Codul bunelor maniere – Masa

Te-ai aşezat vreodată la masă într-un restaurant şi nu prea ai fost sigur de ce ar trebui să faci, în afară de a mânca? Te-ai simţit vreodată ciudat stând la masă cu părinţii prieteni tale, văzându-i făcând tot felul de chestii care ţie ţi s-au părut ciudăţenii?

Nu e nimic, toţi am trecut prin asta. De asta am adunat un set de reguli de bază la masă, pentru a putea avea un mic ghid care să te ajute să treci peste aceste situaţii.

1. Cum să ştii care e apa sau pâinea ta?
Dacă mănânci la o masă unde ai comeseni în stânga şi dreapta ta, câteodată te trezeşti în situaţia de a nu şti dacă apa de lângă tine e a ta sau din care chiflă ai muşcat rupt tu şi din care vecinul?
Poţi scăpa de problema asta dacă ţii minte o regulă simplă.
Lichidele stau la dreapta, solidele la stânga. Deci paharul de apă în dreapta, pâinea în stânga. Desigur, ar mai trebui ca şi comesenii tăi să ştie asta..

2. Imediat ce te-ai aşezat, despătureşte-ţi şervetul şi aşează-l în poală. Da, asta e regula iar cei pe care i-ai văzut la restaurant făcând asta, ştiu ce fac, nu sunt doar geekşi. Şervetul va rămâne acolo pe tot parcursul mesei. Asta înseamnă până când masa e debarasată, nu când ai terminat tu de mâncat. Dacă pleci de la masă, poţi lăsa şervetul pe scaun, pentru a-i arăta chelnerului sau celui ce serveşte că te întorci. În acelaşi timp, e un gest de consideraţie pentru comeseni, care nu vor trebui să îţi vadă şervetul murdar de mâncare pe masă.

3. Ideea principală pentru care în antichitate au fost inventate manierele elegante la masă a fost evitarea violenţei, adică utilizarea cât mai decentă a cuţitului. De aceea, la masă NICIODATĂ nu trebuie să îndrepţi cuţitul spre un comesean. Este considerat jignitor şi ameninţător.
Tradiţional, aranjarea mesei începe cu furculiţele în stânga şi cuţitele, întotdeauna orientate înspre tine, în dreapta. Ele trebuie aranjate în aşa fel încât să le poţi folosi, în ordine, pornind dinafară înspre interior.

Ordinea în care sunt aşezate este următoarea:

  1. Şervet
  2. Furculiţă de peşte
  3. Furculiţa pentru felul principal
  4. Furculiţa pentru salată
  5. Castronul de supă şi farfuria aferentă
  6. Farfuria întinsă pentru friptură
  7. Cuţitul pentru friptură
  8. Cuţitul pentru peşte
  9. Lingura de supă
  10. Farfuria pentru unt
  11. Cuţitul pentru unt
  12. Linguriţele pentru desert
  13. Paharul de apă
  14. Paharul de vin roşu
  15. Paharul de vin alb

4. Tacâmurile, odată ce au fost luate de pe masă, nu mai ating sub nici o formă faţa de masă. Toate se ţin, pe rând, pe marginea farfuriei sau în mână. În nici un caz sprijinite de marginea farfuriei, cu coada pe masă.

5. Când să începi să mănânci. Clar, după ce au fost serviţi toţi cei de la masă. Nu aştepta să fii rugat sau poftit să mănânci, poate fi considerat o impoliteţe de către gazdă.

6. Pâinea sau chiflele se rup în bucăţele de mărimea unei îmbucături. La fel, untul sau dulceaţa trebuie întinse pe acele bucăţele. Nu, nu se întind pe o felie întreagă şi nu se muşcă direct din felie sau chiflă. Untul se ia şi se pune pe marginea farfuriei tale, nu direct pe pâine. De acolo se ia şi se poate întinde.

7. Felurile de mâncare se dau de la stânga la dreapta. Chelnerul te va servi din stânga ta şi va elibera masa din dreapta. Desigur, asta la un restaurant care se respectă. Eu personal am găsit destul de puţine care fac asta, restul servind şi debarasând la modul Aici e loc.

8. Sarea şi piperul se oferă întotdeauna împreună, chiar dacă cineva îţi cere doar sarea. Se consideră că sunt condimente legate între ele.

9. Paharul cu picior se ţine de picior. Logica este că astfel băuturile care se servesc răcite, cum ar fi vinul alb, nu se încălzesc de la temperatura mâinii. Dar asta este o regulă generală pentru paharele cu picior. Are picior, îl ţii de el.

10. Când ai terminat, aşează tacâmurile pe farfurie, în diagonală spre centru pe partea dreaptă. Acesta este semnalul pentruchelner că ai terminat şi poate debarasa. În nici un caz nu împingi farfuria mai în faţă sau să începi să rearanjezi tacâmurile pe masă.

Vom continua acest serial cu Codul bunelor maniere şi desigur, aşteptăm sugestii de la voi.

Sursa FOTO

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. :))

    Am invatat sa mananc relativ frumos in copilarie (stiam ca furculita vine in mana stanga si cutitul in mana dreapta), dar n-am avut niciodata o asemenea varietate a tacamurilor in caza…

    ;-)

    Sugestie: continuati cu un articol referitor la manierele de masa.

    00
  2. NOU
    #3

    :)) lipseste din imagine paharelul de tuica pentru palinca (sau vodca) de la inceputul mesei :D

    dincolo de gluma, chiar am aflat lucruri interesante, multumesc

    succes :)

    00
  3. NOU
    #4

    TheFan, multumim de sugestie, s-a notat

  4. ” sau din care chiflă ai muşcat tu şi din care vecinul? ”

    ” Nu, nu se întind pe o felie întreagă şi nu se muşcă direct din felie sau chiflă. ”

    see any contradiction here? mie mi-a sarit in ochi din prima faza, stiam ca nu trebuie sa musti ca-n pestera, ci tre sa fii gentil. plus ca atunci cand rupi nu-ti mai pot lua amprenta dentara de pe felie

    :))

    00
  5. NOU
    #6

    daImon, s-a notat, remediat, multumim de corectare

  6. Untul se ia şi se pune pe marginea farfuriei tale, nu direct pe pâine. ori te exprimi tu bine ori nu inteleg eu :O…
    dc il mai pui pe merginea farfuriei tale???

    00
  7. NOU
    #8

    pentru ca untiera e doar una. tu iei cat iti trebuie si pui pe marginea farfuriei

  8. asta cred ca va fi cea mai buna serie, codul bunelor maniere.
    neaparat sa strecori printre articole:
    – sa nu vorbesti tare la telefon/cu alte persoane
    – sa nu asculti muzica la telefon pe speaker cand esti pe strada, s-au inventat castile.
    – sa nu folosesti cuvinte vulgare pe strada, pentru ca mai sunt oameni pt care cuvantul pendula nu este unul chiar asa de cotidian.
    – neaparat sa invete lumea notiunea de Te Rog, Multumesc, Cu placere, etc. Am facut in ultimul timp un test, ajutam lumea de ori de cate ori puteam ca sa vad cati zic multumesc, in jur de 20%.

    00
  9. Faceti o treaba excelenta, problema e ca nu stiu cat veti mai putea gasi subiecte.

    00
  10. NOU
    #11

    ramane de vazut ;-)

  11. @alinush: cred ca blogul asta are cea mai mare zona de subiecte.
    gandeste-te in cate domenii putem fi mai buni si in cate moduri.
    numai partea cu bunele maniere e destul de larga.

    00
  12. Destul de interesant…am citit dar eu stiam ca tacamurile dupa ce termini se aseaza in farfurie in fosrma de ,,x” unul peste altul…cand vine vorba de cutit si furculita

    00
  13. alesya, tacamurile se aseaza in forma de X cand vrei sa faci o pauza de la mancare (de exemplu mergi la toaleta); astfel ii semnalezi chelnerului sau gazdei sa nu iti ia farfuria pentru ca te intorci.

    00
  14. NOU
    #15

    @gaia: nu stiu daca functioneaza peste tot asta, cel mai bine e sa rogi pe cineva ca in cazul in care vine chelnerul sa nu-l lase sa-ti ia farfuria:))

  15. nu sunt deacord cu untul, la fiecare persoana in parte se serveste o cutiuta mica de unt ,nu se da o cutie mare pt toata lumea de la masa, asa ca nu se mai pune pe farfurie. asta la un restaurant c are se respecte bineinteles.in rest totul e bine.si chelneruyl nu o sa se uite pe scaunul tau cand o sa vina la masa n ui asa .e mai bine sa lasi tacamurile in forma de x asa cu zicea cineva asta e parerea mea desigur.

    00
  16. foarte frumos…
    sunt incantata de prezentare, imi place si fotografia principala, este foate rasata.
    sunt interesata si de codul ‘bunelor maniere’ in vestimentatie.
    felicitari!

    00
  17. daa,,tare suiectul acesta, poate,ar mai trebui spus ca vinurile albe le putem servii la preparate din peste sau carne alba,,iar cele rosii sant recomandate la preparate mai grele,,fripturi,vanat,,tochituri,preparate puternic condimentate,,,salutari si pe la mai multe:))) subiecte::)))

    00
  18. @dAImon:

    eu zic ca e bn sa musti pt k iti ramane amprenta dentara si fiecare are dinti diferiti…si daca nu se potriveste amprenta incearca alta felie vecinul:))

    00
  19. am intrat si eu de curiozitate si amcitit si e ce eee dar din cate stiu e si cum ne invata la scoala e diferit rau :)

    00
  20. eu am o curiozitate foarte mare in privinta anumitor fructe de mare. cum se mananca ele corect si fara a arata ca o barbara? :D

    00
  21. paharul cu picior se tine de picior? what? arata ingrozitor!

    00
  22. …”chelnerul serveste pe stanga si debaraseaza pe dreapta la un local care se respecta”…GRESIT !!! Informatii eronate :(

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube