quickies

 

buildin-phone

(sursa)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Din marea criza interbelica s-a iesit tot dupa impunerea unor noi reguli in economie (celebrul „New Deal”); pana spre 1980 toate acele masuri de reglementare au fost anulate si inlocuite cu o legislatie extrem de favorabila fabricilor de bani (banci si fonduri de investitii, corporatii transnationale). Ideea e ca e usor sa pui etichete de „bine” si de „rau” insa nu asta e ideea; generatiile vin si se duc, apar noi idei, noi nevoi; America a functionat foarte bine cu un capitalism cat se poate de „salbatic” (reglementat in favoarea celor din varful piramidei) timp de 30 de ani. Problema pe care o vad eu e ca in special in perioada celui de-al doilea mandat al lui George Tufish lacomia generala a depasit punctul maxim in care putea fi satisfacuta fara dezechilibrarea sistemului iar vina nu apartine numai statului sau celor care au luat bonusuri de miliarde si au platit mai putine taxe decat muncitorul din fabrica. E inclusiv vina muncitorului care a vrut sa „keep up with the Joneses”. Iesiri din situatie sunt insa nu am ajuns inca la fundul sacului pentru a adopta cine stie ce masuri radicale.

    00
  2. deh , in ultimii douaj’de ani romanii, statul si media si-au batut plua de medici… astia au stat si-au muncit pe nuci pana cand li s-a oferit sansa de a profesa in conditii normale, pe un salar demn de meseria lor, intr-o societate in care sunt respectati de pacienti si nu luati la perpulis de toti incultii, asistatii, suedejii si taranii… Asa ca au plecat 90% din aia cei mai buni si in tara a ramasa cam pleava, mai ales prin orasele mici, ca astia nu-s competitivi in vest si-au trecut prin faculta ca prin branza. Pretina-mea a terminat anu 5 cu media 9.96 si acum face B2-ul la Institul Gothe… deja o curteaza serios firmele de recrutare din Doiciland. Peste un jumate va vom posta dintr-un micut ‘dorf’ si asta nu e decat vina societatii romanesti. Anual absolvesc cam 6-700 de studenti UMF Bucuresti, dintre astia, primii 200 au deja certificate de limba de la Gothe/Cervantes etc, urmatorii 200 sunt in curs de finalizare a cursurilor, urmatorii 100 se apuca de ele…raman aia care habar n-au cu ce se manca medicina si care au absolvit cu 5…ah si inca 20 de genii care vor sa faca si ei ceva, dar se sucesc si ei in cativa ani si-o taie. Asa ca… Romania are medicii pe care-i merita.

    Nu-mi spuneti ca „vai, dar sa dea banii inapoi daca vrea sa plece din tara…ce? eu platesc la impozit educatia lor doar ca sa vindece ei nemti pe bani cu caru’?”
    astora care spun asta le zic doar atat:
    1. doar primii 150 din an stau la buget.
    2. facultatea de medicina nu e moca nici pt aia care sunt la buget: trebuie sa-ti cumperi absolut TOT: carti, atlas, echipamente, TOT! si credeti-ma ca nu-s deloc ieftine…
    3. cand iti pierzi tineretea si esti rasplatit la 25/26 ani doar cu 800 ron, nu poti sa intemeiezi o familie ca n-ai cu ce, nu-ti permiti nici macar un week-end la mare, batjocorit de toate folsilele din sistem si dispretuit de oamenii pe care vrei sa-i ajuti…incepe sa ti se rupa plua de faptul ca ai invatat „moca” si juramintul lu’ Hipocrate => ca e mai bine la minimum 2.500 euro/luna = garzi platite, intr-o societate care te respecta si oameni care iti multumesc ca i-ai ajutat…si asta la inceput, ca in 5 ani ajungi lejer pe la 10.000 euro/luna si prestigiu ridicat.

    00
  3. @motorocker: „anual absolvesc” – esti sigur ca va pleca in „doiciland” cu tine? eu cred ca-ti da drumu pe autobahn pe „motor” si lasa parapetu sa-si faca treaba… Apropo de medicii romani: daca un medic pune banii mai presus de juramantul lui Hipocrat chiar nu are ce cauta in meseria asta si ma bucur din suflet ca pleaca din tara (as prefera chiar sa plece cat mai departe – polinezia, tiera del fuego, insula Rudolf, ceva unde e putin probabil sa vreau sa ajung eu vreodata)

    00
  4. @vlad ma da’ tie iti da tac’tu bani si tu faci manifestatie in piata unirii pentru idealuri nobile? mars si ia-ti mai intai bacalaureatu’ si dupa aia fa o facultate de 6 ani.

    00
  5. Apropo de tanti judecatoarea, se pare ca pana la urma corbii isi scot ochii intre ei iar „corb la corb nu-si SCOATE ochii” e doar o vorba goala (si agramata) :D

    00
  6. De mult n-am mai citit un articol asa pertinent ca cel al lui Tedoo . Multumesc pentru recomandare !

    00
  7. A descoperit romanul ca scopul cardurilor e sa platesti direct cu ele, nu sa scoti bani de la bancomat si sa platesti cash ?

    Asta e treaba de educatie. Romanii s-au obisnuit cu banii in mina, si de aia se pirlesc. Operatiunile la bancomat e normal sa fie mai scumpe, ca bancomatele trebuie alimentate cu cash, e nevoie de masini blindate si paznici. Tranferurile din cont in cont insa sunt mult mai ieftine.

    Nu stiu cum e in Thailanda, ca n-am fost, insa in mai toata Europa (ma refer la partea civilizata), cind platesti cu cardul taxa e suportata de comerciant – mai ales in hoteluri, daca tot era vorba de platit cazarea. Si (AFAIK) taxa e in general valabila la carduri de credit, nu si la debit (Maestro/Visa Electron).

    00
    • @c3: nu, incă nu. că plata cu cardul e rea. tre să păstrezi chitanţa până se face plata. şi anunţarea prin sms costă 4 lei pe lună. scump.

  8. @c3 – Plata prin card e suportata de client. Mereu a fost, mereu va fi asa. Comerciantul plateste intr-adevar o taxa bancii sale emitente, taxa din care cea mai mare parte merge catre banca emitenta a cardului cumparatorului (merchant fee, interchange fee) dar, de cele mai multe ori, pur si simplu ridica pretul bunului ca pretul pe care il incaseaza sa fie acelasi. Cu alte cuvinte, daca eu platesc 100 RON si comerciantul are de platit o taxa de 2%, el ramane cu 98 RON. Ca sa se asigure ca el incaseaza tot 100 RON va majora pretul produsului la 102,5 RON si a rezolvat problema.

    Pentru mai multe discutii pe marginea acestui fapt + discutii de ce taxa respectiva era, de fapt, gigantica, a se vedea

    https://ec.europa.eu/competition/sectors/financial_services/banking.html

    mai exact deciziile Visa si Mastercard.

    00
  9. vlade, ia conjuga nene „a absolvi” :D

    si nu pune nimeni banii mai presus de viata umana, gigele, e vorba de atunci cand n-ai ce pune pe masa… dintr-un salar de 800 RON. ma rog, esti prea destept ca sa intelegi tu de ce e stupid sa platesti un doctor cu 800 ron…tu da-i bataie acolo cu juramantul, tine la el si trimite doctorii care vor bani, mama lor a dracu’, in poolinezia… si in 10 ani copiii tai vor fi tratati de veterinari…daca nu chiar de vreun vrac ceva.

    00
  10. @Jordan

    N-ai priceput nimic. Ideea e ca pretul e acelasi, fie ca platesti cu card, fie ca te duci ca vita la bancomat sa scoti bani sa platesti cu cash. Asa ca macar poti beneficia de serviciile bancare deja incluse in pret.

    Sau o sa vii acum sa-mi explici cum ca daca toti ar plati cu cash, aia 2-3 euro n-ar mai fi inclusi in pret ? Corect, n-ar fi. Ar fi citeva zeci, pt ca sa lucrezi cu cantitati mari de cash e mult mai scump – si mai riscant.

    00
  11. @c3
    Ok, n-am priceput nimic. Nici eu si nici desteptii aia de la Comisie si de la alte institutii de concurenta din lume. Noroc cu tine.

    Se pare ca, in ciuda concluziilor tale directe, a lucra cu cantitati mari de cash e mult mult mai ieftin, incluzand asigurarea pentru riscuri. Dar, nu-i asa, tu esti mult mai informat decat toti tampitii aia si ai inteles, ca de obicei, perfect totul.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.