Cum sa cureti orice ecran: tv, laptop, telefon – simplu si eficace

sursa foto

Trăim înconjurați de din ce în ce mai multe ecrane(e suficient sa te gandesti doar cate ai cu tine sau in casa). Dacă înainte ecranul de televizor sau de calculator erau ușor de curățat, cu o cârpă sau un șervețel umed, cu alcool sau fără, acum ecranele LCD/Plasmă/LED au nevoie de tratamente speciale. Un ecran de tipul ăsta e mult mai sensibil decât unul de sticlă și se poate distruge foarte ușor, dacă nu îl cureți corect.

Mai mult, ecranele de LED/LCD/Plasmă conțin contacte electrice pe toată întinderea ramei, ceea ce restrânge și mai mult aria de acțiune.

Ca să nu o mai lungim cu explicațiile, începem cu lista de lucruri pe care nu trebuie să le folosești niciodată la curățarea unui ecran:

  • nu aplica nicio soluție pulverizând direct pe ecran – lichidul se va scurge pe margini și va provoca un scurt-circuit
  • nu folosi niciodată șervețele de hârtie(din acelea de care avem prin bucătării – se zgârie ecranul de la ele
  • nu apăsa, nu șterge viguros
  • nu folosi sub nicio formă soluții care conțin apă minerală, apă de la robinet, amoniac, alcool etilic sau alți solvenți – distrug suprafața ecranului sau îl pătează permanent
  • nu curăța ecranul în timp ce acesta e pornit – mai ales când vorbim laptop-uri și de televizoare cu ecran pe bază de plasmă. Dacă vei respecta asta, scazi riscurile apariției pixelilor morți

Acum că am stabilit ce nu se face și cum nu se curăță, putem trece la tehnica de curățare în sine. Deși modul de curățare și produsele folosite sunt cam aceleași, o să tratez separat ecranele LCD, Plasmă și ecranul de iPhone.

Ecranul LCD:

Ai nevoie de apă distilată și de o cârpă de bumbac moale. Apa trebuie pulverizată pe cârpa de bumbac. Nu pune prea multă apă pe cârpă – trebuie să fie umedă, nu udă. Cu ajutorul cârpei umede, curăță ecranul cu mișcări circulare, fără să apeși prea tare(presiunea ideală este cea suficientă pentru a ține cârpa pe ecran). Dacă vrei să elimini anumite urme mai insistente, accelerează mișcările circulare, fără însă să apeși mai tare.

Ecranul unui tv cu plasmă:

Tipul ăsta de ecran e foarte sensibil și scump, așa că înainte să te apuci de curățat, citește manualul de instrucțiuni. Acolo se află o serie de recomandări pentru produsele de curățenie ce pot fi folosite cu succes pe tipul ăsta de ecran. Recomandarea generală este din nou una pentru o cârpă de bumbac moale.

Atenție – anumiți producători nu recomandă utilizarea niciunui lichid de curățare pentru ecranele de plasmă!

Dacă totuși producătorul permite utilizarea unui lichid, atunci el trebuie aplicat pe cârpă și abia apoi pe ecran, în cantitate foarte mică. După ce ai trecut cu cârpa umedă pe toată suprafața ecranului, usucă zona cu o cârpă nouă. Menținem recomandarea de presiune minimă cu degetele în momentul curățării.

Ecranul de iPhone:

Cel mai simplu de curățat este ecranul de iPhone. Acest tip de ecran este de sticlă, spre deosebire de LCD/Plasmă, care sunt din plastic. Ca să cureți ecranul de iPhone, ai nevoie de o cârpă de bumbac moale, mâini curate și un pic de răbdare. Nu folosi sub nicio formă vreun lichid de curățare pe ecranul de iPhone – se pătează din cauza chimicalelor.

Dacă vrei să menții ecranul curat pe tot parcursul zilei, trebuie să ai grijă să te speli des pe mâini și să ții la îndemână o cârpă de tipul ”piele de căprioară”(vine de la Apple, în cutia de iPhone).

Sper că acum toate lucrurile vor fi mult mai clare, atât la televizor, cât și pe ecranul de laptop sau iPhone.  Ține minte că regulile de la LCD sau plasmă se pot aplica și la telefoanele care au acest tip de ecran. Totuși, pentru o curățare mai bună, există produse speciale de curățat ecranele, pe care le poți cumpăra de la orice magazin de electronice. Orice soluție ai alege, e nevoie să cureți din când în când ecranul(cam la o lună ar fi un minim decent).

Ne-a scapat vreun ecran important, cu pretentii speciale?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. In general, sfaturi bune. Personal eu am nevoi speciale (si ochi pe masura). Mai exact, orice carpa de bumbac lasa scame fine in urma, indiferent de solutia de curatat. Si multe tesaturi (semi)sintetice. 99% din oameni probabil ca nu le vad cand ecranul e aprins, dar eu da…asa ca, dupa ce curat ecranu LCD (de laptop) cu bumbac, mai sterg odata cu alt material, care nu lasa „micro-scame” ca bumbacul, ca sa le curat. Si pielea de caprioara e buna, si multe solutii de curatat vin cu acel tip de material. Ai scris „nu curăța ecranul în timp ce acesta e pornit – mai ales când vorbim laptop-uri și de televizoare cu ecran pe bază de plasmă – scazi riscurile de pixeli morți”, poate vroiai sa scrii „cresti riscurile de pixeli morti”.

    00
    • Citeste mai cu atentie Stealth: „nu curăța ecranul în timp ce acesta e pornit – mai ales când vorbim laptop-uri și de televizoare cu ecran pe bază de plasmă. Dacă vei respecta asta, scazi riscurile apariției pixelilor morți”
      Aici e copy-paste… nu din aducere aminte…. zice: daca vei respecta asta scazi riscul aparitiei

      01
  2. Depinde cum înțelegi construcția – eu am spus că, în momentul în care NU cureți ecranul în timp ce e aprins, scazi riscurile de pixeli morți.

    Ar merge o reformulare. Edităm.

  3. eu le curat cu o carpa din aia, piele de caprioara :), cum draq s-or numi, de sunt recomandate si pentru ochelari .

    01
  4. Hai sa fim seriosi ! …. Eu am curatat intr-o seara LECEDE-ul cu bere (binenteles ca nu eram „lucid la minte”) …. si nu mi-a murit nici un pixel
    :)

    00
  5. mersi mult nu stiam sa sterc ecranul tactil !! ^^ mersi mult!!

    00
  6. eu l-am curatat cu peria de sarma, e super ok,maine imi iau altul
    mi-a murit pixelul

    00
  7. multumesc pt. informatii

    00
  8. Ce simplu e!Ei o batista speciala pt asa ceva,un DICOTA SI IL FRECI.SIMPLU! ;)

    00
  9. utilizati SuperClean Display de la eMAG , veti fi multumiti

    00
  10. toate-s ok!

    01
  11. Mersi. Am gafato. Am sters cu solutie de geamuri. Acum sper sa repar cum ai scris mai sus

    00
  12. Salut , dintr’o intamplare nefericita a ajuns o picatura de superglue pe display la laptop , cu ce as putea curata , si daca se poate ? . urma e transparenta dar totusi sesizabila..si inestetica si as dori sa o inlatur. Multumesc

    00
  13. Carpita de la Apple e destul de utila, insa partea cu spalatul pe maini de fiecare data inainte de utilizare nu e chiar la indemana. Totusi, o sa incerc!

    00
  14. Fetita mia pulverizat pe led cu un spray si au rămas urme consistente un sfat ceas putea face sa dispara sau daca am mai putea multumesc

    00
  15. Buna seara ! Soluțiile speciale de curățat orice ecran :) nu sunt bune ….eu personal am folosit fix cum scria pe intructiuni(cu ,cârpa lor specială ) tv meu a rămas intr un fel:( parca am dat cu trafaletul 🤦‍♀️ Am citit și eu alte variante și am umeziat aceeași “cârpa “ in apa distilată :) apa de o folosesc și la fierul de călcat:) și surpriza au dispărut toate urmele și tv arată f bine :) Deci mulțumesc pt sfat!

    11
  16. Apa distilata este cea mai buna!si eu am incercat cu solutie de geamuri,alcool si au ramas urme .Cu apa distilata si televiorul stins este perfect.
    Multumesc!

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.