Părere controversată zahăr/alcool/energizante

Am tot uitat să zic ceva pe tema asta, că am ceva pe suflet și am și locul ăsta unde pot face terapie gratis cu voi.

Eu nu consider zahărul, cafeaua, alcoolul, sucurile acidulate, energizantele, sarea, carnea roșie sau alte minuni din categoria asta foarte nocive.

Dar trebuie să vorbim și despre context.

Am tot citit despre cât de nociv este alcoolul. De acord, dar cât alcool? Unii au rezistență sporită, alții sunt mai masivi, alcoolul ne afectează diferit. Și fiecare trebuie să tratăm alcoolul diferit. Eu consider că 50 sau 100 de whiskey seara sunt ok. Mai mult nu mă simt eu bine. Am stat la vorbă cu oameni care beau jumătate de sticlă de whiskey seara fără probleme. Mie mi se pare mult, acelei persoane nu.

Același lucru și cu zahărul. Două lingurițe în cafea sunt ok. 2 Milka pe zi parcă nu. Patru Milka pe zi nici atât. Știți, mai erau articolele alea prin care ziarele încercau să stoarcă bani de la Coca Cola sau Redbull despre cum tineri au murit de la prea multă Cola sau prea mult energizant, și aflai abia pe final că băuse 5 energizante într-o zi sau bea 8 litri de Cola pe zi. Am mâncat o baclava, dar și o banană și o mandarină. Cam mult zahăr pe ziua de azi sau sunt ok?

Cafea? Câte sunt prea multe? Două? Trei?

Cred că discuția trebuie să înceapă de aici: te simți bine? Asta trebuie întrebat prima oară, nu sărit peste acest pas și peste următorul (ți-au ieșit bine analizele) direct la “ești prost dacă bei alcool sau dacă pui zahăr în cafea”. Nu ajută pe nimeni cu nimic.

Nu ajută nici când vine de la oameni care s-au destrăbălat în toate felurile, se îngrășaseră ca porcii și acum vin și ne spun că noi suntem proști că facem acum 1/3 din greșelile pe care ei le-au făcut când nu erau proști. Că ei nu erau proști când băgau 12 kile de zahăr pe zi în ei. Ei aveau ceva de făcut, de obicei bani. Și acum, când au ajuns la un confort financiar, vin la oameni care n-au 5 lei pe ei și le vorbesc de sus că greșesc.

 

 

zahar-sugar

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. Știu și eu o persoană care nu bea deloc whiskey. „100 de whiskey” seara i se pare mult, ție nu.

    Comentariu apreciat.1352
  2. Baiul cu logica asta este că poate merge mai departe: la unul de 150 de kile dacă ii dai 1 bere o să zică că are alcoolemie de 0.1 , dar poate fi mai rupt în gura ca tine careai 70 de.kile dupa 3 beri….
    Extrapolăm la droguri, etc

    194
  3. Ce zici cu alcoolul e un fel de “joaca responsabil” :) asta se aplica la oamenii care stiu sa se opreasca, sunt in control si au un sistem gen https://youtu.be/rJSykKr8oVA?feature=shared

    Comentariu apreciat.250
  4. Cine consideră alea nocive? Eu știam că există expresia „în exces” când vine vorba despre consumul de orice, nu?

    183
  5. Problema cu alcoolul e ca al doilea pahar de Uigeadail nu are acelasi gust ca primul.

    Am inceput sa il urmaresc pe Mike Israetel pe youtube, zice chestii interesante despre alimentatie si sport. Recomand.

    164
  6. Uitați o părere controversată, dar personală. Trebuie impusă prin lege, ca in orice dictatură serioasă, dar măcar ar fi amuzant:
    Vrei să cumperi alcool? Ești obligat să cumperi proporțional și spirulină, varză murată și aspirină efervescentă.
    Vrei să cumperi sucuri acidulate și energizante? Ești obligat să cumperi proporțional și fasole păstăi, cărți de bucate si leurdă.
    Vrei să cumperi chipsuri si cafea? Ești obligat sa cumperi proporțional carne de mici, gumă de mestecat și reviste porno.
    Vrei sa cumperi dulciuri? Ești obligat sa cumperi proporțional și broccoli, citrice și alcool.
    Hai ca ar fi o lume mult mai mișto :)

    Indecis. Tu ce zici?3218
  7. Din pacate, in mod obiectiv, alcoolul dauneaza in orice cantitate. E drept, cu cat mai mult, cu atat mai rau, dar dauneaza clar.
    https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551#:~:text=Drinking%20alcohol%20is%20a%20health%20risk%20regardless%20of%20the%20amount.&text=Research%20on%20alcohol%20suggests%20a,amount%20you%20drink%20goes%20up.

    Alcoolul este si neurotoxic. Asta inseamna consecinte negative ireversebile la nivel neuronal.
    The metabolism of alcohol itself can also lead directly to neurotoxicity as the metabolite acetaldehyde is toxic and can lead to neurodegeneration. Finally, alcohol can lead to neurotoxicity via the induction of both the central and peripheral immune system, causing damaging levels of inflammation.

    Comentariu apreciat.9012
  8. Teoretic ai dreptate.
    Practic extrem de putini oameni se pot limita toata viata la 50 ml whisky pe zi ori la 2 lingurițe de zahar în cafea.

    Iar după 5 ani cei 50 ml se transforma în 100 ml și cele 2 lingurițe de zahar în 5 bomboane și un ștrudel.
    Și tot asa, iar după 20 de ani de marit limitele de consum, adică pe la 40 – 50 de ani oamenilor li se pare perfect normal sa bea 200 – 300 ml whisky pe zi, sau 4 beri, sau o sticla de vin, sau sa mănânce 3 cornuri cu ciocolata și sa bea 2 sucuri.

    Și apoi se mira ca sunt varza cu sănătatea.

    Comentariu apreciat.368
    • eu sunt din categoria „când eram mic nu am avut, când am fost adolescent nu am fost atent și pe la 27-33 am rupt dulciurile, că avem bani și chef. după care dorința de a băga dulce a dispărut.

      dar nu pot concepe cafeaua fără zahăr.
      sau grătarul fără bere.

    • Nu e greu sa faci gratar in fiecare zi?

      150
    • nu, mai corect, tu ești din generația aia de fumători născuți prin 60/70/80 care deja la adolescență/tinerețe aveau informațiile, i-a durut în paulă și acum o mierlesc tineri de cancere.
      fix așa e cu alcoolul acum. s-au prins oamenii că e carcinogen, vor să pună afișe, atrag atenția că pișatul ăla cu antioxidanții, vinul, berea care filtrează și hidratează e căcat pansat, dar generația asta de alcoolici deghizați, nu și nu. mori și tu de vreun cancer asociat în 10-15 ani și măcar ajuți statistic.
      ăla care fumează, că nu bea, ăla care bea că nu se drogheaza, ăla care se droghează că nu dă-n cap la lume, etc, etc, etc, la scuze nu ne-ntrece nimeni.

      10
  9. diferenta dintre zahar si alcool e ca dupa 4 tablete de ciocolata nu iti bati nevasta si copiii. si dupa ani de zile in care ai abuzat de grasimi si sare maxim ai probleme cu inima, etc, nu distrugi tot ce ai in jur, inclusiv pe tine.

    Comentariu apreciat.509
    • diferenta dintre zahar si alcool e ca:
      … zaharul poti sa-l faci alcool, dar alcoolul zahar nu.

      Comentariu apreciat.480
  10. NOU
    #33

    Problema e, ce te faci cand efectele alimentatiei iti apar in timp ? S-ar putea ca raspunsul negativ la intrebarea „te simți bine?” sa vina prea tarziu pentru a mai putea reface organele afectate.
    Daca am avea un organism care ar simti imediat orice element nociv, probabil am vomita tot la 2 zile.

    In rest, sunt de acord ca in primul rand, excesele sunt nocive. Totusi parca nu as testa pe corpul meu, ce e exces si ce nu.
    Ca idee, Nutella recomanda ca portia sa fie de 15g, asta inseamna 1 lingurita. Abia daca mermelesti o clatita cu atat.

    Comentariu apreciat.472
  11. Ce inseamna „ma simt bine”? Ma simt bine azi, dar daca maine nu ma mai simt bine?
    Sau poate nu ma mai simt bine peste 1 an, 5 ani, 10 ani?
    Bineînțeles ca efectele depinde de doze, de combinații.
    Ideea este ca cât doza e mai mare, riscul pe termen lung creste.
    Dar riscul e probabilistic, un exemplu ar fi ca din 100 de oameni care beau 100ml de whisky seara pe zi, X oameni o sa facă cancer, ciroza, infarct etc. in N ani.
    O sa mi se întâmple mie asta? Poate da, poate nu, dar cel mai probabil X oameni o sa facă.
    In ce privește alcoolul, studiile recente arată ca nu exista nivel sigur, oricât ai consuma, exista un risc, mic, dar exista. Așa ca daca vrei sa bei, e bine sa bei ceva bun, măcar sa merite.
    Cu zaharul problema e ca de obicei sunt calorii in exces, dar sunt scenarii in care necesarul de calorii zilnic e luat mare parte din zahăr si e ok, de exemplu sportivi.
    Tot așa, studiile arată ca obezitatea cauzată de calorii in exces creează riscuri pentru diverse boli.

    202
    • Vali isi pune intrebarea „te simti bine?”, cand de fapt intrebarea corecta ar fi „esti bine?”; e o mare diferenta. Iar daca simti nevoia de 50 sau 100 de tarie in fiecare seara, dupa mine deja esti pe panta spre alcoolism. Da, stiu, toti beau doar asa, de placere, si s-ar putea lasa in orice clipa, doar ca nimeni nu o face. Dimpotriva, de la 50 sau 100 seara ajungi la juma’ de litru, apoi incepi sa bagi si la amiaza sau la micul dejun…

      00
  12. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1453
    • „Care om aflat in campul muncii si care face niste bani si are niste resposabilitati ziua, poate sa adoarma fara un pahar de ceva, seara inainte de culcare?
      Consumul asta deja se numeste alcoolism pentru ca desi nu e cantitate mare, e zilnic!

      Comentariu apreciat.543
    • Faza cu alcoolul e ca atata vreme cat il bei constant, ai impresia ca-i bun la toate. Te ajuta sa adormi, te relaxeaza, te….etc. Doar ca nu. Daca bei zilnic, incearca sa te lasi brusc de baut orice fel de bautura cu alcool. Brusc, Cold Turkey, cum zic ‘muricanii. Prima saptamana a aiurea rau, iti trebuie vointa de fier. Dar incep sa se vada beneficiile: adormi mai rapid si ai un somn mult mai calitativ. Te trezesti aprox la aceeasi ora, fara sa pui ceasul. Visezi mai mult, spre comparatie cu somnul „alcoolizat” cand nu prea ai vise in timpul somnului. Si muuuulte alte beneficii.

      61
    • Ce-ati mai sarit repede. Daca voiam sa citesc de ceva ce fac si sa citesc ca nu fac bine, ma duceam pe facebook la paginile de mamici. N-ati fost deloc atenti la domnul Ciolacu lately: Ascultati si nu judecati!

      14
    • uite, fac un prim pas spre pocainta bahica, sa n-aud ca neglijez comentatorii. Promit sa nu mai scriu aici, la bautura. De maine!

      12
    • Citeam comentariile și eram curios când apare unul cu „bunicu a băut și a fumat și a trăit 95 ani, a murit când venea de la coasă, că a dat tractorul peste el”. Ei, surpriză: de data asta nu e bunicu, e însuși Churchill.

      10
    • sorin-p, bah, churchill e bunica-miu.

      00
  13. Problema cu zaharul e asa: in cafea esti constiient ca ai pus, in cola sti ca sunt 10grame/100 ml dar fara sa-ti dai seama zahar se baga in paine, mezeluri de tot felu, in multe preparate sarate, sosuri si alte mancaruri ultraprocesate – de aici apare excesul. Prin citirea etichetelor ne putem feri de multe produse cu zahar si sare in exces.
    Exemplu: Puiul de la KFC e tavalit prin amestec de faina cu dextroza.

    Comentariu apreciat.371
  14. 100 de whisky seara o data pe saptamana e ok.
    100 in fiecare seara se numeste alcoolism.

    Comentariu apreciat.717
  15. Eu incepusem sa bag un energizant pe zi, sa beau 1 litru de cola zilnic, patiserie procesata cam 2-3 cornuri pe zi, plus 100 de grame de ciocolata sau napolitane.

    Venise si pandemia, nu mai faceam miscare. Greutate am luat 2-3 kg si ajunsesem la 71-72 de kg la 1,80, deci deloc gras.

    Problema a fost cand am vrut sa ma reapuc de miscare si o viata activa ca inainte si brusc nu prea a mai mers. Am facut si cateva analize si bum 140 glicemia si ficat gras. Dar altfel ma simteam ok.

    3 ani mai tarziu: glicemia sub 90, sucuri nu am mai bagat deloc, zahar deloc, dulciuri super rar.
    Alcool ocazional.

    Comentariu apreciat.303
  16. partea proasta e ca la unele chestii nu ajungi sa (te) simti rau.
    unii folosesc termenul de „silent” (killer) pentru chestii din astea care te omoara (sau iti fac rau) fara sa simti direct cand / cum o fac.

    da, sistemul tau integrat de alarma (nu ma simt bine) trebuie ascultat, doar ca el se declanseaza de obicei pentru pericole iminente, mai rar pentru cele pe termen lung.

    desre alcool (sau despre unele droguri).. nu exista cantitate „safe”, cu atat mai mult cu cat frecventa e zilnica (sau pe aproape).

    fiecare cu alegerile lui, nu oblig eu pe nimeni la nimic (nici nu am cum), dar nu pot sa fiu de acord cu „100 de wisky in fiecare seara sunt ok”.

    Comentariu apreciat.391
  17. NOU
    #55

    Nu știam că blog ul lui Zoso a fost invadat de penticostali și adventiști

    Indecis. Tu ce zici?2444
  18. NOU
    #57

    Consumul zilnic de alcool, indiferent de tip (vin, bere, vodca, whiskey, etc) se numeste alcoolism; pentru unii nu mai are efecte, tocmai pt ca sunt alcoolici.

    Comentariu apreciat.3611
  19. Consumul regulat de alcool se numește alcoolism. Pentru cei care se grăbesc cu mânuțele roșii, eu beam o bere sau 50 ml de țuică pe seară și am fost foarte supărat când doctorul mi-a spus că din păcate sufăr de o boală și nu știu: alcoolism. Da, aveam și am multe responsabilități, îmi era greu să le gestionez mental. Le rezolvam eu, dar mental erau mereu acolo. După ce m-am lăsat de băut am dat iama-n dulciuri. Mâncam bomboane cu pumnul. Tot de stres. N-am reușit să-mi rezolv problemele astea decât la psiholog. Aveam glicemia crescută, doctorul zicea că atârnă de un fir de păr să dau în diabet, dar eu nu renunțam la bomboane.
    În prezent beau social și nu sar de o bere sau un pahar de vin pe seară. Tărie aproape deloc. Nu-mi refuz o înghețată sau o prăjitură ocazional, sau chiar un Pepsi la 0.33l. Am analizele normale acum, nu mai fumez de zece ani și am reînceput să merg la sală imediat după ce s-au încheiat restricțiile din pandemie. Am slăbit 5 kg, adică aproape tot ce se pusese pe burtă. N-am mai fost așa în formă din facultate.

    Comentariu apreciat.377
    • De ce trebuie ca totul care e bun să fie “ocazional”? Ocazional o bere, o înghețată o prăjitură, dar zilnic muncă și stres…. Mai chill băi băieți ca o să muriți de tineri fără nici un motiv.

      40
    • ”Pentru cei care se grăbesc cu mânuțele roșii, eu beam o bere sau 50 ml de țuică pe seară”

      tot el:

      ”În prezent beau social și nu sar de o bere sau un pahar de vin pe seară”.

      deci ești același alcoolic care bea o bere pe seară, doar un pic mai ipocrit și sfătos.
      și între noi fie vorba, toți știm că ”berea aia pe seară” e vreo 5…minim…dar așa zici în public, ”una”

      00
  20. din ce in ce mai multe surse stiintifice au ajuns la concluzia ca nu exista nicio cantitate de alcool pe care o poti consuma ca sa fie considerata sigura pt sanatate.

    acestea fiind spuse, cantitatea si frecventa dicteaza de obicei impactul final asupra fiecaruia. “the dose makes the poison but dont confuse that a poison is a poison”.

    raportat la speranta de viata actuala, urmatoare configuratie pare sa nu aiba niciun impact negativ semnificativ/masurabil:
    – maxim 4 bauturi alcoolice pe saptamana(beri sau pahare de vin sau tarii etc)
    – maxim 2 in aceeasi zi
    – consumate in zile neconsecutive

    128
  21. „daca nu bag 100ml nu iese sudura in linie dreapta” :P

    Comentariu apreciat.340
    • …dimineața la prima oră!!!

      la noi in Militari se numea „matinal”. luai un matinal înainte să pleci la muncă, să ai curaj. după care un matinal seara, să ai curaj să dai ochii cu soția.

    • Sau cum e moda in mediul rural: bagi niste tarie dimineata la prima ora sa prinzi curaj sa conduci microbuzul scolar.

      110
  22. Daca ies in oras in weekend beau ca porcu, dau cu vin, gin, tequila, daca si mananc bine inainte n-am nimic a doua zi. Acasa nu pot sa beau nimic, daca beau un pahar de orice in juma de ora sunt la somn. In schimb cola intra oricand, mi-as face perfuzii sa bag si in somn.

    66
    • Bă pulă, ”n-am nimic a doua zi” înseamnă că deja ești un bețiv ordinar care secretă toate enzimele necesare alcool dehidrogenazei în exces, că și corpul tău e obișnuit cu acetaldehida, și că dacă bagi ca spartul trei șaorme ”cu de toate” = mănânc bine => absorbția alcoolului prin mucoasa gastrică, esofag și intestinul subțire se face mai lent…
      + ce ziceam la început + că dormi 12 ore = ”n-am nimic a doua zi”.

      Că nu e ca și cum bei 3 tone de alcool între 22 și 5 și la 7 ești in picioare la muncă ”și n-ai nimic”…n-ai nimic că freci pula prin casă după ce te trezești la prânz.

      Iar acasă când bei un pahar ”pă burta goală” – care să fim serioși, numai un pahar nu e, mai urlă și nevastă-ta la tine, normal că te culci, că ce sa faci?.

      Deci lasă vrăjeala.

      00
  23. Mai multe guri spun că alcoolul e toxic indiferent de cantitate. Celula nervoasă moare oricum. Matale pare că prezinți lucrurile strict din perspectivă proprie, doza ta e bună, a altuia e toxică. Nu mă pronunț despre zahăr și carne, aici probabil este un prag acceptabil și chiar util.

    Apropo, beau tărie câte 50ml la 5-7 zile.

    83
  24. Orice om are voie sa bea un pahar de vin. Problema e ca dupa un pahar, te simti alt om.

    Parerea mea e cumva apropiata. Chiar si un exces din cand in cand e ok, atat timp cat excesul se traduce doar in euforie si somn dupa. Dar da-i corpului timp sa se si refaca dupa. Inclusiv 100 de tarie seara, daca e zilnic, a mai scris cineva mai sus, tot alcoolism este. Acelasi lucru valabil din partea mea si pentru cafea si zahar. La energizante am o parere ceva mai proasta, imi pare ca sunt alta categorie deja.

    82
    • Energizantele intra la categoria zahar. Cofeina au si nu prea.
      O doza de redbull are 77mg de cofeina.
      Daca faci 250ml de cafea la V60, cat e o portie, are cam 150mg de cofeina.
      Doza de cofeina considerata sigura este cam de 400mg/24h, pe la 900mg deja e cu palpitatii si alte minuni.

      31
    • ai scris greșit orice alcoolic.
      niciun om n-are nevoie de niciun pahar de vin niciodată. nici social, nici emoțional, nici biochimic, nici nimic.
      aveau nevoie acum țâșpe sute de ani când plecau la războaie și trebuiau să ucidă oameni, inclusiv copii, și apoi să ”doarmă” = să aibă curaj + să pice lați.
      atât.
      dacă ai nevoie de un pahar cu vin ești doar un alcoolic, nimic mai mult.

      00
  25. Faptul că te simți sau nu te simți bine după nu e cred că e un criteriu de analiză din nici un punct de vedere, nici medical, nici altceva.

    Impactul e acolo, doar că nu îl simți. După 30-40 de ani de orice, efectul va fi acolo. Da știu, ce mai contează când ai 60-70-80 de ani. Toate astea cumulate uneori pot face diferența dintre a avea scutece la 70 de ani sau a trăi normal până la 80 de ani din toate punctele de vedere.

    Nu doar alcoolul, ci și alimentația, activitatea fizică, etc.

    Văd pe mulți, inclusiv pe mine, chestii care le-am neglijat, n-au avut impact la vremea respectivă, dar acum e sentimentul de ‘m-au ajuns din urmă’. Bine, aș mai putea fi relaxat încă vreo 10-20 de ani probabil, dar văd direcția în care merg și nu-mi place, chiar dacă încă sunt foarte ok.

    Și eu am auzit de oameni care s-au simțit perfect OK și s-au trezit cu probleme la ficat de la alcool. Nu erau alcoolici dar beau. Doar că nu știau, se simțeau bine, era ok, activi fizic, mâncare cât de cât ok, tot tacâmul.

    183
  26. In realitate este vorba despre taxare. Nu cred ca se poate vorbi in Romania, cel putin, despre o politica de sanatate publica, cat despre o foame de bani.
    Ar fi pus taxa si pe faina din paine daca la momentul acesta un era considerat un gest odios. Asa avem doar TVA pe paine. Alcoolul merge pentru ca vedem efectele in societate. In mod real alcoolul ar trebui interzis, nu taxat, dar asa e doar parerea ema.

    88
  27. Cum îți dai seama dacă e ok sau nu, să fumezi sau să bei? Când mergi la un fotbal sau un maraton, sau orice joc/competiție fizică și vezi cum te întrec ăia cu 10 ani mai bătrâni decât tine iar tu ești obosit. Dacă poți trăi fără alcool o lună, nu ești dependent de el. Dar slabe șanse pt cine bea zilnic. Am pățit cu dulciurile la fel, când am observat că nu pot fără ele, m-am forțat să o las mai moale. Compromisul la care am ajuns e că nu mai beau sucuri zilnic și nici zahăr în ceai. Beau rar sucuri și la 2-3 zile ciocolată.

    92
  28. Fiecare organism e unic. El funcționează pe bază de refexe condiționate si e condus de inerție. Cum il obișnuiești așa il ai. De ex eu nu consum alcool deloc. In primul rând că stomacul meu nu suportă si tot corpul îmi intră într-un fel de alertă de la prima gură de vin, in al doilea rând nu-mi place gustul si in al treilea rând nu-mi permit să am alcoolemie in condițiile in care pot sa fiu nevoită să plec cu mașina în orice moment. Dacă mi-aș pune in minte să bag cum zice Vali 50-100 de ml de ceva in fiecare seară, probabil într-o săptămână as ajunge la urgențe. Energizante si băuturi dulci iar nu pot să duc. Beau doar ceaiuri îndulcite cu miere, cafea cu lapte, ciocolată caldă. Si apă. Din greșeală am băut o dată un energizant, am crezut că e apă cu arome, până seara am avut pulsul 180, nu știam ce-i cu mine, până m-a dus capul să citesc eticheta si să văd că era ceva cu carnitină. Dulciurile imi plac, dar consum rațional. Imi plac bomboanele, ciocolata, mănânc 2-3 pătrățele la cafeaua de dimineață. Dar. Măcar din 2 in 2 zile, dacă nu zilnic, fac cca 20.000 de pasi, alerg pe bandă câte 5 km, cam o oră exerciții de întreținere, mă mișc cât pot de mult. Siiii…am aceeași greutate pe care o aveam in adolescență, desi masa musculară e mult mai mare. Eu cred că nu e foarte mare problemă cu ce consumi, mai ales sub 50 de ani, ci e mai mare problema cu lipsa mișcării. Mișcarea e panaceul universal anti toxine. Bagi cartofi prăjiți cu ceafă si 2 prăjituri? Te ridici de la masă si o iei hai-hui prin oraș vreo 2 ore in ritm alert. Dacă îți respecți corpul te respectă si el pe tine. Asta trebuie să fie ca si în căsnicie: respect reciproc!

    1210
  29. Sunteti prea stresati, alcoolul le rezolva pe toate.

    184
  30. E un punct de vedere macar partial valid exprimat in articol.
    Sunt o gramada de oameni, si la noi si pe afara, care s-au lasat de alcool si acum sunt apostolii abstinentei: sunt alt om, gandesc altfel, dorm bine, sunt mai productiv, etc. Da, te cred, dar eu nu am avut niciodata problemele tale, alcoolul nu mi-a luat cu mana anxietatea (din fericire pentru mine!), nu mi-a dat energie si nu m-a facut euforic (poate vag). Cand am calcat pe bec, am suferit nasol de mahmureala si nu m-am dres imediat cu o bere. Si cica suntem cam 60-70% asa. Pentru mine nu e niciun mare beneficiu daca tai complet alcoolul. Probabil ceva marginal pentru sanatate (e consens ca alcoolul e un toxic), cu potential de a pierde pe partea de socializare (unde e tot consens ca relatiile bune sunt esentiale pentru sanatate).
    Nu sunt de acord cu partea ca daca te simti bine, aparent tolerezi si analizele sunt bune, e precis ok ce faci. Sunt efecte serioase negative care pot aparea chiar daca bifezi cele trei puncte de mai sus. Jumatate de sticla de whisky pe zi sigur te afecteaza, chiar daca acum operezi pe creier mai bine dupa ce o bei decat inainte si analizele sunt perfecte.

    90
  31. Avut si eu o perioada destul de lunga cand bagam o bere cum ajungeam acasa de la munca si inca 1 seara cand stateam la calculator.
    Mi-a trecut din fericire. Mai beau bere la un gratar, restaurant si cam atat. Din pacate inca nu pot sa renunt la sticla de jumate de cola, dar incerc.

    120
  32. Asta cu „mă simt eu bine” funcționează când ai 20, 30, hai… maxim 40 de ani. Problemele încep să se vadă când sari de 40 de ani și nu mai ai metabolismul și rezistența pe care o aveai la 20 de ani. Peste 50-60 de ani încep să se adune și să se resimtă toate rahaturile pe care le-am băgat în noi când eram tineri și credeam că vom trăi forever.

    Și eu beam zilnic, niciodată tărie, doar o bere-două sau un pahar de vin. Dar era absolut zilnic, nu cred că săream nici zilele în care eram bolnav. Spre surpriza mea, am aflat și eu că se cheamă alcoolism.

    Rahaturile pe care le mâncam când eram student și făceam foamea nu le-aș mai atinge acum.

    Sigur, un whisky sau o țigară nu te va omorî, dar te vei simți mai rău fizic/bolnav când treci de 50-60 de ani.

    111
  33. De bun simt ce zici

    42
  34. Suma viciilor este constanta. Daca te lasi de 100 aia seara(mai scapa si 200-300 :D ) trebuie sa te apuci de altele mai grave.

    52
    • Asta nu e neaparat adevarata. M-am lasat de baut si nu am alte vicii. Hai te va pup, cat am scris comentariul asta au invartot astia ruleta de 2 ori.

      12
  35. masura e buna in toate, dar zaharul si alcoolul sunt nocive prin natura lor. Alcoolul este extrem de inflamator si cantitati mici in doze regulate sunt la fel
    de toxice pt organism ca o bauta ocazionala grava. Poate chiar mai daunatoare. Pauze de zile sau chiar saptamani de la aceste mizerii sunt binevenite pentru organism si evita crearea unei dependențe. eu ma rezum la 3 sau 4 pahare de vin pe saptamana, chiar daca as tolera mai mult fara efecte vizibile efectul de toxicitate asupra organismului s-ar concretiza in timp. Astfel pot sa optez pt un vin de calitate mai scump pe care il pot savura.Nu va mintiti, primele doua lucruri la care te pune oncologul sa renunti daca esti pacient diagnosticat cu orice forma de cancer sunt yup you guessed it, zaharul si alcoolul. Energizantele sunt niste mizerii atat de mari si au zahar cat un borcanel plin de zahar. Nici nu vorbesc de ele si nici nu ma ating.

    73
  36. Taica, e un subiect greu. Genul ala de subiect pe care iti vine sa il tratezi glumet dar, in timp, ajunge sa te muste de fund.

    Am 40+, imi place alcoolul si as vrea sa beau mult.
    Dar ca sa pot bea mult, am decis sa beau mai putin si mai rar.
    Ce vreau sa zic e ca as vrea sa imi pot turna un pahar si la 80 de ani cand ma dau in rocking chair.
    Dar in ritmul din ultimii ani, care crestea exponential, nu stiu daca prind 60.

    E asa un pic pervers totul, ca intr-un fel eram foarte bucuros ca imi tot cresteam limita de toleranta. He he, la 20 de ani ma faceam muci dintr-o sticla de vin, acum 3 beri si o sticla de vin sunt doar asa cat aprind carbunii. Apoi pe treaba cu si mai mult vin, bagam si un coniac ( magica licoaare ) si tot asa. Baut in concedii, baut cu prietenii, baut cu colegi de munca, baut singur, baut de bucurie, de tristete, sau pur si simplu fara motiv. In concediu desfacut prima bere pana in 9.30-10 dimineata.

    Devii alcoolic si o negi. Nu n-are cum.. e o distractie, ia uite, nu ma imbat, nu fac urat, a doua zi sunt bine, merg la munca etc.
    Dar bei 354 de zile din 365, an dupa an, si mai mult, si mai mult.

    Am reusit da renunt la bautul de unul singur, si astfel am scazut frecvrnta. Sigur, un efect advers e ca la ocazii am compensat cumva fara sa vreau, dar in timp am reusit sa mai echilibrez, moderez, cat de cat.
    Minus 10% anul trecut, minus 10% anul asta si tot asa. Cu pasi mici, sper sa ma tina.
    E greu. Cine zice ca nu e o adictie, se minte frumos.

    200
  37. Nu datz banii pe prostii, dați Cola la copchii. :)

    31
  38. Romani, tara in care e social acceptabil sa bei o bere inainte sa pleci cu masina si unde esti considerat un ciudat daca zici ca nu bei.

    140
  39. Ok, mancare, bautura cat sa ne simțim bine, dar parca mai era ceva…

    10
  40. N-am treabă cu alcoolul și dulciurile, decît ocazional, dar nu pot stăvili colesterolul valoare 280 din care 190 cel rău, făcut analize ieri, și nu știu de unde vine că nu mă rup nici cu mîncarea, am 1.80 m și vreo 79 kg, drept că dacă mă uit în buletin arata 60.

    30
    • La colesterol este super importanta componenta genetica (s-a renuntat – greu – la ideea ca colesterolul din dieta este raul cel mai mare). Daca iti permiti ai putea sa-ti investighezi apoproteina A1, B si genotiparea apoproteinei E (la A si B se face asta doar in context de cercetare). In functie de ce iese se poate stabili o dieta personalizata, dar trebuie sa fie cineva care stie ce vorbeste. ApoE4 este profilul cu riscul cel mai mare, asociat inclusiv cu declin cognitiv acccelerat. Cheers !

      00
  41. Eu cred că fiecare are dreptul să consume ce și cât dorește și este legal. Oricum ar fi, alcoolul nu e sănătos în nicio cantitate. Și alcoolul, și zahărul generează inflamație, modifică microbiomul intestinal și de acolo pleacă multe probleme. Pe care îl lovește năpasta cred că depinde de mulți factori, printre care și bagajul genetic sau expunerea la alți factori adiționali de risc.

    42
  42. Agent K : Do you know the most destructive force in the universe?
    Agent J : Sugar?

    22
  43. Mai ai sa ne spui ca si fumatul face rau!

    40
    • zicea in revista ca bautul face rau. m-am lasat de baut.
      zicea in revista ca fumatul face rau. m-am lasat de fumat.
      zicea in revista ca sexul face rau. m-am lasat de citit.

      00
  44. Am inteles. Nici cu Vali nu pot iesi la o baute ca ies in gaura. Patit recent, ma cheama un prieten vechi sa mai povestim intr-un club. Pune baiatul sticla de Rumbu pe masa, ma imbie la un pahar, ca vine cu 4 Pepsi incluse. Eu, neobisnuit cu treaba asta accept, pun trei sferturi Pepsi un pic de Rumbu, beau vreo doua pahare. Ceilalti de la masa erau experimentati nu ca mine, toti nuuu nu bem Rumbu, ca am baut ieri si azi pauza, ca azi nu beau alcool, ca motive. Eu cu pretenu’ am dat mai departe povestit, ras alea alea. Vine a doua sticla de Rumbu, eu un pahar trei sferturi Pepsi un deget de Rumbu, el restul sticlei nr 2. Total nota de plata pentru mine vreo 380 lei „ca doar noi am baut Rumbu”. Scump domnule Pepsi asta

    31

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)