Sute de apartamente finisate şi nevândute…

piscina

"In Bucuresti este un stoc destul de mare de apartamente finalizate pe care oamenii nu le pot cumpara. Guvernul ar trebui sa sprijine achizitia acestor apartamente […] De scazut si mai mult preturile este aproape imposibil, deoarece dezvoltatorii […] au construit la costurile din 2007 pe terenuri cumparate la preturi mari", spune Avi Shloush, directorul general al firmei care a realizat ansamblul Doamna Ghica Plaza. (de aici)

Eu am două idei vizavi de chestia asta:

  1. cumpărătorii care au 20.000€ avans îşi pot cumpăra o casă de 80K cu Prima Casă. da, ajută să arăţi că vrei cu adevărat ceva şi că ai făcut economii.

  2. dezvoltatorii trebuie să mai şi piardă. nu se poate să câstige mereu, vor afla asta cât mai repede, dacă nu au aflat-o deja. au construit scump şi prost (come on, nu sunt atât de mulţi cei care caută două camere de 80mp). au construit la mama naibii. au construit în grabă. şi, cu toată bunăvoinţa din lume, nimeni nu se mută la naiba, fără pic de verde şi fără asfalt.

Clienţii vor respect!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Apropo de constructii proaste, sotul meu a lucrat la o firma care a construit un ansamblu rezidential in buricul targului. Cand au luat probe de beton, toata compozitia s-a sfaramat si arata ca nisipul. In vremurile bune, o garsoniera acolo costa 160.000 de euro. Acum, firma respectiva a intrat in faliment, cu toate artificiile financiare si cu toate materialele proaste cu care au construit. Cred ca blocurile cu bulina rezista mai bine la cutremur.

  2. sunt unii pe la Timpuri Noi care aprind luminile in bloc sa creada lumea ca sunt locuite. azi 10 apartamente, maine alte 10 apartamente. da n-ar lasa la pret hotii nici sa-i impusti. ei n-au venit sa investeasca aici, au venit sa fure, de la materiale pana la utilitati. si lumea s-a saturat

    da tot nu se invata

  3. sunt prea putin „curajosii” care isi vor face anul asta un credit pt o casa.. daca nu scad preturile ca sa se vanda apartamentele vor sta cu ele asa „finalizate” cativa ani pana isi va reveni piata. daca isi revine. si daca nu le sar bancile in cap sa-si plateasca imprumuturile..

  4. Daca Avi vine si mi se scuza ca el a platit nu’s ce bani si ca nu poa sa dea mai ieftin de atat e vina mea ? :)

    intrand ieri in buc dinspre a2, trecui pe langa complexul ala de blocuri de langa protan al lui domus sau cum le spunea la dezvoltatori. era cat pe ce sa pun botul la un apart acolo acum 2 ani, cand acele blocuri trebuiau sa fie gata. astia aveau pereti de rigips care separau apartamentele, daca tin bine minte. nice.

    al doilea complex pe langa care am trecut e iasmita sau asmita gardens. :) nu stiu daca locuiesc 20 persoane in blocurile alea la ora actuala.

  5. D-le Shloush preturile nu mai pot scadea ca au fost preturile la terenuri , preturile pot scadea si vor scadea in maxim 6 luni – un an, nu toate afacerile sunt rentabile, sa nu uitat ca in 2007 erau profituri de pana la 400 %. Un profit de 10-20 % e unul decent in domeniul contructiilor. In USA au fost contruite case in 2006 se vindeau la 600-700.000 iar acum se vand la 250.000 deci e posibil sa se vanda , nu conteaza ce cheltuieli a-ti avut in 2007.

  6. Trec pe langa asmita gardens in fiecare seara. Nu vad 20 de lumini aprinse in toate blocurile .
    Am vorbit cu cineva de la banca referitor la ce zici tu Zoso, sa te duci cu 20.000 euro sa dai avans . Banca te priveste fix la fel, ca pe un infractor ce vrea sa le ia lor banii . Pentru ei e acelasi lucru, ei oricum nu mai castiga 500 % la un credit deci nu esti interesant pentru ei.
    Am studiat si eu ceva oferte, chiar nu ai unde sa iti iei un apartament nou convenabil, iti iau astia bani si pentru presu de la usa , sunt in foame rau .

  7. tradus : fraierii de contribuabili trebuie sa sprijine niste inconstienti sa imi cumpere mie apartamentele, la pretul la care vreau eu sa vind, nu la pretul pietei.
    Sictir domnu’ Shloush, asa cum nu ne intereseaza ce profit ai facut in perioada de boom imobiliar, nu ne intereseaza nici pierderea pe care e posibil sa o realizezi acum.

  8. Problema de fond este ca Statul, prin institutiile lui, nu a avut un program STRATEGIC imobiliar, in ultimii 20 de libertinaj.

    Astfel, intinse zone din apropierea oraselor mari trebuiau de declarate de interse statal, si numai statul sa construiasca pe ele cartiere, cu plan urbanistic serios, fiindca statul isi poate permite sa faca afaceri pe termen lung, nu trebuia sa isi scoata banii in cativa ani.

    Si apartamentele din aceste zone vandute cum se vindeau pe vremea lui Ceausescu apartamentele proprietate, tot in 25 de ani iti plateai si atunci o casa daca voiai proprietate sau nu erai in situatia sa iti dea cu chirie la stat si sa platesti te miri ce.

    Nu e greu, dar nu a fost si este multa nepricepere, plus interese ale unora sa se faca particular aceste chstiuni. Rezulta pamant stricat, mergeti in sudul Bucurestiului sa vedeti ce jale este, hectare intregi stricate cu cateva case cu etaj, caci vile nu sunt in adevaratul sens al cuvantului, case aruncate ca din cer, fara nimic in jur, fara parcuri, scoli, magazine.

  9. da’ imobiliarii urla idei din astea crete de anul trecut. Ala de la Impact, Popp, avea chiar ideea mareata ca statul sa puna terenul iar imobiliarii sa construiasca pe el (parteneriat public-privat cica), evident cu TVA 5% sau deloc iar ei sa vanda tot la preturi din alea nesimtite, ca ei fac biznis, na … Citeam acum ceva vreme de unul care a facut o garsoniera dintr-o uscatorie de bloc si cere 10,000 de euro pe ea (in Timisoara parca). Daca ai niste bani gramada (10 – 20,000 de euro) iti iei teren langa Bucuresti si iti permiti si credit sa-ti construiesti casa ta, fara sa mai ai parte de toate mizeriile conditiei de blocatar in Bucuresti.

  10. Daca devin astia un piculet mai flexibili in acordarea de credite si baga protv-ul o stire meseriasa, or sa descopere cu totii ca nu le pasa din ce e facut blocul , unde e sau daca le ofera constructorul garantie…

  11. Ce ma enerveaza pe mine e apelul la „mila” guvernului. De cate ori vezi vreun proiect gandit aiurea care nu se vinde gasesti aceeasi plangere: guvernul nu face nimic; ar trebui sa ne ajute. Oare ce cred oamenii astia ca e un guvern? Cumparator de rebuturi?

    Unii inca nu stiu diferenta intre un stat comunist si unul democratic (chiar si in stil romanesc)

  12. guvernul?guvernul a dat o gramada bani pe „eromania”

  13. scuze de greseli, m-am grabit, dar cred ca se intelege ideea :(

  14. sal,

    mergeti pe Fabrica de Glucoza, acolo, intre Aerofina si Mobexpert se construiesc niste blocoaie de locuinte.
    Tre’ sa fi lovit de insolatie sa te muti in tristetea aia, sa mori incercand sa ajungi in oras din cauza traficului, sa mori sufocat de praf de la restul de santiere si sa iesi pe balcon la nici 10 metri de celalalte blocoaie de birouri.
    Dezvoltatori? Retarzi, cum spuni tu, Zoso. E mai mult loc in curul unui babuin decat intre blocoaiele alea de fite.

  15. Ti se pare mare un apartament de 2 camere(80 mp)?

    • @Paul: in conditiile in care nemtii au 60mp pentru acelasi lucru, da. in conditiile in care in romania apartamentele de 3 camere au 88mp, da.

  16. Ce mi se pare nasol e ca, oricat i-am ura noi pe dezvoltatori, pe meritate sau din neputinta si invidie, sectorul imobiliar afecteaza foarte puternic economia unei tari. Exemplul Spaniei e relevant, atat pentru ce se intampla pe piata romaneasca, cat si din punct de vedere al banilor veniti de la capsunarii din constructii.

  17. NOU
    #18

    Toate blocurile sunt făcute în grabă. Eu stau într-un apartament de 63mp cu 2 camere terminat prin 90, din câte am înţeles de la taicămeo. E făcut în bătaie de joc, camerele au tavanul foarte strâmb. Zilele astea renovez tot apartamentul şi au frecat pereţii pentru a da din nou cu glet. Când au frecat un perete unde se credea că e de beton, au găsit o gaură umplută cu hârtii şi alte prostii; foarte tare, nu? Spre deosebire de alte cartiere unde apartamentele au dormitoarele cât baia mea, cred că 63 mp pentru un apartament cu 2 camere e chiar foarte bine pentru o persoană sau două.

  18. @camionagiu – aia cu „ultimii 20 de libertinaj” e de-a dreptul nepretuita, reflecta perfect cum pui problema in continuare.
    Maria Sa Statul s-a implicat deja in porcarii de acest gen, vezi cartierele ANL, in care terenul, utilitatile si accesul e „gratuit”, adica platit de restul prostilor din localitatea respectiva, si la care au avut acces pe sprinceana, unii si altii.

  19. cum adik sa sprijine guvernul achizitia acestor apartamente? pai nu o face deja? ati auzit de prima casa? si pana la urma piata e libera si traim in capitalism…ai facut apartamente bune si la preturi corecte, dorite, le vinzi….le-ai facut prost si ceri scump nu le vinzi…e simplu…eu nu sunt de acord cu individualizarea profitului si generalizarea pierderilor. Knd se vindea si scoteau profit de 300% nu mai ziceu nimic. acu auzi, sa ajute guvernu…mai dava-n….

  20. Ai mei stau intr-un apartament de 2 camere de 108 mp si nu mi se pare mare deloc, avand un living marisor, o bucatarie decenta, un hol cu dressing, 2 dormitoare marisoare, 2 grupuri sanitare, 3 balcoane, mi se pare doar ca ai spatiu destul in fiecare colt al apartamentului.
    Ai dreptate daca vorbim despre apartamentele aniilor 90, prietena mea are 3 camere in 80 mp.
    Eu sunt de parere ca nu marimea apartamentelor este problema…..pretul obscen cerut de constructori omoara piata.

  21. Apartamentul are doua dormitoare, dar m-am molipsit de la ai mei si numar doar dormitoarele.Consider living-ul ca facand parte din bucatarie:))
    Daca te refereai la un apartament cu 1 dormitor si 1 grup sanitar de 80 mp atunci si mie mi pare mare.

  22. @rogozanu

    eu nu am preamarit programele ANL.
    Am spus ca se putea usor gasi o formula de finantare prin CEC sau o banca de stat, sa nu fii la mana samsarilor, iar constructiile sa fie dupa niste norme in regula, cu un plan urbanistic profesionist, nu cativa sa isi tranteasca niste case cu etaj pe cateva campuri.
    Se puteau face cartiere cochete, la standarde firesti.

  23. @camionagiu
    Nu statul e solutia. Ori de cite ori intervine in piata e ca un elefant intr-o camera plina de portelanuri.
    Planurile urbanistice (PUZ, PUD etc.) sint deja de competenta onor primariei (cind votati primarii nu ii mai votati ca au replica, ca sint nemti, sau ca se dau cu pluta). Stii cit timp iti ia sa obtii o autorizatie de contructie (ca persoana juridica) ? De la un an de zile in sus.Norme exista deja si sint aplicate (incearca tu sa construiesti de capul tau :D).
    Discutia a pornit de la faptul ca nesimtitul de antreprenor vrea sprijin de la stat pentru calculele lui (private) eronate.
    Nu vad de ce sa ii platesc eu antreprenorului erorile pe care le-a facut cind a cumparat terenul fara sa se uite la pret, la fel si materiale s.a.m.d. in ideea ca preturile de vinzare ale imobilelor vor urca la infinit.

  24. @zoso : de unde ai luat poza? Vreau sa vad si interiorul si alte detalii despre casa. Mi se pare superba. Multumesc

  25. @alexandru: încearcă aici unde o să găsești multe altele, mai frumoase și mai bine proporționate.

  26. @ Rogozanu

    Si da si nu. Asta cu autoreglarea pietei, cu mecanismele lasate libere, e de discutat foarte mult. La noi e cam asa: mecanismele de reglare ale pietei nu functioneaza cum trebuie si dau erori grotesti din mai multe motive (cadrul legislativ inadecvat economiei de piata reale, ingerintele politicului in afaceri si altele), iar Statul nu actioneaza unitar, pe termen lung in anumite directii strategice, fiindca politicul e supus interesului electoral imediat si orizontului de 3-4 ani.

    Daca lasi piata complet libera se dezechilibreaza totul, preturile explodeaza si apar probleme de multe feluri si anomalii de genul „o casuta cu etaj in Pipera la fum de mici mai scumpa decat una similara de pe coastele Spaniei vanate de turisti din toata lumea”, iar daca Statul face programe heirupiste si electorale de genul „prima casa”, gandite cu picioarele atunci iar e rau.

  27. Care criza? uite aici mai sunt unii care vand inca apartamente cu 1 milion de euro si cred ca are si cerere

  28. Adevarul e ca nu au construit scump cum se plang (adica la preturile din 2007). Au construit la 500-800 E/mp. Am lucrat la o cladire „de lux” din Primaverii care s-a finalizat la 800E/mp. N-au bagat mare lucru dar au apucat sa vanda si cu 7000E/mp in 2008.
    ANL-urile sunt lucrate la 450 E/mp.
    Deci, problema nu e de recuperarea investitiei, ci de realizarea profitului „nesimtit” care nu se mai intrevede. In acest timp, investitori medii din Germania, Olanda, Spania, faceau si fac profit intre 15 si 35%.

  29. sunt unii atat de tampiti incat ar da si 500.000 de euro pe o garsoniera in Ferentari daca le-ar da banca banii astia .In loc sa isi puna problema pretului urias, ei alearga sa stranga bani de la banci!

  30. Atata timp cat in Romania, in contrast cu alte zone ale Europei, cererea mare de masini Ferrari a pus in dificultate livrarea lor de catre companie, putem presupune printr-o analogie oarecum fortata ca „profiturile” la care se asteptau anumiti dezvoltatori erau oarecum justificate si nu cred ca isi luasera in calcul faptul ca nu ar putea exista doritori autohtoni de „locuinte de vis” chiar daca la preturi care rivalizau cu cele mai scumpe locatii de pe glob.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)