Nedumerire: de ce nu facem din prima ce ni se cere?

Mă uitam la băieții care au renovat casa și mi s-a părut amuzant ceva la ei și la mentalitatea lor. În fiecare dimineață era ședință, venea șeful lor și le spunea ce au de făcut. Mai venea și în cursul zilei și le atrăgea atenția că acolo trebuie făcut așa, dincolo trebuie reparat, aia trebuie aliniată, ailaltă trebuie drișcuită și așa mai departe.

Și au fost momente în care a trebuit să le spună de 3 ori să facă un anume lucru.

Aici intră nedumerirea mea: știi că ai de făcut ceva, se vede dacă nu faci, ți-a spus șeful să o faci, de ce nu faci? Ce se va întâmpla? Nu va mai fi nevoie? Dacă îți spune de două ori să faci, nu e evident că e important?

Și asta se aplică la tot felul de domenii.

 

film-sopranos-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Pentru ca nu vrei sa faci, de fapt acel lucru. Il faci , dar cu mintea in alta parte – de unde uitarea.

    Mai sunt si cazuri de a face pe nebunul, dar mai rar.

    00
    • Ar mai fi una: Dezinteresul. Considera ca sunt doar executanti si nu vor sa gandeasca ce fac. Executa pur si simplu fara sa-si oboseasca creierul cu intrebari inutile. Nu se gandesc deloc la ceea ce fac si ajung sa sara etape esentiale, din cauza asta e nevoie de cineva care sa stea tot timpul cu ochii pe ei.
      Aveam un coleg fara permis care in secunda in care ramanea fara material suna si anunta. Cand ii spuneam ca putea sa sune si el inainte, ca doar poti sa estimezi din timp si sa anunti, imi raspundea sec: nu ma intereaza pe mine, mie sa imi aduca material si eu ii lucrez, de asta sunt platit, nu sa-i fac organizare.

      00
    • Dacă nu-l fac eu, poate-l face colegu de birou!

      00
  2. Cred ca e clasica durere la basca a romanului care merge pe ideea „lasa-o ba ca merge asa”, altfel nu imi explic.

    00
    • Total de acord, problema e ca nu intotdeauna „merge asa” si tu ca antreprenor risti sa-ti pierzi clientii. De aia e bine sa angajezi cu mare atentie sau in cazul prezentat mai sus sa ai un supervisor/coordonator platit corespunzator (daca nu te poti ocupa chiar tu).

      00
  3. Pe modelul asta nu ar mai exista sefi sau supraveghetori.
    Si pe asa zisul sef l-ai intrebat cat de prost pregatiti isi cauta oamenii. Un om prost pregatit te costa mai putin dar nu stiu cat iti mai face cinste daca iti buleste ceva. deh..

    00
  4. Nu cred ca este acelasi caz dar din nefericire de cele mai multe ori se intampla urmatoarea situatie:

    Seful zice ce sa faci , tu ca angajat faci si (faci repede si bine) dupa care urmeaza ideea stralucita „ah stai ca a facut si repede si bine, asta duce, hai sa ii mai dau daca inca 5 chestii in carca daca tot a facut”.

    The End

    00
  5. In general pentru ca stim noi mai bine. Parerea mea.

    00
  6. Să-ți explic experienta de la stat.
    Ședința cum zici tu. Proiect nushce.
    Lucrez ca prostul. După 6 luni de liniste, știți, proiectul ala? A, nu mai e nevoie.
    Next time, bagpendula. Fac o mizerie în dorul lelii dacă chiar trebuie.
    Sau zic ca nu se poate si angajam contractor extern gen Ghiță.
    Toată lumea e fericita.

    00
    • Si totusi ai avut 6 luni de liniste.
      Fain sa fii lasat juma’ de an sa termini un proiect si abia dupa aia sa isi aduca aminte cineva ca are treaba cu tine.
      Vreau si eu. Despre ce post e vorba?

      00
    • Asta nu e doar la stat. In realitate, o gramada de proiecte se inchid.

      00
    • Flat esti grav
      In orice loc de munca esti platit sa-ti faci treaba cat mai bine posibil. Nu ai toate info sa decizi daca proiectul e bun/rau sau daca trebuie anulat. Banii tai sunt platiti sa-ti faci treaba bine indiferent de ce se va intampla cu proiectul respectiv.
      Daca maine se vinde casa si cel care cumpara rade tot si pune un cort in mijlocul curtii ce ar trebui sa faca mesterii de azi la urmatoarea lucrare ?

      00
    • flat e un jeg de comunist care doarme cu poza lui iliescu sub pernă. :D

    • Eu nu înțeleg care e problema ta cât timp salarul l-ai încasat.

      Adică, dacă era vorba de un proiect pe care să nu-ți fi incasat banii era altceva.

      Dar cât timp ai luat salarul lunar…e ipocrizie să te plângi…

      Părerea mea, poate nu am dreptate.

      00
    • Flat, lucrez la privat dar sa stii ca si acolo e la fel. In 4 din 5 situatii proiectele pica din varii motive: clientul a ramas fara.finantarea de la banca, a gasit la concurenta mai prost si.mai ieftin. Dar proiectul ala le acopera pe celelalte si plateste.salarii, da.de lucru la angajati si permite investitii.

      00
    • @Flat

      Pai de ce sa muncesti 6 luni ca doar de asta esti platit, nu mai bine o freci pe net?

      00
    • noi avem mentalitatea ca suntem plătiți numai asa pentru efortul de a veni (eventual) la servici. faptul ca mai și facem ceva e extra. necesita efort. după cum am exemplificat, efort inutil. asa ca fiecare își găsește ocupatie, biluțe, solitaire, zoso, tancuri, proiecte personale, etc.

      @zoso suj

      00
    • e aurit potretul lui ilici? :P

  7. Short story: de prosti.
    Long story: un context socio-economic complicat, cu multe aspecte :)

    00
  8. Cam asta este mentalitatea la români, au nevoie tot timpul de un bici la cur. Și chestia asta este în toate domeniile, dacă n-ar avea un bici la cur toți ar fi antreprenori, sau cel puțin oameni care au atitudine și abilități de coordonare.

    00
    • Nu doar romanii. Nemtii la fel fac. Singura diferenta e ca romanii care faceau bine si cu interes s-au carat majoritatea afara. Au ramas in tara cativa buni si majoritatea ‘cotetarilor’ care afara n-au loc. Romanii de aici din zona sunt foarte apreciati si respectati. Nu toti suntem hoti si cersetori.

      00
  9. Calitatea si productivitatea sunt responsabilitati ale sefului, nu ale angajatului.

    00
  10. Pai mai tarziu poate nu mai trebuie :)

    00
  11. Nu fac din 2 motive in general:
    1. Fie primesc prea multe indicații deodată si uit sa le implementez pe toate (totul e verbal, n-ai protocol, e imposibil sa-mi amintesc 20 de chestii deodată si sa ajung sa le implementez la timp, in următoarea ședinta apar alte 20 si uite-asa se duce totul naibii)
    sau
    2. Sunt câteva idei care sunt chiar proaste. Nu reușesc sa conving șeful cu argumente logice ca sunt proaste, dar aman sa le pun in practica de prima data in speranța ca poate uita de ele. O fi el șef, dar tot om e. Problema e ca tot la mine vine si ma întreaba cum naiba am putut sa implementez o chestie atât de imbecila atunci când si-o ia el de la șefii lui (deși era idea lui inițial, eu doar am implementat-o).

    PS: Am un super șef, dar e tot im si el, asa ca mai trebuie sa filtrez si eu. Nu se aplica la articolul tău, dar ajuta sa vezi si partea angajatului

    00
  12. zi merci ca ai gasit un sef de echipa sau diriginte de santier sau ce e el acolo care si el vrea sa faca cum vrei tu.
    eu i-am dat o data pe unii afara ca nu vroiau sa puna plasa la o fisura pe care i-am pus s-o desfaca si s-o repare, pe motiv ca „pai noi mereu puneam plasa si tot aparea fisura (!) si mi-a zis un inginer ca degeaba punem plasa ca peretii oricum se misca”. cand mi-au zis asa am zis ca glumesc si am trecut mai departe cu mentiunea „bine, te cred ca asa ti-a zis inginerul tau dar te rog eu mie pune-mi plasa, uite am si cumparat-o” si cand m-am dus peste 2 zile tocmai tencuiau peste si rola de plasa era neinceputa „pai ce-ai facut ma nene aici ?” , „pai n-am zis ca eu nu pun plasa ca stiu eu un inginer care…” bine, pa !

    altul mi-a zis ca adezivii de la ceresit sunt ff prosti ca el peste tot pe unde a pus s-a dezlipit ! … bine, pa !

    00
  13. Faci din prima si termini ce ai de facut si te trezesti ca primesti altceva de munca pana la finalul zilei. Te trezesti cu cateva task-uri pe zi, plus pretentiile cresc. Plus stii ce se intampla? Caz real, te iau la pendula colegii ca strici piata (ce plm faci mah vrei sa ne puna pe toti sa muncim asa dandu-te pe tine exemplu? De ce creezi asteptari de astea?). Asa poti sa o freci la nesfarsit, faci putin pe finalul zilei pe principiul mai venim si maine, si maine e o zi. Rezultatul muncii facute bine si repede e mai mult de munca. Lucru care nu e rau daca te gandesti ca liber profesionist, freelancer, dar ca frecator de menta e ceva care se poate evita.

    00
  14. Pai boss

    Daca fac din prima si termin rpd sunt 2 variante.

    1. Data viitoare voi primi mai mult de lucru pe aceeiasi bani, bine pt patron dar n-ar fi frumos sa ma aprecieze si pe mine (financiar)?

    2. Terminam lucrearea mai rpd, firma ia banii pe lucrare dupa care stam pe sec pana la urmatoarea, Numai ca io s-ar putea sa stau pe sec fara bani ca patronu vine si zice ca sapt viitoare nu avem de lucru, toti acasa fara plata. El n-are de pierdut ca banii primiti de la beneficiar nu erau in functie de duarata, dar anagajatii…

    La firme mici sunt si patroni cu astfel de conceptii, se adapteaza si romanul cum poate.

    00
  15. 1. Lipsa de responsabilitate. Cat timp angajatul nu este penalizat pentru lipsa de performanta sau neexecutarea unui ordin direct, de ce s-ar stresa prea mult? Munca sa fie, ca e platit pe zi, nu pe rezultat.
    2. Lipsa de motivatie. Angajatul care lucreaza mediocru si angajatul care lucreaza foarte bine de regula sunt platiti la fel (de prost). Doar ca peste un timp acel ce se pricepe mai bine si isi da silinta isi baga ceva in treaba si pleaca, iar patronii se mira ca trebuie sa angajeze minim doi ca sa faca acelasi volum de munca. Iar daca nu reuseste sa plece la mai bine, reduce entuziasmul si face totul la nivelul „merge si asa”.
    3. Business mioritic. Sa faci un client multumit cu ceva efort/costuri mai mari din partea ta, dar cu ideea ca va reveni sau iti va aduce alti clienti prin recomandari – asa ceva nu s-a auzit in tara noastra. Daca prinzi un fraier, trebuie sa-l arzi imediat, cat de mult poti, sa te tina minte toata viata. Maine gasesti alt fraier si tot asa. Cand se cam termina fraierii si deja apari pe prima pagina de gugal la o cautare dupa cuvantul „teapa”, deschizi alt SRL si o iei de la capat. Adevarat antreprenor!

    00
  16. Il indruma șafu’ inclusiv pe ala de 19 ani si cu leafa de treij da milioane???

    00
  17. Hai ca explic eu. Pe scurt: tine de nivelul de inteligenta si cultura (aka dezvoltare/civilizatie) la care suntem noi.
    Mai pe lung: Fiecare societate/grup are diverse niveluri de dezvoltare. Pentru a fi numit „inteligent” un anume grup trebuie sa se afle macar la primul nivel de inteligenta care este cel de copiere. Vad ce fac altii fac si eu la fel chiar daca nu stiu de ce. Acest prim nivel se bazeaza pe faptul ca eu recunosc ca nu am cunostinte in domeniul vizat si ca cel pe care il copii este mai evoluat decit mine asa ca cel mai de baza lucru pe care-l pot face este sa copii. De aici evolutia merge in sus.
    Cu parere de rau noi, ca si socitate/cultura, nu suntem inca o societate inteligenta, nici macar la primul nivel. Exemple de societati care se afla la nivelul copierii: China – copie pe occidentali, Cehia – copie pe nemti. Dupa acumularea de cunostinte din copiere, aceste societati vor evolua in viitor si vor fi capabile sa produca singure.
    De ce suntem „prosti” si nu suntem in stare nici macar sa copiem (adica sa urmam instructiunile date)? Pentru ca nu recunoastem cele doua situatii expuse mai sus: nu recunoastem ca nu stim ( se stie ca romanii sunt cei mai destepti din lume :) ) si nu recunoastem ca celalalta parte ( in cazul tau seful ) stie mai mult decit stiu eu ( nu recunoastem valoarea in ceilalti, exemplul clasic: O fi Neagu Djuvara mare istoric dar vine din familie de boieri, asupritori ai neamului, stim noi cum au facut ei banii – auzita de la o persoana care se dadea mare intelectuala si refuza sa citeasca orice carte de Djuvara pe baza motivului ca vine din familie de boier si nu recunostea ca de fapt era geloasa ca ea nu a reusit nici jumatate decit „fiul de boier”).
    Comunismul si managementul prost din Romania nu face decit sa mentina actuala stare de lucruri si sa continue mentalitatea: „Lasa ma ca sunt eu mai destept decit …”

    00
    • Te contrazic :) (evident, nu?) Noi suntem o societate tip „vârf de lance”, ne pricepem la toate, le facem pe toate în stilul propriu original, nu ne place să copiem (vorba bancului, Tarzan puternic, face alta). A se citi proverbul din bătrâni „Ce bă, vin ăia să ne învețe pe noi?”… și ca să nu mai zic de creativitatea poporului român. Doar nu degeaba ne-am născut poeți!

      00
    • Dragosel, invata sa conjugi verbul ” a copia”. Iti va fi util alta data sa-l folosesti corect. Acum te-ai facut de ras on-line. Data viitoare, live…

      00
  18. Ai vazut pe careva luand notite sau mergem pe ideea ca au toti memorie de elefanti, gen le-ai spus si au retinut mai mult de 10minute toate detaliile. Ca de aia au meseria aia ca-s foarte buni cu activitatile ce solicita creierul, nu?

    Foaie cucheckpoints, aia trebuie. crezi ca excelurile alea mizerabile deprin corporatii, cu taskuri, degeaba au fost facute?

    00
  19. Mie îmi place disciplina din politică. Că uite, ți-a spus nea liviu să pui director adjunct în primărie un hoț prost ca noapte(a)ș, îl pui din prima. N-aștepți să-ți spună șefu de două ori.

    00
  20. Incerc o explicație: fac munci repetitive în timpul cărora creierul se blochează pe un singur obiectiv: să termine! (exagerez, dar e ceva de genul ăsta acolo). Cine a săpat la porumbi sau la șanțuri știe că în câteva zile ajungi să sapi „ca prostu” fără să mai gândești prea mult la chestii de genul, adâncimea brazdei, întorsul brazdei etc. E nevoie de altul să te trezească din transă și să te aducă pe calea cea dreaptă! :)

    00
  21. Sa vezi cum in multinationale se face sedinta in fiecare dimineata unde fiecare spune ce va face in ziua respectiva.

    00
  22. Ce-a facut pustanu? Cu cine a mers la mare?

    00
  23. Cred ca e boala romaneasca, sefu’ mai greseste asa ca facem noi cum credem ca e mai bine.
    Cum am reusit sa crestem productivitatea muncii la o lucrare am oferit premiu 100Euro/persoana si 5 zile cat ar fi lalait-o pe lucrare, foarte interesant a fost gata in 2 zile fara nici o greseala, asa ca au fost platiti pentru 5 zile si bonusul, dar apoi ne-am dat seama ca se poate munci mai organizat si mai repede , asa ca au ajuns sa faca lucrarile respective in 2-3 zile si sa faca bani mai multi, partea grea e ca lucrarile trebuie bine programate, dar se poate.

    00
  24. lene si „interes” :)
    nu face ca poate se apuca altcineva de acea treaba si o rezolva
    si daca aplica de cate ori strategia, la un moment dat seful nu ii mai da nici o treaba (grea) pentru ca stie ca nu o face; asa ca o plaseaza celor care muncesc, in capul acestora se sparg eventualele greseli (inevitabile cand ai munca dubla), apar certuri, discutii, eventual demisii, etc.

    s-ar putea zice ca seful e un dobitoc ca admite, ca la a doua abatere ar trebuie sa-i dea un sut in c..
    probabil ca asa a si facut in trecut, dar cei care au venit s-au comportat la fel si a ramas cu raul cel mai mic pe care l-a gasit :(
    lenea, dezinteresul, nepasarea si durerea in c.. de orice pare caracteristica majoritatii romanilor
    se aplica major principiul invatat zeci de ani: „sa ni se dea, sa ni se faca”

    00
  25. Decat 2 lei la soare, mai bine 1 leu la umbra. Romanii nu prea vor sa evolueze, se complac in mediocritate. u stiu sa-si aleaga meseria, nu le place ceea ce fac. Trag de timp cat de mult se poate, ca sa plece odihniti de la job. Ei cred ca fenteaza sistemul. Evident, exista exceptii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.