idem in sect 2. La mine au zis ca terenul se prezinta in conditii normale. Imi si imaginez pe putorile de la politia locala: – Ba e un nebun care face reclamatii, ce facem? Ii inchidem gura ca totul e ok. Va dati seama ca 98 % din angajatii autoritatilor locale sunt lipitorii de afise si rudele lor care sunt pusi acolo ca sa ia bani nu sa faca treaba… deja e prea mult ca sunt obligati sa stea 8 ore pe zi si mai ales sunt si incapabili sa gaseasca solutii si sa faca treaba. P.s idioata care mi-a raspuns de la PL sect 2 are 7000 lei/luna conform declaratiei de avere

      00
  9. Cand o sa fie gata noul PUG, va fi facut in sistem GIS si implicit va fi mult mai greu sa faca smenuri cu terenuri. E nevoie nu numai de cadastru.
    PUG va fi insotit si de o strategie de mobilitate (inca una) ca sa gestioneze transportul atat in Bucuresti cat si in zona limitrofa.

    Sper sa se vorbeasca in planuri si de pietoni si de faptul ca mersul pe trotuar a devenit un chin (trecand peste lucrarile de la apa, canal sau RADET) din cauza masinilor parcate peste tot. Orasul a ajuns o colonie de munca: ce e intre casa si birou nu ne intereseaza si ne bagam picioarele. Toate topurile alea subliniaza ca orasele cu spatii publice de calitate fac orasele locuibile. La noi in schimb, singura prioritate pare soarta celor 1 milion de masini inmatriculate in B-IF… intr-un oras cu o densitate ridicata si cu doar 13% suprafata carosabila.

    00
  10. In brasov avem o aplicatie android. My city brasov. Faci poza,scrii sesizare asuora problemei si in u2 de ore se rezolva. Am rezolvat intr-o saptamana 2 becuri arse de la stalpi si o gropa ce sta neacoperita de cativa ani

    00
  11. Cred ca tocmai am discutat recent despre asta aici, inclusiv despre Dorin Ştefan
    https://zoso.ro/directia-cultura-brasov-facut-datoria/. Ceea ce este trebuie remarcat este insa complicitatea arhitectilor (inclusiv a lui Dorin Stefan) in perpetuarea obiceiurilor de construi din carpeli/resturi. Fara a avea o pregatire de specialitate doar constat ca 90% din ce se construieste acum nu are nimic in comun cu vecinatatile.
    Cum se potriveste Eurotower Barbu Vacarescu (arhitect, se pare, Dorin Stefan) peste un bloc ceausist? Ca nuca in perete. Cu se potriveste centrul de afaceri Oromolu (arhitect Dorin Stefan) cu vila Oromolu? discutabil, ca sa nu zic ca arata ca o carpeala.
    Sau cum se potrivesc Cathedral Plaza cu Sf Iosif si Milenium Tower cu Biserica Armeneasca?
    Si exemplele pot continua.
    Si totul cu o singura idee in cap: cat mai multe etaje, „fara numar”; nu conteaza ca dupa aia stau goale cu anii, nevandute/neinchiriate, cu pazinici care aprind periodic lumina ca sa para locuite (Asmita Gardens)
    in plus apar si filozofii: https://www.zf.ro/eveniment/raspuns-viceprimarul-capitalei-tomnita-florescu-intrebata-circula-foarte-greu-bucuresti-doresc-spun-temele-abordate-acum-teme-mari-grele-tin-viata-noastra-acest-oras-oras-mare-gandit-organism-foarte-17211433. Interesant e ca Doamna Florescu este tot arhitecta. Desi spune un adevar, anume ca orasul trebuie privit ca un organism viu, restul declaratiei este mostra de limba de lemn din care reiese ideea principala: daca veti cotiza suficient vom sti noi cum sa declaram de „interes public”. Iar traficul il rezolvam precum am stabilit: cu „penetrari” si „strapungeri”.

    00
  12. NOU
    #25

    Care-i smecheria cu PUG asta in Cluj nu se construieste la fel ? https://zoso.ro/imobiliare-bella-vista-cluj/

    00
  13. Normal ca ardealul are… multumita bozgorilor. Si sa nu uitam, de la cefeu’ si pana la intabulare e cale lunga. Informeaza-te despre bamfi ce castiga in instanta mii de hectare de pamant+padure ca ai nostri romanasi nu s-au intabulat si acum se trezesc ca vin nepotii aluia si ciuciu pamant 😂

    00
  14. Bucurestiul e un oras mare cu probleme al naibii de complicate, a caror rezolvate a fost amanata de zeci de ani. Ele se pot rezolva in minim 10-15-20 de ani de munca sustinuta si folosind o tona de bani: refacere infrastructura, metrou peste tot, extindera masiva si inteligenta spre zona metropolitana, minim 10-15 km in afara

    Problema e ca parte buna din populatie nu isi imagineaza ca s-ar putea trai totusi si altfel in Bucuresti, deci ei cred ca administratia trebuie doar sa astupe gropi, sa dea cu matura, sa puna panselute si sa aprinda luminite de Craciun.

    Iar politicienii profita. Doar nu sunt nebuni sa se apuce de niste treburi atat de complicate, atat de costisitoare, care or sa dea orasul peste cap si care se vor finaliza cand ei or sa fie (politic vorbind) oale si ulcele.

    Asa ca ne facem ca ne ocupam de astupat gropi, maturat, panselute, aprindem luminite si dam concerte la tot cartieru. Si in timpul asta mai si mulgem mare parte din bugetul asta urias (1 milliard anual). Madam Firea si compania sunt cel mai bun exemplu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile