Turiștii hămesiți și hotelierii fricoși…

Un alt articol de jelanie despre cât de hapsâni sunt turiștii români

În fiecare an, în sezonul estival, printre cei care merg în vacanță la mare există o categorie, deloc nesemnificativă, de turiști care le fac probleme hotelierilor, așa cum există și multe hoteluri care îi nemulțumesc pe turiști. Spaima hotelierilor sunt turiștii care, plătind un sejur de câteva zile, cazare și mic dejun, au falsa senzație că au cumpărat hotelul, cu teren și cu tot personalul și că absolut orice le este permis, fiindu-le străine orice minime norme de civism, susține Paul Mărășoiu, analist în domeniul ospitalității.

Până aici, nimic anormal. Mi-a atras atenția fraza asta:

„De ce nicio televiziune nu este interesată de un astfel de <<reality show>>, aducându-și aportul la procesul de educație civică și de orientare a clientului?”, se întreabă Mărășoiu.

Hai să înșirăm câteva probleme:

  1. hotelierii nu au curaj să îi dea afară pe turiștii care spun că sunt 4 și sunt 6 în cameră. ei comit o ilegalitate, normal ar fi să îi zboare din hotel, civilizând astfel clientul care va înțelege că nu mai merge cu șmecheria.
  2. hotelierii nu au curaj să oprească turiștii să mai ia mâncare în cameră sau la plajă din restaurant. sigur, e de porc să faci controale, dar dacă melteanul e meltean, poate situația poate fi rezolvată și fără controale. cu camere de luat vederi.
  3. orice televiziune ar sări ca un gras pe tort la un show cu turiști îndopându-se. cine are curaj să filmeze așa ceva? orice turist cu capul pe umeri nu va mai călca pe acolo, de teamă, dar meltenii filmați nu se vor sinchisi, ba chiar se vor bucura că apar la teve.

Da, ok, turistul român e haplea și e mai tare în clanță la el în țară, dar vorbim aici de hoteluri românești.

 

 

mancare

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. Camere de luat vederi in camere, ca sa prinzi turiștii cu mâncare de la magazin? Esti pe bune?!

    00
  2. azi am fo la un restaurant celebru in zona vidraru, pe nota de plata era un pastrav de 9 lei, in meniu era 9 lei 100g, am mers pe burta no?

    00
  3. Nu poti sa-i filmezi in hotel. Este viata intima si privata a personajelor din poveste.

    00
    • Nu e vorba de filmat in camera de hotel, ci in sala de mese. La fel esti filmat in orice supermarket, nu vad care ar fi diferenta.

      00
  4. Romanul a fost nascut si crescut cu foamea in glanda, de asta se si duce la all inclusive, strict ca sa manance si sa stea cu burta la soare. Nu e o chestie de nesimtire, e o chestie de karma, de destinul unui popor de iobagi care a fost mai mereu mentinut de stapani la limita subzistentei, sa nu-si permita suficienta proteina pe masa. Niste oameni platiti decent, care au zilnic tot ce le trebuie pe masa, nu merg musai la all inclusive, chititi pe mancare.

    00
  5. Ceea ce toată lumea trece cu vederea e motivul pentru care turistul român „e haplea” : e foarte sărac și încearcă să facă mult cu bani puțini.
    Tot de asta și pensionarii merg jumătate de București ca să cumpere o legătură de ceapă mai ieftin, nu pentru că au ei nu știu ce fetiș…

    00
  6. Prețul selectează clientela. Văd vară de vară în ce hal se „dezvoltă” Mamaia. Când tu construiești fără proiect, fără să respecți un standard, ca să te coste puțin și să ceri mai puțin decât vecinul, atunci înseamnă că tu asta cauți.
    Bine, am întâlnit și cupluri (tinere) care au plătit 450 RON/noapte (7 nopți) și au venit cu 2 saci de cartofi de la Cluj. Sau alții care mă întrebau de cele mai bune autoserviri. Discuția asta este foarte lungă.

    00
  7. De ce e naspa sa-mi cumpar singur mancarea si de ce n-am voie sa o mananc in camera de hotel?

    00
    • Eu nu înțeleg nici de ce e nașpa să să stăm 3 persoane într-o cameră de 2. Când închiriezi un apartament, nu te întreabă nimeni cu cine vii în vizită, cine doarme pe le tine. Nu se aplică aceeași logică și la un hotel?

      00
    • Era vorba bufet suedez si de luat mancare in camera in asfel de cazuri.

      00
    • NOU
      #22

      @ubercool de fapt te cam intreaba administratorul ca sa stie cate persoane trebuie trecute la intretinere. In plus cred ca si proprietarul ar avea cate ceva de comentat daca intr-o garsoniera ar locui 5-6 persoane (se deterioreaza mobilierul, deranjezi vecinii, etc.)

      00
  8. Am rezolvat problema foarte simplu: mă duc în concediu acolo unde șansele sunt foarte mici să întâlnesc români și am un concediu liniștit

    00
    • @claudiu, cand te uiti in oglinda ce vezi?

      00
    • @Gabi: unul care stie ce e bun simt si caruia nu ii plac manelele. Cum identifici un grup de romani? E plin de gunoi in jurul lor, vorbesc la un volum ridicat si aculta manele si au impresia ca daca au luat o vacanta in rate si consuma din sacosa, sunt stapanii locurilor

      00
    • Pai… cu gandurile astea am fost io in Grecia pe o plaja… si primul lucru pe care l-am auzit de la un burtos cand a iesit din apa a fost: „Nevasta, da si tu incoace „labili” alea…” Era vorba de niste chestii din alea de montat la picioare pentru inotat… Asa ca.. moldoveni peste tot.. degeaba incercati sa va feriti…

      00
    • Si cu ce-a gresit moldoveanul? In Moldova alea se cheama, labi di inot. Nu ti se pare ciudat printesule ca tu-ti faci concediile in locuri cu moldoveni?

      10
  9. Altii au rezolvat-o destul de elegant. Cand ajungi la hotel primesti o bratara de plastic care rezista pe perioada sejurului. Accesul in hotel si resturant se face cu bratara, personalul hotelului si restaurantului verifica discret existenta bratarii.
    Toate hotelurile are trebui sa aiba cateva locuri de parcare în fața intrării în hotel pentru a descarca si incarca bagajele in masina gen maxim 30 de minute.
    „accesul în camere, la sosire, se face începând cu ora 16” toate hotelurile din lumea asta au 15-16 check-in dar multe din ele daca ajungi la ora 12 de cele mai multe ori iti ofera camera atunci, sau isi cer scuze ca nu e camera gata si sa mai ai putina rabdare, ti se ofera o apa, suc, covrig.
    In vegas au rezolvat problema cu mini-bar-ul cand ridici ceva din frigider mai mult de 10 secunde esti taxat automat.
    Ocupare „single” la ocupare „double” , ai costul pe camera nu conteaza cati stau si ai costul pentru restaurant ce atata mare scoafala. Sta socra singura sau cu copilul tot la fel platesc.
    Nici de clineti nu mi-e rusine dar de la hotelieri te astepti la mai mult ca doar din asta traiesc. Din pacate vor mai trece multi ani pana sa avem servicii mai de calitate.

    00
    • E mișto când deschizi frigiderul și îți cade o doză ceva, rostogolindu-se pe podea. Sari ca pisoiul după ea, să o bagi înapoi în 10 secunde.

      00
    • NOU
      #30

      E gata treaba, a gasit romanu unde se duce naiba toata treaba. Inchidem tot ca ne cad dozele din frigider…

      00
    • Deci tehnologia RFID in actiune. Cand toti oamenii vor avea un cip, el va incepe sa bipaie imediat ce omul depaseste o anumita greutate, presetata, in sala de mese… Lasand gluma la o parte, chiar mi se pare nesimtire, dupa ce bagi in tine de nu mai poti in restaurant sa iei mancare si in buzunare pentru in camera. Om si neam de haplea dar nici chiar asa…

      00
    • Înseamnă că n-ai auzit de românii care refuză să-și pună brățara la mână, că lor nu le convine să iasă în oraș cu aia la mână.

      S-a întâmplat unui amic care are un loc de camping la mare… Deși era clar că accesul în camping se face doar pe baza brățării.

    • Frigiderul nu e umplut pana la refuz, nu am intalnit nicaieri sa cada nimic din frigider. Oricand poti suna la receptie sa anunti ca a cazut din greseala si ca o pui la loc.
      La cazare pui pe hartie sa semneze ca accesul se face doar cu bratara, nu iti convine mergi acasa.

      00
  10. Din punctul meu de vedere ar trebui scos sistemul all inclusive, căruia nu-i văd în nici un fel rostul, sau cel puțin să fie limitat.
    Ca să mă explic :
    -la all inclusive ca să fie toți mulțumiți înseamnă că trebuie să ai mai multă mâncare decât ar putea mânca turiștii – pentru că de exemplu poate că dimineața toți vor doar crenvusti și salam, dar tu ai pe masă și gem, și miere, și unt, iaurt etc, produse pe care după aceea trebuie să le arunci;
    -toată această mâncare suplimentară trebuie plătită de cineva, adică va fi inclusă în prețul biletului – deci se va plăti mai mult pentru o mâncare ce se va arunca.
    Cred că mai simplu ar fi un sistem cu meniu fix, dar și asta este complicat, deoarece unui nu-i place mazărea, altuia nu-i place orezul și așa mai departe – asta înseamnă că va pleca nemulțumit din hotel, va spune altora, ceea ce va duce la mai puțini turiști și așa mai departe.
    Referitor la situațiile pe care le-ai mai scris prin articol, din păcate noi românii (la modul general) avem o problemă cu respectarea regulilor, adică pentru marea majoritate este de la sine înțeles, de exemplu, să parcheze unde este interzis, să întoarcă mașina pe contrasens, să arunce mizerii pe jos etc. – deci de ce ar respecta regulile în concediu ?

    00
    • NOU
      #35

      Poate eu daca ma duc intr-o tara in care nu am mai fost pana cum sunt dispus sa platesc putin mai mult pentru all inclusive, astfel am posibilitatea mai ales la restaurant sa incerc mai multe sortimente de mancare sau bautura locale.

      00
    • ca nu-i asa, la all inclusive gasesti numa mancare buna.

      sistemu e cam futut. Omoara si terasele si restaurantele mici

      00
  11. Turistul roman este meltean si in afara Romaniei. De obicei evitam sa intru in contact cu ei pentru ca melteni. Nu toti , stiu, dar cred ca 98 % sufera de meltenism , asa ca…

    00
  12. Tocmai scriu dintr-un hotel și am adus și mâncare în cameră.
    1. Nu văd o problemă în a lua mâncare în cameră: pot să ajung târziu când bucătăria este închisă sau poate am ceva mai bun de făcut cu timpul meu decât să să îl pierd prin restaurante, serios. Fac asta fără excepție când merg la ski și mă mândresc cu asta.
    2. Nu contează câte persoane stau în
    cameră, confortul lor are de suferit dacă stau grămadă. Prețul camerei variază doar cu numărul de pachete de mic dejun.

    Apropo, voi știți că în România nu există hoteluri decente la prețuri decente? Tocmai mi s-a făcut scârbă de Olănești, unde căutăm cazare și
    aflu că izvoarele terapeutice de acolo sunt concesionate unei familii de către PSD+PD și accesul la apă este
    pe bază de card. Redevența încasată de statul român prin
    ANRM este de doar 4% din încasări.

    00
    • este pe bază de card cu 400ml de persoană. nu iei cât vrei tu.

    • Iar înainte de a primi cardul contra cost, mai trebuie să te consulte formal 30 de secunde medicul lor terapeut contra 35 de lei.

      00
    • Pentru ei conteaza cati sunt in camera. In primul rand vin bani mai multi, iar in al doilea rand te face sa te simti mai bine. Pentru ca esti in concediu, nu ? Si sa mai treci si alta data pe acolo pentru ca ai fost multumit de conditii. Dar e greu cu meltenii!

      00
    • NOU
      #44

      @Alin
      1. problema cu mancarea in camera se ia in discutie in cazul hotelurilor cu bufet suedez.
      Clientul plateste pentru o camera de 2 persoane, asadar se presupune ca si la masa vor veni 2 persoane.
      Apoi cei 2 se duc, mananca pe saturate si la final iau in camera mancare pentru ceilalti 2, 3…5 prieteni care ii asteapta.
      2. conteaza cate persoane stau in camera pentru ca in functie de asta hotelul are mai multe cheltuieli cu intretinerea (apa calda, electricitate consumata, mai multa dezordine atata in camera cat si in hotel, etc)

      00
    • Nu va obositi sa ii explicati lui Alin cat e de idiot, el se mandreste cu asta.
      Se duce la hotel si plateste probabil demipensiune dar nu vrea sa isi piarda timpul prin restaurante , da? cand mananca in camera face si sex ( a se citi laba ) in acelasi timp deci iese mai castigat.
      Se mananca la restaurant pentru ca d-aia s-a inventat, sa stai frumos la masa, sa fi servit cu bautura, sa iti stranga aia masa , ca pentru asta platesti. Sunt hoteluri care iti trimit cina in camera daca ajungi prea tarziu, sau iti pun pranz la pachet daca esti plecat. In Romania ar merge niste hoteluri denumite „La Melteni” , gratare cu mici in camera, pisu in piscina, sampanie la mic dejun, toate camerele la etajul 10 cu vedere la mare, pentru ca se stie… clientul are intotdeauna dreptate. Ramaneti la Olanesti si Eforie.

      00
  13. Observ o tendință interesantă a patronilor Români de a se câca pe clienții lor iar câteva luni mai târziu să se plângă de lipsa de profit.

    00
  14. Poate nu înțeleg eu articolul: problema e ca turistul duce mancare in cameră, sau ca turistul duce mancarea DIN RESTAURANTUO HOTELULUI in camera?
    Am senzația, citind comentariile, ca niște ci altii nu au înțeles.
    So… ce deranjează?

    10
  15. Nu stiu de ce sunt romanii asa incrancenati, cauta mereu un motiv de „batalie”.
    Internetul, cel putin, este un adevarat „camp de lupta”.
    Mereu sunt gasiti noi adversari: tineri contra batrani, pensionari contra angajati, ardeleni contra „mitici” sau moldoveni, clienti contra hotelieri etc.:)
    Sincer, nu prea inteleg aceasta incrancenare. Oameni care pe strada se comporta decent, pe internet injura si-i iau in „toate cele” pe niste necunoscuti sau chiar necunoscute. Multi sunt oameni cu studii, la care te-ai astepta la altceva.
    Scuze pentru offtopic. Sa revenim acum la subiect. Cred ca altii au rezolvat cumva mai „relaxat” treaba cu mancarea in camera.
    Acum mai multi ani am stat intr-un hotel din Viena, aveam masa bufet suedez.
    Ii cunosteai pe cei noi veniti in hotel (nu doar romani, ci si alte neamuri) prin faptul ca-si carau mancare in camera.
    Nemtalaii angajati la hotel vedeau, dar nu ziceau nimic, zambeau pe sub mustata.
    Cand vedeau oamanii ca era mancare la discretie si ca mancarea luata in camera era aruncata la cos fara sa o manance, incetau sa mai faca acest lucru, nu mai aveau motiv (cel putin ce am vazut eu).
    Romania a trecut de zeci de ani (in timpul razboiului, in perioada comunista spre sfarsit si apoi in perioada actuala prin crize intalnite in alte tari doar in perioade de razboi.
    Dupa perioade de lipsuri materiale, este normal ca sa se intample asa.
    Cu timpul o sa ne mai civilizam si noi.

    00
    • Ai inteles singur cauza: romanii au trecut in toata istoria lor prin lipsuri materiale drastice – mancare insuficienta pe masa, de asta se intampla ce se intampla… si nu e de judecat. Problema noastra ca neam este ca suntem mereu mai fuduli de cat ne tine punga… adica suntem practic rupti in cur, dar tinem fruntea sus cu mandrie proletara, incercand sa parem mai boieri decat ne permite buzunarul…. In realitate, esti boier cand te-ai nascut boier si cand tot neamul tau a trait in boierie (fara probleme de mancare). Ca om, daca esti prima generatie de plecati din Moldova, vei avea instictiv tendinta sa iei mancare in buzunare in camera… ca … asta e.

      00
    • Cris, multumesc pentru raspuns.
      Nu-i judec, am invatat cu varsta ca a da sentinte, a generaliza si a judeca pe cineva, oricata dreptate crezi ca ai, nu este un lucru de dorit, poti sa te inseli.
      Cea mai buna este calea de mijloc.
      Eu in general merg in Grecia la mare si romanii nu mi se par chiar asa de necivilizati. Depinde de om, de cei 7 ani de acasa, de multe.

      00
  16. Boss,lasă că sunt aci la tine la timisul de sus la un complex. Nu e rău, dar unele chestii scârțâie. Gen,calorifere care ard în camere, chelneri grumpy în condițiile în care sejurul e de tip aproape all inclusive, gen cam tot ce vrem și ne spui la sfasit cât face no questions askee de nicio parte.

    00
  17. E ciudat cum hotelierii din zone cu tradiție în turism (Antalya, Kusadasi), nu par să facă atâta caz de genul acesta de turiști. Și când am fost pe acolo, am constatat că rușii sunt mai nemâncați, de departe, față de români. Nu că iau apărarea meltenilor, dar cu abordarea hapsana a hotelurilor de la noi, hotelierii cam culeg ce au semănat. La noi, dacă nu și-au amortizat investiția și au scos și profit din primul an, înseamnă că au făcut o afacere proastă. Asta dacă au binevoit să investească ceva. Iar turistul, odată ce a dat de gustul unei destinații cu un raport calitate preț bun, cu greu se mai întoarce pe litoralul românesc pentru vacanță.

    00
  18. Vorbim de hotelurile din Romania, unde pretul pentru o cazare 3 stele si mic dejun in Mamaia (bonus furnici in camera, instalatii sanitare care cad din pereti) este mai mare decat in Sunny Beach la 4 stele all-inclussive. Nu imi dau seama, oare de ce mi se rupe de jalea domnilor hotelieri… As fi inteles sa se planga de faptul ca asemenea comportament deranjeaza alti turisti mai civilizati dar nuuu…. nu le iese banutzu cum vor ei… Plang. Mananc in camera si plang…

    00
  19. NOU
    #58

    s-o luam usor

    1. indiferent cate stele are hotelul Clientul ( turistul ) finanteaza bunul mers al afacerii prin prezenta lui acolo contra cost. Ca si in cazul bancilor, unde clientul finanteaza biznisul bancii, cel care NU are nici un drept este tot CLIENTUL care dupa ce ca platste trebuie sa stea mereu capra in fata PATRONULUI cu pretentii si figuri.
    dreptul CLIENTULUI care este ?

    2. diferenta de pret intre SINGLE si DOUBLE sta in numarul de persoane inregistrate la sala de mese . daca iti iei single si sta tot familionul e treaba familionului insa la masa nu ajunge decat unu

    3. luatul de mancare din restaurant in camera tine de obisnuita nu de civilizatie. acasa mancam majoritatea in bucatarie dar desertul sau cafeluta de multe ori se iau in sufragerie in fata televizorului plecand din bucatarie in sufragerie cu mancarea la „sufertas” . tine de comoditate si de tabieturi.
    in plus cand in mini bar am doua sticlute mici de apa si afara sunt 45 de grade ce anume e stupid in a ti lua apa cu tine ? sau cand in camere NU exista cafea sau ceai de facut ce anume e lipsit de civilizatie daca vreau sa mi fumez tigara pe balcon cu o cafeluta luata de jos de la restaurant pt ca apoi sa ma duc la buda linistit la mine in camera ?

    4. televiziuni care sa filmeze ce anume ? cum turistul mananca ? sau cum tursitul ma scuzati se ca)#$$#ca ? sau cum hotelierii au pretentii de las vegas dar ofera conditii de Tecuci ?

    5. in majoritatea tarilor civilizate, la hotelurile de 4 si 5 stele, exista posibilitatea de a ti se aduce micul dejun ( pranz, cina ) in camera, la cerere, fara costuri suplimentare ( micul dejun cel normal nu ceva extra ) … aaaaa ca nu pleci de la restaurant cu piureul siroind pe scari umpland de sos liftul, mocheta, tapetul si clantele asta e alta treaba dar in rest cu o cafeluta sau un desert poti sa pleci din resaturant oriunde in lumea civilizata

    cred in continuare ca inca suntem injectati cu virusul asta al PATRONILOR care trebuie sa UMILEASCA si sa JECMANEASCA clientul cu orice pret si sa mai faca si pe nebunul ca vezi doamne nu joaca clientul dupa cum canta patronul

    00
    • 2 și 3 sunt legate. mai bagi un om in cameră și ii aduci și lui mâncare de la all inclusive.

    • Vali, specifica in textul de inceput faza asta, ca asta te deranjeaza (sau il deranjeaza pe hotelier). Pentru ca, da, asta e un punct de vedere valabil.
      Faptul ca ma cazez la tine dar imi aduc mancare de peste drum, nu ar fi o problema. Mai precis, in „Vest” (si am vazut peste jumatate de Europa) NU E.
      In plus, am stat la multe hoteluri unde turistul american (ii recunosteam dupa accent) venea la micul dejun, iar la plecare isi umplea buzunarele cu pachetele de dulceata, cornuri, chifle, un iaurt din ala mic, in mana avand un sandwich. :) Oricum, ce mare paguba facea? 1 euro?
      Asta nu a inteles hotelierul roman. A spus Banciu o chestie faina: mananci cat vrei, dar daca doresti umbrela la plaja, e 5 euro, din care 1 euro e, de fapt, extra-consumul de la micul dejun. Faze din astea, pe care inca nu le-a inteles patronul roman.

      00
  20. și mai e ceva legat de luat mâncarea în cameră: curătarea mochetei sau pe unde mai cade mâncarea costă. dacă iei ceva haleu în cameră luni, marți cade pe jos și stă așa 3-4-5 zile, după aia e foarte greu de scos pata.

    • NOU
      #62

      pai si daca ti ai zgariat masina de ce nu dai in judecata producatorul ca vopseaua e proasta si se zgarie intr un amarat de copac ?
      lucrurile se mai si strica si fac parte din biznis. doar nu au pretentia hotelierii ca un stabiliment tipla deschis astazi va rezista asa 100 de ani fara reparatii, profit reinvestit etc …
      in plus nu cred ca este interzis de lege ca un hotel sa si faca o politica de „autoaparare” :

      1. nu te cazezi decat cu card de credit ( debit ) pe numele tau
      2. iti rezervi dreptul ca daca turistul pleaca cu telecomanda de la tv, cu tv ul , prosoapele, halatele, papucii, caloriferele si tablourile de pe pereti sa i tragi de pe card contravaloarea pagubelor nu inainte de a-i atrage atentia turistului inainte de checkin asupra acestui lucru iar la plecare sa i inmanezi nota de plata conform regulilor interne si evident anuntat si politia pentru a nu fi considerat furt de pe card
      3. pliante si anunturi informationale pe toate gardurile hotelului cu regulile de casa ale locului
      4. personal tip „ask me” care sa ajute oamenii „in nevoie”, hamesitii, turbulentii, etc

      hai ca solutii exista multe importnat este sa trecem de stadiul de PLANS catre partea cu IMPLICAREA activa si in special sa uitam de acest ALTUL E DE VINA si sa vina minerii si televiziunile sa vada

      00
    • „dacă iei ceva haleu în cameră luni, marți cade pe jos și stă așa 3-4-5 zile, după aia e foarte greu de scos pata.”
      Ha ha, eu am stat in HOSTELURI unde venea curatenia la maximum doua zile… uneori le spuneam sa nu vina, sa nu faca paturile, ca nu am deranjat mult. Ne era si jena, pe bune.
      4-5 zile? Asta e HOTEL in Romania? Iar patronul se plange ca nu e ok, nu se imbogateste pentru ca ii mananca turistul untul ambalat la 5 grame pachetul? ha ha ha

      00
  21. hotelierii romani ar trebui sa-si vada lungul nasului si sa-nghita. din contra, eu mi-as croi un plan de afaceri tocmai pe baza poftei de mancare a romanului. 2-3 ani cu profit pe limita, pe urma ti se duce buhul ca la tine se mananca bine, si turistii cheama alti turisti la randul lor – atunci iti permiti sa mai salti pretul o idee, ca oricum incepi sa vinzi la volum.

    ultima data am mancat la sinaia o friptura de piept pui. saracul pui, cred ca era gaina batrana, cine stie cat statuse prin frigidere – tare, atzos. servire proasta, mi-a fost adus aproape rece. ma mai duc a doua oara? fireste ca nu. a venit sa ma intrebe in timpul mesei daca e in regula? nu. a venit sa-mi ia farfuria si sa ma-ntrebe daca mai vreau ceva, dupa ce-am terminat? nu. a trebuit sa astept eu sa vina maria-sa, sa-l ‘vanez’, in conditiile in care restaurantul era aproape gol.

    bucatarul roman gateste in sila. chelerul roman serveste in sila. patronul roman serveste clientii in sila. deci si clientul se comporta tot cu sila.

    sila reciproca.

    00
  22. Cred că e ca în cazul oricărei afaceri: dacă merge bine, îți mai permiți să și triezi. Este adevărat însă că există multe alternative când vine vorba de cazare.

    Pentru concediul la mare din vara aceasta, planificat în urmă cu câteva luni, s-a mai trezit cineva acum, cu o lună înainte, că vrea să vină. Camere libere nu mai sunt la pensiunea noastră deci am luat în considerare să mai cerem un pat în una din camerele deja rezervate. N-a fost cazul, dar am aflat că, costă 50% din prețul pe noapte pe care îl plătește o persoană. Doar 50% deoarece plătește utilitățile, săpun, șampon și alte consumabile.

    00
  23. Intotdeauna m-a deranjat la romanii (me included) datul in stamba cu mancarea, de sarbatori. Adica, tot anul umblam rupti in cur si mancam pe apucate, covrigi, sticksuri si alte rahaturi, neglijandu-ne practic, de multe ori mesele principale, dar de Sarbatori… gata frate, boieria e boierie: facem o suta de feluri de mancare si bagam in noi pana ajungem la Urgenta.

    Un om echilibrat, normal la cap.. mananca echilibrat tot anul si are in frigider de toate… nu baga in el de se sparge numai la Paste si la Craciun si cand ajunge pe la all-inclusive. Adevarul crud e ca multi romani nu-si permit sa mance ce vor ei in concedii.. Platesc doar cazarea si mai mult merg la bere, decat comanda o masa decenta si completa intr-un local… Daca oamenii ar avea bani suficienti sa mance decent in tot sejurul de 7 zile… la localurile care sunt… nu s-ar mai duce la all-inclusive. Cat poti sa mananci pana la urma? Sa spunem ca ti-e pofta de mici sau de pui la rotisor. Mai mult de 10 mici si de un pui intreg nu cred ca poti sa bagi in tine iar asta inseamna max 50 lei… hai 70 cu tot cu bere…adica vreo 15 euro. Daca nici 15 euro nu ne putem rupe de la gura, chiar suntem un neam de rupti in cur.

    00
    • 1. „Daca nici 15 euro nu ne putem rupe de la gura”… iti rupi de la gura ca sa… mananci? :)
      2. Rationamentul tau spune ca, daca nu-mi permit, sa stau acasa. Pe sistemul asta de gandire nu mai vedeam jumatate de Europa.
      Prima iesire la mare fara parinti, am facut-o cu unii, in liceu: aveam bani de tren, ceva de chirie, o sacosa de biscuiti si 3 borcane de dulceata.
      Am stat 4-5 zile la mare. Multi dintre prietenii mei nu faceau asa, ei „daca nu-mi permit lux, nu plec”. Si nu au plecat. 15 ani de atunci incolo, nu au vazut marea. Eu, aproape in fiecare an.
      Idem Spania, Italia, Germania, Cehia… lista e lunga.
      In Berlin am stat 20 in camera (DOUAZECI), 5 euro pe noapte (atat avea camera, 20 de paturi).
      Daca vrei sa te misti, o faci. Si nu e nevoie de nici un hotelier care sa se planga ca nu l-ai facut bogat; no problem, merg la 10 metri mai incolo.
      Grecii oare cum si-or permite atatea milioane de romani, an de an? N-am auzit nici un grec plangand ca romanul ii mananca mancarea…

      00
  24. In Turcia nu există astfel de dileme – Turistul e rege (si ca orice rege se bucură de privilegii) Mâncare la discreție la modul asta –
    Noi am rămas cu mentațități comustinoide – numărăm cartofii din farfuria turistului în loc să-i mulțumim că își cheltuie banii în hotelul nostru.

    00
  25. 1. Un client are dreptul sa aiba vizitatori in camera lui, nu are dreptul sa aiba mai multe persoane care dorm in camera, este greu sa faci diferenta aia, si de regula cand incerci asta iese un scandal monstru.
    2. Nu ii poti impiedica sa ia ceva de la micul dejun si sa isi duca in camere, nu ai cum sa ii bati obrazul pentru ca va spune ca e doar ceva mic, ca ii duce la copil sau la um membru al familiei ce nu se simte bine. Problema nu este consumul de mancare ci faptul ca de regula mancarea aia se arunca si face mizerie in camera de hotel, iar mizeria aia costa timp pentru menajere.
    3. Iti scapa esenta problemei – orice ar face un client si oricata dreptate ar avea o afacere, la un conflict de genul asta pierde doar afacerea, fie ca este site de hosting, magazin sau hotel. Intotdeauna o situatie este discutabila, parerile sunt impartie si atunci ai de ales intre a inchide ochii la un client nesimtit sau a respecta regulile si a pierde 10 sau 100 de clienti.
    Nu cred ca explicatia este saracia romanilor ci faptul ca romanii sfideaza regulile si contesta din start orice regula de oriunde. De aia opresc in fata magazinului 5 minute si pun pozitiile, de aia merg cu viteza peste limita sau calca banda continua, pentru ca ei stiu ca regulile stabilite pentru toti nu se aplica si in cazul lor particular, ei stiu mai bine.

    00
    • Turcii sunt „artisti” ai serviciilor all inclusive dintr-un motiv simplu: prin traditie, turcii sunt negustori care pun pret pe „relatia pe termen lung cu clientul”. Ei stiu foarte bine cei 100 de dolari/ client/ sezon pe care ii pierd la mancare, se recupereaza inzecit in cei 10 ani in care clientul revine in hotel, pentru ca a fost multumit de modul cum a fost tratat acolo. In plus, un client multumit mai povesteste si altora, care comanda si ei un sejur in acelasi hotel.

      Asta e motivul pentru care romanii multumiti de regimul all inclusive (si desigur de mancare) revin la turci. Chiar daca nu merg in acelasi hotel merg la altul… banii tot acolo se duc.

      Iar daca o sa stati sa analizati bine in ce consta mancare din all-inclusive o sa descoperiti ca ea este inteligent gandita – nu este compusa numai din carne macra si ingrediente scumpe ci un amestec de multe chestii care contin in special amidon si zaharuri +salate de toate felurile – chestii care creaza satietate. Per total cheltuiala cu mancarea, pentru hotel, este ridicata dar nu suficient de ridicata incat sa sperie vreun patron turc de hotel, pentru ca socoteala acestuia se face altfel decat la noi.

      00
  26. >>”aducându-și aportul”

    Aiiii

    00
  27. Daca costul total al alimetelor in bugetul lunar al casei nu ar depasi 10-20% poti sa fii sigur ca romanii nu ar mai avea acelasi comportament in vacante!

    00
  28. Noi suntem zgarciti din nastere. Preferam sa vindem scump un serviciu chiar daca avem posibilitatea sa facem oferte bune pentru a atrage turisti. Ex grecia bulgaria.

    00
  29. Ma doare la banana, va scriu de la all inclusive, fără brățări și alte nebunii. Și sunt o grămadă de romani aici care nu confirma mitul. Sunt foarte civilizati comparativ cu poporul rus care anul asta lipsește masiv de când turcii au jucat Arkanoid cu avioanele lui Putin. Nimeni nu ia mâncare sau băutură în camere din simplul motiv ca mâncarea și băutura sunt disponibile oricând, oriunde și oricât, inclusiv pe timpul nopții. All inclusive ul din România e o gluma.

    00
  30. Eu n-am mai auzit de mult treaba asta cu mai multi in camera. In general hotelurile care sunt cel putin de „doamne ajuta”, dau bratari si verifica cat de cat accesul, unii mai insistent, altii poate mai putin. Am fost in hoteluri unde atunci cand intram in perimetrul gradinii, nu in hotel sau in sala de mese, mi se cerea sa imi ridic haina, daca era cu maneca lunga, sa mi se vada bratara.

    Iar treaba asta cu luatul de mancare in camera, cred ca se intampla atunci cand sejurul are numai mic dejun bufet inclus. Daca doar ala e la liber, sa se ia cat de mult se poate, mancam si la pranz.

    In sistemul All Inclusive nu am vazut lume care sa iasa din restaurant cu mai mult de o farfurie de desert (lucru pe care si eu il fac in general, prefer sa mananc desertul in camera sau pe terasa). Pur si simplu e prea multa mancare ca sa iei pentru „mai tarziu”. E asa multa ca uneori nici nu apuci sa mergi la toate mesele/gustarile, pentru ca nu ai unde sa mai „bagi”. Eu niciodata nu am putut sa consum snackuri la piscina sau prajituri si patiserie dupamiaza, lucruri pe care mai toate AI le au.

    Ce nu s-a mentionat? Faptul ca sunt unii, chiar daca nu iau mancarea in camera pentru inca 3 prieteni, isi umplu farfuriile de parca mananca pentru trei. Si mai penibil e ca lasa o gramada de mancare in farfurie. Eu asta inca nu reusesc sa inteleg la oamenii care merg la AI: faptul ca fac o piramida de terci de toate felurile de mancare in farfurie, doar ca sa lase jumatate pe masa.

    00
  31. true story bro’:
    1. plecat cu mai multe rude la AI in turcia, cand a dat de vinul „casei” la liber si gata rece, 4 zile a baut incontinuu, urmatoarele 3 incerca sa isi revina. Om cu pozitie si venituri.
    2. ruda venita la eveniment in familie, restaurant select, mancare deosebita, la bauturi se gasea ballantines 21 ani, coniac hennessy xo, vinul servit era Domeniul Coroanei Segarcea Prestige. Si a adus intr un pet ceva bautura ( tuica, palinca ).
    3. Bufet all-u-can-eat la Baneasa Combo, ceva gen 25 lei si mananci cat poti. Un cuplu de 45-50 ani indesa pachetele in servetele in geanta. Bine imbracati, accesorizati. Ma enervez, daca erau niste pustanii ii intelegeam, asa ca ii anunt pe chelneri. Sunt opriti la iesire si vocifereaza ca el e doctor si de garda la noapte, si a luat sa manance.
    4. hotel bun in sinaia, sezon, un cuplu tanar „termina” micul dejun lasand in urma mormane ( nu exagerez ). Vanzad ca ma uit insistent se scuza ca nu i a placut. Il intreb de ce nu a gustat daca tot era hotarat sa ia mancare ptr 6 persoane. Joaca cartea retardului, ca nu poate sa guste la bar. Tac si ii arat cele doua farfurii ale mele pe care erau insirate cam 10-11 feluri din ce se servea, cate o lingurita. pleaca.
    5. rude venite la hotel in bucuresti, tineri. La plecare golesc efectiv minibarurile. 600 lei cazarea, 520 lei „consumatia”. Nu rezist sa nu ii sun, au crezut ca e platit. „Pai e platit de mine ma, de cine credeai, de Sfantul Duh?”
    6. romanii la all inclusive ( 650 euro/caciula). Au adus cu ei o sticla de coniac si un pet cu vin.

    Diverse ipostaze din exp persoanala. As vrea totusi sa spun ca nu suntem noi cei mai rai, rusii deranjeaza mult mai rau, iar restul tarilor au si ei meltenii lor. Remarcam usor romanii din cauza de limba vorbita, nu neaparat fapte.

    Un pic offtopic. In Mamaia Nord, sa nu zic Navodari, exista un complex Phoencia, atat hotel clasic cat si apartamente de 1,2,3 camere. Tot complexul este ingrijit si mentinut cu atentie pe 100.000 mp, personal impecabil, mancare deosebita. Este singura locatie pe care o apreciez ca te poti plimba linistit in complex, ca au terenuri de sport si plaja efectiv enorma. Piscine peste piscine dupa toate gusturile.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile