Cred că ar trebui să vă opriți.

Constant văd știri de genul ăsta, în care investitori în afaceri aflate la început comentează despre orice, și cred că este momentul ca cineva să le-o spună. Ah, nu, nu vorbim de schema aia cu “noi investim în voi, dar trebuie să lucrați cu firmele noastre de furnizat servicii proaste și la suprapreț”, lăsăm pe altă dată, sau poate cineva are curaj și iese în față și povestește.

Cred că, înainte de a da declarații presei, investitorii în startup-uri ar trebui să se uite câte dintre ele au reușit să reziste pe piață și au făcut ceva util pentru societate. Orice.

Pentru că toate declarațiile astea, date pe burta goală și pentru piar, sunt enervante. Vai, am investit 180 milioane în 45 startup-uri. Bun. Ce au făcut alea până acum? Ah, nimic? Hai, opriți-vă.

Mă bucur că unii dintre ei s-au oprit sau au dispărut sau ceva. Un mare specialist în startup-uri, a cărui singură idee a fost să facă acum 15 ani un serviciu de newslettere, altul un agregator de site-uri de știri, nu i-am mai văzut prin ziare să dea lovitura cu ceva. Sau să se laude. Măcar atât. A ajutat și că i-am pleznit eu la timp, au prins un pic de jenă.

Poate e cazul ca acești tech angels să se oprească din finanțat agregatoare de agregatoare, marketplace de vândut legume pentru țărani, ei fac site-ul și țăranul vine și bagă recolta acolo și Kflnd intră pe site și dă click și cumpără, site-uri cu lecții pentru copii și adulți, cărți de colorat pentru adulți, site-uri unde medicii își pot face agenda (sunt deja 120, opriți-vă!!!!!, da, știu, al vostru este pe roz și are în plus fontul verde) și mizerii și să bage banii în chestii mai utile. Mergeți la frații Dedeman și întrebați-i: băieți, ce vindeți mult și e produs în altă țară, hai să îl producem aici. Nu mai avem nevoie de încă un procesator de facturi fiscale!!! De alte două OLX-uri!!! De încă un brand de haine!!! De un producător autohton de ceasuri, cu mecanisme luate din Japonia. Câte ceasuri se vând la noi? Ce perspectivă de creștere are?

Trebuie să mă angajez la Ministerul Dezvoltării sau măcar la agenția aia care dă granturi pentru afaceri mici, să le scriu mailuri furioase despre cum „facem un candy bar sau un photo booth pentru nunți” nu e o afacere.

 

202501232723085050

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Pai e mult mai simplu sa venim noi doi si sa zicem ca facem un plugin de Wordpess care scrie articole folosind AI si sa primim finantare decat daca zicem ca deschidem o fabrica de suruburi in Slatina.

    Comentariu apreciat.541
    • Nu este vorba de simplu sau complicat, este vorba de evaluarea afacerii si o sa arunc niste cifre pentru exemplificare.

      Faci un Dedeman care are un magazin fizic urias si cumpara si vinde produse de un milion pe an, afacerea este evaluata la 3 milioane.

      Faci un site care intemediaza legatura intre vanzator si cumparator si care vinde de 1 milion pe an, afacerea este evaluata la 10-12 milioane, ca toti se asteapta la chestii digitale sa explodeze, sa scaleze instant.

      Treaba lor nu este sa faca o afacere, sa o creasca 30 de ani si sa o lase la copii, treaba lor este sa castige cat mai mult cu investitia lor si atunci clar toti vor alerga dupa mirajul digital, unde costurile de inceput sunt mult mai mici si evaluarea este mult mai mare.

      00
  2. Am o idee. Hai sa facem un site de socializare dar specializat pe investitori. Si fiecare cu un start-up poate sa se inregistreze si pentru un amarat de 50 euro lunar, poate il baga vreun investitor in seama. O sa fie mai tare ca MySpace si Hi5.

    Comentariu apreciat.282
  3. Nici in 2025 nu se lanseaza Zosocoin? :(

    Comentariu apreciat.412
  4. Intra pe grupul antreprenorilor din România, care are peste 100k membri sa vezi comedie. Postează unul ca vrea sa cumpere paleti sau altul cauta transport și vezi cum apar la comentarii „hey, suntem o echipa care ne ocupam de digitalizarea companiilor (recte instalare wordpress și plunginuri), dacă aveți nevoie de noi suntem la un click distanta”, „bună ziua, dacă doriți sa le arătați angajaților ca ii prețuiți, noi producem o gama variata (recte, lipim stickere cu logo-ul nostru pe produse din china) de lumânări parfumate”, „vrei sa oferi un boost de imagine firmei tale, suntem o echipa tânără și dinamica, cu talent la scris, care îți poate propulsa afacerea în top pe rețelele sociale”. Cam ăsta e nivelul antreprenorial din România.

    Comentariu apreciat.591
    • pai e normal, capitala e plina de boschetari si oamenii nu au o problema prea mare cu asta, ei ies sa protesteze ca nu au un suveran la butoane

      114
  5. Doua chestii as vrea sa vad produse in masa in Europa, ideal in Romania: imprimante 3D si drone FPV. As investi, daca gasesc oamenii timp intre doua agregatoare.

    1613
    • Deci doua chestii de nisa care nu se produc in masa tu vrei sa le vezi produse in masa in Romania, e bine asa.

      1514
    • Ambele chestii se produc in masa si niciuna nu mai e de nisa. Nu inteleg, de ce vorbim fara sa stim chestii?

      223
    • Imprimante 3D nu merita sa produci la noi din cauza costurilor. Se face in schimb filament in Maramures, norditech se numesc, e prost si scump, patronul se ia in gura cu lumea care ii zice ca e prost si scump.

      210
    • Da, imprimantele 3D si dronele FPV se produc ca pixurile BIC.

      104
    • @Eugen: daca e o parere personala ca nu poti sa le produci suficient de ieftin, ok. Daca te bazezi pe un studiu, as vrea sa il vad si eu.

      @ev21: da, pixurile BIC sunt la fel de complexe si scumpe ca imprimantele 3D si dronele FPV

      52
    • @Giani Mucea

      Plateste dumneata un studiu de piata si o sa afli de ce nu poti concura cu chinezii care-s ieftini si multi sau cu Prusa care produce mai scump in EU, dar sunt scumpi si au tehnologia si know-how necesare. In rest, poti sa crezi ca putem construi si navete spatiale sau laserul lui Ceausescu sau conducata aia de apa a lui Georgescu, e parerea ta, nimic mai mult, nesustinuta de realitate.

      101
    • Pai la Prusa ma gandeam. Ei produc in Cehia, genereaza o gramada de know-how si il dau la liber. Dar insista sa foloseasca metode de productie pentru serie mica, ceea ce creste costul pe unitate, ceea ce nu le permite sa concureze prea bine cu chinezii. Adica ceva intre ar putea merge, cine stie.

      Acum nu ma intelege gresit, cand am scris comentariul initial eram sigur ca o sa sara o gramada cu „nu se poate”. Nu imi imaginam ca e atat de „nu se poate” ca un laser sau o racheta, dar nu e prima data cand subestimez nuseputismul romanesc.

      Anyway, daca vine careva cu o idee, mi se pare interesant si as investi. Altfel, astept pana decide Prusa sa produca in masa, sa scoata o imprimanta entry level si un IPO.

      92
    • Giani: hai sa facem un agregator de nuseputism. Pentru 5e/luna oamenii pot veni la noi pe site sa scrie de ce nu se poate face orice lucru. In modul asta poti sa inveti de la alti oameni de ce nu se poate face un lucru

      251
    • nu zici rău.

    • Eu am un laptop si un abonament de internet, stii vreun AI Prompt Engineer sa faca treaba?

      03
    • Eu zic sa facem o imprimanta 3d care sa printeze imprimante 3d care printeaza imprimante 3d si drone si asa le producem in masa :D

      111
    • @ev21: asta face Prusa, dar imprimanta 3D nu e metoda de productie in masa. De-aia ziceam ca ar fi bine sa stim despre ce vorbim cand deschidem gura.

      53
    • @zoso: l-as face, dar nu se poate

      61
    • Faceți voi mișto, da’ e un moment oportun pentru crearea unui business de producție de drone militare. S-ar vinde ca pîinea caldă pe la vecini.

    • Am cochetat cu ideea prin 2018. Ma gândeam la o producție de drone „utilitare”, destinate în special instituțiilor publice. Drone mici, „de buzunar”, dar și drone de dimensiuni mai mari pentru mapn, politie, igsu, care sa poată oferi o autonomie de cateva ore, pentru a patrula zona de frontiera, căutare și salvare etc. Am discutat cu profesori de la facultatea de unde am absolvit. Ei au mai dezvoltat concepte, singuri sau cu studenții și era un punct de plecare. Doar ca mi-a dat cu virgula. Ca sa poți face drone, dezvoltare și producție, ai nevoie de foarte mulți pentru cercetare și construirea unei facilitati de producție. Poți achiziționa componente de la furnizori, dar pana la ce punct? Ori producem drone, ori doar asamblam componente. A doua varianta este ca vreo instituție sa dorească achiziționarea unei drone și sa îți de-a ție, Georgică srl, cu 0 angajați și cifra de afaceri 0, bani sa produci o drona pe baza unui concept. O firmă cu istoric, poate cum e Aerospațial, ar putea prinde un astfel de contract. Al doilea lucru, România nu are o politica de promovare a industriei naționale, cum are Franța, Germania, Polonia s.a. Apoi tu te apuci, dezvolți o drona, o linie de producție, mapn face o licitație pentru drone și apare nepotul cuiva cu o firmă care produce drone, dar de fapt le aduce din China și scrie ca-s făcute aici. Plus ca piața e destul de ofertantă. Ori vii cu ceva inovator, dar inovație, nu ca folosim vopsea albastra în loc de verde, ori produci la un preț foarte mic, ceea ce în Europa cam greu. Deja dronele au atins un nivel tehnologic ridicat, de la sistemele de comanda și control, motoare, materiale folosite etc. Da, poți cumpăra din China placi pentru comanda și control, baterii, motoare etc., le pui la un loc și gata ai drona.

      80
    • Pai poti sa folosesti metoda Prusa: incepi cu asamblatul componentelor din China, dar sa mentii stoc local de piese si sa oferi suport bun. Apoi poti sa automatizezi asamblarea. Apoi poti sa produci local din componente (frame-ul ar fi posibil destul de repede, cred). Apoi mai vedem.

      21
  6. să nu uităm de…
    SITE CU MESERIAȘI!!!!!!!!!!!!!!

  7. Pai spune ce soft ai nevoie si iti facem !
    Ce te arde si ti-ar trebui ? :D

    60
  8. “Vai, am investit 180 milioane în 45 startup-uri. Bun. Ce au făcut alea până acum? Ah, nimic? “

    Gresit. Au atras finantari si niste oameni destepti au cheltuit diverse si si-au facut un nume in piata (finantatori/ atragatori de finantari) ca sa cheltuie si mai multi.

    85
  9. In tema, oare ce-o face colegul ala care inventase umbrarul in forma de dodecaedru in plan inclinat, cu interiorul mai mare ca exteriorul si acoperis in forma de bikini? Ultima data cand l-am vazut pe aici cauta investitori.

    Comentariu apreciat.320
  10. NOU
    #39

    Investesc în toate rahaturile însă într-un producător nu ai să vezi pentru ca e greu cu munca.

    62
  11. Ca sa faci prototipul la un surub te costa mai mult decat sa faci un MVP la un agregator. Atat ne permitem, doua laptopuri si un hosting.

    71
  12. Ai partial dreptate, in sensul ca se arunca cu bani in chestii adesea inutile.
    In toate cazurile sumele sunt mult prea mici.
    Un plan de cheltuieli pe un an, facut pe un servetel, deja te face sa te enervezi.
    Productia implica cheltuieli foarte mari, birocratie si adesea profit mic, de aceea foarte multi se indreapta spre servicii, doar ca ce sa vezi?
    Nu au experienta si nici bani, deci se zbat in mocirla si apoi inchid.

    60
  13. Vali, ai grija ce scoti pe tastatura ca poate te cheama si pe tine vreun carpaci de factura lingaului aluia de dobrincu prin procese :D

    41
  14. In principiu ai dreptate si deja treaba asta devine obositoare chiar si pentru oamenii din industrie. Insa sunt cateva motive pentru care nivelul este de agregatoare de orice sau replicari de idei din alte piete. Mai precis ai urmatoarele „oportunitati”(sa nu uitam ca antrepenorul real vede in obstacole oportunitati):
    1. Orice idee de a face productie de orice in Romania este moarta de la nastere. Procedurile sunt extrem de greoaie, birocratie cat cuprinde si spaga la toata povestea. Ai mentionat si tu in nenumarate postari problema asta.
    2. Sunt ceva domenii unde se pot crea chestii, dar cumva trebuie sa ai intrarile unde trebuie. Caz scoala uitati-va la FlowxAI sau Fintechos. Succesul acestor platforme a plecat din faptul ca au avut intrare pe la BNR si nu numai. Umbla vorba ca un startup care se ocupa cu productia de drone in interes militar a incercat la MApN sa faca o colaborare pentru testarea anumitor chestii prin poligoanele lor, MApN le-a zis ca nu au nevoie. Ulterior acel startup a fost primit cu bratele deschise in Polonia si s-a mutat acolo cu toate cele.
    3. Mentalitatea oamenilor din industrie. Aici treaba este mai complicata, sunt multi care cauta sa replici idei din alte tari si piete in speranta ca vor da tunul, dar sunt si multi care profesional din punct de vedere tehnic nu pot trece de nivel agregator ceea ce este si mai trist(vezi cazul Tenita). Cei care au cu adevarat idei si vor sa faca ceva aleg sa schimbe tara de cele mai multe ori.

    140
    • Pe scurt, poți scoate românul din comunism, dar nu poți scoate comunismul din român.

      50
    • @Trl
      Problema aici nu este de comunism sau de alta ideologie. Pur si simplu ratam oportunitati pentru ca suntem un pic prosti si pe deasupra si comozi. Toata digitalizarea administratiei publice putea facuta in parteneriat cu mediul privat si sunt sigur ca se puteau crea produse exportabile si prin alte tari. Insa pentru asta ai nevoie de viziune si mai ales autoritatile statului sa-si doreasca asta. Ori asta nu se intampla pentru ca toti sunt ocupati sa-si rezolve mizele mici pe care le au.
      Asa ca celor din industrie le raman doua solutii mari si late: plecatul in alte state unde sunt apreciati(vezi exemplu cu Polonia) ori uite cum mai punem de un agregator. Si treaba o sa devina si mai trista odata ce industria o sa simta un pic disponibilizarile care se vor face pe motiv de context economic nesigur.

      00
  15. Genul asta te articole se adreseaza celor care vor sa creeze ceva in zona de tech, sa afle ca sunt bani si de unde ii pot lua cei ce sunt interesati. Eu cred ca sunt binevenite si banii lor pot fi folositori chiar daca de multe ori investiile de dovedesc a fi proaste. It’s a numbers game si aici ca si in celelalte piete, mai ales US.

    Ca startup in Romania, de fapt ca firma la inceput de drum nu ai solutii de finantare, ori te finantezi singur din banii proprii, ori ce creezi produce bani din primele zile/luni de existenta sau cei 3F (family, friends or other fools). Ex. pentru o simpla linie de credit ai nevoie de 18 luni de data financiare, bilant depus etc si binenteles un profit si o cifra de afaceri decenta.

    La partea de productie iar este complicat, daca vrei sa iei un leasing pentru a cumpara echipamente ai foarte putine optiuni, ori vin cu ipoteca personala ori din nou trebuie sa aduci o mare parte din bani de acasa gen 50%, desigur daca ai si actele contabile care sa iti sustina investitia. Dar la autoturisme, daca vrei sa iei o masina in leasing cu 15-20% avans (aproape) orice companie poate cumpara orice masina doreste.

    Si nu in ultimul rand este piata de desfacere din Romania, care este mica. Vrei sa produci lucruri de calitate care costa, deci nu calitate china, calitate Europeana sa ii spunem. Pretul de a produce este considerabil mai mare(salarii/materiale) si acesta se reflecta si in pretul de vanzare si romanii sunt „price sensitive” sa ii spunem. Romanii sunt fierti acum pe suveranism/patriotism/nationalism dar doar declarativ. Putini sunt cei care ar plati mai mult pentru un produs made in Ro/EU vs unul made in china mai ieftin. Cu buzunarul vor vota altfel.

    Toti vrem ieftin dar pretul de productie este doar o parte din costul pe care il are o companie, mai ai r&d, service si garantie, support, marketing sa afle omul de rand ca solutia/produsul exista, contabili, chirii etc. Si toate astea se reflecta in pretul final, care trebuie sa contina si profitul companiei, ca de aia e firma sa produca bani. Si la noi toti iti fac socoteala, il costa 5 lei sa faca surubul, de ce sa ii dau 10?

    De ce au unele produse adaosuri mari comparativ cu „pretul de productie”? Pentru ca piata e mica si se vor vinde putine(cand esti firma mica) si costul de productie ramane mare(economies of scale) si vrei sa faci un profit decent sa ai de ce sa continuui productia, sa poti investi intr-o versiune mai buna a produsului. E greu sa faci inovatie/antreprenoriat pe burta goala.

    Dedeman ar fi in pozitia de a produce in Romania, dar cred ca o fac deja sau colaboreaza cu fabrici din Turcia pentru multe din produsele lor.

    120
  16. Productia e complicata in Romania, pentru ca nu exista implicare din partea statului, si nu ma refer doar la contracte garantate sau sprijinul formal pe partea de R&D, ci la fonduri de investitii cu spatele in ministerele de profil, sau legislatie pe partea de finante/banci.

    E relativ usor sa dezvolti industria prin STEM, sunt multi meseriasi in proiectare si prototipare, inca nu au murit nici foarte multi ingineri proiectanti de pe vremea lui Ceasca, dar problemele apar la productia in masa, pentru ca echipamentele necesare sunt prohibitive pentru un startup.

    E simplu sa prototipezi, chiar si sa intri pe small-series, cu un printer 3D decent (pana in 10k), dar mai departe nu te poti descurca pentru ceva ce ai vinde in masa.

    Ai si costuri si timpi morti cu patentarea, datorate birocratiei (costurile nu sunt mari, dar e bataie de cap si multe drumuri), asta daca dezvolti ceva mai complicat ca un echipament „de duzina”.

    Pe partea de productie in masa am putea avansa relativ rapid, cu o coordonare cu firmele romanesti care produc sculele care produc la randul lor – centre de prelucrare cu comanda numerica (CNC-uri in 4, 5, 6 axe, lathes, strunguri, etc.).

    Cu ajutorul CNC-urilor poti veni cu proiectul facut in CATIA, SolidWorks sau Fusion, ma refer la piesa sau ansamblul pe care vrei sa il produci, iar apoi iti produci o matrita pentru injectie.

    Cu matrita respectiva, in functie de complexitate, numar de coloane, etc. – poti apela fie la o firma tot romaneasca ce face injectie in plastic, sau sa iti pui pe roate o hala cu echipamentele necesare.

    Apoi, sky’s the limit. Poti produce in serie mare o parte importanta din marfurile pe care le fac chinezii, la niste preturi decente – de la jucarii la periute de dinti, subansamble de diverse feluri, etc.

    Pe scurt, costurile prohibitive sunt la matritele de injectie, proiectare si costurile pentru o serie alfa, cat sa inceapa sa se miste lucrurile.

    Ca idee, o matrita relativ simpla te duce undeva la 5000 euro, la care adaugi costurile cu materialul (sacii cu graunte de plastic) si electricitatea. Manopera in sine e neglijabila, un muncitor care sa supravegheze injectia.

    Daca as fi ministru sau undeva bine plasat acolo sus, si as dori sa dau un impuls productiei autohtone, as crea niste linii de credit garantate de catre stat, de maxim 100k euro, cu care doritorii sa isi poata achizitiona CNC-uri, masini de injectie si softuri de proiectare.

    Ce fac baietii dupa aia, doar imaginatia e limita, tinand cont de faptul ca sunt milioane de produse din plastic pe piata globala, din care 90% nu sunt sub patent, deci pot fi produse oriunde ai o hala si un 380v.

    O alta idee relativ simpla si cu mult profit ar fi productia de profile UD/CD, cele pe care se monteaza panourile de rigips pentru plansee, tavane si pereti – sunt doar 2 firme in toata tara care se ocupa de asa ceva, majoritatea sunt importate din Italia, iar volumul necesar e monstruos.

    La fel, alt produs la mare cautare si pe care il importam degeaba – panourile si indicatoarele de la DN-uri si autostrazi, in tara avem doar Vesta si au monopol.

    Sunt sute si mii de produse pe care le-am putea produce aici dar toti viseaza softuri relativ inutile, in care niste „investitori” la fel de lacomi si de inutili spala niste bani.

    40
    • Nu mai zic de produsele pentru bai/sanitare – toate facute din acrilat, cu o matrita banala, sau prin termoformare.

      Toate dedemanurile si hornbachurile le-ar cumpara cu banii jos, cate poti produce, si totusi avem doar 2-3 firme care le produc in Romania, restul sunt importate de la italieni si turci.

      Carcase de telefoane, la fel. Subansamble pentru orice nu e piata auto (ca aici avem totusi cateva sute de subcontractori – pentru Dacia, Ford, etc.) pot fi produse local.

      40
  17. Eu as zice „din contra”. Trebuie lasati cati mai multi sa incerce. O fac, pana la urma, pe timpul, pe banii si pe sanatatea lor. Daca nu decid bine, piata ii penalizeaza destul de repede si ii scoate din schema. Multi vor esua si vor renunta. Unii insa se vor ridica dupa ce au dat cu capul in zid, se vor scutura de praf si or sa o ia de la capat. Si vor reusi, pana la urma, dupa primul bocanc primit in gura lucrurile merg ceva mai usor, ti se limpezesc creierii.

    Si inca ceva: stiti care sunt cuvintele pe care le aude un astfel individ in 90% din timp, la inceput de drum? Vorbe venite de la prieteni, familie si cunoscuti, oameni care, de altfel, nu au avut vreo afacere in viata lor?

    „N-o sa mearga”

    20
    • știu ce zici.
      rata de picaj a startup-urilor e mare oricum, dar de cele mai multe ori din cauze mai concrete (nu e gata piața, nu e gata tehnologia, nu sunt destui clienți etc), dar la noi e altceva. la noi gradul de prostie este de multe ori mai mare decât cel de curaj.

      uite discuție avută de mine:
      el: mă gândeam să facem un OLX, că lumea pleacă de pe OLX
      eu: de ce pleacă lumea de pe olx?
      el: pentru că au băgat plata pentru anunțuri.
      eu: și modelul tău de business care este?
      el: păi, o să avem mulți oameni pe site, o să băgăm bannere și după aia plata pentru anunțuri.

      într-o vreme erau la modă apps de agendă pentru medici, e o interfață unde dentistul își bagă programările și anunță clienții prin sms cu o zi inainte când ai programare. foarte util. sunt deja 2-3 pe piață, de ce ai mai face si tu înca două? ca să ce? e pretty straightforward, nu ai ce mari îmbunătățiri să aduci.
      după care au fost la modă site-urile de „caut meseriași”. după care apps de frizeri.

      pe afară avem fintech-uri. încearcă sa găsească pattern-uri să identifice cancerul mai devreme. aproape toți încearcă să rezolve o problemă. ai noștri încearcă să cloneze un produs existent, dar pe albastru.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.